Hirdetés
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Öregszem
Új hozzászólás Aktív témák
-
hdekakas
senior tag
Sziasztok!
I7 3770K procim van. Ha tuningolom, minél nagyobb MHz-en üzemeltetem, annál kevesebb az IBT alatt a GFlops. 4100-on a legjobb, akkor 95 körül van. 4500-on már csak 93, 4600-on 92. [link]
Kérdésem: Akkor mi értelme tuningolni, ha csökken a teljesítmény? -
hdekakas
senior tag
-
hdekakas
senior tag
Igen, tudom offset-tel változtatni a feszt, csak a Kollega azt mondta hogy előbb fixen állítsam be a feszt, és csak utána offset-ezzek. De nálam nincs külön VCore.
Elég feszt adtam neki, mert 10 körös IBT stabilnak jelezte Maximum beállítással.
Most csináltam egy tesztet csak Very High-on, és csak pár kört, hogy ne kelljen sokat várni, hogy lásd, ez márpedig csökken.
4100MHz-en 95GFlops,
4600MHz-en 91GFlops. -
hdekakas
senior tag
válasz Speed® #22051 üzenetére
TDP-t hol állítom a fentebb linkelt bios-omban?
A hőmérséklet 4,6GHz-nél már tényleg sok, de 4,5GHz-nél még csak 75fok körüli, és már annál is csak 93GFlops. Gyári alap beállításban 90 a GFlops, ez 4,1GHz-nél a legjobb (azt is gyári értékekkel még viszi), ott 95, de utána már csak csökken, hiába növelem az órajelet. -
hdekakas
senior tag
-
hdekakas
senior tag
Az jó sok. ^^
Nálam is alakul, már 4,4GHz-en 103GFlops. És stabil is, 25 percig ment a 10 körös IBT Maxon.
Ez így jó?
Offset +0,020, PLL-ből vettem el 0,1-et, VTT-hez meg a RAM miatt hozzáadtam 0,1-et.Nálam az LLC-nél 0%, 50%, és 100% van. Ezekből melyik a Level1 megfelelője?
-
hdekakas
senior tag
Az miért lehet, hogy a Real Temp progi bekavar?
Elindítom az IBT-t, és nézem másik programmal a hőmérsékletet, meg a magokat... Elindítom a Real Temp-et, és visszaveszi a gyári 3,5GHz-re az órajelet egyből. Ezt akárhányszor megcsinálom, mindig így járok.[ Szerkesztve ]
-
hdekakas
senior tag
Nem jól értelmezed: Semmi sem fogja vissza, CSAK ha elindítom a RealTemp programot.
Teljesen szépen megy, mondom, de mihelyst elindítom hogy megnézzem a hőfokokat azzal a progival is, akkor visszaesik. Ha csak a turboGT-t indítom el, akkor az még nem, az mutatja is a 43 szorzót, de ha elindítom a RealTemp-et, akkor visszaesik 35-re azonnal.[ Szerkesztve ]
-
hdekakas
senior tag
i7 3770K alapon hagyva (3900MHz) IBT alatt 69 fok ezzel az Arctic Cooling Freezer 13 Pro CO hűtővel az sok, vagy teljesen átlagos?
Februárban lett beüzemelve, lehet hogy újra kellene pasztázni? -
hdekakas
senior tag
válasz #35434496 #22128 üzenetére
Auto-n van minden hagyva.
1,128 volt a max az IBT teszt során. És 69 fok.
Amúgy 4,3GHz-n használom, itt 1,140 a max IBT során, és 75 fok.
Szerintem sok az hogy már +100MHz során is feszegeti az Intel által ajánlott hőfokot.
(A ház szellőzés nem rossz, ha leveszem az oldalát, akkor is 1fokot nyertem. )Csak mert olvasni itt olyat, hogy van akinek 1,3 fesszel 4,7-5GHz, és 75 fok alatt tartja, én meg 1,15 fesszel tudom annyin tartani.
Tudom hogy vannak ennél jóval komolyabb hűtők, de azért ez is 134L x 96W x 159H mm.[ Szerkesztve ]
-
hdekakas
senior tag
Na az mitől lehet most, hogy hiába állítok bármit a bios-ban, marad az órajel 4.300-on?
Load uefi defaults után is marad a 4.300.
Ha felveszem 4.500-ra, akkor is 4.300. -
hdekakas
senior tag
válasz Shokkolo #22139 üzenetére
AsRock z77 pro4-m lapom van.
CMOS reset (gombelem ki) megoldotta a problémát.
Hiába változtattam meg bármit biosban, bár jelezte az aktuális beállított értékeket, de az előző indulási értékek maradtak változatlanok többszöri restart után is. De bármit hiába változtattam, a memóriát is, vagy a feszt, minden maradt egy korábbi értéken. Valami összekavarodott. -
hdekakas
senior tag
Hát az miért van, hogy napok óta 4,3 GHz-n használom, mert pár napja kitapasztaltam IBT alatt, hogy mennyi fesszel megy. Akkor kétszer is lefuttattam 10-10 körön keresztül előbb Very High, aztán Maximum alatt, és sikeres lett. Ma reggel még szintén lefutott, azóta nem nyúltam semmi beállításhoz, és délután meg ha lefuttatom, 2-3 körön belül hibával mindig leáll.
Ami fesz napok óta (és még délelőtt is) jó volt neki, az egyszer csak már még sem jó?
A LinX meg lefut.[ Szerkesztve ]
-
-
hdekakas
senior tag
válasz SzlobiG #22173 üzenetére
Mivel hűtöd? Vagy nálad is meg van mókolva? Mert beszéltük itt, hogy bizony 20+ezres hűtőkkel sem bírják csak 4,4GHz körül hogy ne legyen több az ajánlott 73 foknál. Nekem egy 10ezres hűtővel alapbeállításon 69 fok.
A GFlops értékekkel meg valamiért elég karcsún bánt a rendszer. Nekem 4,3GHz-en és 2133-as ramokkal 105 körül van. (LinX-ben 105 körül kapok, IBT-ben meg csak 101 körül.) -
hdekakas
senior tag
válasz eldarin #22178 üzenetére
Nekem kétszer egymás után lefutott IBT maxon és very high-on, másnap meg kilépett Sleeping Dogs közben. Ismét lefuttattam, és 3 kör után a tesztben is hibázott.
Szlobig, köszi, értem. Azt hittem már nitroval hűtöd.
Csak az nem világos, hogy miért nem tudják gyárilag jól megcsinálni?! Nem érdekük? De hát hogy nagy hűtőt vegyünk rá, az sem érdekük, mert nem tőlük vesszük. Ha meg egy jól hűthető prociért egy kicsivel többet kérnének, szívesen megfizetnénk. A gyári hűtő egyenlő a semmivel.
Úgy volt hogy nem veszek rá másik hűtőt, mondom nem fogom tuningolni, és jó lesz a gyári is. Aztán alapon hagyva a procit FarCry3 közben 90 fokos volt, úgyhogy már aznap rendeltem is meg az Arctic hűtőt. -
hdekakas
senior tag
Itt meg 72.6-ot ír a 3770K-ra.
Költséghatékonyság? Egy 80ezres K-s proci inkább legyen 85 vagy 90E, de akkor ki is lehessen használni a K adta lehetőségeket. Olyan mintha csinálnék egy űrhajót deszkából és szegből, igaz, nem repül fel, de legalább kevés költségből kijön. Itt van ez a proci, igaz, nem lehet tuningolni (ha nem alakíttatod át, vagy beéred kis tuninggal, de akkor is még költesz hűtőre 10-20E-t), de legalább "olcsó". (De még nem is olcsó ráadásul. )
Az alap nem K-sakat meg csinálják akkor 'ócsón'. Bár azokat se csinálják ilyen módon, mert gyári hűtővel vicc kategória. Inkább ne adjanak hozzá hűtőt, úgyse ér semmit, na, azon spórolhatnának. Gyári hűtővel szerintem csak az használja aki nem ért hozzá, vagy nem is érdekli hogy hány fokos, csak megvette mert drága volt, és megy.[ Szerkesztve ]
-
hdekakas
senior tag
Így van hogy aki tuningolni akar, az a hűtővel kezdi. De azzal is csak pár száz mhz-et nyer, és már a csúcson van a hőfok. De azt mondtam, hogy alap beállítással is kutyafüle a hozzá mellékelt hűtő, mert egy hosszabb játék során már a 90 fokot is eléri.
Igen, jó az a link. Ott írja elvileg hogy a 3770K (nekem az van) 72.6 fok. -
hdekakas
senior tag
Beállítom a procit 4,3GHz-re, szépen megy.
Aztán beállítom 4,4GHz-re, és visszaesik 5-6-tal a GFlops.
Throttle nem szabályoz le, még "csak" 78 fok körül vagyok. (És ha disable a throttling, akkor is ennyi a GFlops.)
Az alaplapom létezik, hogy TDP limites, és hiába állítom át?
Itt pl azt írja hogy 95W a TDP-je.
Csak akkor miért hívják tuningos (z77) alaplapnak, ha már nyomban a TDP-limit egyből gátat szab. (Hiába lehet átírni az értékeket a biosban, ha egyszer nem produkálja azt, mert ott a limit.)[ Szerkesztve ]
-
hdekakas
senior tag
-
-
hdekakas
senior tag
A kép régi, ha beírok 500-as vagy 200-as értéket, akkor sem változik a dolog.
Ramokat már mindenhogy próbáltam, de végül 2133-on a legjobb CL 10-esben.
Nem volt alaplap csere, ssd csere volt 2 hónapja, úgyhogy a Windows friss.
És igen, végigzongorázok mindent, 3,9GHz-től felfelé 4,3GHz-ig javul a teljesítmény, utána 4,4GHz-től már visszaesik.
Az nem érdekes hogy az alaplap honlapján azt írja hogy TDP 35-95W, attól még vinne 200W-ot is? -
hdekakas
senior tag
-
hdekakas
senior tag
Igen, a hűtés a gond, mármint a VRM melegszik fel túlzottan. Nálatok hány fokos? Nálam 49.
Főként az M lapoknál még melegebb a VRM, mintha még kisebb lenne a hűtés. (És a ramjaimat sem képes alap 2400-on futtatni, hiába lövöm be az XMP profilt, akkor is csak sípol, pedig elvileg 2800-ig bírja.)
Jövőre tervezek egy MSI Z77 Mpower-t beruházni. Vélemény? Vagy valami jobb ötlet a 3770K-hoz?Ja, és ki milyen pasztát használ a hűtés alá? MX-4 jó, vagy valami jobb van? OCZ Freeze Extreme talán jobb, de nem láttam sehol kapni. (Egy helyen láttam, de ott sincs.) Liquid pro-t nem akarok valamiért. Több fórumon olvastam, hogy idővel elválaszthatatlanul összegyógyítja a kupakot a hűtőbordával.
[ Szerkesztve ]
-
hdekakas
senior tag
Feljebb linkeltem, AsRock Z77 pro4-m.
A VRM hőfokot hol tudom megnézni?
Aida is csak annyit ír hogy "Alaplap", meg GPU VRM-ek vannak csak. -
hdekakas
senior tag
-
hdekakas
senior tag
25ezerért vettem, azért nem mondanám hogy hulladék lap [link], az Extreme 4-M már 30ezer, és azzal is ez a baj ahogy olvastam, hogy a VRM melegedés miatt nem viszi a tuningot.
És már tudom mit veszek, de csak pár hónap múlva, írtam is, MSI Z77 MPOWER-t. Fórumon is van belőle egy, de ki van írva hogy posta off.
Az M alaplapoknak (túlnyomó részt) volt számomra egy olyan előnye, hogy nagy hűtő és nagy bordás ram esetén sem takarja ki az első ram foglalatot.
Csak az imént az hangzott el, hogy " lehet az a baj amit Asbee kolléga mond szimplán egy gyenge példány a CPU-d." Ez az én olvasatomban annyit jelent, hogy vannak i7 3770K-k, amiknél 4,3GHz a vége a tuningnak. De szerintem annál jobban húzható azért mind. -
hdekakas
senior tag
Nálam LLC: 5, és Offset: +0.005 beállítással viszi a 4,3-at. (1.120v) Csak utána nincs tovább.
-
hdekakas
senior tag
válasz dergander #22413 üzenetére
Lol, na várjál, látom már. Mindig is a pro4-m lapot linkeltem, a legutolsón mikor az áráról tettem linket hogy 23-25 körül van, azon most hogy nézem, valóban nem az a lap van. Az a név meg az ár, csak épp oda egy H77-es lap képét tettek be. De ez az igazi, ezt is linkeltem már.
Úgy-úgy, Asbee! Amúgy is kupaktalanítás nélkül még 100 vagy 200MHz-t tudok elérni max, szal nem túl sokat vesztek addig sem.
-
hdekakas
senior tag
válasz superecneB #22416 üzenetére
Normál esetben a 100% a Level 1, de AsRock-nál fordítva van, és a 0% a Level 1.
-
hdekakas
senior tag
válasz superecneB #22420 üzenetére
Amúgy az Level 3.
5-3-1. Vannak lapok ahol van 75% meg 25% is, az a 4 és 2 szint.
Elég spórolósra vette az AsRock a figurát. Ráadásul ha én beállítom hogy 100%, és megnéztem később BIOS-ban az előző indulási értékeket, akkor ott meg 50%-ot ír. Ha Auto-n hagyom, akkor ír 100-at. -
hdekakas
senior tag
válasz BlessedElroy #22426 üzenetére
Ez melyik lap?
Ez BIOS kép vagy Windows alól program? Mert BIOS-ban állítsd be. Offset mód van? -
hdekakas
senior tag
Mivel ahogy említettem, én meg MSI-t tervezek, így kérdezném:
Ha nincs benne Offset mód, az miben rosszabb?
Mindig a max fesszel megy a proci, ha visszaveszi az órajelet, akkor is?
VDroop Offset control erre nem jó?
Nekem meg a legutolsó egy Asus lapom volt, random újraindítások jellemezték, terhelés nélkül is. Mire rájöttem, hogy a lapon megfolytak a kondenzátorok. Pedig sosem volt tuningolva egy dekát sem. -
hdekakas
senior tag
Én is azt hittem hogy abban már van, csak tegnap utánanéztem, s láttam én is hogy nincs.
Akkor majd lehet hogy mégis másik lesz, még addig kiderül.
C1E, C-State sincs az MSI lapokban? Mert azok révén is vissza kellene hogy vegye a feszt ha nem 4500-on megy csak 1600-on.Itt ilyet találni, azt írják ez jobb megoldás mint az offset:
We implement CPU offset voltage differently and from an overclocking perspective, apparantly better.
In ClickBIOS, go to "Hybrid Digital Power"
And there you can select your offset options, control and compensation.
Set VDroop Offset control to 100% (100% of the set voltage at maximum CPU speed) set Digital Compensation to High and just leave EIST enabled.
This leaves the Load Line Calibration settings at 100% when you set your voltages you want for OC and the system will do the rest.
As you can see from the table below (4.8 GHz LinX) this gives you lower power consumption vs. Asus/Gigabyte, lower temperatures and better performance.
oh .. and NO VCORE fluctuation.
Vélemény?
Valami oka csak van hogy az egyik legnagyobb MB gyártó nem preferálja az offset-módot a kimondottan tuningra tervezett lapjaiban sem. -
hdekakas
senior tag
válasz BlessedElroy #22460 üzenetére
Itt fent van az egész BIOS, legalábbis az MPOWER-é.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen okostelefont vegyek?
- BestBuy ruhás topik
- Windows 11
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- iPhone 16 vagy Oppo Reno13?
- Renault, Dacia topik
- Szólánc.
- Szövetségi felügyelet alá helyeznék a Google-t
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5600X Tray - Új, 3 év garancia - Eladó! 45.000.-
- Hibátlan - INTEL Core i7-8700 LGA1151v2 dobozos CPU processzor
- AMD Ryzen 3 2200G
- Hibátlan - AMD Ryzen 7 2700X 3.7GHz 8 mag 16 szál CPU processzor
- AMD-RYZEN-9-5950x , ASUS TUF Gaming B550M-Plus , 32GB 3600MHz DDR4 RAM G.Skill Ripjaws Félgép!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs