- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- Parci: Ég veled, KEndre! :(
- sziku69: Szólánc.
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
AIex
tag
Igen, sajnos nekem a Domino öszvér gép lenne, annyi, hogy UK-ban van egy bolt, aki árul hozzá HM kést. Ha jól tudom, a Domino gyárilag sima "szerszámacél" késsel jön.
Forgácslaphoz talán a lamello a legjobb -szerintem- utána a domino, majd a köldökcsap (tipli). Domino illetve a DDF40 másik előnye, hogy van hozzá egy távtartó, amit az elkészített furatba lehet akasztani, és így pozícionálni a soron következő furatot, plusz ezekhez a gépekhez is van egy hasonló ütköző / steller, ami a -svájci- Lamello gépekhez is. -
thomgrande
tag
-
AIex
tag
Würth még mai napig rendelhető, ámbár hasonló áron. Ha utcáról esel be a würth-höz, akkor 150e Ft magassága, de azt hiszem ez Netto. Nyílván, ha jó a területi képviselője az embernek, vagy jól "kártyázik" akkor lehet kevesebb.
Én is azért nem rohanok érte, mert ennyiért inkább még hozzátennék, és vennék egy Domino-t, vagy egy DDF40-et. Valahol ez is a terv.
Amúgy a GUF22-a felépítése nekem is szimpatikusabb, vagy szívesen is vennék egy komplett szettet 60e Ft magasságában. Esetleg 80e-ért, ha kb. a new old stock kategória. Viszont nem igazán lehet válogatni, itthon kb lehetetlen találni, 2-3 éve volt egy darab eladó, hirdetés feladás után 3-4 órával hívtam, de már elkelt.
-
T J
tag
Most nézem sajnos már a Milwaukee se tartja.
Itthon jelenleg egyetlen gyártó se árul lapostipli-marót ezzel a jó fejrésszel.
Az egyetlen gép amit találtam vele: AMB 800 FDF 510€ és itthon nem kapható.Valószínű drágán adja a beszállító azt a fejrészt, ezért keveset tudnak eladni belőle, ezért pár év után minden gyártó leveszi a kínálatból.
Lamelloért én annyi pénzt nem adnék. Ahányszor eddig a kezembe került, nem sikerült rájönnöm hogy miért így oldották meg. És több gyártó is ezt a béna megoldást másolja.
-
AIex
tag
válasz
Viperator #60693 üzenetére
Igen, valószínűleg ez lesz a típusszám. Arra figyelj, hogy a felépítményen 2 oszlop legyen, ezek azok amik használhatóak. Volt több modell variáns is ezzel a felépítménnyel, de inkább csak színek különböztek.
-
AIex
tag
válasz
Viperator #60690 üzenetére
Ha vissza keresel, időről időre felmerül a téma.
Okés gép, talán 1-2 visszajelzés volt, hogy idővel kottyan minimálisat.
Én azt mondom, csodát ne várj, amennyit fizetsz érte, azt biztosan tudja. Főleg azért sem, mert pl. Bosch-nak szinte ugyan ez a felépítménye, illetve Kress-Mafell is ugyan azt a felépítményt használta anno, plusz a Milwaukee is eléggé hasonlít, szerintem egy beszállítótól jött. Ebből azt a konklúziót vonnám le, hogy sok mozgástered nincsen, a márkával, csak az elektromos motort választod, a felépítményben ugyan azt kapod.
Ha kell egy igazán profi gép, akkor Lamello. A plusz steller hozzá, szerintem nagyon sokat dob rajta, ha lapba akarsz furatot készíteni, élről ütköztetve a gépet. Az ára sajnos annyi, amennyi, cserébe az értékét is jól tartja, és ha nem lakod le a gépet, akkor igen hamar pénzé is lehet tenni.
Másik alternatíva lehet még a régebbi Ferm lamello gépek, bár ilyet már nem egyszerű találni, mert ha kerül fel egy szép állapotban, fél nap alatt, elviszik.
*Felépítmény alatt a talpat, és csúszó mechanikát értem a stellerrel együtt.
-
Viperator
őstag
Szép napot, Urak! Makita PJ7000J-ről vélemény? Előre is köszönöm a választ!
-
Mr Paris
tag
válasz
ph_5.5 #60680 üzenetére
Köszi
Először a maki-t néztem, de keresgélés közben megakadt a szemem a stanley-n, kicsit erősebb meg nehezebb (úgy tudom dekopír-nál ez előny) na meg , hogy ahogy Te is írtad belül fém.Biztos jó a DeWalt, de nekem szerintem elég ez a szint amit az említett kettő képvisel.
-
Mr Paris
tag
válasz
thomgrande #60679 üzenetére
igen, igazad van. köszönöm.
Alex köszönöm neked is, de aszt hiszem megpróbálom a T308BFP-t
-
ph_5.5
aktív tag
válasz
Mr Paris #60677 üzenetére
Nekem a Stanley dekopírom van, pár éve használom. Erős, jó lappal eddig mindent lazán vágott. A gyári leírást túllépve pl 25cm-es gerendát (fenyő) is átvágta.
Ami tetszett benne az a masszív talp, illetve a műanyag talpvédő finomabb anyagoknál eddig jól jött. (bár lehet hogy simán a talp sem okozott volna sérülést)
A befogás szerszámnélküli, mindenféle lapot megeszik. Elvben belül fém minden mechanikai eleme- még nem volt szükség rá hogy szétkapjam. A fordulatszámot a nyomógombbal szabályozhatod, nincs rajta külön tárcsa. (előd modelljén még volt, plusz a régin volt led világítás is, én pont váltásnál vettem az újabb kivitelt)
Szóval semmi csillivillit nem tud, nincs lézer, nincs led... de normális a fogása, kellően messzív. A műanyag hordtáska füle egy kalap izé... a kábel hosszú és gumírozott, kellően vastag, így elcsomagolásnál figyelni kell a hajtogatásra. A kofferba kb 15-20 dekopír lapot be tudtam tenni a géptest mellé.
Makitát akartam anno venni, de nem győzött meg. Ha most vásárolnék akkor lehet hogy DeWalt lenne a befutó. Tudom, az nem ennyi... -
Mr Paris
tag
Sziasztok,
Dekopír fűrész vásárlásba szeretnék tanácsot kérni.
Az eddigi noname gép helyett kéne valami megbízható, 25 ezer kb. a keret rá.
A sokak által ajánlott Makita 4329 és a STANLEY FME340K között vacilálok jelenleg.Most amire konkrétan kell az 38-as munkalapba mosogatóhely kivágáshoz.
Amúgy kb. 1 évben ha 5x előveszem akkor sokat mondtam.
Munkalap vágáshoz ezt a fűrészlapot néztem. Bosch T101BRF
de ez lehet jobb lenne T301BCP a 101-est 30mm vastag anyaghoz írja...Előre is köszönöm a válaszokat.
-
troszti
aktív tag
Sziasztok!
Veszprém, Fehérvár, Budapest környéken tudtok ajánlani fatelepet, ahol kapok szárított keményfát (tölgy, kőris, akác, bükk). Veszprémi vagyok, de itt a környező fatelepeken keményfa alig van, ahol van ott is csak légszáraz. Ilyen 100 km es körzetben elmegyek érte, de mivel rendszeresen szeretnék vásárolni, ennél messzebb nem nagyon szeretnék.
A zatikot nézegettem, meg korábban itt már ajánlottátok, oda terveztem hogy elnézek, de gondoltam hátha tudtok ajánlani jobbat -
indianjoe23
csendes tag
válasz
kavalkád #60666 üzenetére
Köszi, most már rendben minden. (Nem kell átfordítani, mert ki vannak jelölve a furathelyek.)
Ott hibáztam, hogy a munkadarabon rosszul jelöltem ki a felezővonalat, onnantól kezdve csak vakaróztam, hogy mi nem stimmel, mert először nálam a 498 mm-nek a fele az 259 volt
Köszi az útmutatást. -
AIex
tag
válasz
oszikapecs #60670 üzenetére
A keményfémlapkás forstner teljesen jó tud lenni, akár tömörfára is, viszont kézből nem szeretem használni, kicsi a hegye, ami pozícionálná, és ha az ember nem fgyel oda, könnyen elhúzza magát az eredeti furatközponttól 2-3mm-el.
@kerepesig
Ha költséghatékonyan szeretnéd megoldani, minden út, az IKEA-ba vezet.
Itt találsz komplett asztalt, és asztal lábat is. Asztallaphoz, érdemes megnézni az étkező asztal szekciót is, mivel ha jól rémlik, ebben a méretben, vannak laminált, tömörfa, és furnérozot asztallapok is. Annyi, ha kábelvezetőnek szeretnél lyukat fúrni, akkor a tömörfa lenne a legjobb, mivel a furnérozott, illetve laminált lap lehet kartonbetétes is. Illetve IKEA-ban mostanában 1-2 dolog várólistás.Ezen kívül pl. Jaffholz, Zatik is árul táblásított lapokat, hasonló méretben, és lábakat is, viszont én a külünálló lábakat hanyagolnám, sosem lesz olyan stabil, mint egy jó "váz" ami egyben láb is. Hasonló, amik az IKEA-s linken vannak.
Utolsó opció, használt üzleti bútor. Herman Miller, SteelCase. Jofogáson is találsz, illetve vannak cégek, akik ezeknek a használt bútorok értékesítésére szakosodott.
-
-
oszikapecs
újonc
Így igaz ha néha kijáratod akkor szerintem is elég a porszívó, csak azért írtam mert néha tényleg elég zárt ... de én sem furtam még ki soha
Láttam tesztet ami szerint amúgy az olcsóbb forstner is egész szép lyukat fúr, a keményfémlapkás változat, épp most vettem a héten tesztelem én is, és talltam készletben nagyon olcsón. -
orangutan4
tag
válasz
thomgrande #60655 üzenetére
Köszi a válaszokat mindenkinek
-
kerepesig
csendes tag
Sziasztok!
Mivel a gerincem miatt pár napot a padlón aludtam, elhatároztam magam, hogy csináltatok egy normális asztalt.
Az álló funkciót elengedem (home office), inkább az lenne a lényeg, hogy 80-95 centi között tutira kényelmesre be tudjam lőni a magassátot, amit aztán fixálok.160*80 - as asztal kellene, stabil lábakkal, olyan asztallappal, ami gond nélkül elbír 3 monitort.
Milyen vastag asztallap ad kellő merevséget? Mennyire gáz, ha a 3 monitorhoz fúrok kábelvezető lyukat? 10-15centit állítható lábat tudnátok javasolni?
Köszi!
-
kavalkád
senior tag
válasz
indianjoe23 #60664 üzenetére
amit én ebből értek (nem használtam még ilyet, szóval nem feltétlen mérvadó amit írok):
- beállítod a magasságot, ezzel gondolon nincs gond.
- leméred a fiók szélességet, kivonod belőle a fogantyú lyuktávolságát és osztod kettővel, ez lesz az első lyuk helye.
- ezt beállítod a szerszámon a használni kívánt sablon lyukhoz.
- kifúrod.
- átfordítod a szerszámot, hogy az ütköző a másik oldalon legyen ezúttal, majd ha ugyanazt a sablon lyukat fúrod akkor pont kiadja a második lyukat.
- ezt is kifúrod.
- örvendesz vala. -
kavalkád
senior tag
válasz
oszikapecs #60661 üzenetére
a körkivágók jellemzően szélesebb vágást csinálnak mint az anyagvastagságuk, kifér ott az anyag mellette, de ha valakinek olyan eszköze van ami nagyon pontos akkor max kiemeli a szerszámot néhe, emiatt kár segédlyukat furkálni, szvsz időpazarlás ha haladni akarsz.
update: látom közben már Alex is megírta, bocs.
-
AIex
tag
válasz
oszikapecs #60662 üzenetére
Igen, viszont egy alap körkivágó készlet 2-3e Ft, ami azért a használható kategória, nyílván se nem gyors, se nem a legszebb a furat, amit készít, de ha otthon magának rak össze egy konyhát, akkor egy körkivágó is jó megoldás lehet.
Sima porszivóval azért ki lehet szívni, maximum néha érdemes kijáratni a fűrészport.
-
Gaborkik
tag
Ugye a körkivágónak érdemes egy plusz furatot készíteni, ahol a fűrészpor távozhat:
https://www.finehomebuilding.com/2011/08/24/how-to-stop-sawdust-from-binding-up-a-holesaw -
AIex
tag
válasz
orangutan4 #60654 üzenetére
Egy jó forstner (ami szerszámacél, és nem forrasztott lapkás) talán szebb furatképet fog adni, viszont a kérdés az, hogy szeretnéd-e kifizetni egy jó forstner árát, egy munkára. Amennyiben egy munkára kell.
Szerintem ki lehet fúrni egy sima körkivágóval is, viszont a furatkép nem lesz annyira szép, valószínűleg tovább fog tartani, és vigyázni kell, mert hamar el lehet égetni egy körkivágót.
-
st6969
őstag
Olyan 6-7 éve vettem 1000Ft-ért (!) egy helyi barkácsboltban egy 35-ös Abraboro forstner fúrószárat. Semmit sem mondott a márkanév, igazából nem is érdekelt, mi van ráírva. Kellett egy ilyen, hogy a gyereknek a homokozó összerakásánál a 17-es anyát a fakötésű alátéttel be tudjam süllyeszteni. Úgy vitte a nyárfarönköt, mint a vajat. De a fenyőt is.
Aztán pár éve vettem a Lidl-ben egy 5db-os készletet talán 1600Ft-ért. Jó ideig a polcon pihent, aztán elővettem, és nem akartam hinni a szememnek: gyakorlatilag semmire sem tudtam használni. Alig vitte az anyagot, égette is. Kínszenvedés volt még egy 16-os furatot is készíteni még egy vékony deszkában is. Vezetékes fúróval is próbáltam. Szóval Parkside kiegészítőt soha többet, köszönöm.
Aztán visszamentem a helyi barkácsboltba egy 25-ös Abraboro-ért, igaz ezúttal laposfúrót vettem. Kiválóan vitte az anyagot, bár pipa vagyok, mert a hegye viszont üt rendesen. -
Z0mbi
senior tag
válasz
en pont a minap csinaltam 40mm es lapba. Forstner volt a nyero mivel abbol pont jo volt a 35mm os es pont az amit 14000ert vettem - kb mindent visz. (a tobbi meret az epphogynem lidl kategoria. azzal nem mennek semminek neki) Tehat tenyleg a forstnered minosegen mulik
-
thomgrande
tag
válasz
Forstner és forstner között körkivágó és körkivágó között óriási különbség létezik. Mindegyikből található jó és rossz is.
-
orangutan4
tag
sziasztok, ha egy táblásított tölgyfa munkalapba (26mm) kellene vágnom egy mosogatócsapnak egy kb 35 mm-es lyukat, akkor mit javasoltok, mivel fúrnátok ki? A forstner fúró jobb erre inkább, vagy a körkivágó fúró? Utóbbi lehet csak faforgácslaphoz javasolt? köszi
-
ViktorSz
tag
válasz
laci06 #60637 üzenetére
Egy darabig dolgoztam olyan cégnél,ahol kifejezetten tömör bükkfa-ágyakra voltak specializálva és ott ágyrácsként kb80/90*21/23mm-es fenyőt használtunk,40-50mm-es közönkéntA lényeg,hogy ne legyen benne nagyobb göcs,ami egy esetleges nagyobb terhelésnél eltörhet.
Ezeknek a hajlított/rétegelt léceknek igazából 20-25 éve volt értelme,amikor még gyakoriak voltak a max 10cm vastag szivacsmatracok,de a mai modern cuccoknak talán jobb is egy stabil "alap",ami nem hajlik,mert úgy jobban is tudja kiadni a matrac "a reklámszövegben megadott tulajdonságait"(hülye megfogalmazás,de remélem érthető)
Na szóval a lényeg,hogy egy ilyen ágyrácsnál kb semmi sem erősebb,lehetetlen szét..szni is...Meg azért is jó,mert lécenként rögzítve van az ágyhoz,ezért atomstabil,tehát nem nyekereg,ha valamiért mocorogsz(-tok)rajta.
Az OSB-nek pedig abszolút semmi értelme,mivel annyi lyukat kell ráfúrni a szellőzés miatt,hogy semmi tartása sem lesz,ráadásul az érdes felülete akár tönkrevághatja a matracodat. -
kavalkád
senior tag
válasz
indianjoe23 #60651 üzenetére
itt vannak képek használat közben, leírással, hátha ez segít.
-
indianjoe23
csendes tag
Sziasztok!
Ma, hirtelen felindulásomban vettem egy ilyet, de nem boldogultam a leirása alapján, hogyan is kell kiszámolni a beállításhoz szükséges adatokat, mert ami a használatiban volt, azt nem tudtam értelmezni. Neten sem találtam hasznosítható adatot. Tudna valaki segíteni, hogyan működik?
Új hozzászólás Aktív témák
- Sorozatok
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Raspberry Pi
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Nanni Equinox CoolMax 140x200 használt memóriahabos matrac
- Reolink Duo 3V PoE IP kamera - dupla lencse, 180 látószög, új
- Motoros nadrágtartó hózentróger. Széles pánt, erős krokodilcsipesz
- Nespresso kapszula átalakító adapter Nescafé Dolce Gusto kávéfőzőhöz
- Eladó KTM 26 Col-os Mountain-bike kerékpár!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Aorus Elite B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX3060 12GB Asus TUF GT301 600W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E756 - i5-6GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" HD I W10 I Garancia!
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest