- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PHM
addikt
válasz
DonThomasino #16699 üzenetére
A 230 V-os ágban van. Valószínűleg.
Mivel nem láttam a nyák alját csak tippelni tudok.
"Ha berakok plusz egy varrisztort és ellenállást az említett helyre abból lehet baj?"
Baj nem lesz belőle, csak fölösleges.(#16678) Lompos48: Igazad van.
Hirtelenjében nem jutott eszembe jobb meghatározás. -
donzoli
aktív tag
erre esetleg valaki innen
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16695 üzenetére
...majd megint ugrál. Gondolom ilyenkor lehetett...
Ez így biztos. Továbbra is kontaktusra gondolok, kimeneti elkó stb, a legvégén pedig a legpesszimistább: maga az IC megfelelő csatornája.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16693 üzenetére
Nehéz így véleményt mondani. Ha DC lenne, akkor elmenne a membrán egy irányba és kész. Keresgélj kontaktushibát. Méricskélj összehasonlítva a 2 csatorna azonos pontjait.
-
-
mezis
félisten
válasz
Speeedfire #16683 üzenetére
pincehely: A 3.5-es csatlakozóknál is lehet szigetelni a forrasztásokat alkalmas átmérőjű szigetelő csövecskékkel. Különösen a hőre zsugorodóval.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Nem tűnt fel neked, hogy az egyik ellenállás "elcsúszott" 66k-val (88k-22k) felfelé, a másik pedig 55k-val lefelé (-33k-22k), amik valamennyire hasonló értékek? Ez pedig azt jelenti, hoy a valami kondenzátorokon némely feszültség tolta el a mérőpontokban a feszültséget, tehát nem csak a műszer mérőárama és a mért ellenállás határozta meg a mérési értékeket. És amikor a kondenzátor(ok) kisült(ek), az ellenállások "megjavultak".
A beremegés alatt nem tudom mit értesz. -
Speeedfire
félisten
válasz
Most meg már jók az ellenállás értékek, viszont a fura hangra nem jövök rá...
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #16661 üzenetére
Köszi, sikerült. Ellenben valami nem stimmel az erősítővel most, hogy be lett dobozolva.
Az egyik csatorna folyamatosan beremegett. Megnéztünk mindent, nem volt kontakt hiba, nem volt zárlat. Majd a legvégén megnéztem az ellenállásokat és 2 ellenállás elromlott. Egyik a 22k helyett 88k lett. A másik 22k-os meg -33k-os (tudom, hogy nincs negatív, de ezt mérte). A kondikat még nem néztem meg.
Délelőtt lefújtam a nyákokat fehér akrill lakkal. Elképzelhető, hogy emiatt mentek tönkre a bemeneti résznél az ellenállások?
-
pincehely
addikt
Sziasztok!
Egy olyan csatlakozó kellene nekem, ami képes 3 eret átvinni, és az aljzatát be tudom szerelni egy pci takaró-lemezbe.
Létezhet ilyen? -
válasz
DonThomasino #16679 üzenetére
Lehet elkerülte figyelmedet fentebb írta Lompos PH társ,hogy nem tudsz Ohmot mérni rajta.
Én sem ismerem annyira ezeket a varrisztorokat mert nem volt különösebben dolgom velük -
DonThomasino
veterán
válasz
Lompos48 #16678 üzenetére
Ha fölöslegesen bele rakok még egyet, akkor mi történhet?
A forrasztást vizsgálva a másik odalon nekem úgy tűnt h volt benne.
Persze nem látszott egyértelműen.
Viszont az égés nyomok is főleg ZNR1 körül vannak.
Arra nem válaszolt senki hogy a kettő akkor egyforma
a két varrisztor és ellenállás ? -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #16675 üzenetére
Erre felelőtlenség igennel/nemmel válaszolni. Rajz alapján vagy összehasonlítva egy másik ép példánnyal lehetne egyértelmű. Esetleg "jószemű", gyakorlott szaki meg tudja saccolni a forrasztásos oldalt vizsgálva, hogy volt-e ott korábban alkatrész.
@PHM A varisztor unipoláris Talán nem a legjobb definíció...
-
PHM
addikt
válasz
Szerintem eredetileg zener diódákkal tervezték megépíteni a védelmet,
ez esetben abból 2 db-ra lett volna szükség.
A varisztor unipoláris, abból elég 1 is e célra.
Az ellenállás(ok) funkciójáról van ugyan sejtésem, de nem vagyok biztos benne. -
moha21
veterán
válasz
Vagy gyárilag sem volt benne? Sok olyan PCB van amin ott a jelölés, mert másik modellbe beletesznek mást is és a PCB ugyanaz.
-
DonThomasino
veterán
válasz
CPT.Pirk #16672 üzenetére
Egy kép, sajnos rajzom nincs,és nem is találtam egy Enermax EG231P-V.
Innen vettem ki ZNR2 -es helyről mellette R4 ellenállás.
Viszont ZNR1 és R3 hiányzik így került hozzám. (mint ha már kiszedte volna vki)
Ebből gondoltam hogy kettő kéne bele.
Mit gondoltok?
A két ellenállás és varrisztor egyforma lehet? -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #16671 üzenetére
Summázzunk:
Nagyon valószínű, hogy az, aminek totya694 azonosította, tehát varisztor. Nincs mit mérni rajta, ép állapotban szakadást mutat. Párhuzamosan kell (másképp értelmetlen) kötni a védett alkatrészre/áramkörre. A hibás példány kivehető az áramkörből a működés befolyásolása nélkül, áthidalni nem szabad, mert azzal eleve zárlatot produkálunk (mi).
Működése röviden: egy, az adatlapban megadott feszültségszint elérésekor mikroszekundumok alatt nyit és vezet le ugyancsak rövid idő alatt "hatalmas" áramot. Az idézett 7 mm-es család legkisebb tagja is képes egyszer 250, két alkalommal 125A áramot levezetni (ezek az értékek a nagyobbaknál 1200/600A). Kizárólag védelemre kitalált alkatrész, csak akkor befolyásolhatja a működést, ha az említett értékeket túllépjük, zárlatos lesz... ergo... rövidre zár.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #16668 üzenetére
Lehet használni zavarmentesítés miatt van ott, impulzusfeszültségek korlátozása a feladata.
Filléres tétel érdemes cserélni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #16671 üzenetére
Még csak olyat láttam tápból, amiben 1 volt, ált. olyan ronda zöld színben
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Amennyiben nem hal bele az első impulzusba, igen. Én is használtam már tápot, hogy ezt áthidaltam. Persze nem javaslom, nem véletlen van odatéve.
-
válasz
"Lehet" menne de nem véletlen van az oda rakva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #16664 üzenetére
Ez a graetz híd védelmét szokta ellátni tápokban, elvileg a bekapcsoláskor fellépő nagy áramimpulzus ellen véd, aztán megmelegedve már nem játszik szerepet. Fellelhető kb. minden atx tápban.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #16662 üzenetére
[link] itt a táblázat és a paraméterei. Gondolom PSU-ban volt, MOV-ként a google ad róla sok infót.
-
válasz
DonThomasino #16664 üzenetére
Az átfolyó áram hatására változtatja az ellenállását(ha jól tudom) igen lehet kapni de talál(hat)sz akár másik kapcsoló üzemű tápban is.
A zárlat ki tudja nyírni de akkor nem úgy néz ki mint a Te fotódon.Rá kellene mérned hány Ohmos ha szakadt akkor kukába vele.
-
válasz
DonThomasino #16662 üzenetére
Nem-e,hogy inkább varrisztor lesz az???
-
DonThomasino
veterán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #16660 üzenetére
Dehogynem, pont arra való, amire használod. Létezik olyan, amiben belül két ér van, azt a szimmetrikus meghajtású (balanced) eszközök használják, amiknél még nagyobb igény van a zavarmentességre, jellemzően stúdió hangtechnikában.
Ez azért jó, mert az erősítő csak az eltéréseket erősíti, az azonos módon mindkét érre rákerült zavart nem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #16658 üzenetére
Ez sima koax, belül a "meleg" ér, kívül az árnyékoló harisnya. Belsőt a bemenetre, külsőt a GND-re. Másik kábel a másik csatornához megy ugyanígy.
-
Speeedfire
félisten
Épp pakolom dobozba az erősítőt, megakadtam a bemeneti kábellel. Árnyékolt kábelt vettem, de nem jövök rá hogy kellene bekötni.
2x0.08mm^2 van ráírva. 2 részből áll. Egyikben sárga másikban szürke kábelbél van, kívül meg vezeték. Kérdés, hogy mit kössek össze mivel? Ez most 1 csatorna vagy 2 csatorna? Ilyen kábel. [link] -
válasz
pincehely #16651 üzenetére
Nem véletlen van az úgy kitalálva(ha kell neki 5VSB és 5V,GND akkor kapja is meg)
Gondolom pénzt adtál érte és szeretnéd is kihasználni az eszköz nyújtotta szolgáltatásokat.
Pl. az alaplapod adatlpján(kis könyvében) is fellelhető,hogy még hol találsz melyik tüskén 5VSB-t -
moha21
veterán
válasz
totya694 #16652 üzenetére
Valamit szerintem félreértesz. Nem a táp ágai lennének közösítve, hanem ennek az eszköznek a forrásai. A fogyasztását nem tudom, de lehet az 5V SB csak azért volt, hogy kikapcsolt gépnél is működjön a cucc.
(#16654) CPT.Pirk: Te is félreérted.
Nem a tápon közösíteni ( ezt le is írtam, ott még véletlen sem ), hanem az eszközön.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moha21 #16650 üzenetére
Ez nem jó ötlet!
A segédtáp kimenetét ne közösítsd semmivel! Ha be akarod vonni, akkor relével old meg, de még akkor is kérdéses, hogy kikapcsolt állapotban ki tud-e nyomni elég kakaót magából, tekintve h. bekapcsolt állapotban kb. 2A, vagyis 10W a terhelhetősége és elvileg van különbség az üzemállapotok között.
Viszont ha kikapcsolva elbírja, akkor elvileg nem kell máshová kötni, mert bekapcsolva is el fogja. Én mondjuk nem terhelném a segédtápot.pincehely: már minden telefont USB-s 5V-s fali töltővel árulnak, könnyű ilyet szerezni.
-
pincehely
addikt
válasz
totya694 #16652 üzenetére
Ergo nem lehet USB-ről megoldani.
Esetleg külső megoldás? Van olyan, ami 5v-ot tud, és megfelel erre a célra?
Vagy visszateszem a gépbe!
Amit nem igazán akarok, mert megsérült ez. Meg amúgy is ronda, és nem fér el rendesen a hátlap mögött.
Max megbontom a táp csatlakozóját, és odaforrasztom! -
válasz
pincehely #16649 üzenetére
Símán csak USB kábellel(helyesebben az arról levehető) 5V-ról nem.Mert az 5VSB mint ahogy írták is csak kis teljesítményt tud és a kijelzőnek,egyébb ÁK-nek külön kell az 5V ami már meghaladhatja az 5V SB teljesítményét.
