- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újrakezdés
- Hieronymus: A németországi vasúthálózat
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
-
LOGOUT
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
SirRasor
addikt
-
cigam
titán
válasz
SirRasor #10397 üzenetére
Mind1, csak a próba kedvéért, hogy egy nem Debian alapú distróval mit művel.
Amúgy valami trükk lehet a dologban, mert a gyártó szerint HDMI-n a 4k max 24Hz, és csak dp proton tudja a 4k 60Hz-et. -
SirRasor
addikt
6. és 8. generációs i5 és i7-es procik, azaz:
-Intel® HD Graphics 520 - 2015 Q3
-Intel® UHD Graphics 620 - 2017 Q3Debian 12 az 2023 június 10-én jelent meg. Kizárt, hogy egy ennél frissebb disztró majd jobban fog ilyen "régi" hardvereket támogatni.
..és azért az intel chipek eléggé elterjedtek
Köszönöm a tippet, megnézem este a friss Manjarot.
EDIT: Manjarot nem ismerem. Gnome vagy Plasma ajánlott alá(fölé)? Vagy kb. ugyanúgy mindegy, mint Debian esetén?
-
SirRasor
addikt
Üdv mindenkinek!
2 laptoppal is kipróbáltam:
Debian 12 friss telepítés. Rákötöm HDMI-vel 4K TV-re és azt mondja, hogy 3180x2160, 30 hz a 60 hz helyett.Win10-el próbálva nincs ilyen gond, tehát a laptophardver és HDMI-kábel biztosan elég hozzá.
Debian fórumokat olvasgatva végigcsináltam pár dolgot, de eddig nem találtam működő megoldást. Kíváncsiságból 4K 30hz-re rákerestem Ubuntu fórumban és ott is előfordul a jelenség, tehát még disztrófüggőnek se mondanám.Ötletek?
-
Ennyi: [link]
-
Blasius
tag
válasz
Rat.Sand #10391 üzenetére
Ezek a hibaüzenetek jönnek amikor megküldöm a telepítést pipből:
sudo pip install pyside6
ERROR: Could not find a version that satisfies the requirement pyside6
ERROR: No matching distribution found for pyside6
Nem nyafog függőségekre.
A 'clang'-ot ami a linken volt azért felraktam ('apt-get'-el probléma nélkül települt), de szerintem ez csak a csomag fordításához muszáj hogy meglegyen.
(próbáltam 'PySide6'-ként írni is) -
Blasius
tag
Sziasztok,
Egy Debian Bullseye arm64 disztróra szeretnék PySide6-ot (Esetleg PyQt6-ot) rakni. Próbáltam az apt-get-tel és pip-pel is, de egyikkel sem találom a csomagot. Valakinek volna ötletete hogy hogyan tudnám feltenni, illetve hogy egyáltalán fel lehet-e tenni.Üdv
-
Sziasztok!
A swayfx ablakkezelőt próbálom feltenni (legújabb, és felfrissített) debian-ra.
Nix-szel próbáltam először, ott hiányolta a default.nix file-t, aztán manuális módon próbáltam, ott egy csomó dependenciát fel kellett raknom, de a json-c-t sehogy sem sikerül feltenni úgy, hogy meg is találja.
Már szinte minden itteni csomag fent van (az utolsót valamiért nem találja), de semmi javulás.
Ez az első eset jó ideje, hogy forrásból tennék fel valamit, ezért nincs benne gyakorlatom, szóval bocsi, ha triviálisat kérdezek.
Amúgy is szeretnék a témában kikupálódni, szóval nem keresek kerülő megoldást; végig akarom szenvedni, lehetőleg minél jobban megértve.Kössz előre is minden útmutatást!
-
retardalt
csendes tag
-
Vladi
nagyúr
A 48% az soknak számít?
root@k10:~# fsck.ext2 /dev/sdb2
e2fsck 1.47.0 (5-Feb-2023)
/dev/sdb2 was not cleanly unmounted, check forced.
Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes
Pass 2: Checking directory structure
Pass 3: Checking directory connectivity
Pass 4: Checking reference counts
Pass 5: Checking group summary information
/dev/sdb2: 226432/59744256 files (48.4% non-contiguous), 166078861/238947328 blocks
root@k10:~# -
-
Elnézést, ezt a poént szeretném megosztani veletek. FB-on a Debian csoportban valaki megkérdezte, hogy "Ubuntu OR Debian"? Egy tag beírta a kérdés alá az alábbi választ:
"Ubuntu is an ancient african word, meaning 'I can't configure Debian.'" -
Vladi
nagyúr
Még mindig nem vágom ezt a kernel frissítés dolgot.
Volt egy bugom, de azt már megcsináltam.
Most
apt-get dist-upgrade
feltett egy frisebb kernelt. Akkor azt ezzel kell frissíteni? De ez nem a kövi stabil kiadásra kéne, hogy frissítsen?Ezt íjra:
oleg@k10:~$ uname -a
Linux k10 6.1.0-11-amd64 #1 SMP PREEMPT_DYNAMIC Debian 6.1.38-4 (2023-08-08) x86_64 GNU/Linux -
Ja az előbbieket most a friss MInt-en csináltam, valamelyik Debian-on nem is volt ilyen szolgáltatás, másikról régebben levettem, még 11-es korában. Pont ma frissült azon a 6.1-es kernel gond nélkül.
ubyegon@MiWiFi-R3G-srv:~$ systemd-analyze blame
2.330s fwupd.service
936ms systemd-binfmt.service
708ms systemd-timesyncd.serviceubyegon@MiWiFi-R3G-srv:~$ systemd-analyze
Startup finished in 4.503s (kernel) + 2.270s (userspace) = 6.773s
graphical.target reached after 2.230s in userspace.Megnéztem Debian 12-n, itt csak ez a fw.update tartja fel a bootot, nem hiszem, hogy kell az nekem oda....bár 6,7-ből úgysem szedne le 2,3 secundot.
-
How To Use Systemctl to Manage Systemd Services and Units
Mivel szereted ezeket az olvasnivalókat!
Egyébként itt azt írják, hogy nincs hatása a boot időre:
Értem. Szerintem van, de kb csak felére csökkenti a bootidőt...legacy használat mellett értem a csökkenést nyilván, mert UEFi az alapból érdekesen bootol. Nálam legalábbis.
Szerintem próbáld ki, ha tök felesleges, akkor minek az oda?
sudo systemctl stop NetworkManager-wait-online.service
sudo systemctl disable NetworkManager-wait-online.service
sudo rebootutána megnézed a status-t:
sudo systemctl status NetworkManager-wait-online.service
2, parancssorra ezt kéne látnod:
ubyegon@ubyMintC-212:~$ sudo systemctl disable NetworkManager-wait-online.service
Removed /etc/systemd/system/network-online.target.wants/NetworkManager-wait-online.service.(ha már leírom ide, gyorsan kilövöm én is)
ubyegon@ubyMintC-212:~$ sudo systemctl status NetworkManager-wait-online.service[sudo] ubyegon jelszava:
○ NetworkManager-wait-online.service - Network Manager Wait Online
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/NetworkManager-wait-online.service; di>
Active: inactive (dead)
Docs: man:nm-online(1)Pont azzal a 6+ secundoval bizony érzetre is gyorsabb a boot.
ubyegon@ubyMintC-212:~$ systemd-analyze
Startup finished in 5.631s (kernel) + 3.118s (userspace) = 8.750s
graphical.target reached after 3.087s in userspaceElőzőhöz képest....
ubyegon@ubyMintC-212:~$ systemd-analyze blame
1.047s systemd-udev-settle.service
658ms dev-sda11.device
586ms blueman-mechanism.service
577ms zfs-load-module.service -
válasz
ubyegon2 #10353 üzenetére
Huh, komoly, nem is tudtam, hogy ilyen érdekességek is vannak.
Szerk.: mivel lövöm ki? Nálam is vannak ilyen hosszabb dolgok.xb@XB:~$ systemd-analyze blame
6.526s NetworkManager-wait-online.service
2.719s plymouth-quit-wait.service
1.058s fwupd.service
978ms systemd-timesyncd.service
954ms systemd-binfmt.service
850ms tor@default.service
619ms exim4.service
526ms winbind.service
433ms ufw.service
279ms udisks2.service
256ms smartmontools.service
-
Megnézed a szolgáltatások listáját, aztán meg a rövid leírását is, ha mégse tiszta valamelyik, rákeresel. Ha nem kell, inaktiválod, néha igen hasznos tud lenni!
systemd-analyze blame
systemctl list-unitsitt a példa:
ubyegon@ubyMintC-212:~$ systemd-analyze blame
8.586s grub-initrd-fallback.service
6.441s NetworkManager-wait-online.service
1.035s systemd-udev-settle.service
598ms blueman-mechanism.serviceNetworkManager-wait-online.service-ra általában home usernek semmi szüksége, viszont látod mennyit tol rá a bootidőre! Nyilván célszerű kilőni onnan.
-
-
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
linux-headers-5.15.0-79 linux-headers-5.15.0-79-generic
linux-image-5.15.0-79-generic linux-modules-5.15.0-79-generic
linux-modules-extra-5.15.0-79-generic
Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva:
apt apt-utils libapt-pkg6.0 libsmbclient libwbclient0 python3-samba
samba-common samba-common-bin samba-libs smbclient
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
gir1.2-javascriptcoregtk-4.0 gir1.2-javascriptcoregtk-4.1 gir1.2-webkit2-4.0
gir1.2-webkit2-4.1 libjavascriptcoregtk-4.0-18 libjavascriptcoregtk-4.1-0
libtiff5 libwebkit2gtk-4.0-37 libwebkit2gtk-4.1-0 linux-generic
linux-headers-generic linux-image-generic linux-libc-dev
13 frissített, 5 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 10 nem frissített.Debianon most nem találtam, de Mint-en most is vannak visszatartott csomagok. Kicsit nézelődve arra gondolok, hogy mióta ez bekerült az apt mellé, azóta csinálja...
APT External Installation Planner Protocol (EIPP) - version 0.1
A var/log/apt-ban fedeztem fel az
eipp.log.xz
fájlt, eddig ez nem volt.(#10345) Rowon
Super! Jól fog ez működni, nem egy új valami, de most már ne is figyelgesd Gnome Software és társai appokat és célszerű lenne az Indítómenü-ből kivenni minden vackot, ami jelzi a frissítéseket, de amúgy is érdemes azt kimazsolázni, csomó service indul a rendszerrel alapból, amire nincs is szükség.
-
Vladi
nagyúr
Azt írja:
Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva:
linux-image-amd64kernelt direkt nem frissít?
-
válasz
ubyegon2 #10340 üzenetére
Közben valahogy sikerült beüzemelnem, mert a Gnome Software mutatott többször is elérhető frissítést, azonban nem foglalkoztam vele, úgy voltam vele, ha működik és rendesen beállítottam, akkor majd felfrissíti magát. Úgy is lett. Update után sem jelez elérhető új csomagokat.
-
A napokban olvastam Ian Murdock sorsáról... nem ismertem nyilván, de valahol sajnálom a fickót, persze, hogy valójában mi történt, azt nem lehet tudni, csak a végkimenetelt olvashattuk. Kár, hogy nem érte meg a rendszer 30. születésnapját.
-
bambano
titán
hmm. szerdán lesz 30 éves a debian.
-
Sziasztok,
Debianban van lehetőség valahogy automatikus frissítést beállítani? Tehát, ha van új csomag/csomagok, akkor frissítse le magát a rendszer, mondjuk a gép kikapcsolása előtt.
-
Sziasztok,
Csináltam Openmediavaulttal egy NAS-t, ami öröm és boldogság. Teljesen jól működik, az asztali gépemről is elérem, meg a földszinten a tévéről is. Viszont legnagyobb meglepetésemre, amikor bekapcsoltam a tévét, akkor felhozta a tévé forrásként az asztali gépet is, amin Debian 12 Stable fut.
Na most igazából nem nagyon értek ezekhez a hálózatis dolgokhoz és feltételezem, hogy a MiniDLNA csomag miatt látja a tévé a gépet, viszont úgy látom, hogy ez a MiniDLNA egy minimális fícsörökkel rendelkező csomag, csak parancssorosan lehet beállítgatni, ami nekem nettó kínlódás.
Létezik-e Debian 12 Stable alatt valami hasonló csomag, amivel meg tudnám osztani a tévével a dolgokat erről az asztali gépről is? Fontos lenne a grafikus beállítási felület.
-
Vladi
nagyúr
Fura hibám van. Időnként nem bootol be a gép, csak failsafe módba tesz. Ami hibát közöl az az, hogy
/dev/sdb2-n nem talál normális ext4 fájlrendszert. Ami nem meglepő, mert az nem is az:Model: ATA SAMSUNG HD103SI (scsi)
Disk /dev/sdb: 1000GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos
Disk Flags:
Number Start End Size Type File system Flags
1 1049kB 21,5GB 21,5GB primary ext4
2 21,5GB 1000GB 979GB primary ext2fstabban így szerepel:
/dev/sda1 /mnt/temp ext4 defaults 0 0
/dev/sda2 /mnt/tartalek ext4 defaults 0 0
/dev/sdb1 /mnt/backup ext4 defaults 0 0
/dev/sdb2 /mnt/adatok ext2 defaults 0Ez két 1 gigás hdd. Szerintem az történik, hogy nem mindig ugyan úgy nevezi a rendszer. tehát egyszer sda és sdb másszor pont fordítva.
Jó tudom használjak uuid-t, de akkor is fura.
-
válasz
growler #10332 üzenetére
Annyira fenenagy rollingnak azért nem mondanám, Bookworm az alapja, de nem a stable, hanem a freeze pillanatkép(ami akkor nyilván testing volt), onnantól kezdve egy saját repojukból megy minden. Pár csomagot megnézve, kb ugyanaz a verziószám, mint a jelenlegi Debian stable-ban, nyilván átdolgozva.
Egyszóval elég öszvér- rolling ez, még semi-rollingnak se felel meg igazából...
-
-
growler
őstag
Lehet hogy zoldfulu kerdes, de ...
Debian alapu kiadasnal mit jelent az hogy:
Release Model: Rolling
Támogatás vége: nincs adat
Tartalmaz nehany legujabb verzioju csomagot, - de a csomagok nagyobb resze
tobbe-kevesbe regebbi verzioju.Konkretan a "Kaisen Linux"-rol van szo.
-
olivera88
veterán
-
urandom0
senior tag
válasz
olivera88 #10327 üzenetére
El kéne távolítani az nvidia csomagját, blacklistre kéne tenni a modulját vagy olyan kernel paraméterrel indítani, hogy az i915-öt használja. Én most ezt így mobilról nem tudom leírni, de ha utánajársz, találni fogsz hozzá anyagot. Remove nvidia package, blacklist nvidia, ilyen kifejezésekkel keress rá
-
olivera88
veterán
válasz
sh4d0w #10319 üzenetére
Köszi.
Ilyen még nem volt hogy nem tudtam alapból hozzáadni a többi OS-t.
Megnéztem, false ra van alapból állítva. Más gond lehet akkor vagy nem tudom.
Mármint a Debian12 fut igen, amit nem tudok használni mivel hibásan települt a Nvidia driver.
A simple display manager se akar elindulni.
És újra telepíteni se tudom a Nvidia drivert, legalábbis ahogy próbáltam úgy nem ment.Mikor 10 ről upgradeltem anno 11 re az zökkenőmentes volt. És két rendszert is frissítettem 11 re.
A Windows nem igazán lényeges, lényeg h az egyik Debian birjam használni
-
sh4d0w
félisten
-
olivera88
veterán
Hát nem lett felhőtlen a Debian12 re frissítés.
A Nvidia driver telepítésél hibát írt feldolgozásnál
Mi történhetett? Más is járt így esetleg?
Bootoláskor megáll rendszer és nem indul el grafikus felülete.
Próbáltam startx el elindítani de semmi...
Próbáltam újra telepíteni a Nvidia drivert de hiába.Az alábbi csomagoknak teljesitetlen függőségei vannak azt írja ki.
-
olivera88
veterán
Kissé lemaradtam... Kb 1 hete vettem észre h már 1 hónapja megjelent a Debian 12..
Mennyivel lett jobb mint 11? A 11röl fogok upgradelni valoszinűleg..
Gondolom ezt is ugyanúgy kell mint anno 10röl 11 re. -
Könnyebbnek érzem a navigálást.
Hát b+ azért, mert már nem először keresgélsz benne!
(#10310) sh4d0w
Én a Debian oldalait szörnyűnek találom, de lehet, hogy velem van a baj.
De legalább 10 év alatt megszokod, sokkal szörnyűbb lenne, ha 2 évente teljesen új weboldalon kéne pislogni, hogy mi hol van!
Például ha egy adott csomagra keresek rá, teljesen áttekinthető, melyik verzióhoz mi van, ha egyre rákkattanok, egyértelműen felsorolja a függőségeket, ezekre ott helyben rákattintva látom is mik az adott csomag paraméterei, etc.
-
Csak én látom úgy, hogy a Debian ISO-kat, mintha könnyebb lenne megtalálni a weboldalukon? Valami biztosan változott a leírásban, mert, amikor a Bullseye verziókat kerestem, nem tudtam egyszerűen megtalálni azt, amit akartam. Most a firmware verzió legalább "kiesett", az nem zavar be. Könnyebbnek érzem a navigálást.
-
Vladi
nagyúr
válasz
urandom0 #10298 üzenetére
Nekem nincs meg, én red hat vonalról jöttem. Ott főállásúak csinálják még a fedorát is. Tehát nem tud csak úgy eltűnni.
Egyébként meg helyettesítés is lehetséges, mivel nyílt az egész rendszer, így elvileg nem kellene gondot okoznia.
Bármi ami nem repó alapú az nekem windowsos. Kész. Felteszel valamit 3rd partit ami felteszi neked a 3 rd parti cuccokat. Ez nagyon messze van a repótól.
"A legtöbb Linux disztró alkatilag nagyon nem ellenálló. Nincs bennük semmilyen vírusírtó, nincs bekapcsolva a tűzfal"
Ne fárassz.... szerintem nagyítóval kellene ilyeneket keresni. De most megint 20 évesnek érzem magam. -
urandom0
senior tag
válasz
growler #10301 üzenetére
Alapvetően nem is nagyon van szükség rá, mert ha a csomag jogosultságai észszerűen vannak beállítva, akkor azon nem nagyon fogsz te állítgatni semmit, mert az funkcióvesztéssel jár. Mittudomén, beállítod a VLC-nek, hogy ne érje el a hálózatot? Minek? Nem listen-el egy porton se... vagy beállítod a Cheese-nek, hogy ne érje el a kamerát?
Persze, lehet olyan eset, amikor szükség van rá, de szerintem ez nagyon ritka.
-
urandom0
senior tag
Nem. Úgy értem, hogy nekem olyan Gimp nem kell, ami nem fér hozzá a saját fájlaimhoz. Ha elindítom a Gimpet, és odanavigálok a Pictures könyvtáramhoz, akkor érje el, ami abban van, tudjon belőle olvasni és írni abba.
Az megint más kérdés, hogy a portal API épp az ilyen jellegű problémák megoldására jött létre. Egy korrektül összerakott flatpak csomagnak az esetek túlnyomó többségében nincs szüksége arra arra, hogy filesystem=home jogosultságot kérje magának, tehát hogy egy az egyben elérje a user dolgait. Ehelyett dbus-on keresztül megüzeni az org.freedesktop.portal.FileChooser portalnak, hogy legyen kedves megnyitni egy fájltallózó ablakot, hogy a user ki tudja választani azt a fájlt, amivel dolgozni szeretne, és akkor a rendszer ezt megteszi neki, és innentől fogva a program eléri azt az egy fájlt. És innentől fogva nem lehet megcsinálni az ilyen echo download_and_execute_evil >> ~/.bashrc jellegű aljasságokat, mert a program csak és kizárólag azokat a fájlokat éri el, amiket a felhasználó explicit módon megenged neki.
Új hozzászólás Aktív témák
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- HUAWEI MateBook 13 2020 - Kijelző nélkül - I7-10510U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest