Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#5717) Keddkem válasza Imics13 (#5712) üzenetére


Keddkem
csendes tag

Szia!

Az MS Fluent UI témához fűznék hozzá pár gondolatot.

1. A szoftverek egyre komplexebbekké válnak, egyre nehezebb a rengeteg funkciót áttekinthető módon a képernyőre varázsolni.

2. Feltételezem, hogy a Microsoft nem kevés pénzt áldozott arra, hogy egy átgondolt rendszert alakítson ki. Azért vannak ott okos emberek...

3. A MS Fluent UI fő célkitűzései:
- a funkciók feladatkörökbe szervezése, hogy a képernyőn mindig az a funkciókör látszódjon, amin éppen dolgozik valaki
- A gyakrabban használt parancsok kiemelése, akár vizuálisan is a nagyobb ikonokkal
- A parancsok mind ikonok, mind szöveges infó segítségével azonosíthatók legyenek
- Ergonómia: a fentiek miatt lehetőleg csökkenjen az egérút és a kattintások száma.

Mindezek persze nem jelentenek garanciát arra, hogy a Fluent UI koncepciót alkalmazó minden szoftver jól implementálja.

Hadd írjak el egy személyes tapasztalatot.
Amikor a cégnél áttértünk az Office 2007-re, az első napom rengeteg bosszankodással telt el. Nem találtam a jól megszokott funkciókat. Aztán rájöttem, hogy nagyon egyszerűen testre lehet szabni a felületet. Ami nagyon hatékonynak bizonyult, az a Quick Access Toolbar (mindjárt a nagy indító ikon mellett) ahova bármilyen parancsot be lehet tenni. Így is tettem, fél óra alatt belapátoltam azt a kb. 10 parancsot, amit az új logika szerint nehezebben találtam meg az új felületen, és onnantól komfortosan tudtam dolgozni. Sokkal komfortosabban, mint addig. Ez csak akkor derült ki, amikor az otthoni gépemen elindítottam az Office 2003-at. Nagyon fapadosnak tűnt. Akkor volt csak feltűnő, hogy milyen sokat kell a menükben kattintgatni- még a gyakori parancsokért is. Azt ugyanis észre sem veszi az ember, ha valami jól működik.

Közbevetett kérdés: miért van az, hogy a Solidedge Fluent UI-t használ, az NX meg mást? Most melyik az igazi? A SE mellett az NX is avíttnak tűnik (szigorúan csak a vizuális benyomást tekintve) a hatalmas, nehezen áttekinthető párbeszédablakaival.

Összegezve: szerintem a Fluent UI-val nincsen semmi baj, korszerű felhasználói felületeket lehet vele készíteni. Mint minden új esetében, itt is egy kis időt vesz igénybe a megszokás, és a testreszabás. Az átszokásban csak az az idegesítő, ha éppen az embernek nincs ideje, mert sietni kéne a munkával.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.