Hirdetés

2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#60651) indianjoe23


indianjoe23
csendes tag

Sziasztok!
Ma, hirtelen felindulásomban vettem egy ilyet, de nem boldogultam a leirása alapján, hogyan is kell kiszámolni a beállításhoz szükséges adatokat, mert ami a használatiban volt, azt nem tudtam értelmezni. Neten sem találtam hasznosítható adatot. Tudna valaki segíteni, hogyan működik? hettich fogantyú sablon,blum sablon - Bútorszerelvény-Kertib

(#60652) kavalkád válasza indianjoe23 (#60651) üzenetére


kavalkád
aktív tag

itt vannak képek használat közben, leírással, hátha ez segít.

(#60653) ViktorSz válasza laci06 (#60637) üzenetére


ViktorSz
tag

Egy darabig dolgoztam olyan cégnél,ahol kifejezetten tömör bükkfa-ágyakra voltak specializálva és ott ágyrácsként kb80/90*21/23mm-es fenyőt használtunk,40-50mm-es közönkéntA lényeg,hogy ne legyen benne nagyobb göcs,ami egy esetleges nagyobb terhelésnél eltörhet.
Ezeknek a hajlított/rétegelt léceknek igazából 20-25 éve volt értelme,amikor még gyakoriak voltak a max 10cm vastag szivacsmatracok,de a mai modern cuccoknak talán jobb is egy stabil "alap",ami nem hajlik,mert úgy jobban is tudja kiadni a matrac "a reklámszövegben megadott tulajdonságait"(hülye megfogalmazás,de remélem érthető :))
Na szóval a lényeg,hogy egy ilyen ágyrácsnál kb semmi sem erősebb,lehetetlen szét..szni is...Meg azért is jó,mert lécenként rögzítve van az ágyhoz,ezért atomstabil,tehát nem nyekereg,ha valamiért mocorogsz(-tok)rajta.
Az OSB-nek pedig abszolút semmi értelme,mivel annyi lyukat kell ráfúrni a szellőzés miatt,hogy semmi tartása sem lesz,ráadásul az érdes felülete akár tönkrevághatja a matracodat.

(#60654) orangutan4


orangutan4
tag

sziasztok, ha egy táblásított tölgyfa munkalapba (26mm) kellene vágnom egy mosogatócsapnak egy kb 35 mm-es lyukat, akkor mit javasoltok, mivel fúrnátok ki? A forstner fúró jobb erre inkább, vagy a körkivágó fúró? Utóbbi lehet csak faforgácslaphoz javasolt? köszi :R

(#60655) thomgrande válasza orangutan4 (#60654) üzenetére


thomgrande
tag

Forstner és forstner között körkivágó és körkivágó között óriási különbség létezik. Mindegyikből található jó és rossz is.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#60656) Z0mbi válasza orangutan4 (#60654) üzenetére


Z0mbi
senior tag

en pont a minap csinaltam 40mm es lapba. Forstner volt a nyero mivel abbol pont jo volt a 35mm os es pont az amit 14000ert vettem - kb mindent visz. (a tobbi meret az epphogynem lidl kategoria. azzal nem mennek semminek neki) Tehat tenyleg a forstnered minosegen mulik

(#60657) st6969 válasza Z0mbi (#60656) üzenetére


st6969
őstag

Olyan 6-7 éve vettem 1000Ft-ért (!) egy helyi barkácsboltban egy 35-ös Abraboro forstner fúrószárat. Semmit sem mondott a márkanév, igazából nem is érdekelt, mi van ráírva. Kellett egy ilyen, hogy a gyereknek a homokozó összerakásánál a 17-es anyát a fakötésű alátéttel be tudjam süllyeszteni. Úgy vitte a nyárfarönköt, mint a vajat. De a fenyőt is.
Aztán pár éve vettem a Lidl-ben egy 5db-os készletet talán 1600Ft-ért. Jó ideig a polcon pihent, aztán elővettem, és nem akartam hinni a szememnek: gyakorlatilag semmire sem tudtam használni. Alig vitte az anyagot, égette is. Kínszenvedés volt még egy 16-os furatot is készíteni még egy vékony deszkában is. Vezetékes fúróval is próbáltam. Szóval Parkside kiegészítőt soha többet, köszönöm.
Aztán visszamentem a helyi barkácsboltba egy 25-ös Abraboro-ért, igaz ezúttal laposfúrót vettem. Kiválóan vitte az anyagot, bár pipa vagyok, mert a hegye viszont üt rendesen.

(#60658) AIex válasza orangutan4 (#60654) üzenetére


AIex
tag

Egy jó forstner (ami szerszámacél, és nem forrasztott lapkás) talán szebb furatképet fog adni, viszont a kérdés az, hogy szeretnéd-e kifizetni egy jó forstner árát, egy munkára. Amennyiben egy munkára kell.

Szerintem ki lehet fúrni egy sima körkivágóval is, viszont a furatkép nem lesz annyira szép, valószínűleg tovább fog tartani, és vigyázni kell, mert hamar el lehet égetni egy körkivágót.

(#60659) Gaborkik válasza AIex (#60658) üzenetére


Gaborkik
csendes tag

Ugye a körkivágónak érdemes egy plusz furatot készíteni, ahol a fűrészpor távozhat:
https://www.finehomebuilding.com/2011/08/24/how-to-stop-sawdust-from-binding-up-a-holesaw

(#60660) kavalkád válasza Gaborkik (#60659) üzenetére


kavalkád
aktív tag

egyszerűbb a porszívó/elszívó csövét odatenni.

(#60661) oszikapecs válasza kavalkád (#60660) üzenetére


oszikapecs
újonc

Csak a porszívó belülről nem tudja szerintem elszívni :)

(#60662) oszikapecs válasza AIex (#60658) üzenetére


oszikapecs
újonc

Fischt vettem 10 alatt :) (8200) 35 mm-es

(#60663) AIex válasza oszikapecs (#60662) üzenetére


AIex
tag

Igen, viszont egy alap körkivágó készlet 2-3e Ft, ami azért a használható kategória, nyílván se nem gyors, se nem a legszebb a furat, amit készít, de ha otthon magának rak össze egy konyhát, akkor egy körkivágó is jó megoldás lehet.

Sima porszivóval azért ki lehet szívni, maximum néha érdemes kijáratni a fűrészport.

(#60664) indianjoe23 válasza kavalkád (#60652) üzenetére


indianjoe23
csendes tag

Köszönöm a tippet. Sajnos nem tudtam megfejteni.

(#60665) kavalkád válasza oszikapecs (#60661) üzenetére


kavalkád
aktív tag

a körkivágók jellemzően szélesebb vágást csinálnak mint az anyagvastagságuk, kifér ott az anyag mellette, de ha valakinek olyan eszköze van ami nagyon pontos akkor max kiemeli a szerszámot néhe, emiatt kár segédlyukat furkálni, szvsz időpazarlás ha haladni akarsz.

update: látom közben már Alex is megírta, bocs.

[ Szerkesztve ]

(#60666) kavalkád válasza indianjoe23 (#60664) üzenetére


kavalkád
aktív tag

amit én ebből értek (nem használtam még ilyet, szóval nem feltétlen mérvadó amit írok):
- beállítod a magasságot, ezzel gondolon nincs gond.
- leméred a fiók szélességet, kivonod belőle a fogantyú lyuktávolságát és osztod kettővel, ez lesz az első lyuk helye.
- ezt beállítod a szerszámon a használni kívánt sablon lyukhoz.
- kifúrod.
- átfordítod a szerszámot, hogy az ütköző a másik oldalon legyen ezúttal, majd ha ugyanazt a sablon lyukat fúrod akkor pont kiadja a második lyukat.
- ezt is kifúrod.
- örvendesz vala.

[ Szerkesztve ]

(#60667) indianjoe23 válasza kavalkád (#60666) üzenetére


indianjoe23
csendes tag

Ez így logikus, de a szerszámon nem sikerült, holnap megnézem még egyszer.
Köszi.

(#60668) kerepesig


kerepesig
csendes tag

Sziasztok!
Mivel a gerincem miatt pár napot a padlón aludtam, elhatároztam magam, hogy csináltatok egy normális asztalt.
Az álló funkciót elengedem (home office), inkább az lenne a lényeg, hogy 80-95 centi között tutira kényelmesre be tudjam lőni a magassátot, amit aztán fixálok.

160*80 - as asztal kellene, stabil lábakkal, olyan asztallappal, ami gond nélkül elbír 3 monitort.

Milyen vastag asztallap ad kellő merevséget? Mennyire gáz, ha a 3 monitorhoz fúrok kábelvezető lyukat? 10-15centit állítható lábat tudnátok javasolni?

Köszi!

(#60669) orangutan4 válasza thomgrande (#60655) üzenetére


orangutan4
tag

Köszi a válaszokat mindenkinek :R

(#60670) oszikapecs válasza AIex (#60663) üzenetére


oszikapecs
újonc

Így igaz ha néha kijáratod akkor szerintem is elég a porszívó, csak azért írtam mert néha tényleg elég zárt ... de én sem furtam még ki soha :)
Láttam tesztet ami szerint amúgy az olcsóbb forstner is egész szép lyukat fúr, a keményfémlapkás változat, épp most vettem a héten tesztelem én is, és talltam készletben nagyon olcsón.

(#60671) kicsi kecske válasza kerepesig (#60668) üzenetére


kicsi kecske
tag

En 200x90es asztalt csináltam magamnak. Zartszelvenybol meghegesztettem a vázat és vettem rá egy butorlapot ami 2es elzarassal van. Van rajta 2 kábel átvezető + asztalva épített konnektor is.
Mivel a váz megtarja ezért akár rá is állhatok 😊

“Mindig is néptáncos akartam lenni, de rá kellett jöjjek, hogy olyan nép nincs, ahogyan én táncolok!”

(#60672) AIex válasza oszikapecs (#60670) üzenetére


AIex
tag

A keményfémlapkás forstner teljesen jó tud lenni, akár tömörfára is, viszont kézből nem szeretem használni, kicsi a hegye, ami pozícionálná, és ha az ember nem fgyel oda, könnyen elhúzza magát az eredeti furatközponttól 2-3mm-el.

@kerepesig
Ha költséghatékonyan szeretnéd megoldani, minden út, az IKEA-ba vezet. :))
Itt találsz komplett asztalt, és asztal lábat is. Asztallaphoz, érdemes megnézni az étkező asztal szekciót is, mivel ha jól rémlik, ebben a méretben, vannak laminált, tömörfa, és furnérozot asztallapok is. Annyi, ha kábelvezetőnek szeretnél lyukat fúrni, akkor a tömörfa lenne a legjobb, mivel a furnérozott, illetve laminált lap lehet kartonbetétes is. Illetve IKEA-ban mostanában 1-2 dolog várólistás.

Ezen kívül pl. Jaffholz, Zatik is árul táblásított lapokat, hasonló méretben, és lábakat is, viszont én a külünálló lábakat hanyagolnám, sosem lesz olyan stabil, mint egy jó "váz" ami egyben láb is. Hasonló, amik az IKEA-s linken vannak.

Utolsó opció, használt üzleti bútor. Herman Miller, SteelCase. Jofogáson is találsz, illetve vannak cégek, akik ezeknek a használt bútorok értékesítésére szakosodott.

(#60673) indianjoe23 válasza kavalkád (#60666) üzenetére


indianjoe23
csendes tag

Köszi, most már rendben minden. (Nem kell átfordítani, mert ki vannak jelölve a furathelyek.)
Ott hibáztam, hogy a munkadarabon rosszul jelöltem ki a felezővonalat, onnantól kezdve csak vakaróztam, hogy mi nem stimmel, mert először nálam a 498 mm-nek a fele az 259 volt :W
Köszi az útmutatást.

(#60674) troszti


troszti
aktív tag

Sziasztok!

Veszprém, Fehérvár, Budapest környéken tudtok ajánlani fatelepet, ahol kapok szárított keményfát (tölgy, kőris, akác, bükk). Veszprémi vagyok, de itt a környező fatelepeken keményfa alig van, ahol van ott is csak légszáraz. Ilyen 100 km es körzetben elmegyek érte, de mivel rendszeresen szeretnék vásárolni, ennél messzebb nem nagyon szeretnék.
A zatikot nézegettem, meg korábban itt már ajánlottátok, oda terveztem hogy elnézek, de gondoltam hátha tudtok ajánlani jobbat :) :R

fiokmuhely.hu ...ahol nem csak fiókok készülnek

(#60675) tfe válasza troszti (#60674) üzenetére


tfe
tag

Én őket ismerem fehérváron:

https://zol-gem.hu/

(#60676) Gaborkik válasza troszti (#60674) üzenetére


Gaborkik
csendes tag

Maser-Fa Kft Zirc

(#60677) Mr Paris


Mr Paris
tag

Sziasztok,
Dekopír fűrész vásárlásba szeretnék tanácsot kérni.
Az eddigi noname gép helyett kéne valami megbízható, 25 ezer kb. a keret rá.
A sokak által ajánlott Makita 4329 és a STANLEY FME340K között vacilálok jelenleg.

Most amire konkrétan kell az 38-as munkalapba mosogatóhely kivágáshoz.
Amúgy kb. 1 évben ha 5x előveszem akkor sokat mondtam.
Munkalap vágáshoz ezt a fűrészlapot néztem. Bosch T101BRF
de ez lehet jobb lenne T301BCP a 101-est 30mm vastag anyaghoz írja...

Előre is köszönöm a válaszokat.

[ Szerkesztve ]

''Minden ellenállás hasztalan'' vagy mégsem?

(#60678) generatoros válasza troszti (#60674) üzenetére


generatoros
tag

LAREX fatelep bp-en elég sok keményfát is árul némelyiket műszárítva. egy telefont megérhet.

(#60679) thomgrande válasza Mr Paris (#60677) üzenetére


thomgrande
tag

Szerintem ezzel jobban járnál.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#60680) ph_5.5 válasza Mr Paris (#60677) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Nekem a Stanley dekopírom van, pár éve használom. Erős, jó lappal eddig mindent lazán vágott. A gyári leírást túllépve pl 25cm-es gerendát (fenyő) is átvágta.
Ami tetszett benne az a masszív talp, illetve a műanyag talpvédő finomabb anyagoknál eddig jól jött. (bár lehet hogy simán a talp sem okozott volna sérülést)
A befogás szerszámnélküli, mindenféle lapot megeszik. Elvben belül fém minden mechanikai eleme- még nem volt szükség rá hogy szétkapjam. A fordulatszámot a nyomógombbal szabályozhatod, nincs rajta külön tárcsa. (előd modelljén még volt, plusz a régin volt led világítás is, én pont váltásnál vettem az újabb kivitelt)
Szóval semmi csillivillit nem tud, nincs lézer, nincs led... de normális a fogása, kellően messzív. A műanyag hordtáska füle egy kalap izé... a kábel hosszú és gumírozott, kellően vastag, így elcsomagolásnál figyelni kell a hajtogatásra. A kofferba kb 15-20 dekopír lapot be tudtam tenni a géptest mellé.
Makitát akartam anno venni, de nem győzött meg. Ha most vásárolnék akkor lehet hogy DeWalt lenne a befutó. Tudom, az nem ennyi...

(#60681) AIex válasza Mr Paris (#60677) üzenetére


AIex
tag

Szia !

Én vagy T144DP-vel csinálnám (bár ez egy durvább fogazású lap, viszont a legvastagabb), vagy azzal, amit thomgrande is linkelt.

(#60682) Mr Paris válasza thomgrande (#60679) üzenetére


Mr Paris
tag

igen, igazad van. köszönöm.

Alex köszönöm neked is, de aszt hiszem megpróbálom a T308BFP-t

''Minden ellenállás hasztalan'' vagy mégsem?

(#60683) Mr Paris válasza ph_5.5 (#60680) üzenetére


Mr Paris
tag

Köszi
Először a maki-t néztem, de keresgélés közben megakadt a szemem a stanley-n, kicsit erősebb meg nehezebb (úgy tudom dekopír-nál ez előny) na meg , hogy ahogy Te is írtad belül fém.

Biztos jó a DeWalt, de nekem szerintem elég ez a szint amit az említett kettő képvisel.

''Minden ellenállás hasztalan'' vagy mégsem?

(#60684) York válasza ph_5.5 (#60680) üzenetére


York
tag

En figyelmedbe ajanlom a bosch-t is :). Nagyon massziv.

(#60685) AIex válasza Mr Paris (#60683) üzenetére


AIex
tag

Ha megvan a gép, fogd be a lapot, és ellenőrizd le, hogy a talp, és a lap derékszöget zár be, vagy sem.

(#60686) troszti


troszti
aktív tag

#60675 tfe
#60676 Gaborkik
#60678 generatoros

Köszönöm a javaslatok :R megnéztem mindegyiket, szimpatikusak.

fiokmuhely.hu ...ahol nem csak fiókok készülnek

(#60687) Mr Paris válasza York (#60684) üzenetére


Mr Paris
tag

már a bosch dekopír fűrészekre gondolsz?

''Minden ellenállás hasztalan'' vagy mégsem?

(#60688) Mr Paris válasza AIex (#60685) üzenetére


Mr Paris
tag

köszi a tippet, megfogom nézni

''Minden ellenállás hasztalan'' vagy mégsem?

(#60689) York válasza Mr Paris (#60687) üzenetére


York
tag

Igen

(#60690) Viperator


Viperator
őstag

Szép napot, Urak! Makita PJ7000J-ről vélemény? Előre is köszönöm a választ! :R

"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell

(#60691) T J válasza troszti (#60674) üzenetére


T J
tag

JafHolz az M0 mellett, vagy ha ott nem találsz, kicsit arrébb a Milesi mellett van egy másik fatelep is, nevét nem tudom, de térképen megtalálod.
Zatikból kiábrándultam.

[ Szerkesztve ]

(#60692) AIex válasza Viperator (#60690) üzenetére


AIex
tag

Ha vissza keresel, időről időre felmerül a téma.

Okés gép, talán 1-2 visszajelzés volt, hogy idővel kottyan minimálisat.

Én azt mondom, csodát ne várj, amennyit fizetsz érte, azt biztosan tudja. Főleg azért sem, mert pl. Bosch-nak szinte ugyan ez a felépítménye, illetve Kress-Mafell is ugyan azt a felépítményt használta anno, plusz a Milwaukee is eléggé hasonlít, szerintem egy beszállítótól jött. Ebből azt a konklúziót vonnám le, hogy sok mozgástered nincsen, a márkával, csak az elektromos motort választod, a felépítményben ugyan azt kapod.

Ha kell egy igazán profi gép, akkor Lamello. A plusz steller hozzá, szerintem nagyon sokat dob rajta, ha lapba akarsz furatot készíteni, élről ütköztetve a gépet. Az ára sajnos annyi, amennyi, cserébe az értékét is jól tartja, és ha nem lakod le a gépet, akkor igen hamar pénzé is lehet tenni.

Másik alternatíva lehet még a régebbi Ferm lamello gépek, bár ilyet már nem egyszerű találni, mert ha kerül fel egy szép állapotban, fél nap alatt, elviszik.

*Felépítmény alatt a talpat, és csúszó mechanikát értem a stellerrel együtt.

(#60693) Viperator válasza AIex (#60692) üzenetére


Viperator
őstag

Kösz!

Ferm FBJ-710?

"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell

(#60694) AIex válasza Viperator (#60693) üzenetére


AIex
tag

Igen, valószínűleg ez lesz a típusszám. Arra figyelj, hogy a felépítményen 2 oszlop legyen, ezek azok amik használhatóak. Volt több modell variáns is ezzel a felépítménnyel, de inkább csak színek különböztek.

(#60695) T J válasza AIex (#60692) üzenetére


T J
tag

Most nézem sajnos már a Milwaukee se tartja. :( Itthon jelenleg egyetlen gyártó se árul lapostipli-marót ezzel a jó fejrésszel.
Az egyetlen gép amit találtam vele: AMB 800 FDF 510€ és itthon nem kapható.

Valószínű drágán adja a beszállító azt a fejrészt, ezért keveset tudnak eladni belőle, ezért pár év után minden gyártó leveszi a kínálatból. :(

Lamelloért én annyi pénzt nem adnék. Ahányszor eddig a kezembe került, nem sikerült rájönnöm hogy miért így oldották meg. És több gyártó is ezt a béna megoldást másolja.

[ Szerkesztve ]

(#60696) AIex válasza T J (#60695) üzenetére


AIex
tag

Würth még mai napig rendelhető, ámbár hasonló áron. Ha utcáról esel be a würth-höz, akkor 150e Ft magassága, de azt hiszem ez Netto. Nyílván, ha jó a területi képviselője az embernek, vagy jól "kártyázik" akkor lehet kevesebb.

Én is azért nem rohanok érte, mert ennyiért inkább még hozzátennék, és vennék egy Domino-t, vagy egy DDF40-et. Valahol ez is a terv.

Amúgy a GUF22-a felépítése nekem is szimpatikusabb, vagy szívesen is vennék egy komplett szettet 60e Ft magasságában. Esetleg 80e-ért, ha kb. a new old stock kategória. Viszont nem igazán lehet válogatni, itthon kb lehetetlen találni, 2-3 éve volt egy darab eladó, hirdetés feladás után 3-4 órával hívtam, de már elkelt. :))

(#60697) thomgrande válasza T J (#60695) üzenetére


thomgrande
tag

De kapható.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#60698) epmd válasza AIex (#60696) üzenetére


epmd
tag

A Dominot már nem használom bútorlaphoz,nem éri meg.Lassabb is vele a munka és eddig két marókésem bánta benne a lévő szemét miatt. :((Marad a jó bevált Bosch lamellozó.

[ Szerkesztve ]

(#60699) tfe válasza epmd (#60698) üzenetére


tfe
tag

Az jobban bírja a szemetet ? (nálam is ment már szarrá dominó kés, mert belefutott valami fémesbe)

(#60700) AIex válasza epmd (#60698) üzenetére


AIex
tag

Igen, sajnos nekem a Domino öszvér gép lenne, annyi, hogy UK-ban van egy bolt, aki árul hozzá HM kést. Ha jól tudom, a Domino gyárilag sima "szerszámacél" késsel jön.
Forgácslaphoz talán a lamello a legjobb -szerintem- utána a domino, majd a köldökcsap (tipli). Domino illetve a DDF40 másik előnye, hogy van hozzá egy távtartó, amit az elkészített furatba lehet akasztani, és így pozícionálni a soron következő furatot, plusz ezekhez a gépekhez is van egy hasonló ütköző / steller, ami a -svájci- Lamello gépekhez is.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.