Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1251) McSzaby válasza bambano (#1250) üzenetére


McSzaby
őstag

Akkor ez menni fog, mert tökéletesen egyezik a "belemegy és működik" leírásod alapján. :)

#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

(#1252) Amal válasza s3toraph (#1241) üzenetére


Amal
csendes tag

Üdv. Látom a "kicsit off" kérdésedre nem kaptál választ. Amit én használok e célra: Hotswap.exe. Nekem bevált.

Azért amal, mert a lámát valaki bitorolja!

(#1253) porpi007


porpi007
tag

Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni! Párommal szeretnénk tárhelyet bővíteni. Szóba került, egy kis házi szerver beszerzése is. Vennénk egy nagyobbat a mostani két vinyónk helyett és egy helyen tárolnánk az adatokat. Jó lenne ha távolról is elérhető lenne, de ami nagyobb gondot okoz, hogy párom elég sokat dolgozik itthon is, jellemzően ArchiCad-el, photshoppal. Ez mennyire lassítaná a munkát, ha a hálózaton lennének a dokumentumai?
Annyi féle megoldás van, nem tudom, melyik lenne a legmegfelelőbb számunkra...Néztem a WD MyBook Live-ot (2Tb), nekem nagyon szimpatikus, és árban elég jó, ami fontos szempont. Külön megvehető NAS+vinyó kombók is kijönnénak hasonló árban. Ezek gyorsabbak? Vagy van különbség? Teljesen tanácstalan vagyok...
Ajánlatokat is szívesen várok, minden megoldás érdekel.

Köszönöm előre is!

Babi néni! Magáé a macska?

(#1254) wmati válasza porpi007 (#1253) üzenetére


wmati
addikt

Gigabites hálózattatot kell kiépíteni gépek számára és akkor nem lesz gond

(#1255) s3toraph válasza Amal (#1252) üzenetére


s3toraph
senior tag

Köszi a tippet, rákeresek! :R

Régi rendszerben: 59 + / 0 - | A legújabb rendszerben (2020.02.28-ig összegyűlt): 162 + / 0 -

(#1256) porpi007 válasza wmati (#1254) üzenetére


porpi007
tag

Akkor végül is mindegy melyiket választom? Egy TP-link TL-WR841ND routerünk van...Ez sajnos nem gigabites. De például a mybook sem tud 100 megabit felett...Vagy ez attól még számít? Kábelek lényegesek?

Babi néni! Magáé a macska?

(#1257) wmati válasza porpi007 (#1256) üzenetére


wmati
addikt

szerintem megéri a gigabites router jó az ha van meg a későbbi esetleges fejlesztések miatt jól jöhet bár ez általában pénz függő is ki mennyit áldozna rá, kábelek számítanak cat5e vagy cat6

(#1258) Lazsnak


Lazsnak
tag

Sziasztok!

Kernek egy kis segitseget a temaban a hozzaertoktol.

Meg regebben osszeraktam egy 45 wattot evo gepet "server"-nek am3+ alapon egy athlon x2 250u (nem keverendo a sima 250-el ez 25w tdp) latja el a feladatokat es a benne levo 5db hdd-vel is 45w korul van a fogyasztasa. Szeretnem jobban kihasznalni a masinat, jelenleg nem csinal mast mint filmet nezunk rola, azaz 2 csaladi haz kozott van halozat, es mindegyikben minden tvn halozaton keresztul xbmc segitsegevel lehet nezni filmeket es sorozatot, illetve tavoli asztalon erjuk el, utorrent es tarsai kezelesehez, mindezt windows 7 alapon.

Szeretnem jobban kihasznalni ezt a joszagot, de nemigazan ertek a temahoz, linux es egyeb rendszerek nalam kizartak, nem is szeretnem megtanulni, es van keznel eredeti windows 8 enterprise, ezzel szeretnem megoldani.

Kerdesem pl, hogyan lehetne megoldani, hogy a sok sok eves csaladi fotokat valami uton modon elerhessem bongeszobol interneten keresztul, biztos van erre megoldas (facebookon pozerkedni nem megoldas :)) valami kliens segitsegevel, termeszetesen csak illetekeseknek.

Lehetne-e sajat felhoszolgaltatast menedzselnem, van kis csaladi vallalkozas ami masik varosban, es az ottani server adatait, mint valami dropboxos megoldashoz hasonlo dologgal interneten keresztul szinkronizalni a napi menteseket, igy oldva meg h ha az ottani server behal, van egy masolat otthon.

Valaki tudna nekem egy jo leirast belinkelni ahol alapoktol magyarazva bemutatjak hogyan tudnek ftp elerest biztositani a gephez?

Ha valaki az alabbi kerdesekre tud jo leirasokat nagyon szivesen vennem, persze talalgatok en is dolgokat de eddig meg nem jott a megvaltas, szerencsere angol cikkek nem okoznak problemat igy nem muszaj csak magyart :))

Elore is koszi ha valaki megszan egy linkkel az alabbiak valamelyikevel kapcsolatban :R

(#1259) Lazsnak


Lazsnak
tag

es az meg lemaradt, hogy lehetne-e olyat h a gepen levo mp3-akat androidos eszkozokon lassam es le is tudjam jatszani, neten keresztul, ne kelljen a telefonon tartani a zeneket

(#1260) porpi007 válasza wmati (#1257) üzenetére


porpi007
tag

Értem, köszi! Akkor még arra válaszolj légy szíves, hogy melyik úton induljak el? Járható út a WD mybook, vagy jobban járok hasonló áron egy komponensekből összeállított változatnak?

Babi néni! Magáé a macska?

(#1261) wmati válasza porpi007 (#1260) üzenetére


wmati
addikt

Ha komponensekből raksz össze valamit jobban ki tudod hegyezni a saját igényeidre, de ez nagyobb szaktudást igényel nem csak kibontom a dobozt bekapcsolom. Komponensekből való össze állításnak vannak előnyei és hátrányi is

(#1262) bugizozi válasza Lazsnak (#1259) üzenetére


bugizozi
őstag

[link]

VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!

(#1263) Yoyoyo


Yoyoyo
tag

Sziasztok!

Nem tudom, hogy jó topikba írom-e, ha nem, akkor kérlek irányítsatok oda.

Egy hálózati háttértárat szeretnék vásárolni; nyomtató megosztás, és torrentezésre, hogy ne menjen állandóan a "nagy gép".
Mit tudnátok ajánlani? A legegyszerűbb, olcsó és csendes masinát keresnék...
/Synology, qnap, d-link...?/

(#1264) Criton válasza Yoyoyo (#1263) üzenetére


Criton
veterán

A legegyszerűbb, olcsó
A Synology nem az olcsóságáról híres, de viszont minőségi cuccokat ad el. A support meg respect.
Egyébként ha NAS-t keresel akkor kérdezz itt inkább szerintem.

[ Szerkesztve ]

(#1265) Lazsnak válasza bugizozi (#1262) üzenetére


Lazsnak
tag

koszonom szepen, pont ilyesmire gondoltam :R

(#1266) bugizozi válasza Lazsnak (#1265) üzenetére


bugizozi
őstag

Nincs mit, nekem működött ez a megoldás, nagyon kényelmes dolog ;)

VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!

(#1267) Youme


Youme
csendes tag

Sziasztok!

Média kiszolgáló szervert szeretnék építeni. A problémám az, hogy a Samsung TV-m csak a Samsung PC Share Manager programját látja, Egy másik helységben lévő Asus Oplay-nak meg más kiszolgálás kell. Próbálkoztam modernebb routerekkel USB-n rájuk dugni egy merevlemezt. Nem jött be. Nézegettem NAS dobozokat is, de azok árából miért ne építenék én egy kis dobozkát amit aztán úgy látok el Op.rendszerrel + szoftverekkel ahogy csak akarok. Házhoz szállítással kb. 36 ezer forintból meg lenne a dolog (HDD nélkül)

Alaplap:
http://www.aqua.hu/intel-blkd2500hn-integralt-iatom-d2500-cpu-bulk-alaplap-184087.html

Ház+táp:
http://www.aqua.hu/hkc-sm01-fekete-mini-itx-haz-430w-tappal-148217.html

RAM:
http://www.aqua.hu/4gb-1066mhz-ddr3-notebook-ram-kingston-kvr1066d3s74g-cl7-70030.html

A gép csak a merevlemezen tárolt filmeket, zenéket osztaná meg. Maximum valami torrent kliens futhatna még rajta. Kijelzőre csak konfiguráláskor lenne kötve.

Intel Atom - Dual-Core (1,86GHz)
4GB RAM (1066MHz)
Integrált 10/100/1000 Gigabit LAN
2 db SATA II (3 Gbit/s)

Szerintetek ha dobok mellé egy 1000 Gigabit LAN routert akkor ki tud szolgálni két médialejátszót ugyanarról a merevlemezről egyidőben HD minőségben?

[ Szerkesztve ]

(#1268) hati válasza Youme (#1267) üzenetére


hati
addikt

Igen.

(#1269) Youme válasza hati (#1268) üzenetére


Youme
csendes tag

Köszönöm, de evés közben jön meg az étvágy. :-) Szeretném ha a tárolt adatok biztonságban lennének, így RAID-1-re gondoltam. Ha 2 egyforma HDD-t teszek bele, akkor (mivel a fenti alaplap nem támogatja) a szoftveres RAID mennyit foglal le az erőforrásokból. Írás/olvasás alatt ez egyformán igaz vagy csak íráskor vészes? Vagy keressek inkább hardveres RAID alaplapot ha már ez kell nekem?

(#1270) hati válasza Youme (#1269) üzenetére


hati
addikt

Raiddel nincs tapasztalatom. Nálam inkább mentés van usb-s külső vinyóra.

(#1271) Youme válasza hati (#1270) üzenetére


Youme
csendes tag

OK, köszi. Akkor ezt majd még körbejárom. Van-e (win-7) valami olyasmi program mint a Teamwiever, hogy ha konfigurálgatni managelni akarom a szervert, akkor ne kelljen monitort, billentyűt egeret rápattintanom, hanem az én szobai PC-mről tudnám vezérelni, hogy látom az ő képernyőjét is. A Teamwiever is jó lenne, mert azt hiszem be lehet állítani fix jelszóra, csak félek hogy nem biztonságos és kintről a netről megtámadják. Olyasmi kellene ami csak saját házon belül mondjuk megadott IP címről (pl. 192.168.0.115) engedi, hogy birizgáljam.

(#1272) hati válasza Youme (#1271) üzenetére


hati
addikt

Úgy érted, hogy a saját hálózatodon belül szeretnéd átvenni a szervered képernyőjét? Távoli asztal (mstsc.exe)

(#1273) wmati válasza Youme (#1271) üzenetére


wmati
addikt

Nagyon kicsi esély arra hogy kívülről támadás érne a teamwiever miatt, ha mondjuk egy iskola szerveréről lenne szó megértem a félelmed de így alaptalan jó a teamwiever is meg windows távoli asztala is

(#1274) Youme


Youme
csendes tag

Köszönöm a válaszokat. Most már csak a RAID-ot kell átnéznem. Találtam hardveres RAID vezérlőket PCI kártyán, de sajnos a SATA-1---> 7 ezer körüli, a SATA-2 már 17ezer körül van. :-(

(#1275) s3toraph válasza Youme (#1271) üzenetére


s3toraph
senior tag

Igen be lehet állítani a TV jelszót fixre. Ha be akarsz lépni egy gépre 1x, az adott kapcsolathoz lehet generáltatni egy jelszót, ami lejár ha megszakítod a kapcsolatot, de ha van fix jelszó, azzal mindig be tudsz lépni, akárhányszor.
Én is ilyen progit keresek, win távoli asztali kapcsolata az jó mint már említették a kollégák, de én belső hálóra is a TV-t használom jelenleg még, mert ezzel lehet fájlátvitelt is (igaz nagyon lassan, de lehet) végezni, távoli asztallal meg tudtommal nem, vagy nem ilyen kényelmes. Javítson ki valaki ha tévedek!

Kérdés: hogy támadnák meg a géped? Lehet "scannelni" a meglévő, aktív, TV-t éppen futtató gépeket neten? :F

[ Szerkesztve ]

Régi rendszerben: 59 + / 0 - | A legújabb rendszerben (2020.02.28-ig összegyűlt): 162 + / 0 -

(#1276) Youme válasza s3toraph (#1275) üzenetére


Youme
csendes tag

Fájl átvitelre majd valami FTP klienset teszek fel. Biztos scannelik a netet. Azt tudom hogy pl. különböző portokat figyelnek és ha nyitva találják próbálkoznak root/root párossal (linux alapú eszközökre, műholdvevő, router, stb vadásznak), -Ezért kell jelszó változtatással kezdeni- de el tudom képzelni hogy ha találnak egy nyitott TV-t akkor elkezdik próbálgatni a 4 jegyű szám jelszvakat. Az csak 10.000 variáció, de ahogy nézem lehet neki adni jó nehéz jelszó védelmet. Úghogy kivédhető ez is.

[ Szerkesztve ]

(#1277) s3toraph válasza Youme (#1276) üzenetére


s3toraph
senior tag

Hasonlóan gondolkodom, filezilla van most megcélozva.

TV-nél én elég bonyolult jelszót használok fix jelszónak, de az ideiglenes az bizony elég gagyi. Kérdés, hogy router mögül mondjuk látszik-e a gép, ha üzemel és megy rajta a TV? Mondjuk ha abból indulok ki hogy be tud csatlakozni simán egy már vele összekapcsolt gép TV-n keresztül, bárhonnan, akkor igen, ami nem túl biztató. :S De akkor mit lehet tenni? Ha pl. az ember nincs otthon, de akar valamit a géppel (feltételezve hogy üzemel persze), amin nem hagyom elindulni a géppel együtt automatikusan a TV-t biztonsági okokból, de mégis a TV-vel szeretnék babrálni? Valakinek erre ötlet? Marad a távoli asztali kapcsolat?

Régi rendszerben: 59 + / 0 - | A legújabb rendszerben (2020.02.28-ig összegyűlt): 162 + / 0 -

(#1278) Youme válasza s3toraph (#1277) üzenetére


Youme
csendes tag

Lehet, hogy a routerben a tűzfal szabályok közé fel lehet venni, hogy a TV portját (na ezt nem tudom melyik) csak az adott IP címről lehessen elérni. Viszont akkor megszünik, hogy a netről is elérd. Persze ez csak tipp nem tudom, hogy működne-e? Mindenesetre egy jó hosszú kacifántos jelszó szerintem azért megvéd. Sok idő + erőforrás lenne megfejteni. Aztán kapnának pár zenét + filmet érte? :)

(#1279) s3toraph válasza Youme (#1278) üzenetére


s3toraph
senior tag

Valahogy úgy. :P

Bahh ez a filezilla... most vagy valami apró beállítás miatt nem megy a szerver-kliens kommunikáció, vagy nem olyan egyszerű beállítani ezt a t-home router port forwarding-ra. :W

Régi rendszerben: 59 + / 0 - | A legújabb rendszerben (2020.02.28-ig összegyűlt): 162 + / 0 -

(#1280) Youme válasza s3toraph (#1279) üzenetére


Youme
csendes tag

Én eddig a filezillát csak PC-Internet web.szerverek között használtam + itthon helyi hálozaton belül linuxos eszközök elérésre. pl. műholdvevő, média lejtszó, router. Viszont azt is csak sima FTP-n keresztül.

(#1281) s3toraph válasza Youme (#1280) üzenetére


s3toraph
senior tag

Én is, távoli szerverre FTP-re tökéletes.
Nem megyek bele jobban mert ez itt már nagyon OFF lenne részemről a topichoz. :B

[ Szerkesztve ]

Régi rendszerben: 59 + / 0 - | A legújabb rendszerben (2020.02.28-ig összegyűlt): 162 + / 0 -

(#1282) Xmodule


Xmodule
őstag

Hello. Gondolkodom egy homeserver épitésen. Nézegettem NAS okat is ami kb egy árban lenne ezzel a konfiggal amit most kineztem. Amire igazabol kellene, hogy torrent fusson rajta és megossza a filmeket kepeket stb a belsö halozaton. Igy mindenki hozzá férhessen. Lehetöleg ne akadjon meg akkor sem ha mondjuk hárman néznek rola 1080p filmeket. Itt a konfig. Ha esetleg valakinek jobb ötlete van szivesen várom, vagy ha valamiböl inkabb mast vegyek. Igazabol a fogyasztas sem utolso szempont de inkabb a zökkenö mentes teljesitmény a fontos.
ASUS C8HM70-I/HDMI CELERON 847 MINI-ITX
CORSAIR 2GB DDR3 1333MHZ
COOLER MASTER ELITE 120 ADVANCED MINI-ITX BLACK
FSP PSU 400W ATX12V
WD GREEN 3.5" 1TB SATA/600 64MB

Ez igy kb 60.000Ft körul jön ki.

Azért jó mazochistának lenni, mert ha rossz, akkor jó. De ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.

(#1283) Youme válasza Xmodule (#1282) üzenetére


Youme
csendes tag

Helló, én a 1267-ben hasonlón gondolkodtam. Nekem olyan alaplap lenne amin nincs hűtő a procin. Így csendesebb lenne. Na majd ha megépül neked is meg nekem is dumálhatunk, mert kb. ugyanarra fogjuk használni, tehát segíthetünk egymásnak a bekonfigurálásban, stb.

(#1284) Youme


Youme
csendes tag

Sőt láttam olyan MINI-ITX alaplapokat, melyeknek nem kell normál PC táp hanem elég egy 19V-os külső táp (mint a laptpop tápok) mondjuk azt nem tudom, hogy merevlemez ilyenkor hogy kap tápot? Dé így még halkabb lehet a szerver. Hűtő nélküli procival, így csak a merevlemez mozgó (zajos) alkatrész benne. SSD-vel még ez is kivédhető lenne, de szerverbe SSD még csak álom. Maximum az op rendszer + kiszolgáló programoknak egy kis 32 GB-os. De a data-nak HDD kell még mindenképp.

[ Szerkesztve ]

(#1285) Xmodule válasza Youme (#1283) üzenetére


Xmodule
őstag

Még gondolkodom, hogy esetleg egy USB -s router, ami tud torrentet is... De nem hiszem hogy annak tul jo lenne a sebessége. Marmint SATA3 hoz képest.

Azért jó mazochistának lenni, mert ha rossz, akkor jó. De ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.

(#1286) tomi319 válasza Xmodule (#1285) üzenetére


tomi319
tag

Xmodule: routerek 10-15 megát tudnak belső hálon max másolásnál...

Youme: Pico psu vagy panel táp még kell hozzá, hogy használhasd a laptop tápot asztali géphez. Azokon van ugyanúgy molex és a többi csati, úgyhogy vinyok is ugyanúgy mennek rá, mint egy sima tápnál. És azért 1 ventit érdemes betenni a házba főleg ha 3.5 " vinyod lesz 1 vagy több...

(#1287) Xmodule válasza tomi319 (#1286) üzenetére


Xmodule
őstag

Akkor inkább az a konfig amit irtam, vagy pedig egy NAS esetleg? Amugy a konfigban a ram hibás. Azota már betettem egy SO-DIMM DDRIII ramot mert az valo a lapba.

Azért jó mazochistának lenni, mert ha rossz, akkor jó. De ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.

(#1288) Youme válasza Xmodule (#1285) üzenetére


Youme
csendes tag

Én is USB routerben gondolkodtam először (vettem is egyet) Aztán rájöttem, hogy ezeket a routereket nem média kiszolgálásra találták ki, még akkor sem ha már a gyári firmware is tartalmaz ilyen jellegű funkciókat.

(#1289) Youme válasza tomi319 (#1286) üzenetére


Youme
csendes tag

Én amit néztem Intel DH61AGL ahhoz csak egy laptop táp elég. Amúgy nekem van egy PC-m ami nem tartalmaz mozgó alkatrészt. Még 3.5 évvel ezelőtt építettem. Csak egy "vész ventillátor" van rajta ami előlapról kapcsolható ha játszom akkor a VGA kártyára nyomja a levegőt, de normál állapotban ki van kapcsolva. Az összarakás napjától hibátlanul megy. Igaz nem 3.5 HDD hanem 2.5 SSD van benne. Ha valakit érdekelnek a részletek itt van egy kis leírás róla, bár a bolti linkek gondolom már nem élnek.

[link]

[ Szerkesztve ]

(#1290) Xmodule


Xmodule
őstag

Tegnap kicsit bele mélyedtem jobban a témába. Szóval végülis két konfigot néztem ki. Kérdés szerintetek melyik éri meg jobban? Árban kb ugyan annyi. Az egyik intergrált celeron cpu a masik pedig socket 1155 ös foglalattal, szóval a CPU -t akár még cserélni is lehet késöbb.

Config_1
LAP: ASUS C8HM70-I/HDMI CELERON 847 MINI-ITX
RAM: CORSAIR 4GB DDR3 1333MHZ SO-DIMM
HÁZ+TÁP: CHIEFTEC BT-02 MINI-ITX + táp 180W BLACK
Total:1400Kr (44800Ft)

Config_2
CPU: INTEL Celeron Dual-Core G465 1,9 GHz - Cache 1,5 MB - Socket LGA 1155 (BX80623G465)
LAP: ASUS P8H61-I R2.0 - Socket 1155 - Chipset H61 - Mini-ITX
RAM: CORSAIR PC RAM Value Select 4 GB DDR3-1333 PC3-10600 CL9 (CMV4GX3M1A1333C9)
HÁZ+TÁP: ADVANCE PC chassi 3906B + táp 300 W
Total:1434Kr (45888Ft)

[ Szerkesztve ]

Azért jó mazochistának lenni, mert ha rossz, akkor jó. De ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.

(#1291) Rez_Grof válasza tomi319 (#1286) üzenetére


Rez_Grof
őstag

Ha 100Mb/s-et tudnak a network portok akkor elméleti max a 12MB/s másolásnal gyakorlatban olyan 10MB/s.
Ha 1Gb/s a port akkor 120MB/s az elméleti max, és olyan 100-110MB/s amit lehet tőle várni.

Na most elég kevés HDD van otthoni használatra ami ilyen sebességgel tud irni vagy olvasni, huzamosabb ideig.

Azt is illik figyelembe venni hogy a ha 4 gép használja a megosztott fileokat akkor a HDD queue lenght erősen megemelekedhet a sok I/O muvelettol, ezért romlik teljesitmény. Másrészt mivel a share is 1Gb/s-el kapcsolodik a hálózathoz, ha 4-en használják akkor 250Mb/s marad kliensenként legjobb esetben.

Emellett ha rosszul vannak felkonfigurálva a hálózati kártyák akkor még kisebb lesz a sebesség.

[Are We Getting Gigabit Performance?]

A bus station is where a bus stops. A train station where a train stops. On my desk, I have a work station....

(#1292) Rez_Grof válasza Xmodule (#1290) üzenetére


Rez_Grof
őstag

Mindenképpen a második konfig egy picit combosabb procival pl.: legkisebb i3

Kérdés még, hogy milyen HDD-t akarsz bele tenni?
Szerintem a következő felállást válaszd:
1db SDD 128GB körül /oprendszer + letöltésnek a cache, hogy azok a műveletek ne lassitsák a csak tárolásra használt diskeket/
2db 2TB vagy 3TB sata3 az se baj, ha NAS vagy egyéb 7x24 működésre tervezett disk.

Ja és egy jó tanács, jól gondold át, hogy mire szeretnéd használni és mennyi ideig, mert miután egyszer össze rakod és teletömöd adattal utánna már nem igazán fogod/akarod/tudod modositani csak rengeteg macerával, és ráforditással /saját tapasztalat, most gyűjtogetek RAID képes diskekre az saját cuccomban csak hát abból rögtön kell 5db, meg egy komolyabb RAID vezérlő :DDD /

A bus station is where a bus stops. A train station where a train stops. On my desk, I have a work station....

(#1293) Youme válasza Rez_Grof (#1292) üzenetére


Youme
csendes tag

Ez jó ötlet, A "csendes" gépemben már 3 SSD gyűlt össze 4 év alatt. 2 db 64 és 1 db 128-as. Lehet, hogy az egyik 64-est beteszm a szerverbe és azon lesz az OP rendszer + kiszolgáló programok. Ezek kb. elveszenk 20GB-ot maximum.

Ez a hülye RAID nyugtalanít már csak, de azt hiszem megcsinálom egyelőre RAID nélkül a szervert és majd 1 jó év alatt öszegyűjtök RAID vezérlőre + merevlemezekre (Na meg kiokosítom magam a témában, mert az sem ártana...). Egy évet meg csak kibír az 1TB-os WD Caviar Green anélkül, hogy tönkremenne.

Miért kell neked 5 darab HDD a RAID-hez, 3 nem lenne elég?

[ Szerkesztve ]

(#1294) bambano válasza Youme (#1293) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

aki hw raidben gondolkodik, az gondoljon arra is, hogy sok hw raid cucc esetén ha tönkremegy a vezérlő, a diszkeket csak másik, ugyanolyan vezérlővel (vagy legalább ugyanabba a sorozatba tartozó vezérlővel) lehet olvasni. Szóval a diszk meghibásodás ellen valamennyire véd, cserébe a vezérlő meghibásodása növeli a kockázatokat.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1295) hati válasza Youme (#1293) üzenetére


hati
addikt

Ha az OS úgyis ssd-n lesz, akkor az adatok mehetnek szoftveres raidbe is.

(#1296) Youme


Youme
csendes tag

Küszönöm, ezek hasznos infók voltak.

(#1297) Rez_Grof válasza bambano (#1294) üzenetére


Rez_Grof
őstag

Igen, sajnos ezt tudom. :(
Ilyen RAID karihoz volt esetleg szerencséd már Adaptec 6805H?

A bus station is where a bus stops. A train station where a train stops. On my desk, I have a work station....

(#1298) Rez_Grof válasza Youme (#1293) üzenetére


Rez_Grof
őstag

A RAID-hez 2 disk is elég (Raid1, 0), de minél több disk van tömbben annál több felé oszlik a I/O terhelés.

A bus station is where a bus stops. A train station where a train stops. On my desk, I have a work station....

(#1299) Rez_Grof válasza hati (#1295) üzenetére


Rez_Grof
őstag

Azért az OS particióról egy full mentés nem árt néha, az általad vázolt felállásban.

A bus station is where a bus stops. A train station where a train stops. On my desk, I have a work station....

(#1300) hati válasza Rez_Grof (#1299) üzenetére


hati
addikt

Természetes.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.