Ha túl terheled az 5VSB ágat akkor már a táp sem biztos,hogy elindul no meg a gép sem értelem szerűen.Közösíteni meg nem nagyon kellene mert abból még gond is lehet.Az 5VSB-t egy szinte majd külön álló pici táp állítja elő a több 100W-os PC-táp házában. -
moha21
veterán
válasz
pincehely #16647 üzenetére
Nem tudom, hogy a SB +5V-nak külön van-e szerepe nála vagy csak annyi, hogy kikapcsolva a gép is mutat valamit. Ha nincs szerepe ( amiről semmi infót nem találok ), akkor az eszköz felől ( és nem a pc tápban !! ) lila és a piros ezetéket lehet közösíteni és az USB VCC-jére dugni. A fekete meg nyilván megy a GND-re. Mást nem kell bekötni az usb-ből, ha csak áramot ad.
Azért várd meg, hogy más is reagáljon, így látatlanban nem jó ez a közösítgetés.
-
moha21
veterán
-
pincehely
addikt
Sziasztok!
A következőben kérnék segítséget.
Van egy eszközöm, ami az alaplapi 24pines tápcsatlakozóról kapja a feszültséget.(egy toldóval)Egészen pontosan:
3 kábel van benne, a 24 pines leírás szerint:
a. lila:+5VSB
b. fekete: com
c. piros: +5VDCMeg lehet ezt oldani valahogy USB kábellel?
Azon a net szerint van egy +5VCC; D-, D+; GNDEzt a kettőt lehet házasítani?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #16644 üzenetére
Jó tudni, hogy apróbb sarokcsiszolók is elmennek róla
Igen, mert a mozgás "szögletessége" nem vevődik észre a csiszolókő által végzett munka szaggatottsága miatt.
Szerintetek létezik...
Gondolom, hogy elképzelhető. Tegnap járt a kezemben egy lap egy Terratec Noxon internetrádióból. Van rajta egy 1F/5.5V-os kondi, aminek a méretei valamive kisebbek az alaplapokon használt 3032-es lítium elemnél. Volumenarányből lehetne következtetni, főleg, hogy ennek a névleges feszültsége több mint 2x kisebb.
-
moha21
veterán
Nos köszönöm mindkettőtöknek a tájékoztatást, megpróbálok szerezni egy UPS-t, szerintem az éri meg a legjobban. Jó tudni, hogy apróbb sarokcsiszolók is elmennek róla.
Más: Szerintetek létezik, hogy ennek tényleg ekkora a kapacitása?
2600 F
-
válasz
moha21 #16641 üzenetére
Én egy UPS-t alakítottam át ilyen célra de érdemes odafigyelni az akkuhoz szándékozott kábel vastagságára.Először 2 eres 1,5mm-es kábelt használtam úgy 2m hosszba és a 600W-os táp szivargyujtóra csatlakoztatva a 300W-os ford.szám szabályzós fúrót nem volt hajlandó teljes fordulaton dolgozni.Utána kicseréltem 2db 5mm-es kábelre(olyan 60cm lehet) és komolyabb csipeszre amit az aksira kötök és egyből elindult róla a 600W-os sarok csiszoló is.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #16641 üzenetére
Az aztán a legklasszikusabb elképzelhető konverter. Az, hogy nincs semmi, ami hurokban szabályozná a kimeneti amplitúdót nem lehet gond egyszerű (általános
) fogyasztók esetén. Talán a trafó a legdrágább alkatrésze.
Motoroknál nem okoz bajt az eltérő jelalak? Baj alatt itt nem konkrét elégést vagy hasonlót gondolok, hanem esetleg teljesítményváltozást.
Elenyésző lehet a befolyása, főleg, hogy induktív a terhelés, ami még simít rajta egy kicsit.
-
moha21
veterán
válasz
Lompos48 #16638 üzenetére
Ilyen kapcsolást találtam, ez mondjuk egy 50Hz-es négyszögjelet ad a kimenetre, de idáig az UPS lenne a legjobb ( valahonnan találni akku nélkül, kocsiból már tudom szívni az áramot ), építeni elég költségesnek néz ki.
(#16640) Lompos48: Semmi ilyen nem lenne használva róla, ahhoz kellene amit írtam.
Motoroknál nem okoz bajt az eltérő jelalak? Baj alatt itt nem konkrét elégést vagy hasonlót gondolok, hanem esetleg teljesítményváltozást.
-
moha21
veterán
válasz
moha21 #16637 üzenetére
Közben rákerestem, hogy 12V --> 230 V inverter és kapcsolás helyett kidobta ezt első találatra [link] kérdés vajon milyen jelalakjuk van ezeknek a 4000 Ft-os cuccoknak? Mert biztos nem szinusz.
Bár ehhez a géphez talán nem is kell?
Más esetleg forgógépek mennyire bírják ezeknek a jelét?(#16638) Lompos48 : De elsőnek az jutott nekem is az eszembe. Viszont egyik sincs feleslegbe. Valami bontóban mondjuk érdemes lenne megnézni, bár őszintén megmondom nem tudom Békés megyében hol találhatok ilyet. Illetve mennyit érhet akku nélkül egy ilyen?
És még : Ezek az olcsóbb UPS-ek is kvázi szinuszt adnak. Ez mennyire baj általános eszközöknél?
-
moha21
veterán
Üdv!
Van nekünk egy ( szerintem ) elektromágneses gravírozónk, ami 230V 50 Hz-ről megy. 3000 Ft-os dolog, gondolom a belseje egy csengőhöz hasonlíthat.
A probléma az, hogy temetőbe minden van csak 230 V nem, illetve kivezetni az áramot 4-szer annyi idő, mint az egész vésés.
Ezért érdekelne valami megoldás, hogy hogyan lehetne 12V-ra építeni valami hasonlót.
230V 0,15A a készülék ami itt van, és szabályozható a teljesítménye. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #16632 üzenetére
Félreértetted. Ő azt mondta, hogy mindegy mit tesz be a döglött kondi helyére, 2 éven belül tönkremegy. Valamint mivel a szervizből döglött tápot adtak nekik, így a régi tápban én cseréltem kondit, ők meg megköszönték. Legalább jót beszélgettünk, mikor felfedezték a készülő csövest.
totya694: én epcos-t vettem, de csak 400V/380uF-est, mert ez volt megfizethető áron.
-
válasz
CPT.Pirk #16631 üzenetére
Üdv
Tuti,hogy elég silány kondikat gyártanak de szerintem ha 12V-ra nem 16V-ost raksz ha nem kicsit nagyobb feszültségűt ""lehet"" tovább tart.Léteznek "komolyabb" kondik de nem is egy pár 1000Ft-os tápba valók.Inkább audió célokra és azt mondják a hozzáértők,hogy tényleg meglehet hallani a különbséget ha pl. egy OTL csövesbe Black Gate vagy pl. Rubicon elkó van a kimeneten(pedig azért a Rubicon sem egy Teapo vagy egyéb noname gyártmány)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Beszélgettem szerelőkkel digis beltéri miatt, púpos konditól el sem indult a masina. Mondja nekem a kolléga, hogy akármilyen kondit tesz be a kimeneti szűréshez, az 2 éven belül tönkremegy, nem szeretik a kapcsoló tápokat. Megmutatta, hogy csíkos kép, zajos hang, stb. esetén melyik kondit kell cserélni...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #16628 üzenetére
Igen, a HE fórumon ismerek 1-2 emberkét, ott van aki ilyen árban teker trafót, minden trafómat nála csináltattam. Ha aktuális lesz a dolog, keress meg.
Kicsit lejjebb linkeltem 3 E88CC-vel felépült csöves fülset, az olcsón megépíthető és nehéz elrontani, trafót hozzá meg lehet guberálni csöves rádióból.
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #16627 üzenetére
Párszáz VA-s 5-7k?
Az annyira nem rossz.Igazából a tranyósnál ez a nyugalmi áram beállítása volt ami kicsit el is ijesztett, meg ugye az ágoston könyvben a 2*160VA 2*10W-ra..
Lehet, hogy majd esetleg kicsiben kezdem.
Tranyós füles erősítő, esetleg csöves füles erősítő. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #16626 üzenetére
Következő lépésnek már valami tranyóst csinálj, igazából csak egy normális trafó kérdése, ami amúgy is kell (5-7K körül megtekernek párszáz VA-s trafót), onnan már akármit mögé köthetsz.
Meg fogja hálálni a hangzásban, hogy nem IC-s cuccot csinálsz.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Lompos48 #16624 üzenetére
Hát én csak olvastam, de mint írtam lehet, hogy csak olyan urban legend.
CPT.Pirk: Marad a cucc, nem fogom egyelőre bántani akkor.
Igen, a jobb falak hiányoznak, de úgy néz ki kisebb pénz áll a házhoz (30k), amiből már normális dobozokat tudok venni majd.
A tranyós és a csöves még mindig marja az oldalamat, de az anyagok beszerzése miatt inkább hagyom. Ha építek valamit legközelebb akkor is IC-s marad szerintem. De ennyire nem rohanok előre. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #16623 üzenetére
Őszintén szólva, ha jobb hangot akarsz, ne ezt az áramkört építsd át, szerezz be megfelelő hangfalakat először, aztán ha úgy érzed még lehetne valami jobb, akkor csinálj egy másik erősítőt.
Persze ez lóvé kérdése, de ha szétbontod a kapcsolást, az már nem lesz az igazi, a hangzásbeli eltérés meg kb. a palcebó hatás szerint fog jelentkezni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16623 üzenetére
Végülis nem egy kimondott alapkutató véleményén indultál el. Ellenben az:
"Árnyékolt kábel valóban nem zajos. Koaxnál viszont csak akkor nincs interferencia, ha a kábel lezárása legalább az egyik oldalon megegyezik az impedanciájával."
kijelentés után inkább nem minősítem ezeket a forrásaidat. És a kijelentések ráaásul hangfrekvenciára vonatkoznak.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16621 üzenetére
Állítólag invertálóban szebb a hangja.
Kíváncsivá tettél. Ki állítja? (Ha tudsz, adj egy forrást!). Mit jelent, hogy szebb a hangja?
Az erősítőnek egyetlen szerepe van: a bemenő jelt egy meghatározott mértékben erősítse az eredeti hullámforma minél tökéletesebb reprodukálásával.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #16619 üzenetére
Az nem polaritás, hanem lábcsere. Nem cserélheted ki őket, át kell alakítani a kapcsolás felét hozzá. Miért akarod megcserélni?
-
mezis
félisten
válasz
atesss #16614 üzenetére
Egyszerre azért nem állítanék be egyik áruházba sem egy utánfutónnyi elektronikai hulladékkal. Debrecenben a szemét szállítókkal (AKSD) meg lehet beszélni, szinte házhoz mennek (ki lehet tenni a megbeszélt időpontra az utcára). Így legalább nem szemetelik tele az egész utcát a guberálók mindenféle üvegtörmelékkel, szögekkel,...
-
malwy
senior tag
válasz
atesss #16608 üzenetére
Adatlapnál sajna csak fritz, meg slo van még.
Na akkor a belsejéről kép:
[link1]
[link2]Nem a megfelelő helyen vannak a bitek, mert csak gyorsan visszarakosgattam, miután sikerült kiborítanom.
(Gondolom nem helyes az a szó, hogy kiburít, mert ha nem, akkor köszönöm szépen, hogy ezt is rögzítettem a memóriámban. Csak hozzon egy pontot érettségin.)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #16614 üzenetére
Általában a standby üzemmődból melóba lépve a monitorok kattannak egyet, azt egy relé okozza.
Érdemes Schottky diódákat, nagyfeszültségű tranzisztorokat, hálózati rész alkatrészeit "begyűjteni". Mindez annak fügvénye, hogy javítasz-e cuccokat vagy szoktál-e barkácsolni..Esetleg, ha van helyed, akkor lehet megéri kivenni és félretenni az elektronikáját, ami ugye csak egy NYÁK, a nagy ládához mérve elenyésző mint térfogat és súly is.
-
atesss
addikt
Lenne még egy másik témában kérdésem:
A nagyobb műszaki üzletekben mindenféle feltétel le lehet adni régi, rossz elektronikai berendezést ?
Tehát ha nem veszek semmit, akkor is leadhatok pl. 4db CRT monitort + régi (analóg) műholdvevőt, meg amit még találok leselejtezni valót ?A CRT monitoroknak még utánanézek, talán 1-2-t még érdemes lehet megpróbálni eladni, de igazából nem hinném hogy akár csak 500ft-ot kapok érte.
A legjobb (Viewsonic, 17", teljesen sík képcső) viszont kábelhibás - és javítani nincs kedvem már nekiállni.
Ha leadom, akkor pár dolgot viszont kiszednék belőlük előtte, mi az amit érdemes szerintetek ?
Egyikben van egy külön hálózati zavarszűrő, meg ha valami jobb mechanikus kapcsoló / nyomógomb van, az is jól jöhet. Relé kétlem hogy lenne bennük, passzív alkatrészeket (R,L,C) nem éri meg 8+ éves cuccokból kiszedni. Félvezetők szintén elég specifikus dolgok, kicsi az esélye hogy valami épp kellene, főleg ilyen régi technikából.
Hűtőbordák közül ami normálisabb alakú esetleg még használható -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Latency #16609 üzenetére
Köszi!
Még igyekszem valamit találni itt helyben, hátha nem kell futárral lehozatni a cuccot. Szerencsére még nem hajt a tatár a szakdogával, mert nem maradt vizsgám erre a félévre, de ha nem találok itt helyben cuccost, akkor megrendelem, legalább másnapra a kezembe adják.
Kicsit ha korábban tudtam volna mit akarok majd csinálni, akkor az fpga-val együtt megvehettem volna ezeket is, mert az is a chipcadtől származik.
-
Lompos48
nagyúr
Én még a hősidőkben próbáltam floppyt mágnessel tönkretenni. Nem sikerült. Winchesternél semmi esély rá, esetleg ha nagyon közel lehetne menni magukhoz a tányérokhoz, de akkor sem biztos. Talán a bankkártyának lehet a leginkább bajt okozni mágnessel.
Van ellenben olyan (ritka) helyzet, amikor kimondottan zavaró, ha a csavarhúzó vonzza a csavart.
-
Latency
senior tag
-
atesss
addikt
Gondoltam hogy képek, illetve ikonok vannak róla, ezt így a szöveg alapján nehezebb azonosítani.
Ilyenekre gondoltam, mint amivel itt jelzik a típusokat: [link]Angol leírás nincs rajta ? Úgy ezzel a wikipedia cikkel be tudnám azonosítani.
Bár kérdés mennyire érdemes ezzel foglalkoznom, ami lényeges az benne lehet, ha 1-1 van, ami még sincs azt meg veszek külön ha esetleg kell mégis.
A mágnesesség fontosabb kérdés ! -
malwy
senior tag
válasz
Lompos48 #16595 üzenetére
Egyet sem tudok. Csak rámordítottak egyszer, hogy ne turkáljak mágnesessel számítógépben. Irónia on: egyébként csak van valami egzotikus, ritka ketyere, amihez pont ilyen párezres csavarhúzószettet használnám.
Kipróbálom átmegy-e a biten a mágnesesség, illetve küldök képet. fel van sorolva minden.
Szerk: átviszi, kicsit gyengébben mint a mágneseshez adott gyári (de ez lehet csak placebo).
De most sikerült kiborítanom az összeset
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Sorozatok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- BestBuy topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- iPad topik
- Háztartási gépek
- OLED monitor topik
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Crucial 240GB SSD eladó
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest