Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speeedfire
félisten
válasz
Lompos48
üzenetére
Valószínű nem hallanám ki, de mennyivel rosszabb egy relés megoldás kérdem én?
Árban lehet, hogy kicsit drágább a relés megoldás, de cserébe a torzítás a 0-val egyenlő.
Kövezzetek meg de nem úgy van, hogy alkatrészenként 3dB-vel csökken a jel erőssége? Én valami ilyesmiről tudok.
Illetve a torzítások összeadódnak ha jól tudom.Amúgy én valami ilyesmire gondoltam, csak ledek nélkül. Egy relé, egy tranyó meg egy ellenállás, pic meg már van, az úgyis kell a kapcsolásomba.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
Nem akarlak megdumálni. Úgyis hónapok/évek múlva már építeni fogod az új erősítődet, akkor visszatérhetsz a témára. Ha a pga2311 0.0004%-os, az LM1875 0.015%-os torzításait hasonlítod a zka67 kiszámolt 0,025%-jével, első látásra rettenetesnek is tűnik, ezek mind olyan kis értékek, hogy mérőmikrofon-fülek és spektrumanalizátor-agy hiányában csak számok maradnak. Csúnya hasonlat: szájüregünk és emésztőrendszerünk is milliószámra tartalmaznak rettenetes baktériumokat és mégse vagyunk betegek. Több kell belőlük, ahogy torzításból is több kell ahhoz, hogy zavarjon. Összehasonlításként: egy tökéletes négyszögjel THD-ja 33% míg a hálózati rettentően piszkos, ipari szemetes színusz is 3% körül van.
Sebaj! Csak fel a fejjel és jó munkát a választott konstrukcióhoz!

-
Lompos48
nagyúr
Mondtam, hogy 12V-ról a torzítása 0,005%.Ez nem torzítás. Nincs a földön olyan végfok, aminek ennél kisebb lenne a torzítása.
És ugyancsak nagyon ritka a műszer, amivel ezt mérni lehet(ne). Standard vonalfeszültségű jelnél a 0.1% THD 300μV-ot, azaz -60dB szintű spektrális összetevőket jelent. Következik, hogy 0.01% az THD 30μV, vagy -80dB, vagy 0.001% az THD 3μV, vagy -100dB stb. Remélem nem hibáztam. Ezek olyan szintek, amihez azért FÜL (de mekkora/milyen
) kell érzékelni...
A szoftveres mérésekben pedig majd csak akkor fogok hinni, ha nem a hétköznapi hangkártyákkal történnek a mérések, hanem speciálisan erre "kihegyezett" célelektronikával.
Ugyanakkor nem csodálkozom az ilyen számok utáni hajszán amikor látom mi folyik a hangszórókábelek terén, miket vélnek egyesek kihallani a frekvenciasáv különböző részein és mindazt a kábeleknek tulajdonítani.Egy analóg torzításmérő egy bonyolult műszer, nagyon igényes, pontos szűrőkkel és nem egy olcsó cucc. Lásd HP-334A .
@speedfire: A 4066 meggondolandó szerintem is. Fogyasztása gyakorlatilag nulla, táplálása széles határok között mozog, nem szaggat induktívan 44V-os tápról több relét, méretekben kicsi, perspektivikusan gondolkozva kialakítható úgy is, hogy később akár távvezérlésbe is beilleszthető legyen. De végülis a te döntésed.
-
zka67
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Úgy emlékszem, TDA2030-assal csináltad, nem? Mondtam, hogy 12V-ról a torzítása 0,005%. Ez nem torzítás. Nincs a földön olyan végfok, aminek ennél kisebb lenne a torzítása.
De nekem mindegy, ha gányolni akarsz, akkor csak gányoljál nyugodtan. Én többet nem szólok bele, mint mondtam, csak jót akartam neked.
-
Speeedfire
félisten
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Volt egy gyári Pioneer erősítőm,. amiben szintén ezt az IC-t használták, nem is volt semmi kattanás / pukkanás a váltások között. Csak ki kellett cserélnem, mert valahogy hazavágta az előző tulaj, de cserébe olcsó volt az erősítő, mert rosszként vettem.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Gondolkoztam már rajta, hogy használom a készülő csöveshez is, csak valahogy hülyén nézne ki a csövek mellett egy IC.
-
zka67
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Jelen eset alatt azt értem, hogy a végfokod bemeneti ellenállása ~20k (potitól függ). A 4066-os kapcsolónak pedig durván 100 és 105 ohm közötti +/-1V-os jelszintnél 5V-os tápnál. Ebből már ki is tudod számolni az általa okozott torzítást, ami 5/20000*100 = 0,025%, ami gyakorlatilag egyenlő a nullával. A végfokodnak ennél 10-20x nagyobb a torzítása. 12V-os tápról pedig ennek az ötöde.
Amit te akarsz az mi is? Relével elveszed a jelet a végfoktól, majd ráadsz egy másikat egy másik relén keresztül. Gondolkodj, mivel jár ez. Úgy fog durrogni a hangfalad, hogy idáig fog hallatszani.
Ha netán meggyőztelek, akkor elmondom a bekötését: a bemenetekre az ic tápja és nullájáról teszel egy-egy 100k-s osztót, hogy a táp fele legyen a bemeneteken. Erre kondin keresztül adod a jeleket. A kimeneteket összekötöd és kondin keresztül kötöd rá a hangerőszabályzó potira.
-
hgyjoco
csendes tag
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni a következőben. Lcd monitor háttérvilágitásának tápját inverter biztosítja. Jelen esetben ccfl cső a fényforrás. Lehetséges lenne ezt meghajtani 230V-os ccf energiatakarékos izzó elektrónikájáról?
-
yohnsee
tag
Triakról jut eszembe: tud valaki egy kapcsolási rajzot triakos toroid lágyindítóra? 2,5kW-os toroid elé kellene, és a relés lágyindító most ki van zárva.
-
zka67
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Mivel a FET jelen esetben egy kapcsolt ellenállásként működik, 0%-os torzítással.
Triak: Nem ajánlották? Ki nem ajánlotta? Olyan ember, aki még életében nem használt triakot, mert az ráz?
Tápszűrés? Minek kellene tápszűrés egy nullátmenetnél kapcsolt triakhoz? Ez nem fényerőszabályzó lámpához, tesó!Nem, ez nem cinizmus amit mondok, hanem tudásnak hívják. Csak neked akarok jót, hogy ne csinálj feleslegesen szart.
Ha csak egy kicsit is tudsz logikusan gondolkodni, akkor belátod, hogy igazam van, ha meg nem, akkor magadra hagylak és azt csinálsz, amit akarsz.
-
Speeedfire
félisten
0.1%-os torzítással?

Hát, a triakkal kapcsolatban:
1. nem ajánlották
2. nincs akkora tápszűrésem
3. a relénél semmit sem fogok tapasztalni a standby-nál
4. egy apró kattanás elmegy még ki-, bekapcsoláskorIgen, hallottam már fetről, az lm1875-ben is az van. Nem tudom, csak én érzek némi cinizmust az írásodban?
Próbálom időtállóra készíteni ezt a rendszert, ha esetleg nem ragadok le az ic-nél hanem lesz tranyós, vagy csöves erősítőm.
-
zka67
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Baszod, ott van a 4066-os IC bruttó 60 ruppóért.
Csak nem hallgatsz rám a triakos megoldással
De ha neked megfelel, hogy koppanás helyett a relék csattogását hallgasd... a te bajod.Plusz alkatrész... Selecting the Right CMOS Analog Switch Hallottál már olyanról, hogy FET? Vagy leragadtál a reléknél, mint kapcsoló...
-
PHM
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
A bemeneteknél lehet, hogy érdemes lenne elgondolkodni
az analóg kapcsolók, esetleg multiplexer alkalmazásán.
Bonyolultabb, de elegánsabb megoldás. -
PHM
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
Jesszus, mire kell az a sok relé?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
Nem gányolás. Egyetlen szép kis ellenállás. Úgyis kell(het) még egy dióda is, ha elegáns akarsz lenni.
-
cashback
őstag
válasz
Lompos48
üzenetére
Hát egyelőre papíron létezik csak a kivitelezés...
Az ajtós témához mindenképp kell egy aksi, mert ha netalántán áramszünet lenne akkor is jó lenne kinyitni az ajtót.

Sajnos a panelt tényleg nagyon szét kellene barmolni, újrakötni... lehet csak elméletben létezik majd továbbra is ez az ötlet.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
Vagy előtét ellenállással okés lehet?
Igen. Megméred a tekercs ellenállását és kb. ugyanakkora vagy (picivel - 10%-kal) kisebb ellenállást kötsz a tekerccsel sorba.
-
Volkov
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Csak a poén kedvéért elkezdtem nézegetni a neten.
300 dollár körül már van ilyen bemenetes autós erősítő
Hifonics Zeus
Ennél "picit" butusabb a SAL erősítőm
-
Lompos48
nagyúr
válasz
cashback
üzenetére
A billentyűzet gombjai egy 4x3-as mátrixba vannak kötve. Az elképzelésedhez valószínű, hogy rendesen szanaszét kell szabdalni az összeköttetéseket, majd újrakábelezni a "kódod" szerint. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek a gombok nem a kimondottan nagyobb áramokra is képes kontaktusok. Tehát 3 sorbakötésével nem biztos, hogy képesek lesz kapcsolni egy elektromos borotva motorjából és aksijából (plusz zármechanika mint terhelés) álló áramkört.
-
Volkov
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Igen, arra gondoltam

Igen, így tudtam én is, hogy a külső érintkező az közös fölt. S ezért nem mertem erre az IC-re RCA-t kötni, mert nem tudom mi lenne, ha a közös föld miatt rövidre zárnám az IC "balanced" lábait...
De ez a magyarázat így rajzzal tökéletesen érthető.
Kihagyom az IC-t, ez tuti működik.Köszönöm!!

(jó tudni, hogy ha egyszer nyerek a LOTTO-n s veszek valami sok-száz-ezres erősítőt akkor a 200éves kazis magnóm meg tudja hajtani
) -
And
veterán
válasz
Dezsi82
üzenetére
Egy sima passzív integráló RC-tag nem felelne meg a fotoszenzor kimenete és a számláló bemenete között? Mondjuk egy másodperces időállandóhoz már elég nagy ellenállás ill. kapacitás tartozik, kérdés valóban szükséges-e ilyen magas érték, illetve hogy mekkora a számláló jelet fogadó bemeneti impedanciája.
-
Dezsi82
tag
Sziasztok!
A következőben kérném a segítségeteket:
Össze kell állítanom egy elég egyszerű áramkört, de rég csináltam ilyet, és hétfőn működnie kell, így egy esélyem van, hogy összeállítsam.
Ezért arra kérlek Titeket, nézetek rá erre az áramkörre, úgy működik-e, ahogy én gondolom.
A feladat a következő: Van egy 24V-s NPN kimenetű fotoszenzor, és egy 24V NPN bemenetű számláló, kijelző. A számláló egy futószalagon haladó dobozokat számolja meg. A gond az, hogy, ahogy a dobozok rázkódnak a szalagon, úgy a számláló több dobozt is számol egy doboz áthaladtakor. Azt kérték tőlem, hogy csináljak egy olcsó áramkört, ami egy 1s-ig állítható holtidőt biztosít a rendszerben. Tehát akkor kapjon a számláló jelet, ha mondjuk 0,5s-ig érzékel az érzékelő, és akkor vegyem el, ha 0,5s-e már nem érzékel az érzékelő. Tehát valahogy így:
http://kepfeltoltes.hu/view/120204/Lefut_s_www.kepfeltoltes.hu_.png
Ezt egy 555-s időzítő ICvel képzeltem el. Elvileg az IC 2/3 és 1/3 Vcc-nél kapcsolja ki, illetve be a kimenetet. Tehát amikor nem kapcsol a szenzor, akkor a C1 az R1 változtatható ellenálláson töltődik, és 2/3 Vccnél a kimenet is nulla lesz. Amikor kapcsol, akkor kisül a kondi, és 1/3 Vccnél a kimenet 1 lesz. És ez lenne a kapcsolás:
http://kepfeltoltes.hu/view/120205/Kapcsol_s_www.kepfeltoltes.hu_.png -
zka67
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Hülye válasz: igen, de csak elengedett állapotban!

-
Speeedfire
félisten
Hülye kérdés, de!
5V-ról lehet járatni 24V-os relét?
-
cashback
őstag
Találtam egy kütyüt... Everspring SA-117 Security Dialer + Message
Két ötletem támadt ezzel kapcsolatban... elektromos ajtózár vagy számítógép bekapcsoló, resetelő.
A koncepciót úgy képzeltem hogy magát a beviteli részt megszakítom minden egyéb kapcsolattól amihez köze van... majd sorba kötöm pl a 2 - 5 - 7 -es gombokat... szóval csak akkor kapcsol ha mind a 3 le van nyomva.
Az elképzelésem helytálló?
-Számítógépes kapcsolgató nagy képzelet nem igényel... csak a pwrswitch-re kell a fenti dolgot rákötni.
-elektromos ajtózár... fogósabb a dolog... egy elektromos borotva motorját és aksiját használnám fel hozzá... mint a panelházak kapujánál nyílna a dolog (ez még nem teljesen kiforrt ötlet
) -
mezis
félisten
válasz
harcikoca
üzenetére
Viszonylag egyszerűnek tűnik: feszültséggel vezérelhette a hangerőt. Ha sikerül megtalálnod azt az IC-t (vagy IC-ket) amelyik ezt a hangerő szabályozást végzi, már csak egy potméter kell (bizonyára logaritmikus). Meg meg kell találnod a helyet, ahová beépítheted.
Ennek ellenére azt javaslom, hogy nézz szét a távszabályozó piacon, nem lehet nagyon bonyolult dolog egy hangerősítő rendszer távszabályozása. Ehhez próbáld kideríteni legalább azt, hogy 3 vagy 4 számjegyű az 5,1-esed távirányító kódja.
-
atesss
addikt
Másik hibás eszköz (átnézegetem azokat az elektromos cuccokat, amik már régóta a garázsban fekszenek csak; és most vagy javítanám amit lehet, vagy kidobom):
Vízforraló (két ugyanolyan típusunk is van egyébként, ezért terveztem hogy talán két rosszból egy jót tudok csinálni).
De sajnos úgy néz ki, mindkettőben a fűtőszál szakadt.
Rámérve a fűtőszálakra, szakadást mutat.
És ha "beüzemelem" így felnyitva, és rámérek; a fűtőszál megkapja a 230V-ot, de semmit nem melegít.
Gondolom ezzel semmit sem lehet kezdeni, akkor kuka ?
(Persze kapcsolót, meg ilyesmi lehet kimentek belőle.) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire
üzenetére
Akkor legalább szerezz egy próbára egy másik hangszórót.
-
Batman2
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
A csatlakozókat alaposan nézdd át, és minden vezetéket, ami az árnyékolt dobozon kívül van !
És a dobozban is vigyél árnyékolt kábeleket, ha a trafót is beletetted, mivel a doboz annak a zavarait nem árnyékolja az áramkörtől !
Üdv.
-
atesss
addikt
Üdv !
Végre nekiálltam megcsinálni a régóta képhibás AKAI CRT TV-nket.
A korábbi történet, a hiba : [link] és [link], és egy javaslat a javításra: [link]Megpróbáltam a CRT-nyákon lévő összes alkatrész forrasztásához hozzáadni még ónt, de sajnos nem segített, ugyanaz a helyzet.
Azóta még rosszabb lett a helyzet, most már lassan feketének is mondható néhány helyen a nyák.
Hogyan próbálkozhatnék még (ha érdemes egyáltalán...) ?Illetve van még egy hibája, a bekapcsolás után 1-1,5 perc mire adást ad.
Vagyis bekapcsol, de még nem az adás jön be, hanem a kék képernyő (ami ugye normál esetben akkor szokott, ha nincs adás, vagy ha egy külső kimenetről nem jön kép).
Összefügghet a két hiba ? -
agoka07
senior tag
Sziasztok! Nagyon nagy bajban vagyok, hisz kezdő vagyok és egy pc volánhoz szeretnék egy pedált összerakni. A ház és a potméterek megvannak(5kb-70°)-nem az utóbbiak nem tudom megfelelők-e. Ahol elakadtam: Nem tudom, hogy a két potméter-t, hogyan kössem össze(gáz-fék). A másik, hogy a kormányból kijövő vezeték 4- ből 2 szálra csökken.
Előre is köszi
-
harcikoca
senior tag
Az lenne a kérdésem, hogy egy 5.1-nek konkértan egy kinyo ht600-nak a hangerőszabályzóját valahogy én házilag át tudom-e alakítani manuálisra? mert a távirányítója szétment, és manuálisan nemlehet állítani.
-
pc-user
senior tag
Van egy pc-m, amiben "egyedi" méretű táp van. A tápot cserélnem kell, viszont ugyanilyet nem biztos, hogy fogok tudni szerezni. Ezért arra gondoltam, hogy a leendő új tápot kibontom a fémburkolatából - helyszűke miatt - és úgy helyezem el a szám. gép házban.
Kérdésem, hogy okozhat-e ez így valamilyen problémát a pc működésére nézve? -
Lompos48
nagyúr
válasz
Volkov
üzenetére
Nem akarok felelőtlenül belekontárkodni a dologba. Még nem láttam ilyen megoldást. Ha itt lenne előttem az asztalon, akkor úgy képzelnék el egy próbálkozást, hogy az IC csatornánkénti 2-2 kimenetét kötném egy-egy RCA végződésű árnyékolt kábelre, egyiket a meleg szálra, másikat az árnyékolásra. Esetleg még ideiglenesen közbeiktatnék valami ellenállásokat is a "baj" elkerülésére. Ugyanakkor megnézném oszcilloszkópon is, hogy mi is érkezik onnan.
Amit közben CPT.Pirk írt ide az mind tökéletesen helytálló és nem zárja ki azt, amit fennebb írtam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Volkov
üzenetére
RCA bemenet az vonali szintű bemenet szokott lenni, gondolom a "kisjelű"-re gondoltál.
RCA külső érintkezője mindig a föld, ez közös a csatornáknál. Földhurok esetén lehet egy megoldás, hogy csak egyik csatornán kötik be a GND-t (mindkét oldalon, többinél csak egyik oldalon), mert mindegyik ugyanoda menne egyébként, de ez itt most nem lényeg.
A sima erősítődnek ha nincs balanced bemenete, mint a képen a két fekete bumszli középen:

akkor hagyd ki kompletten azt az IC-t. Az IC csak annyit csinál, hogy a GND-hez képesti jelből, ami az RCA-n megy, egy különbségi jelet visz át, és mivel a kábelt érő zavarok azonos módon hatnak a két érre, de a jel meg a különbség formájában továbbítódik, az erősítő a zavart nem fogja benyelni, csak a jelet. -
_ATi_1
senior tag
Sziasztok!
Kérnék egy kis segítséget fénycsövekkel kapcsolatban.
Egy akvárium-szett gyári világítását szeretném egy erősebbre cserélni.
A jelenlegi egy T8-as, kb. 40cm hosszú, 15W-os cső. A gyújtóra ez van írva: 6-65W, az előtétről nem tudok semmit, mert be van építve.
A kérdésem, hogy ekkora méretben kapható-e nagyobb teljesítményű cső, ha igen, miket kell cserélnem még?
Ha nem kapható, akkor mi lenne a legegyszerűbb megoldás? 36W lenne a cél.
Köszönöm előre is a segítséget. -
Volkov
senior tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Nem, semmi komoly cucc.
A rádió egy 15 év körüli régi kazis Ford magnó, az erősítő meg egy 4 csatornás somogyi.
RCA bemenet van rajta. (alacsony szintű bemenet)Erre kérdés hogy lenne jobb?
Egyáltalán rá lehet kötni ezt a "szűrt" vagy milyen izét? Jól értem, hogy ehhez a kimenethez ilyen bemenet is kéne?
Az RCA-k egyik "lába" általában közös föld, nem?
Ennél az IC-nél meg nem igazán kéne összekötni egyik lábacskát sem. Ugye? -
BigBlackDog
veterán
Úgy tűnik lassan kezdem kinőni az otthoni modellvasút trafómat és elgondolkodtam egy labortáp vásárlásában. Mivel teljesen kezdő vagyok a témában, így gondoltam először itt kérdezem meg, hogy mit-hol-mennyiért érdemes venni. Egyenlőre komolyabb dolgokra nem használnám, apróbb forrasztásokat csinálgatok, logikai kapukkal, ledekkel játszadozok, de később esetleg szeretnék komolyabban is foglalkozni vele.
Személy szerint 20-30 V-os 5 A-es digitális eszközöket nézegettem 10-25k Huf közötti árban.
Milyen típust/eszközt ajánlotok? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire
üzenetére
Kellene szerezned / venned egy mondjuk TDA2030-as kitet, gyak. nem kerül 1000Ft-ba sem: [link]
Így nagyon sok kérdésre választ kaphatnál. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ok, látszik rendesen. Melléfogtam a gyanúmmal. Továbbra is tanácstalan maradok.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
Nem mutatnál egy kábelvéget kibontva fotón? Ne haragudj a cseszegetésért!

Mi van azokkal a kis kondikkal meg "sínnel"? Hol van ez a kapcsolásban?
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Sima 2 eres földeletlen kábelt vittem a dobozba.
Igen alatta vannak a kondik.
Lompos48: Árnyékoltként vettem a somogyiban.
Ennyi van ráírva.
2 ér van egy részben. középen van egy, meg körülötte. A külsőt kötöttem a földre a belsőt a jelnek. Mikor építettem, még rá is kérdeztem, hogy kell ezt bekötni.
high performance shielded cable 2*0.08mm2 hight purity copper -
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
Csak én nem látok a bemenetre kötött árnyékolt kábeleket?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire
üzenetére
Először is tedd át a trafót a doboz legtávolabbi sarkába. Aztán ebben a kivitelben a hálózati védőföldet kellene a burkolatra kötni (ÉV szempontok miatt), nem a belső GND-t. A két "föld" ne érintkezzen sehol.
A trafót követő két puffer kondi lábain ott vannak a pici kerámia kondik?Egyébként próbálkozhatsz a trafó 90 fokos elforgatásával több irányba, hogy másfelé menjen a szórt tere.
Lompos48: oké hagyjuk!

-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Persze ha el kell vinni a jelet a kocsi hátuljára, oda már meggondolandó, de tisztességes balanced eszközök meg bazi sok pénzbe kerülnek.
A kommerszebb autós erősítőkre nem is szoktak tenni balanced bemenetet, ált. csak RCA van rajtuk.Egyikünk se látta azt a cuccot és itt osztjuk az észt. Lehet egy drága valami.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lompos48
üzenetére
Én csak azért kérdeztem, mert egy autórádió esetén többnyire már maga a forrás sem egy hűde fasza valami. Persze ha el kell vinni a jelet a kocsi hátuljára, oda már meggondolandó, de tisztességes balanced eszközök meg bazi sok pénzbe kerülnek.
A kommerszebb autós erősítőkre nem is szoktak tenni balanced bemenetet, ált. csak RCA van rajtuk.Amúgy ezek a basszus huszárok a vicc kategória. Az is az, mikor egy mély ládát bevágnak hátra, remekül elcseszi a hangképet, de cserébe erősen tuccog és szétszedi a ponthegesztéseket.
Speeedfire: akkor csináld meg, egy ponban forrasz rá vezetéket, amit bekötsz a GND-re. Bent van a trafó ebben a fém házban, vagy a táp rész külön van?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Bevallom őszintén: nem. De nem láttam közelről azt sem, ahogy azok az őrült teljesítményű (többszáz/ezer wattos) cuccok telepítve vannak. Tény, hogy a jelforrástól távol vannak beszerelve. Ha pedig ilyen áramkörökkel van megépítve a szóban forgó cucc, én kézenfekvőbb magyarázatot nem találok rá. Egyetlen őrült Golfot láttam évekkel ezelőtt a Hungexpo-n, ami nyakig volt töltve audióval, de azt csak méterekről lehetett csodálni, bedugott füllel hallgatni. Valahol van róla egy fotóm, ha megtalálom majd felteszem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire
üzenetére
A fém ház 1 vezetékkel 1 pontton hozzá van kötve az áramköröd GND-jéhez? Máshol nem érintkezik? (ha igen, szüntesd meg, hogy csak egy pontban érintkezzen)
moha21: Az nem tekinthető tömör vezetőnek, ebben a formában Faraday kalitka.
Csak érdekességképpen, de a skalár hullám vagy mi, az bemegy a Faraday kalitkába, tök érdekes. [link]
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Az interferencia az más. Fémdoboz azért "véd az elektrosztatikus hatások ellen, mert a vezető belsejében a villamos térerősség mindig nulla.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
A rádió kimeneteitől a teljesítményerősítőig van egy (jó) néhány méter drót. Azon bármit "begyűl" gyújtástól ablaktörlőmotorig minden zavarforrástól. Ezt kerüli el. Ha ismét autóba kerül, az erősítő pedig a csomagtartóba (például) akkor ez a probléma valószínű jelentkezni fog az asszimetrikus RCA-val szerelt jelútnak használt árnyékolt kábelek használatával.
Közelebbi tanácshoz ellenben kapcsolási rajz kellene. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Volkov
üzenetére
Az az IC az, amit kiemeltél. 4 sima jelbemenetről meghajt 4 darab, balanced bemenettel rendelkező eszközt. Ilyenek vannak a stúdió és színpadi technikában, a nagy fokú zavarérzéketlenség követelménye miatt. De hogy ilyesmi egy autórádiónál mit csinál, azt nem tudom.
Mivel a te erősítőd nem ilyen bemenetekkel rendelkezik, erre az IC-re nincs szükséged. Elvileg a próba megoldásod teljesen jó.
-
Volkov
senior tag
Sziasztok!
Megint szeretnék segítséget kérni olyantól aki ért is hozzá

Még mindig autórádió a téma.

Olyan típus, amiben nem volt erősítő, gyárilag egy külső erősítő volt hozzá.
De én nem szeretném a gyárit használni, hanem egy picit nagyobbat kötnék rá. Ehhez viszont csinálni kell a rádióra RCA csatikat.Hova kössem, hogy ne szúrjak el semmit?
A régi erősítő csatija elött egy TDA7237-es IC van.
Az adatlapja
Ez egy "QUAD DIFFERENTIAL LINE DRIVER"Első kérdés: Mi a rák ez? Mit csinál?

Második kérdés: egy különálló erősítőt ennek a kimenetére kössek-e s nem lesz baj vagy kinyírom vele és kerüljem meg ezt az IC-t?
(Most próbaképp megkerülve raktam össze itthon, a 3,4,7,8-as lábra plusz egy GND-re kötöttem egy-egy rca-t)Köszi!

-
Batman2
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
...és mit súg Neked az erősítő ??

Viccet félretéve az árnyékolásokat nagyon tüzetesen nézdd át, nem is gondolnánk, milyen apró árnyékolás hiány is susogást, zajt okoz !
Így voltam én is egy TDA 2040-es, saját gyártású erősítővel.
A jack aljzatnál volt vagy két centis szabad jelvezeték és a potmétert nem terveztem rá a nyákra előszőr, így két pár centis drótdarabbal kötöttem a nyákhoz és ezen keresztül már eszméletlen sok zajt szedett fel én meg azt hidtem hogy a jelforrásból jön a zaj, epdig mint utólag kiderült nem.
Aztán a jack aljzatot körül borkoltam alufóliával, a poti vezetékeket pedig 1cm-re lerövidítettem, így szinte teljesen csendes, ha éppen nem jön jel a forrásból, ami egy egy mobiltelefon rádiója !Üdv.
-
Batman2
addikt
válasz
Babetta-X
üzenetére
Lehet érdemes egy kisebb ízzót, mondjuk egy 5-10W-osat az is a tápra ráakasztani, hogy az erősítő dinamikus fogyasztása alatti közel üresjáratokban nehogy túl magasra szökjön a feszültség, mivel az autórádióban bizonyára van puffer kondi, ami ezt idézi elő és túlmehet a fesz. a szerkezet max. tervezett értékén !
-
Batman2
addikt
válasz
moha21
üzenetére
Szevasz
Az effektívet biztosan kevertem, a lényeg, hogy a kondi kipótolja a csúcsok közötti hiányt és üresjárásnál ez a csúcsokkal gyak. azonos feszültséget jelent, kis fogyasztásnál és pufferelésnél, pedig közel azonosat !
Az akku pedig egy keveset fogyaszt, vesz fel áramot a töltődése közben, és közpeb puffereli a tápforrást !Ha sokat állt, akkor biztosan az van, hogy jó szulfátosak már a lemezek, alig van rajtuk reakció !
Kis árammal, ahogyan tapasztalod is még lehet bele kicsit tölteni és talán kapacitása is lesz, illetve pár gyógy töltés és kisütés ciklus után még valamire lehet képes lesz, de már mindenképpen gyenge marad ! -
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
Hogy milyen pontokon azonosítható az a zaj, hátha abból lehetne következtetni valamire.
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Szokott gerjedni a dac árnyékolatlansága miatt. De a vezetéknél nem vettem észre különösebb dolgot.

Lompos48:
Már ic is volt az egyikben cserélve és nem változott semmi sem.
Oscilloszkóp meg nincs sajnos itthon, de talán valahogy megtudom majd oldani. De ott is mit kellene nézni?

-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
A felsorolt 3 ok miatt egyik se áll meg. Az első kettő brummogna inkább, a harmadik pedig nem lehetséges. Lassan csak az ICk maradnak vagy ha meg tudnád nézni egy oszcilloszkóppal, lehet az "mondana" valamit.
A CPT.Pirk mobilos ötlete (szerintem) nem fog semmire rámutatni, sajnos. Cirpelni fog. 900 vagy 1800MHz-en már egy nyitott áramkörön más szabályok szerint közlekednek a jelek, abszolút mindenhol be fognak "hatolni", ráadásul egy közel tartott telefon nagy jelet ad ám. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire
üzenetére
Hmm, egy mobillal kezdeményezz hívást, és menj az áramköröd, jelvezetékek felé, kivi vagyok, mennyire lesz erre érzékeny.
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Azon vagyok én is már jó ideje.

Meg még sokan mások is. Már lm1875-ös "specialistával" is beszélgettem. Lassan új nyákot kell csinálni, mert teljesen szét van forrasztva szegényke.
Erősítést visszavettem több, mint a felére. Plusz ellenállások, kondi cserék. Már csak tényleg arra tudok gondolni, hogy:
1. Az rca nem árnyékolt.
2. Kicsi a trafó a 4ohm-os dobozoknak.
3. Ezek a kis teslák súgnak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire
üzenetére
Valamilyen módon rögzíteni kellene ezt a súgást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire
üzenetére
Igen, az 1 ohm, 0.22uF a gyári ajánlás szerint kell oda. Meg kell a másik elkó is.
Ami nálad nincs bent, az az 1Mohm a bemeneti csatoló kondi előtt. Bár csak a netes rajzok felében van ott, szerintem tedd be.
Meg picit eltérnek az elkóid, kondijaid is a gyári ajánlástól, de nem hiszem, hogy a gondot ez jelentene.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- VR topik
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- Diablo IV
- Tesla topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Android szakmai topik
- További aktív témák...
- Gamer félgép - GIGABYTE B450 AORUS + Ryzen 5 5600X + Kingston 2x8GB DDR4 3000MHz + ID-COOLING SE-214
- Samsung U28E590D - 28", 3840 x 2160, 1ms, TN, AMD FreeSync - Eladó!
- MSI RTX 3080 10GB GDDR6X SUPRIM X Eladó!
- GAINWARD RTX 3060 Ti 8GB GDDR6 GHOST OC Eladó!
- Alienware Aurora R13 Gaming! i7-12700KF / RTX 3080 Ti / 32GB DDR5 / 1TB NVMe / 1TB HDD! BeszámítOK
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- BESZÁMÍTÁS! ASUS STRIX B550 R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 SUPER 8GB Zalman S2 TG FSP 650W
- Logitech MX Master 3S for MAC
- Dell Latitude 7420 Core i7-1185 G7, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar, szép állapot
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 512GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

) kell érzékelni...
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

De ha neked megfelel, hogy koppanás helyett a relék csattogását hallgasd... a te bajod.

)

ekkold