- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #16276 üzenetére
Képtelenség! Gondold végig: ha egy színusz jel érkezik az erősítő kimenetéről, annak pozitív és negatív félhulláma ugyanolyan amplitúdójú. A lengőtekercs képes kell legyen mindkét irányba megtenni az ugyanakkora kilengést, másképp "levágja" a félhullám tetejét, tehát torzít is a mechanikus zajokon kívül, amiket az elakadás okoz(na).
Jól beállított erősítőnek a tanárod azt gondolhatta, hogy nincs semmi egyenáramú jel a kimeneten. Ha van, akkor az állandó módon odébb tolja a lengőteketcset/membránt. De jel hiányában a hangszóróra nem juthat egyenfeszültség, mert az csak fűti a tekercset.
-
válasz
DonThomasino #16293 üzenetére
Ha van a ház körül autó akkor az égő készletből vedd ki a legnagyobb izzó.
Pl. bilux izzó esetében 45/50W(ha összekötöd akkor 95W) ezt elosztod 12V-al az durván 7.92A
A fentebb írtak szerint jársz el csak épp olyan terheléssel terheled ami könnyebben fellelhető mint pl. egy 200W-os állítható ellenállású műterhelés. -
wxppro
aktív tag
válasz
DonThomasino #16291 üzenetére
Előbb nézegesd meg ezt.
-
wxppro
aktív tag
válasz
DonThomasino #16289 üzenetére
Akkor nemcsak régi, egyedi is.
Nálam okosabbak már írtak erről, én szakbarbár módszerrel fogom a 20A-es multimétert, és egy az egyben ráküldöm rövidzárként a kimenetekre. Na, ezt semmiképpen se csináld...
A normális módszer az, amit CPT.Pirk leírt itt. -
DonThomasino
veterán
-
wxppro
aktív tag
válasz
DonThomasino #16285 üzenetére
Ez tényleg nem mai darab. Terheléssel meg lehet állapítani, mi a pálya. Vagy egy hasonló méretűvel összehasonlítani. Mire akarod használni amúgy?
-
-
válasz
DonThomasino #16277 üzenetére
Egy fotó segítene.
Nekem régen úgy magyarázta el egy TV szerelő(úgy 10-11 lehettem) gondoljak egy kardra aminek azért van a markolatán ütköző,hogy szúráskor ne tenyér csússzon le a kard pengéje felé.A hangszórónál is a membrán felé nem tud a tekercs elmozdulni csak hátra felé fordított polaritás esetén.No ha gyárilag oda van az a bizonyos tekercs ragasztva az alu csévére de túl terhelés, és egyéb behatások ezt néha el tudják mozdítani.
-
wxppro
aktív tag
válasz
DonThomasino #16280 üzenetére
Kialakítástól függ. Lehet mindegyik azonos teljesítményű is akár, de ebben az esetben a terhelhetőség változik ugye. Pl. ha mindegyik 24wattos, akkor a 6 voltos ág 4A-t bír, a 12voltos 2A-t, a 24voltos meg 1-et.
-
DonThomasino
veterán
Boldog Karácsonyt Mindenkinek!
-
wxppro
aktív tag
válasz
Elég kicsi lehet akkor. Háromféle feszültséget ad le szekunder oldalon?
Pirk kapitány saccolása kb. jó.
Képet azért mutass róla, akkor többet lehet mondani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Valahol 50-100VA között lehet, de majd kollégák kijavítanak. Gondolom ez egy ilyen úgynevezett biztonsági transzformátor, tanuló projectecre a 3 leágazással, nekem is van egy ilyen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16271 üzenetére
Illetve, hogy a piros pötty akar lenni a föld vagy a jel?
Már volt róla szó néhány nappal korábban: teljesen mindegy, de minden hangszórónál legyen ugyanúgy. Azért érdemes a pontot a jelhez kötni, hogy aztán ne kelljen észben tartani, mint konnektornál a fázist.
-
válasz
Speeedfire #16271 üzenetére
Üdv
Lehet rá jöttek nincs is szükség a hangfalba 15W-os közép magas sugárzónak.
Ha egy hangszóróról(pl. hangváltóval RCLelemekkel) levágják a mély és mély közép hangokat akkor már nem folynak akkora áramok mint ha a mély is rámegy a hangkeltőre.
A piros pötty valószínű + de erről egy 1,5V-os elemmel is meggyőződhetsz.Egy "pillanatra"rákötöd a hangszóróra és a membránnak kifelé kell mozdulnia ha helyes a polaritás. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #16270 üzenetére
A vasmag méreteivel már lehet saccolni.
-
Speeedfire
félisten
Kis apró kitérő lenne.
Ismét hangfal/hangszóró. A régi teslákhoz nem tudtam szerezni új magas hangszórókat, így vettem jóárasítva szintén teslát, amíg nem lesz pénzem normálisak.
2 apró dolog, ez az új elvileg már csak 10W-os, kérdésem, hogy a hangváltó miatt lenne ez?
"új" "régi"
A hangszórók a dobozokban megegyeznek.Illetve, hogy a piros pötty akar lenni a föld vagy a jel? [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #16268 üzenetére
Dúrván közelítő becslés a külső méretek alapján. Vagy ha tudod a gyári feszültséget, akkor primert bekötöd, szekundert elkezded terhelni egyre kisebb ellenállással, így növelve az áramot, és van egy határ, hogy meddig eshet a szekunder feszültség (a drop mondja meg, de ezt most fejből nem vágom), ezt elérve ne terheld tovább, mérj áramokat és abból már tudni fogod a teljesítményt. Ilyenkor elvileg a szekunder oldalon számolt teljesítmény kb. azonos lesz a primer oldalival, illetve kicsit kisebb nála a veszteségek miatt.
-
DonThomasino
veterán
Egy trafó teljesítményét hogy lehet megállapítani?
-
PHM
addikt
Csatlakozom az előttem szólókhoz.
Boldog, békés karácsonyt kívánok! -
wxppro
aktív tag
Boldog Karácsonyt Mindenkinek...
-
Lompos48
nagyúr
-
PH-User
addikt
Kellemes karácsonyt kívánok a fórumozóknak és szeretteiknek.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #16260 üzenetére
Igen, de ugyanakkor ijesztő is, amikor látod a műszereken, hogy anódfeszültség 15kV, anódáram 10A és te ott állsz mellette.
Egyetlen negatív tapasztalatom volt, amikor a 3 fázisú egyenirányítóban tönkrementek az egyik ág diódái és egy fázison rövidzár volt a trafón. Na, akkor nemcsak hogy sínen állt a trafó, hanem valami olyat produkált, mintha a gyorsvonat ment volna mellettem pár méterre.
-
joecontra
addikt
Boldog karácsonyt topiklakók!
Üdv,
J -
Lompos48
nagyúr
válasz
totya694 #16248 üzenetére
Gondolom a megbízhatóság az egyik, a paraméterek hatalmas szórása lehet a másik ok. Meg valószínű a garancia hiánya (a Philips megadta órában). Ugyanilyen triódákat használtak anno rádióműsorszóró adókban is. Ott nem lehetett kritérium a tisztaság.
miért nem csípik sokan a Szovjet ipar remekeit
Azért van egy világsztáruk: a Kalasnyikov.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
totya694 #16246 üzenetére
A szennyezettség nem probléma. Az egész berendezés úgy van beépítve az épületbe, hogy fele-fele (generátor/reaktor) 2 külön helyiségben van, elválasztó fallal. Ahol a technológiai folyamat megy ("elől") ott tisztaszoba (10 porszem/köbcoll) van, csak az RF érkezik át. A generátor ugyan tiszta helyiségben van ("hátul"), de az már nem a félvezetőtechnológia által megkívánt szinten, hisz' ott már trafó, relék, ventillátorok meg szerelők is előfordulnak.
Annyit hozzátennék, hogy már sok ideje nem a csöves generátorokat használják, hanem félvezetőkkel építik el akár 300kW-ig, már nem a 10kV-os anódfeszültséggel, hanem mindössze néhány száv volton, de sokkal nagyobb áramokkal. [link]
-
válasz
totya694 #16245 üzenetére
Több helye olvastam,hogy az orosz csöveket a szennyezettségük miatt nem annyira szeretik.
Meg a hideg háborús megtévesztések miatt még ma is sok-sok csőnek nem tisztázottak az adatai.Persze rádió amatőrök már tudják,hogy egy némelyik orosz adó cső meddig bírja a túlhajtást. -
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #16241 üzenetére
Hidrogén atmoszférában (mint hordozógáz) szilánból (SiCl4) 1200 fokon szilícium monokristályt növeszt Si lapokra. A folyamatot epitaxiának hívják. Ebbe a rétegbe kerül aztán az IC integrált struktúrája. Egy pár kilós méter hosszú grafittálca ücsörög egy kvarc csőben, azon vannak a szeletek . Órákig tart és a hőmérsékletet 1 fokos határon belül kell tartani. Ezért olyan drágák a félvezető gyártősorok (többekközt).
Ami érdekes, bár nem a folyamat része: az épület úgy van tervezve (rengeteg érzékelővel, biztonsági berendezéssel), hogy ha pukkan az egyik oldalfal száll el. Mert ugye hidrogén 1200 fokon, meg nem utolsó sorban a szilán, ami a levegővel érintkezve instant robban.Ez a folyamat. A trióda része egy ipari generátornak (volt egy német - Hüttinger meg egy japán - Kokusai), aminek a terhelése, de a rezgőkör része is egy olyan vízhűtéses tekercs, amiben az előbb mesélt konstrukció el van helyezve. Az magától értetődő, hogy a 20 kV-os kerámiakondenzátorok is mind vízhűtésesek voltak. Maga a generátor olyan 15 köbméter, aminek a fele táp. A "hálózati trafó" (jó tonnás) síneken volt betolható/kihúzható. Annak idején azon törtük a fejünket, hogy tudnánk a folyamat mellett egy kis kalózrádiót is beüzemelni a 150kHz-es frekvencián. Aztán megijedtünk és feladtuk.
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #16235 üzenetére
Régi emlékeket ébresztetek fel.
Huszonéve használtuk ezt a kis triódát. Érdemes megnézni az adatlapját.
Azonkívül, hogy nem üvegbúrás, hanem duplafalú fémköpenyes volt (a köpenyen belől folyt a hűtővíz és nem is kevés), olyan 100kW hasznos teljesítményt paszíroztunk ki belőle. Ma is megtalálható, használtan is messze túlrúg az ára az 1000 eurón, annak idején sokezer dollár volt darabja.
Ami még érdekesebb: mivel a KGST-ben a pénztelenség egyre nőtt, importok egyre csökkentek, cserealkatrészt vásárolni majdnem lehetetlenség volt. Volt egy kollega az Atomfizikai intézetben aki javította a triódákat. Levágta az anódköpenyt, újra báriumoxidozta a katódot, cserélt benne, ha még kellett valamit, hegesztette majd vákuumozta. Legalább 75%-os "terméket" volt képes szállítani (nem tejesítményben/paraméterekben, hanem élettartamban). -
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #16232 üzenetére
Ideális a tényleges egyenárammal való fűtés lenne. Azért találták ki a közvetett fűtésű csöveket, hogy a katód tömege és annak termikus tehetetlensége ne engedje a fűtőszál 100Hz-es hőpulzálását "rámodulálódni" az anódáramra. Nem tudom, hogy a magnetron fűtése közvetlen vagy közvetett, de feltételezem, hogy a melegedő bolognai spagettinek mindegy, hogy az őt átjáró néhány GHz-es tér kissé modulált vagy sem a fűtés frekvenciájával az előbbiek alapján.
És mindez azért van így, mert a legegyszerűbben direkt a trafóról fűtve lehet a dolgot megoldani (technikai, költség és minden szempontjából). -
-
moha21
veterán
válasz
CPT.Pirk #16228 üzenetére
Az más területen is úgy van, ha sodorják a kábelt akkor a zavaró mágneses fluxus által indukált feszültségek "kioltják" egymást.
Cd játszó van, azzal nincs gond
Elég sok monitor meg rossz DVD kerül hozzám, sokat nem érdemes javítani, abból egy 555-ös IC árán lehet csinálni zenére muzsikáló ívet. Már néha versenyszerűen csinálom, hogy 2 perc alatt meglesz-e
Gondolom te majd ilyennel kezded
(#16230) mezis : Ha jól emlékszem a mikróban is a magnetron valami 3 V AC-ről van fűtve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moha21 #16227 üzenetére
Na mi már nem is tanultunk csöveket a suliban, semelyikben sem.
A sodrott vezeték a fűtésnél lényeges, azt amennyire lehet, fel kell sodorni, valamint ezeknél a csöveknél le kell kötni egyik ágat a földre, ekkor nem lesz macis a cucc. Elvielg azt az effektust használja ki, hogy a két érpárra jutó zavar (vagy az általuk termelt zavar, majd megmondja valaki) azonos módusú, így kioltják egymást, ez az egyik legolcsóbb zavarvédelmi eljárás, nem hiába alkalmazzák a telefon és UTP technikában.
Jah, a lóvé nagy úr tud lenni. Szerencsére 1800Ft-ért kaptam vaterán 4 darab E88CC csövet, igazából inkább darabja szokott ennyi lenni, szal jól jártam. Trafót lehet bontani valami régi lerúgott rádióból, aztán már csak az elkók jelentenek tételt, de azok is max 200Ft/darab áron.
Szerezz egy CD lejászót, arra kösd rá a füles erősítőt, a zenéidet meg flacből írd ki audio CD-nek, akkor lesz miért hallgatni őket.
Tesla trafóval akarsz zenélni? Az elég fílinges.
-
moha21
veterán
válasz
CPT.Pirk #16226 üzenetére
Az a sodrás a vezetéken egyébként zavar miatt van?
Pcic koromban tonnaszám volt mindenféle cső itthon, tetszett, de a mai napig nem foglalkoztam vele rendesen ( eletroból is átfutottuk ). Pedig már Lompos48 is írta, hogy illene próbálkozni.
Az a baj vele, ha csinálnék akkor már rendesen és itt a fejhallgatóval is gond van már, mert az sincs itthon csak valami Philiphs vagy panasonic 2-3 ezer forintos.
Ráadásul a Pc-m is elég zajos, ugye integrált zajkeltő.
Egyszerűen annyi mindenre kell a pénz.
Akarnék építeni egy nagy Tesla trafót, de oda is kellene trafóolaj meg miegymás aztán azt lenne valami Midi-ben játszatni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moha21 #16223 üzenetére
Az egészet megépítettem egy 5x9 cm-es próbanyákon, plusz a szűrés meg a trafó. Ha jó áron hozzájut az ember az E88CC csövekhez, akkor mindenképpen érdemes megcsinálni, mert egy nagyon részletgazdag cucc születik, ami nem csak 120ohm és feletti méregdrága fülesekhez jó, mint az OTL erősítők döntő többsége.
Amúgy jah, Bad Santa rules!
totya694: milyen az a 2000 ohmoss füles?
-
PH-User
addikt
Kinyiffant akkumulátoros fúróm akkupakkja, hogy lehet olcsón javítani?
1,5V-os cellák vannak benne... legalábbis azt hiszem. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
totya694 #16208 üzenetére
Nekem 4.7uF 250V MKP4 kondijaim vannak, lehet azt is meg kéne próbálni, bár így magában is basszottt jó hangja van, és kollégákna k id tetszett. Átjöttek, mert együtt megnéztük a Bad Santa (Tapló Télapó) c. filmet, mégis csak karácsony van, aztán jól berugtun k mellé.
Hejj fiatalság, bolondság.
Jah és megjött a jézuska, kértem magamnak Spartan 3E alapú FPGA starter kitet, ezt: [link]
megrendeltem tegnap 15 órakor, erre ma reggel már hívank, hogy 13:00-15:00 között itt van, mondom jó. Nem is turatam mást kinyögni reggel 7:45-kor. -
moha21
veterán
válasz
joecontra #16220 üzenetére
"unit load is defined as 100 mA in USB 2.0, and 150 mA in USB 3.0. A device may draw a maximum of 5 unit loads (500 mA) from a port in USB 2.0; 6 (900 mA) in USB 3.0."
1-2 tuning alaplap 2.0-án is tud 1,5 A is, de ezt közli a gyártója. Fejből nem tudok típust, de létezik.
-
joecontra
addikt
Köszi mindkettőtöknek.
Üdv,
J -
Lompos48
nagyúr
válasz
joecontra #16214 üzenetére
Nem lehet csak 2 különböző PC USBjeivel megpróbálni és azt is csak úgy, hogy egyik sincs más egyébbel összekötve és földeletlen konnektorbol vannak etetve.És még így is teljesen ellenjavallott.
Egy 1,5V-os ceruzaelemnek saccra mekkora áramerőssége lehet?
Amennyit a rákötött fogyasztó igényel Ohm törvénye szerint és amit még a belső ellenállása "megenged". Egy izmosabb R20-as esetleg 10A-t is tudhat.
-
joecontra
addikt
Hali!
Egy TV-nek a SCART 16-os lábára kell 1...3V feszültséget adni, hogy RGB módba váltson. Azonban hány mA kell, hogy legyen? Erre nem találtam infót.
Előre is kösz.
Üdv,
J -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Karácsony lévén szokásos erősítő építés folyik, most készültem el az E88CC OTL csöves fejhallgató erősítővel. Nem teljesen végleges, mert egy kicsit még magas a tápfeszem, és 2 ellenállás sem pont olyan, amit írtak, de ez nem befolyásolja a dolgokat, valami baromi jól szól az én 32 ohmos fülesemmel is.
Kapcsolás: [link]
Könnyen elkészíthető a kapcsolás, nem zavarérzékeny, a csövek 1-2000Ft körül mennek, kell 3 darab, trafó meg bontható régi rádióból is akár. Majd kiteszem a végleges kapcsolási rajzot is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Asus B350 R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Cooler Master CM 690 III TT 500W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged