Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-11-30 08:36:14

LOGOUT.hu

ide várjuk a Prohardver! lapcsaláddal kapcsolatos fejlesztési javaslatokat
a bugokat, hibákat ne itt, hanem a Bugok a PH! lapcsalád oldalain topikban jelezzétek!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#17057) lezso6 válasza canniball (#17056) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Adott egy étterem, 3 féle ember:
1. A szakács (szerver)
2. A pincér (kapcsolat)
3. A vendég (kliens, azaz a böngésző / app)

Böngészőben úgy működik, hogy a vendég szól a pincérnek, hogy szakácstól milyen kaját kér, aztán pincér vár a szakácsra, hogy kész legyen a kaja. Ekkor pincér kihozza, s a vendég nekiállhat zabálni. A pincér pedig felszabadul és foglalkozhat egy másik vendéggel. Ez a normális eset.

A gond ott kezdődik, hogy ha a vendég szeretné tudni, hogy épp hogy áll a kajája, mikor kapja már meg. Többféle lehetőség közül választhat:

1. Sima polling: A vendég egy türelmetlen primitív bunkó, és folyamatosan basztatja az összes pincért, hogy kérdezze már meg a szakácsot, hogy áll a kajája. Így a pincérek oda-vissza futkosnak a vendég a szakács között, ami nem csak a pincéreket, hanem szakácsot is feltartja a munkájában, aminek más vendégek fogják megszívni a levét. Ez a kamu push értesítés.

2. Long-polling: Ugyanaz, mint előző, csak kicsit okosabban. A pincér van némi esze, ezért azt mondja, hogy nem azonnal, hanem csak akkor jön vissza, hogy ha valami érdemi információt tud közölni. Aztán amint a pincér meghozta az új információt, a vendég egy másik pincért kér meg ugyanerre a feladatra. Így mindig értesítve van. De ez nem valami hatékony, mert a pincérek ekkor is szaladgálnak, főleg ha sok értesíteni való van. Ez már push értesítés.

3. Server Side Events: Fancy étterem, mindenkinek saját pincér jár. Miután megrendelted a kaját, kapsz egy telefont a pincértől, aki ezután odaáll a szakács fölé és nekiáll bámulni, hogy mit csinál. Ha valami változás történik, akkor a pincér küld egy sms-t a telefonra. Ez a jó push értesítés.

Az elsőt bárhol megcsinálhatod, bár hosszú távon a bunkóságodért ki fognak dobni. A másodikat már nem, mert olyan étterem kell, ahol a pincéreknek van némi esze. A harmadikhoz pedig értelemszerűen egy fancy étterem kell. :D

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.