- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bohir
tag
Köszönöm a válaszokat.
-
Lompos48
nagyúr
Bármelyik jó. Ha meg tudod tapogatni, azt nézd meg, hogy a háta (ahol a radiátora van) legyen minél simább.
@yohnsee Gyártónként a lábkiosztás is eltérhet, erre ügyelj, bár nem túl jellemző.
Nem! Ha BD139, akkor annak a lábai mindig ugyanott vannak. Ha más a tok, az már nem BD139.
-
yohnsee
tag
!Elméletileg! nem szabadna különbségnek lennie közöttük. A gyakorlat mást mutat, a lényeg, hogy ne hamisítvány legyen (bár nem tudom, hogy ezt hamisítják-e?) Ezek közül én az ST/Fairchild gyártmányokból merítenék.
Szerk.: Gyártónként a lábkiosztás is eltérhet, erre ügyelj, bár nem túl jellemző. Nézd meg a tranyó adatlapját.
-
Bohir
tag
Annak van valami jelentősége hogy milyen gyártmányú egy tranzisztor?
Kellene BD139, de van CDIL, ST valamint Fairchild, és ezen elakadtam. -
válasz
izirájder #16756 üzenetére
Üdv
Én ahogy ismerem az Asus-t(első számú közellenség) szerintem már rég tönkre mentek a kondik a monitor belő tápjába.A nagy nevű cég a sok aljasságot elkövet a felhasználók ellen és ebbe az is bele tartozik,hogy a legolcsóbb beszállító cuccait rakja bele a nevükkel jelzett termékeikbe.DE az igazi hab a tortán,hogy még hazudnak is a termékeik tudását illetően.Sajnos párszor besétáltam a csapdájukba.(Alaplap oldalán azt írták,hogy xy procit is kezeli és a legújabb BIOS-al sem kezelte a lap
)
Javítottam már pár db Asus monitort nem mind élte meg ezt a szép kb. 3 éves kort.Én megnézném a kondikat. -
Batman2
őstag
válasz
tupacamaru #16715 üzenetére
Szevasz
Egyet értek PHM kollégával !
Nekem is volt gondom ugyan ilyen kapcslással.
Tényleg nagyon érzékeny a gyújtóra, arra hogy milyen fajta és hogy mennyire használt !Gyxújtónak, ha garantáltan meg akarsz győződni, hogy kis teljesítményú csövekhez is jó (alacsonyabb feszültségű), akkor nézdd meg magát a glimm lámpát benne, ha az egy csepp alakú, hosszúkás cső és a tetején van egy csepp formájú nyúlványban beforrasztva és rózsaszínes fénnyel világít, és még nem fekete, az a jó gyújtó cső Neked !
A másik fajta az egy vastagabb, hosszúkás, lapos végű cső, kevéssé feketedik és határozottan kékes-lilás fénnyel világít, az jóval nagyobb feszültségű, nem jó.Az ellenállásos rásegítés is jó lehet, és vastag, akár tömör vezetékeket használj, hogy a gyújtáskor a trafóból érkező, nagy feszültségű áram lökés minél kisebb csillapítással érjen el a csövekig !
Üdv.
-
mezis
félisten
válasz
izirájder #16787 üzenetére
Gondolom digitális műszerrel mértetek. Annak a legnagyobb a "tehetetlensége". (Túlsúlyos a mutatója.
) Nem lehet kontakt hibát észlelni vele.
Régen, amikor még kW-okat kajáltak a számítógépek, egy számítógép véletlenszerűen leállt. (Akkor még volt stop kapcsoló a processzorokhoz. Meg lépésenkénti utasítás végrehajtás.)
A leállás általában a klímaberendezés bekapcsolásakor következett be. Villanyszerelők végighúzták az elosztósíneken a csavarokat. Volt egy hely, ahol melegedett a sín. A karbantartás után nem voltak véletlenszerű leállások. -
mezis
félisten
válasz
Batman2 #16789 üzenetére
Pontosan ezt tapasztaltam a pár éves "Baner" márkájú akkumnál. Valami kalciumra utaló szöveget tartalmazó fóliával ragasztotték le a cella dugókat. Most (nem tudom hány év után) leszedtem a fóliát, mindössze a két szélső cellában volt egy kicsivel a szintjelző műanyag bütyök alatt az elektrolit szintje.
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
atesss #16571 üzenetére
14,1V a vízbontás határfeszültsége az ólom-savas akkuknál, e felett erősteljesen megindul a vízbomlás, melegedés, gázképződés, szóval, minden ami káros, ami tönkre teszi az akkut !
A gondozás mentes akku, különösen az ólom-kálcium vegyületesek, kicsi vízbontással jellemezhetőek normál körülmények között, kicsi az önkisülésük, gyorsan veszik fel az áramot, azért nem kell vízutánpótlás, ritkább töltéssel is megelégszenek és a normál módon keletkező gáz jórészt vagy teljesen gázrekombináció útján visszaalakul vízzé.Üdv.
-
izirájder
csendes tag
válasz
Lompos48 #16786 üzenetére
van villanyradiátorom (szerintem pont ez okozta a korábban leírt zárlatot, konnektor kiégést) ha bekapcsoltuk, akkor is kb 235V körül volt a feszültség. (vagy valami hasonló értéket mutatott, nem emlékszem.) de nemcsak a radiátor, a hűtő, mikró és a szintén izmos elektromos tűzhely is rendesen odab@sz a monitornak...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
izirájder #16785 üzenetére
Ez így jó hírnek hangzik. Ugyanakkor sokkal érdekesebbé válik az, hogy nagyobb fogyasztó bekapcsolásakor a zavar fokozódik. Egy nagy fogyasztó nem kellene zavarjon csak a feszültség esése miatt, ha pedig az rendben van, akkor
Én még egy dolgot megpróbálnék, bár a következtetés levonása akkor is sarkalatos probléma marad: egy becsületes (jó nagy, mondjuk 2kW-os) villanyradiátort kapcsolnék be és ismételném meg a tesztet. Annak a rezisztív jellege semmi egyéb módon nem zavarhatna, mint a hálózat terhelésének hangsúlyos növelésével....de alig volt feszültség csökkenés...
Mégis értékeket, hogy mennyiről mennyire... nem tudsz?
-
izirájder
csendes tag
igen, 1440*900 felbontáson megy a 75 herz és semmi vibrálás, de minden ikon nagyobb, sz@rabb kinézetű az egész. hozzászoktam a jóhoz, na!
pc nélkül nem próbáltam, de megnézem majd. a vibrálás teljes felületen érezhető és a nagyobb fogyasztó bekapcsolásakor lesz szinte "elviselhetetlen" (kinek-mi persze...)
ez a fénycső csere ez gondolom drága mulatság...kösz mindenkinek a tippeket.
-
válasz
Speeedfire #16779 üzenetére
Meg tudsz lepni
-
válasz
Speeedfire #16777 üzenetére
"A hangfalak elé kötöttem egy 470ohm-os ellenállást így bajuk nem lett volna"
Akkor úgy érted,hogy sorba kötöttél 1-1db 470 Ohmos ellenállást a hangfalakkal??Bizonyos erősítőknek ha nincs meg a megfelelő terhelése(4-8R) úgy elszáll mint a győzedelmi zászló.Bár ezek az IC-k örök túlélő ként vannak reklámozva...
-
Speeedfire
félisten
válasz
totya694 #16776 üzenetére
A hangfalak elé kötöttem egy 470ohm-os ellenállást így bajuk nem lett volna. Ha mindenből lett volna még 1 db akkor játszadoztam volna még, de így...
Ha megjönnek az új cuccok egyből ic gyere. Aztán szépen egyesével cserélgetem, amíg nem derül ki, hogy mi volt a ludas. -
válasz
Speeedfire #16773 üzenetére
Nem kell azt olyan gyorsan feladni(max. nem a hangfalad gyilkolod ha nem rákötsz egy kis értékű hangszórót)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #16773 üzenetére
Igazából ezt kellett volna először megnézned.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #16771 üzenetére
Szóval rövidre zárt bemenettel is csinálja? Akk. először cserélj IC-t szerintem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #16769 üzenetére
Tehát megszűnt a recsegés is a kondicserekor?
Bemeneten az elkón meg nem fog átmenni a hang, oda olyan kondi kell, ami volt, azt tedd be. Aztán zárd rövidre a bemenetet (kösd az in-t gnd-re), ha úgy megszűnik a recsegés, akkor a jelforrás / vezeték környékén lesz a gond.
-
Speeedfire
félisten
Fejlemények!
Megcseréltem a 2 elkót és mi lett, na mi? A rossz csatorna még mindig rossz maradt. Szóval nem az elkó a hibás. Most a bemeneten lévő fólia wimát cseréltem ki egy elkóra. Most viszont semmi sincs, még hang se. Igaz nem ugyan olyan az értéke. Ide még megpróbálok itthon vadászni egy másikat, vagy a másikról leszedni. Remélem valami kis hiba lesz csak... -
malwy
senior tag
Fejhallgató kábelénél, ha ilyen lakozott vagy festett (nem tudom pontosan milyen), akkor mivel tudom tisztítani? Mert kínszenvedés jack csatiba/másik kábelhez forrasztani.
Vmi savval szokták, égetéssel, vagy vmi más praktika? -
mezis
félisten
válasz
izirájder #16756 üzenetére
A monitor felbontásán semmiképp ne változtass ! (A sorok, oszlopok száma "be van drótozva", lehet ugyan más felbontásban is használni, de akkor sokkal rosszabb lesz a kép. (pl.: 4 képpontból átlagol 3-at,...)
A képfrissítéssel is óvatosan, csak próba erejéig, mert lehet, hogy a 60 is fix.
Driver elsősorban a monotor vezérlőhöz kell, (alaplapon vagy külön kártya), ha van a monitorhoz is kezelőszoftver, az csak hab a tortán.
Teszt: PC nélkül is vibrál ? Másik PC-vel is vibrál ? (Lehet, hogy fénycsövet kell cserélni ?)
A vibrálás a monitor teljes felületén azonos, vagy van világosabb rész is (fénycsövek) ? -
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16755 üzenetére
Ha még van benned drive, nyugodtan akarsz aludni, és persze nem túl nehéz, akkor cseréld meg a 2 kimenő kondit a csatornák között.
-
izirájder
csendes tag
sziasztok,
előre is bocsi, hogy újoncként egy ekkora kérdéssel bombázom be a nagyérdeműt, de talán Ti itt ebben a topicban tudtok segíteni.
a probléma a következő:
elkezdett vibrálni a monitorom (kb 3 éves Asus). eleve nincs driver a az ASUS VW202SR típushoz, 1680*1050 felbontásban csak 60hz-en megy a monitor. lejjebb kell venne a felbontást, hogy 75 hz-en működjön. 75 herz-en eltűnik a vibrálás, minden oké.
a fura, hogy ez a hiba azután következett be, hogy volt egy elektromos zárlat a lakásban. a pc nem ment, „csak egy konnektor szállt el”, de azóta áthúzattam az egész lakás vezetékeit, konnektorcsere volt, több áramkörrel bővült a lakás. a vibrálás viszont maradt, sőt: nagyobb elektromos fogyasztók – olajradiátor, hűtő, elektromos sütő, mikrohullámú sütő – bekapcsolásakor brutálabbá válik az alapból nagyon minimális - szinte alig észlelhető - vibráció. (villanyszerelővel újra megnézettem, szerinte a monitor a hunyó vag esetleg az áramszolgáltatótól kell nagyobb amperes biztosítékot igényelni...)
lehet mindez a monitor hibája? (kondenzátor, stb…nemigen értek hozzá) vagy esetleg egy túlfeszültségvédő hosszabbító a noname hosszabbító helyett megoldaná a dolgot? másik gépre nem nyomtam rá még a monitort. (érdekesség: a samsung lcd tévém – ugye az is ugyanazon a hálózaton van - sem megy valami nagy hz-en, de ott semmi vibráció.)várom az építő és segítő észrevételeket és köszönöm előre is a segítséget mindenkinek. (privit is írhattok.)
-
válasz
Speeedfire #16753 üzenetére
Én sokszor többre nézek egy 20-30 éves elkót(ami márkás) mint sok-sok "elfogadhatónak" mondható mai példányok.
-
válasz
Speeedfire #16751 üzenetére
Másikat kell bele rakni azt had szóljon....
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16748 üzenetére
Csak azért vigyorgok, mert tudom, hogy mennyire nagy probléma az elkók gyártásában a nagyáramú kontaktus megvalósítása a fegyverzet (rettenetesen oxidált alu fólia) és a lábak között. Sok esetben a drasztikus kapacitásvesztés is ennek tudható be.
Csak zárójelben: minél jobban és rücskösebbre sikerül oxidálni a fólia felületét, annál nagyobb az egységnyi felülettel elért fajlagos kapacitás, ez egyenesen kitűzött cél.). -
válasz
Speeedfire #16748 üzenetére
Péntek 13.-án símán lehet építeni csak lehet némi bónuszt is kapsz
-
Speeedfire
félisten
válasz
totya694 #16747 üzenetére
Úgy néz ki a kimenő elkónak van valami kontakt hibája. Ahogy mozgattam el-el hallgatott, majd egyszer úgy megmozgattam, hogy normálisan szólt jó sokáig. Megint megmozgattam megint recsegett, majd újra jó lett amint hozzá értem. Ezzel játszadoztam most. Úgy néz ki az elkó lesz a ludas. Még nem tudom, hogy maga az elkó rossz vagy a forrasztás. Kiszedem, megpucolom, majd vissza. Ha rossz lesz akkor elkó csere.
De az biztos, hogy legközelebb péntek 13-án nem csinálok semmit sem. -
válasz
Speeedfire #16745 üzenetére
Fentebb ha jól emlékszem lakkozást is említettél.Nem jártál úgy mint a Gyurisék parkja c. filmben,hogy ott a gyantába ragadt a szúnyog ami a DNS-t hordozta.Neked meg valami hajszál vékony vezeték db ragadt bele és az okoz gondot.
-
mezis
félisten
Üdv.!
Van nekem egy békebeli, szovjet gyártmányú, kétsugaras "oszcillográf"-om. C1-64 a típusa.
Legutóbb olyat játszott, hogy a függőleges eltérítés önálló életet kezdett (mindkét sugárnál), egy bizonyos frekvenciával fél osztásnyi kis bajszokkal rajzolta tele a képernyőt. Pihentetéssel nem szűnt meg, (hűtés rendben, azt HALLOM ám -pörög a ventilátor-!), csak akkor, ha kikapcsolás után azonnal visszakapcsoltam.Nincs valakinek kapcsolási rajza erről a kb. 20 kg-os csodáról ?
-
mezis
félisten
válasz
Speeedfire #16738 üzenetére
Gyantás forrasztás: látszólag minden rendben, de ez csak felszínen van így. Mélyen, a forrasztóón és a vezeték között maradt egy vékony gyanta film. Aztán az ilyen hol érintkezik, hol nem.
Ha viszont stabilan rossz, nem véletlenszerűen, akkor ahogy már írták, máshol lesz a hiba, lehet az akár magában az IC-ben is.
-
atesss
addikt
Köszi a képeket.
Ez alapján is jónak tűnt, úgyhogy tegnap én is megvettem (nem is volt messze, mert nemrég nyílt egy felénk is, a XI. Gazdagréti lakótelepnél).
Viszont az kár, hogy nem találtam sehol meg külön a boltoknak a tel.számát, így nem tudtam biztosra, hogy lesz-e. Van egy központi készlet-információs telefon, de az csak hétköznap, du. 4-ig.
Mondjuk mást is néztünk, nagy műanyag tárolódobozokat, de azt nem vettünk mert nem tűnik elég erősnek, hogy biztosan elbírja ha egymásra pakolunk többet is. Meg a kerekén el is mozdulhatnak egymáson túl könnyen.A bitfej készlet nem tökéletes, de azt mondom úgy néz ki, hogy megérte ezt az árat.
Pl. a bitek elég erősen szorulnak a tartóba, meg a tartozékok és maga a csavarhúzó is.
Némelyik annyira, hogy puszta kézzel szinte lehetetlen kiszedni.
Mondjuk legalább rögzítve vannak. Bár ez sem teljesen igaz, mert egy része meg pont hogy nem, azok tényleg ki tudnak hullani ha fordítva nyitod ki, erre vigyázni kell. De a felirat alapján lehet tudni melyik a felső része a doboznak.
Egyébként maga a doboz kívülről egész jónak tűnik.A saját csavarhúzójának a mágnesességével tényleg nem fogja meg a csavart (illetve pl. a kis méretű torx igen, ugye az nagy felületen tud érni a csavarhoz), de átmegy magán a fejen, kipróbáltam egy kölcsönkért nagyon jó minőségű és erős mágnesességű csavarhúzóval.
És egy másik típusú / anyagú bittel összehasonlítva nem érzek különbséget a mágnesesség átadásával. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16740 üzenetére
Utolsó ötlet: próbáld működés közben mozgatni/cibálni a kimeneti kondenzátort!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16738 üzenetére
Legyek én a vészmadár! Sajnos lehet maga az IC, mint már említettem. Talán túlmelegítés forrasztás közben, vagy ki tudja...
-
Speeedfire
félisten
válasz
totya694 #16724 üzenetére
Újraforrasztom, lehet, hogy amikor bepakoltam a dobozba a forrasztás megadta magát. De ez akkor valóban csinálhat ilyet? Mert ahogy látom más is írta....
Az érdekes, hogy hang meg jön ki belőle, mert próbáltam, hogy a bemenetre kötöttem zenét.
mezis: Gyantás forrasztás alatt mit értesz?
A vezetékeket is ide-oda cserélgettem, de semmi.
A biztosítékok okésak, direkt megcseréltem a csatorna táplálását is.
A hangszórókat is felcseréltem, csak a nyákon lehet szerintem valami gubanc. -
válasz
DonThomasino #16735 üzenetére
Üdv
A fotó nekem sem mondott sokat.A teljes "átkondizás" nem biztos,hogy anyagilag megéri és nem garantált a siker sem.A kondikat is méretre kell venned mert sok esetben egy kicsivel "kövérebb" már be sem fér a régi helyére.Amennyibe kerül az egész mutatvány annyiért veszel egy jó tápot használtan.Gyakorlásnak,ismerkedésnek meg jobb az eygszerűbb külső ODD táp meg ilyeneken gyakorolni -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #16735 üzenetére
Nem tudom. És nem is nagyon hiszem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #16732 üzenetére
Nem merek mondani/ajánlani semmit. Ehhez nekem valamiket mérnem kellene és leginkább egy rajz alapján. Sorry!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
fero02 #16731 üzenetére
Még a kondenzátorok cseréjének se vagyok híve. Megengedem magamnak, mint magánvéleményt, hogy ne higyjem a kondicsere utáni minőségjavulást se. Ezek általában szubkektív benyomások, de ezzel inkább nem kötözködök.
Árnyékolt kábelt csak akkor cserélnék, ha brumm, vagy valami gyanús elektromos eredetű zajt hallanék. Nem nagyon van olyan, amin egy ilyen csere javítana.
Kristály: a legtöbb digitális herkentyűben van egy időalap, órajel, vagy nevezd, ahogy akarod. Ez az a "ritmus" amihez minden egyébnek szinkronba kell igazodnia. Itt gondolt motor fordulatszámára, D/A konverter stb. Egy kristálynak van egy frekvenciája, amire gyártották és rá van "vésve". Ezt a leggyengébb is 1/100000 - 1/1000000 pontossággal tartja. Készüléken belül az aránylag stabilabb hőmérséklet miatt ez még javul.
Semmi értelme sincs cserélni. De ha nagyon akarod mégis, van a piacon nagyon drága saját termosztáttal, külön tápról fűtött példány, ami elmegy akár a 1/10000000 pontosságig is. -
fero02
nagyúr
válasz
Lompos48 #16730 üzenetére
Hjajj, pont egy ilyen nemleges választól tartottam.
Na mind1, akkor nem babrálok benne tovább.Amúgy a leírtak többi része szakmailag rendben van? Még annyit akarok csinálni, h az eredeti, 2 filléres fixre beforrasztott rca kábelt egy értelmesebb aljzatra akarom kicserélni.
Ha jól sejtem további lépésekre az ésszerűség határán nincs lehetőség.Még vmi. A kristály az mi célt szolgál az áramkörben? Találtam egy kínai diy oldalt, ahol többek között azt is cserélték egy spécibb darabra.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
fero02 #16728 üzenetére
Leginkább azzal válaszolnék nagyon röviden, hoy a két erősítőnek nem sok köze van egymáshoz, hagyd inkább úgy, ahogy most van.
De azért pár argumentum:
Nem az ABSOLUTE MAXIMUM RATINGS paraméterek, amik zavarnának. Ugyan értékeket nem adsz, de nagyon valószínű, hogy a készülékben a táp jóval kisebb feszültségű, mint akármelyik adat a táblázatokból.
Az OPA kimondottam mérőerősítőkhöz készült DiFET technológiával, ami nagyon pici (pA nagyságrendű) bemeneti áramokat (bias current) jelent többel közt. Ez neked nem kell.
Ugyancsak egy nagyságrenddel nagyobb a Slew Rate (18V/us vs. 218V/us), ami dícséretes, de olyan "zónát" jelent, ami nem érdekes itt.
Van ellenben egy fontosabb paraméter: a kimeneti áram, ami az L2722 esetén 1A, a kimenete (többek közt) induktív terhelésre (is) van kiképezve. Az OPA ilyeneket nem "tud".Nem hiszem, hogy bármivel cserélve az L2722-t nyernél a hangminőségben. Tud az mindent, ami ehhez kell.
-
fero02
nagyúr
Üdv urak!
Kis segítségre lenne szükségem.
Van egy korosabb cd lejátszóm (Philips AK640), amit szeretnék ismét használatba állítani. De előtte szeretném kicsit gatyába rázni az ésszerűség határain belül.
Az elmúlt órában kicseréltem benne az összes kondit újakra. Az értékek értelemszerűen maradtak az eredetiek, csak pufferből tettem a gyári 3300uF helyett 4700uF-osat, illetve fesz stab kondija és a puffer lábai közé egy 10nF-os kerámiát.
A hangja így is sokat változott, ez gondolom betudható az eleve ratyi minőségű (NKL) kondiknak és az évek alatt történt értékcsökkenésüknek. Gondolkoztam, h veszek bele igazán minőségi kondikat, de annyit nem ért volna az egész, így maradtam a Jamicon márkánál.A panelt nézegetve azonban még eszembe jutott, h nagy valószínűséggel pozitív változást hozna még az is, ha az OP AMP ic-ket kicserélem minőségibb példányokra. Na és itt lenne szükségem kis segítségre.
Jelenleg L2722 vannak benne (2 db), nekem meg van itthon OPA2107.
Nézegettem a két ic sematikus rajzát és egyből láttam, h a pin kiosztása különböző. Ez mindegy is volna, mert van itthon próba nyákom, amibe beültetném az ic-t és átvezetékelném a panelra úgy, h jó legyen a lábkiosztása. Utána lejjebb tekerve (ABSOLUTE MAXIMUM RATINGS) láttam, h bizony itt is vannak különbségek. Pl a tápfesz.
Ennek kapcsán szeretnék szakvéleményeket olvasni, h hogyan tudnám orvosolni a problémát.
A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv!
-
PHM
addikt
válasz
tupacamaru #16718 üzenetére
Gyújtónak hívják azt, amit kivettél.
A fojtótekercs az a "trafó".
Naszóval: helyesen kötötted be a csöveket, azzal nincs semmi gond.
Régebben én is rengeteget szivornyáztam ugyanilyen problémával.
A konyhában van felszerelve a térelválasztóra 2 db 18 W-os cső.
Feltűnt, hogy külön-külön mennek 1-1 40 W-os fojtóról.
Ezt az állapotot rögvest megszüntettem, s bekötöttem a csöveket úgy,
ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Azaz pont úgy, mint te.
Ettől kezdve a csövek az Istennek sem akartak begyújtani.
Végül is, mivel más megoldás itt nem jöhetett szóba, az egyik gyújtóval
párhuzamosan kötöttem egy 15 Kohm 8W-os ellenállást.
Ez az egyik csövet kicsit előfűti, így könnyebben begyújt, s akkor már
a másik cső is könnyedén be tud gyújtani.
Nálam két oka volt a bajnak érzésem szerint:
Egyrészt nincs fázisjavító kondi, másrészt a fojtó távol van a csövektől.
Azt javaslom, ha van tartalék gyújtód, cserélgesd őket, de csak olyat használj,
ami 4...22 W-ig jó.
Tapasztalatom szerint ugyanis a 4...80 W-os gyújtók nagyon nehezen,
Vagy egyáltalán nem gyújtják be a 18 W-os csöveket.
Ha lehet, akkor tegyél a kapcsolásba fázisjavító kondit is. -
mezis
félisten
válasz
Speeedfire #16723 üzenetére
- Gyantás forrasztás a kimeneti kapcsoknál ?
- A sodrott vezetékek végignyomorgatása (volt már olyan, hogy az ép szigetelésen belül korrodált a sok ér).
- Biztosíték rendben érintkezik ?
(- Hangszórókat felcserélve marad a hiba ugyanazon az oldalon ?)
-
válasz
Speeedfire #16723 üzenetére
Esetleg forrasztási hiba valahol?(nagyítóval is érdemes lenne átnézni a NYÁK-ot)
Én pl. most is ólmos forrasztó ónt használok. -
válasz
Speeedfire #16720 üzenetére
A bekötéseknél nincs véletlen laza vezeték(ahol a táp megy bele a sorkapcsoknál)?
-
Speeedfire
félisten
Na, már mindent megcsináltam. Kiszedtem mind a 2 csatornát, megmértem mindent. Úgy néz ki mind a kettőn ugyan azok az értékek vannak. De valami miatt az egyik mégis rosszalkodik.
Kínomban már videót is készítettem róla. Hátha valaki rájön, hogy mi lehet a gond.
Nem tudom elképzelni, hogy mi lehet a gond. Tegnap jött elő, amikor be akartam dobozolni őket.... -
válasz
DonThomasino #16716 üzenetére
Kiszáradt vagy púpos kondik nincsenek a secunder oldalon???
-
moha21
veterán
válasz
tupacamaru #16715 üzenetére
Most akkor a trafó után a 2 neon az sorba van kapcsolva egymással?
-
-
tupacamaru
veterán
Lenne egy problémám. 2 neoncsövet akarok 1 trafóval meghajtani. A trafó 36/40 Watt-os, a két neoncső 18-18 Watt-os, a fojtó, vagy mi a neve, 22 Watt-os. A neonok nem gyulladnak be, a fojtók villognak a neonok végei felizzanak de nem gyulladnak be. Így kötöttem be őket:
Nem vagyok villanyszerelő mint az ki is derült, és a halak sötétben vannak.
-
válasz
DonThomasino #16713 üzenetére
A PC táp valójában 2db táp 1 dobozba.Ha az 5VSB nincs meg vagy nem megfelelő értékű(pl. 4,6V) akkor az a táp nem fog elindulni.A zöld színű vezetékbe kell lennie 5V-nak ha a táp be van kapcsolva(ha ott nem tudsz 5V-ot mérni akkor ott keresd a gondot ahol a varisztort cserélted.Azért figyelmesen a táp primer részén mert ha pl. nem működik az oszcillátor akkor nincs ami kisüsse a nagy kondikat és kikapcsolás után is lehet benne akár életveszélyes áramütésre elegendő feszültség is!!!
-
-
válasz
DonThomasino #16710 üzenetére
Van olyan is,hogy célszerűbb elvágni a venti vezetékét mert úgy be van zsúfolva,ragasztva.
-
válasz
DonThomasino #16707 üzenetére
Ilyen esetekre nem árt egy alkoholos filccel tenni egy piros pontot a + kivezetéshez még kiforrasztás előtt.De ki is lehet keresni melyik a negatív és akkor már nyert ügyed van.
Szét kell majd kapni egy rossz ventit és megnézni mi is van benne.
-
zka67
őstag
válasz
DonThomasino #16707 üzenetére
Nem dughatod rá, mert tönkremegy benne az elektronika. A ventillátorokban tranzisztorok vannak és nincs benne fordított polaritás elleni védelem.
-
válasz
DonThomasino #16705 üzenetére
Igen számít.Mert ha fordítva kötöd be nem is forog a venti
(a kefés motor forgásirányt vált fordított polaritás esetén de ezek a ventikbe lévő motorok egész más elven működnek) -
válasz
DonThomasino #16703 üzenetére
De még az is meglehet de úgy is "csak" 230V-on használod akkor meg minek bele rakni(majd a következő táp javításánál jól jöhet)
-
válasz
DonThomasino #16701 üzenetére
Azt is jó lenne tudni,hogy mit is csinál valójába az az ellenállás ami vagy ott volt vagy nem.
Honnan hová mennek a lábai?kövesd végig a NYÁK-on."Eddig" még nem találkoztam egy olyan PC táppal sem ahol minden alkatrész helybe lett volna alkatrész.Mindegyiknél vannak üres R,C helyek.Sokszor csak pár alkatrész módosítással csikarnak ki nagyobb teljesítményt 1-1 típus azonos tápból. -
DonThomasino
veterán
A boltban a 100K OHM helyett 1 M OHM os ellenállást adtak.
Valszeg elkuytultak vmit a színkóddal.
Ez gond?
Ezt raknám a R3 helyre a tápban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Google Pixel topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Hobby elektronika
- Kuponkunyeráló
- Autós topik
- AI-ra, játékra, mindenre kiváló lehet a Gigabyte új PC-je
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- One mobilszolgáltatások
- Elden Ring
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Samsung Galaxy Watch Ultra LTE 47mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Lenovo Thinkpad x1 carbon 5i 7-7600u // Carbon 6 i7-8650 // carbon 7 i7-8365u touch
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest