Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mdk01
addikt
Nem tudom a bőrrel mit csinálsz, de alapszabály az asztalos szakmában, hogy egy bizonyos munkafázist egyszerre végzünk minden munkadarabon.
Ezért gondoltam én azt hogy 1000db lepkealkatrészen egyszerre végzem el a lyukfúrásokat vmi ütköztetővel.
Lefényképezhetnél egy ilyen alkatrészt, mert sztem hosszú távon biztos vagyok benne, hogy egy állványossal jobban jársz. Persze ha 1000db lepkét valóban egyszerre kell csinálni, de mint írtam én 100db-nál is állványossal csinálnám.Ez a Makita jó lenne erre a feladatra.
A lámpa pedig nagyon jó dolog ha az ember jár szerelni, mert sokszor be kell világítani vhova vagy ha későn végzek nagyon jól jön rakodásnál a sötétbe.Holnap elkanyarodok arra ahol vettem megnézem mivel szolgálnak mostanság aztán megírom.
Viszont elég messze laksz nem valószínű, hogy sokra mész majd vele.Üdv.
-
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77
üzenetére
Köszönöm!
Nézegettem ezt is eleget, és hezitálok. Az egy órás töltő biztos, h bírja az iramomat, és külön előny, h nem 30 perces.
Viszont a 12 V-osoknál is, meg ennél is 1,4 Kg-ot olvastam, ha jól emlékszem, de mindjárt leellenőrzöm magam.
Amit nem ír senki sehol: Ez 1,4 Kg akkuval, v anélkül? Gyanút fogott az orrom, h akinél eddig néztem, mindenki kényesen kerüli a pontosítást, a kapitalizmusban az ailyesmi pedig egyet jelent ezzel: Akku nélkül. (De basszák meg, akkor ezzel az erővel azt is nyugodtan odamarketingolhatják, h a gép 15 dkg akku motor és tokmány nélkül, de csak a mi mérlegünkön.)
Jó lenne azt is tudni, h a kisebb, vs nagyobb feszültségű akkuk feszültsége és élettartama között van-e összefüggés? Ugyanez Ah tekintetében? -
thyeby
őstag
"Nem egészen értem, de most egy 1,5m rúd 2cm-es korongokra vágás a probléma egy daraboló körfűrészen?"
De egészen érted, és pontosan azt írtad, ami a gond.
Mégvalamit:
Minden gépemen behatároltam, hogy hol az a vágóélhez legközelebbi pont, ahova még elmerészkedhet a kezem - és ezt be is tartom. A gérvágón úgy 8 cm-ben van meghúzva a képzeletbeli vonal. Ezért visítva a 10 cm-s darabot még aláteszem, a megmaradt 8 cm-es darabokat nem szeletelem tovább. Egyszer majd lesz belőlük valami. Pl úthenger, ami 8 cm széles, v mozdony 8 cm-s kazánja, valahogy kettészelve forma-1-es kocsi széles kereke, mittudom még, h mi. Szóval tovább nem szeletelem.
Viszont most, h Madmax kolléga fűrészelés közben így járt, azon okból is qrva szerencsés, hogy átgondoltam: Ezesetben a valamikor meghatározott kb 8 cm túl merésznek tűnik. Ezért is kérdezem ki pontosabban, h elsőkézből értesüljek egy hozzáértő (szerencsés, de figyelmeztető) balesetének pontos körülményeiről. Ugyanis ha és ahogy ez vele megtörténhetett, ugyanez és ugyanígy (vagy sokkal szerencsétlenebbül) megtörténhet velem is bármikor.
Sokezer vágás után mondhatom magamról, hogy szereztem tapasztalatot már, de nem bízhatom el magam. Van egy szlogenem: Jó sofőr nincs, csak szerencsés! Nem is emlékszem, h e-fórumon mikor és kinek írtam, h nagyon fontosnak tartom, h egy vállalkozó mindenkor mindenre legyen nyitott. És ez most egy ékes példa is lehet akár: Mindenkinek minden javaslatán mélyen elgondolkoztam. Élből semmit nem vetettem el. Átgondoltam a Madmax esetét, adaptáltam magamra. Biztos vagyok benne, h ha átsiklok felette, és egy napon eltűnik az ujjam (netán ujjaim) a forgácsgyűjtő zsákban, akkor hiába csináltam addig akár átlag feletti eladási statisztikát, hiszen a precíz babrás munkákkal lehet, h fel kell hagynom.És elgondolkodtatott ez az összetiplizés dolog is. Hogyan lehetne azt tuti központosan megoldani? Mennyire tartana a két bütüben a ragasztó egy tiplierősítéssel? Kb itt tartok már az ezirányú áskálásban - túllépve rég azon, h akkor várjak minden rúd végén, amíg a ragasztó megköt? Szarakodjak minden rúd végén a toldással? Túl vagyok a számításon: Ennek az anyagnak 5 Ft centiméterje. Mi olcsóbb: Kidobni, v megragasztani, ill. mennyit kereshetek a ragasztással, mennyit veszíthetek, ha a tűzre csapom a 8 cm-es darabjaimat?
A Makitával kapcsolatban:
Ha látnék valahol annyiért olyat, mint Te vetted, már holnap vele aludnék - még akkor is ha semmi ajándékot se kapok hozzá. (Kaptam én ajándékbitet a metebóimhoz is eleget, mind ott porosodik évek óta, ahova először letettem.) Nem igazán szeretem én az ilyen ajándékkal spékelt akciókat, mert az legtöbbször nem ajándékot jelent, hanem burkolt rádsózást v áremelést. A benzinkúton, amikor sorsjegyet akarnak húzatni velem a tankolásomért, csendben lemondok róla: Én nem nyerni akarok jégkrémet, hanem megvenni, amikor hiányzik, és nem érezni magam rászedettnek sose. (Mégis hányszor rászedtek már!)
Mondjuk az a lámpa jól jönne, de ha kiszámolom, h megveszem külön, és annyit fizetek a gépért, amennyit Te fizettél, még mindig pénz marad a zsebemben. A bitet meg köszönöm, nem kérem. Ha lesz valahol 100 Ft-al olcsóbb bit nélkül, hát akkor azt veszem meg - már ha egyáltalán a Makita - e Makita mellett döntök.Írnál arról nekem, h szerinted erre a munkára ez a Makita meddig bírná szerinted?
Megkérdezném: Mikor és hol vetted ennyiért? Mert én most 28-ért csak a 9,6 V, 1,3 Ah-sat látom. -
Vikusz77
tag
Ilyet vennék a helyedben, ha Makitát szeretnél.
Akkukat is figyelembe véve 20 dekával könnyebb mint a 12 voltos verzió (sokat emelgeted, számít ez a 10 % is, 1300/perc fordulatszám megegyezik a 12 voltoséval (az aeg-ed 600-a az kutyafasza, fúráshoz jobb a magas főleg ilyen kis luknál).
Az akkuja 1.3 Ah-s de szerintem az egyórás töltő bírja az iramodat. Ha nem, kell venni hozzá még egy nagyobb kapacitású akkut. Vagy megdumálni a bolttal hogy neked 2 Ah-s akkuval oldják meg.
Minél kisebb súlyú és minél nagyobb fordulatú gép kéne szerintem. Ami a talpán megáll mint írtad.
Ezt a 9,6 voltos gépek tudják.[link] -
thyeby
őstag
"leírom a véleményem ha nem gond."
Hogy lenne már gond! Hálásan köszönöm!
Az állványos fúró ötleded nem jó, mert sokkal nehezebb egy még darabokból álló lepkét darabjaival együtt a gép alá illeszteni furatonként, mint egy kis könnyű fúróval beleszúrkálni a lyukakat egy sablonban nyugvó anyagba. Saccolom, h 4-5-ször több idő és macera lenne. Most vegyünk példát:
Beteszem a két lepkeszárnyat a sablonba (keltetőnek kereszteltem el), ráteszem a bőrt, ami majd összefogja. A bőr már előre ki van lyukasztva, és mindig ott áll ahol kell, és nem tud elmozdulni. Most egy körömnyi bőr négy sarkába négy furatot odabiggyeszteni cirka 6-8 másodperc. Anyag áll, a kezem mozog. Most csináljuk ezt az oszlopossal: Anyagot pontosan odailleszteni a fúróhegy alá négyszer egymás után, majd lehúzni a kart, leszorítani a bőrt a harmadik kezemmel, h a forgó fúróhegy ne szedje magára, furatonként 6-8 másodperc, azaz még csak a fele lyuk készült el eddig négyszer annyi idő alatt.(Lehet, h le kellene fotóznom a folyamatot Neked, s rögtön értenéd, h miért rezgek én egy kicsi de tartós akkus gépen.)
-
mdk01
addikt
Nem egészen értem, de most egy 1,5m rúd 2cm-es korongokra vágás a probléma egy daraboló körfűrészen?
Energy:
A V kaloda jó ötlet, de az utolsó 5cm-nél ott is bajba vagy, hiába oldódik meg az utolsó 10cm-ből való vágás problémája.Én biztos összetiplizném a maradékot a következő rúddal egy 6-os tiplivel vagy nem tudom milyen átmérőjű lyuk kerül rá a darabolás után ,mert akár egy 8-as tiplivel lehetne, hogy kicsit erősebb legyen.
-
mdk01
addikt
Bár nem tőlem kérdezted de leírom a véleményem ha nem gond.
Ha magamnak kellene fúrni ennyi lyukat(de már a 1/10-nél is) csinálnék vmi sablont/kalodát/akármit és álványos fúron fúrnám. Élbe, lapba az már mindegy az biztos nem kézzel fúrnám és pláne nem akkus fúróval.
Aztán linkeltél két gépet:
"Ah" ugye azt jelenti, hogy meddig bírja szuflával az akksi. A gép erejét a "Volt" adja tudtommal.
Legegyszerűbb talán úgy összehasonlítani, hogy ha 2.0Ah mondjuk 2órát bírja akkor az 1,3Ah ~1óra 20percet.
Továbbá az első linken felül a tokmányra azt írták 13mm, de mondom ez nem lehet és valóban nem, mert lejjebb már max. 10mm írnak.
A második linken szereplő gép van nekem csak ajándékba(ami a linkelt gépnél nem ajándék hanem bent van az árba) nem 100db-os készletet kaptam hanem a lap alján lévő kisebb bitkészlet.
43900,- helyett nekem 27000,-be volt és én valóban ajándékba kaptam azért volt csak ennyi a gép.Írtál még a kerék vágásról is és sztem ott is érdemes volna mondjuk egy tiplivel az utolsó 20cm hozzátoldani a következő 1,5m-es darabhoz és akkor nem lesz baja a kezednek.
Aztán gondoltam olyanra is hogy mi lenne ha egy minőségi 50mm-es körvágóval lapra fúrnád ki kerekeket. Vagyis nem 50mm-es, mert ugye ott a külméret annyi, bár szerintem nem okozna túl nagy gondot ha ezek után 47mm-es kereke lenne a csattogós lepkének.
Nem számolgatok te jobban tudod árba melyik a kifizetődőbb, csak egy ötlet volt részemről.Üdv.
-
Energy52
csendes tag
Nem kell ilyen darabokból csinálni. ez azért van mert így változó átmérőjü anyagot is bele lehet tenni, ha a lamellákat más más pozicióban rögzíted. Lehet egy sima V árok is jó lenne neked.
A másik végén meg talán nem kellene alátámasztani (tehát a V hasáb csak a korongig érne), ha ilyen keskenyek a kerekek. Leeshetnek szabadon és így el is esnek a korongtól.
A V hasábot pedig oda kell rögzíteni a géphez, így neked csak a rudat kell rászorítani. A V hasáb lehet majdnem olyan hosszú mint a rudaid. -
thyeby
őstag
válasz
Energy52
üzenetére
Na, igen: meg egy másik dolog, h szeleteléskor ugye minden vágás után előrébb tolod a fát az újabb vágáshoz. Akkor vagy hatékony, ha a korong még le se lassul, mire újra indítod a köv vágáshoz. Emiatt gyorsan és pontosan kell előrébb tolni.
Képzeld csak el, h ebben a szerkezetben hogy akadozna neked a (eleinte túl hosszú és nehéz 1,5m, később túl rövid és könnyű 10 cm rúd)? -
thyeby
őstag
válasz
Energy52
üzenetére
Köszi, még gondolkodok rajta.
Eddig csak arra jutottam, h amikor már csak 10 cm maradt a rúdból, és azt elkapja a gép, hát ezt a szerkezetet is simán kirántja a kezemből. 1 Kw az 1 Kw!De valamit jó lenne kitalálni, mert bizony fárasztó a koncentrált figyelem, és nagy a kockázat jelenleg.
Vannak itt is trükkök azért. Meg felesleges veszélyek.
Pl ha ütközteted a fát, akkor meg kell várni a korong felemelése előtt, amíg az teljesen leáll. Ez számomra megengedhetetlen, mert háromszorosára nő a gyártási idő, és verseny van. A másodpercek is számítanak. Ezért soha nem ütköztetek az ellenkező oldalon, mint ahol szorítok. A kerék szeletelésénél nem megoldható ez, mert 16-20 mm vastag kerekeket nem szabad kézzel szorítani. Az egyértelmű felelőtlenség, és biztos a csonkolás. Úgy oldom meg, h nem ütköztetem, hanem egy filctollal odarajzolt vonalhoz illesztem, és ellenkező oldalon szorítom a fát. Az első néhány ezret még ütköztettem, és megkértem a lányomat, h amikor elvágtam, akkor egy bottal piszkálja ki a gépből. Ám amikor magamra maradtam, ki kellett eszelnem vmit, mert ha ütköztetett, és nem szorított leeső darabról emeled a forgó tárcsát, hát ötből három alaposan beremegteti a vídiás korongot, és belevág csúnyákat a már elvágott felületbe. Az egy orosz rulett.
Lényeg: Ha jobb kézzel döntöd a gépet, akkor bal kézzel szorítol. Sohasem keresztbe! És a nem szorított rész mindig legyen szabadon, de sosem ütköztetve. (Vagy persze mindkét oldalt leszorítva, de az inkább agyamentség - bár az a legbiztonságosabb.) Mert a baj legtöbbször nem akkor történik, amikor tolod a korongot a fába, hanem akkor, amikor emeled ki belőle. -
thyeby
őstag
válasz
Madmax81
üzenetére
Írd már le pontosabban, kérlek, mit is csináltál, mi is történt, h így történt?
Én soha nem szorítom le a fát. Mindig csak a muszlimmal. És érzem is, h pl amikor a 50-es köranyagot szeletelem keréknek, és már közel jár a kezem a koronghoz... Nna, ha akkor kikapja a kezemből az anyagot, hát lerepülhet az ujjam is egy villanás alatt.
Eddig soha nem volt galiba. Sokezer kereket jelent ez. De van, hogy már csak öt-hat centire szorítom a (ráadásul rudat) fát a pörgő vídiától.Hogy a szarba tudnám ezt biztonságosabban szeletelni, már sokat törtem a fejem rajta. Nem megoldás sem az h tartó vályút szerkesztek neki, mert a rudam átmérője hol 51 mm, hol 49, hol pedig 45. A csavarszorítóval vágásonként bajolni pedig? Képzeld már el, h évente 5-10 ezerszer csavard be, csavard ki minden egyes vágásnál a szorítót. Míg egyet beszorítok úgy, ahogy a tankönyvek írják, addig hármat levágok úgy, h csak kézzel szorítom le.
És gondolkodtam az eseteden:
A nagyobbik szerencsed nem biztos, hogy az volt, h hamar ingyen kijavították a gépet, hanem az, h nem kellett szirénáznod a sebészetre. Mert egy ekkora erővel és ekkora sebességgel forgó korong, ami a szerszámacélban ilyen károkat képes tenni, hát mit számít annak egy pár virsli? -
thyeby
őstag
válasz
Madmax81
üzenetére
"Az a baj hogy sok az elvárásod"
Igen, ebben bizonyára igazad van. Bár én inkább úgy fogalmaznék, h speciális az elvárásom, mert sok fúrógép több paraméterben alaposan felülteljesíti az elvárásomat.
Lacikám!
Mióta elszaladtak a Hiltimmel, azóta fogalmazgatom magamban, hogy miként is kérdezzelek ki Makitailag - esetleg másilag.
Mert mostmár nem ábrándozgatás, tervezgetés szintű ez a dolog, hanem konkrét és sürgős, hiszen nincs fúrógép már egyáltalán. (Van még egy négykilós Flex, de az erre a munkára kizárt.)
Először leírnám, mire is kell:
Csinálok mondjuk 1000 db csattogószárnyú lepkét. Ez egyenként 8 db (4db 3x10; 2 db 3x12 ill. 2 db 3x 16) csavar, amit elő kell fúrni bükkbe. Ha nem fúrom elő, reped a fa. Mindösszesen tehát 8000 db 2,5-ös furat kell. Gyorsan, könnyen.
Ajánlottad a két 1 kilós Makitát. Jól átnéztem. Aztán gondolkodtam, h lehet, jobban járnék egy ilyennel. Igaz, h 40 dekával nehezebb, viszont megáll a talpán. Magyarul szerintem könnyebben, gyorsabban felemelem, mint a fekvő 1 kilósat.
Összehasonlítottam ezzel. Úgy látom, a különbség csak az akku erejében van. Nem tudom, hogy az erősebb akku ez esetben mit is jelent? A 2 A/h-s akku jobban terheli a motort, v csak tovább bírja szusszal?
Úgy érzem, h a kisebb nem csak olcsóbb, hanem tovább is bírná azt a ribillió indítást. S lehet, h a 9,6 V-os még alkalmasabb lenne?
Ezt biztosan jobban érzed nálam.Mert a gépnek gyakorlatilag nem az lenne a feladata, h fúrjon 2,5-ös lyukat, hanem az, h elinduljon. A motort mozgásba hozni sokszoros energia kell egy kis szirszar lik odabiggyesztésénél.
És gondolkodtam azon is, h nem túl nagy vajon az 1200-1300 fordulat tartósság tekintetében nekem? Az AEG csak 600-al ment, és igaz, bírtam volna gyorsabban, de megfelelt nekem akkora fordulat is.Szóval miben érzed a különbséget 1,3 vs 2 Ah között?
(De kár, h anno nem tudott összejönni az, h elhozod a Makitádat kipróbálásra - mert 20-30 furat után már megéreztem volna, h mit is tenne nekem egy olyan gép, mint a tied?)
-
Madmax81
aktív tag
Hali
Ugyanakkor a valamelyest jobban fedett "kihúzó rész" (hogy hívják?) jobban tetszik az enyémen. És szeretem is mert nagyon szépen, akadozás mentesen lehet húzni-vonni.
Ennek a gépnek semmi baja főleg a kihúzó részével nincs, ez sem akadozik, egyenletesen lehet vele dolgozni ," ha jól megnézed a Márkás gépeken is ezt a megoldást használják "
A forgácselszívó része tényleg jó de ez sem 100% os de jobb mint az előző gépemen volt .az asztallapban lévő műanyag betét kb. 0,5mm-rel mélyebben van,
Én úgy oldottam meg azt a dolgot hogy felszedtem a műanyagot beraktam alá egy élfóliát és visszacsavaroztam .
-
Dízeles
aktív tag
Üdv Soká
én gyakran vágok vele apró darabkákat és nagyon zavaró, hogy az asztallapban lévő műanyag betét kb. 0,5mm-rel mélyebben van, ami kis darabok vágásánál nagyon zavaró tud lenni
Ezt úgy tudod a legjobban korrigálni ,hogy készítesz 12mm-es rétegelt lemezből 1 "kalodát" .
Az alaplap kb 80X25 cm ennek a lapnak az élére derékszögben rá ragasztasz 4-5 cm széles és kb 80 cm hosszú rétegelt lemezt .Így kaptál egy L alakot.Ezek után a alaplap végétől kb 30 cm belevágsz 45° a másik végétől belevágsz -45° .A lényeg az ,hogy ne vágd ki a középső részét .Ezek után biztonságosabban vághatsz.
Ha sok egyoldali vágásod van elég egy lécet rögzíteni a vezetőre és abba belevágni .
Minkét eszköz szebb és biztonságosabb vágást ad. -
Soká
senior tag
válasz
Madmax81
üzenetére
Nem, én nem vagyok igazán kolléga, csak úgymond hobbi szinten.
Metabo gérvágó: amit én láttam határozott különbséget, az például a forgácselszívásé. Ha megnézed, a tiéddel ellentétben, a KGS 255-nek hátul fixen van az elszívó csonkja, nem pedig a körfűrész burkolatában felül. [link] Ebből az következik, hogy ha a fűrészt magam felé vonom, akkor az elszívó csonk vagy 20cm-re eltávolodik attól a nyílástól, ahol a fűrész védőburkolatából kitódul a forgács. A nagyját persze még így is elszívja, főleg a por jellegűt, de nálam kimondottan szempont lett volna, hogy minél kevésbé szemeteljek.
Ugyanakkor a valamelyest jobban fedett "kihúzó rész" (hogy hívják?) jobban tetszik az enyémen. És szeretem is mert nagyon szépen, akadozás mentesen lehet húzni-vonni.
Lehet, hogy van még egy pontatlansága, de előbb ellenőrzöm, mert nem akarok hülyeségeket írni.
Mondjuk van még egy, ami engem nagyon zavar, és ha lesz időm megpróbálom korrigálni: én gyakran vágok vele apró darabkákat és nagyon zavaró, hogy az asztallapban lévő műanyag betét kb. 0,5mm-rel mélyebben van, ami kis darabok vágásánál nagyon zavaró tud lenni. Van egy kis barkács gérvágóm is, ott nincs műanyag betét csak az alu asztal a szükségesnél alig nagyobb réssel, azzal nincs ilyen gondom. -
Vikusz77
tag
válasz
Madmax81
üzenetére
Épp tegnap benéztem egy jysk (ha így írják)-be. Mindkét eladósrác nagyon udvariasan köszöntött, körülnéztem nem vettem semmit utána is köszöntek. Nem tegeződve kapásból stb, hanem ahogy illik.
Az a vicc hogy már ezen lepődik meg az ember, szinte már azt hiszi kandi kamera ha normálisan viselkednek az emberek
. Érdekes világ ez...Na azért az a Gelkos ár amit belinkeltél az nettó, azt vedd figyelembe.
-
Madmax81
aktív tag
válasz
Vikusz77
üzenetére
Erről jut eszembe, te például üreges téglába ütve fúrsz vagy simán? Én simán szoktam de nekem nem számít hogy elmegy vele egy perc.
Nekem sem ütve fúrós az akkus gépem de sokszor én sem szarozok a hálózati géppel és csak úgy natúrba bele küldöm az aksis gépet , igy is eltart pát másodpercig de megoldja a problémát

-
Madmax81
aktív tag
válasz
Vikusz77
üzenetére
Szia
Csak kicsit fényzni akartalak

Nem a géppel volt a baj az azóta is él és virul azóta is nyúzom semmi baja .
Itt igazából a kereskedők voltak a szar alakok ha nem érdekük a dolog nem foglalkoznak vele neki az nem haszon hogy a garanciás dolgokat intézi .
Múltkor a Bosch excenteresemre kerestem tépőzáras talpat ugyan is kölcsön adtam és a márka kereskedő megígérte hogy szerez , bementem az irodájába ketten megnéztük milyen a gép típus szám stb robbantott ábrán megkerestük mi a talp típus száma megírtuk a Bosch nak a megrendelést azóta sem válaszoltak a kereskedőnek .
Ebből mit lehet leszűrni a kereskedő azóta lemondta a Bosch szerződését és Makitát árul én vettem tőle az utolsó Bosch gépet
.
Szerencsére volt egy ismerősöm a Bosch központi raktárában és ő szerzett de neki is 4 hét volt mire az anya cégtől megjött a csiszoló talp j jó kis herce hurca gusztustalan ez az egész garanciás és alkatrész beszerzés ami nem érdeke a cégnek azzal nem foglalkozik .Másik történet decembert barátnőmnél töltöttem Debrecenben( ott lábadoztam ) bementem egy Dewalt márka kereskedésbe az eladó fel sem kelt a székből mikor bementem , vártam pár percet mire megszólalt az asztal mögül ordititt nekem a terem másik felébe Mi KELL ilyen hangnemben , mondom mire elenne szükségem mondtam hogy a Gelkós srácok nem tudták beszerezni mire az eladó ha ők nem tudták beszerezni akkor nincs és vissza ült az asztalához és netezett tovább az eladó .
Majd 5 perc múlva oda jött hozzám és megkérdezte miről is lenne szó megeresztett pár telefont majd azt mondta még utánna méz a dolgoknak , kértem tőle egy névjegy kártyát , majd 5 perc fiókban turkálás után kijelentette hogy nincs névjegy kártyája .
15 percet voltam a boltban szétnéztem ez a Dekopír náluk is ennyibe került a Gelko nál pedig ennyiAz eladó hihetetlen Bunkó volt nem is időztem ott tovább egyszerűen nem tudott akart segíteni de ha egy 120 ezres gépet akartam volna ott megvenni kinyalták volna a seggem
-
Vikusz77
tag
válasz
Madmax81
üzenetére
Egész kedvet csináltál hozzá
.
Sajnos pesszimista vagyok, igazad van. Genetikailag ilyen vagyok sajnos.
De van rá okom
, a dewalt is ment vagy 5 órát aztán mégis beszart. Azért ez csalódás.Ez az ütvefúrós verzió (a két elu közül) úgy látom újabb kiadás mint a másik(gumimarkolat), és van hozzá egy tulaj szerint 70 %-os 2002-es ,de utána celláztatott aksi, árban meg 3000 el több mint a másik gép töltővel.
Tudom hogy lehet hogy a szénkefe csere nem lényeg, de azért egy 10+ éves gépnél már könnyen lehet hogy a végét járja. Nem árt ha lehetőség van cserélni.
Az se kizárt hogy néha még az ütvefúrás is jól jöhet.
Erről jut eszembe, te például üreges téglába ütve fúrsz vagy simán? Én simán szoktam de nekem nem számít hogy elmegy vele egy perc. -
Madmax81
aktív tag
válasz
Vikusz77
üzenetére
Szia
Ha a motor nem szénkefés az még nem baj nekem kemény 6-8 év szolgálat után adta meg magát de akkor is vak azért mert 140 es csavarokat tekertem be vele és ezt már nem bírta a moror .
Bolygókerekes-e a hajtóműve
A mai legmodernebb áttétel a bolygó kerekes kis helyen elfér tartós nagyon erős megnyugtatlak az akkus fúrók 99% bolygókerék van még az ütve fúrós kivitelben is , az ütve fúró rész a bolygókerék után a tokmány előtt van elhelyezve .Mekkora a tokmány tengelyirányú lötyögése
Miután kikapcsolod az ütvefúró funkciót a lötyögés megszűnik , ha esetleg lenne egy kicsi az már a sok használattól van , nekem a 8 éves Makitám már vagy 11-1,5 mm lötyög szegényke már szét van kopva de még mindig működik .Ugyanúgy van-e rajta fordulatszám állítás mint a csavarozókon?
Igen ugyan úgy ahogy nyomod a ravaszt úgy gyorsul majd a gép motorja .Ugyanúgy van-e akkora nyomatéka?
Igen ugyan úgy scak egy ütőművet raktak bele ami nem befolyásolja a nyomatékotEz a gép 6-7 ezerért nagyon is jó vétel, mi sem bizonyítja jobban hogy jó a gép még ennyi idő után is működik él és virul .
de amilyen pechem van ha vennék 30 ért egy makitát akkor meg úgy járnék mint Thyeby az aeggel
Ne légy már ilyen pesszimista a Makita jó márka és nem szarik be egy könnyen főleg úgy hogy csak egy hónapban egyszer veszed elő .Az ELU is hasonlóan jó márka sőt egy kicsit megelőzte a korát , a Dewalt ugyan ezt a gépet árulta évekig és nem volt ellenfele csak a japánok tudták tartani vele a lépést stabilitásban és kitartásban .
-
Vikusz77
tag
válasz
Madmax81
üzenetére
Én már rég tudom hogy az olcsó a drága, de ez tényleg megérte ezt a kemény 800 forintot.
Uyganilyen gagyi dugókulcsot pl használtam már, persze nem ipari mennyiségű csavarhoz, de semmi probléma nem volt vele. Ehhez adtak csak ebből vagy 15 féle méretet. Ha minőségit veszek darabja 500-1000 ft.
És ez is tökéletes nekem. Nem szeretem a gagyi dolgokat, de ez nagyon korrekt kis kuffer hidd el.
Nyilván nem ebből kell használni a biteket, bár a kézi csavarhúzóba szerintem elmuzsikálhat még az is.
Bitszár meg majd kiderül mit bír.
Épp a 10-es torx necces egyébként ami miatt megvettem, mert pici méret, na az tényleg elnyalódhat.
De ennyiért még a nélkül is megvenném most is. De nem akarok rábeszélni senkit
. -
Madmax81
aktív tag
Szia
Csak nem te is szakmabeli vagy ?
Szerintem a te géped felső csúszó része erősebbnek néz ki ,az a baj hogy még nem dolgoztam a te gépeddel és igy nem tudok neked beszámolni miben jobb az enyém .
De ahogy látom a gép állvány alsó része egy és ugyan az ( Sopronban a faipari kiállításon azt mondta a szakkereskedő hogy egy kicsivel halkabb az ujabb kivitel ) még annyi lehet a különbség hogy ezzel 30-31 cm átvágható gond nélkül plusz van rajta " lézeres vágásjelző " meg egy kis ledes lámpa ami úgy világít hogy mikor véletlenül lehajoltam valamiért sikerült belenéznem percekig semmit sem láttam .
Régen én is álmodoztam a KGS 255 gépről mikor a kedvenc Dewalt gépem 140 ezerbe került sajna a pénz miatt le kellett mondanom a Dewaltról de egyszer majd arra is jut pénzem .
Én itt vettem az enyémet szerintem jó árban volt .
Ezúton is köszönöm Vikusz77 fórumtársnak hogy segített a vásárlásban
-
Vikusz77
tag
Na, kicsit utánaszimatoltam a használt elu gépeknek.
A motorja, kapcsolója egyiknek se cserélhető a bedöglött gépemmel.Az egyik motorja szintén olyan amiben nem lehet szénkefét cserélni-ezért ez kiesik, mert ha sokat használták hamar kuka lehet.
Marad a másik, találtam egy jó oldalt ahol robbantott ábrák vannak mindenféle gépről. Alkatrészeket árulnak.
Íme:Ennek a motorjában cserélhető a szénkefe. Ott angliában árulják, hogy itthon beszerezhető-e fogalmam nincs, esetleg megkérdezem valahol..Hátránya: nincs rajta nyomatékhatároló, De Madmax bogarat ültetett a fülembe hogy ez lehet hogy nem is hiányozna, tény hogy ritkán használtam.
Amit még meg akarok tudni:
Bolygókerekes-e a hajtóműve vagy más rendszer-nem tudom számít-e.
Mekkora a tokmány tengelyirányú lötyögése (ugyanis ez tulajdon képpen egy akkus ütvefúró-fúró). Kérdés hogy ez zavar-e majd engem csavarozásnál. Szerintem megszokás után nem.
Ugyanúgy van-e rajta fordulatszám állítás mint a csavarozókon? Ugyanúgy van-e akkora nyomatéka?- szerintem igen, mert a fordulatszám ugyanakkora, akku ugyanaz.Eladója adásvételei mind pozitívak, gépekkel is meg voltak eddig elégedve a vevők. Korrekt embernek tűnik.
Talán ha a töltőt nem kérem oda adja mondjuk a gépet-akkut 7 ezerért. Ha nem, 9 ezerbe fog kb kerülni mindenestől.Vagy megszopom vagy nem
, de amilyen pechem van ha vennék 30 ért egy makitát akkor meg úgy járnék mint Thyeby az aeggel
. A garancia után rögtön beszarna.
De nincs is most erre 30-am, a gép meg kell. -
Soká
senior tag
Neked melyik típusról vannak ilyen rossz tapasztalataid?
Én tavaly elég sokat törtem a fejemet azon hogy mit válasszak 70-80ezer körül és végül nem találtam jobbat, mint a Metabo. De nem vagyok maradéktalanul elégedett, csak amit jónak gondoltam (és ez a "gondolás" még mindig csak feltételezés) kb. kétszer annyiba került volna.
Nekem nem napi használatra szükségeltetik, viszont pontos, precíz munkához. -
Soká
senior tag
válasz
Madmax81
üzenetére
Ö, végre egy élő ember, aki használt már KGS 216-os gérvágót!

Csak azért "lelkendezek" mert tavaly vettem én egy KGS 255-t, aztán még haza sem értem vele, megjelent a Metabónak ez az újabb gérvágó szériája, ráadásul papíron jobb képességekkel, mindezt határozottan olcsóbban. Azóta is figyelgetem, de még nem sikerült boltban találkoznom vele.
Mik a tapasztalataid, illetve tudod-e, hogy a két gép hogyan viszonyul egymáshoz?
A KGS 255-t még mindig lehet kapni és drágábban mint a 216-ot.
Egy dolgot sejtek a 216 előnyéről, de érdekelne a véleményed!
Köszi![link]
Én itt vettem a KGS 255-t br. 78-ért, most 145ezer(!?) a KGS 216 csak a fele és még egy konyhai mixergépet is adnak hozzá, csak, hogy a feleség is jól érezze magát.
(amikor megjelent ez a gép, 55ezer körül volt az ára) -
thyeby
őstag
válasz
L.Szilárd
üzenetére
"Mi van ha fa keretet melegítem meg és utána valamilyen eszközzel helyre húzom az ajtót?"
Ha nem adsz hozzá vizet is, akkor utána ugyanoda visszarúg. Fél évszázados fa már jól emlékszik a legutóbbi alakjára. Az asztalosoknak viszont semmi tapasztalatuk az ötvenéves alapanyaggal nincs.
Próbálgasd egy kajla hulladék tölgyön.(Még gőzölés után is elég sokáig (hónapokig) kellene szorítóban hagyni, hogy pont úgy maradjon, amikor leoldod a szorítást.)
-
Madmax81
aktív tag
Ha nem ismerlek régebbről, erre azt mondtam volna, hogy mocskos metebó reklámember vagy!
Lehet hogy reklám ember vagyok

De nem a Metabó hanem a Makita és a Dewalt reklám embere vagyok
Nekem úgy látszik szerencsém van ilyen dolgokban .
Remélem a te ügyed is megoldódik egyszer . -
L.Szilárd
csendes tag
Üdv!
Az ötlet jó, de két gond lehet vele. Nem a fa, meg a bitumen. Hanem az hogy egy közel 6 méteres autóról lepucolni így a festéket kicsit költséges.
A másik meg elvetemedhet a lemez.
Mert ha bitumen egy kicsit meg olvad, az nem katasztrófa.Ötlet: Mi van ha fa keretet melegítem meg és utána valamilyen eszközzel helyre húzom az ajtót?
Csáó
-
L.Szilárd
csendes tag
Üdv!
Tudom ez is benne van. De azt mondtam a tulajnak, hogy csak garanciát nem tudok rá vállalni, és hogy ilyen anyagoknál bármi megtörténhet. Még az is, hogy valahol eltörik és esetleg cserélni kell. Tehát minden kockázatot elmondtam neki, és hétfőn lesz úgyis a részletes felmérés. De viszont ha sikerül az elvárásainak megfelelően megjavítani akkor hatalmasat nyerhetek rajta. Nem csak anyagi értelembe, mert itt akkor az anyagi nyereség már nem is igazán számít. A presztízs többet fog érni.
Csáó!
-
L.Szilárd
csendes tag
-
thyeby
őstag
válasz
Madmax81
üzenetére
Ha nem ismerlek régebbről, erre azt mondtam volna, hogy mocskos metebó reklámember vagy!
Jó volt olvasni a végét!
Legalább Téged nem szédítettek ki a pénztárcádból! (Mondjuk ez meg a másik véglet, mert tényleg szakszerűtlen kezelésből adódott a baj.)Tudod, mi az én motabó gérvágóm legutóbbi története? Újfent eltört a védőburok. Szépen kifizettették velem. Az árán már komplett gérvágót adnak a partikerbe - igaz, agojamát, de nem hiszem, h ennél pontatlanabbul vágna. Mert ezzel derékszöget vágnom még sohasem sikerült a legnagyobb odafigyelés ellenére sem. Már eleve nem is lehet a támasztósínt oda kalibrálni, h ahol kattan, ott közel merőleges legyen, hanem úgy másfél-két foknyinál kell jól leszorítani a szögbefordítót. de nehéz, mert a golyó könnyen visszahúzza a gyári helyére.
Mindegy is. Visszaküldték kijavítva, és úgy beállítva, h a buroktól nem bukik le teljesen a tárcsa, és nem tudja rendesen átvágni a fát, csak ha erősen megfeszítem. Magyarul néhány vágás után újra eltörik majd. Szervíz után nekem kellett szerelgetnem, h használni tudjam legalább a pálcák hosszravágására.Hát ezt már azért nem is írtam, amikor történt, mert unalmas lehet már a szar metebóimról olvasnotok mindig ugyanazt a fórumon.
-
L.Szilárd
csendes tag
Üdv!
Akkor további érdekességek. A szögek elhelyezkedése nem egyszerű. Mivel aluminium lemezzel van borítva az ajtó, amibe bele vannak süllyesztve a szögek, és az egészen már vagy 3 réteg kőkemény festék réteg van, plusz jó párhelyen 50-60 éves bitumen, szintén kőkemény. Ez a bitumen az ajtó belsejében is megtalálható, 1-2 cm vastagon. Ezek után még mindig egyszerű a szögek kihúzása?
Azt meg egyenlőre látni sem lehet milyen technikával rakták össze a keretet. Az felsorolt anyagok miatt.Csáó!
-
thyeby
őstag
válasz
L.Szilárd
üzenetére
Ha korrekt munkát akar a megrendelő, de úgy, h a régi anyag maradjon az ajtóban, akkor a munkddíjból simán meggazdagodhatsz. Akkor is atomjaira kell bontani, és visszagőzölni - persze ezt kizárhatja, ha oldhatatlan szorítóékes csapolással szerelték anno.
Azt javaslom, h ha a tölgyből a szeg kihúzása már megakaszt, akkor ne fogj ebbe bele, mert nem csak nagyot lehet ezen nyerni, de nagyot is lehet rajta bukni. Mert ha elb@szod, nem h pénzt nem kapsz, de kártérítést is kérhetnek.
Vannak olyanok, akik erre szakosodtak. Komoly tudomány, és csak a szakik krémjének kiváltsága. Ha a megrendelő nem restaurátorműhelyt keres fel az igényével, akkor csak smafu az, h pénz nem számít. Szerintem a tulaj nem műgyűjtő, hanem úgy akar pénzt keresni vele, h fingja sincs semmiről. Ez olyan, mint ha egy lelences gyereket az állatorvoshoz visznek meggyógyítani, mert a gyerek se tud még beszélni, mint az állatok.
-
Madmax81
aktív tag
Akkor most elmesélek egy jó Metabós történetet hogy jobb legyen a lelki ismereted .
Pár hónapja vágtam a gérvágó fűrészemmel egy henger alakú fát daraboltam méretre eddig semmi izgalmas de egy óvatlan pillanatban nem szorítottam le az anyagot az asztalra , bele harapott a fűrész lap és elgörbítette a vezetőt kb úgy nézett ki mint egy c betű másrészt a fűrész csapágyazása is megkapta a magáét .
Ha beindítottam olyan hangja volt mint egy motoros láncfűrésznek .
Elkezdtem vadul telefonálni felhívtam a Gelko KFT -t hoyg rendelnék egy új forgórészt " mert ez a sérülés nem garanciás ez az én hibám miatt keletkezett " sajnos nem tudnak rendelni hívjam a Metabó szervízet .
Felhívom a szervizet mondom mi a baj forgó részt szeretnék venni ok de csak úgy lehet hogy ha bemegyek és személyesen megrendelem + ha megjön személyesen bemegyek érte , mondom a telefonba az nekem két nap és kb 5-7 ezer ft utiköltség erre a szervíz vigyem be a gépet oda ahol vettem ok megint gelko KFt hivom őket közben rájöttem nincs meg az 2XXL garancia elfelejtettem megcsinálni " kérdezem az eladót hol az egy évre szóló garancia jegy eladó az nincs de miért nem regisztráltam be a neten mire én azt nem is említették
nekem , boltos akkor menjek be és kiállítja a garancia jegyet , ok az megint egy nap + kb 3 ezer ft .
Ujra Metabó szervíz akkor adnak egy cimet ami közel van hozzám és oda bevihetem a gépet mondja a szervizes van Gyöngyösön Egerben stb mondom neki Nógrád megye ott lakom jó megtalálj a rendszerben van Vácon is ó az jó kb 20Km azt megoldom .
Hívom a boltot felveszik mondom mi a baj erre a NŐ sajna garanciás ügyintézéssel nem foglalkozunk és különben is nincs hely mert most költöztek át egy másik helyre nem tudná hová rakni
ekkor majd szét baszott az ideg mondom neki nem kell sokáig őrizgetnie scak telefonál a Metabónak hogy van egy ilyen gép és már aznap viszi is a futár , erre e NŐ az lahat hogy a Metebónak van velük szerződése de nekik nincs a Metabóval mondom ok akkor mi legyen erre a NŐ hozza el majd lesz valami it már szédültem az idegességtől .
Megint Metebó szerviz kérek egy másik cimet felhívom azt is hát hasonló elutasítás .
Újra Metebó szervíz momdom a szervíz főnöknek hogy idegileg kivagyok elmesélema történeteket miket mondtak nekem " HA NEM VÁSÁRLOK LEGALÁBB 100 EZET ft értékben akkor egyszerűen LE VAGYOK SZARVA szó szerint , szervíz főnök tudja mit hozza be hozzánk kérdem meddig vannak nyitva 4 -ig nézem az órát 2 óra ok szólok havernak elindulunk térkép elő tanakodás rádió hallgatás mindenhol dugó 3 óra 40 percre meg is érkezünk a szervíz főnök fogad tudja mit fiatal ember MEGOLDOM MAGÁNAK AZ XXL GARANCIÁT + AZ 1 ÉVES GARANCIA JEGYET IS mondom ok ez a jó hozzá állás
Beviszem a gépet nyilvántartásba veszik kérdem hogy fog ez hozzám kerülni , főnök válasza ha a gép tényleg garanciág hibával rendelkezik akkor a DHL ingyen kiszállítja ha nem garanciás a hiba akkor pedig 5 ezer a fuvar NA itt már gyöngyözik a homlokom fejszámolás forgórész csere 20ezer + csapágyak az nem garanciás dolog + szállítás 30ezer körül mondom ez van idegesen de haza jöttünk .
Másnap megáll egy DHL autó a ház előtt vadul dudál mi jött meg hát a gép kérdem mennyi lesz erre a srác ez garanciás Gép
MAJD LESZAKADT A POFÁM de tényleg ott volt a gépemBizonyíték
-
L.Szilárd
csendes tag
Üdv!
Ha újat lehetne csinálni nem is érdeklődnék.
Lehet, de vannak dolgok, amiket sajnos egy ilyen autónál nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ha új ajtót csinálok, akkor már nem eredeti. Ez viszont az értékét komolyan érintheti. Persze tudom, hogy valakik úgy csinálják. De akkor az Oldtimer minősítés már bajos. Mivel a hülye is megmondja, hogy az az ajtó új faanyagból van, mivel nincs teljesen eltakarva. Tehát itt van a kutya elásva. Ha szétszedem, akkor meg ember legyen a talpán aki azt úgy össze rakja hogy ne látszódjon. Meg hát azért a 60-70 éves tölgy anyagból a szöget sem egyszerű kihúzni.Csáó!
-
thyeby
őstag
válasz
L.Szilárd
üzenetére
Asztalos kérdez asztalost a vetemedésről?
Vetemedést kijavítani azonosan egyenlő azzal, h teljesen újat készítünk.
Az ajtó totális szétszedése nem megúszható, csak ha pénznélküli kontármunkát kérnek. Akkor viszont nyugodtan neki lehet esni akár a nagykalapáccsal is, és azt mondani utána: Hát csak minimálisakat ütöttem rá, mint ahogy minimális a javadalmazás is. Egy rojszt rendberakni felér egy új merci árával komám! -
thyeby
őstag
válasz
Madmax81
üzenetére
Tudod, nem adok én ki soha a kezemből szerszámot - idegennek meg pláne. De az apósom kivétel. Nagyszerű ember. Igazi úriember, akitől csak tanulni lehet. És érdekes, hogy őt nem nagyon tudta soha senki megvezetni. Most Őt jobban sajnálom, mint a gépet.
Az AEG-ben vétlen vagyok, bizisten!
A fogyasztóvédők meg azért suhintottak rám, mert nem teljesen a szabálnak megfelelő vásárlói tájékoztatót adtam a termékemhez, az állampolgárnak meg joga van az információra. (De a kurva anyjukat! Egy 5-600 forintos gyerekjátékról van szó! S az AEG mit csinált? Tájékoztatott az engem arról, h az akkura csak egy év lesz a három év? Pedig 40 ezer forinttal húztak le És a mitabó mit csinált? Tudod, mit válaszolt a fogyasztóvédelem arra, h bepanaszoltam a metebót, h a honlapjukon 24 órás szervízelést ígértek, ellenben a törvény által szabott 1 hónap kétszerese is kevés volt nekik szervízre? Azt, hogy az a becsapás nem becsapás, mert csak az internetes honlapjukon ígérték. A matabó meg félmisivel húzott le.)
-
L.Szilárd
csendes tag
Üdv!
Mivel apám autófényező, és csinált már nem egy veterán autót, így én is kezdek belekerülni ebbe a felújítási körbe. Most ilyen jellegű kérdéssel fordulok hozzátok. De még mielőtt feltenném három fontos dolog: 1., nem lehet jobban szétszedni mint ahogy van. 2., Viszont a költségek nem számítanak 3., lehető legegyszerűbb megoldást keresem.
Akkor miről is van szó:
Fényezni kell majd egy Rolls-Royce-t. Csak van egy gond vele, amiben mint asztalos a segítségemet kérték. Az ajtók elvannak tekeredve. Ezek az ajtók úgy néznek ki hogy egy össze csapozott általában tölgy keretre van a lemez ráhajlítva, és szegelve. Ezeket az ajtókat kellene teljes szétszedés nélkül helyre igazítani. Jelenleg képet nem tudok feltölteni róla, de ha lehetőségem lesz akkor mindenképpen fogok feltölteni. További infó talán annyi lehet még, hogy kívülről ebből nem, vagy csak minimális látszódhat.További kérdésekre amint tudok válaszolok.
Csáó!
-
Madmax81
aktív tag
válasz
Vikusz77
üzenetére
Tudtam hogy ezt is szét akarod szedni

De ha esetleg szét szeded akkor nagyon óvatosan nézd meg mit hová teszel ha össze rakod a gépet .
A belseje szinte ugyan az lesz ugyanis a Dewalt az első pár évben azzal volt elfoglalva hogy az " Új fejlesztéseit " széles körben elterjessze .
Eben az időszakban csak "annyit fejlesztettek hogy citromsárga lett a szürke burkolat
"Persze, gyenge minőség, na de ennyiért?
Majd idővel te is rájössz hogy az olcsó az drága , amikor majd szétesik a bitszár elnyalódnak a bitek és a harmadik készletet veszed majd 800 forintért rájössz hogy nem ez volt a jó megoldás.
-
thyeby
őstag
Nna, basszameg!
Az AEG még mindig nincs kész, és kiderült, az akkura, töltőre a garancia csak egy év, amiből meg kifutottam. Ez egy konstrukcióhibás széria, nem egyedül voltam a szervízben ugyanezzel a tünettel. Gondoltam, kidobom a szarba, és dolgozok tovább a Hilti-vel. Tíz éve ütöm vágom, kifogástalan (még a csemperagasztót is mindig azzal kevertem). Csak nehéz. Vagy két és fél kiló volt. Amíg nem volt az AEG kicsi, addig is ezt emelgettem. Erre mi történt?
Mondja az apósom, h adjak már egy 13-as tokmánykulcsot, kéri a szomszéd. Adtam. Visszajött. Nem jó a kulcs, adjak fúrógépet! Odaadtam a Hilti-t. Megléptek vele. Szerintem nem a szomszéd volt, hanem idegenek, mert egy üres házhoz kérték, az öreg nem is ismerte őket. Mostmár semmilyen fúrógépem sincs. Az öreget sajnálom, mert eszi magát rajta.
A fogyasztóvédők meg megbüntettek szarért 100 ezer forintra.
Ne is próbáljatok most megnyugtatni, mert attól leszaladok a sufniba, oszt a tökömbe állítom a baltát!
Tudod mit Vikusz? Most cserélnék Veled! És juszt se DeWaltot, meg használtat vennék, hanem egy bajnokverő akkus Hilti-t százezer felett, még mindig olcsóbban, és plánemeg prímábban jönnék ki a mérgemből, mint thyeby.
-
Madmax81
aktív tag
-
Vikusz77
tag
válasz
Madmax81
üzenetére
Kösz az együttérzést, nem tragédia
.Az én dw928-am se olyan új 2004-2005-ben vettem ezen még nincs guminurkolat. Ez az elu szerintem is pár évvel korábbi, rákérdeztem, talán kiderül.
Nem hiszem hogy nekiállnék átszerelnia motort kapcsolót, bár amilyen vagyok belekukkantok
. De már előre szidom magam
. Most óvatosab leszek. Gyanítom hogy a belseje nagyon hasonló egyébként.Ez a dw907-es amit belinkelktél 12 voltos, amim van 14,4 ilyenben kersegélek mivel új az akksim, és árában nem tudnám eladni.
De 20.-ért kicsit sokallom is ezt a gépet egy akkuval.Ez a Kinzo egy csoda
. Néztem hogy minek van két sor dugókulcs, hát azért mert az egyik collos méretezésű, szökőévben ha kellhet, de akkor nagyon.
Van benne bitszár (ezt akartam úgyis venni) hosszabb bit szár, kicsit flexibilis bit szár, bites nagy csavarhúzú, racsnis marokcsavarhúzó, bitek, hosszabb bitek, stb...
Persze, gyenge minőség, na de ennyiért?
Komolyan mondom ennek örülök
. És ez a kis retikül hozzá 
-
Madmax81
aktív tag
válasz
Vikusz77
üzenetére
Szomorú hír pedig mondtam hogy vigyázz mindenre de hát megtörtént ami megtörtént most már kár bánkódni .
A másik gép ha jól látom nem teljesen olyan mint a tiéd ez egy előző generációs gép , ha szerencséd van és akarsz szerelni akkor át teheted a motort de ha csak az új gépet használod az új aksival .
Az is lehet hogy tényleg zárlatos a motor és ez okozza a galibát ha nagy feszkót kap biztos áthúz valami a tekercselésben .799ft-ért.Kinzo
Ezt aztán ne használd nagy csavarok meghúzására mert gyorsan rá fogsz jönni hogy gyenge anyagból van és el fog "nyalódni "
-
takee27
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene! Ismeri valaki az alábbi asztali marót?
Ez egy metabo tf 100-as, és az érdekelne használt e már valaki ilyet és mi róla a véleménye. Meg tudja esetleg mondani nekem valaki, hogy a száras marót be tudja e fogni?
-
Vikusz77
tag
Hogy mi lett volna ha elviszem az már nem derül ki. Gondolom motorcsere ajánlása.
Nem akartam én tönkretenni, csak a kommutátort kitisztítani. A kapcsoló elromlása pech volt. Persze a szerelő nem rontotta volna el, tudom. Most már ez a helyzet. Sajnos.
Akkum pedig már meg van mint írtam, most már kénytelen vagyok hozzá beszerezni egy használt gépet. Ha az is szar lesz, veszek egy agojamát
. -
mdk01
addikt
Ha már a szemednek nem hiszel, hát nekem higgyél: Kikapcsoló szerkezet, ami nem hagyja, hogy bekapcsolják.

Jah tényleg, nem vettem észre.....milyen sokat vesztettem vele.

Vikusz77:
Nem lett volna egyszerűbb elvinni egy szerelőhöz aki ránézésre megmondja mi a baja és mennyibe kerül a javítása?
Amúgy ha ilyen ritkán használod lehet nem érdemes drága gépet venned mert idővel töltés nélkül tönkremegy az aksija használat nélkül is. -
Vikusz77
tag
Nem volt túl sikeres a dewalt csavarozóm szétszedése.
Szétkaptam, olyan mint a te meghalt makitád Max, van ebben ám szép hosszú szénkefe, de egy rézlemez nyomja neki a kommutátornak, nem egy rugó mint általában. Lepucoltam, kiszedni csak úgy lehetne ha a motorház borítását kihajtogatom. Tehát ha jól látom nem bontható.
Ami azért érdekes, mert neten találtam hozzá szénkefét, még magyarázza is egyik helyen egy fószer hogy lehet cserélni. De nem azzal van a baj úgy látom.Sikerült elb*sznom a kapcsolóját hogy teljes legyen az öröm
, ugyanis a műanyag-ház nélkül rádugtam az akkura a gépet hogy megnézzem mit látok ha forog a motor, de fordítva tettem rá
amitől a kapcsoló felmelegedett és pattant egyet, utána már jó polarítással rátéve az akkura melegedett,a motort meg alig forgatta (egy mp után persze leszedtem róla) gondolom zárlatos lett...
A motor érdekes. Ha rákötöm az akkura(kapcsoló nélkül persze teljes gőzt kap) pár pillanat múlva világít a szénkefe és égeti el villám gyorsan (füstöl is). Ha kis áramot kap (számítógép táp, amíg nem volt akksim arról próbálkoztam) , tehát ekkor semmi különös nincs, kisebb erővel de simán forog, a szénkefe sem világít.Összegezve:
a kapcsolót kinyírtam, a motor fingom nincs hogy mitől égeti el a szénkefét, és miért van az hogy kis áram esetén látszólag normálisan megy.
Az akku elvileg nem lehet jelentősen nagyobb feszültségű mint a névleges(még nem tudtam pontosan kimérni). A cellák száma adott, és ezek technológiai okoból tudnak 1.2 voltot kb. Pár volt pluszt meg el kell viselnie szerintem, főleg pár másodpercig. Ja meg jut eszembe, dolgoztam vele már több percen keresztül gond nélkül mielőtt elkezdte a furcsaságokat, úgyhogy nem lehet az akksi a ludas.
Rejtély számomra. Lehet hogy a motor zárlatos vagy a tököm tudja.
Sajnálom, mert olyan szép ez a bolygókerekes hajtómű hogy csak na. Nem láttam még ilyet. És tök új állapotban van...Nincs pénzem új makitára, ez a szomorú igazság. Másra kell.Így sok alternatíva nem marad.
Most látok egy másik Elu-t szar akksival (nem baj, elég ami van), és töltővel 6500. Postával megvan 7 ezerből.
A gyenge láncszem mint kiderült a szénkefe, mivel nem tudni mekkora. Szétszedni meg nyílván nem fogja az eladó a kedvemért hogy megnézze. De nekem évi pár órára kell, ha mázlim van sok évig kiszolgálhat. Ja, és ezen van nyomatékhatároló, bár tényleg nem létszükséglet.
[link]Ja, kellett a szétszedéshez 10-es torx. Obiban nézegettem mit is vegyek, készlet mind 2000 fölött volt, majdnem vettem egy profi egy darab csavarhúzót 1400-ért, de aztán megláttam ezt
799ft-ért.Kinzo
.
Ebben aztán van minden
.
Persze ezt is beszoptam
, mert egy darab csavar mélyen volt neki (a lukba nem fért be a bit vastagsága), de flexxel levékonyítottam a bit szárát és így jó lett.Szóval leamortizáltam a dewaltot
hogy rohadna meg. Viszont van egy szuper új akksim, meg töltőm is, amihez már csak gép kell. -
Madmax81
aktív tag
válasz
Dízeles
üzenetére
Az a beugratás az egészben hogy amit linkeltem az a " régi két éves modell " az uj igy néz ki
A régi adatai
Akkufeszültség: 12 V / 2,0 Ah
Fordulatszám 1: 0 - 350/perc
2: 0 - 1.200/perc
Tokmánybefogás: 0,8 - 10 mm
Nyomaték: 30/18 Nm
Fúrásteljesítmény: fém 10 mmAz új adatai
Akkufeszültség: 12 V / 2,0 Ah
Fordulatszám 1: 0 - 400/perc
2: 0 - 1.300/perc
Tokmánybefogás: 0,8 - 10 mm
Nyomaték: 30/18 Nm
Fúrásteljesítmény: fém 10 mmKicsit csiszolgattak rajta a fiúk .
-
Madmax81
aktív tag
Mennyiért vetted a Makitádat beugratós kérdés lesz

-
Madmax81
aktív tag
Az a baj hogy sokk az elvárásod
Hidd el az az 1,2-1,3 kg tényleg nem sok ,az AEG géped milyen nehéz ??
A másik baj hogy ha túl kevés a feszültség annál lassabb fordulat egy 7,2v géppel akár milyen lyukat fúrsz nem fogja bírni azért mert 500-600as fordulaton működnek .
Esetleg ez megfelelne -
thyeby
őstag
válasz
Madmax81
üzenetére
"csak hát az ára volt csillagászati"
De még azt is megérte volna, ha nem csinálják bele azt a csúnya típushibát. (De jó, h írtad akkor! Addig mindig úgy hagytam ott a boltban azt a gépet, h mondtam neki: Várjál türelemmel, egyszer jöhetsz te is velem! Ám hasznos hsz-ed óta megszakítottam minden diplomáciai kapcsolatot véle.)
-
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77
üzenetére
"mert hittem a magyar használati utasításnak"
Az erkölcs azt diktálná, h kártalanítsanak ezmiatt, és tapossanak a mogyorójára annak a nagytudású felsőfokú nyelvvizsgás úriembernek. A kapitalizmus viszont azt diktálja, h az erkölcs teljesen felesleges a társadalom minden gyártója és kereskedője számára.
"Bár ezt nem tudom hogy oldanák meg"
Ha a cellafeszültség sietve esni kezd, akkor nem kapcsol be. Ez a gép úgy tesz, amikor kezd merülni az akku, mint aki elromlott. Nem gyengül, nem lassul sose, csak egyszer már hiába húzod a ravaszt, el a se indul. Okos dolog, nekem tetszik - csak kár, hogy valamiért mégsem jött össze igazán ez a fejlesztés. Nagy bátran adtak rá 3 év garanciát. Már biztos bánják, h elég lett volna 1 év is.
-
thyeby
őstag
válasz
Madmax81
üzenetére
Köszi!
Átnézegettem őket. Tulajdonképpen ezek nekem még mindig túl erősek, és főleg nehezek. Sok pici lyuk gyors fúrásához kellene vmi speciális, de nem gyárt senki olyat, amire úgy igazán fájdulna a fogam. Van a Makitának ez, csak nincs tokmánya, és lassú. Pedig ha lenne, és gyorsabb lenne...
-
Madmax81
aktív tag
válasz
Vikusz77
üzenetére
Az AEg ha jól tudom nem gyárt barkács gépeket abban jó dolog ez a feszültség figyelő rendszer de egy barkács gépbe valószínűleg nem raknak bele semmilyen elektronikát hogy ne drágítsák az árát feleslegesen .
Ha elfogadsz egy jó tanácsot az aksit mindig teljesen feltöltve rakd el ha egy ideig biztos nem fogod használni , majd szépen kisül az idő múlásával de addig is van benne feszültség és ez a lényeg .Érdekes dolog amit írsz hogy nem csavarozásra tervezték , ha hiszed ha nem én soha nem használom a mechanikus erő szabályzót " racsnit " utálom a hangját meg azt ahogy rázza a gép a kezemet mikor működésbe lép .
Mindig "szabad kézzel "csavarozok már jó régen dolgozok ugyan azzal a géppel úgy hogy a csuklómban van a nyomaték szabályzó , és más gépeken sem használom pár csavar betekerése után már érzem a gépet , persze ez nem azt jelenti hogy nem jó dolog csak én nem szeretem .
Volt egy 12v Festo gépem ott elektronikus volt a nyomaték szabályozás az volt az igazi nem rázott nem kattogott egyszerűen leállt mikor elérte azt a nyomatékot csak hát az ára volt csillagászati
-
Vikusz77
tag
válasz
Madmax81
üzenetére
Ja, így már értem.Csak ez azon nem segít hogy ha valaki, - nem iparos, otthoni barkácsoló- hónapokig nem nyúl a géphez, mert az önkisülés lemeríti teljesen.
De tény hogy jó dolog hogy nem kell figyelni meddig használhatod a gépet és lekapcsol, nem hülyeség.Megkérdeztem az Elu gép eladóját, kiderült hogy mivel ez ütvefúrni is tud, nincsenek rajta nyomatékfokozatok (nem csavarozásra tervezték) . így ez már nem pálya.
Holnap ha tudok közlekedni veszek torx bitet és szétszedema gépet. Közben lefotózom, hogy össze is tudjam rakni
, ezt ajánlom másnak is ha valami bonyolultabb berendezést szétkap, előtte fotózza le. -
mdk01
addikt
válasz
Vikusz77
üzenetére
Ez volt anno velem
Nekem előtte Makita gépem volt és részben azért vettem ismét azt mert így tovább tudtam használni az előd aksijait.
Ár szempontjából mint látszik is ki lehet fogni 25-30k között 12V-os gépeket csak meg kell keresni a megfelelő helyet meg kell hozzá egy kis szerencse.
Viszont a te esetedbe mivel neked DeWalt géped van és van hozzá egy elvileg jól működő új aksid én a helyedbe a DeWalt gépek között nézelődnék, hogy az új aksidat tudd használni a jövőbe. Persze mielőtt beruházol 50k-t egy új gépre szedd szét a régit hátha meglehet javítani.
....sztem...és igen valóban sokak a teljesen lemerítés alatt azt értik hogy csutra lemerítés, ami téves, mert nem szabad állóra meríteni az aksikat, mert az már mély kisülést okoz.
Az én leírásomba amit a géphez kaptam 2002-ben még azt is írták, hogy a merülőfélbe lévő géppel nem szabad dolgozni, mert az erőltetés a gépre is kihat nem csak az aksira és károsodik mindkettő.
Én személy szerint úgy szoktam ha érzem, hogy merül a gép még kicsit dolgozok vele érzéssel és mikor elkezdene erőlködni akkor üresjáratba még annyira merítem, hogy lassan, de még egészségesen tudja forgatni a tokmányt. Nálam kb. ez jelenti a nem erőltetést és a nem teljesen lemerítést.Longeye:
Ha jól emlékszem te hajó padlóztad a padlást.
Senki nem említette, hogy a padlásra készülő hajópadlót luxus csavarral rögzíteni?
Konkréten a szegelésre gondolok.
A hajópadlót a lambériával ellentétbe fordítva szokták rakni és a csap felett szegelnek tehát még nem is lett volna nehézkes a lerakása. -
Longeye
tag
SOS!
Sziasztok!
Ha emlékeztek rá, nyáron ledeszkáztam a padlásunkat (útmutatásaitok és tanácsaitok alapján) és olyan fóliát is tettem alá, amilyet ajánlottatok.
Most vezettetjük be az Internetet és emiatt néhány helyen megbontottam a padlót. Azt tapasztaltam, hogy kb. a ház közepe táján (épp ott ahol a lépcsőház van) nedvesedett a fólia. A szobák fölött csont száraz, ott semmi gond. Most azt csináltam, hogy két helyen felvágtam a fóliát és nem tettem vissza a deszkákat. Most már ott is kiszáradt.
Lehet az az okat a párakicsapódásnak, hogy a lépcsőházban nincs fűtés?
Arra gondoltam csinálok kettő-négy kis szellőző aknát azon a helyen, ahol nedvesedett (kivágok egy-egy kis darabkát a padlóból és ott nem teszem vissza a fóliát sem. Így kapok kb. 25x25 cm-es kis "ablakokat").
Kiváncsi lennék a véleményetekre...
Egyébként minden tök jó, teljesen jól sikerült a padló.Csavarozóval kapcsolatban:
Én is sokat kínlódtam ezzel a témában. Először nem is akartam venni, mert gondoltam jó az én kezem és az mindig kéznél van, meg töltögetni sem kell. Amikor hozzáfogtam a kisházhoz és kiszámoltam, hogy minimum 800 db csavart kell behajtani, na akkor a 200-ik csavar után ráadtam a fejem. Az asszony mondta, hogy vegyünk egy jó minőségűt, de nem hallgattam rá.
Első nekifutásnak egy 5000 Ft-os Einhell-t vettem (3,6 V-os Lithium). kb. 300 csavart hajtottam be vele (3,5x40 -est), amikor elkezdett akadozni. Nem szedtem szét, de a hangokból ítélve eldarálta belül a műanyag fogaskerekeket.
Akkor épp akcióba volt 8000 Ft-ért a legkisebb BOSCH csavarbehajtó (szintén 3,6 V), na vettem egy olyat. Szuperjól működött is, de érdekes módon gyengébb volt mint az Einhell és az aksija is gyorsabban merült. A nagyobb csavarokkal pedig nem tudott mit kezdeni.
Amikor a padlást csináltam, kis családom elutazott 3 napra és nekem ennyi idő alatt kellett volna elkészülnöm. A kis BOSCH azonban 1,5 -2 óránként lemerült (ennek lehet, hogy a 36 fokos hőség is volt az oka, merthogy ennyi volt a padon) Amikor harmadjára másztam le a létrán, hogy feltöltsem az aksit (ez is kb 5 óra pihenő), meguntam és elmentem vettem egy nagyobb BOSCH-t (ez 7,2 V-os Li). Na, ezzel kétszeri feltöltéssel megcsináltam a munkát és kész is lettem, mire hazajött a család. Ezen van nyomatékállítás, a 4x40-es csavarokat fenyőbe 3-as fokozaton hajtja be. A nyáron csináltam a garázsba a falra biciklitartókat (persze fából), ott már 6-osba kellett kapcsolnom, hogy a 6x100-as csavarokat behajtsa a falba.A csavarbehajtásokat úgy értsétek, hogy folyamatos munkáról volt szó, tehát a deszkák és egyéb anyagok, már elő voltak készítve (bejelölve, előfúrva ahol kellett), így csak csavarozni kellett. A gépek csak annyit pihentek, amit töltődtek, vagy a padon, amíg a 4m-es deszka egyik végétől átmásztam a másik végére (néhány másodperc). Melegedtek is szépen, ahogy kell. Szerintem jó teszt volt, csak sokba került. Most az egyszer ha az asszonyra hallgatok, jobban jártam volna...

-
Madmax81
aktív tag
válasz
Vikusz77
üzenetére
lemerülésvédelem lehet az aksikban meg tudják oldani hogy ha mondjuk 10v a gép a feszültség ne essen 9v alá különben lekapcsol az akku vagy az aksis gépben is lehet az a védelem .
Makitánál is raktak az akkuba egy érzékelőt pl ha túlmelegedne töltés közben akkor küld egy jelet a töltőnek és addig nem folytatja a töltést míg a hőmérséklet nem esik egy bizonyos pont alá . -
Madmax81
aktív tag
válasz
Vikusz77
üzenetére
Ha van benne szénkefe akkor azt kívülről tudnád cserélni anélkül ahogy szétszerelnéd .
De óvatosan szedd szét ilyenkor az irányváltó sebesség váltó gyorsan szétesik és utána találgathatod hogy is volt .
Én megkérdeztem a Makitámhoz mennyi lenne egy motor anno pár éve akkor egy komplett gép ára úgy 14 ezer volt és egy motorért pedig 5 ezret kértek " egy szénkefés motorért pedig 10 ezret "Belelestem zseblámpával, a kommutátor koszosnak tűnik
Ha ügyes vagy akkor egy hígítós " fülpiszkálóval " vagy ami oda fér talán le tudod tisztítani, ha nem megy akkor egy szórófejes wd40 vagy valamilyen tisztítóval be kell fújni . -
Vikusz77
tag
válasz
Madmax81
üzenetére
Persze szétszedem, hogy kiderüljön van-e benne szénkefe például.
Ha nincs megkérdezem mennyibe kerül egy motor. Nyugaton kb 5 ezer forintnyi összeg.
Annyit még beleinvesztálnék.
Belelestem zseblámpával, a kommutátor koszosnak tűnik, meg karcosnak is.
De ha szétkaptam beszámolok mit találtam
-
Vikusz77
tag
Ez érdekes .
Nekem azért halt meg a dewalt mindkét akkuja ugyanígy, mert hittem a magyar használati utasításnak és teljesen! lemerítettem töltés előtt az akkukat. Rosszul fordították, mert ezt nem szabad.
Ni-cd akkuk mélykisülésbe kerültek, tönkrement a francba.
Nálad gondolom nem erről volt szó főleg ha van benne lemerülésvédelem.
Bár ezt nem tudom hogy oldanák meg
. Szugerálja magát az akku hogy : ne merüljek le-ne merüljek le
. -
Vikusz77
tag
válasz
Madmax81
üzenetére
én is gondoltam rá hátha formára igazítja magát. Eddig nem nyomtam rá a felületre mert a nélkül is visz mit az állat. Talán javul majd, de a kezem azt nem bírja ki
.
Mondom, a gépet féltettem már úgy berezonált az egész.Igen, az akku kérdés milyen állapotban van-bár azt mondja hogy kitűnő- , de nekem a gép kéne igazából ha kell egyáltalán.
Előbb szétszedem a dewaltot hogy mi újság. -
Madmax81
aktív tag
Makita FÚRÓ-CSAVARBEHAJTÓ 9,6V, 6261 DWE
Ez az a gép nagyon könnyű jól kézre áll nem sokkal gyengébb mint a 12v os de fele annyi idő alatt lemerül nagyobb csavaroknál.
Akkus csavarbehajtó 6260DWE
Ez sem lehet rossz gép -
thyeby
őstag
válasz
Madmax81
üzenetére
"a 9,6 os Makita tényleg gyengus"
Nocsak! Akkor lehet, h nekem éppen az kellene. Pontosítsd már, melyik gépről van szó, utánanéznék a paramétereinek.
Ja, miért?
Dicsekedtem tavaly a kis AEG akkus fúrómmal. Barom jól is tudtam használni. De szűk egy év után mindkét akku behalt. Volt azon pedig minden szentszarra védelem: Túlterhelésvédelem, lemerülésvédelem, kutyafasza, mégis minkét akku kipurcadt. Hideget nem kapott, csak 3x10 es csavaroknak fúrt elő (igaz, sokezerszer) 2,5-ös fúróval.
Nem vettem én azon észre semmi komolyabb hibát, csak a töltő villogott, h eltört az akku. Hiába van még mindig zwei jahre alt garantische, 40 rugóért nem ezt vártam. Ráadásul még novemberben beadtam a szervízbe, és még ma sincs a műhelyemben - rá is kérdezek már holnap. -
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77
üzenetére
"napokon át csiszoltam excenterrel stb, de az kutyafasza volt ehhez képest."
Aha, értem. Akkor selejtes a korong. Tégy a következőképpen: Vegyél máshol ugyanilyen korongot (ezúttal inkább nem Abraboro-t). Felteszed, kipróbálod. Ha az jó, emezt vissza a kereskedésbe, és kérsz érte legfeljebb valami másegyebet
Abraboro:
Előszeretettel használom a forstnerfúróit, mert központosak, éltartók, és elég jól kivetik a forgácsot. Szóval jó kiképzésűek. Mi több, olcsók is. De csak 15mm felett. Alatta a forgács beszorul. Lehet, h jó lenne az, ha magamnak átköszörülgetném a kivető rést, de nincs ingerem rá. Az is lehet, h elég lenne lassítani a fúrógépen, de az sem tetszik, mert akkor amiatt az egy tétel miatt pakolgassam át az ékszíjat? Leltem valami osztrák 15-ös fúrót két rugóért. Nna, az sokkal tutibb az összes Abraboro-nál."és még egy töltőm (ami még kétszer olyan gyors is mint az enyém)."
Ne örülj annyira a gyorstöltőnek! Az mellett az akku is gyorsabban öregszik. Jómagam, ha választhatok, mindig a 2-3 órás mellett döntök. Amíg alszok, nekem ugyan mindegy, h milyen hamar végez, én úgyis csak reggel kelek. Annak való a gyorstöltő, aki helyszínre jár sokat dolgozni nagy nyomatékigényű munkára. Mondjuk egy betonfúró munkája van, amit kötélen lógva kell csinálnia. Vagy egy egész háztömb nyílászáróit cseréli műanyagra, és sok lyuk kell hamar. De a műhelyben? Erős munkához ott a konnektor!
-
Madmax81
aktív tag
válasz
Vikusz77
üzenetére
Az is lehet hogy dolgozol vele és szépen" bekopik" a korong , ha lehet próbálj ki egy márkásabb drágább drótos korongot is hát ha tényleg sz...r minőségű volt a mostani .
Most is tanultál valamit van olyan gép ami még belőled is kirázza az életet
Aksis témában sajna a 9,6 os Makita tényleg gyengus de viszont könnyű ahogy mondtad , én is küszködöm az új gépemmel, mindenre azt akarom használni de olyan erős hogy még harmadik sebességi fokozatban is lehetetlen vele 3,5*20csavart úgy betekerni a bútor lapba hogy ne szakítaná bele a csavart hiába van nyomaték szabályzó 1-es fokozaton .
Nem akarlak rábeszélni a gépre jó az ára alkatrésznek is jó lenne de szerintem az aksik le vannak harcolva egyrészt a gyors töltő iszonyat gyorsan kinyírja az aksikar másrészt ezt a márkát vagy 5-7 éve nem forgalmazzák ami azt jelenti hogy a gép és az aksi legjobb esetben is 5 éves , nekem 7 év után mentek teljesen tönkre a Makita aksijai szóval ez legjobb esetben is 50% akku romlással számolnod kell . -
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77
üzenetére
"1.vegyek egy 12 voltos új makitát két akkuval 25 e körül."
aha!
"Ezt szemből szokás vezetni a felületre, vagy "ferdén"?"
Inkább szemből, de bizonyos nyomásig jól működik ferdén is. Egy a lényeg: Szél, él mindig párhuzamosan és merőlegesen, a sarokra pedig sose rá, hanem mindig le róla.
Egy idő után érezni fogod frankón. AZ érzést pedig nem nagyon tudom leírni: Aki nem evett még sose banánt, annak nem tudom elmondani, hogy az milyen ízű.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Melyik tápegységet vegyem?
- 4K vs 8K – Megéri-e a 8K TV 2026-ban?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Akciófigyelő: jelentős kedvezménnyel nyit a Honor 600
- RAM topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Apple MacBook
- Autós kamerák
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
. Érdekes világ ez...

.
.

A másik meg elvetemedhet a lemez.
Mert ha bitumen egy kicsit meg olvad, az nem katasztrófa.
nekem , boltos akkor menjek be és kiállítja a garancia jegyet , ok az megint egy nap + kb 3 ezer ft .
ekkor majd szét baszott az ideg mondom neki nem kell sokáig őrizgetnie scak telefonál a Metabónak hogy van egy ilyen gép és már aznap viszi is a futár , erre e NŐ az lahat hogy a Metebónak van velük szerződése de nekik nincs a Metabóval mondom ok akkor mi legyen erre a NŐ hozza el majd lesz valami it már szédültem az idegességtől .
MAJD LESZAKADT A POFÁM de tényleg ott volt a gépem
"