- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Gurulunk, WAZE?!
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Hirdetés
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Sajnos én se vagyok expert az adatlapokban.
Elvileg jónak kell lennie. Ami nekem szemet szúrt az a be/kikapcsolási késleltetés különbsége (4x/0,5x) de mivel nem üvegen lesz járatva a fet, ez nem hiszem, hogy gondot okoz. Ha "bedrótozni" sincs kedved az smd verziót, és mindenképp ragaszkodsz ehhez a tokozáshoz, akkor marad a próba cseresznye.
-
Reggie0
félisten
Ilyen esetben ez azert nem egy szerencses elrendezes. Motor/szervo mellett zaj is lehet, ilyenkor azert illik rs422-ot hasznalni, iranyonkent egy-egy csatornaval, nem veletlenul a pozicio jeladok is ezt hasznaljak. Vagy 4-20mA-es aramhurok interfeszt, az mehet egy vezeteken.
Esetleg komparatorbol es aramgeneratorbol te is csinalhatsz egy egyszeru digitalis aramhurkot.
-
And
veterán
Valóban jobb, már az elején próbálkoztam vele szimulátorban. Csak a típus, amiről azt hittem, hogy schottky, mégsem az volt.. Aztán csodálkoztam, hogy rosszabb az eredmény. Végül megoldottam, 150 mV alá alkudtam a 3,3V-os oldalon a Lo-szintet. Ez amúgy a valóságban nyilván a körülmények - belső felhúzók, forrásimpedanciák, stb. - függvénye lehet.
"Szerinted így fog akkor működni?"
Ha biztosra akarsz menni, szépen összerakod a kapcsolást ilyen bedugdosós próbapanelen, a BSS138-at valami nem smd-típussal helyettesítve.
A feszültségesés amúgy szvsz. nem akkora probléma, az áramok kicsik, a vonal meg mégsem kilométeres lesz, gondolom. A zajérzékenység, vezetékek kapacitása, bitsebesség elvárás viszont ettől függetlenül létező probléma lehet, ha nincs valami regenerálás az Rx-en. -
And
veterán
Az akadályozza, hogy - mivel a mosfet nyitni kezd - a Tx felől az LV-oldali 10k (R3) felé folyó áram már a forrás 5V-os oldalon sem engedi kialakulni a megfelelően alacsony LO-szintet. A Tx-lábbal soros ellenállás és az R3 lényegében megfelezi a drain-potenciált (R4 ugye most nincs a körben). Ha az R3-as értékét megnöveled a 10-szeresére, úgy helyreáll a rend, de ez már az 1-wire oldalon, az ottani jelforrástól függően okozhat gondot (akár működhet is).
Szimuláció: valami közel húsz éves Tina-verzióval.
"Tehát azt nem tudom, hogy a szervók/szenzorok open collector+felhúzó ellenállással, vagy push/pull módon hajtják meg a 1-wire buszt, ha előbbi, akkor a host oldalon sehogy sem lehet arra hagyatkozni, hogy hátha elég lesz a 3.3V a magas szinthez [..]"
Szerintem ennek a kérdésnek a kialakuló magas szint szempontjából nincs akkora jelentősége. Meg aztán ha épp OC + felhúzó a kialakítás, maga a felhúzás is lehet többféle, akár relatív kis értékű ellenállás is, mivel erre nincs egységes recept (link).
De ha ettől tartasz, az egy újabb érv egy aktív szintillesztő beépítésére az MCU Rx-vonala felé. Ez lehet az említett dedikált áramkör, de akár egy 5V-os OPA is (hiszterézises) komparátorként.
"Egyébként a 1-wire vezérlését úgy oldották meg, hogy a Serial2 TX és a Serial3 RX lába van összekötve."
Ezzel önmagában nincs is gond, hiszen az Rx magas impedanciás bemenet. Viszont arra más (a vele összekötött Tx-től független, külső) forrásból jelet juttatni csak úgy lehet, ha a Tx-pin az MCU vételekor leválasztható, nagy impedanciásnak / bemenetnek lehet ilyenkor konfigurálni, és ezzel vissza is értünk az alap problémához. Lehet, hogy épp azért van két külön UART-on az Rx/Tx, hogy így lehessen a Tx-et 'kikapcsolni' vételkor, ugyanis ez egy belső hardveres MCU-modulon belül általában nem megoldható: ha az adott UART engedélyezett, a Tx folyamatosan meghajtott állapotban van. -
Bocs, közben kifutottam a szerkesztési időből.
Tehát azt nem tudom, hogy a szervók/szenzorok open collector+felhúzó ellenállással, vagy push/pull módon hajtják meg a 1-wire buszt, ha előbbi, akkor a host oldalon sehogy sem lehet arra hagyatkozni, hogy hátha elég lesz a 3.3V a magas szinthez, de még a push/pull-nál is rizikós lehet a hosszú vezeték és a sok köztes csatlakozó miatt.
Ezt a hardvert szeretném amúgy lemásolni: [link].Mega 2560 alapú, a hozzá tartozó szoftver fent van github-on, csak a board-nak a kapcsolási rajzát nem sikerül az istennek se levadászni sehonnan. De igazából a rajta lévő összes cucc bekötését vissza tudom fejteni a forráskódból, csak ez az egy kérdés, ami nem világos. Egyébként a 1-wire vezérlését úgy oldották meg, hogy a Serial2 TX és a Serial3 RX lába van összekötve.
-
And
veterán
Azt hiszem, elírtam
.. Szóval az 5V -> 3.3V irányban nem lesz meg a kellően alacsony szint. Szimuláció alapján az 1-wire oldalon 1.6V felett lesz a LO-szint, ha a HV-oldalt alacsony szinttel hajtjuk. Mod: mármint ez a te #78248-as javaslatodra értve.
Ehhez még mindig be lehet tenni egy szintillesztőt az UART Rx-oldalra, pl. ezt: SN74AHCT1G125 ([link], ennek 2V-os a HI-küszöbértéke, viszonylag olcsó és SOT23-5 tokban is létezik). -
And
veterán
Lehet, hogy működik, a TTL-UART-ok nyugalmi állapota a Tx-en valóban a magas szint. De visszafelé, LV -> HV irányban az utóbbi ponton így nem feltétlenül alakul ki a szükséges LO-szint.
A korábban linkelt Maxim-féle oldalról ez a kapcsolás is megfelelő lehet: [link], ha a Vpullup szint 3.3V-os (a fetek inkább logic-level kivitelűek legyenek, mint pl. BSS138). Ezzel az egyetlen nyitott kérdés, hogy az UART Rx a 3.3V-os, az 1-wire felől érkező szintet magasnak érzékeli-e. Az ATmega328p adatlapja szerint 0.6*Vdd a küszöbérték az input portokra, ami 3V-ot jelent, a karakterisztikák szerint a valós limit még ennél is kisebb néhány tizedvolttal. -
And
veterán
Úgy tűnik, hogy ez az illesztő nem alkalmas arra, amit szeretnél. Épp azért, mert szerintem nem tudja lekezelni azt topológiát, hogy az egyik oldalon egy 1-wire busz van, a másikon pedig két különálló (Rx/Tx) jel, amelyek közül az egyik (Tx) állandóan aktívan meg van hajtva, és nem lehet nagy impedanciás állapotba kényszeríteni.
Itt például látni 1-wire buszhoz való szinteltoló kapcsolásokat: [link], de látható, hogy ezeknél a master (MCU) is 1-vezetékes interfésszel rendelkezik, nem különálló Rx/Tx-pinekkel. Utóbbi problémára (UART - 1wire) ezek lehetnek a megoldások: [link], [link] (2a. ábra), [link], stb. -
And
veterán
Azzal korlátozza, hogy ha az "5V"-os oldalra magas szint kerül, akkor a fet lezár, olyankor a source oldal nem tud magasabbra kerülni, mint amire az R1 húzza. Ha az "5V" input alacsony, a fet belső diódája nyit, a source kerül alacsony (a dióda nyitófeszültségének környéke) szintre, így mivel a gate fix 3,3V-on van, a fet kinyit.
-
-
De rosszul értelmezed.
A félvezetőkre nem a soc, ram stb. értendő mivel azok mindig egy step stab. után vannak. Egy laptopba se a 12-15-19 voltot kapják a hardverelemek.
Amik 1,1 1,3 stb. feszültségről mennek.
Egyetlen egy kivétel szokott lenni, a speciális mini pc-k amiknek 5V az adaptere és az esetek zömében ez megy ki védelem után az usb csatlakozókra.
Egy tablet, telefon minden egysége le van így védve, és én a step konverterekre érttettem hogy annak a félvezetői bőven megengednek több bemenőt is.
LG monitorom, névlegesen 19V, 9-23 voltig egy szót se szól, működik.
Mini pc-m, névlgesen 12V, 8-19 között van napi szinten használva.
Többe azért nem adtam rá mert a bemeneti pufferek 25 voltosak de szerintem 25-26 voltot is bírnának a félvezetők. Vagy többet is, bár van egy határ ahol már nem tud lefelé szabályozi, elfogy a pwm tartomány.
De maga a kapcsoló fet az még jobban is érzi magát mert sokkal jobban szereti nagyobb feszültséget, és így a kisebb áramot. -
törölt tag
Semmi nem kapja meg a nyers akkufeszt, az kizárólag a dc konverterek bemenetén jelentkezik, az a +7 tized volt a konvertereknek meg kb mindegy. A kimenetükön ugyanúgy 3,3 / 1,5 / 1,2 / 1,1 / stb. volt lesz, ami táplálja a socot, memóriát, a háttértárat, wifi modult stb.-t l.
Ha nem hiszed próbáld ki.
-
törölt tag
Simán elviseli az elektronika, én csak azért rakok diódát ilyen esetben, hogy ne írkáljon már hülyeséget az akku százalékokra.
Némely tablet nem hajlandó indulni 5 volttól, villogtat egy piros akku ikont, oda is muszáj a dióda pl. Ahogy Tibi is írta a dc-dc nek meg főleg mindegy.
@PitLee: Nem rosz amit nézel egyáltalán, nekem ilyen van, valami 3k körül volt burkolattal együtt, és még neked kell osszebarkácsolni is, az egy külön élmény.
De amúgy mindenre IS jó egy ilyen, megéri a beruházást.
@Donki Hóte: Szerintem nem rosszból írta, csak nincs tisztába a brumm jelentésével, és egy macira gondolhatott.
-
"Vagy a dc-dc konverter nem fog jobban melegedni, mint ami jól esik neki?"
Melegedni nem fog, pont ez a lényege a step konverternek.
Az analóg az igen, az ilyenkor jobban melegszik,
A félveztők nem szoktak korlátozni egy ésszerű határig, a bemeneti puffer feszültsége a kritikus. -
törölt tag
Nem csinál az kárt, csak legfeljebb hülyeséget ír az akku töltöttség jelző ilyen 200% fölötti töltöttséget, emiatt sok tablet nem indul szoftveresen. A nyers akku feszt semmi nem kapja meg, minden komponens dc/dc konverterekről van táplálva, amiknek meg tök mindegy, hogy 4.2 vagy 5 V.
-
Dr. Szilikát
őstag
Szerződött Samsung márkaszerviz komplett egységeket cserélhet alapvetően, aminek régebben volt olyan vadhajtása is, hogy a fénycsöves háttér + inverter + T-con egységnek számított. Tehát ezen utóbbi kisebb panelok hibája is teljes kijelzőcserével járt.
Olyan inverter vagy T-con-panel, amit rutinosabbak lazán javítanak, nem cserélik.
Később a LED-háttereknél megjelent olyan engedmény, hogy rendelhettek LED-sávokat a kijelző bontásos javításához. De ha jól tudom, ez sem érvényes mindegyik konstrukcióra, mert az élvilágítottaknál vannak olyan megoldások, ami "barkácsolósabb" jellegű munkát kíván, vagy nevezhetném kreatívabbnak is, köszönhetően a gyártó inkorrektségének (nem könnyítjük meg a javítást, de nehezítjük, szívesen).
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Pieoenar 800 Watts "Full stereo" autórádió, amiben egy mono erősítő IC foglal helyet és rendelkez "bal", azaz balfasz állító potméterrel.
http://www.szetszedtem.hu/017pieonearautoradiomagno/radiomagno.htm
-
quigon
tag
Azon még nem gondolkodtam. Volt egy, már nem használt 3d nyomtatóm meg motorok, alkatrészek. Arra gondoltam, hogy a kidobás helyett felhasználom valamire. Szeretem ezt a technikát. Pénzt nem fogok vele keresni hát marad hobbinak.Ha ez kész, van még egy másik masinám (CNC 3018) lézerrel. Ezt akarom átalakítani, hogy sokkal nagyobb legyen és veszek egy erősebb lézert hozzá.
-
Dr. Szilikát
őstag
Ha biztosítani tudod a szigetelést, mehet a táp GND-re is.
De nem tudom, pontosan miben gondolkodsz, mert ha van például egy műszer, USB-kimenettel a számítógépre, de a bemenet eltolt DC-szintű az USB GND-hez képest, az is gond lehet. Pontosabban a műszerek világában nem is megengedett.
Igaz, már maga a földhurok lehetősége sem, erre vannak USB-leválasztási technikák is.
-
Dr. Szilikát
őstag
Érintésvédelmet megoldja a tápegység / dugasztáp, viszont olyan problémák lehetnek, hogy mérsz valamit, de a műszer fémháza hozzáér valami más fémházhoz vagy bármihez, ami az eltolt potenciálon van, az már gond.
Erre értettem, hogy észnél kell lenni a használatnál. De ha egy (nem polarizált) kondenzátorral leválasztod az árnyékolást, úgy legalább nem lesz zárlat.
-
Dr. Szilikát
őstag
Meg még kondenzátorokkal is szokták szűrni GND-re az osztáspontot, jobbára kettővel is párhuzamosan (egy elkó, egy kerámia).
Viszont ilyen esetben a mérőeszköz többi részét illik galvanikusan elválasztani. Pl. szigetelt USB-kapcsolat és hasonlók, dugasztápja is kettős szigetelt. Maga a fémdoboz meg inkább kapacitívan csatolt GND-re, de az, hogy a bemenettől eltérő potenciálon legyen, az nem igazán szokás. Vagy lehetséges a barkácsolt világban, de akkor ennek állandó tudatában kell használni, nehogy probléma legyen.
#77750 hcl
Ilyen kritikus pozíciókba csak életvédelmi minősítésű kondenzátorokat szabad építeni, erről tanúskodnak a rajta lévő szimbólumok.
Úgyhogy magától nem is megy tönkre, de villámlástól kiégett, szétrepedt kondit láttam már, nem egyszer. Villámkáros készülékek javítása során ezért alap dolog, hogy ellenőrizni kell, ilyen szempontból is.
-
-
-
-
-
-
-
Dr. Szilikát
őstag
Ahogy múltkor fejtegettem, az áram formája eleve nem szinusz, különösen aktív PFC nélkül, a feszültség alakja inkább szinusz, de abba is beleharap már manapság sok tápegység, ami miatt már eleve torzítva érkezhet a hálózatról is.
Az áram alakját, ha rendesen, söntön mérnéd, illetve ACS712 vagy induktív leválasztón keresztül, az egyébként szimmetrikus lenne, meg a feszültség is.
De csak így "lengőben", azaz meghatározott viszonyítási pont nélkül már beleszólnak mindenféle kapacitív csatolások, vagy például a fázis-föld és nulla-föld között kimutatható aszimmetrikus impedanciák, vannak útközben a nemlineáris félvezetők, meg a kapcsolóüzemű zavarok is, úgyhogy így már nagyon követhetetlenné válik az egész, hogy mi, mire hat, vagy mi ül rá.
Viszont ez így normális és semmi hibát nem tudsz kimutatni általa.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
6,3 V / 0,3 A az elektroncsövek szabványos fűtőszála, ami régen a telepes rádiók miatt lett kitalálva elvileg, beleértve az autórádiókat is. 3x ólom-savas cellák, azaz a 6 V-os akku.
Az asztali rádiókban a fűtőszálakat sorosan kötötték, vele ment sorba még a skálaizzó is, így kapta a tápot, akár trafóról vagy ellenálláson keresztül a hálózatról.
Csöves TV-knél is az összes fűtőszál sorba kötve, plusz egy jó nagy teljesítményű 180 ohmos ellenállás, ami a 300 mA szabványos áramot beállította, így ment direktben a 220 V-ra. Néha az ellenállás persze feladta és jött a korabeli Gelkás szerelő, aki kicserélte.
Velem meg jól kicseszett, ahogy gyerekként elámultam rajta és megmérgezett az elektromossággal.
Tehát ebből adódott a klasszikus skálaizzó is: 6,3 V / 0,3 A. Meg ilyen való a cseh pákába is gyárilag.
Voltak 3 V-os zseblámpák, vagy a lapos 4,5 V-os, ahhoz is gyártottak illeszkedő izzókat, ezt nyilván az elemek adott feszültsége határozta meg. Áram alapesetben 200 mA volt ezeknél, de kisebb / nagyobb is létezett.
Kerékpáros izzók kereken 6 V-osak voltak, ha jól rémlik. Abból lehetett kapni nagyobb teljesítményűt, kicsit nagyobb volt az üveg átmérője is. Az jó poén volt, csak arra nem számítottam, hogy nehezebb tekerni tőle a kerékpárt, miután jobban fékez a "dinamó" (AC-generátor). Inkább visszaraktam a gyengébb / szokványos izzót.
-
rednifegnar
senior tag
nem olvastam el reszletesen de van itt egy iras.
-
rednifegnar
senior tag
bele van inkabb rohadva...
nekem ilyen van:
https://www.teszvesz.hu/75-va-es-cseh-pillanat-paka-elado-1-ft-2996584526.html
ebbol eleg jol kiall az izzo, de mar volt tobbszor is hogy nem lehetett kitekerni ugy belenott es letorott az uveg bura. olyankor jon a laposfogos mutet.nem tudom egy ilyen paka egy ledest hogy birna, mert azert ha ugy jobban belejottem tuz forro volt az egesz. en azert szertem ha vilagit az izzo mert legalabb latom hogy mukodik.
volt mar hogy elromlott a kapcsolo, vagy elszakadta a nyelben a vezetek, no meg amikor csak nem melegit. csak nem akarja. aztan kozben be se volt dugva es percekig alltam ott harom kezzel fogva a cuccot es anyaztam mi lesz mar -
rednifegnar
senior tag
o dehogynem, elreped az uvegben a laba lehul osszeer, felmelegszik megszakad.
izzoszal megnyulik, elszakad, de ossze lehet razni, osszeheged vagy csak osszeer, sok ilyet razogattam mar, van hogy csak mp-ig de van ami sokaig jo marad.amugy kell bele egy uj izzo. ha azzal is xar akkor foglalat gond. vagy a seged tekercs szakadozik, zarlatos, ho hatasara.
-
Tamy
őstag
Miért nem méred ki egy szakadásvizsgálóval, vagy próbálod ki elemről (gondolom pár V-os)?
Régen többször csináltam olyant, ha nem volt kéznél tartalék, hogy a kiégett izzót finoman úgy ráztam össze, hogy újra összeért, majd összeégett. Sokáig persze nem bírta már ilyenkor, de talán néhány hétig is kihúztam még vele. Igaz, az nem magától égett össze. De akár a foglalat is lehet kontakthibás, bár legnagyobb eséllyel én is az izzóra szavaznék.
-
PitLee
őstag
A Molex név az cseles, mert nem a csati kialakítás neve hanem az a gyártó neve.
Gondolom a "Hőskor" kezdetén, amikor még nem volt annyi ilyen jellegű csatlakozó, így volt egyszerűbb.A 3 pin-es neve elvileg a
53254-0370a másik fele meg elvileg
51065-0300A kötőjel utáni számok a pineket jelölik, tehát lehet, így is keresni
51065 cable 3 pinUi: míg kibogarásztam addig többen is megfejtettük ahogy elnézem
53254 csatinál az utolsó szám a 4 csak tippelek, de a 90° lábakat jelölheti,
míg a 3-as végződés az egyenest ... -
törölt tag
Itt a 3 pines verzió és az érintkezők hozzá. Én inkább vennék érintkezőt is, ne legyen meglepetés.
-
törölt tag
Molex 51065? A linkben vannak műszaki dokumentációk, le tudod ellenőrizni a lábak távolságát meg a méreteket.
-
törölt tag
Ez minden nagyobb városban van, a vonatok biztonságos közlekedéséért felel. Ha van ismerősöd egyszer nézd meg mert megéri! Ilyen van a kökiben, a keletiben és Kelenföldön is pl.
@Barret001: Ok vannak ilyenek is aláírom, de ha első osztályú jelfogót használsz nincs para. Meg szerintem a kondenzátor hiba nem a jelfogó bűne.
-
Dr. Szilikát
őstag
A vonalszint klasszikus értéke az öreg Bell nyomán 0,775 V, ami abból jött, hogy a telefon 600 ohmos hallgatóján ennyi feszültség hoz létre 1 mW teljesítményt, ami nagyjából a normál élvezhető hangerőnek felelt meg, az akkori eszközzel. Sokáig ezt nevezték a feszültség 0 dB referenciájának is.
Később bevezették a dBV értéket, ami már 1 V referencián alapul, a régit meg elnevezték dBv vagy még inkább dBu-nak, hogy ne is lehessen összetéveszteni.
Vonalszintről további infók: https://en.wikipedia.org/wiki/Line_level
Végül pedig valaki vette a fáradságot és megmérte:
https://www.diyaudio.com/forums/pc-based/162610-sound-card-input-voltage-range.html
The max input voltage supported by Creative Sound Blaster Audigy SE before clipping is 0dbV or 1Vrms or 2.828Vpp.
-
zharkanyi
tag
Nem. Ehhez egy pendrive-ot adtak. Nem tudom hova keverte el a gyere, de nem rémlik rajta futtatható fájl. (Ja és a pendriv-on lévő PDF-ek még szörnyűbbek, mint ami a neten fellelhető, nyomtatásban pedig csak Csehül adták.)
A LINE IN-e skérdés nekem szólt? (az ált. iskolás fizika könyv nekem sem fog ártani, csak hogy tudd kitől kérdezel)
Amúgy találtam egy könyvet: Mozaik Fizika 8 - Elektromosságtan, Fénytan
-
zharkanyi
tag
A Boffin cucc ilyen téren nagyon gyenge. Nem találtam rendes alkatrészlistát. Adtak egy papír alapút, de az alapján még szerintem a profi felnőttek sem értenek mindent: https://1drv.ms/u/s!Anr4kTsICNIhrhL0CaiRXman-FYP?e=VNGFMG
Legjobb megoldás, ha itt megnézed az egyes szettekhez tartozó PDF használati utasítást, amiben van egy alkatrészlista (de csak azokról az elemekről, melyek abban a készletben jelennek meg először, tehát Boffin 750-nél azt látod, ami nincs benne a Boffin 500-ban, de a 300-at és 100-at is hozzá kell nézni): http://tudomanyosjatekok.hu/shop/?s=boffin
-
Dr. Szilikát
őstag
Vannak hasonló megoldások, már Windows 95-re is láttam ilyeneket:
https://www.google.com/images?q=pc+oscilloscope+sound+card
Talán még az Audacity is használható lenne hozzá, valamilyen szinten.
Telefonra is létezik, akár a mikrofont használva jelforrásként, vagy a Jack-bemenetről, vagy célhardverrel kombináltan:
-
And
veterán
Igen, ha már kéznél van a második fokozat, akkor lehet 1x-es / követő erősítőt építeni belőle, és ehhez plusz alkatrész sem kell. A két fokozat közé akár aluláteresztő - integráló jellegű RC-tag kerülhet, de az már valójában jelen van, ha erről van szó. Neked nem kell féltápra ültetni a jelet (azt szimpla - értsd: nem szimmetrikus, hanem egytápfeszes - táplálásnál és AC jelátvitelnél szokás), mivel te az első fokozat után már csúcsra egyenirányított szinttel dolgozol.
Amúgy a diagram függőleges tengelyén a 10-bites ADC kimeneti értéke látható, vagy más? Az opa-s kapcsolásnak itt az illesztésen túl az a legnagyobb előnye, hogy az erősítéssel szépen be tudod állítani a 'kivezérlést', hogy a legnagyobb előforduló csúcs éppen csak egy picivel az ADC 'teteje', a pozitív referencia alatt legyen. Ha ehhez képest csak töredék jelszintekkel dolgoznál, akkor a 10 hasznos bitből jó néhány kihasználatlanul maradna.
Ezért az erősítést beállító visszacsatoló tag (R3) a bemérésig lehet legalább részben trimmer potméterből kialakítva, pl. 10k fix ellenállással sorosan egy 220..470k-s trimmer. -
Dr. Szilikát
őstag
https://www.ti.com/lit/an/sboa204a/sboa204a.pdf
Kimenet és invertáló bemenet összekötése, ami 100 % negatív visszacsatolást jelent, azaz egységnyi erősítést állítasz be a noninvert bemenetre vonatkoztatva. Ezt nevezik feszültségkövető kapcsolásnak is.
Utóbbit féltáp vagy ahhoz közeli potenciálra kötni.
-
And
veterán
"de ha nem jártál zeneiskolába, és megkérdezem Tőled, hogy hogyan kell feloldani egy emelt alapú IV. szűk szeptimet"
Jártam, de sajnos akkor is csak úgy tudnék rád nézni, ha ilyet kérdeznél.
A piezós képben túl sok az ismeretlen (forrás pontos jelszintje, impedanciája - de legalább tudjuk, hogy marha nagy), egy ilyen jelet közvetlenül ADC-re - főleg egy nem túl acélos, 10-bites felbontásúra - vezetni csúcs detektálási céllal, hát szerintem elég meredek.Ez bizony megér némi előzetes analóg kondicionálást, lásd leweegee2 kolléga linkjeit. Azokhoz képest az általad linkelt jóval egyszerűbb volt (igaz, más a céljuk is).
Sajnos nem megy úgy, hogy veszünk egy kontrollert, közvetlenül rákötünk mindenféle analóg jelet, és majd megoldja magának. A képességei eléggé limitáltak ilyen szempontból.
Gondolj bele, hogyan fogadtátok többen is a kontrolleres topikban a kolléga rugózását a szükséges i2c-felhúzókról, vagy a soros port adás-vétel vonalainak bekötéséről, merthogy ezeket 'senki nem mondta el'. "Meg kell ismerkedni kicsit mélyebben a dolgokkal [..]", írtad.
Mod.: nem mellesleg ezek az analóg áramkörök is alapszinten szép lassan beszivárognak a 8-bites minimál tudású kontrollerekbe. Már nem csak ADC meg komparátor van némelyikben, hanem előfordul néha beállítható erősítésű opamp is. -
törölt tag
Ezt olvasd át, itt elég frankón le van írva minden infó, igaz angolul. Nem ördögi feladat, egy ilyen megépítése, és érthetően le van írva hogy tudod a kapacitását illeszteni a piezonak, meg az erősítés beállítani a műveleti erősítőnek. Én még ilyet nem építettem, csak rendes mikrofon erősítőt, de elsőre beröffent, szerintem neked is menne.
-
And
veterán
"nem tudom értelmezni a kapcsolási rajzot, mert nem építettem még semmit opamp-ból"
Ne haragudj, de ez szerintem irtó rossz érv egy olyan amatőrtől, aki azért szokott ezt-azt építeni. Az az opa és környéke egy szimpla neminvertáló kapcsolás, amelynél a feszültségerősítés U= 1+(R3/R2), szóval nem atomfizika. A kimenete egy diódás csúcs egyenirányítót táplál, majd egy 50 ms körüli időállandójú RC-taggal van simítva.
A piezo kimeneti szintjében neked van igazad, de csak abban az esetben, ha valóban mechanikai kontaktusban van a rezgést végző alkatrésszel (nem véletlen a "kontakt mikrofon" elnevezés).
Viszont a kimeneti impedancia sokszor 100 kΩ - MΩ nagyságrendje miatt nem fog mA körüli áramokat adni. Az ADC (pl. Uno, Nano: ATmega328P) adatlapja - más kontrollerekhez hasonlóan - direkt kiemeli, hogy normális mintavételezési időt csak 10 kΩ vagy alacsonyabb forrásimpedanciával lehet elérni. Ezért mégis csak kellene valami opamp-os fokozat, ami egyrészt jó nagy impedanciával fogadja a piezo forrás jelét, esetleg beállítható erősítéssel (vagy csillapítással) rendelkezik, majd kis forrásimpedanciával hajt meg további fokozatokat. Másrészt az opamp bemenetét kevésbé kell félteni, külső alkatrész, külön táplálható, jobban védhető meg nagyobb szintet is elviselhet (utolsó lépcsőként a uC bemenetein is van diódás védelem, persze nem óriási energia elnyelésére).
Egyébként az alapfeladathoz muszáj ragaszkodni a piezós megoldáshoz? Nem lehet kiváltani egy jóval kisebb hasznos felületű elektret-kapszulával? Az igaz, hogy utóbbi érzékenyebb a környezeti zajokra is, viszont a kisebb mérete és felülete okán talán az is könnyen kontaktusba hozható a hangforrással, esetleg el is szigetelhető a környezettől. -
And
veterán
Eltérő lehet a véleményünk a túl sok alkatrészről, de szerintem a fél tucat passzív elem + opa nem számít annak. A piezo lapka nagyon nagy forrásimpedanciával rendelkezik, valószínűleg az arról levehető jel sem túl nagy szintű, nem véletlenül van az opa-s kapcsolásnál jó nagy feszültségerősítés beállítva. Közvetlenül egy uC analóg bemenetére nem tenném, azok eleve nem szokták szeretni a nagy belső impedanciájú meghajtást. Az sem mindegy, hogy miféle analóg inpuként kezeljük: ADC vagy komparátor fogadja a jelet, de ez így - erősítés / illesztés hiányában - szvsz. mindkét esethez lepkefing.
-
Dr.Szilícium
csendes tag
Tartós hegy kapható volt régen is, de nem nagyon vált be. Sokkal hajlamosabb oxidálódni a felület, ledobja az ónt, így nem lehetett vele kulturáltan forrasztani, finomabb dolgokat.
A cseh gyártó is forgalmaz valami tartós vagy féltartós hegyet, ha jól rémlik, neten láttam, nem próbáltam.
-
Rivaul
addikt
Huh, tehát van rá megoldás. Ilyeneket magamtól biztos nem találtam volna. Már sokat segítettetek. Esetleg ezeket lehet valahogy programozni? Ha pl mint a két palánkra akarnék ilyet? Ismétlődésnek, találat jelzésnek stb. Ki foglalkozhat ilyen megépítésével? Kit kellene keresni? Már mint hogy milyen ágban pl i formatikus?
Új hozzászólás Aktív témák
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Hisense LCD és LED TV-k
- Építő/felújító topik
- Microsoft Excel topic
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Battlefield 6
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- További aktív témák...
- Garanciális Gamer Számítógép, PC (GTX 1070 8GB, I7-7700, 16GB RAM, SDD) Beszámítás Posta ok (32)
- iPhone 11 128GB fekete, gyárilag független, újszerű karcmentes állapot, 87% akku, legjobb ár!
- iPhone 12 128GB FEHÉR, gyárilag független, újszerű karcmentes állapot, 94% akku, doboz, legjobb ár!
- iPhone 12 128GB fekete, gyárilag független, karcmentes kijelző szép állapot, 86% akku, legjobb ár!
- Félkonfig Asus z690, i7-12700k, 4x8gb 4400mhz, 1tb Ssd,
- Macbook Air 15 Retina (2023) M2 16GB 256GB Magyar iStyle vásárlás számla, doboz + Skin 1év Garancia
- HP ZBook Firefly 14 i7-1165G7 16GB 512GB 14" FHD magyarbill 1 év garancia
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- MacBook Pro 14" M3 Pro 18GB RAM 512GB MAGYAR BILL 1 év garancia
- 16 GB RTX 4080 HP OMEN - garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest