- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Archttila: SMART tesztelés automatizálva: smartctl poller script Zsh-ban, RPi-re
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- bacsis: Gyere el a 11. BRSZK-ra!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
- Gurulunk, WAZE?!
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Friczy
senior tag
-
Friczy
senior tag
Ezzel továbbra sem mondtál semmit. A clean, autoclean nem csinál semmit, csak az apt cache-ből kitörli a már feltelepített csomagok file-jait, tehát ezek nem okozhatják ezt. Az autoremove igen, ha van olyan csomag, ami csak a korábbi disztribúcióban volt meg. Ha ilyen eltávolított csomag akadályozza meg a rendes indulást, az elég ritka, de előfordulhat. Viszont az autoremove a művelet előtt kiírja, hogy miket távolít el, ezeket olvasd át figyelmesen, és ez alapján próbáld meg kitalálni, hogy mi hiányzik.
-
Friczy
senior tag
Ennyiből legfeljebb sámánok tudnának ötletet adni (áldozz kecskét teleholdkor vagy valami ilyesmi). Ha SDDM-nél akadsz el, akkor nyilván valami grafikus gondja van. Szóval valahogy varázsolj magadnak egy parancssort (ctrl+alt+F2 szokott segíteni, ha épp nem döglött meg a rendszer) vagy bootoláskor debug mód és hasonló, aztán részben logok alapján próbáld meg kitalálni az okot. Pl. nvidia kártyák és driverek tudnak izgalmas dolgokat produkálni, de nekem évek óta nincs a közelemben ilyesmi, szóval passz.
-
Friczy
senior tag
Google helyett: https://www.debian.org/releases/trixie/release-notes/index.en.html
Ebben a What's new részt érdemes átolvasni, valamint a 4. és 5. fejezetet. -
Friczy
senior tag
Hölgyek/urak!
Van otthon egy kis média szerverem, Debian 13 fut rajta, elég jól belaktam már egy 500 gigás ssd-n, viszont közben rájöttem, hogy 500 giga nagyon pazarló arra, amire használom (docker és pár konténer), és máshol célszerűbben fel tudnám használni ezt a meghajtót, így szeretnék átköltözni egy kisebb, 250 gigás ssd-re.
A mostani meghajtón négy partíció van, /efi, /root, /swap és /temp, 500MB, 25GB, 4GB méretűek, a többi a /temp, erre csak a letöltés idején van adat, egyébként nincs.
A kérdés adott, hogyan tudom könnyen megoldani a költözést? Clonezillát próbáltam, de úgy láttam nem tud kisebb meghajtóra klónozni, hibával leállt. Semmi pótolhatatlan nincs a meghajtón, ha bonyolult, újra is tudom telepíteni.
Én a költöztetéseket mindig partíciónként csináltam meg, az új disken kialakítom a partíciókat, megformázom, és egyenként felmountolom (mondjuk az /mnt alá) és a régiről cp -ax paranccsal átmásolok mindent. Ez megtartja a dátumokat, engedélyeket, és nem megy túl a partícióhatárokon. Utána az új disken megfelelően beállítom az /etc/fstab file-t (az új UUID-k szerint), aztán disk csere, egy rescue diskről bebootolok, és felteszem a grubot.
Ez bármekkora (kisebb, nagyobb) partíciókkal működik, természetesen feltéve, hogy van elegendő hely. De ez nyilvánvaló.
-
Friczy
senior tag
-
Friczy
senior tag
Hölgyek/Urak!
Anyámnál üzemel egy kis média szerver, Fujitsu S920 minipc az alapja, Debian 13 fut rajta, 120 gigás ssd-ről, amit szeretnék kicserélni egy kétszer akkorára, hogy tudnám ezt egyszerűen megtenni? A jelenlegi ssd, amin a rendszer van, be van építve a gépbe, a nagyobbikat usb-n keresztül rá tudom kötni. Arra gondoltam, valamilyen live disztóval belépek, és átmásolom az adatokat egyikről a másikra.
Sokszor költöztettem már rendszert nagyobb HDD-re amikor még azok voltak. A költöztetés nálam többé-kevésbé egyszerű másolásokból állt. Azért a többes szám, mert több partíció volt. Ha nálad csak egy van, akkor egyszerűbb az élet. Van a cp parancsnak egy olyan kapcsolója, ami erre a legalkalmasabb, nekem a cp -ax vált be. Az a opció arra kell, hogy megőrizze az attribútumokat (jogosultság, file dátumok), az x pedig arra, hogy csak azokat másolja, amelyek egy partíción vannak. Ez megvéd attól is, hogy megpróbálja átmásolni a pszeudo partíciókat (/sys, /dev, /proc és még mások, ha vannak)
Tehát nálam az volt a megoldás, hogy az új HDD (nálad SSD) megy a gépre USB-n, létrehozod a partíció(ka)t, azt mountolod mondjuk az /mnt alá, és ha csak egy partíció van, akkor cp -ax / /mnt Ha esetleg EFI boot van, azt a partíciót is hasonlóan át tudod másolni.
Amikor ez megvan, még bootolhatóvá kell tenni a rendszert, ez kicsit bonyolultabb, arra már kell a live disztribúció (lehetőleg ugyanaz a verzió, mint a másolandó rendszer).
Beteszed az új SSD-t a helyére, és boot egy live rendszerről. Az új SSD-t ismét lehet mountolni az /mnt könyvtárba, aztán a megfelelő pszeudo partíciókat (/sys, /run, /dev, /proc) mount --bind opcióval egyenként mountolod (pl. mount --bind /dev /mnt/dev), utána chroot /mnt bin/bash Ha az fstabban a partíciók UUID alapján vannak benne, az UUID-t átírod az új partíció(k)nak megfelelően, és egy grub-install és update-grub paranccsal bootolhatóvá teszed a rendszert. Ezután már mennie kell az újnak.
-
Friczy
senior tag
Ki is próbáltam. Az eredmény:
******** Információ ********
qBittorrent irányításához nyissa meg a Web UI-t itt: http://localhost:8080
A WebUI adminisztrátor felhasználónév: admin
A WebUI rendszergazdai jelszó nem volt beállítva. A munkamenethez egy ideiglenes jelszó lett biztosítva: ésittegyrandomkaraktersorozat
Javasolt saját jelszót beállítania a programbeállításokban. -
Friczy
senior tag
-
Friczy
senior tag
-
Friczy
senior tag
Sziasztok!
Egy teljesen belakott 12.10-es Bookworm-ot használok. Gondolotam, dobok egy trixie-t a sources.list-be és futtatok egy Trixie/sid update/upgrade/dist-upgra-det, hogy megnézzem, hogy milyen lesz majd az augusztusban megjelenő 13-as Debian.
Első nekifutás totálisan bukáshoz vezetett. Csomó teljesítetlen függőség és a legrosszabb, hogy egy aktívan futó GUI-n próbáltam ahol a terminál emulátor (terminator) frissítés közben elszállt, és a dpkg-val a kapcsolat megszűnt, így gyakorlatilag rakhattam vissza a rendszert mentésből.
2. alkalommal végigment a frissítés, de a grub2 összeomlott és folyamatosan a BIOS főmenü jött fel, a welcomte grub! felirat után. Fórumon visszaolvasva a frissítés miatt a grubenv fájl a /boot/grub-ban nem firssült, és a hiba miatt gyakorlatilag a grub elcrash-elt.
Túrtam a fórumot, és a megoldás a grub-setenv-vel a next_boot_entry-t 0-ra állítva sikerült életet lehelni a rendszerbe
Gondoltam megosztom a tapasztalatom.
A gép egy HP2170p elitebook volt, dokkolóval használva.Trixie/sid? Ha sid-et állítottál be, akkor az nem a Trixie lesz, hanem az unstable. A Trixie jelenleg a testing.
-
Friczy
senior tag
Ezt írja a szoftver manuálja:
IMPORTANT: Caldera doesn’t provide any guarantee about installing Caldera Software on any other version of Debian than the Special Edition built for Caldera or the currently recommended official Debian, since they have not been tested.
It may simply not work.Virtualbox-ot ajánlanál a 8.6 alá?
Nekem ebből a leírásból az jön le, hogy a Caldera Special Editiont vagy a jelenleg ajánlott Official Debiant ajánlja, mást nem. Ez alapján tehetsz egy próbát a sima Debiannal is.
Különben is, egy próba, ha nem megy, még mindig lehet próbálkozni virtuális géppel. -
Friczy
senior tag
Hölgyek/Urak!
Meglévő debian telepítést hogyan tudnám klónozni egyik ssd-ről a másikra? Konkrétan Samsung 850 evo 120 gigás sata ssd-ről szeretném költöztetni az operációs rendszert egy kisebb méretű, 32 gigás msata ssd-re, mindkét meghajtó ugyanabban a gépben van. Clonezilla jó lehet erre pl?
A másik meg, amit meg akartam kérdezni, hogy távoli eléréshez milyen alkalmazást lenne érdemes használni debian alatt? Konkrétan anyámnál a samba megosztás tartalmát szeretném elérni otthonról, windows alól. Openvpn, Tailscale jó lehet erre? Openvpn van nála az openwrt routeren, de még nem sikerült jól beállítanom.
Clonezillát nem ismerem, viszont régebben rengetegszer költöztettem Debiant, amikor újabb HDD-t vettem (többnyire nagyobbakat, de annyira ez nem érdekes, ha elfér a kisebben, akkor működnie kell). Annyival volt bonyolultabb a dolog, hogy jellemzően több partíció volt, és partíciónként kellett másolni.
A módszer pofonegyszerű volt: Az új disken létre kell hozni a megfelelő partíció(ka)t, mountolni valahová és cp-vel átmásolni a régiből. A cp paramétereként a -ax opciót kell használni, ez minden tartalmat (dátumok, jogosultságok) változatlanul másol át (ez a -a opció), illetve megáll a partícióhatárnál (-x). Ha ez megvan, akkor már 'csak' a bootot kell rárakni az új diskre (régi disk kivesz, live linux bootol, chroot beállítás, grub-install), ezekre lehet találni leírásokat.
-
Friczy
senior tag
újabban a debian különbséget tesz a non-free és a non-free-firmware repók között. tehát a non-free soha nem volt benne a hivatalos alap debianban, a non-free-firmware mostanában már benne van.
a non-free-t régen úgy tudtad használni, hogy speciális telepítő image-t kellett letölteni, amiben volt non-free. most nem kell a non-free, a 13-as debian telepítőjében benne van a non-free-firmware.
A telepítóben már benne vannak a non-free firmware-ek. Annyi ezen kívül a változás, hogy ha valaki nem akarja használni alapból a non-free-t, de olyan firmware-e van, amihez kell, akkor a non-free-firmware elég. Pontosabban a non-free-t 'kettévágták' lett belőle non-free és non-free-firmware.
-
Friczy
senior tag
-
Friczy
senior tag
Natív linuxos kliens a terminál
screenben indul, screen -r az attach. Ki lehet jelölni egy könyvtárat, ha oda bedobod a torrent file-t automatikusan elkezdi letölteni. A letöltött torrentfile-t scp-vel áttettem oda, aztán időnként ránéztem, hogy kész van-e. Ennél egyszerűbb nem kell 
-
Friczy
senior tag
Köszi, de egyelőre jó most a deluge, ha valamiért nem válik be, akkor teszek egy újabb próbát qbittorrenttel.
Azzal kezdtem a legelején, de az valamiért nem működött olyan jól a Bulldozer magos kis vékonykliensen.
70-80Mbyte/sec-nél kimaxolja a CPU-t, és a samba share is akadt. Akárhogy limitáltam a dolgokat.
Lehet, hogy a mai verziók már jobbak, de most már egy ideig jó lesz ez a deluge.
Amikor Debianon futott a torrent egy headless gépen, nekem a screenben futtatott rtorrent vált be legjobban.
-
Friczy
senior tag
-
Friczy
senior tag
Kicsit becsapósak a verziószámok. A linux-image-amd64 verziószáma nem egy az egyben halad az aktuális kernelverziószámmal. A 12.3 ráadásul nem a kernelverzió, hanem az aktuális Debian verzió.
A linux-image-amd64 (ez a kernel metacsomag, apt upgrade-kor ez húzza magával az aktuális kernelt) verziója (jelenleg) 6.1.64-1, és ez függ a 6.1.0-14 kerneltől
Depends: linux-image-6.1.0-14-amd64 (= 6.1.64-1)
Én épp tegnap frissítettem az egyik rendszeremet, és már ez van rajta, de még nem indítottam újra, ezek után nem is fogom, megvárom, amíg javítják.Illetve azóta kijött a frissebb verzió:
linux-image-amd64/stable 6.1.66-1 amd64 [frissíthető erről: 6.1.64-1]
linux-libc-dev/stable 6.1.66-1 amd64 [frissíthető erről: 6.1.64-1] -
Friczy
senior tag
"Kijelentkezéskor meg jelszót kellett volna pötyögni
"
Boot után nem?
-
Friczy
senior tag
-
Friczy
senior tag
Elvileg ext2-t lehet konvertálni ext3-ra illetve ext4-re 'röptében' is, persze egy külön rescue diskről kell hozzá rebootolni. Van a neten egy rakás leírás, hogy hogyan lehet megtenni.
-
Friczy
senior tag
-
Friczy
senior tag
Szívesen! Ugyan még nem próbáltam ezt a megoldást, mert mindent a Testing ISO-val telepítettem, de a Debian weboldala egy káosz... ott megtalálni az ISO-kat egy rémálom.
Testinggel szórakoztam már a gépemen és elég jó, viszont hosszú távon nem ajánlják. Ennek ellenére Redditen is olvastam már, hogy valakinek 5-10 éve Sid vagy Testing fut a gépén és még nem futott biztonsági problémába.Most nem reklámozom a tanár urat, de ezen az oldalon egészen jól és áttekinthetően összefoglalja a Debian ISO-k megtalálási helyét: [link]
Nem futott biztonsági problémába, vagy nem tud róla

Én is használtam sokáig testinget (volt idő, amikor az előző kiadáshoz képest három évre jött ki az új stable, és már tényleg túl régi volt), el lehet vele lenni, de észnél kell lenni a frissítéseknél, mert akadhatnak benne rossz csomagok. Persze a biztonsági problémák mindig relatívak, ha nem üzemelteted szerverként, és egyébként is tűzfal mögött vagy egy otthoni hálózaton, akkor már kiszűrtél sok potenciális veszélyforrást. A többi már azon múlik, mennyire ésszel közlekedsz a neten, és mi minden hülyeséget töltesz le. Phishing ellen nem véd semmi, csak te magad.
Jelenleg nálam SID van, ez is használható, ha tudod, mit csinálsz. Itt az apt-listbugs csomag sokat segít, ez frissítéskor átnézi az aktuálisan felrakandó csomagokat, és szól, ha valaminél aktív bug van, annak utána lehet nézni, hogy ennek ellenére felrakod vagy sem (de ha a default a nem akkor biztonságosabb oldalon vagy) -
Friczy
senior tag
Nem fog frissülni, csak akkor, ha apt-vel teszed fel.
-
Friczy
senior tag
Azokat az érveket olvastam, elég bő lére volt eresztve, korántsem precíz leírással, de nem akartam belekötni. Én se akarom folytatni, csak kíváncsi lettem volna szakmai oldalról indokra, látom, nincs. Minden jót.
-
Friczy
senior tag
Van, aki nem látja át. De pl. én is úgy telepítek, hogy van root jelszó, de a napi használatban van sudo is, amit beállítok a sudo csoportra és beteszem a useremet. Nem látom be, hogy ez hiba lenne.
Root jelszóra meg azért van szükségem, mert ha bármilyen ok miatt safe módra van szükség, akkor megáll, és root jelszó kell, ha nincs, akkor ott nem tudsz mit csinálni.Várom a magyarázatot, hogy ez szerinted miért hiba. (tekintsünk el azoktól, akik a sudo-t globálisan nem szeretik)
-
Friczy
senior tag
Azért mert sokan nincsenek tisztában vele, hogy Debian telepítésnél 2 féle rendszert lehet fölrakni. Ez mindig is így volt, amíg csak a klasszikus Debian telepítő (grafikus és konzolos) volt. Ordít a képernyőről a root jelszó megadása műveletnél!
HA ÜRESEN HAGYOD, AKKOR A USER A SUDO HASZNÁLATÁVAL TUD EMELT JOGOKKAL MÓDOSÍTANI A RENDSZEREN.
Ebből egyértelműen következik, hogy a telepítő szkriptben itt egy elágazás van. Két féle eredmény születhet.
1: Kitöltöd a root jelszavát és nem lesz sudo.
2: Kihagyod a root jelszót (üresen hagyod-enter), akkor lesz sudo.
Így kétféle képpen lesznek beállítva a környezeti változók is, annak fügvényében, hogy mit választottál.
Bambano kolléga reflektált a legjobban az eseményre.
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy megadják a root jelszavát, aztán meg keresik a sudo-t a rendszeren. Utána telepítik a sudo-t (mert lehet), meg piszkálják a sudoers-t, meg a környezeti változókat.
Innen jönnek a nagy lesések.
Jó ideje úgy látom, hogy csak én különböztetek meg Debian telepítéseket a két metódus alapján. Van root-os Debian, meg van sudo-s Debian. Vagy az egyiket választod vagy a másikat. A harmadik variáns a root-os/sudo-s Debian, amikor a nagy eszmélés után veszik észre, hogy nincs sudo.
Én nem értem, hogy sokan hogyan üzemeltetnek hivatás szerűen debianos szervereket, amikor ilyen egyértelmű dolgokon kell magyarázatot adni a környezeti változók alakulása miatt. Aztán jön a heggesztés, hogy biztos bugos a "debillány", meg nem jók a környezeti változók. Ezt ide meg oda írd be és egyéb faszságok.
A default sudo-s Debian telepítés a Calamares telepítő megjelenésével került előtérbe.
Ez azokban az ISO-kban érhető el, amikor a Live rendszerre bootolsz és abból indítod a telepítőt. A Calamares telepítőben nincs kérdés a root jelszavát illetően, default sudo-s Debian lesz a végeredmény.
Ez azoknak lehet újdonság, akik mindig minimal netinstall-ból vagy a hagyományos grafikus Debian telepítőből építenek rendszert.
De az összes ilyen Calamares-t tartalmazó LiveISO elindítható közvetlen a hagyományos telepítővel vagy a konzolos telepítő felülettel is. Abban viszont ott a lehetőség a root jelszó kihagyására vagy megadására.
Az elmúlt 1 évben a jó isten tudja hány Debian telepítőt végig nyomtam az összes létező permutációban.
Úgyhogy nem a környezeti változókat kell basztatni, hanem odafigyelni, hogy mit akarok.
Attól ez nem kétféle rendszer, hanem egy rendszer eltérő beállítással. Azt pedig nem értem, miért tartod hibának, ha valaki ad root jelszót és utólag telepít sudo-t.
-
Friczy
senior tag
Nem ártana a sudo csomagot feltenni hozzá.
Na meg ha su parancsot használsz, akkor felesleges az su után a root, mert amúgy is root leszel alapból. Viszont a 'sima' su helyett
su -
parancsot adj ki, akkor meg fogod találni a shutdownt -
Friczy
senior tag
Sziasztok!
Most DHCP -vel küzdök...

Feltelepítettem, beállítottam, de nem akar menni...
dhcpd.conf:
DHCPDv4_CONF="/etc/dhcp/dhcpd.conf"
DHCPDv4_PID="/var/run/dhcpd.pid"
INTERFACESv4="enp1s0f0"
# INTERFACESv6="enp1s0f0"
default-lease-time 3600;
max-lease-time 7200;
option subnet-mask 255.255.255.0;
option broadcast-address 192.168.20.255;
option routers 192.168.20.1;
#option domain-name "kamera.srv";
subnet 192.168.20.0 netmask 255.255.255.0 {
range 192.168.20.2 192.168.20.100;
}
authoritative;Az enp1s0f0 eszköznek ugye adtam címet a rendszerben, 192.168.20.1 -et, subnet 255.255.255.0...
/etc/init.d/isc-dhcp-server restart
Restarting isc-dhcp-server (via systemctl): isc-dhcp-server.serviceJob for isc-dhcp-server.service failed because the control process exited with error code.
See "systemctl status isc-dhcp-server.service" and "journalctl -xe" for details.
failed!/etc/init.d/isc-dhcp-server status
● isc-dhcp-server.service - LSB: DHCP server
Loaded: loaded (/etc/init.d/isc-dhcp-server; generated)
Active: failed (Result: exit-code) since Wed 2022-12-28 19:20:18 CET; 1min 27s ago
Docs: man:systemd-sysv-generator(8)
Process: 6341 ExecStart=/etc/init.d/isc-dhcp-server start (code=exited, status=1/FAILURE)
CPU: 25ms
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: If you think you have received this message due to a bug rather
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: than a configuration issue please read the section on submitting
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: bugs on either our web page at www.isc.org or in the README file
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: before submitting a bug. These pages explain the proper
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: process and the information we find helpful for debugging.
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]:
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: exiting.
dec 28 19:20:18 kamera systemd[1]: isc-dhcp-server.service: Control process exited, code=exited, status=1/FAILURE
dec 28 19:20:18 kamera systemd[1]: isc-dhcp-server.service: Failed with result 'exit-code'.
dec 28 19:20:18 kamera systemd[1]: Failed to start LSB: DHCP server.journalctl _PID=6355
-- Journal begins at Wed 2022-12-28 16:56:35 CET, ends at Wed 2022-12-28 19:20:18 CET. --
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: Internet Systems Consortium DHCP Server 4.4.1
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: Internet Systems Consortium DHCP Server 4.4.1
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: Copyright 2004-2018 Internet Systems Consortium.
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: All rights reserved.
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: For info, please visit https://www.isc.org/software/dhcp/
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: Copyright 2004-2018 Internet Systems Consortium.
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: All rights reserved.
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: For info, please visit https://www.isc.org/software/dhcp/
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: /etc/dhcp/dhcpd.conf line 2: semicolon expected.
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: /etc/dhcp/dhcpd.conf line 2: semicolon expected.
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: DHCPDv4_PID=
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: ^
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: DHCPDv4_PID=
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: ^
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: Configuration file errors encountered -- exiting
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: Configuration file errors encountered -- exiting
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: If you think you have received this message due to a bug rather
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: than a configuration issue please read the section on submitting
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: bugs on either our web page at www.isc.org or in the README file
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: before submitting a bug. These pages explain the proper
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: process and the information we find helpful for debugging.
dec 28 19:20:18 kamera isc-dhcp-server[6355]: exiting.
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: If you think you have received this message due to a bug rather
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: than a configuration issue please read the section on submitting
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: bugs on either our web page at www.isc.org or in the README file
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: before submitting a bug. These pages explain the proper
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: process and the information we find helpful for debugging.
dec 28 19:20:18 kamera dhcpd[6355]: exiting.Mi lehet az gond?
Ez:
etc/dhcp/dhcpd.conf line 2: semicolon expected.Vagyis pontosvessző a sor végére.
Az ISC programok (dns, dhcp) esetén minden sor végére kell pontosvessző, sok esetben az egyes elemek közé is.
-
Friczy
senior tag
linux-image-amd64/testing 6.0.8-1 amd64 [frissíthető erről: 5.10.149-2]Fene érti, nem nagyon variáltam a kernelekkel. Most egyetlen verziót mutat a stable testing upgrade lista, ami fent van. Amúgy ez a nonfree-dvd verzió teljesen zavart a live Cinnamonos verzióhoz képest. Viszont a régi telepítősegédet újra látva, elég sok választási opció van menet közben, szóval nem csoda, ha mindenkinél mások lehetnek a konfigok. Valahogy jobbnak tűnik a konkrét DE-s iso, le is cserélem ezt majd, majd azon próbálom ki a stable/testing upgrade-et sources.list átírással.
Ennyi csomagot frissít majd:
ubyegon@MiWiFi-R3G-srv:~$ sudo apt update
Találat:1 http://deb.debian.org/debian bookworm InRelease
Találat:2 http://security.debian.org/debian-security bookworm-security InRelease
Találat:3 http://deb.debian.org/debian bookworm-updates InRelease
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
Állapotinformációk olvasása... Kész
1447 csomag frissíthető. A megjelenítésükhöz futtassa az „apt list --upgradable” parancsot.Ja és ennél a verziónál első frissítési kísérletre nálam is kérte a telepítő CD-t!

Úgy látom, erre a részletre nem reagált senki:
"Most egyetlen verziót mutat a stable testing upgrade lista, ami fent van."Na ilyen nem létezik. egy rendszer vagy stable vagy testing, olyan, hogy stable testing nincs. Jelenleg a képernyőd alapján a testing (kódneve bookworm) ágat látod, amivel néha bele lehet szaladni pofonokba (többnyire nem vészes, csak ha kezdő vagy, akkor meg tud kavarni). Továbbá a Debian hivatalos információja szerint a testingbe az esetleges biztonsági javítások nem feltétlenül érkeznek meg gyorsan.
A telepítő CD-t pedig akkor kéri, ha a sources.list file-ban benne van a CD (érdemes kikommentelni)
-
Friczy
senior tag
LVM-et akkor érdemes használni, ha némileg rugalmasan szeretnéd használni a tárhelyet (több partíción). Ha csak egyben kell egy nagy terület, ráadásul nem érdekes, ha esetleg elszáll (nem fontos az adat, vagy van mentés), akkor RAID0 esetén némileg gyorsabb lehet az írás/olvasás, mert elosztja az adatot a két disk közt.
-
Friczy
senior tag
Nem feltétlen, ezzel próbálkoztam, de nem igazán működött, valszeg ez inkább backporthoz jó, de nekem újabb gcc kellene az alap verziónál amit utána olvasva környezeti változókkal lehet beállítani, de hogy hogyan arról sajnos nem szólt a fáma.
emlékeim szerint a CC változóval tudod kiválasztani, hogy melyiket használja. Legalábbis ott, ahol ./configure is kell, ott biztosan.
-
Friczy
senior tag
Sziasztok,
Van egy elég idegesítő és fura problémám Debian alatt. Videóhívások rendszeresen megszakadnak nagyjából fix időközönként (5-10 perc, és gyakorlatilag folyamatosan ezt csinálja) Debian alatt, zoom, google.meet, és most legutóbb az iteach.world, de csak akkor, ha a upc-men csinálom, wifin (90/10mbit) (az asztali gépek vannak kábellel bedugva a routerbe, de azokban nincs webkamera, tehát nincs fel irány). Tavaly volt még usb-s mobilnetem, ami 2/2 mbitet tudott csak, azzal nem volt ez a gond, tehát linuxon van csak gond asszimetrikus kapcsolattal (az iteach-et chrome-mal használtam, a többit firefoxszal)! A családban és az iteach-es tanárom szerint is windowsal és mac-kel nem volt ilyen gondjuk sosem upc-s hálózaton...
Két kérdésem volna:
1. Ki tudja a megoldást erre a problémára?
2. Ha az nftables-ben limit-tel lekorlátozom a bejövő forgalmat 10mbit-re, akkor abból a böngésző (vagy az iteach) mit lát? 10/10mbit-es kapcsolatot, vagy hogy a csomagok 90%-a elvész lefelé???(A céges win10-emen teams-sel nem volt ilyen gond ugyanazon a hálón, sajnos nem tudtam kipróbálni a többi videóhívást rajta, mert nem voltam localadmin, és a céges proxy nem engedte. Ja, és DA-val mentem be a cégbe, szóval gőzöm nincs, hogy ilyenkor hol a fenében kóricálnak a csomagok.)
régi játék, és nem biztos, hogy jó erre, de hátha.
Na a bejövő forgalmat korlátozd le, hanem a kimenőt. Még annak ideján ADSL vonalnál volt rendszeresen visszatérő probléma, hogy a kimenő sávszélesség eltömődött, ez viszont sajnos megállította a bejövő forgalomhoz való ACK csomagok kiküldését is, emiatt a bejövő forgalom is leállt. A megoldás az volt, hogy egyrészt le kellett korlátozni a kimenő sávszélességet, másrészt pedig elsőbbséget adni a nyugtázó csomagoknak. Régen volt, tehát pontos technikai részleteket nem tudok adni, de ez volt az alapelv. Hátha segít. -
Friczy
senior tag
mi a gond a cloudflare-el? Telljesen rendben szokott lenni...
Jah!
valaki egy irc-en felhívta erre a figyelmem.
Mindent a leírtak szerint, ravd-vel bekonfoltam.
Ezek után még keresgéltem és be raktam /etc/sysctl.conf -ba pluszban ezt a sort: net.ipv6.conf.ppp0.accept_ra=2
a
net.ipv4.ip_forward=1
net.ipv6.conf.all.forwarding=1Illetve be raktam /etc/ppp/options -ba ezt a sort:
+ipv6 ipv6cp-use-ipaddr
És a szerveren onnantól kezdve tudok pingelni ipv6 címeket, de a LAN-on továbbra is az a fura IPV6 cím van és továbbra sincs ipv6 net kapcsolat.
Ha a 'LAN-on' alatt a windowst érted, akkor én úgy látom, az nem kapott v6 címet, mert csak link local címe van, azzal meg nem is fog kimenni sehová
-
Friczy
senior tag
Elbeszélgetek én magammal, ha nem segít a kutya se akkor is...

Legalább vissza tudok jönni kicopyzni amikor az éles rendszert csinálom. És hátha mégis valami rutinosabbnak aki olvassa lenne ötlete...

/etc/dhcp/dhcpd.conf
option domain-name "my.lan";
option domain-name-servers 1.1.1.1;default-lease-time 600;
max-lease-time 7200;ddns-update-style none;
subnet myLAN.0 netmask 255.255.255.0 {
range myLAN.100 myLAN.150;
option routers myLAN IP;
}webminben Routing and Gateways
Default router Gateway "myLAN IP" dsl-provider
Default IPv6 Router None (or from DHCP) dsl-provider
Act as router YesKonzol:
echo "1">/proc/sys/net/ipv4/ip_forward
ok, csekk melyik zónába raktam a dsl-provider-t:
firewall-cmd --get-active-zone
public
interfaces: dsl-providerfirewall-cmd --zone=public --add-masquerade --permanent
És megy az ipv4 a beálított DHCP-s hálózaton.Ugyan ebben a környezetben pfsense kb 600Mbps-t tudott.. És a hosszú kábelen (20m) lévő gépnél lassulás volt speedtestben, most ugyanazt tudják.

Hogyan kell az IPV6-ot rávenni?

valami rich rule-körül kell kutakodni? vagy mi?
dhcpv6 hoz még nem is nyúltam
nekem ez már magas
Az a domain-name-servers 1.1.1.1; érdekes konfig, remélem, a valóságban nem az van

Az IPv6 sokkal trükkösebb játék, önmagában a dhcp nem is elég, sút, a cím adásához nem is feltétlenül szükséges, oda a radvd kell. -
Friczy
senior tag
Sziasztok! Alaplapi integrált VGA-t használok.
Így a PCIe x16-ba belement egy SSD.
Na ezzel el is tűnt a hálózati kártya, és megváltoztatta a /network/interfaces tartalmát.
Indulásnál: Failed to start Raise network interfaces. PCIe SSD kiszed.
De megváltozott a hálókártya neve. Nekem ez volt: enpls0 (nem tudom miért de nem eth0)
átírta erre: enp2s0, és beállított address, netmask stb, mindet kitörölte.
Vissza írtam az alap beállítást enp2s0-val és lett hálózat minden ok.De azért van az SSD, hogy benne legyen... Újra nincs hálózat.
Valószínűleg ismét megváltoztatta az eszköz nevét. Ezt hol találom?
Illetve mi lehet a gond?Ugyan már megoldódott, de ha nem tudod a hálózati eszköz nevét, akkor az ip link list parancs kiírja a rendszer által felismert hálókártyákat.
-
Friczy
senior tag
-
Friczy
senior tag
Minden kiadáshoz jön release notes, ahol leírják részletesen az upgrade menetét és az upgrade előtti ellenőrzési teendőket.
-
Friczy
senior tag
Ha nekem szólt, köszi! Nem tudom nálam mi lehet a probléma.
Azt még hadd kérdezzem már meg, hogy kimásoltad a parancsot, vagy kézzel írtad be? Illetve milyen környezetben használtad?
Nem tudom van-e aki ismeri a Qubes OS-t, de ez lenne egyébként a teljes parancs, hátha valaki lát benne valamit:
qvm-run --pass-io -u root tpl-deb-10-sys-firewall “DEBIAN_FRONTEND=‘noninteractive’ apt-get -y -o Dpkg::Options::=’-force-confdef’ -o Dpkg::Options::=’-force-confold’ install --no-install-recommends qubes-core-agent-networking qubes-core-agent-dom0-updates apt-cacher-ng”`A parancsnak egyébként az lenne a lényege, hogy a tpl-deb-10-sys-firewall nevű virtuális gépnek hálózati kezelést, és frissítési cache-t biztosítana minden virtuális gépnek, illetve minden telepített alkalmazást alapértelmezett értéken hagy, azaz pl. az apt-cacher-ng telepítésekor nem ugrik fel a kérdés, hogy engedélyezni szeretném-e a http tunnel-t, hanem azt tiltva hagyja (mármint a http tunnel-t).
Copy-paste volt.
cat /etc/debian_version
10.9 -
Friczy
senior tag
Kipróbáltam Debianon, nem jelzett hibát.
-
Friczy
senior tag
Nekem egyelőre megfelelő védelmet ad az apt-listbugs. Az elég gyakran szól ha valamelyik upgrade-elendő csomagban van valami. Persze ha épp előtte upgrade-elek, mint ahogy a bugot nyitották, az pech. Volt már, hogy ez-az döglődött, de általában napok kérdése és helyrejön.
Pillanatnyilag nem érzem szükségét nagyobb óvatosságnak -
Friczy
senior tag
-
Friczy
senior tag
-
Friczy
senior tag
A kernelben van nftables, erre épül a következő réteg buster óta (bár abban még az iptables csomag megy fel, de nftables-t használ iptables színtaxissal, én le is cseréltem kapásból, bár bullseye-nél is ugyanez a szitu még(?)). Fedora is a kernelben lévő nftables-t használja, csak ők a firewalld-n keresztül kezelik (meg az egész Redhat vonal). Bullseye-nél úgy tűnik nem rak fel semmit, azért kérdeztem, hogy mondjuk busternél rak-e fel valamit gnomemal, vagy kezelhetem direktbe nftables-szel (bármivel kezelhetem, csak kíváncsi vagyok Debianék mit preferálnak, de úgy tűnik semmit, it's up to me
).A csomagfüggőségek alapján a különféle tűzfal frontendek még mindig az iptablest használják, annak ellenére pl, hogy a firewalld a honlapja szerint 0.6 verziótól már közvetlen tudja az nft-t kezelni, még a sid-ben lévő firewalld és az iptables csomagtól függ. Persze normál esetben Debiannál az iptables parancs is az nftablest használja, csak az iptables szintaxisával. Az iptables csomagban van iptables-legacy és iptables-nft a kétféle tűzfalhoz
-
Friczy
senior tag
Ez már konkrétan Debian...
Próbáltam régebben életet lehelni az ujjlenyomat olvasóba, de aztán feledésbe merült, viszont most elő hoznám.
Van nekem egy HP EliteBook 8440p laptopom. Debian 10 van rajta.
Keresések után találtam pár leírást, de konkrétumot nem.
Valaki járatos a dologban?lsusb:
-
Friczy
senior tag
Erre az egyetlen értelmes válasz, hogy tőled függ. A tudásodtól. Ha otthonosan mozogsz a Debian csomagkezelésében, a függőségek elintézésében, szükség esetén használni a snapshot.debian.org oldalt, akkor igen. Ha nem, akkor nem.
-
Friczy
senior tag
Ez nem Debian függő, ez minden apt csomagkezelőt használó disztrónál így van, mármint ha az
apt-ot használod, nem azapt-get-et. Utóbbinál nem emlékszem, hogy így volt-e.Ez teljesen normális így, ahogy nálad is jelentkezett. Nem is lenne szerencsés, ha a rendszer saját döntése alapján leszedné az előző kernelt! GUI-s csomagkezelőknél be lehet állítani, mennyi előző kernelt hagyjon fenn a rendszer, de azt apt-nál alapból nincs ilyen.
apt-get esetén is be lehet állítani ezt a viselkedést, a különbség csak annyi, hogy apt-nél ez az alapértelmezett beállítás. Egyébként nekem is ez tetszik jobban. Így biztos lehetsz benne, hogy egy sima upgrade semmit nem töröl le a rendszerről, ahhoz kell egy autoremove, és jelzi, ha erre szerinte szükség van.
-
Friczy
senior tag
Ma Discord frisstiés közben írta ki a Debian.
A következő csomagok automatikusan lettek telepítve, és már nincs rájuk szükség:
libmicrodns0 libnetcdf-c++4 linux-headers-4.19.0-6-amd64 linux-headers-4.19.0-6-common linux-headers-4.19.0-8-amd64 linux-headers-4.19.0-8-common linux-image-4.19.0-6-amd64 linux-image-4.19.0-8-amd64 python-jinja2 python-markupsafe
python-numpy python-pkg-resources python-simplejson
Ezeket az „sudo apt autoremove” paranccsal törölheti.Nem értem. Ezek egy része nem rendszerfájl?
Ha egy korábbi frissítéskor újabb kernel és kernel headers csomagot tett fel az apt, akkor természetes, hogy a régebbi feleslegessé vált.
-
Friczy
senior tag
Hogy érteed h elrejeti a részleteket az Anaconda?
A home mappában rejtett fájlok megjelenitését ha bekapcsolom akkor a .local ban találok egy ugyalyolan Magics könyvtárat mint az Anacondában. Erre is hivatkozott a képen amit beszúrtam, csak ugye ott nem találta. Itt a lib könytvtárban van, az Anacondában meg az envs mappában.
/home/oliver/.local/lib/python3.7/site-packages/Magics/
/home/oliver/Meteo/Anaconda3/envs/ecmwf/lib/python3.8/site-packages/Magics/
Most megnyitottam a Magics nevű python fáljt, amiben ezt írja.This Python interface needs to find the Magics library
#
# We first search LD_LIBRARY_PATH. If you have strange behaviours,
# check your $LD_LIBRARY_PATH.
# This is only required on Linux! Therefore we do not have to checkEz lehet a baj akkor ha jól értem.
Az Anacondán kivül futattás gyorsabb, illetve kényelmesebb, ezért szeretném megoldani. Ugye így nem mindegy egyes scpript nevét beírni terminálba, hanem enter fájlra, vagy Geanyból futattom és már meg is térkép amit a program készit.Pont úgy, ahogy szépen leírtad, nyomozni kell, hogy mit hová tesz, és ki kell vadászni, hogy mi kell a futtatáshoz Anaconda nélkül.
Csinálhatsz egy scriptet, ami hozzáadja a könyvtárat az LD_LIBRARY_PATH változóhoz, és elindítja a programodat, ez akár működhet is.
-
Friczy
senior tag
Miért? Nem birtam kivárni, mire meglesz az új rendszer, ezért nekivágtam mire válaszoltál, felraktam az Anacondát, és promgramokat amik kellettek.
Települt is rendben ahogy néztem, viszont még se működik.
A kigyó másik program miatt kellett, nem multkori miatt.
A programok amiket használok azok elérhetőek Debian tároloban, persze pár verzióval régebbiek mint az aktuális. Ami python scipteket dolgozza fel az működik, viszont ami a másik program aminek grafikus felülete van, az nem.
Nem tudom h lehet így berakni egy programot tároloba h ne működjön,
na mindegy most ezt haggyuk.
Ezért kellet az Anaconda ami legújabbat tudja telepiteni mindkét programból.
A két program valójában összetartozik, ha telepitem a Metviewet, aminek van UI ja, akkor Magicsnak is települnie kell, mivel a Magics grafikus kernelje a Metviewnek.Ezzel kódsorral kezdődik Python script, amit a Magicsnak le kellene futtatnia, viszont nem találja a Magics modult.
#!/usr/bin/python
#importing Magics module
from Magics.macro import *Ezt Geanyból futtattva írja.
ImportError: No module named Magics.macroHa terminálból futattom akkor meg ezt

Nem tudom miért nem működik. Pedig szerintem minndent úgy csináltam ahogy kellett.
Úgy érzem, pont ez a gond, ezért is írtam, hogy felejtsd el az Anacondát. Először meg kéne ismerned fapadosan, hogyan működik egy virtualenv. Az anaconda pedig elrejti a részleteket.
De te tudod.
Úgy gondolom, hogy az Anaconda is azzal kezdi, hogy valahol kreál egy virtuális környezetet, és oda pakolja be azokat a libeket, amiket használ. Így ha valamit nem az Anacondából akarsz futtatni (nyilván, ha kész van, akkor ugyan mi a fenének), akkor meg kell keresned az Anaconda által felpakolt környezetet, abban pedig meg kell legyen a python futtatómodulja. Ha megvan, akkor elvileg elég csak azelső sort, ahol a python értelmező van megadva, átírni a pontos útvonalra.
másik lehetőség a python path módosítása, akár a scripten belül, de az fejből most nem tudom megmondani,hogy pontosan milyen szintaxissal. -
Friczy
senior tag
Elfelejtettem válaszolni akkor.
Találtam egy oldalt a napokban ahol ir erről Meteoologiai program telepitéséről, és Anaconda telepitéséről, ( csak az baj Francia,
) és azt ajánlja h Anacondat máshova telepitsük.Google ford
"A szoftver különféle forrásokból származik, mindegyik függőségükkel. Igyekszünk ezeket az eszközöket nagyon különálló fájlokba osztályozni, egyrészt az evolúciós karbantartás megkönnyítése érdekében, másrészt a szoftvert elkülönítik egymástól, hogy elkerüljük a függőségi összeütközéseket.
Kezdjük azzal, hogy létrehozunk egy „Időjárás” mappát egy kényelmes helyen. Személyi számítógépen egyszerűen létrehozhat egy mappát otthonában.Nyisson meg egy terminált és menjen:"Ír valamit környezeti változokról, de nem vagyok biztos benne h mit kellene tenni.
Hogy eztet a ~ / .bashrc fájlba kell beleírni, vagy terminálba végrehajtani, de sztem inkább az utobbi.Egyelőre még nem telepitek semmit, várom az új HDD t, amire lesz egy Debian 10 húzva nagyvalószinűleg. Ha minden igaz Szerdán kerül rá sor.
Kicsit túl van bonyolítva a leírás. Ráadásul így csak egy környezetet tudsz csinálni 'fixen', aminek nem látom sok értelmét.
A kígyót egyelőre felejtsd el
maradjunk a virtuális környezeteknél.Teszem azt, elkezdenél egy új Pyton programot, amihez olyan Python könyvtár kéne, ami nincs Debianban (ha van, akkor apt install és kész).
Létrehozod a megfelelő könyvtárat, ott kiadod a
python -m venv venv
parancsot. Akkor létrejön egy venv könyvtár, abban lesz a virtuális környezeted.
ha ezután kiadod a
. venv/bin/activate
parancsot (figyelj a pontra a sor elején, és legyen utána szóköz), akkor a prompt megváltozik, jelzi, hogy benn vagy a virtualenvben. Itt aztán mindent telepíthetsz pippel, amit csak akarsz, írhatod a programodat, futtathatod, amígy a virtuális környezetben vagy. Ha ebből ki akarsz lépni, akkor csak egy deactivate parancsot kell kiadni, ha meg visszamenni, akkor ismét csak egy activate.Nyilván ha egy fejlesztőkörnyezetben is használni akarod (Anaconda, pycharm, intellij), akkor az adott projektre be kell állítani, hogy hol van a python interpreter és az akutális lib path (nyilván a létrehozott venv alatt).
-
Friczy
senior tag
Köszi, ezek a kódszavakat még nem tanultam meg. Észre sem vettem, amit most írtál. Sajnos most Winfos-ra kellett belépnem, mert barátokkal Skype és Pokerstars kombóval jászunk
. Erre gondolom nincs megoldás debian alatt (?).Amúgy azóta is raktam fel pár programot, alapból tetszik, csak szokatlan.
Bocs, hogy belevau, de amikor egy noob azt hiszi, hogy az a menő, hogy a Windows Winfosnak írja, közben még üzemeltetni sem tudja a Linuxot, az számomra elég gyatra képet ad az illetőről. Javaslom, erről te is szokj le.
-
Friczy
senior tag
Pip használatával könnyen el tudod érni, hogy olyan python libeket is feltegyél, amelyek a disztribúcióban is benn vannak. Aztán ha véletlenül ugyanaz felmegy a disztribúcióból és pip-en keresztül is, akkor bele lehet futni olyan hibákba, amelyek nehezen debugolhatóak. Más programoknál is célszerű elkerülni, hogy ugyanazt feltedd küldő forrásból, amit feltehetnél a disztribúcióból is, ugyanez a helyzet a python librarykkel.
Pl. az időjárás programodnak van valami függősége, ami a disztribúcióban is benne van, de te ezzel nem foglalkozol, felteszed a programot pip installal, az meg hozza magával a libraryt is. Később valamiért felteszed a disztribúcióbeli libet valami más függőségeként, amit meg apt-gettel telepítesz, máris lesz két eltérő python lib a rendszereden, és a szerencsén fog múlni, hogy mindkét programod a megfelelőt használja.
A virtualenv többek közt pont ezt a problémát tudja orvosolni. Létrehoz neked egy könyvtárat, amin belülre lehet aztán pip-pel vagy bárhogy máshogy telepíteni a neked szükséges libraryket, így biztos hogy nem akad össze azzal, amit a csomagkezelő tett fel. Ráadásul több virtualenved is lehet egy gépen teljesen különböző libekkel, így akár egyszerre lehet fenn más más környezetben ugyanannak a programnak eltérő verziója. És persze lehetne még folytatni....
https://packaging.python.org/tutorials/installing-packages/#creating-virtual-environments
-
Friczy
senior tag
Ha nem vigyázól, akkor szép nagy katyvaszt tudsz csinálni a PIP segítségével. Javaslom, hogy inkább csinálj virtualenvet, és ha azt létrehozod, azon belül már menni fog a pip minden további nélkül.
-
Friczy
senior tag
Én addig nem frissítek, amíg a listbugs hibásnak mondja a csomagot. Előbb-utóbb meg szokott javulni. Most nekem a 6.3.2 van fenn.
-
Friczy
senior tag
-
Friczy
senior tag
Akkor tényleg félreértettem. De azt neked kell látni az adott vason, hogy mi nem megy, nincs rá általános válasz.
-
Friczy
senior tag
Sziasztok!
Debian-t raktam egy laptopra, hogy könnyűsúlyú legyen az OS.
Viszont ugyebár a debian nagyon nyílt, meg stb. Csomó hardverközeli cucc nincs alapból fent.
Ezt orvosolva feltettem a következőket:
- AMD ucode
- TLP
- broadcom wifi driverA kérdés, hogy it lehet még feltenni, ami gördülékenyebbé teszi a gép működését?
A synaptic tapi driver a 10-es debianban már alapból benne van, a 9-esben még nem volt. Ennek örültem.Köszi a tippeket előre is!

non-free repot fel kell venni és ott megkeresni ezeket a csomagokat. többnyire firmware van a csomagnévben, ezekre keress rá.
-
Friczy
senior tag
Milyen videokártya van ebben a gépben? lspci mit mond rá?
-
Friczy
senior tag
Gondoltam újrahasznosítom a már nem támogatott iMac-emet, és felteszek egy Debian-t. Fel is pattant, telepítettem is a b43 firmware terminálból, mert a GUI nem akar beröffenni. Mikor eljönne az a rész, hogy átkapcsol grafikus módba, csak villog a kurzor a bal felső sarokba. ALT+F2-vel át tudó lépni tty2-re, és be is tudok jelentkezni. De innen hogyan tovább?
vagy a /var/log-ban kellene megnézni az Xorg.0.log file-t vagy újabban a home alatt a ~/.local/share/xorg alatt
Annak a tartalmából talán ki lehet okoskodni valamit. Olvastam, hogy közben telepítettél Ubuntut, de hátha mégis Debiant akarsz

-
Friczy
senior tag
-
Friczy
senior tag
-
Friczy
senior tag
Ha kíváncsi vagy a boot során kiadott üzenetekre, azt utólag is meg tudod nézni a journalctl -b paranccsal.
-
Friczy
senior tag
Hot plug: Működő PC-be bedugod a sata csatoló egyik portjába a vinyód (dokkoló, vagy rack), és felpörgés után, azonnal olvasható a tartalma, mint egy pendrive esetén. (csak itt SATA a csatolófelület)
Esetleg win10 alá van linux lemezkezelés már implementálva?
Tehát Ext4-re formázott vinyót lát a win10?
Mert akkor mindent olyanra formázok.
Ha rendszeresen adatot akarsz cserélni Win és LInux közt, akkor olyan formátumot célszerű választani, amit mindkettő jól ismer és kezel. Az NTFS-t a Linux gond nélkül tudja olvasni, írni már nem annyira, és ahogy más is jelezte, ott jogosultsági problémák is lehetnek, mert a LInux nem kezeli az NTFS jogosultságokat. A kernelben lévő NTFS meghajtó csak olvasni tud biztonságosan, a userspace ntfs-3g tud írni is (lásd a fenti korlátokat) megbízhatóan, viszont lassan. Érdemes megfontolni fat32 (ha nem túl nagy a fileméret) vagy az exfat filerendszert (ez utóbbi is egyelőre még csak userspace módon megy, tehát lassan, de van rá remény, hogy elterjed kernelszintű meghajtóban is, mert a Microsoft nyilvánossá tette a specifikációt és nem kér jogdíjat a használatért)
-
Friczy
senior tag
Mennyire ajánlott SID-et használni?
Semennyire.
Nem pálya, ha Arch használóként bepróbálod a Debiant és hasonló elvárásaid lesznek. Debiannal a stable-t érdemes használni, nem véletlen kérdezett rá cigam kolléga, hogy milyen programból van szükséged frissebbre. Sok esetben megoldható stabil alapra is frissebb csomag felrakása, de erősen dependencia függő. (nem akartam függőség függőt-t írni)Én se szoktam ajánlani, bár én SID-et használok már vagy két éve. Volt már, hogy elszállt a Gnome (persze GDM volt a login manager, így már a loginig sem jutottam el, terminálból tettem fel egy lxdm-et, utána be tudtam jelentkezni lxde/kde-vel), pár nap után megjavult, meg persze mindig vannak teljesítetlen függőségek, szóval ésszel kell upgrade-elni (apt-listbugs használata is ajánlott), ettől függetlenül az esetek többségében alkalmas napi használatra.
De csak annak, aki ezeket elviseli, illetve szükség esetén tud javítani, downgrade-elni, stb. Ebből következik, hogy aki megkérdezi, hogy alkalmas-e, annak nem

-
Friczy
senior tag
-
Friczy
senior tag
-
Friczy
senior tag
A
localeneked mit mond?Nekem ezt:
LANG=hu_HU.UTF-8
LANGUAGE=
LC_CTYPE="hu_HU.UTF-8"
LC_NUMERIC="hu_HU.UTF-8"
LC_TIME="hu_HU.UTF-8"
LC_COLLATE="hu_HU.UTF-8"
LC_MONETARY="hu_HU.UTF-8"
LC_MESSAGES="hu_HU.UTF-8"
LC_PAPER="hu_HU.UTF-8"
LC_NAME="hu_HU.UTF-8"
LC_ADDRESS="hu_HU.UTF-8"
LC_TELEPHONE="hu_HU.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="hu_HU.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="hu_HU.UTF-8"
LC_ALL=Ugyanez.
-
Friczy
senior tag
-
Friczy
senior tag
Sziasztok,
Megnyitna valaki egy magyar libreoffice-t, és egy tetszőleges mezőn jobb klikk, majd cella formázása? Mit tapasztalsz? Nekem kifagy a nyomorult...
A vicces, hogy jó régi doksijaim vannak, azoknak a dátum mezőin tapasztaltam ezt, de már vagy 2 éve, emiatt kezdtem el használni a backportos legfrissebbet is, de az sem volt megoldás, és Buster alatt is maradt ugyanez (backportos 6.3-mal is). És a kínlódásban kipróbáltam, hogy mi van, ha nem a régi és jó nagy és bonyolult táblázatomat nyüstölöm, hanem nyitok egy tök üres lapot, és hát ott is ugyanaz a helyzet... Terminálból indítva nem ír semmi hibát a terminálba... Fedorán simán tudom formázni ugyanazokat a táblázatokat...Nekem is ezt csinálja. Ha visszateszem az angolt (pontosabban törlom a libreoffice-l10n-hu csomagot, akkor helyreáll.
Debian unstable, libreoffice verzió 1:6.3.0~rc2-1
-
Friczy
senior tag
Hali!
Apt update parancs csak nekem száll el? Az ftp.bme.hu-t kérné le HTTP-n, de tegnap reggel óta rossz. Néha sikerül neki, de nagyon lassan.
Más mirror használata megoldaná a problémát, csak hát egyrészt a CD képek itt vannak egyedül Mo-n, másrészt meg ezt a kellemes, pörgős és eddig 0 hibát produkáló tükröt nem váltanám le...
Valaki nem tudja mi lehet, vagy valami elérhetőséget az üzemeltetőhöz?
Érdemes a sources.listet http://deb.debian.org/ hostra állítani, onnantól nincs mirror gond.[link][/L
-
Friczy
senior tag
Unstable-ban benne van Debiannál is. A testing most erősen mozgásban van, mivel a stabil kijött, elkezdtek a sidből átcsorogni az addig visszatartott csomagok. Előbb utóbb biztos megjelenik ott is a virtualbox.
-
Friczy
senior tag
-
Friczy
senior tag
És megpróbáltad esetleg fel is tenni a 9-eshez készült virtualboxot? Nem kizárt, hogy működik. Ha pedig mégsem, akkor megtalálod az univerzális installert is a lista végén, azt írják, egyetlen system librarytól sem függ.
-
Friczy
senior tag
Az iptables csak egy eszköz, amivel a kernelben lévő tűzfalat konfigurálod. Nem veszett kárba a ráfordított időd, bármikor használhatod az nftablest is, de még működik az iptables is. Ez csak az áttérést könnyíti meg.
Hasonló megoldás, mint az ipchains/iptables váltásnál volt, ott is volt időszak, amikor használható volt az ipchains, de a kernelben már a netfilter (aminek toolja az iptables) volt benne.
-
Friczy
senior tag
Azért azon meglepődtem, hogy a Buster-hez nem lesz VirtualBox. (VirtualBox.org-on is csak a 9-eshez van telepítő) Vagy ez ott volt az apróbetűs részben amit nem olvastam el?
Úgy rémlik, hogy a 9-esben sem volt benne. A Virtualbox policyje nem igazán fér össze a Debian patching megoldásával (a stable disztribúcióban a programok verziója nem változik, csak a biztonsági javítások mennek bele). Tény, ez alól már van kivétel, a böngészők, de gondolom, nem akarták kiterjeszteni.
És valóban, az utolsó disztribúció, amiben benne volt, az a jessie.
https://packages.debian.org/search?keywords=virtualbox&searchon=names&suite=all§ion=all -
Friczy
senior tag
Ha 'Mint'-re mész át, akkor ne a Debianra alapulót válaszd (LMDE), hanem Ubuntu alapú Mint-et tölts le, és az működni fog neked out-of-the-box, elvileg. Az arra elérhető szoftverek frissebbek, egy csomó minden előre be van állítva, minden asztali környezet rá van skinezve a Mint-re, és nincs root csak sudo, enyhén windózos érzés.
A 'nincs root csak sudo' jellegű probléma bármikor bármelyik rendszeren megoldható egy 'sudo passwd' paranccsal, adsz neki jelszót, aztán máris van root.
root mindig van. Csak nem minden rendszeren tudsz rootként közvetlenül bejelentkezni.
-
Friczy
senior tag
Friczy: Köszi a tippet, belenéztem de marha hosszú fájl
nem tudtam végig olvasni, meg nem is igazodok ki rajta 100% -osan. Egyébként mindent megcsináltam már amit csak lehetett, de sehogysem akar életre kelni a tapipad.De szerintem az egész rendszerrel nem stimmel valami mert egyszer már újra is kellett telepítenem mert bekapcsoláskor nem ismerte fel a fájlrendszert. Kilistáztam a meghajtókat, de egyiknél sem ismerte fel a fájlrendszert így újratelepítettem.
Most már mindent megpróbáltam amit csak lehetett de semmi. Ráadásul mikor rebootolom nagyon lassan tölt be. Most pedig meg már abszolút nem is áll fel a rendszer. A grub lefut de totál semmi. Azt hiszem fel kell adnom hogy debián legyen a laptopon.
Tudtok valami esélyeseb disztrót? Már napok óta ezzel harcolok, egy kicsit már kezdek beleunni.
Senki nem mondta, hogy rövid

De a warningok errorok kereshetők akár greppel is ("WW" vagy "EE").
-
Friczy
senior tag
Köszi, mindjárt próbálkozom is. most kerültem gép elé.
Friczy: köszönöm neked is. Én is úgy emlékszem hogy az /etc/X11/-be kell lennie egy xorg.conf fájlnak de ahogy tegnap írtam máshol megtaláltam csak nem voltam benne biztos hogy mit hova kell rakni.
A synaptic csomagkezelő alapból meg van, és rákerestem a touchpad driver-re és az összeset (3db) telepítettem de sajna így sincs xorg.conf fájlom. Most csinálok egyet és bemásolom ide hogy mit raktam bele. Hátha valami hülyeséget csináltam,akkor ki tudtok javítani
Mielőtt nagyon elkutyulnád: Nézd át alaposan a /var/log/Xorg.0.log file-t, ott elég sok mindent találsz, akár megtalálhatod a synaptic nyomát is, de mindenképpen célszerű megnézni a warningokat (WW), illetve errort, bár ha error van, akkor jellemzően nem indul az X.
-
Friczy
senior tag
/etc/X11/xorg.conf.dmappában hozd létre axorg.conffájlt, ha ott nem működne akkor a/usr/share/X11/xorg.conf.d-ben. Azzal a tartalommal csináld meg, amit egy előző hsz-ben is írtál, de amiket linkeltem, azokban is benne van egy alap.De arra figyelj, hogy ne keverd, mert valamelyik hsz-ben
xorg.conf.dfile-t írtál, az a fájlok gyüjtőmappája. (bocs a szakszerűtlen megnevezésekért)Sajna csak desktopon van Debianom, így nem mérvadó, amiket ebben látok. Remélem nem írok nagy szakmaiatlanságokat.
xorg.conf.d - mappa
xorg.conf - fileAz /etc/X11/xorg.conf.d/ mappában nem kell xorg.confot létrehozni, az konfig részletek tárolására való. Ahogy az emlytatt synaptic conf is.
Alapvetően xorg.conf már régóta nem kell, egy két specifikus dolgot kell csak (ha egyáltalán kell) definiálni az xorg.conf.d-ben. Ha viszont generálsz xorg.conf file-t, azt ne az xorg.conf.d-be tedd, hanem az /etc/X11/ mappába.
-
Friczy
senior tag
-
Friczy
senior tag
Elég egy netinst image-et letölteni, minden mást le tud szedni az Internetről.
-
Friczy
senior tag
Itt nézz körül
Szerintem non-free image-eket itt nem találsz, azt külön kell hozzáadni -
Friczy
senior tag
Sziatszok.
Adott egy Nas mely alapja Debian (netisnt) melyre OMV-t tettem(openmediavault).
Egy rastart után az alábbi hibaüzenetet kaptam. Próbálkoztam az openmeviadault-os topicban is viszotn hamar rájöttem + segítettek is , hogy az alábbi hiba a Debian rendszerben van, valami frissítés nem volt a tökéletes.Hibaüzenet:
firmware: failed to load i915/glk_dmc_ver1_04
firmware_class see https //wiki.debian.org/firmware for information about missing firmware
about missing firmwareEnnyit találtam róla: Link
Jó fele kapizsgálok? Tudtok segíteni? (szájbarágósan kérlek)Ezenfelül Grub indításakor 2 Kernel van amit tudok indítani , a jelenlegi 4.19-es és egy régi 4.0.8-as...Itt érdemes eltávolítani a régi kernelt?(gépről + grub-ból)
Válaszotokat előre is köszönöm.

Jó helyen keresgélsz.
A következőket kell csinálni:
- nézz bele az /etc/apt/sources.list file-ba, ilyesmit fogsz látni (várhatóan több sort
deb http://ftp.hu.debian.org/debian jessie main contrib non-free (nyilván nálad más a disztribúció neve, ez egy régi gép)Na most ha nálad esetleg csak a main van, a contrib és a non-free nincs, akkor írd be a sorba.
Utána add ki:
apt-get update
apt-get install firmware-misc-nonfree(ha a non-free benne van a sources.list file-ban, akkor elég ez a két parancs)
Utána reboot és kész vagy.
Szerk: A régi kernelt nyugodtan megtarthatod, nem zavar az ott semmit.
-
Friczy
senior tag
Én úgy emlékszek, hogy ezeket a kódrészeket Torvalds maga is blob-nak nevezi. Tehát igenis vannak ilyen részek a kernelben, nem minden 100%-ig GPL. A legtöbb normál disztró default konfiggal fordítja a kernelt, az csak kivételes, ha valami saját cumót, patcht is beleforgatnak (Red Hat / CentOS, stb. ág ilyen).
Szóval de, a Debian igenis sok mindent kihagy. Nem is keveset.
(#8844) zoltanz: igen, ez a másik hátulütője, ha frissül a kernel, és a régi dkms modul nem lesz kompatibilis vele, akkor újra kell fordítanod.
Abból, hogy a linux kernel karbantartója valamit blob-nak nevez (teljesen jogosan amúgy) hogyan következik, hogy a kernel része?
Ahogy korábban írtam, nincs benne a kernelfában. Ezek a firmware-ek ugyanazt a funkciót valósítják meg a különféle eszközökben, mint a korábban a hasonló eszközökön elhelyezett ROM-ok. Gondolom, a BIOS-t (ami nem más, mint az alaplap firmware-e) nem tekinted a kernel részének (vagy mondjuk az Intel mikrokódot). Hasonlóképpen az eszközök firmware-ei sem azok, csak a korábbi ROM-on elhelyezéshez képest megváltozott a használat, most a firmware nincs fixen benne az eszközben, hanem az eszköz inicializálása során tölti át a rendszer.
És mivel nem a kernel része, kihagyni sem lehet belőle.
-
Friczy
senior tag
"A firmware tulajdonképpen nem a kernel része": hanem mi? egy csomó firmware (történetileg az összes úgy indult) binary blobként benne volt/van a kernelben. hexa bájtok sorozata tömbbe beírva, ahonnan betöltötte a driver az eszközbe.
ezekből a binary blobokból takarította ki a nem gpl kompatibiliseket a debian közösség agymosott része.
Firmware.
Ha szerinted a kernel része, akkor megkérlek arra, hogy töltsd le a www.kernel.orgról a kernelt tar.gz forrásban, és mutass benne firmware file-t.
-
Friczy
senior tag
A firmware tulajdonképpen nem a kernel része, még ha a git.kernel.orgon fenn is van, nem a kernelbe kerül bele, hanem betöltődik az egyes eszközökbe. Ezt ne keverjük a driverekkel, mindkettő szükséges (lehet) a működéshez, de a driver tulajdonképpen a gép CPU-jában futó kódot jelent, a firmware pedig a kezelt eszközben fut.
Ha belenézel a kernel.orgon lévő kernelbe (https://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/torvalds/linux.git/tree/?h=v4.19-rc7), ott a firmware könyvtár üres, a drivers/firmware alatt is csak a firmware kezeléséhez szükséges kódok vannak, maga a firmware nincs.
Jogilag nem is lehet része, mert a kernelre a GPL licenc érvényes, a firmware-ekre viszont nem, ha benne lenne a kernelben, akkor GPL-nek kéne lennie.
A firmware-ek a Debian esetében külön csomagban is vannak, licenctől függően a main vagy a non-free részben.
-
Friczy
senior tag
Ezek a GNU free-t erőltető disztrók ilyenek. Mint mondtam, valószínű, hogy ahhoz a kártyához olyan driver van a kernelben, ami vagy zárt kódrészletet tartalmaz, vagy nyílt ugyan a kódja, de mégis proprietary, vagy legalábbis nem GPL/MIT licences a kódja. Az ilyenek meg a Debianék szemében nem kívánatosak, alapból ki vannak hagyva a disztróból, ha mégis használni akarod, akkor vagy neked kell nonfree tárolóból feltenni, vagy kézzel fordítani.
Nem csak a Debian ilyen spéci disztró, vannak más ilyen GNU free licencet szigorúan megkövetelő és komolyan vevős disztrók, Parabola, PureOS, Trisquel, stb.. Nyilván akkor használj ilyet, ha ez neked is fontos. Ha az a fontos, hogy menjen a hardver, akkor tegyél fel ubis vagy archos vagy valami fedorás ágat, azokban menni szokott minden, nincs szigorú GPL only szemlélet.
Hadd javítsalak ki. A kernelben nincs olyan driver, ami zárt kódrészletet tartalmaz, lévén a kernel maga is GPL.
Kernel alatt azt a kernelt értem, ami a hivatalos linux kernel (https://www.kernel.org/).
Az már más kérdés, hogy az egyes disztribúciók készítői esetenként patch-elik a kernelt nem GPL licencű kóddal. A felhaszálónak ugyan egykutya, de nem árt tudni, hogy nem a Debian 'hagyja ki' a driver kódját a kernelből, hanem más disztribúciók 'teszik bele'.
-
Friczy
senior tag
Én már nagyon sokszor költöztettem rendszert, ha van lehetőséged arra, hogy a két HDD együtt legyen bent a gépben, akkor a legegszerűbb az új HDD-n létrehozni a partíciót(partíciókat, ha többet akarsz), és cp paranccsal átvinni mindent, grubot betenni az új HDD-be, és hajrá.
Én a cp -ax parancsot szoktam használni, ez csak az adott partíciót másolja át, ha több partíción van a rendszer, akkor ezt egyenként kell kiadni, de ez nem szokott gond lenni.
-
Friczy
senior tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni Debian 9.1-en hálózati interface konfigurálásához.
Adott egy VM Debian 9.1, az alábbi hálózati csatolókkal:
root@unifi-controller-debian:~# ip address show
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default qlen 1
link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
inet 127.0.0.1/8 scope host lo
valid_lft forever preferred_lft forever
inet6 ::1/128 scope host
2: ens192: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP group default qlen 1000
link/ether 00:0c:29:f5:08:a4 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
inet 192.168.0.166/24 brd 192.168.0.255 scope global ens192
inet6 fe80::20c:29ff:fef5:8a4/64 scope link
3: ens224: <BROADCAST,MULTICAST> mtu 1500 qdisc noop state DOWN group default qlen 1000
link/ether 00:0c:29:f5:08:ae brd ff:ff:ff:ff:ff:ffA célom az lenne, hogy az ens224 interface VLAN30-ba kerüljön és vegye fel a 192.168.30.30/24 fix IP címet.
/etc/network/interfaces
source /etc/network/interfaces.d/*
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# The primary network interface
auto ens192
iface ens192 inet static
address 192.168.0.166
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.0.2542 napja próbálkozom de nem jutottam eredményre. A fix IP beállítása nyilván nem bonyolult, de a 30-as VLAN-ba sehogy nem tudom belekényszeríteni.
VM hoston 2 hálózati kártya van hozzárendelve ehhez a guest-hez, az első (ens192) VLAN1, a második (ens224) VLAN30. Switchen tagged jönnek mindkét VLAN csomagjai.
Bármi ötletetek van, ne tartsátok magatokban.
Előre is örök hála!Most épp nincs olyan Linuxom, ahol vlanok vannak definiálva, régen volt, és elég egyszerűen ment howto alapján.
Most így gyorsan ezt találtam, első pillantásra egybevág az emlékeimmel:
http://www.microhowto.info/howto/configure_an_ethernet_interface_as_a_vlan_trunk_on_debian.html
-
Friczy
senior tag
Nem.
Windowson a kovetkezo a menet Rufusz-szal pl.:- Fogja az ember a letoltott isojat, betallozza a programnak, az letrehoz GPT particiotablat a pendriveon, aztan kibontja az isot, es 1:1 felmasolja. Ugyanezt teszi a fenti 7z parancsom is.
Linuxon:
- Fogod az isot, kibontatod a 7z-vel a pendrive-ra, amin elozoleg GPT particiotablat es FAT32 particiot hoztal letre (Sidenote: Az Intel fele NUC-ok pl. tudnak NTFS-rol is ootolni UEFI modban, ezen kivul en meg gepet nem lattam ilyen kepesseggel).Ubuntuval, Fedoraval siman megy igy.
Udv. core2
A dd egyszerűbb és biztosabb, de ha neked az a megoldás nem felel meg, akkor nem zavarlak.
-
Friczy
senior tag
+Friczy:
Trukkosen? Mit nem veszek eszre? Vilagositsatok fel PLS, mert ilyennel meg nem talalkoztam.

Elvileg a \EFI\debian\grubx64.efi helyen kene lennie, de nyomat sem lelem.A 7z ugyanugy 1-1
masolast(sic!) hajt vegre (illetoleg a Debian is Hybrid ISO, igy ebben sincs kulonbseg).Udv. core2
Nekem új hogy a 7z másol. Nem arra való, hanem archív file létrehozására ill. kibontására.
-
Friczy
senior tag
Sziasztok!
Adott egy DELL Latitude E5470 amire szeretnek UEFI boottal, GPT particiosemat koveto pendrive-val Debian 9.5-ot rakni. A letoltott live nonfree iso hibatlan.
Ehhez ugy jartam el, hogy letrehoztam GParteddel egy GPT particios tablat, utana pedig egy FAT32 particiot.
Erre a7z x debian.iso -o/media/valaki/pen/paranccsal felpakoltam az isot.A kesz cuccnal megis ha be akarom tallozni az indito efi fajlt bootnal (grubx64.efi altalaban) semmi hasonlot nem lelek. :/
Mi lehet a gond?
Koszi!
Udv. core2
Az miért nem jó, hogy kiírod az iso-t dd-vel egy pendrive-ra, és bootnál arról bootolsz?
-
Friczy
senior tag
Business class Dellek és Thinkpadek körül nézelődj. Ha Debian stable a terv, akkor Skylake-nél ne nézelődj feljebb (újabb platform esetén talán a backports segíthet), ha pedig a wifis szívást is el akarod kerülni, akkor intel wifit ajánlott használni.
Dellekkel személyes tapasztalatom nincs, cimborám használta Ubuntuval, nem volt vele gondja. Nekem T sorozatú TP volt, felraktam és ment.
Most egy HP consumer classom van, ezen is megy, miután kicseréltem a wifi kártyát (jelezte a kapcsolatot, de meg sem moccant). Ettől függetlenül NEM ajánlom a consumer classt: akksiidő tré, szerelhetőség csapnivaló.
Nem Debian, hanem Arch, de 7520-as Dell Latitude gyakorlatilag csont nélkül működik. Debianon leginkább a non-free firmware-ekkel szokott gond lenni, ha szerencséd van, akkor a telepítéshez nem kell olyan, ha nincs, akkor pedig olyan telepítőt kell keresni, ahol már betették a non-free cuccokat.
-
Friczy
senior tag
Nem tudom hogy csak én vagyok e béna.... de Pi re olyannegyszerü(nek) tünik feltelepíteni!
Itt meg asztali gépre még éppen csak letölteni tudtam a képfájlt... de keressek hozzá... töröljek... másoljak belőle... irjam ki de ne igy.. hanem ugy.Aztán mint kiderült lehet hogy amit letöltöttem az el sem fut egy régebbi gépen!
Az en TC-m pedig szerintem minimum 6-7 éves!
Ha nagyon pofátlan vagyok, megkérhetnék valakit hogy linkeljen egy olyan fájlt, amit letöltök, csinálok vele egy boot pwndrive-ot aztán kész!
Pedig egy pendrive-os telepítés is csak annyiból áll, hogy letöltöd, dd-vel kiírod aztán boot. Feltéve, hogy a géped tud pendrive-ról bootolni.
A 6-7 év szerintem nem nagy akadály, én tavaly cseréltem alaplapot, addig vígan futott a Sandy Bridge-es gépen a legfrissebb Debian.
-
Friczy
senior tag
Sziasztok !
Új vagyok még itt (és linux-on is) és van most egy kis (?) problémám. Csináltam egy rendszert (próbálkozok
)
Deb.9 + Kodi autó start. Idág müködött is ,de gondoltam (megnehezítem az életem
) feltelepítem az nVidia drivert is hozzá (mert feltünt ,hogy az (is) még hiányzik) és azóta bootolás után csak egy fekete képernyő fogad.
Elképzelhető,hogy nem a megfelelő sorrenben csináltam
,de akkor most mi a teendő ?
Hogy tudnám ezt rendbe rakni ?
SSH--n még hozzáférek ,szóval a rendszer az gondolom fut csak a grafikus felülettel/driverrel nem stimmel valami.

Nem ártana tudni, hogy milyen a kártyád típusa, és azt sem, hogy hogyan tetted fel a drivert (Debian csomagból, vagy az nvidia oldaláról letöltve). Én nem fogok tudn neked ebben segíteni, mert nagyon régen volt nvidia kártya a gépemben, de enélkül más sem.
-
Friczy
senior tag
Az iptables szabályoknak ehhez nem sok közük van. Megint ott vagyunk, hogy kevés konkrétum, így nehéz válaszolni. Ha a címkiosztásról (mi nem ér el mit, és azok milyen alhálóban vannak), topológiáról többet tudnék, akkor tudnék konkrét magyarázatot, megoldást mondani.
Ha publikusban nem szeretnél (ami valahol érthető) részleteket elárulni, de privátban esetleg kevésbé vagy aggályos, akkor írhatsz privátban is részleteket, ígérem, nem adom tovább, és nem fogok itt sem idézni belőle.
-
Friczy
senior tag
Szóval, egy gépet megfogok és átirányítom ezzel a paranccsal akkor az összes hálózati kérését ilyenkor az internet felé küldi vagy hogy kell ezt elképzelnem?
/var/log/kern.log
Oct 10 17:25:30 localhost kernel: [597906.404858] martian source netIP from netIP, on dev ppp0
Oct 10 17:25:30 localhost kernel: [597906.404863] ll header: 45:00:00:3c:c8:fb:40:00:3b:06:af:c2:54:03:50:1c:51:b6:d1:28:93:40
Oct 10 17:25:33 localhost kernel: [597909.271744] martian source 192.168.0.186 from 192.168.0.252, on dev vlan100
Oct 10 17:25:33 localhost kernel: [597909.271749] ll header: ff:ff:ff:ff:ff:ff:00:04:75:f7:5f:d8:08:06Ip címet kivettem
Megpróbálom röviden leírni, hangsúlyozom, hogy régen csináltam ilyet a gyakorlatban, de akkor működött.
Lehetőséged van különféle routing táblákat lérehozni egymástól függetlenül. A routing tábla egy szám és egy név, a táblákat az /etc/iproute2/rt_tables file-ban tárolod. Ebben a file-ban a 'reserved values' részt ne piszkáld, a 'local' részben vehetsz fel saját táblát, pl:
200 szerverek
Az, hogy mi kerüljön melyik táblába, azt az ip rule paranccsal tudod megadni, tehát ha mondjuk a szervereid IP címe 192.168.1.4 és 192.168.1.5, akkor
ip rule add from 192.168.1.4 table szerverek
és
ip rule add from 192.168.1.5 table szerverekellenőrizni az ip rule list paranccsal tudod.
Az így létrehozott táblának a defaulthoz képest teljesen más routing táblát adhatsz, tehát
ip route add table szerverek 0.0.0.0/0 via a.b.c.d (a.b.c.d helyére behelyettesíted a sulinetes interface-et)
Így a szerverek táblában lévő gépek default gateway-e a sulinetes interface lesz.ezek után a default gatewayt (a többieknek) már nyugodtan beállíthatod a másik, új címre:
ip route add 0.0.0.0/0 via ujinternetkijárat
és törölheted a régit, hogy ne két gatewayed legyen
ip route del 0.0.0.0/0 via régiinternetkijáratNa, valahogy így. Hangsúlyozom, hogy leellenőrizni nem tudtam, mert most nincs olyan hálózati topológiám amin partizánkodhatok és több kijárat lenne, de a parancsok szintaktikailag helyesek, és amikor csináltam hasonlót, akkor az nagyjából így ment.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Hálózati / IP kamera
- Intel Dual Core 2000 felhasználók barátságos offolós topikja
- Milyen monitort vegyek?
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Parkside szerszám kibeszélő
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Apple MacBook
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Game Pass Ultimate előfizetések 3 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel! 13 hónap ultimate - 45.000 ft
- HP. Laptop. i5. Model: 15-da1002nq
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Lenovo IdeaPad Flex 5 2in1 Ryzen 5 7530U 16GB RAM 512SSD FHD+ Garancia
- Lenovo Thinpad üzleti kategóriás notebookok - i5 - i7 - Ryzen - nagy választékban számlával - 05.11
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Apple MacBook Pro 16 M1 Max (2021) 32GB/1TB SSD szép állapotú 79% akku 595 ciklus
- Lenovo ThinkPad T14s Gen 3 Ryzen 5 PRO 6650u Ultravékony, üzleti prémium! Garancia 2027.05.
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

na mindegy most ezt haggyuk.

Nem pálya, ha Arch használóként bepróbálod a Debiant és hasonló elvárásaid lesznek. Debiannal a stable-t érdemes használni, nem véletlen kérdezett rá cigam kolléga, hogy milyen programból van szükséged frissebbre. Sok esetben megoldható stabil alapra is frissebb csomag felrakása, de erősen dependencia függő. (nem akartam függőség függőt-t írni)