- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zka67
őstag
válasz
Speeedfire #14197 üzenetére
Ja, PC-hez viszont tök egyszerű. Kell hozzá kb. 500Ft-nyi alkatrész, egy Girder nevű program, és egy Igor Plugin.
A vevő, amit egy soros portra dugsz:
Nekem ráment három hónapom, hogy írjak egy fordítót, debuggert és szimulátort az Atmel chipekhez, amiben persze benne van a letöltő is. Csak nyálcsorgatónak pár kép róla
Szimulátor egy óra programjával:
-
Van nálam egy ilyen erősítőt és az egyik oldala nyugdíjba vonult Toshiba 2SD845 és Toshiba 2SB755 tranyók mentek át zárlatba.Ha valakinek esetleg lenne ilyen tranyó pár a fiók mélyén vevő lennék rájuk.
-
zka67
őstag
válasz
Speeedfire #14193 üzenetére
Ez 12V-ról működik, és csak 3 db van sorba kötve
Ezt egy baromi nagy tekercsben árulják, amiből annyit vágnak le neked, amennyit kérsz, a lényeg, hogy hármasával legyenek. Ha jobban megnézed a képet, látod is, hogy minden 3. led után van egy ellenállás is.
Más: Nincs. Csak mikrokontrollerrel tudod megcsinálni. A két legáltalánosabban elterjedt kódolás a Daewoo és az RC5-ös, ezen belül a távirányítók 24 bites kódolást használnak. Ha neked olyan áramkör kellene, ami bármilyen távirányítóhoz jó, csak a Dawoo-hoz 2^24 kimenet kellene... De mi a baj a mikrokontrollerrel? Erre találták ki és nem is drágák? Kicsit olvasgatni kell hozzá, kicsit meg kell tanulni a programozását és egy kicsit foglalkozni kell vele. Ez a szép a szakmában.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #14194 üzenetére
Ez OK, bár az anód (egyen)feszültségét még mindig nem tudjuk/tudom. Csak azért "pozitron"-oztam, mert úgy tűnt, hogy a katód meg rács jóval pozitívabbak az anódnál. Ugyanakkor mit jelent az rms az értékek mellett (amiknek a különbsége a 7.4V), nem azt hogy azok váltóáramú szimulációs értékek? Mert akkor még mindig zavaros számomra,
nem érdekes a földhöz képesti feszültség
Persze, hogy nem, de kell valamihez képest mérni.
-
zka67
őstag
válasz
Speeedfire #13945 üzenetére
-
mh197
őstag
Sziasztok!
Keresek valakit, aki meg tudna építeni nekem egy USB-re csatlakoztatható olyan eszközt, ami egy relét működtet. A működéséhez viszont némi programozásra is szükség lenne windows alá.
Az elv ahogyan működnie kellene a következő:
USB-re csatlakoztatható legyen egy relé, ami akár 5, akár 12 V-al megszakít egy másik független vezetékszálat. Alapállapotban a vezérelt szál zárt, és egy jelre, amit USB-n kap, nyitna kb két másodpercre. A vezérelt szálon a max áramerősség 2A, és 12V fesz mellett. Az viszont lényeges, hogy a relén a vezérlés áramköre ne legyen összefüggésben (teljesen le legyen választva) a vezérelt szállal!
Ami a programozás része lenne: windows alatt egy progi kellene, ami a gép indulásakor elindul, pl indítópultból indítható, és fut a háttérben. A programnak meg lehet adni egy ip címet, amin figyeli a pinget, és ha nem elérhető a cím kb 20 mp-ig, akkor küld egy jelet USB-n a relé felé, ami megszakítja a vezérelt szálat 2 mp-re, majd utánna egy perc múlva ismételten elkezdi figyelni a pinget, és ha még mindig nem elérhető a cím, akkor megint megszakít, és egy perc múlva megint elkezdi figyelni a cím elérhetőségét... és így tovább. Ha pedig elérhető a cím (vagyis a ping-re jön válasz), akkor nem csinál semmit, mindaddig, amíg nem elérhető a megadott cím.Remélem sikerült valami értelmeset leírni, mert elég fáradt vagyok ma, de olyasvalakit keresek, vagy valakiket, akikkel ezt össze lehetne hozni. A program nem kell csicsás legyen, csak tudja a fent leírtakat, na meg az USB-s megszakító eszközre is szükség lenne hozzá.
Ilyet tud itt valaki építeni?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
szaszayanou #14185 üzenetére
Igen, igen, igen. A legtöbbnél igen, ha ilyen a geometriája. Képzelj el egy ellenállás patkót (olyan 270-300 fokos körív), amin a középső kontaktushoz kötött csúszka mozog körbe és akkor minden egyértelmű.
Olyan nagyon nagy eltéréstől azért ne tarts a 2 potméter között. Egyébként műszerrel kipróbálhatod.
-
szaszayanou
aktív tag
válasz
Lompos48 #14184 üzenetére
Csak hogy ne keverjem össze véletlenül a fogalmakat.
Test=földelés?
Jel=ami az RCA-ból jön?
Bemenet=ez megy majd az erősítő felé???
A lábak sorrendje minden potméteren ugyanígy van?
CPT.Pirk: Nem értem azt, amit az ellenálláspályák eltéréséről írsz. Úgy érted, hogy gyenge a potméter csatornáinak az együttfutása, vagy nem lesz szimmetrikus a erősítő két oldala valami miatt? Nem értem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szaszayanou #14182 üzenetére
Ez egy dupla poti. Egyik szélső lábat a jelre, másikat a testre. Erősítő bemenetét meg a középsőre. Másik csatornánál ugyanígy.
Viszont arra számíthatsz, hogy nem fog együtt futni a két potméter, az ellenálláspályák eltérése miatt.
-
szaszayanou
aktív tag
Egy ilyen potmétert vettem az erősítő mellé. Ennek a lábait hogyan kössem be? Nem találok semmi idevágót az adatlapján sajnos.
Egyébként ugyanennél a kapcsolási-rajznál mit jelent, hogy a potméter irányába egy nyíl mutat?
-
válasz
szaszayanou #14177 üzenetére
Másold ide a rajzot had lássuk és had olvassuk.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szaszayanou #14175 üzenetére
Jól gondolod, azok kimenetek. Ha nincsenek bekötve, akkor rossz a rajz.
Én spec. ónszippantót használok, de az a sodrat sem rossz dolog.
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Nézegetem az OPA2132 adatlapján, hogy melyik láb mit csinál, de egykét dolgot nem értek. Az lesett, hogy a V+ és V- lábakon veszi fel az áramot, de az pl. fura, hogy az Out A és B lábak elvileg kihasználatlanok lesznek a cmoyban. Nem azokon távozik az erősített jel?
Ón eltávolítására mit használjak? Ónszippantót vagy kiforrasztó sodratot?
-
janos666
nagyúr
válasz
janos666 #14171 üzenetére
CA-53 kábeleket találtam itthon, ezeket a DKU-kat gondolom a még régebbi Nokia modellek mellé csomagolták, amiket még nem is nagyon volt értelme PC-re kötni akkoriban, így nem is volt alaptartozék.
Azért bedugtam, megnéztem, és ~4,8V-ot találtam benne. A DKU-5-ben 3.3V lesz?
Köszönöm, akkor nekiállok keresni ilyen DKU-5 kábelt.
-
-
janos666
nagyúr
válasz
ArchElf #14170 üzenetére
Azt hiszem ilyen talán még van is itthon, ha nem dobtam még ki a régi telefonjaim kacatjait...
Fogjak egy ilyet, szükség szerint bontsam meg kicsit a végét, keressem meg hogy mely kivezetései kellenek nekem, és kössem be őket a TV RS232 csatijának megfelelő érintkezőibe?
Eredetileg valami ilyesmire gondoltam: [link], csak sokszor nem tisztázottak a tényleges feszültségek és a driverkompatibilitás.
-
janos666
nagyúr
Kéne egy kis útbaigazítás.
Van itt ez a leírás és még egy vázlatrajz is a témában: Ex-Link Cable for C/D Series Samsung TVs.Azt mondják 3.3V-os feszültség kell.
Megnéztem, és nekem 10V-os az alaplapi COM portom (RS232 csati nincs is felrakva, de a COM port tüskéi ott sorakoznak az USB bővítők mellett), én nem lehet BIOS-ban állítgatni.
Először arra gondoltam hogy a legegyszerűbb az lenne, ha vennék egy kompakt USB-RSR323 TTL-Level adaptert, aminek egyik vége a TV-be, másik egy USB kábellel a PC-be, és kész.
Csak turkáltam a PH aprót és az Árgépet is, aztán az ilyen átalakítókban használt chipek gyártói adatlapjait is, de még mindig nem jutottam zöld ágra afelől, hogy melyik felelne meg nekem.
Tudna valaki linkelni nekem egy olyan USB-RS232 adaptert, ami jó lesz a TV-mhez (a fent linkelt Wiki alapján).
Vagy nincs esetleg kedve valakinek összebarkácsolni otthon nekem egy adaptert mondjuk 2m hosszú kábellel, és egyik végén RS232, másik végén 2x5 pin-es csatlakozókkal (hogy nekem már csak be kelljen dugni a TV-be és az alaplapomba)? Felajánlok érte annyit, mint egy kompakt adapter bolti ára (+posta).Ja, és még egy: Win7 x64 driver is kéne az USB chiphez...
-
zka67
őstag
válasz
Lompos48 #14162 üzenetére
Köszi!
Az áramkört próbanyákon raktam össze, a kapcsrajzot meg fejből rajzoltam meg utólag. De ha találtál benne hibákat, azt oszd meg légyszi, hogy ki tudjam javítani.
Még nem találkoztam olyan élő emberrel, aki a balanszot használta volna, így viszont megspóroltam egy analóg kapcsoló ic-t. Ugyanis a Loudness kikapcsolva a +5.4V-ra van kötve, használat közben pedig a Volume jelet kapja meg.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #14165 üzenetére
Nem, dehogy, csak rossz a fotó. Csak telefon volt kéznél. Rendesen tokozott SMD alkatrész Plastic Quad FlatPack tokozásban. Megtekinthető az adatlapban.
-
sanzi89
addikt
Üdv.
Van egy sima stereo pc hangfalpárom. Sehonnan nem kap tápot, se elem, se külső táp, se usb csati, csak 1db 3.5-ös Jack. Namost ennek a kábelét és csatlakozóját szeretném lecserélni, mivel ezer helyen van megtörve, nem mai csirke a cucc. Eredetileg egy kábel van beleforrasztva a hangszóró két kimenetébe. A terv az lenne, hogy a hangfal hátába beletennék két beépíthető RCA csatlakozót, majd vennék külön egy RCA-Jack kábelt, ami aztán pofon egyszerűen cserélhető lenne. A kérdésem az lenne, hogy hogyan kellene bekötni, mit hova. Forrasztani forrasztottam már, azzal nem lesz gond, de ilyen audio cuccot még sose csináltam. Valami kis tutorialt ismer valaki, vagy pár hasznos tanács?
Előre is köszi!
-
Lompos48
nagyúr
Nagyon ügyes kis szerszám.
A rajzban van egy-két apróbb hiba. Ha generáltál NYÁK rajzot, valószínű nem ez a rajz volt a végleges. Gondolom lesz érdeklődés a kódon kívül a NYÁKrajz iránt is. Készülj rá!
Megjegyzés: tulajdonképpen a fiziológiai hangerővel (loudness) "elpazarolsz" egy D/A konvertert. Azt lehetne vezérelni egyenesen egy portból. A megmaradó konverterrel pedig kispekulálhatnál inkább egy balansz szabályozást.
-
zka67
őstag
Ha érdekel valakit, csináltam egy távirányítós hangerő- és hangszínszabályzót. Bármilyen távirányítót képes megtanulni, Volume, Bass, Treble, Loudness állítható, valamint az LCD kijelző alapfényereje is (akár ki is kapcsolható).
Azért csináltam, mert a Philips LCD tévémen csak a fejhallgató kimenetre lehet erősítőt kötni (meg a digitális kimenetre, de azt most hagyjuk), és csak fix-re lehet beállítani a fejhallgató kimenet hangerejét. (Ki hallott már ilyet?) A Behringer MS-16-os hangfalam meg csak gombos és a kettő közé raktam be ezt az áramkört, ami meglepően jól szól.
Akit érdekel, az megkeres és elküldöm neki a prociba égetendő kódot.
Majd teszek fel róla képeket is... -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lompos48 #14150 üzenetére
236V van a jobb oldali katódján a rövid zár miatt, ezért is nem értettem, hogy ez így miért működik.
A rajz kicsit bonyi, nem akarok 4 csöves erősítőt csinálni. A kapcsolásomban csak mögé fogom kötni a pentódákat, stb.
totya694: jah igen, ha változik a rács ellenállás, az kellemetlen.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #14148 üzenetére
Máshol nagyjából iyen kapcsolást használnak:
Ami nekem gyanús:
Mit mutat a Tina, mekkora a jobboldali trióda rács- és katódfeszültsége? Nekem erősen úgy tűnik, hogy a rács pozitívabb jóval, innen pedig rácsáram meg egyebek következnek...A baloldalival szerintem minden ok.
-
válasz
CPT.Pirk #14148 üzenetére
A bal oldali bekarikázásnál szerintem rendbe van minden.
Ha Tina-ba van a létező összes kapcsolás akkor jogosan beleszólhat/felülbírálhat egy általad készített rajzot de ha csak félre akar vezetni akkor akkor a programok módosítása,eltávolítása rész ajánlom.(ez csak vicc volt)
Én egyszer kihagytam egy füles erősítőnél a rács ellenállást(mert a rajba nem szerepelt) és hamar rájöttem,hogy úgy sz..... volt az egész.Végül is ha úgy vesszük akkor volt mert maga a bemenet szabályzó poti töltötte be ezt a szerepet csak változott a rács ellenállás értéke.... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csinálom a saját PP kapcsolásomat vonali szintre, de most a Tina kicsit elgondolkodtat. A két piros téglalappal van gondom.
A bal oldali ugye a bemeneti csatoló kondi, és a rácslevezető ellenállás. A Tina szerint ezek helyetti rövid zár is jó, kihagyva a levezető ellenállást. Akár még igaza is lehet, nem mindig van ott az az ellenállás.
A másik téglalapban meg rövid zár van, oda jönne egy csatoló kondi, meg megint egy rácslevezető, de az meg beleszól az erősítésbe. Most nincs berajzolva, és vígan működik, valamint ahonnan lestem ilyen kapcsolást, ott sem tettek csatolást a két cső közé, csak összedrótozták. Szerintetek?
-
Lompos48
nagyúr
-
törölt tag
1W-os power ledhez tud valaki vezérlőáramkört (lehet erősebb, több ledhez való is)? Vagy elég, ha stabilizált 3 - 3,5 V-ot adok neki (adatlap szerint 3,5 - 4V 350 mA) ?
-
válasz
Lompos48 #14141 üzenetére
De ha úgy nézzük akkor is egy ici-pici hűtő felülettel rendelkező ák. ami méretéhez képest hatalmas tudásra képes.
A PC-k evolúciós ciklusában is az az időszak volt a legproblémásabb amikor 1x1cm-en feküdtek fel a CPU-k a hűtőn(S370,S462).A chip-ek sarkai letörhettek,túlhevültek stb. -
Lompos48
nagyúr
válasz
totya694 #14140 üzenetére
Végülis az erősítő-chip nevet én adtam neki az előbb, hirtelen nem jött más elő a saját mass storage-ből. Nevezhető erősítő IC-nek... mert az. Lényegében a chip (morzsa) a benne levő szilíciumdarabka.
És ha már keresgélésben leledzem, ha valakit érdekel egy majdnem félezer oldalas könyv erősítőkről, ezt találtam: High Performance Audio Power Amplifiers. Érdemes böngészni.
-
Lompos48
nagyúr
-
válasz
haromegesz14 #14132 üzenetére
Meg ott van még a Youtube.com sok sok videó van fent amin akár a forrasztási alapismeretektől a noti szétszedéséig sok minden fent van.Különböző áramkörök megépítve működés közben,építési tanácsok stb.
-
Atos23
senior tag
válasz
Toltsd le, vagy vasarold meg ezeket:
- Boriszov: A kezdo radioamator
- Aisberg: Ilyen egyszeru a radio.Ezek regi konyvek, de ha elolvasod benne az elektromossag, elektronika, radiozas, erosites alapjait, akkor kesobb mindent lazan meg fogsz erteni az elektronikaban.
Ritka jo bevezeto konyvek.
-
PHM
addikt
válasz
A Rádiótechnika és a Hobby elektronika régebbi számait javaslom,
én anno haszonnal forgattam őket.
Antikváriumban érdemes nézelődni, talán fellelhetők még komplett
évfolyamok.
Ugyanitt érdemes még az Elektronika sorozat köteteit is keresni. -
haromegesz14
aktív tag
Üdv!
Elektronikával kapcsolatos szakkönyv érdekelne! Tudtok nekem mondani olyan könyvet, ami sokat segíthet olyan emberkének, aki teljesen zöldfülű a témában? ( Igen, Én
) Segítségeteket előre is köszönöm!
-
Ha valaki esetleg vágyat érezne egy csövesre
-
PH-User
addikt
válasz
totya694 #14126 üzenetére
Meglehet.
Írtam már, hogy ha lehúzom, akkor nem magyaráz a BIOS, gyorsan be is kapcsol.
Szóval most kikötöttem és úgy összeraktam, b*ssza meg, ha nem akar rá áldozni.
Vegyen hozzá egy USB-s billentyűt és használja úgy, én többet nem tudok érte tenni.
4 ezer forint körül lenni itt, ha jól értelmezem: [link]
Lehet, hogy megkérdezem még egyszer tőle...Az is szép lehetett..
-
válasz
PH-User #14125 üzenetére
Még az is lehet egyéb DNS mintákat is találnál.
Mint fentebb is írtam én lehúznám a bill-zetet és ha akkor nem riszt a BIOS akkor kicserélni egy használtra.Amúgy meg ha "csak" ennyire becsülik a notit akkor úgy sem fog sokáig élni mert a szenvics mellé inni is kell és egyszer majd a kávé vagy tea is bele fog borulni.Sok noti belsejét láttam amivel cukros folyadék végzett de valami förtelem gyorsan ki tud végezni egy alaplapot a cukros folyadék.Volt,hogy gyerekek szilveszteri buliba beleöntötték a vörösboros kólát a notiba reggel 6-kor és 9-kor amikor ideértek vele(persze azonnal kikapták az aksit) és még is már zöld szulfátos volt az alaplap...
A BIOS elem 3V-ja viszont megtette a hatást...soha nem lett jó -
PH-User
addikt
válasz
totya694 #14124 üzenetére
Dehogynem akarják... Olyannyira, hogy a gyári akksit egy fél év alatt majdnem teljesen leölték, a töltőaljzat is hol érintkezik, hol nem... Ezen reggeliztek, ebédeltek és vacsoráztak.
Paprikamagot, hajat, szőrt, morzsát találtam a billentyűben.
Kitakarítottam, összeraktam, de semmi javulás az ügyben. -
válasz
PH-User #14122 üzenetére
Lehet már nem is akarja használni
Nekem is most hoztak egy notit,hogy adjam el alkatrésznek.Először amikor nálam volt a noti "csak" annyi baja volt,hogy elszállt benne a vezetékes LAN kártya.Elvitte ide-oda javíttatni a srác mondtak Neki 40-50.000-es javítási költségeket de érdekes,hogy már a noti el sem indul az aksit sem tölti és fele cucc hiányzik belőle (Hp 6720s)
Ja meg még egy rossz töltőt adtak neki vissza...
Az elébb szóltam Neki,hogy vigye vissza és balhézzon velük. -
válasz
PH-User #14120 üzenetére
Sok bontásra hirdetett noti jött be a németektől és azok a bill-zetek olcsóbbak és "csak" rá kell rakni pár betű matricát 1-200Ft-ból.
Én egyszer egy elég egyedi távirányítót akartam kitakarítani és a mosószeres víz kivégezte.Direkt nem alkalmaztam komolyabb vegyszert és még is.No az óta kerülöm az ilyeneket. -
PH-User
addikt
válasz
totya694 #14121 üzenetére
Mint említettem már, nem az enyém.
Leírtam a tulajnak, hogy mennyi hozzá az alkatrész (15500Ft), erre azt mondta, hogy akkor ne cseréljem ki, adjam vissza. Csak így nem tudom hogy fogja használni, mikor a Win-be belépéskor is trrrrrrrrrrrrrrrr megnyomok egy pár gombot és abbahagyja.
Elvileg úgy kaptam meg, hogy ha cserélni kell valamit, akkor írjam fel és adja rá a zsetont.
Erről ennyit.
Egyébként egy FS Amilo Mini Ui 3520 masináról van szó. -
válasz
PH-User #14120 üzenetére
Addig ne darabolj szét semmit amíg nincs pótanyag.
a gumi alatti lap takarítása megint csak egy érzékeny része lehet a dolognak.Soha nem mélyedtem olyan javításokba amivel esetleg árthatok is így ezért én ezt a megoldást(a kidarabolós átpakolósat) soha nem alkalmaztam.Inkább vettem olcsón német billzetet és felmatricáztam a szükséges betűkkel. -
PH-User
addikt
-
-
PH-User
addikt
Az nem fog feloldani semmit a fólián?
Van alkoholom kétféle. Töményebb és hígabb is.
Most takarítottam le a gombokat hideg zsíroldóval, teljesen tisztát lettek.
Van egy fekete műanyagpanel amin a kis gumi gombok vannak, azt is lefújhatom zsíroldóval?
A fóliát meg akkor alkohollal fogom átmosni. -
PH-User
addikt
válasz
totya694 #14114 üzenetére
Az a gáz, hogy nem az enyém és eddig is ezt csinálta, mielőtt kiporoltam.
Csak random, mikor rájött akkor szirénázott.
Sikerült szétszednem darabokra és hát igencsak tele van kosszal, a fólia ép, nincs sehol megszakadva. Viszont 3 gumi bogyó el van öregedve és kiszakadva.
Azt szerinted lehet valamivel helyettesíteni? -
válasz
PH-User #14113 üzenetére
Pont erre gondoltam mert néha nagyon vékony gumi "hártya" közepén helyezkedik el a gumi érintkező és ezt a hártyát egy fogkefe sörtéje is felsértheti.Magyarán a bill marad a helyén és még rugózik is ahogy kel csak ép a belseje van beragadva.Ez olyankor fordulhat elő amikor már öreg ez a gumi vagy olyan anyag érte ami valamikor megmarta stb.
Húzd le egyszerűen a billentyűt a notiról és indítsd el.(max rádugsz addig egy USB asztali bill-t.) -
-
válasz
PH-User #14111 üzenetére
Nos lehet egy olyan gond is ha ki volt takarítva a bill és rosszul lett visszadugva(srégen) a szalagkábel akkor okozhat ilyen problémát.Azt kellene megnézni első körden.
A billentyűzetbe a takarítás általi fizikai behatások is okozhatnak gondot.Kölcsön bill-el meg kell nézni mit csinál.stb-stb -
PH-User
addikt
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, ide, is beírom, hátha javított már valaki ilyet.
Netbook billentyűzettel kapcsolatos.
Miért sípolja ki a BIOS? Mikor bekapcsolom az eszközt, csilingel a két hangszóró, míg el nem kezd bootolni a rendszer. Windows alatt olyan hangot ad, mint mikor a hangerőcsúszkára kattintok és ezt gyorsan ismételve. Olyan, mintha be lennének ragadva a billentyűk. Nincsenek beragadva, ki is lett takarítva. Miért lehet ez? Meg lehet valahogy javítani? -
válasz
Lompos48 #14108 üzenetére
Igazad van
Később már rájöttem,hogy helytelen a megnevezés.Az tévesztett meg,hogy azokban az órákban nem 1db lapos kijelző van ha nem 4db nagyobb cső és középen 1 kisebb és 190V-ot igényel.
Az első képen látható csőhöz hasonlók vannak benne(no meg egy rakás TTL IC) -
Lompos48
nagyúr
válasz
totya694 #14107 üzenetére
Ez nem Nixi! Valami fluoreszcensz izé. Kisebb feszültségen működik. A Nixie fénye mindig a sárga-vörös sávban világít, mert neonnal van töltve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #14105 üzenetére
Nyakamat rá, hogy egyikünk se hallaná ki az eltérést a 2 darab 160VA és az egy 60VA-s trafó között. Nekem nincsenek profi hangfalaim, amin ilyen dolog esetleg hallható lenne, de szerintem neked sem. Nem is beszélve a fülről.
Atos23: az klassz műszer lehetett. Egyszer még csinálok valamit Nixie csövekkel.
-
Atos23
senior tag
válasz
CPT.Pirk #14082 üzenetére
Volt egy adovevom anno, SE-600, Nixie csovekkel.
Valoban szep volt, de mokas volt, hogy a telen 5-10 fokos adoszobaban addig nem volt kijelzese a csonek, mig be nem melegedett az egesz keszulek belseje 10-15 fokosra
Persze ez nem a cso hibaja volt, de ennyi emlekem maradt meg roluk
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #14098 üzenetére
Azt túlzásnak tartom már. Ágoston könyv mennyit ír?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ezek lehetnek a Realme 14 Pro és 14 Pro+ európai árai
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- OLED monitor topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Google Pixel topik
- Parkside szerszám kibeszélő
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Óra topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest