Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• giigz

veterán

válasz GumisPeter #6359 üzenetére

Igen, 130-ról satunál nem előnyös, de ő nem is erre fogja használni. Én azon a véleményen vagyok, hogy akinek egy szett gumira telik, és az adott esetben a téli, akkor azzal nyáron a pályán és egyébként is máshol 90-nél többel ne nagyon menjen, egyrészt a biztonság, másrészt az aránytalanul nagy kopás miatt. Legalábbis én így tennék, ha most is télivel járnék.

Viszont én ragaszkodom ahhoz a véleményemhez, hogy nyáron a téli nem életveszélyes kulturált használat mellett, MINDEN körülményben ad megfelelő tapadást, viszont a nyárira télen ez már nem mondható el, az időt még az időjárás előrejelző is csak nagy szórással tudja megjósolni, simán lehet váratlan rossz útviszony, és akkor meglehet nézni a nyári gumit...

A fékútra térve:

"Ha egy 130as tempóról a pályán meg kell állni, mert más balfasz, vagy csak elbambult vagy az bambul el, akinek a téligumi van a kocsiján, 2x akkora távon se biztos hogy meg fog tudni állni...."

Autónavigátor 2014-es nyárigumi tesztjében odaraktak egy "prémium" télit is, és szárazon 120 km/h-ról fékezésnél 62,7 méter alatt állt meg, ezzel szemben mondjuk egy használt "prémium" nyári gumi 63,6 méter alatt, egy vadi új Barum nyári 58,8 méter alatt, tehát szerintem ez egy sokunknak megdöbbentő eredmény, az előbb ajánlva lett a használt nyári, te is írtad, hogy sokkal nagyobb lehet a fékút, a valóságban pedig egyáltalán nem fékez rosszabbul a téligumi nyáron. Nedves úton pontosan ez a helyzet, semmivel nem rosszabb a téli nyáron, mint a nyári használt, az új nyári vs. új télinél pedig kis különbség van, de koránt sem olyan nagy, ami alapjában véve nem lenne az egyes gumi típusok között, akár nyári-nyári, téli-téli vagy téli-nyári viszonylatot nézek. Térjünk a kanyarodásra, ott is ugyanez a szitu, semmivel nem rosszabb a téli nyáron, mint mondjuk egy Barum vadi új nyári, a használt nyárinál meg jobb is lehet. Itt is az általános gumitípusok közötti különbségnél nincs nagyobb eltérés.

Na most akkor, hogy legyen rendesen kielemezve a téma, és már úgy is benne vagyok az írogatásban, nézzünk rá a téli tesztre, ahol szintén beraktak nyári gumit...

Szárazon 120-ról nincs nagy különbség, ami megemlítendő, hogy 6 fok körül a nyári még jól tapadt szárazon. Vizes aszfalton is jó volt a nyári. A nedves műgyantán jött a probléma, ahol a legjobb téli 21,4 méter alatt állt meg, a legrosszabb téli használt 30 méter alatt, ezzel szemben a használt nyári 69,2 (!!!!!) méter alatt. Na itt van az a különbség, amiről te beszéltél, de nyárigumi télen viszonylatban. Kapaszkodás nedves műgyantán ugyanez.

Összesítésképpen pedig, igaz egy használt nyári vs. új téliről szól a teszt, de az arányokat azért jól mutatja.

Téligumi nyáron: A nyári gumik 94 és 82% között kaptak, a téli 78%-ot. (-4-16%)
    Nyárigumi télen: A téli gumik 97 és 83% között kaptak, a nyári 69%-ot. (-14-28%)

Akinek van fogalma róla, fölöslegesnek tartja az eszmefuttatásomat, én is fölöslegesnek tartom, és nem tudom megérteni, hogy nem lehet ez világos mindenki számára, de ha csak egy szett gumit lehet választani (jellemzően nem azok választanak csak egy szettet, akik pályáznak mindig hosszútávon, inkább a kevés futás, az is városban, nagyon kevés országúttal), akkor az a téli legyen, ugyanis az tény, hogy a télivel el lehet közlekedni nyáron minden körülmények között, tehát ha esik ha fúj, ha 15 fok van ha 35, de a nyárival télen csak akkor ha nem fagy, és nem csúszós az út, mert onnantól hatványozottan rosszabb lesz a nyári.

Új hozzászólás Aktív témák