Új hozzászólás Aktív témák

• Penge_4

veterán

válasz ignorant #3352 üzenetére

"Szerintem egy igen szuk reteg engedheti (engedhette) meg maganak a high end GPU-kat es uzemeltetesuket"

Így van. Ez az, amit sajnos sokan elfelejtenek.

"Ahogy rendezodik a helyzet ASIC cegeknel, ugy lesz egyre tobb ember szamara elerheto egyre olcsobban"

Ezzel viszont nem értek egyet. Az lesz elérhető olcsóbban, amivel már felesleges lesz bányászni.

"A bitcoin leteleme az hogy ne legyen centralizalt, ha jonne X ceg es dominalni akarna a piacot, az egesz osszedolne, tehat senkinek sem erdeke ez."

És ha én egy nagybefektető vagyok, aki vásárol 1000 db 1,5TH/s teljesítményű Mini Rig-et, amiből 990-et beállít solo bányászatra különböző helyszínekről, különböző IP címekről, random eloszlásban, a maradék 10-et, pedig 1-1 bányásztársaság mellé csapja, akkor ki mondja majd meg, hogy nem kevesek kezében összpontosul a nagy teljesítmény, a többiek pedig még nullszaldóra sem jönnek ki?

Persze ez sem a GPU sem a CPU mellett nem érv, sőt! Támogatom az ASIC-ok terjedését, mert ezáltal sokkal biztonságosabb lesz a hálózat, viszont a jelenlegi gazdasági berendezkedésünk miatt ez az eshetőség is előfordulhat.

Ha tényleg a valódi (nem csak fake) decentralizáltság és az idealista elképzelés jegyében születtek volna meg az ASIC-ok, akkor tök random, de elhivatott (és ezt letesztelték volna) embereknek kiosztották volna bányászatra a legyártott ASIC-okat akár teljesen ingyen egy szerződés terhe mellett, hogy a bányászatból származó bevételből megtéríti az eszköz árát és amit utána termel az már az övé.

Enélkül viszont borítékolható, hogy a nagytőkések vásárolják fel a csúcsgépeket és tényleg nem lesz több az egész Bitcoin egy exkluzív cucctól, mint a gyémánt vagy az arany, aminek a többségét a gazdagok birtokolják.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés