Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Hieronymus: Kalózkodás. Kalózkodás? hozzászólás
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Több tucat Eiffel torony??? ... Igen, gyere mutatom, hogy hol...
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2
üzenetére
Megértem az okokat. Csak azért kérdeztem, mert alig hete, hogy vettem (itthon) egy nomane cuccot, ami 100W kimenetre képes 12,15,16,18,19,20,22,24V-os válogathatósággal meg egy 1A-es USB kimenettel is, bemenet pedig AC 110-240V vagy DC12V. Kitűnően működik és valami 12-13 euró körül volt az ára. Ilyen feltételek mellett akármennyire csábít a bigyózhatnék hobbiból, meggondolandó. Típust nem tudok írni, mert nincs neki.
Majd körülnézek IC "ügyben".
-
Batman2
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Igen !

Készíteni akarok egyet, nem venni.
A két 12Ah-ás "zselés" akkum annyira gyenge már, hogy nem sokra jók, az újak meg elég drágák, így arra az elhatározásra jutottam, hogy egy 12V-44Ah-ás autó akkut használok hozzá, itt a töltéssel sincs gond, mert bőven tud felvenni áramot, sokkal gyorsabban tölthető, mint a kis akkuk és jóval olcsóbb is azoknál, így viszont nem 24V-ból, hanem 12V-ból kell a 19V-ot előállítani, ehhez kell a stabilizált fesz. növelő kapcsolás !
Van egy 300W-os inverterem, azzal szépen megy a rendszer, csak így, dupla konverzióval elég nagy a vesztesége rendszernek.
Üdv.
-
HollyBoni
veterán
válasz
HollyBoni
üzenetére
Na most kicsit felfogtam. Szóval a venti piros kábelét kéne a táp sárga 12V-os ágára kötni,és oda bekötni egy ellenállást,ezt megcsinálni mindkét szálon? Aztán pedig összeforrasztani a két venti feket kábelét,és azt bekötni a táp egyik fekete kábeléhez,és erre rákötni a kapcsolót?
Ilyen ellenállásokat lehet kapni villanyszerelési boltokban is? Ilyen ellenállással esetleg be lehetne kötni a ventit 3-4V-ra is,vagy ott már el sem indul?
-
Batman2
addikt
Tud valaki jó fajta, egyszerű kapcsolású step-up konverter IC-t, akár külső FET-eset is, 12V-ból 19V-ot hoznék össze vele, 4-5A-es terhelhetőséggel ??

Üdv.
-
moha21
veterán
válasz
HollyBoni
üzenetére
A 7 V-os megoldás gondolom a 12V-os ág és az 5 V-os ág közötti 7 V potenciálkülönbséget használja ki. Első körben ezt kellene elfelejteni. Például a 12 V-os ágra beraksz egy ellenállást. Utána lehet egy közös föld ág a két ventilátornak és arra kötni azt az egy kétállású kapcsolót. És kész is.
-
moha21
veterán
Mondjuk azért plazmagömb közelében ( vagy akár egy sorkimenő Tr közelében, ami ugyanaz ) nem szerencsés dolog használni mást. Mondjuk a legtöbb Pc árnyékolva van, de nálam egér, bilentyű ment tönkre plazmagömb használata során. Igaz 40- 80 W lett ráküldve a sorkimenőre, míg egy mezei gömb 10 W körül lehet.
-
-
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Akarok csinálni egy kapcsolót,ami lekapcsol két ventit a házra. Egyelőre csak egy PC bekapcsoló gombot találtam,ezzel megoldható lenne a dolog? Két külön molexre van két venti kötve,azokat kéne kapcsolni.
-
qdak
addikt
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
köszi a választ, én inkább ugy mondom, szeretem ha van tartalék és nincs kihajtva mindig. az otthonit is igy használom.
amugy a 800W ugy értem h az már hidalva van szoval annyi a max amit ráengedne az 1000W maxos ládárade én is inkább a 2 ládás megoldásra hajazok, h szinte sose legyenek RMS fölé hajtva.
amugy nem tudom, ( ez az én mániám ) otthon is a sima magas és "mély" mellé van 120L es mély láda 2 is kulön erősitöröl mélyre kihegyezve, föleg filmezésnél imádom :$
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
800W-t hídban ha ráengedsz egy ilyen ládára, az eléggé határeset, 2-2.5X-es túlméretezéssel kell számolni, ha választani kell, a 2x400W megoldás mellett maradnék.
Hangzásban nem fogsz észrevenni eltérést, híd kapcsolás esetén mindkét "fél" erősítőnek duplájára nő a disszipációja.Amit korábban írtam, azt komolyan gondoltam. Ilyen rendszert használó még nem tudta érdemben megindokolni, hogy miért jó elnyomni a hangképet a mély tartományban a többi hangszóróénál jóval nagyobb teljesítményű hangszóróval.
Valamint a füleden kívül az autó ponthegesztéseiben is okozhat gondot az erős vibráció, amit egy ilyen láda kelt. -
zka67
őstag
válasz
Darko_addict
üzenetére
A plazmagömbök nagyfrekvenciás nagyfeszültséggel működnek. Ez a nagyfrekvenciás elektromágneses sugárzás zavarhatja be a PS3-adat. A monitorok érintőképernyői más elven működnek, mint az érintőkapcsolók. Az érintőkapcsolók működési elve ugyanis pont azon alapul, hogy amikor hozzáérsz, te egy antennaként funkcionálsz és belevezeted az általad összeszedett elektromágneses sugárzást. A plazmagömbé pedig annyira erős, hogy nem kell hozzá külön antenna.
Károsító hatása pontosan ugyan annyi van, mint a képcsöves tévékben a sorkimenő trafónak. Magyarul ne szedd szét a gömböt és akkor nem rúg könyökön egy ló

-
qdak
addikt
sziasztok,
lenne kérdésem, auto elektronika, hangtechnika,
kérdésem az lenne vajon hogy szoll jobban?
1 db DLD 500+ ( 500W RMS 1000W MAX ) hajtva, hidbakötve ~800W onvagy
2db ugyaniylen DLD, 2 csatornán ( ugyanazon erősitő ) ~2x400W al hajtva ?
MOD: még annyi, h vszinu kissebb W on hajtva a 2 tovább birja nem ?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
agoka07
üzenetére
Azt választottam ki neked. Azért nem ártana méreteket ismerni, hogy befér-e a régi helyére. Egyikét sem ismerem/ismerjük. De nem ártana az se ha az eredetivel beugornál Szeredába és egy alkatrészboltban megmutatnád. 100kohmos, lineáris kell legyen, méretek, mint fennebb írtam, hogy találjon a régi helyébe. A 190 fokos elfordulás pedig nagyjából megsaccolható, de szerintem az se gond ha valamivel nagyobb lenne.
-
Darko_addict
őstag
Sziasztok!
Hátha Ti tudtok nekem segíteni!A napokban vettem egy 20 cm átmérőjű plazmagömböt (nem USB-s, BasicXL; ILYET). Az asztalomon van, kb. 10 centire a monitortól, 60 centire egy külső HDD-től és a földön lévő gépemtől is mintegy 70 centire. Kb. 2 méterrel arrébb van egy PS3, aminek az érintős gombjai (ami a bekapcsoló és lemez kiadó gomb) nem funkcionálnak, ha a gömb működésben van! Ne kérdezzétek, hogy vettem észre, hogy a kettő miként függ össze... totális véletlen volt! Ha ki van kapcsolva a gömb, működnek a gombok (érintő panelek). A monitorom gombjai is virtuálisak, tehát érintésérzékenyek, de működnek. A telefonomat is tudom mellette használni, csak a PS-re van hatással. Mindkettő között van egy túlfeszvédő összekötő aljzat, s ezen kapcsolódnak a két különböző konnektorhoz.
Valami tipp? Esetleg ismeritek a gömb sötét oldalát, károsító hatásai vannak?Köszönöm!
-
zka67
őstag
válasz
agoka07
üzenetére
Ez megfelel? 100K LIN MONO D=6 PC16HLE6 (PIH) RoHS CARBONFILM CSAV.
Lomexben 06-01-02 a rendelési száma, ~300 Ft.
Igaz kicsit nagyobb a szög, 280 fokos.
-
atesss
addikt
válasz
agoka07
üzenetére
A kormánynak pontosan mely részére gondolsz ?
A "szeretnék rendelni" a potméterre vonatkozik ?
Ezek szerint van egy konkrét kormányod, amit javitani szeretnél ? Ez esetben jó eséllyel szét kell szedned, és megnézni. Persze csak akkor szedd szét, ha nem garanciális. Illetve ha biztosan össze is tudod utána rakni (ha bizonytalan vagy, csinálj képet / ábrát hogy hogyan is volt).
Vagy akár töltsél fel képeket, és úgy talán tudunk valamit mondani. -
agoka07
senior tag
Sziasztok

Kérdésem az lenne, hogy milyen potméter található a pc-s kormányokba? Szeretnék rendelni és nem tudom, hogy mégis milyen kellene. Kezdő vagyok nem értek nagyon hozzuk
Előre is köszi
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Régebbi TV-ből származó nagyfesz trafónál van valami elfogadott koncepció a lábkiosztásra?
Olyan fajta trafó, amin nincs semmi kezelő szerv, meg nagyfesz leágazás sincs külön. Van 4 vékony, 1 vastagabb és 4 vastag réz vezetős kiállás a trafóból.
A primer, az flyback és a nagyfesz tekercs kellene nekem.
-
atesss
addikt
válasz
moha21
üzenetére
Áh, nem ér ennyit a dolog; akkor pár dolgot kiműtök belőle, a többi meg megy a kukába.
Ja de akkor a sütő ~300 foka nem lehet elég neki ?
Lehet amikor legközelebb úgyis használjuk a sütőt, beraknám csak úgy kíváncsiságból.
Az edény rész meg vagy túléli vagy nem. Ha a vízszintjelző gumi vége kiszedhető belőle, akkor elvileg túl kellene. -
cashback
őstag
válasz
Gyula84
üzenetére
Köszi...

Szoftveresen 1024*768 megy rá (mivel tv ként ismeri fel), egyébként nem tudom. (sztem kevesebb)
Ennyi a részletes technikai leírása: 7" 16:9 active-matrix TFT LCD screen
Szép kép van rajta... a kisbetűket nem szereti, de xbmc-n majdnem minden látható rajta. (fájl nevek...) Ha csak zenét hallgatok éppen akkor teljesen tökéletes a dolog. -
mezis
félisten
válasz
rostiron
üzenetére
Üdv.!
Ha ilyen spéci a csatlakozó, inkább lefaragnám, leolvasztanám a műanyagot addig, hogy forrasztani tudjam a kábelt a megfelelő pólusokhoz. (+, - !) Ezután melegragasztóval, műgyantával, stb.-vel szigetelném, stabilizálnám. Esetleg a vezetékre előtte húznék egy PVC csövet törés gátlónak.
-
atesss
addikt
válasz
rostiron
üzenetére
Attól függ milyen a csatlakozó pontosan - vagyis milyen márka a noti, és mikor sorozat; de előfordulhat, hogy nem lesz túl egyszerű.
De ebay-ről távolkeletről / USA-ból jó eséllyel bármi beszerezhető; csak ez sok idő.
Talán itthon is, csak horror áron.
A legfontosabb kérdés hogy pontosan milyen notiról is van szó, ezt írd meg mindenképp először.Hallottam már olyanról is, hogy ha nagyon nem megy máshogy, a noti alaplapján az aljzatot talán ki lehet cserélni valami egyszerűbbre - amihez van dugó is könnyen.
Úgy rémlik Logouton is van egy ilyen szerelésről cikk. -
rostiron
őstag
Sziasztok.
Remélem jó helyen járok, a következő kérdésem lenne. A laptopom tápkábele a DC dúgó tövében eltört. ( ahogy az általában szokott ) Kapható a kereskedelemben valahol olyan dugó mint a gyári. Ezt úgy értem hogy a középső lukba van valami rugó féle. Mert amiket a boltokban látok azokban nincs, és ezért nem a legstabilabb a helyén.
-
atesss
addikt
-
moha21
veterán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Tehát abban van "elektronika" beépítve? Most kicsit jobban megnéztem és az tápját rendbe raktam, tehát háttérvilágítás már megy

Első nekifutásra azt gondoltam, hogy ez is VGA jelet kap, de kiderült, hogy mégsem. CL-GD610/620 ( Cirrus Logic ) van az alaplapon.. Ezt kellene valahogy helyettesítenem, át nem tűnik egyszerűnek főleg így 2 ebéd utána pálinka után.

-
moha21
veterán
Hi!
Megtaláltam a hibáját a 386-os laptopnak ( legalábbis szerintem ) 3 db zárlatos tranzisztor a tápkörön. Több oka is van, hogy miért nem foglalkoztam vele. Viszont így, hogy rossz nem tudom, hogy a LCD kijelző milyen feszültségről is üzemel...
A tápján van ugye a tranzisztor + 1 trafó és közvetlenül erről kap áramot a kijelző.
[link] ezt szeretném tudni, hogy mekkora feszültséggel lehet meghajtani.
Illetve [link]
itt sem ártana tudni a kiosztást, hogy egy VGA-ra rá lehessen forrasztani. ( 20 db kábel.. kell mind?
). -
SzalaiG
addikt
Ért itt valaki az RC autókhoz? Kérem jelezze!

-
cashback
őstag
Az ígért képek:

Nem az igazi a képminőség... (béna telefon), de legalább kép.

-
cashback
őstag
válasz
moha21
üzenetére
A routernek az adaptere ilyen... soha nem néztem még hogy melyiknek milyen.
Félig kész a projekt... nem tökéletes, de majd alakul a dolog. Nemsokára fotózom, csak előbb rendet kell csinálnom, mert most két lépést nem tudok tenni.

Kicsit felfordult a világ mikor nekikezdtem. -Nem találtam megfelelő AV kábelt, csatlakozót, felfogatást, szét kellett szedni, át kellett rakni... szóval van vele gond és még nincs is kész. -
cashback
őstag
válasz
Hujikolp
üzenetére
Oks. Nem nyúlok bele jobban.

AV kapcsolat lesz.

AC adapter... lényegében maga a tesztelés volt a cél... teljesítette amit kellett így már tegnap óta nincs használatban. Illetve a router adaptere, máshova kell.

A háznál sajnos vágást is kell alkalmazni, mert kb 2cm-rel szélesebb a kijelző, mint a 5,25-ös hely.
Illetve... a vezérlő gombokat akarom még átvezetni az lcd vezérlőjéről. (nem praktikus az elhelyezésük)
Próba nyákkal ideiglenesen megteszi (aztán majd csináltatok valakivel egy végelegeset) -
válasz
cashback
üzenetére
Meg lehet oldani. A 9V-os adapter helyett inkább 12V-ot használj. Kisebb feszültségről üzemeltetve instabil lehet a készülék működése, rosszabb eseben biztosíték kiég, vagy valamelyik alkatrészen túl nagy áram folyhat át, stb.. Mellesleg az most DC 9V, vagy AC 9V? Remélem, inkább DC.
A tápod 12V-ját rákötheted a készülékre."Hacsak nem jövök rá hogy lehet kiküszöbölni az eredeti panelt és csak a kijelzőt felhasználni."
Felejtsd el. Ott az AV, tessék azt használni. (vannak benne konvertáló ic-k meg jelfeldozó stb.. nem hinném, hogy ki szeretnéd hagyni. Ráadásul a kijelző meghajtó IC-t sem ismered, (én sem) és szerintem nem is lenne róla dokumentum. Nekiállnál AVR-t vagy PIC-et programozni és kapcsolatot teremteni az LCD és a mikrokontroller között? Ha nem vagy profi, akkor nem, ha az lennél, akkor nem kérdezted volna.)
-
Batman2
addikt
válasz
PeliScan
üzenetére
Én használom a laptopomat kettő darab 12V-os, 12Ah-ás akkuról sorba kötve, tehát 24V-ról, amire rákötöttem egy 10A-es, lineáris stabil tápot.
A max. feszültséggel nem is volt baj, mert a táp előállította minimulás feszültség eséssel a 19V-ot, ami kell a laptopnak, de az akkuk kimerülése esetén az alacsony feszültségtől nem védett !
És szépen ciripelni kezdett a laptop, villódzni az akku töltés jelzője, holott előtte már elvileg feltöltötte az akkuját, tehát nem jól viselte az alacsony feszültésget, ami kb. 18,3V volt !
Ezért be kellett tennem egy plusz áramkört, ami figyeli a feszültséget és egy baállított érték alá merülve lekapcsolja az akkut a tápegységről, így megszünik a töltés, mintha kihúztam volna az adaptert a laptopból, még mielőtt e nem megfelelő tartományba érne !
Elképzelhető, hogy egy ilyen hordozható ketyerében már van ez ellen beépített védelem, mivel sok, akár nem teljesne stabil forrásról is üzelemtethető, de nem garantált !
Ezért gondolnék inkább egy spécibb tápra !Üdv.
-
Batman2
addikt
válasz
Batman2
üzenetére
3-4 cellához ilyen konverter IC pl. az LM2735 (2,25A max., fajta: Boost)
Bemenet: 2,7-5,5V
Kimenet: bemeneti fesz.-től 24V-ig állítható (5V-ra tudod állítani)LM2585-5.0, LM2587-5.0 (3A és 5A, Boost)
Bemenet: 4-40V
Kimenet: 4,8-5,2V (gyárilag beállított - fix.)7, de inkább 8 cellához ilyen konverter IC pl. az LM2678-5.0
Bemenet: 8-40V
Kimenet: 4,9-5,1V (gyárilag beállított - fix.)Üdv.
-
Batman2
addikt
válasz
PeliScan
üzenetére
Olyan 4,85 - 5,15 körül van az USB szabvény feszültség határa, vagyis ennyi eltérést enged meg max. !
A max. cella feszültséggel még nem is lenne gondod, mert az olyan 5,2V körül lehet, de Nicd és NiMH akkuk munka tartománya olyan 4, max 3,6V-is terjedhet lefelé, ami már garantáltan nem elég az USB-s eszközöknek !Azt meg magad nem tudod megállapítani, hogy mikor merült mondjuk 4,8V-is az akku, hogy akkor választd le a készülékről, mert különben egyre csak merül és kínlódni fog a készülék tápja és töltő elektronikája, mert érzékel feszültséget, hogy rajta van valami, de már nem elég a stabil működéséhez és ettől károsodhat !

Szóval alap esetben kellene egy minimum feszültség lekapcsoló áramkör, ami folyamatosan méri a telep feszültségét, és 4,8V körül átmenet nélkül lekapcsolja a telepet a készülékről !
Így viszont a telep munka tartományának csak egy kis részét tudod csak kihasználni, vagyis nem lesz hosszúéletű, hiába nagy a kapacitása !

Ha rendesen ki akarod használni a teleped kapacitását, akkor legalább egyel több cellát kell bekötnöd és egy stabilizátor IC-t a kimenetre !
1. verzió, bekötsz egyel több, 5 cellát és ráteszel egy alacsony fesz. esésű stabilizátort (low drop out) (általában kis áramot tudnak csak szolgáltatni),
2. verzió, bekötsz kettővel, de inkább 3-al több cellát és úgy teszel rá egy normál stab IC-t,
3. verzió, marad a 4 cella, de egy spéci fel/le konvertáló tápegység kell hozzá,
4. verzió, 1-3 cella és a kimenetre teszel egy felfelé konvertáló (step up) tápegység IC-tAmennyiben a konverterben van alacsony feszültség védelem, akkor a kimerült akkuknál való lekapcsolás is meg van oldva, nem kell hozzá külön áramkör !
Válassz !Üdv.
-
Batman2
addikt
Szevasz
Az is meglehet, biztosra nem tudom, csak egy ötlet volt, mivel minden eltérő teljesítményű csőnek a fűtőszál vastagsága, ezáltal az ellenállása is más, és ez az, ami egy fix. stabil ohmos érték, talán ezáltal lenne a leg egyszerűbb "bekategorizálni" egy csövet.
Eltérő fajta fénycsöveknél eltérő az égési feszültség is, tehát ez problémát okozhat, ha ez alapján megy a teljesítmény meghatározás, azt viszont nem tudom, hogy azonos típusú, csak eltérő teljesítményű csöveknek azonos e az égési feszültségük (pl. T5-ösek) ?

Amennyiben azonos, akkor a feszültség stabilan tartásával, nyilván az áramerőt növelnie kell az előtétnek a nagyobb teljesítményű csövek esetében.
Ennél a mérési módnál viszont gondot okozhat, ha másfajta csövet kötünk rá az előírtnál, mert akkor vagy mindegyiket túl, vagy alul hajtja !
Nem tudom, van e valamilyen dokumentum, amiben megadják a mérés elvét.

Üdv.
-
cashback
őstag
Új hülyeség!!!

Szereztem cserével egy hordozható DVD lejátszót. Mustek mp76e 7"
Nem volt hozzá semmi (aksi, töltő, táv)... darabokban volt, van a szerkezet.
DVD rész fejhibás. Állítólag maga a dolog üzemképes... néha. Néha gondol egyet és nem megy. (most 2órája +- film megy rajta usb-ről)
Azon gondolkoztam hogy be kellene építeni a htpc házba...

Valami ilyesmi módon: [link]Elhelyezés lenne a nehézkesebb, mert ilyesmi Silverstone házam van: [link]
Annyi a különbség hogy nem csak 2nagy, de 2kicsi hely is van középen.
A 2nagy helyére menne a kijelző.A kérdésem az lenne hogy... magára a cuccra az van írva: Input: DC12V - 0,8A
(9V-os adapterrel működik most nálam - wifi router adaptere)
Megtudnám én ezt hajtani a tápról?Magán a lejátszón AVin csatlakozás van... szóval mint tv-t kezelné majd a gép.
Hacsak nem jövök rá hogy lehet kiküszöbölni az eredeti panelt és csak a kijelzőt felhasználni. -
And
veterán
Az RS232C soros porton sosem volt dedikált tápfeszültség. Csak ilyen diódás mókával lehet belőle 'tápot' faragni, általában több lábat használva. Amúgy a terhelhetősége erősen limitált, mivel a portot eredetileg bolondbiztosra tervezték, mondjuk egy led pár mA-es áramát még úgy-ahogy ki tudja hajtani. A jelszint valóban invertált a TTL-hez képest (a MAX232 és klónjai is invertálnak a feszültségkonverzión felül), ezért a logikai 1-est a -10V-os szint (pontosabban -3...-15V) jelenti.
-
moha21
veterán
Érdekes. Az oldal szerint akkor logikai 0, ha negatív a -10 V.
A wikipédia mást ír : [link]Ebből pedig még kellett jegyzetelni is...
Utána kell nézni, hogy mikor melyiken és miért van 0 vagy 1-es. Még azt sem tudom ,hogy az operációs rendszerek ,hogy kezelik anno az LPT port is "virtuális" volt NT-től fölfele.
-
mezis
félisten
válasz
moha21
üzenetére
Köszönöm a gyors infót. Az első linked végén valami olyasmit vélek fölfedezni, hogy a -10 V-ok csak addig igazak, amíg nem jelennek meg az adatok ? Mert akkor már + 10 V-ok lennének ?

(Régen egereket működtettünk a COM portról, azt gondolnám, hogy egy egyértelmű tápfesz ki jöhetne állandóan valamelyik lábon, hisz van láb bőven. Kerítek egy ilyen egér múmiát és azzal is megmérem a feszültségeket.) -
mezis
félisten
Üdv.!
PC COM portjáról szeretnék táplálni egy IC-t. Bizonyos leírás szerint +10 V-ot ad ki a COM port a DSUB-9 -es csatlakozón (apa).
Három PC-n is mértem, mindegyiken -10 V körüli értéket a 3,4,7-es csatlakozási pontokon.Az a leírás elírás ?
Hogyan tudnék a -10 V-ból + 5 V-ot előállítani a 4093-as IC-m számára, amelyik ráadásul az RXD-n (2-es csatlakozó) keresztül jeleket küldene a PC-nek ? -
Lompos48
nagyúr
válasz
PeliScan
üzenetére
A fogalmazásom óvatossága fedi az elképzelésemet arra az esetre, amelyikben én lennék a probléma kétlábú alanya.

Tehát szerinted, ha rendesen, hiba nélkül töltötte 15 percig a külső akksipakk a telefont, akkor ez megismételhető bárhányszor, nem valószínű, hogy egy idő után "elfárad" pl. a védőáramkör vagy ilyesmi?
Nem tudom és ezért óvatoskodom. A tervezőnek a specifikációk teljes spektrumára kell figyelemmel lennie. És még közbejátszhatnak a technológiai szórások felfelé vagy éppen lefelé. A próbád alapján nem valószínű, hogy baj lehessen.
...hogyha elszáll valami a telefonban, akkor az pusztán a telefon belső li-ion akksija lesz, vagy pl. a töltőáramkör.
Tragikus forgatókönyvek szerint ez zsinórban menne - de csak elméletileg -, ha a töltőáramkör elromlik, a túlfesz az akkura, meg a telefon akku által táplált egységeihez érkezik...
Most ellenben már szerintem nincs okod aggodalomra.
-
PeliScan
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Olyan óvatosan fogalmazol
teljesen egyértelmű, hogyha bármi baja lesz bármi miatt telefonnak, az csak és kizárólag az én felelősségem. 
Tehát szerinted, ha rendesen, hiba nélkül töltötte 15 percig a külső akksipakk a telefont, akkor ez megismételhető bárhányszor, nem valószínű, hogy egy idő után "elfárad" pl. a védőáramkör vagy ilyesmi?
Jah, nyilván nem a külső akksikat féltem, a kérdés az volt, hogyha elszáll valami a telefonban, akkor az pusztán a telefon belső li-ion akksija lesz, vagy pl. a töltőáramkör.
_ATi_1: E cikk alapján van ilyen figyelő áramkör, csak beépítenek ilyesmit egy HTC telefonba, ha már gyengyusz akksit pakolnak bele.

"The FAN3989 also monitors VBUS for over or under-voltage conditions, setting the FLAG 2 pin low if VBUS is under 3.3V or over 6.0V, while turning off the internal PMOS load switch."
-
_ATi_1
senior tag
Pár évvel ezelőtti Nokia telefonomat próbáltam tölteni gyári "vékonydugósra" átalakított "vastagdugós" szivargyújtós töltővel. A telefon hibaüzenetként kiírta: "Nincs töltés!!"
Valószínűleg van bennük már elektronika a töltőfeszültség figyelésére.
Főleg, hogy a mostani micro USB-vel szerelt telefonokat szinte bárhonnan lehet tölteni. -
PeliScan
addikt
Nah 10 percig töltöttem vele a telefont, most 5.23V-al tölt már csak.
Ha ezt túlélte, akkor hosszútávú használatnál sem lehet gond? Vagy lehet, hogy egyszercsak besokall?
Ha vmi tönkremegy, az a telefon lesz, vagy a telefon akkumulátora?
-
PeliScan
addikt
Az akkuk Eneloop akksik, névleges feszültségük 1.2V.
Gyártó oldala szerint a elején azért többet adnak le:

A 100% feltöltött 4 sorbakötött akksira most 5.52V-ot mérek.
Ez ugye 10% eltérés a nominálistól... ezt azért még röhögve elviselik nem?
-
PHM
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Basszus, erre nem is gondoltam.

Ez esetben a soros dióda jobb ötlet lenne, csak akkor meg a feszültség lesz kicsi.(#17518) PeliScan: A soros ellenállás csökkenti a maximális áramot.
Viszont Lompos48 kollégának igaza van, a Schottky dióda jó lehet.
A másik alternatíva egy olyan hordozható táp beszerzése, amely 1, vagy több
lítium akku feszültségéből csinál 5V-ot.
Nekem is van ilyenem, korrektül működik, igaz, eddig csak GBA és DS
(kézi konzolok) töltésére használtam. -
Lompos48
nagyúr
válasz
PeliScan
üzenetére
Kérdés ki mennyire óvatos vagy mi mindent látott már az életben. Nem kéne baja történjen, de ezt nem garantálhatom 100%-ban.
Az USB specifikációja: Supplied voltage by a host or a powered hub ports is between 4.75 V and 5.25 V.. (Bocs', írtad te is). De nem tudom mekkora a frissen töltött akkud feszültsége... Mérdd meg!
Ha muszáj, a dióda beleilleszthető valamelyik szálba hosszában, majd valamivel szépen leszigetelhető. -
-
-
PeliScan
addikt
Szépjóestét!
Most találtam rá a topikra, előbb a moddingban érdeklődtem, de itt van a tudás úgy tűnik!Vettem egy okostelefont, de gyenge az akksija (1230mAh). Épp hosszú útra készülük, filmet néznék rajta, de hamar lemerül.
Sorba kötöttem négy 2500mAh AA akkumulátort, ráforrasztottam egy micro USB csatlakozóra, hogy így megháromszorozzam a működési idejét a telónak.
Kérdések:
1) Lehet-e valami baja a telefonnak ettől? Semmi ellenállást, IC-t, vezérlőáramkört nem kötöttem be, 4 AA akku, direktbe rá az USB-re.
2) Hogyan fogom látni, ha már nem tölt az AA akkupakk? Simán csak leáll a telefon töltése? Vagy elkezd visszafelé tölteni?
3) Úgy számoltam, hogy 4 x 1.2V = 4.8V, ettől csak nem lesz baja. Ugyanakkor kimértem multiméterrel, s a frissen, teljesen feltöltött akkuk sorbakötve bizony 5.5V-t adnak le. USB szabvány szerint a feszültség 4.75 - 5.25V között kell legyen. Lehet ettől baja?
Nagyon köszi a választ!

-
_ATi_1
senior tag
Az eladó szerint csak azokat hajtja meg, amik rá vannak írva: 14-21-28-35W.
Ilyen csöveket viszont nem találtam megfelelő méretben. Mi történne, ha 26W-osat kötnék rá ?
([link]) -
SzalaiG
addikt
Székesfehérváron találtam egy tök jó céget, akik nem hobby szinten nyomják az elektronikát: Elektrosolve Kft.

Aki a környéken lakik nyugodtan forduljon hozzájuk készséggel segítenek szinte bármilyen elektronikai problémán.
-
_ATi_1
senior tag
Sziasztok!
Fénycsővel kapcsolatban kérnék segítséget.
Egy akvárium főlé szeretnék világítást, T5-ös csővel.
Ezt az előtétet néztem hozzá: [link]
Ez mellé még kell gyújtó is ? -
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ok. A te projekted. Ha gondolod amikor készen lesz egy teljes rajzod, szívesen átnézem.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Lompos48
üzenetére
Bonyolultabb, de hát az élet sem habostorta.

Azt írtam, hogy 24V-osokat tudok szerezni mélyen a piaci ár alatt. De az 5V-os relék sem vészesek árban. A 4 tranyó meg a 4 relé nem lenne olyan drága.Akkor ezt rosszul tudtam...

Külön lesz még 3*9V a picnek és a pga-nak. Onnan akarom majd a reléket irányítani, mivel az erősítő trafóját akarom majd leválasztani standby módban. A pic és a pga fogyasztása meg elhanyagolható lesz szerintem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
Valószínű nem hallanám ki, de mennyivel rosszabb egy relés megoldás kérdem én?
A rajzod alapján bonyolultabb, mint egy IC. Drágább, mint írod. Azt írtad csak 44V-os reléid vannak. Azért írtam a 44V-ös szaggatásokat. Torzítás (szerintem továbbra is) elhanyagolható.
Kövezzetek meg de nem úgy van, hogy alkatrészenként 3dB-vel csökken a jel erőssége? Én valami ilyesmiről tudok.
Durva leszek: ez hülyeség.
Illetve a torzítások összeadódnak ha jól tudom.
Nagyjából.
Ha a mellékelt rajzot akarod megépíteni vigyázz, hogy a 7812 bemenetére ne kerülhessen semmiképp 37V-nál több, mert akkor az meghal, utána a 7805, majd a többi is.
A LED a legkevesebb, esetleg hasznos is lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen TV-t vegyek?
- Battlefield 6
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Szívesen használsz Samsung böngészőt? Immár PC-n is megteheted
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- sziku69: Szólánc.
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- További aktív témák...
- Újszerű 10 magos Lenovo X13 Yoga G3 (12.gen Core I7 16Gb 512Gb SSD) laptopom eladó!
- Eladó Sony 55-210mm f/4.5-6.3 E OSS
- AORUS B450 ELITE 5800X3D 32GB DDR4 2 SSD RTX 4070S 12GB GAMER PC
- HP DL380p Gen8 12LFF - 4x4TB SAS 2x E5-2650L v2 96GB ECC 2x10Gbit
- Újszerű Samsung Galaxy TAB S9 5G 8GB/128GB - TAB S11 5G 12GB/128GB
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Thunderbolt TB16 Dock (ELKELT)
- iPhone 13 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3430, 91% Akkumulátor
- Hisense 43A6BG 108 cm / 43" 4K UHD Smart TV 6 hó garancia Házhozszállítás
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

De lehet 220-as kapcsoló lesz,amit találok a boltban. Két 12-es házventi,mindkettő molexre van kötve. A kérdésem,hogy kéne beforrasztani közé a kapcsolót?

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

ekkold