- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Megint 3 hónap Disney+ akciósan :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- skoda12: Webshopos átverések
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- zebra_hun: Intel® Core™ i9 14900K Raptor Lake-S Refresh CPU/Processor UV/DC (Optimalizálás)
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
marcus.fenix
aktív tag
Sziasztok!
Hátha van itt olyan szaki akinek van ötlete hogy mi lehet a probléma:
Szereztem egy közel 30 éves erősítőt. Az első IC-s erősítők között van, és minden tökéletesen működik rajta, de észre vettem egy problémát. A mély és magas hangokat tisztán adja, de a felső-közép frekvenciatartományban érdekes torzítás jelentkezik, mint amikor egy rádióállomás vétele gyengül. Belenéztem, de az én tudásom addig terjedt hogy nem láttam púpos kondit, égésnyomot, rossz érintkezést, vagy elszállt biztosítékot.
A potméterek nem recsegnek, és minden inputon és outputon keresztül jön ez a mellékzönge. Nem szívesen dobnám ki, mert ezt leszámítva nagyon szépen szól.Ha tudtok segíteni, előre is köszönöm!
Üdv!
-
válasz
Lompos48 #14396 üzenetére
ORION T 2150 STX Silver Flat
De úgy látom nem vagyok egyedül a problémával.. a leírás ráillik az én gondomra
Edit: Kicsit érdekesen van leírva, de akkor ott a problémára a megoldás a tévén levő oldalsó manuális kezeléshez való gombsor cseréje volt a megoldás? -
-
Jancsi
aktív tag
válasz
Batman2 #14374 üzenetére
ATX tápot sem sokkal bonyolultabb átalakítani és talán azokból könnyebben beszerezhetők nagyobb teljesítményű darabok. Elég sok már a negatív ágat is figyeli így nem mászik el aszimmetrikus terhelés esetén. És persze a legjobb, hogy mivel van standby táp, ha valami nem megfelelően sikerül az átalakítás során jó eséllyel nem füst felhő lesz a vége, csak nem indul be.
Az átalakításkor arra érdemes figyelni, hogy az egyenirányítók elbírják a megemelkedett feszültséget. 2x24V esetén min 60V-os egyenirányítót érdemes használni pl. MBR760. A kimeneten a fojtótekercset többnyire meg lehet csinálni a régi 5V-os ág fojtójából. Mivel ott a nagy áramok miatt 2 vezeték fut párhuzamosan, csak ügyelni kell az áramirányokra bekötésnél. Kondenzátorokból min 35V-os LowESR típusokat érdemes használni (magas ripple current-el), nem sokkal nagyobb kapacitásúakat mint amik gyárilag a tápban volt, mivel bekapcsolásnál a töltődő kondenzátorok akkora teljesítményt vesznek fel, hogy letilt a túlterhelésvédelem. A visszacsatolásokat egy jobban terhelhető feszültségosztóval össze lehet hozni 3W-os ellenállásokból, így meg lesz a táp minimum terhelése is, hogy be tudjon indulni.
Kiindulási alapnak elég jó ez a kapcsolásirajz [link]. Nekem nagy mázlim volt az első tápnál mivel minimális különbséggel ugyanez volt egy 420W-os Chieftec-ben is. Átalakítás után 2x24V-on 540W teljesítményt adott le, többel nem tudtam kipróbálni, mert csak 9db 60W-os 24V-os izzóm volt. -
-
Egy kis visszatérés a távkapcsolós tv csatorna váltogatós infra vevő hibámra, nem lehet valamilyen módon kikötni a vezérlőt ami hibás, így gombokkal lehetne a tv-t kezelni.. viszont menne rendesen? [ vagy rossz az elképzelésem?]
-
Lompos48
nagyúr
Probléma nélkül helyettesíthető BD233, 235 vagy 237-tel, de akár BD435 vagy 437-tel is. Utóbbiak nagyobb teljesítményűek (36W). Igaz, hogy az utolsó számmal növekedik a maximális feszültség, ami szerint tulajdonképpen válogatják is. Valószínű jóval kisebb feszültségen dolgozik az áramkör, mint 40V, tehát bármelyik jó, árban se lehetnek nagyok a különbségek.
Ha beépíthető a helyére át kell-e építeni az elektronikát, vagy elég utánállítani az erre szolgáló potikkal
Átépítés szóba se kerülhet. Utánaállítás se valószínű az esetek többségében, de ez attól függ, hogy milyen alkalmazásban működik.
-
zka67
őstag
Az adatlap szerint igen, de inkább BD235-el helyettesítsd, mert a BD233 csak 40V-os, a KD333 pedig 55V-os.
-
Bohir
tag
Üdv
Nem tudom jó helyre írok-e?
Azt szeretném megtudakolni, hogy a KD333 tranzisztor helyettesíthető-e BD233-mal?
Néhány táblázat alapján úgy vettem ki hogy igen, de nem tudom hogy valóban így van-e, mert KD333-hoz nem találtam normális adatlapot, ami alapján rendesen össze tudnám hasonlítani.
Ha beépíthető a helyére át kell-e építeni az elektronikát, vagy elég utánállítani az erre szolgáló potikkal? -
Muton
addikt
köszönöm a válaszokat!
sajnos 65 dodó egy ilyen lámpa, nem szívesen cserélnémtehát akkor valami fóliát kellene szerezni (gondolom elektronikai boltban) és ráolvasztani, addig meg ónpötty?
-
zka67
őstag
Én a következőképpen csinálnám meg ha muszáj lenne:
Vennék pár centi 0,5-ös rézlemezt, amiből kivágnám a pótlandó réz alakját. Aztán tennék pár pötty forrasztóónt a zseblámpán levő fóliára, majd rátenném a rézlemezt és összemelegíteném a kettőt.
Nálunk vasedény szerű boltokban lehet kapni rézlemezt méterre.
Ha nem lenne muszáj, vennék egy másik zseblámpát, mert úgy olcsóbb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moha21 #14379 üzenetére
Na én adok neked!
Minél kell? Szinkorn, aszinkron v. egyenáram? Mert külön vannak.
hmm, most találtam a Szie-n anyagokat a Retter Gyula könyvből:
Egyenáramú gépek
Asszinkron
csúszógyűrűs asz. mot. féküzemeHa kell szinkron gépes is, azt is kereshetek.
-
Muton
addikt
hello!
van egy zseblámpám, aminek a kör alakú nyákja széléről kezd lekopni a vezető réteg (gondolom réz), ahol hozzáér a lámpa teste. újra lehet rezezni valahogy?
italán a bal oldalánál kivehető a probléma:
-
moha21
veterán
Keresek valami egyetemi jegyzetet ( amit már egyszer megtaláltam, de azóta nem ), villamos hajtás vagy valami ilyesmi néven fut, villamos motorok vannak benne ( mily meglepő
).
Többek között a visszatáplálós fékezés hátrányai / nem lehet megállni és fékezni is csak az üresjárási fordulatszámnál nagyobb fordulattal lehet" /
és hasonlók. Tele képletekkel, diagramokkal, munkapontokkal etc.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
válasz
CPT.Pirk #14370 üzenetére
Még ha minden rendbe van(rádió,riasztó,egyéb rejtett fogyasztók) akkor is van áramfelvétel...
Batman2: A PC táp az arra jó amire tervezték de a mínuszos részével nem lehet mit kezdeni az " csak"annyit tud.Ha annyira kísérletezni akarsz akkor a P1-es tápok(amiket még 230-as kapcsolóval kapcsoltál) jobb alapot biztosítanak de ott meg az áram leadási képesség kisebb.200-230W-osak.
Én pl. egyszer P1-es tápról hajtottam vagy fél évig egy 19"-os LCD monitort ami külső tápos volt gyárilag és nem volt meg a 12V 5A-es tápja. -
Batman2
őstag
PC táp átalakításra valakinek van infója ???
Olyan módosítást, rajzot már találtam PC tápnál, amely által a +12V helyett +13,5V-tot tud szolgáltatni, valamivel kisebb áramerővel, de ennyi, a negatív ág átalakításáról nem tudok !
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
moha21 #14356 üzenetére
Igen, erre már én is gondoltam, hogy jó lenne PC táp erősítő tápjaként, használt, de még működő képeshez fillérekért, de újhoz is olcsón hozzá lehet jutni, nagy teljesítményű, csakhogy nem szimmetrikus a teljesítménye és dupla tápláláskor a negatív ágon alig van energia, ami szerintem pillanatok alatt torzításba viszi az erősítőt, szóval nem használható !
Sőt, arra is gondoltam, hogy szimpla 24V-os tápként is lehetne használni, csak a + és -12V-os ágakat használva, de ekkor is ez a probléma, hogy nem szimmetrikus a teljesítmény és hiába a 10A az egyik oldalon, a másik oldal lekorlátoz !Át kellene valahogy alakítani a PC tápot, hogy legalább 5-6A jöjjön a negatív ágról is, akkor már nagyon jó és olcsó megoldás lenne !!
Üdv.:
-
válasz
CPT.Pirk #14366 üzenetére
Igen gyárilag.De amúgy is ha egy autónál leveszed az akku sarut és bekötsz egy A mérőt akkor magad is láthatod az áram felvételeket.(érdemes 20A-es állásra rakni a műszert)
Amíg az elektronikákba lévő elkók töltődnek addig több A-ig is felszaladhat.
A mért áram erősségből gyorsba ki lehet számítani,hogy hány napig hadra fogható a kocsi... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Batman2
őstag
válasz
moha21 #14358 üzenetére
Nekem van egy 300W-os, egyszerű inverterem, arra ha árkötöm a laptop adaptert, akkor szép cicergő hangot hallatt, nem túl szimpatikus, de egyébként megy róla !
Szerintem itt is a jel alakkal lehet a probléma, ugyanis ez nem szinuszos inverter, hanem valami trapéz jelformát produkál, ilyenek az egyszerübbek, a szinuszosok nagyon dárgák !
Csak rövid távon, kipróbálás szintjén hajtottam róla (1 óra max.).Üdv.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
moha21
veterán
Másokhoz:
Egyik topicban egy srác írt, hogy agregátorról tolja a laptopot és döglenek be az adapterek nála.
Frekvenciára nem hinném annyira érzékeny lenne az adapter, ugyanis elég tág intervallumot adnak meg neki. 50-60 Hz
nyilván 50 Hz-re van tervezve a kimenete, de 55 Hz-nek sem szabadna gondot okozni neki.
Esetleg a változó frekvenciára érzékenyek? / bár ezt sem hinném /
Jelalak az még lehet gond nyilván. / sőt inkább ez /. Ennyire érzékenyek a Notitöltők erre? Mert azt értem, hogy a IC vonatokon döglenek meg a teló meg minden töltők, de ott a feszültséggel is van némi gond.
Egyáltalán lehet ezzel kezdeni valamit, vagy kell elé egy "tiszta szinuszt" előállító UPS vagy eleve olyan aggregátor? / elektronikus vezérlésű szinkron generátor /
Vagy még kapcsolási tranziens, ill. valami felharmonikus ( ha DC -ból inverterrel AC-t konvertálnak ) lehet a probléma?
Mit lehet mondani látatlanban?
-
moha21
veterán
válasz
k.geri19 #14355 üzenetére
És a -12V-os ággal mi van? Mert a 4 pines dugón a fekete az a gnd, tehát 0 V potenciál. A sárga a +12 V és általában a kék színű a -12V.
10 ampert nem tud úgy kivenni, hogy 0,5 A-nél közbeszól a védelem / jobb tápoknál, mint a zalman tuti /.
Vagy pedig simán nincs is -12V a fejegységen, hanem csak +12V-ról megy ( TDA 2005 vagy valami ilyesmi ).
"szépen vitte a 80as szubot és a monitor hangfalam"
6W is szépen tudja vinni. ( Saját tapasztalat, ekkor alakítottam át a -12 V-os kört nagyobb terhelhetőségűvé, de fél amperrel is beszólt viszonylag szépen mindent. 2030 tda )
-
fero02
nagyúr
-
k.geri19
tag
válasz
hoffman_ #14346 üzenetére
sziasztok.
volna egy iso csatis cd fejegység
autóba hülyén vannak a kábelek de kimértem megvan a + - 12voltja és van a fém ház kereten a műszerfalból egy fekete föld.
na most én ezt rádugtam a fejegységre de megse mukkanhangszóró kábeleket még nem volt alkalmam bekötözgetni és van egy kakukktojás fekete csíkos piros.
tehát van a + - föld kábel a kocsiból. 8db hangszóró kábel és 1 kakukktojás.
ö mi lehet? és az iso csatin van piros sárga kék narancssárga fekete
pirosat pirosal sárgát-fejegységröl a kékkel(műszerfalból)
(piros és a kék a műszerfalból 12volt)
és a feketét pedig a földeléssel
havertól van a fejegység állítólag jó de próbáljam kielőre is köszönöm a segítségetek
-
hoffman_
nagyúr
Lompos48, végre neki tudtam feszülni, összeraktam a pdf-et, már a borító alapján látszott, hogy ez nekemvaló lesz
Az angollal lesz pár szenvedős köröm, de a lényeg, hogy betáraztam, nagyon szépen köszönöm
-
PHM
addikt
válasz
Latency #14341 üzenetére
Ahhoz, hogy a tranzisztor lezárjon, a bázisának közel azonos szinten
kell lennie, mint az emitterének.
Ebben a kapcsolásban joggal világít folyamatosan a led, hiszen a tranyó
bázisellenállását 5V-ra kötve annak szintje 7V-tal lesz negatívabb az emitterénél.
Ezáltal több, mint 6 mA nyitóáramot kap. -
Latency
senior tag
Üdv.
Nem egészen értek valamit.
Ebben a kapcsolásban a fenti esetben nem kellene világítani a lednek. Viszont én akár földre akár +5V-ra kötöm a tranyó bázisát ugyan úgy világít a led. Ha a +12V helyére +5V-ot kötök minden úgy működik, ahogy kellene. A tranyó az ábrával ellentétben BC212B. Nem lenne elég az 5V-hogy a tranyó lezárjon? -
PH-User
addikt
Sziasztok!
Melegszendvics-sütő hálózati kábelét kellene cserélnem, mert ha rövidítem, akkor nem fog elérni a konnektorig. Annyi lenne a kérdésem, hogy forraszthatom-e a 3 vezetéket, ami a képen látható vagy keressek valami sarus megoldást?
Azon gondolkodtam, hogy a nagy hő miatt nem volt forrasztva vagy csak nem akartak forrasztani a gyárban/ PC tápkábele jó lesz erre a célra? Valamivel hosszabb is, ez kapóra jönne.
Előre is köszönöm!
-
Lompos48
nagyúr
Olyat még nem láttál, hogy egész trafóállomás vezérlése úgy van megoldva a kábelszínek szempontjából nézve, hogy köszönőviszonyban sincs évszázados konvenciókkal csak azért, mert akkor "nem volt más raktáron"? 100A-es egyenirányító kimenete barna meg fekete kábellel az akkukhoz kötve? Nem folytatom, mert a gondolattól is kiráz a hideg.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
szaszayanou #14334 üzenetére
Végülis mindegy, te döntöd el, azután észben tartod vagy feljegyzed. Általában a piros a plusz konvencionálisan
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Vettem két darab 9v-os elemcsatlakozó klipszt a cmoyhoz. A kérdésem, hogy a piros és fekete vezetékek melyik-melyik pólushoz tartoznak?
-
Lompos48
nagyúr
Igazad van. Úgy hívják még akkor is, ha nem tartom helyesnek, mert:
"A zománcok könnyen olvadó bóraxos üvegek, melyeket olvasztásuk után vizzel finom porrá őrölnek. A zománciszappal vagy úgy vonjuk be a tárgyakat mint a máziszappal, vagy ecettel rá is festhetjük. A bevont tárgyakat végre muffelkemencékben addig égetik, mig a zománc simán meg nem olvad."
Ha üveg volna nem lehetne aszpirinnal és pákával letisztítani a szigetelést.
-
DarkByte
addikt
válasz
Lompos48 #14308 üzenetére
Kollégámnak aki kicsit jobban otthon van a témában mutattam hogy mit szeretnék építeni. Kutakodott kicsit de ő is azt mondta hogy elég esélytelen ilyen tekercset boltban találni. Mondtam neki hogy a légtekercset javasoltátok. Kérdeztem hogy milyen drótból lehetne ezt csinálni? Említettem a koaxot, ő is azt mondta hogy egyrészt túl vastag, másrészt ehhez szerinte felület kezelt drót kellene, lakkozást említett illetve még valamit.
Viszont ebben az esetben miből tudok én ilyesmit tekerni magamnak? -
atesss
addikt
válasz
fero02 #14323 üzenetére
Hát ez nem igazán az, amire gondoltam.
Bár végül is megfelelhet a célnak ez is, ha nem túl vastag.
De ezek közül melyik a lapos ?Ja és nem ilyen 20m-es meg 75m-es kiszerelés kellene...
Bár ahogy látom nem m-re vannak írva az árak, ha ez a több10m kerül 300-400ft-ba, akkor mind1. -
zka67
őstag
válasz
zetecR #14322 üzenetére
Nos, manapság elég ritkán használnak paritás bitet a soros adatátvitelben. Ha használnak is, az csak 1 bit "elromlása" esetén jelzi, hogy hibás az adat, de javítani nem tudja. A plotternek énszerintem tökmindegy, hogy jó vagy rossz adatot kap, úgysem tud vele mit kezdeni, nem tud visszaszólni a gépnek, hogy hibásan jött az adat, küldje újra. Ehhez külön protokoll kellene, ami manapság már nincs. Tehát, vagy jól megy át az adat, vagy nem, a plotter azt fel fogja dolgozni.
Szerintem szánj rá 2-3 ezrest és vegyél egy USB-RS232 átalakítót és próbáld ki azzal is. A legjobb az lenne, ha a plotteren lenne RS485 bemenet és USB-RS485 átalakítóval tudnád hajtani. A számítógépen ez is soros portként látszik (mivel az is), viszont jóval nagyobb az átvitel biztonsága (1200m-ig megy), csavart érpár kell neki (UTP).
-
fero02
nagyúr
válasz
atesss #14321 üzenetére
Kötöződrót műanyag bevonattal. És a lapos kivitel.
-
mezis
félisten
válasz
Lompos48 #14261 üzenetére
Üdv.!
De befizetnék egy fénykapcsolgatásra már csak kihívásként is.
Három fotodiódával is próbálkoztam. Egyik sem csillapít eléggé. Kettő ismeretlen bontott volt, egy pedig a BPW34. (Ilyen volt a boltban.) Ez utóbbinak 70 pF-os kapacitása miatt érthető.
A másik kettő sokkal kisebb felületű fényérzékelővel bír, ennek ellenére 200 - 300 pF-nak mértem a kapacitásukat. -
Lompos48
nagyúr
válasz
zetecR #14313 üzenetére
Ha rendszeresen dolgozol ezzel a fellállítással, akkor érdemes egy új kábelt fabrikálni. Nyugodtan használhatsz UTP CAT-5 kábelt, aminek 17 pF/ft a tipikus kapacitása, ezért 20kbps sebességnél akár 40+ méterig nyújthatod a távolságot. Konnektorokat lehet mindenhol venni hozzá. Ha magasabbra teszed a mércét, akkor UTP helyett ugyancsak hálózati, de FTP kábelt is vehetsz, az megoldja az árnyékolás problémáját is.
-
csongi
veterán
Sziasztok!
Egy ilyen vezérlőt szeretnék készíteni.
Feszültség 220V AC.
Van egy motor, ami kétirányú végállás kapcsolóval ellátott. 3 vezeték. 1-O 2-fázis 3- vezérlés.
Van egy hőkapcsoló ami vezérli a motort. Ezt a vezérlést szeretném késleltetni.
Kb 1 órát. Mégpedig úgy, hogy a kacsoló által adott utolsó feszültség megszűnése után egy 1órával adjon ki feszültséget kb 30 mp-ig.
Hogyan lehetne ezt megoldani? -
-
zetecR
addikt
Sziasztok,
lehet, hogy nem a legjobb topicba írok, de hátha.
Vágóplottert hajtanék COM portról.
A korábbi gépemen, ugyanebben a szoftver környezetben tökéletesen ment (W7 x64, Virtual XP, Corel 11), az újon azonban gondom van.
Az alaplap egy Gigabyte A75-UD4H, aminek hátlapi kivezetéssel tudom a COM portját használni.A probléma a következő: mondjuk egy kör esetében szépen rajzolja az ívet, egyszercsak egy távol pontra (mintha hibás koordinátát kapna) el megy a leeresztett kés, majd kb ugyanoda vissaz jön és folytatja tovább, mintha mi sem történt volna.
Ezen a képen pirossal jelöltem a hibás vonalakat.Persze ha ugyanazt a grafikát többször vágom ki, akkor mindig máshol jön elő ez az anomália.
Nincs tipp, hogy mi lehet és hogy orvosolható-e a probléma?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DarkByte #14307 üzenetére
Koaxnál bonyolultabban már csak acélköpenyű távvezetékből lenne ilyen drótot szerezni. Persze azért használható amit írtál. Az elem kicsit nagy átmérőjű, a mechanikai tartása nem enne olyan jó a tekercsnek. Inkább egy gömbölyű ceruza. De bármilyen átmérővel újraszámíthatod a menetszámot, hogy elérd azt a kb. 50uH-s értéket.
Régi rádióban az URH tuner tartalmaz ilyet, nehéz kioperálni, mert ott már ragasztóval rögzítették és csak cibálni lehet.
-
DarkByte
addikt
válasz
Lompos48 #14305 üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget.
G+-on javasolták nekem hogy régi rádióból lehetne még esetleg ilyet kiműteni ha van kéznél (de nincs). Akartam kérdezni hogy ha légtekercsnek csinálom akkor más tekercs és drót átmérővel is ki lehet-e hozni, de akkor ezek szerint csak helyettesítsem be az adatokat a kalkulátorba és a menet számot variáljam amíg jó nem lesz. Pl. coax kábel réz belsőjéből lehetne-e mondjuk AAA-s elem köré tekerve? -
And
veterán
válasz
DarkByte #14302 üzenetére
A PN3563 jó eséllyel helyettesíthető megfelelő tranzitfrekvenciájú kisjelű RF-tranzisztorok bármelyikével, például: BF199, BF224, BF225. Az L1-et pedig (mint általában az ilyen nH nagyságrendű induktivitásokra általában) felesleges üzletben keresni. Lehet ugyan kapni, leginkább SMD-kivitelben, de azok nem hangolhatók, így sokkal egyszerűbb, ha szépen megtekered azt a pár menetet (mi is így csináltuk régen
). A méretezéshez segítség itt is találsz: [link], rögtön az első összefüggés, bár 'rövid' szolenoidokra (a K-tényezőt 1-nek véve) nem annyira pontos, de legalább könnyen hangolható lesz. A végén meg szépen kiöntöd ragasztóval, és az egész cuccot zárt fémdobozba teszed. Sajnos ezek az egyszerű LC-oszcillátoros poloskák eléggé hajlamosak az elhangolódásra, bár a második fokozat többek között ezt a hatást csökkenti. A hőmérséklet változására, kéz közelségére (ha nincs fémdobozban) az adófrekvencia valamelyest el fog csúszni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DarkByte #14299 üzenetére
Hangolható tekercs 2.5 fordulat inkább 2.5 menet. Nyomtass ki egy kivţgott fotót a videóból, mutasd meg egy alkatrészboltban, vegyél egy hasonlót, aztán a két és fél menet újraterercselhető. De meg lehet csinálni egyszerűen légtekercsnek is, amit a menetek távolításával/közelítésével lehet hangolni, majd méhviasszal/gyertyacsepegtetéssel rögzíteni. Ehhez ellenben mérés kellene, hogy lásd hol van a frekvencia értéke, ez már bonyolultabb. Vagy legalább a tekercs induktivitását "illene" méréssel megközelíteni.
Ki is számolható ezzel. Például 6mm átmérővel tekerve, 0.5-ös drótból a 2.5 menet 44uH-t ad, ami ott van a közelben.A PN3563-t felejtsd el mert az egy N csatornás FET, ami nem ebbe az áramkörbe való, ide biboláris kell. Tehát próbálkozz a 2n3904-gyel. De lehet BF180, 181, 200, 214, 215, 254, 255 is.
-
DarkByte
addikt
válasz
CPT.Pirk #14303 üzenetére
Időközben ennek a pontosabb nevét is megtaláltam:
2.5 Turns High Precision Variable Coil (48 - 59nH) 16 AWG
A kérdés már csak az hogy RET katalógusban ilyet milyen formában találok. -
DarkByte
addikt
válasz
DarkByte #14301 üzenetére
Bocs a láncért, csak rájöttem hogy megint hülye vagyok.
Szóval a második bekezdés vége elhamarkodott volt. A PN3563 ugyanaz mint amit az elsőnél is használ. Ergó a jobb oldalit is lehet gondolom 2n3904-al helyettesíteni.És akkor már csak L1 kérdéses hogy micsoda is. Ez valamilyen változtatható tekercs ha jól sejtem.
Bocs még egyszer. Nem jó kezdés ez ebben a topikban gondolom.
-
DarkByte
addikt
válasz
DarkByte #14299 üzenetére
Hmm, a videó linkjét ellenben elrontottam. Helyesen: [link]
Kalóz rádiót nem akarok építeni, csak valami picit amivel tudok játszani. Egész pontosan szoftveresen előállított MPX jellel akarok kísérletezni.Közben rájöttem hogy nem figyeltem eléggé, a videó kommentjei között ott van hogy lehet 2n3904 tranzisztort is használni. A két tranzisztor nem is egyezik meg, PN3563 vagy 2N3563 kell az antenna felől. A 2n3904 megvan, viszont ez a másik nincs egyelőre.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Microsoft Xbox Series S 512GB Játékkonzol + kontroller+ gyári doboz+számla+ 2-ÉV EURONICS GARANCIA!!
- G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 96GB (2x48GB) DDR5 6000MHz
- Alpinestars GP PLUS R V3 LEATHER JACKET RIDEKNIT (48-as méret, 0km-es!)
- Denon Ceol Piccolo mini hifii (Spotify stb. is), fekete
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- HP 150W töltők (19.5V 7.7A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm + tápkábel
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3400, 94% Akkumulátor
- 144 - Lenovo LOQ (15ARP9) - AMD Ryzen 7 7435HS, RTX 4060 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest