Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz darvinya #103123 üzenetére

Privátban ezt fejtsd ki, mert elvesztettem a fonalat. Tim Horton meg leszedi a fejünket itt OFF-ért.

Ilyen dinamikus bites CPU-ról nem hallottam. Meg azt sem értem hogy jön ide, hogy a RAM hány bites. Természetesen ma már leginkább 64 bites CPU-ról van szó, és a RAM-ban az OS bájtokat tárol. De a bitszám annyiban belejátszik, hogy a 64 bites OS-en több memória kell, több regisztert kell eltárolni, nagyon adatmennyiséget tesznek a progik a regiszterbe és stackbe, hosszabbak a pointerek, stb.. De ez még nem lenne olyan vészes. Ami miatt a 64 bites jóval több RAM-ot kérhet, az a 32 bit only fejlesztők lustasága miatt van, a 32 bites gányolásukhoz be kell tölteni a 32 bites shared libeket, dll-eket, akkor is, ha már 64 bites formában egyszer már futnak, ráadásul függőségi fában. Így ha egy 64 bites rendszeren egyetlen 32 bites progi is indul, mindegy egyébként milyen kicsi RAM igényű lenne önmagában, be kell tölteni függőségi fában egy kazal 32 bites, egymásra épülő libet, magyarán majdnem egy komplett 32 bites rendszert kell aláklónozni, az meg már húzós tétel memóriaigényben. Meg ezeket a libeket karban kell tartani fejlesztésnél, foltozásnál, újra kell őket állandóan fordítgatni. Egyszerűen ez mindenhogyan pazarlás, ezért is kezdte mindenki tűzzel-vassal irtogatni kifelé a 32 bites támogatást, Google, MS, főbb Linux disztrók, stb.. Már vagy 16 éve minden proci támogatja a 64 bitet. Ezeket a 32 bites szoftvereket csak a lusta fejlesztők, retró alkalmazások, meg az 1-2 giga RAM-os netbookosok, régi gépesek tartják mesterségesen lélegeztetőgépen, pont a kevés RAM miatt, amit nem lehet bővíteni (vagy mert a chipset nem támogat többet, vagy RAM foglalat nincs a gépen több, vagy a RAM modul van gusztustalan módon ráforrasztva).

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés