- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
-
LOGOUT
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Friczy
senior tag
Két lehetséges út van. Az egyik, hogy először lecsökkented a filerendszer méretét (resize2fs, ha ext[234] filerendszered van), és utána lvreduce vagy lvresize paranccsal az LVM-et hozzáigazítod, a másik, hogy az lvreduce -r kapcsolót használod, az csökkenti a filerendszer méretét is.
Backup mindenképpen erősen javasolt, [link] itt van egy szerintem jó összefoglaló. -
Friczy
senior tag
-
Friczy
senior tag
Clonezillát nem ismerem, viszont régebben rengetegszer költöztettem Debiant, amikor újabb HDD-t vettem (többnyire nagyobbakat, de annyira ez nem érdekes, ha elfér a kisebben, akkor működnie kell). Annyival volt bonyolultabb a dolog, hogy jellemzően több partíció volt, és partíciónként kellett másolni.
A módszer pofonegyszerű volt: Az új disken létre kell hozni a megfelelő partíció(ka)t, mountolni valahová és cp-vel átmásolni a régiből. A cp paramétereként a -ax opciót kell használni, ez minden tartalmat (dátumok, jogosultságok) változatlanul másol át (ez a -a opció), illetve megáll a partícióhatárnál (-x). Ha ez megvan, akkor már 'csak' a bootot kell rárakni az új diskre (régi disk kivesz, live linux bootol, chroot beállítás, grub-install), ezekre lehet találni leírásokat.
-
Friczy
senior tag
válasz
bambano #10671 üzenetére
A telepítóben már benne vannak a non-free firmware-ek. Annyi ezen kívül a változás, hogy ha valaki nem akarja használni alapból a non-free-t, de olyan firmware-e van, amihez kell, akkor a non-free-firmware elég. Pontosabban a non-free-t 'kettévágták' lett belőle non-free és non-free-firmware.
-
Friczy
senior tag
Natív linuxos kliens a terminál
screenben indul, screen -r az attach. Ki lehet jelölni egy könyvtárat, ha oda bedobod a torrent file-t automatikusan elkezdi letölteni. A letöltött torrentfile-t scp-vel áttettem oda, aztán időnként ránéztem, hogy kész van-e. Ennél egyszerűbb nem kell
-
Friczy
senior tag
Kicsit becsapósak a verziószámok. A linux-image-amd64 verziószáma nem egy az egyben halad az aktuális kernelverziószámmal. A 12.3 ráadásul nem a kernelverzió, hanem az aktuális Debian verzió.
A linux-image-amd64 (ez a kernel metacsomag, apt upgrade-kor ez húzza magával az aktuális kernelt) verziója (jelenleg) 6.1.64-1, és ez függ a 6.1.0-14 kerneltől
Depends: linux-image-6.1.0-14-amd64 (= 6.1.64-1)
Én épp tegnap frissítettem az egyik rendszeremet, és már ez van rajta, de még nem indítottam újra, ezek után nem is fogom, megvárom, amíg javítják.Illetve azóta kijött a frissebb verzió:
linux-image-amd64/stable 6.1.66-1 amd64 [frissíthető erről: 6.1.64-1]
linux-libc-dev/stable 6.1.66-1 amd64 [frissíthető erről: 6.1.64-1] -
Friczy
senior tag
Nem futott biztonsági problémába, vagy nem tud róla
Én is használtam sokáig testinget (volt idő, amikor az előző kiadáshoz képest három évre jött ki az új stable, és már tényleg túl régi volt), el lehet vele lenni, de észnél kell lenni a frissítéseknél, mert akadhatnak benne rossz csomagok. Persze a biztonsági problémák mindig relatívak, ha nem üzemelteted szerverként, és egyébként is tűzfal mögött vagy egy otthoni hálózaton, akkor már kiszűrtél sok potenciális veszélyforrást. A többi már azon múlik, mennyire ésszel közlekedsz a neten, és mi minden hülyeséget töltesz le. Phishing ellen nem véd semmi, csak te magad.
Jelenleg nálam SID van, ez is használható, ha tudod, mit csinálsz. Itt az apt-listbugs csomag sokat segít, ez frissítéskor átnézi az aktuálisan felrakandó csomagokat, és szól, ha valaminél aktív bug van, annak utána lehet nézni, hogy ennek ellenére felrakod vagy sem (de ha a default a nem akkor biztonságosabb oldalon vagy) -
Friczy
senior tag
válasz
sh4d0w #10117 üzenetére
Van, aki nem látja át. De pl. én is úgy telepítek, hogy van root jelszó, de a napi használatban van sudo is, amit beállítok a sudo csoportra és beteszem a useremet. Nem látom be, hogy ez hiba lenne.
Root jelszóra meg azért van szükségem, mert ha bármilyen ok miatt safe módra van szükség, akkor megáll, és root jelszó kell, ha nincs, akkor ott nem tudsz mit csinálni.Várom a magyarázatot, hogy ez szerinted miért hiba. (tekintsünk el azoktól, akik a sudo-t globálisan nem szeretik)
-
Friczy
senior tag
válasz
ubyegon2 #10009 üzenetére
Úgy látom, erre a részletre nem reagált senki:
"Most egyetlen verziót mutat a stable testing upgrade lista, ami fent van."Na ilyen nem létezik. egy rendszer vagy stable vagy testing, olyan, hogy stable testing nincs. Jelenleg a képernyőd alapján a testing (kódneve bookworm) ágat látod, amivel néha bele lehet szaladni pofonokba (többnyire nem vészes, csak ha kezdő vagy, akkor meg tud kavarni). Továbbá a Debian hivatalos információja szerint a testingbe az esetleges biztonsági javítások nem feltétlenül érkeznek meg gyorsan.
A telepítő CD-t pedig akkor kéri, ha a sources.list file-ban benne van a CD (érdemes kikommentelni)
-
Friczy
senior tag
LVM-et akkor érdemes használni, ha némileg rugalmasan szeretnéd használni a tárhelyet (több partíción). Ha csak egyben kell egy nagy terület, ráadásul nem érdekes, ha esetleg elszáll (nem fontos az adat, vagy van mentés), akkor RAID0 esetén némileg gyorsabb lehet az írás/olvasás, mert elosztja az adatot a két disk közt.
-
Friczy
senior tag
régi játék, és nem biztos, hogy jó erre, de hátha.
Na a bejövő forgalmat korlátozd le, hanem a kimenőt. Még annak ideján ADSL vonalnál volt rendszeresen visszatérő probléma, hogy a kimenő sávszélesség eltömődött, ez viszont sajnos megállította a bejövő forgalomhoz való ACK csomagok kiküldését is, emiatt a bejövő forgalom is leállt. A megoldás az volt, hogy egyrészt le kellett korlátozni a kimenő sávszélességet, másrészt pedig elsőbbséget adni a nyugtázó csomagoknak. Régen volt, tehát pontos technikai részleteket nem tudok adni, de ez volt az alapelv. Hátha segít. -
Friczy
senior tag
válasz
eladohardver #9729 üzenetére
Ha a 'LAN-on' alatt a windowst érted, akkor én úgy látom, az nem kapott v6 címet, mert csak link local címe van, azzal meg nem is fog kimenni sehová
-
Friczy
senior tag
válasz
eladohardver #9726 üzenetére
Az a domain-name-servers 1.1.1.1; érdekes konfig, remélem, a valóságban nem az van
Az IPv6 sokkal trükkösebb játék, önmagában a dhcp nem is elég, sút, a cím adásához nem is feltétlenül szükséges, oda a radvd kell. -
Friczy
senior tag
válasz
Véreshurka #9583 üzenetére
Copy-paste volt.
cat /etc/debian_version
10.9 -
Friczy
senior tag
Kipróbáltam Debianon, nem jelzett hibát.
-
Friczy
senior tag
Nekem egyelőre megfelelő védelmet ad az apt-listbugs. Az elég gyakran szól ha valamelyik upgrade-elendő csomagban van valami. Persze ha épp előtte upgrade-elek, mint ahogy a bugot nyitották, az pech. Volt már, hogy ez-az döglődött, de általában napok kérdése és helyrejön.
Pillanatnyilag nem érzem szükségét nagyobb óvatosságnak -
Friczy
senior tag
A csomagfüggőségek alapján a különféle tűzfal frontendek még mindig az iptablest használják, annak ellenére pl, hogy a firewalld a honlapja szerint 0.6 verziótól már közvetlen tudja az nft-t kezelni, még a sid-ben lévő firewalld és az iptables csomagtól függ. Persze normál esetben Debiannál az iptables parancs is az nftablest használja, csak az iptables szintaxisával. Az iptables csomagban van iptables-legacy és iptables-nft a kétféle tűzfalhoz
-
Friczy
senior tag
válasz
ubyegon2 #9464 üzenetére
apt-get esetén is be lehet állítani ezt a viselkedést, a különbség csak annyi, hogy apt-nél ez az alapértelmezett beállítás. Egyébként nekem is ez tetszik jobban. Így biztos lehetsz benne, hogy egy sima upgrade semmit nem töröl le a rendszerről, ahhoz kell egy autoremove, és jelzi, ha erre szerinte szükség van.
-
Friczy
senior tag
-
Friczy
senior tag
válasz
olivera88 #9428 üzenetére
Úgy érzem, pont ez a gond, ezért is írtam, hogy felejtsd el az Anacondát. Először meg kéne ismerned fapadosan, hogyan működik egy virtualenv. Az anaconda pedig elrejti a részleteket.
De te tudod.
Úgy gondolom, hogy az Anaconda is azzal kezdi, hogy valahol kreál egy virtuális környezetet, és oda pakolja be azokat a libeket, amiket használ. Így ha valamit nem az Anacondából akarsz futtatni (nyilván, ha kész van, akkor ugyan mi a fenének), akkor meg kell keresned az Anaconda által felpakolt környezetet, abban pedig meg kell legyen a python futtatómodulja. Ha megvan, akkor elvileg elég csak azelső sort, ahol a python értelmező van megadva, átírni a pontos útvonalra.
másik lehetőség a python path módosítása, akár a scripten belül, de az fejből most nem tudom megmondani,hogy pontosan milyen szintaxissal. -
Friczy
senior tag
válasz
olivera88 #9423 üzenetére
Kicsit túl van bonyolítva a leírás. Ráadásul így csak egy környezetet tudsz csinálni 'fixen', aminek nem látom sok értelmét.
A kígyót egyelőre felejtsd el
maradjunk a virtuális környezeteknél.
Teszem azt, elkezdenél egy új Pyton programot, amihez olyan Python könyvtár kéne, ami nincs Debianban (ha van, akkor apt install és kész).
Létrehozod a megfelelő könyvtárat, ott kiadod a
python -m venv venv
parancsot. Akkor létrejön egy venv könyvtár, abban lesz a virtuális környezeted.
ha ezután kiadod a
. venv/bin/activate
parancsot (figyelj a pontra a sor elején, és legyen utána szóköz), akkor a prompt megváltozik, jelzi, hogy benn vagy a virtualenvben. Itt aztán mindent telepíthetsz pippel, amit csak akarsz, írhatod a programodat, futtathatod, amígy a virtuális környezetben vagy. Ha ebből ki akarsz lépni, akkor csak egy deactivate parancsot kell kiadni, ha meg visszamenni, akkor ismét csak egy activate.Nyilván ha egy fejlesztőkörnyezetben is használni akarod (Anaconda, pycharm, intellij), akkor az adott projektre be kell állítani, hogy hol van a python interpreter és az akutális lib path (nyilván a létrehozott venv alatt).
-
Friczy
senior tag
válasz
olivera88 #9369 üzenetére
Pip használatával könnyen el tudod érni, hogy olyan python libeket is feltegyél, amelyek a disztribúcióban is benn vannak. Aztán ha véletlenül ugyanaz felmegy a disztribúcióból és pip-en keresztül is, akkor bele lehet futni olyan hibákba, amelyek nehezen debugolhatóak. Más programoknál is célszerű elkerülni, hogy ugyanazt feltedd küldő forrásból, amit feltehetnél a disztribúcióból is, ugyanez a helyzet a python librarykkel.
Pl. az időjárás programodnak van valami függősége, ami a disztribúcióban is benne van, de te ezzel nem foglalkozol, felteszed a programot pip installal, az meg hozza magával a libraryt is. Később valamiért felteszed a disztribúcióbeli libet valami más függőségeként, amit meg apt-gettel telepítesz, máris lesz két eltérő python lib a rendszereden, és a szerencsén fog múlni, hogy mindkét programod a megfelelőt használja.
A virtualenv többek közt pont ezt a problémát tudja orvosolni. Létrehoz neked egy könyvtárat, amin belülre lehet aztán pip-pel vagy bárhogy máshogy telepíteni a neked szükséges libraryket, így biztos hogy nem akad össze azzal, amit a csomagkezelő tett fel. Ráadásul több virtualenved is lehet egy gépen teljesen különböző libekkel, így akár egyszerre lehet fenn más más környezetben ugyanannak a programnak eltérő verziója. És persze lehetne még folytatni....
https://packaging.python.org/tutorials/installing-packages/#creating-virtual-environments
-
Friczy
senior tag
Milyen videokártya van ebben a gépben? lspci mit mond rá?
-
Friczy
senior tag
Ha rendszeresen adatot akarsz cserélni Win és LInux közt, akkor olyan formátumot célszerű választani, amit mindkettő jól ismer és kezel. Az NTFS-t a Linux gond nélkül tudja olvasni, írni már nem annyira, és ahogy más is jelezte, ott jogosultsági problémák is lehetnek, mert a LInux nem kezeli az NTFS jogosultságokat. A kernelben lévő NTFS meghajtó csak olvasni tud biztonságosan, a userspace ntfs-3g tud írni is (lásd a fenti korlátokat) megbízhatóan, viszont lassan. Érdemes megfontolni fat32 (ha nem túl nagy a fileméret) vagy az exfat filerendszert (ez utóbbi is egyelőre még csak userspace módon megy, tehát lassan, de van rá remény, hogy elterjed kernelszintű meghajtóban is, mert a Microsoft nyilvánossá tette a specifikációt és nem kér jogdíjat a használatért)
-
Friczy
senior tag
válasz
ubyegon2 #9246 üzenetére
Én se szoktam ajánlani, bár én SID-et használok már vagy két éve. Volt már, hogy elszállt a Gnome (persze GDM volt a login manager, így már a loginig sem jutottam el, terminálból tettem fel egy lxdm-et, utána be tudtam jelentkezni lxde/kde-vel), pár nap után megjavult, meg persze mindig vannak teljesítetlen függőségek, szóval ésszel kell upgrade-elni (apt-listbugs használata is ajánlott), ettől függetlenül az esetek többségében alkalmas napi használatra.
De csak annak, aki ezeket elviseli, illetve szükség esetén tud javítani, downgrade-elni, stb. Ebből következik, hogy aki megkérdezi, hogy alkalmas-e, annak nem
-
Friczy
senior tag
Az iptables csak egy eszköz, amivel a kernelben lévő tűzfalat konfigurálod. Nem veszett kárba a ráfordított időd, bármikor használhatod az nftablest is, de még működik az iptables is. Ez csak az áttérést könnyíti meg.
Hasonló megoldás, mint az ipchains/iptables váltásnál volt, ott is volt időszak, amikor használható volt az ipchains, de a kernelben már a netfilter (aminek toolja az iptables) volt benne.
-
Friczy
senior tag
Úgy rémlik, hogy a 9-esben sem volt benne. A Virtualbox policyje nem igazán fér össze a Debian patching megoldásával (a stable disztribúcióban a programok verziója nem változik, csak a biztonsági javítások mennek bele). Tény, ez alól már van kivétel, a böngészők, de gondolom, nem akarták kiterjeszteni.
És valóban, az utolsó disztribúció, amiben benne volt, az a jessie.
https://packages.debian.org/search?keywords=virtualbox&searchon=names&suite=all§ion=all -
-
Friczy
senior tag
-
Friczy
senior tag
válasz
ubyegon2 #9029 üzenetére
Az /etc/X11/xorg.conf.d/ mappában nem kell xorg.confot létrehozni, az konfig részletek tárolására való. Ahogy az emlytatt synaptic conf is.
Alapvetően xorg.conf már régóta nem kell, egy két specifikus dolgot kell csak (ha egyáltalán kell) definiálni az xorg.conf.d-ben. Ha viszont generálsz xorg.conf file-t, azt ne az xorg.conf.d-be tedd, hanem az /etc/X11/ mappába.
-
Friczy
senior tag
válasz
zoltanz #8997 üzenetére
Itt nézz körül
Szerintem non-free image-eket itt nem találsz, azt külön kell hozzáadni -
Friczy
senior tag
Jó helyen keresgélsz.
A következőket kell csinálni:
- nézz bele az /etc/apt/sources.list file-ba, ilyesmit fogsz látni (várhatóan több sort
deb http://ftp.hu.debian.org/debian jessie main contrib non-free (nyilván nálad más a disztribúció neve, ez egy régi gép)Na most ha nálad esetleg csak a main van, a contrib és a non-free nincs, akkor írd be a sorba.
Utána add ki:
apt-get update
apt-get install firmware-misc-nonfree(ha a non-free benne van a sources.list file-ban, akkor elég ez a két parancs)
Utána reboot és kész vagy.
Szerk: A régi kernelt nyugodtan megtarthatod, nem zavar az ott semmit.
-
Friczy
senior tag
Abból, hogy a linux kernel karbantartója valamit blob-nak nevez (teljesen jogosan amúgy) hogyan következik, hogy a kernel része?
Ahogy korábban írtam, nincs benne a kernelfában. Ezek a firmware-ek ugyanazt a funkciót valósítják meg a különféle eszközökben, mint a korábban a hasonló eszközökön elhelyezett ROM-ok. Gondolom, a BIOS-t (ami nem más, mint az alaplap firmware-e) nem tekinted a kernel részének (vagy mondjuk az Intel mikrokódot). Hasonlóképpen az eszközök firmware-ei sem azok, csak a korábbi ROM-on elhelyezéshez képest megváltozott a használat, most a firmware nincs fixen benne az eszközben, hanem az eszköz inicializálása során tölti át a rendszer.
És mivel nem a kernel része, kihagyni sem lehet belőle.
-
Friczy
senior tag
A firmware tulajdonképpen nem a kernel része, még ha a git.kernel.orgon fenn is van, nem a kernelbe kerül bele, hanem betöltődik az egyes eszközökbe. Ezt ne keverjük a driverekkel, mindkettő szükséges (lehet) a működéshez, de a driver tulajdonképpen a gép CPU-jában futó kódot jelent, a firmware pedig a kezelt eszközben fut.
Ha belenézel a kernel.orgon lévő kernelbe (https://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/torvalds/linux.git/tree/?h=v4.19-rc7), ott a firmware könyvtár üres, a drivers/firmware alatt is csak a firmware kezeléséhez szükséges kódok vannak, maga a firmware nincs.
Jogilag nem is lehet része, mert a kernelre a GPL licenc érvényes, a firmware-ekre viszont nem, ha benne lenne a kernelben, akkor GPL-nek kéne lennie.
A firmware-ek a Debian esetében külön csomagban is vannak, licenctől függően a main vagy a non-free részben.
-
Friczy
senior tag
Hadd javítsalak ki. A kernelben nincs olyan driver, ami zárt kódrészletet tartalmaz, lévén a kernel maga is GPL.
Kernel alatt azt a kernelt értem, ami a hivatalos linux kernel (https://www.kernel.org/).
Az már más kérdés, hogy az egyes disztribúciók készítői esetenként patch-elik a kernelt nem GPL licencű kóddal. A felhaszálónak ugyan egykutya, de nem árt tudni, hogy nem a Debian 'hagyja ki' a driver kódját a kernelből, hanem más disztribúciók 'teszik bele'.
-
Friczy
senior tag
válasz
kojak27 #8838 üzenetére
Én már nagyon sokszor költöztettem rendszert, ha van lehetőséged arra, hogy a két HDD együtt legyen bent a gépben, akkor a legegszerűbb az új HDD-n létrehozni a partíciót(partíciókat, ha többet akarsz), és cp paranccsal átvinni mindent, grubot betenni az új HDD-be, és hajrá.
Én a cp -ax parancsot szoktam használni, ez csak az adott partíciót másolja át, ha több partíción van a rendszer, akkor ezt egyenként kell kiadni, de ez nem szokott gond lenni.
-
Friczy
senior tag
válasz
Sequadon #8792 üzenetére
Most épp nincs olyan Linuxom, ahol vlanok vannak definiálva, régen volt, és elég egyszerűen ment howto alapján.
Most így gyorsan ezt találtam, első pillantásra egybevág az emlékeimmel:
http://www.microhowto.info/howto/configure_an_ethernet_interface_as_a_vlan_trunk_on_debian.html
-
Friczy
senior tag
válasz
Neil Watts #8776 üzenetére
A dd egyszerűbb és biztosabb, de ha neked az a megoldás nem felel meg, akkor nem zavarlak.
-
Friczy
senior tag
válasz
Neil Watts #8773 üzenetére
Nekem új hogy a 7z másol. Nem arra való, hanem archív file létrehozására ill. kibontására.
-
Friczy
senior tag
válasz
Neil Watts #8770 üzenetére
Az miért nem jó, hogy kiírod az iso-t dd-vel egy pendrive-ra, és bootnál arról bootolsz?
-
Friczy
senior tag
Nem Debian, hanem Arch, de 7520-as Dell Latitude gyakorlatilag csont nélkül működik. Debianon leginkább a non-free firmware-ekkel szokott gond lenni, ha szerencséd van, akkor a telepítéshez nem kell olyan, ha nincs, akkor pedig olyan telepítőt kell keresni, ahol már betették a non-free cuccokat.
-
Friczy
senior tag
válasz
SwissAirplan #8751 üzenetére
Pedig egy pendrive-os telepítés is csak annyiból áll, hogy letöltöd, dd-vel kiírod aztán boot. Feltéve, hogy a géped tud pendrive-ról bootolni.
A 6-7 év szerintem nem nagy akadály, én tavaly cseréltem alaplapot, addig vígan futott a Sandy Bridge-es gépen a legfrissebb Debian.
-
Friczy
senior tag
-
Friczy
senior tag
válasz
Fooler89 #7936 üzenetére
Az iptables szabályoknak ehhez nem sok közük van. Megint ott vagyunk, hogy kevés konkrétum, így nehéz válaszolni. Ha a címkiosztásról (mi nem ér el mit, és azok milyen alhálóban vannak), topológiáról többet tudnék, akkor tudnék konkrét magyarázatot, megoldást mondani.
Ha publikusban nem szeretnél (ami valahol érthető) részleteket elárulni, de privátban esetleg kevésbé vagy aggályos, akkor írhatsz privátban is részleteket, ígérem, nem adom tovább, és nem fogok itt sem idézni belőle.
-
Friczy
senior tag
válasz
Fooler89 #7933 üzenetére
Megpróbálom röviden leírni, hangsúlyozom, hogy régen csináltam ilyet a gyakorlatban, de akkor működött.
Lehetőséged van különféle routing táblákat lérehozni egymástól függetlenül. A routing tábla egy szám és egy név, a táblákat az /etc/iproute2/rt_tables file-ban tárolod. Ebben a file-ban a 'reserved values' részt ne piszkáld, a 'local' részben vehetsz fel saját táblát, pl:
200 szerverek
Az, hogy mi kerüljön melyik táblába, azt az ip rule paranccsal tudod megadni, tehát ha mondjuk a szervereid IP címe 192.168.1.4 és 192.168.1.5, akkor
ip rule add from 192.168.1.4 table szerverek
és
ip rule add from 192.168.1.5 table szerverekellenőrizni az ip rule list paranccsal tudod.
Az így létrehozott táblának a defaulthoz képest teljesen más routing táblát adhatsz, tehát
ip route add table szerverek 0.0.0.0/0 via a.b.c.d (a.b.c.d helyére behelyettesíted a sulinetes interface-et)
Így a szerverek táblában lévő gépek default gateway-e a sulinetes interface lesz.ezek után a default gatewayt (a többieknek) már nyugodtan beállíthatod a másik, új címre:
ip route add 0.0.0.0/0 via ujinternetkijárat
és törölheted a régit, hogy ne két gatewayed legyen
ip route del 0.0.0.0/0 via régiinternetkijáratNa, valahogy így. Hangsúlyozom, hogy leellenőrizni nem tudtam, mert most nincs olyan hálózati topológiám amin partizánkodhatok és több kijárat lenne, de a parancsok szintaktikailag helyesek, és amikor csináltam hasonlót, akkor az nagyjából így ment.
-
Friczy
senior tag
válasz
Fooler89 #7931 üzenetére
Elvben elég, ha át tudod az egészet másolni. Attól függ, hogy hogyan tárolja a rendszer (Maildir vagy mbox formátumban), vagy egy egész könyvtárstruktúrát, vagy felhasználónként egy-egy file.
Az imap illetve pop3 csak egy hozzáférési protokoll, ennek nem sok köze van ahhoz, hogy hogyan tárolod a levelezést, ha az átmásolás sikeres, akkor mindegy, hogy pop3 vagy imap hozzáférés lesz.
-
-
Friczy
senior tag
válasz
Fooler89 #7901 üzenetére
Ehhez nem iptables kell, hanem policy based routing. Persze iptables is kell, de az csak a legvégén, amikor a csomag elhagyja a gépet, akkor egy MASQUERADE, de az a legkevesebb benne.
Policy based routingra egy rövid példát itt találsz:
http://www.tldp.org/HOWTO/Adv-Routing-HOWTO/lartc.rpdb.simple.html -
Friczy
senior tag
válasz
Geller72 #7834 üzenetére
Sose használtam az ePIN-t, viszont a mobiltokent le tudod generálni, ha a kártyával belépsz az ebankba. Az app frissítése óta _csak_ a mobiltoken használható, a régi appos belépés nem működik, mindenképpen le kell generálni a mobiltokent.
Egy ilyen lejárt kártyadátumot vagy valami hasonlót nekem is produkált egyszer Firefoxszal Windows alatt, akkor az volt a megoldás, hogy eltávolítottam a böngészőből a plugint és feltelepítettem még egyszer.
-
-
Friczy
senior tag
válasz
sergiooo #7819 üzenetére
A külön letölthető .deb alkalmazásokat első körben felejtsd el. Szinte minden benne van a repositoryban, ami kellhet, aztán ha később megismered a rendszert, és mégis lesz olyan, amit külön kell feltenni, azt majd ráérsz megkérdezni.
A standard tárolókban lévő programok nem fogják a rendszer stabilitását veszélyeztetni, az innen-onnan külön letöltött programokról ez nem mindig mondható el.
Skype-ot nem használok, ezt azért nézd meg, hátha segít:
https://wiki.debian.org/skype
-
Friczy
senior tag
válasz
gilfoyle #7777 üzenetére
Alapvetően nem egészséges keverni. Általában a függőségek miatt amúgy is elég nehéz megoldani hosszú távon a keverést, ráadásul ha csak simán beállítod az újabb verzió tárolóját, akkor a következő apt-get upgrade-kor nagyon sok csomagot akar majd frissíteni, te ezt nem akarod
Az apt-pinning mechanizmus (https://wiki.debian.org/AptPreferences) segítségével be lehet állítani, hogy egyes dolgokat a frissebb tárolóból hozzon, a többit pedig a régebbiből, de mivel pl. nagyon sok csomag függ a libc-től (áttételesen vagy közvetlenül), sok mindent nem fogsz így elérni. Egy próbát megérhet, de legyél óvatos, ne frissíts olyan csomagot, amit nem akartál.
Biztonságosabb, de idő- és erőforrásigényesebb megoldás a csomagok backportolása, ilyenkor a source tárolót állítod be a frissebb tárolóból (is), lehúzod a forráscsomagot, és elékszíted a csomagot a saját rendszereden, aztán dpkg-val már mehet is fel. Ezzel nem kutyulod össze a csomagrendszert, de a kézi karbantartás kicsit több munkát igényel. Egy-két csomagnál megoldás lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! HP 250 G8 - i5-11GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged