Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- GoodSpeed: FIFINE A6T - Gamer és Streamer állványos mikrofon
- Meggyi001: Kórházi ellátás: kuka vagy finom?
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
jimmy399
üzenetére
Igen. A linux ebből a szempontból nagyon képlékeny, szinte bármilyen partíciós formát be lehet bootolni bármelyik rendszerű partíciós táblából. Redmond viszont szánt szándékkal kizárta azt a lehetőséget hogy a szezont keverjük a fazonnal és csakis a GPT - (U)EFI párossal hajlandó tovább építkezni, direkt nem hagyja (előre kizárta azt a lehetőséget), hogy egy GPT lemezre telepített windows rendszert Legacy módra be lehessen bootolni.
Múltkor össze akadt a szemem, csináltam egy GPT lemezt sda1 lett swap, sda2 lett ext4 / és sda3 1Mib bios_grub, erre feltelepítettem legacy módra egy LMDE7-es rendszert. Legacy módra bootolt, aztán töröltem az sda3 partíciót és ezután is bootolt legacy módra. .... hoppá, hogy is van ez .... aztán leesett hogy ezt csinálja a ventoy is GPT disk esetén . Az sda3-ba írt Grub2 core.img írja be a Protect MBR-be a boot.img állományt (népies nevén a grubot) , logikusan törölt sda3 esetén nem fogom tudni frissíteni a grubot.
Linux esetén kisérletképpen fogok csinálni egy kétlemezes rendszszert UEFI + Legacy tudású BIOS mellett.Az sda lesz GPT , rajta sda1 swap, sda2 bios_grub, sda3 EFI, sda4 / ext4. Az sdb lesz MBR, sdb1 / ext4. Az sdb1-re telepített UEFI linuxot fogja bootolni az sda3 EFI és az sda4-re telepített Legacy linuxot fogja bootolni az sdb MBR-je , később a legacy linux boot menüjébe felvetetem az sdb1-re telepített linuxot is (kis barkácsolás kell a grub telepítésekkel és másolni kell a /usr/lib/grub-ból a /boot/grub-ba az i386-pc mappát illetve vica-versa másik esetben az x86_64.efi mappát. A végén az sda Protect MBR is munkára lesz fogva és a végén mindenhonnan bootolható lesz minden is. ... Ez kész őrület, de meg lesz.
-
-
cigam
titán
válasz
jimmy399
üzenetére
Nem feltétlenül venném észre, mert mostanság (bookworm) a frissítéseket újraindítással teszi fel. A terminál képernyő közepén mutatva a frissítés folyamatát, úgy, hogy ott marad a teljes képernyőn az addig kiírt boot üzenetek. Mintha elfelejtené előtte törölni a képernyőt. Így elég zanzás olvashatatlan, hogy éppen mit csinál, hol tart a frissítés.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
jimmy399
üzenetére
Hétvégén frissítem a nagyszülők P4-es gépét, azon LXDE-s Debian 7 van. Mondjuk annak elég nagy falat lesz a frissítés, a céges Core2-es gépen is másfél óráig elszöszölt a csomag cserékkel. Kicsit furcsa ez a sebesség nekem, a Chakra hasonló mennyiségű frissítést lenyom havi szinten, esetenként 5-10 perc alatt.

-
-
-
-
-
-
-
válasz
jimmy399
üzenetére
akkor bazira óvatosan

iptables utasítással rakni kell bele olyan forgalom-szabályokat, amikre illeszkedik a forgalom és ezeket le lehet kérdezni úgy, hogy az illeszkedő csomagok méretét is megadja.
tehát lehet az iptablesnek portot, port-tartományt megadni, a végére -j ACCEPT, több ilyet egymás után, és akkor ezen parancsoknál meg lehet tudni a szabályra illeszkedő forgalmat. -
-
-
jimmy399
senior tag
válasz
jimmy399
üzenetére
a realtek firmware se hozott megoldást, viszont megpróbáltam kernelt forgatni a 3.14.4-est, elkezdtem majd a fordítás közben egyszerűen kijelentkezik a debian... ezt megcsinálta másodjára is. Valamiért kijelentkezik a rendszer, csak azt nem értem miért.
(letöltöm a kernel.org-ról a 3.14.4-est, majd telepítem a GCC, libncurses5-dev és dpkg-dev-et. Kitömörítem a letöltött kernel forrást majd make menuconfig mindet alapon hagyok, elmentem .config fájlba a beállításokat, aztán make -j 5 KDEB_PKGVERSION=1."yourcustomname".deb-pkg . Elkezdi a fordítást, de egyszercsak a bejelentkező ablak fogad. Ja mellesleg az egész gép annyira pörög közben, miközben fordít meg csomagol, hogy az egér csak ordas nagy lagra (kb fél percc alatt érzékeli, hogy mogmozdult), a billentyűzeten meg nem reagálnak a numlock capslock és scroll lock billentyűk sem. Mintha kifagyott volna, de nem... Érdekes.)
-
törölt tag
válasz
jimmy399
üzenetére
Szerintem sem az NX bit hiánya, mert ahogy sh4d0w írta, támogatják a Prescottok. Mi van még abban a gépben?
-
válasz
jimmy399
üzenetére
Nem lehet gond, a Prescott támogatja az NX bitet, ha jól értem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Háztartási gépek
- Synology NAS
- Formula-1
- Kezünkben a OnePlus 15 és az Oppo Find X9-ek
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Gyúrósok ide!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Dupla kamerával menekülne az iPhone Air a kaszától
- Robotporszívók
- További aktív témák...
- DJI Osmo Pocket 3
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- iKing.Hu-Nothing Phone 3a Pro Grey Glyph stílus, 3 optikai zoom 12/256 GB -3 hónap garancia
- Microsoft Surface Pro 9 i5-1245U 16GB 512GB 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB ZALMAN T4 Plus CHIEFTEC 700W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő