Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3001) Titkositott


Titkositott
csendes tag

Valamilyen szerkezet (szerelvény) összes alkatrészének műhelyrajza kellene, ami alapján meg tudnám csinálni a 3D-t. (Pl. fűnyíró) :K

(#3002) Titkositott


Titkositott
csendes tag

PDF formátumba megfelelne.

(#3003) Parson válasza Titkositott (#3001) üzenetére


Parson
addikt

Feltételezem, ha vmilyen 3D-s gépészeti rendszert használsz, és abban szeretnéd megalkotni a szerelvényt, akkor van vmicske 2D-s előképzettséged. Ha pediglen így van, akkor minek egy komplett szerelvény műhelyrajzait bemodellezni 3D-ben, ha nem akarsz róluk 2D-s műhelyrajzokat eszközölni újfent, ha csak nem puszta gyakorlásról van szó. Ha pedig gyakorlásról van szó, akkor minek a már meglévő műhelyrajzok? Végy a kezedbe bármit amit találsz magad körül és: 'Hass, alkoss, gyarapíts...' nulláról... senki nem fogja a kezedbe nyomni a megoldást, hogy csináld meg újra lépésről lépésre... Légy kreatív.

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#3004) Szepy2884 válasza Titkositott (#3001) üzenetére


Szepy2884
tag

Erős naivitást hallok ki a megfogalmazásaidból de sejtem mit szeretnél. Azonban hogy biztosan segíteni tudjunk és ne tereljünk tévutakra jó lenne ha még az elején tisztáznánk, hogy milyen 3D-s rendszert használsz és abban milyen gyakorlatod van?

Mindezt csak azért, mert ha pl egy sima autocad-el akarsz 3D-ben modellezni, az ugyan nem lehetetlen, de ugyanakkor nem is az igazi.

A mérnök az egy olyan lusta fajta, aki mindíg azon agyal, hogy miként lehetne kevesebb erővel hatékonyabban működni.

(#3005) Aske válasza Szepy2884 (#3004) üzenetére


Aske
aktív tag

Á, hogyha már itt tartunk.

Nekem is valami hasonló dologra lenne szükségem (sült galamb haha). Szóval modelleznem kellene egy váltólapkás esztergaszerszámot szárral, lapkával mindennel együtt. A probléma, ugyanez, hogy nincs semmilyen referencia, ami alapján elkészíthetném.

Ha valaki otthon van esztergaszerszámokban akkor megköszönnék bármilyen segítséget. Valami dokumentáció, katalógus, bármi, amivel egy idézek "T-típusú negatív lapka befogadására alkalmas" összeállítást tudnék produkálni.

Köszi

(#3006) Szepy2884 válasza Aske (#3005) üzenetére


Szepy2884
tag

"modelleznem kellene egy váltólapkás esztergaszerszámot szárral, lapkával mindennel együtt."

Itt a mindennel együtt megzavart. Most akkor egy komplett esztergagépet kell csinálnod, vagy csak magát a szerszámot szárral+lapkával? Magyarán Tokmánnyal vonóval vagy elég csak a szerszám? :)

Mert ha csak a szerszám akkor itt találsz ábrát mégis hogy néz ki a többi meg majd mehet hasból: [link]

A mérnök az egy olyan lusta fajta, aki mindíg azon agyal, hogy miként lehetne kevesebb erővel hatékonyabban működni.

(#3007) Aske válasza Szepy2884 (#3006) üzenetére


Aske
aktív tag

Hello.

Egyértelmű volt a kérdésem. A linkelt prospektus nem visz előre. Tudom hogy néz ki egy esztergakés, ettől még frankón nem tudom lemodellezni. Nem tudok szerezni sem, hogy le tudjam méregetni.

(#3008) Szepy2884 válasza Aske (#3007) üzenetére


Szepy2884
tag

Ok, tegnap éjszaka nekem nem volt egyértelmű.

Hát, kemény dió. Így hirtelen az lenne az ötletem, hogy menj be a legközelebbi szerszámboltba vagy vaskereskedésbe és ha mást nem, talán prospektust kapsz amiben ábrával mérettel találsz valamit.

gondolom tanár adta ki a feladatot. Hát gratulálok :C . Még örülhetsz hogy nem részecskegyorsítót kaptál :N

A mérnök az egy olyan lusta fajta, aki mindíg azon agyal, hogy miként lehetne kevesebb erővel hatékonyabban működni.

(#3009) #06658560 válasza Aske (#3007) üzenetére


#06658560
törölt tag

keresd meg a protoolt. Egyébként miért ofntos, hogy mm-re pontos legyen a termék? Miért nem jó tényleg hasból egyet gyártani. Melyik suliban csinálod? Esetleg tudok segítséget adni kit keress egy példányért.

Vagy simán fogd magad, kerekedj fel, keríts egy gyártót, írj nekik mélt, mondd el mi a panaszod, és miben kéred a segítségüket, aztán hajrá. Még a jövőreakár munka is kinézhet egy ilyen sima érdeklődésből...

[ Szerkesztve ]

(#3010) Aske válasza #06658560 (#3009) üzenetére


Aske
aktív tag

Köszi, mindjárt meg is nézem őket a neten. Azért fontos, mert ez a feladat. Nem nagy cucc a dolog, de ha már így segíteni akarsz akkor leírom. Mikor tokmányt kellett modelleznem egyrészt ahhoz találtam viszonylag egyszerű rajzot, de azt sem a végletekig csináltam (pl kúpkereket vagy miaz nem modelleztem rendesen). Satuval ugyanez. De ez egy viszonylag egyszerű dolog modellezési szempontból ezért szeretném tisztességesen megcsinálni. Kell egy késszár, alátét lapka, fészek, szorítóelem (csavar kallantyú vagy mittomén) lapka összeállítás. Kb. ennyi nem hiszem hogy más lenne benne. Nem négyelnek fel ha nem csinálom meg, de nem is szúrnak le. :)
Tényleg jó ötlet, hogy gyártót esetleg forgalmazót bombázzak levéllel.

Köszi!

Üdv!

(#3011) #06658560 válasza Aske (#3010) üzenetére


#06658560
törölt tag

Adj egy fősuli nevet, és esetleg tudok segítwni, honnan kaphatsz egyet megnézni, esetleg lemérni.

(#3012) GML


GML
őstag

üdv. Szerintetek gyorsan át lehet szokni proe wf3-ról Solidedge v21ST-re?

(#3013) Atlantis válasza GML (#3012) üzenetére


Atlantis
veterán

Ha nagyképű akarnék lenni, azt mondanám: aki tud BMW-t vezetni, elboldogul egy Opellel is... :D

Nyilván ez egyén kérdése, meg aztán a "gyorsan" az relatív meghatározás.

>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford

(#3014) GML válasza Atlantis (#3013) üzenetére


GML
őstag

tudom, de most sajnos opellel kell járjak, a bmw még csak terv. ezért kérdezte, hogy menniyre könnyű hozzászokni a jóhoz? :DDD

(#3015) Atlantis válasza GML (#3014) üzenetére


Atlantis
veterán

Mégis milyen mércével lehet ezt megállapítani? Annyi mindentől függ...milyen szintre akarsz eljutni vele (anyahajót akarsz tervezni vele vagy vagy valami egyszerűbbet :) ), mennyi időt tudsz rászánni nem beszélve az egyéni tulajdonságokról, elvégre nem vagyunk egyformák....

>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford

(#3016) GML válasza Atlantis (#3015) üzenetére


GML
őstag

hmm az elérendő szint, az az, hogy egy kb 15-20 jellemzően lemezalkatrész parametrikus elkészítése a cél. majd ezeket a partokat + az assemblyt felhasználva gyártásí rajzot eszkábálni belőle dwg formátumban, a céges beállításokat magtartva.
időm az most jelenleg nincs, mert vizsgaidőszak közeleg, de utána sok lesz.
egyéni képesség? hmm a cadkey r19 skill-t kb 1 hét alatt tornáztam fel a 0-ról odáig, hogy másodmagammal megrajzoltam 3d-ben egy komplett dobféket.

(#3017) Lala75 válasza Aske (#3005) üzenetére


Lala75
csendes tag

Szia,

Nézz szét 3D-s oldalakon. Itt pl van néhány: [link]

Üdv

(#3018) Aske válasza GML (#3016) üzenetére


Aske
aktív tag

"egyéni képesség? hmm a cadkey r19 skill-t kb 1 hét alatt tornáztam fel a 0-ról odáig, hogy másodmagammal megrajzoltam 3d-ben egy komplett dobféket."

Akkor bizony figyeljtetek sorstársak, mindannyiótok helyzete veszélyben forog. :D Bocs nem lehetett kihagyni.

(#3019) GML válasza Aske (#3018) üzenetére


GML
őstag

azért valljuk meg, h a cadkey, nem egy bonyolult program.

(#3020) perfag válasza GML (#3019) üzenetére


perfag
aktív tag

... :D és valjuk be, ha azt halljuk CADKey, hát mosolygunk kicsit ... :DDD

(#3021) GML válasza perfag (#3020) üzenetére


GML
őstag

nem is kicsit mosolygunk

[ Szerkesztve ]

(#3022) Szepy2884 válasza perfag (#3020) üzenetére


Szepy2884
tag

Még az egyetemen mutatták, hogy ilyen is van. Én meg erősen lestem, hogy tulajdonképpen ez tökre autoCAD, csak a trim parancs más...

A mérnök az egy olyan lusta fajta, aki mindíg azon agyal, hogy miként lehetne kevesebb erővel hatékonyabban működni.

(#3023) Parson válasza perfag (#3020) üzenetére


Parson
addikt

Hiába mosolygunk, nem az eszköz számít, hanem amit leteszel az asztalra...

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#3024) #06658560 válasza GML (#3016) üzenetére


#06658560
törölt tag

Ez még mindig csak felületes tapogatózás. Lehet egy hét elég neki, lehet egy hónap is kevés. Az alkatrészek bonyolultságától is függ a dolog. Pl ha valami nagyon spline alapú profilokat kéne létrehozni, és a paraméterke azokat a görbéket módosítják, akkor mire kiismered meddig állítgathatod, és esetleg találsz alternatív útvonalat a tökéletes megoldásra, az elég sokat elvihet.
Plusz kérdés az is mennyire tartottad saját logikádnak passzoló programnak a ProE-t, s mennyire fogod a következőt. Nekem CATIAra IDEASról rém könnyű volt átállni, de CATIA után a PROE, solidEdge, stb a halálommá vált. Egyszerűen nem az én gondolkodásmódomat követő szoftverek. Biuztos logikusak, meg érthetőek, csak nem nekem.Most próbálgattam kicsit SolidEdgezni megint, hát, kb egy hasábot nem sikerült létrwhoznom, valahol a kihúzásnál elveszett az objektumom, és nem jött létre. mondjuk alapvetően a fő programom a CATIA, és kissé ellenséges vagoky minden mással szemben, még ha hiányolok is egy normális fogaskerék modult belőle, ami viszont nagyon kéne már, de inkább szenvedek vele.

Parson: tökéletesen igazad van.

Naplopó.Fogaskerék: Belső fogazat profilja függvényileg hogy definiálható? Hullámhajtóművet tevezek diplomamunkaként és kéne egy normálisan legyártott belső fogazatú profil. Ha megvan a függvényem akkor meglesz a görbe is, a külsőhöz meg van remek kis CATIA tutorila, ami azért szerintem más alkalmazásokban is használható, ahogy leírták lépésenként. De a belső fogazat az hiányzik. A Zsári Gépelemekben nicns benne, a miskolci hasonló könyvben sem találtam meg eddig. Neten sem leltem nyomát. Tudom, pancser vagyok, de akkor is kellene.

[ Szerkesztve ]

(#3025) Aske válasza #06658560 (#3024) üzenetére


Aske
aktív tag

Nekem ProEben van teljesen valószerűen ábrázolt külső és belső fogazású fogaskerékpárom assemblyben. Úgy működik, hogy a paramétereken lehet mindent beállítani fogferdeség, profileltolás tengelytáv eltolás meg még mittomén mit. Viszonylag jól működik a módosíthatóság. Ha sikerült legenerálni, akkor csak ki kell venni a megfelelő kereket assemblyből és kész is van. Ha kell elküldöm.

Ha meg mindenáron szenvedni akarsz vele, akkor van a Halbritter Ernő féle jegyzet ahol részletesen le van írva az elemi külső fogazás modellezése.

[ Szerkesztve ]

(#3026) #06658560 válasza Aske (#3025) üzenetére


#06658560
törölt tag

Az assy is érdekelne, bár ProE nicns a gépemen, és a jegyzetet is felhajtom majd. Kösz szépen.

(#3027) Parson válasza #06658560 (#3024) üzenetére


Parson
addikt

Én bolygóművekhez a fogaskerekek külső/belső fogazását (általános) Dr. Zsáry Árpád Gépelemek II. könyve alapján csináltam, tökéletesen sikerült is minden, bár pár hibát találtam a könyvben mire kész lett... :W Viszont tény hogy az evolvens egyenletének létrehozását nem taglalja a könyv, de az amúgyis csak az alapja az egésznek, matematikailag bármikor felírható, csak végig kell gondolni. Vagy rákeresni. :)

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#3028) Aske


Aske
aktív tag

http://data.hu/get/1391004/proe.rar.html

Innen tod leszedni.

(#3029) Parson válasza Aske (#3028) üzenetére


Parson
addikt

Ennél komolytalanabb fájlmegosztó nem volt? :DDD

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#3030) Aske válasza Parson (#3029) üzenetére


Aske
aktív tag

A data nemrég még korrekt volt most látom valóban szivatja a népet.

http://rapidshare.com/files/226862982/proe.rar.html
http://www.easy-share.com/1904819027/proe.rar
http://www.filedropper.com/proe
http://www.mediafire.com/?sharekey=b518babc9623e1abd1014a7a667fa2b4e04e75f6e8ebb871

(#3031) Parson válasza Aske (#3030) üzenetére


Parson
addikt

Okés, ezekről már kényelmesen lejött.
Hehe, öröm nézni ezt a cuccot. Bár ha jól látom, csak kompenzált fogazat létrehozására jó, de így is nagyon tetszik. :C Anno az én fogaskeréktervezőm is nagyon hasonlóan működött még WF2-ben. :)

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#3032) Aske


Aske
aktív tag

Igen, hát le a kalappal a készítők előtt. Nem kis munkájuk lehet benne. Elég csak megnézni miből épp hanyadik változat az aktuális.

(#3033) kovsol


kovsol
titán

ma kaptam egy e-mailt amiben a Országos Pro/ENGINEER modellpályázat szavazás -ra kérnek fel
nem tudom érdekel-e valakit itt ilyesmi, de mondom hátha
[művek és szavazás]

May the Force be with you!

(#3034) Aske válasza kovsol (#3033) üzenetére


Aske
aktív tag

Ez személyre szabott, így mindenki csak addig látja a pályázatokat amíg az adott címről nem szavazott.

(#3035) Agent T


Agent T
tag

Üdv!

MatWeb neveztű programot használ -e valaki ?

Igazi profi. Úgy csinálja, mintha könnyű lenne....

(#3036) Szepy2884 válasza kovsol (#3033) üzenetére


Szepy2884
tag

Ezt én is megkaptam csak spam-ként. Ez volt az egyetlen spam amit megnyitottam és egész jó munkákat láttam benne.

A mérnök az egy olyan lusta fajta, aki mindíg azon agyal, hogy miként lehetne kevesebb erővel hatékonyabban működni.

(#3037) kovsol válasza Szepy2884 (#3036) üzenetére


kovsol
titán

nekem nem spam ként jelöli meg
amugy azóta küld ilyeneket nekem mióta voltam microsoftos előadásokon suliban és oda regisztrálni kellett elötte

May the Force be with you!

(#3038) woofyka


woofyka
csendes tag

Tudna nekem segíteni olyanban, hogy autodesk inventorban (2008 professional) megrajzoltam 3d-ben egy dobozt, és hogyan lehetne 2d-be kiteríteni? Nem tudok jól angolul, úgyhogy csak nehezen találtam rá olyanra, hogy flat pattern, videót is láttam róla, de nekem nem csinálta meg. Tudna segíteni valaki, hogy lépésről lépésre leírná, mit kellene csinálnom? köszi

[ Szerkesztve ]

(#3039) tisvol válasza woofyka (#3038) üzenetére


tisvol
aktív tag

Lépésről lépésre? Meg lehet próbálni:
első kérdésem, maga az alkatrészt, mint lemez (sheet), vagy mint normál alkatrész modellezted?
Ha nem lemezként kezdted, akkor nem fog menni a kiterítés.

Üdv:T.

(#3040) woofyka válasza tisvol (#3039) üzenetére


woofyka
csendes tag

Akkor ez lehetett a baj, köszi. Most már megy a dolog.
Köszönöm.

(#3041) Aske válasza woofyka (#3038) üzenetére


Aske
aktív tag

Nemtom inventorban van-e ilyen,de ProEben van, hogy 3dben modellezel valami dobozszerű képződményt, akkor van rá külön funkció lemezalkatrésszé konvertálni, majd felhasogatni és megfelelően kiteríteni.

(#3042) woofyka


woofyka
csendes tag

Köszi a válaszokat, tényleg az volt a baj, hogy rossz helyen rajzoltam, most már megy a kiterítés is. :)

(#3043) Szepy2884 válasza Aske (#3041) üzenetére


Szepy2884
tag

Ez a konvertálás az Inventorban is megvan.

A mérnök az egy olyan lusta fajta, aki mindíg azon agyal, hogy miként lehetne kevesebb erővel hatékonyabban működni.

(#3044) Agent T


Agent T
tag

Ansys analízisekhez lenne szükségem különböző anyagok mechanika jellemzőire. Nem tud valaki valami weboldalt ahonnan esetleg ilyesmiket leheten leszedni ?

Igazi profi. Úgy csinálja, mintha könnyű lenne....

(#3045) Aske


Aske
aktív tag

Nem akarok butaságot mondani mert én ilyeneket nem használok, de itt esetleg:
http://www.matweb.com/

(#3046) Aske válasza Aske (#3045) üzenetére


Aske
aktív tag

Hello!

Hogyan ProE műhelyrajzon a betűvastagságot állítani? A metszetekhez meg kiemelt részletekhez félkövér betűkre lenne szükségem. Rákattintok a szövegre, text style-nál szépen beállítom a thicknesst modjuk 1-re, ok. A rajztéren látszik is hogy vastag.
De amint exportálom pdf-be ugyanolyan marad.

Ötlet?

Üdv!

(#3047) GML


GML
őstag

üdv. egy kérdésem lenne, hogy valaki dobott egy linket, amin egy teríték készítő progi volt, csak nem találom. tudna valaki segíteni ebben??

(#3048) Parson válasza Aske (#3046) üzenetére


Parson
addikt

Aske, erre vonatkozóan már volt egy problémafelvetés a korábbiakban, érdemes visszalapoznod, ott elég jól kiveséztük a hasonló problémát.
A Pro/E nyomtatásában keresd amúgy a probléma megoldásának a kulcsát... színekhez vannak rendelve a vonalvastagságok. Ezen kívül a különböző nyomtatási beállítások még megkavarják a dolgot rendesen, de sajnos igy kapásból, fejből én sem emlékszem a pontos részletekre. Pontatlan dolgokat meg nem érdemes leírni... :)

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#3049) Huron válasza Aske (#3046) üzenetére


Huron
tag

Csinálj Jegyzettömbbel egy pentable.pnt fájlt, tartalma ez legyen, a neked megfelelő vastagságokkal:
pen 1 thickness .0100 cm;
pen 2 thickness .0100 cm;
pen 3 thickness .0100 cm;
pen 4 thickness .0100 cm;
pen 5 thickness .0100 cm;
pen 6 thickness .0100 cm;
pen 7 thickness .0100 cm;
pen 8 thickness .0100 cm;

Mentsd el a fájlt bárhová.
Tools/Options-ben van egy olyan beállítás, hogy pdf_use_pentable. Ezt állítsd Yes-re. Másik dolog ugyanitt, a pen_table_file: ide írd be a pnt fájlod elérési útvonalát. Az 1-es toll a fehér, a 2-es a sárga, stb... vonal vastagsága. Innentől ezekkel fog pdf-et gyártani.

(#3050) Aske válasza Huron (#3049) üzenetére


Aske
aktív tag

Hello!

A pentable dolgot már megcsináltam, így a vonalvastagságok megfelelően jelennek meg. Csak nem tudtam eddig hogy ehhez kapcsolódik a betűvastagság is, de visszaolvasok aztán kibogozom.

Köszi

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.