- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Megoldások IBS/IBD-re
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Egy korszak vége
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- 20 éve a PH!-n
- Mindent a StreamSharkról!
Új hozzászólás Aktív témák
-
thomgrande
tag
válasz pacman_123 #59999 üzenetére
Ha garanciában nem működik akkor fel kell kutatni a lötyögés helyét és okozóját. Utána lehet tovább lépni.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
pacman_123
tag
"A párhuzam vezető párhuzamos a lappal?
Ha esetleg a tőlünk távolabbi része szűkebb, tehát összezár ..."Ez nekem is eszembe jutott, de nézd csak meg ezt a posztját:
https://prohardver.hu/tema/asztalos_klub/hsz_59987-59987.htmlNézd meg a 2. képet, milyen durván belebólintott a lap a fába, keresztvágáskor(!) És nem is volt hosszú a vágás, még nagyon vastagnak sem mondanám az anyagot. (3. képen a keresztvágó segéd). Itt a párhuzamvezető képbe sem jöhet, feltételezem hogy a keresztvágó segéd nem kotyog (Satibi: ugye nem kotyog? könnyedén jár és nem "táncol" jobbra-balra) - itt vmi nagyon durva mechanikai kotyogás okozza ezeket a kilengéseket. Meg extrém esetben okozhatja nagyon vékony lap is (Satibi, már kérdeztem korábban az is lehet megírtad csak nem figyeltem: milyen lapot vettél? Ránézésre Freud)
Lehet a függőleges irányú kottyanás ÉS a kézzel is előidézhető lebegés együtt tud ilyet. De az a bemaródás a 2. képen a leszorítózott (!) anyaggal együtt nagyon durva. Itt valami nagyon nem kóser a mechanikával, vagy "kimaradt" belőle valami, vagy eleve gyártási selejt lett beépítve. De megnézve más HS 100 videókat, ettől vastagabb anyagot is szebben vágnak vele, még a gyári hosszvágó lappal is.
[ Szerkesztve ]
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
mdk01
addikt
válasz satibi #59992 üzenetére
Az első videóban lévő oldalra mozgást nem lehet semmilyen csavarran kiküszöbölni?
A párhuzam vezető párhuzamos a lappal?
Ha esetleg a tőlünk távolabbi része szűkebb, tehát összezár akkor elképzelhető, hogy befeszül az anyag a lap és a vezető közé ami elnyomja a lapot(mert eltudja, ha így mozog az egész szerkezet), tehát levágni letudod az anyagot, de mikor megállsz a tolással akkor a fogakna van ideje oldalról belemaródni a fába, miközben a lap(szerkezet) próbál visszamenni az alap pozícióba. -
kavalkád
aktív tag
válasz satibi #59992 üzenetére
itt egy robbantott ábra, hátha ez segít lokalizálni a problémát.
(kattints a "Spare parts" feliratra)[ Szerkesztve ]
-
epmd
tag
válasz thomgrande #59995 üzenetére
Bocs,nem olvastam el az előzőeket. Azt hittem még mindig ez az olcsó kékbosch gépről van szó.
-
thomgrande
tag
-
satibi
csendes tag
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek, aki próbál segíteni.
Tegnap megpróbáltam szétszedni, csavarokat meghúzni a tanácsok szerint. Amit tudtam ráhúztam, de szinte az összes jó volt gyárilag is. Viszont így hogy próbálgattam elfektetve, iszonyatosan nyeklik-nyaklik az asztalhoz képest az egész. Plusz van egy elég komoly holtjátéka függőlegesen. Itt van két videó, mindkettőben a motornál fogva mozgatom:
https://youtube.com/shorts/-C3SBQtP1H0?feature=share
https://youtube.com/shorts/jIbyPROFRZY?feature=shareSzerintem megpróbálom megreklamálni, aztán meglátjuk mi lesz. Félek, kicsúsztam a gariból, de egy próbát megér.
-
sörösló
aktív tag
válasz satibi #59987 üzenetére
ha megfogom a lapot, kézi erővel(nem teljes erőből, csak úgy határozottan) tudom kb 2mm-t elnyomni, "billenteni" oldalra jobbra-balra
Nekem ugyanilyen van, Scheppach 100 WZ (workzone?). Sokat tuningoltam rajta mielőtt a használható kategóriába sorolhattam, de ennyire rossz még gyári állapotban se volt. Ha garis még, akkor a helyedben megpróbálnám kicseréltetni. Ha nem lehet, akkor én a régi javítós trükköt javaslom: vágjuk ketté a problémát és koncentráljunk az egyik felére. Én a helyedben kivenném a motor-hajtómű egységet, és külön megnézném. Befogod egy satuba vagy valahogy szilárdan rögzíted és akkor lehet feszegetni. A kihajtott tengelynek semmiféle mozgása nem lehet, kivéve a forgást. :-)) Ha itt lötyög valami akkor itt a baj, ha minden stabil akkor nézegetném a többit. Ha már kint van akkor érdemes az összes csapágyat cserélni gumi porvédősre. A kínai csapágyak minősége ebben a kategóriában kritikán aluli. A ház még a lábak felszerelése után is nyeklik, én egy vastag pozdorjalapra szereltem fel és alatta 4 kerék.
[ Szerkesztve ]
-
kavalkád
aktív tag
válasz satibi #59987 üzenetére
ez elég csúnya lett.
ahogy mondták a csavarokat húzd le (vigyázz, hogyha valamelyik csavar a műanyagba van becsavarva ne tépd szét a menetet), a motor rögzítő csavarokat is ellenőrizd, szóval kb. minden csavart/anyát amit találsz.
meg esetleg azt megnézhetnéd, hogy kézzel ha megfogod a lapot akkor fel-le mozog-e, lehet csapágy is.
ha ezek rendben vannak és a csapágy sem mozog akkor már csak az marad, hogy a tárcsaleszorító hibás, deformálódott, szennyeződés került alá, a többit már kizártuk szerintem.
vagy deformálódva van a motor tengelye, de erre kis esélyt látok. -
satibi
csendes tag
válasz generatoros #59986 üzenetére
Megpróbálom megnézni, érzésre stabilnak érzem, bár mivel lemezasztal nem valami atomstabil.
-
satibi
csendes tag
válasz pacman_123 #59985 üzenetére
Köszi, megnézem amiket írtál csavarokat. Elvileg gyárilag gyalult anyagokból próbálkozok, de megnézem rajt még egyszer a síkokat. Amúgy igen, van egy gyalum, azzal próbálom korrigálni a fűrészhibákat.
Tavaly mikor megjött első lelkesedésemben csináltam egy "crosscut sled"-et hozzá(nem vagyok anglomán, de nem tudom mi a magyar neve. Ma reggel vágtam vele kettőt, egyiket kézzel odafogva, másikat szorítózva(igaz ezt keresztben a hosszvágó lappal), hát még rondábbak lettek.
Ez a kézi hosszvágás:Ez meg a leszorítózott keresztbevágás.
Ez a vágás van az előző képen.
Egyébként az normális,ha megfogom a lapot, kézi erővel(nem teljes erőből, csak úgy határozottan) tudom kb 2mm-t elnyomni, "billenteni" oldalra jobbra-balra Nem kotyog, van ellenállása, de simán elnyomható.
Köszönöm mindenkinek aki próbál segíteni.[ Szerkesztve ]
-
generatoros
tag
válasz pacman_123 #59985 üzenetére
szerintem ez lesz a gond. nincs egy bázis felület és billeg a fa, akkor lesz ilyen a vágáskép. csak én ezt neveztem tolási hibának.
-
pacman_123
tag
válasz satibi #59970 üzenetére
Hűha, na ez kemény ... ez tuti beremegés miatt (is) van. Nem (csak) a lap libegése miatt.
Igen, ebből nehezen lesz (szépen ragasztott) vágódeszka ... max ha meggyalulod (régi posztjaid alapján van vmi kis kombigyalud - megvan még?)Figy, nézegettem Scheppach HS100 -as videókat.
https://www.youtube.com/results?search_query=scheppach+hs+100
Ettől vastagabb cumót is megnyúztak vele, gyári lappal, és azok sem voltak ilyen rondák, némelyik megmutatja a kamerának hogy milyen, szerintem teljesen válallható. Szóval a gépben bőven benne van az hogy normálisan lehessen vágni, de ettől amit mutattás sokkal szebben.
Lehet a tiédet kedden szerelték össze, másét csütörtökön, a keddi műszak buli után volt és nem húztak meg minden csavart .. sajna a barkácskat, annak az alsó szegmense lehet ilyen, nagy szórással a gyártási minőségben -> először közelíts innen.
Borítsd fel, nézz bele, ami csavar a felfüggesztéshez tartozik húzd meg kicsit (azért bele ne szaktísd, arra figyelj). Párhuzamvezetős vágásnál meg próbáld ki, hogy a jobb oldalához, a végén ütköztess neki egy odszorítózott fadarabot, hogy arra ne tudjon hajolni vágáskor, ha akarna se. És úgy is próbáld meg.
Illetve leírtam, de még 1x, nem tudom mennyire volt jól előkészítve a faanyagod: "tökéles" vágásképet csak "tökéletes" fadarabon lehet találni. Tehát az a felület ami az asztalon fekszik, egyenes-sík legyen, az a felület ami a stellernek ütközik, egyenes-sík legyen (és optimális esetben ez a két sík egymáshoz képest derékszögben van) . Ha libeg a fadarab álló helyzetben, akkor kicsit libegni fog tolás közben is -> ha a fene fenét eszik se lesz szép a vágáskép.
[ Szerkesztve ]
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
pacman_123
tag
válasz gordonfreemN #59982 üzenetére
"talp = andok - Ez nektek is ilyen?"
Nem.
"Tudnátok öntvényt mutatni?"
Pl amit én linkeltem neked akkust, az olyan. Aluöntvény.
De .. nézelődj. Biztos van Makiból is nagyobb ami aluöntvényes. Meg más márkából is.
De .. nem látom mennyire andok az a talp, viszont nem liheged túl nagyon azt a pár tizedes eltérést? Nagyon libeg ha teljesen sík felületre teszed? Ha igen, kicsit "megtekerni" a lemeztalpat és úgy csökkenteni?
Amúgy meg az van, hogy ezeket a körfűrészeket nem precíziós nyiszatolásra tervezték. Olyan mint mikor ácsfűrésztől asztalos-lapszabászgép pontosságot meg vágási minőséget várunk el. Lehet, csak nem érdemes
[ Szerkesztve ]
-
kavalkád
aktív tag
-
ahenobarbus
tag
válasz razorbenke92 #59968 üzenetére
üdv
> Egy UV lámpa, főleg, ha led-es, nagyon keskeny spektrumon sugároz, néhány káros sugárzást ... kiszűrve.
> ...az UV lámpád hullámhossza jelentősen eltér a fa szövetének méretétől, így nem okoz roncsolást
Erre nem is gondoltam, valószínű itt lehet a bibi. Köszönöm.uff, ocs.
-
blueye
veterán
A Bosch Impact Control 31 részes csavarbitkészlet, gyorskioldású univerzális tartó kompatibilis a Bosch IXOval?
-
kavalkád
aktív tag
válasz gordonfreemN #59978 üzenetére
azok ilyenek sajnos, csodát nem lehet várni tőlük.
-
kavalkád
aktív tag
válasz gordonfreemN #59976 üzenetére
öntvény vagy lemez a talpa?
-
gordonfreemN
addikt
válasz pacman_123 #59812 üzenetére
Hát jó sok mukka lement azóta, bocsi.
Szóval megrendeltem a makita 7601-et, mert rájöttem, hogy ott elég nagy a fűrészlap ahhoz, hogy kiemeljem az asztalból a megfelelő pozícióba, így a motor nem ér bele asínbe. Ez ok
De... ez a makita mind ilyen hitvány?
A talp olyan sík mint az andok. Szemre nehéz megmondani, de több tized lehet benne.Ez nektek is ilyen?
¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
narumon
őstag
Sziasztok!
Van egy régi asztalunk amit elkezdtem felújítani. Lecsiszoltam, a repedéseket "folyékony fával" kitöltöttem, a fesékboltban a mi jó rá kérdésre Casati lazúrt kaptam. Lekentem vele, tök szépen nézett ki, aztán ahogy száradt kifakult. Most lecsiszoltam finomabb papírral és ment rá még egy réteg.
A kérdésem pedig az lenne, hogy:
1) Kenés után mindig picit "hólyagos" azaz ilyen apró buborékok vannak a felületen és mintha így is száradna meg azaz picit érdes marad, nem pedig szép síma - ezt mi okozza?
2) Ha ez mindig kimattul száradáskor akkor mit érdemes utána a végén rákenni / fújni, hogy fényes hatású maradjon. (úgy sokkal jobban tetszik).Köszi
https://www.facebook.com/Naruvideo
-
kacsyx
aktív tag
Ha van a fűrészasztalodban mélyedés sínnek, akkor oda fabrikálnék egy tolószánt (egyszerűen egy-két vékony lécből meg egy bútorlapból). Azon rögzítenék fixen valami anyagot (pl. stafni), amin teszteled a vágást. Előretolod a szánt, megnézed milyen a vágáskép. Ha szép, akkor a steller lesz a gond. Ha ugyanilyen csúnya, akkor a fűrészlap tengelye nem oké vagy esetleg az asztal lemeze nem tart semmit.
-
mdk01
addikt
Írásod alapján mindkét fűrészlappal ilyen íveket tesz a fába, tehát nagy valószínűséggel nem a lap a hibás.
Mivel tele a net videókkal gondolom ellested, hogyan kell egy lécet szabályosan elvágni, tehát nem valószínű, hogy te csinálsz rosszul valamit.
Valószínű a gép tengelye a hibás, de még az is lehet, hogy beremeg a gép és az lengeti meg a fűrészlapot.
Ami nekem van hasonló kategóriás dewalt 742 az nagyjából 50kg és öntvény a géptest, az asztallapja meg 3-4mm vastag . Egyedül nem egyszerű emelgetni. Lehet nem hiába csinálták ilyenre. -
satibi
csendes tag
válasz pacman_123 #59966 üzenetére
Szia! Köszönöm a kimerítő választ.
4cm bükk:
4cm borovi:
A végén az a nagyon csúnya valószínűleg az én hibám, de a többi szerintem nem.
Próbálok kölcsönkérni egy mérőt. A lap az új.
Amúgy Veszprém megye, Tapolca mellett lakom, úgyhogy nem a szomszéd.
Amúgy kicsit már tele a tudatom ezzel a fűrésszel, úgyhogy nekiállok gyűjteni egy normálisra, de addig is ezzel kell "főznöm"(anyagi helyzetem ismeretében 1/2-1 év).
Köszönöm, Tibi -
őstag
válasz ahenobarbus #59967 üzenetére
A faöregedés elméletében kevésbé vagyok ismeretes, optikában inkább.
Egy UV lámpa, főleg, ha led-es, nagyon keskeny spektrumon sugároz, néhány káros sugárzást kimondottan kiszűrve.
Ennek köszönhetően nem lesz instant bőrrákos aki sokat műkörmöztet pl.
Elképzelhető, hogy az UV lámpád hullámhossza jelentősen eltér a fa szövetének méretétől, így nem okoz roncsolást benne - ami miatt szineződne.
Pl. vegyianyagokat 400-300nm hullámhosszon aktiválnak. A szolik 315-280 körül barnítanak. A valóban káros UV-C pedig még 200nm-ig tart.Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
ahenobarbus
tag
üdv,
Van egy pár fenyő hajópadló, amin a rajtamaradt cetli alatt világosabb folt van.
A google szerint az UV sugárzás sötétíti be a fát, kértem is kölcsön egy ledes UV lámpát, de pár nap alatt nem látok számottevő változást. Ez az ötlet halott vagy a kínai UV-lámpa szar vagy jóval lassabb a folyamat?uff, ocs.
-
pacman_123
tag
válasz satibi #59962 üzenetére
"de sajnos a vágáskép nem az igazi."
Figy, másnak is mondom de ilyenkor sokat segít mindig egy-két kép, hogy mégis mit jelent az esetedben hogy látszik a vágásnyom, mennyire látszik, milyen faanyagban, stb ...
Kavalkád tippje amúgy remek, fogadd meg.
De mielőtt megteszed, vedd le a lapot, és a lapot is és a támasztógyűrűt is és a tengelyt is - úgy általában mindet amit részt vesz a lap felfogatásában alaposan tisztítsd meg mindenféle portól, szennyeződéstől, és azután filctollazz.
De persze egy mérőóra lenne az igazi, azért ez a karcolgatós tolómérős módszer messze nem az igazi. Én szívesen segítenék neked a kimérésben, én Miskolc .. te?
Ha már képekkel nem kényeztetsz minket, visszaolvastam a hozzászólásaidat, egy éve azt írtad hogy:
"egy rakás gané", és olyan mint PassatGT vágásképe, ami meg ilyen, ami valóban rettenet. (tegyük hozzá, azt a kis Boscht újra is lehetne akár tervezni/gyártani - német videósorozatban kb. megtették, ezt már akkor kitárgyaltuk).Namost PassatGT képéhez viszonyítva - milyen a tiéd? Mert ha olyan durva mint az övé, az nem egyszerű laplibegés lesz. Az van hogy a Scheppach HS 100 ahogy látom műanyagvázas, lemezasztalos masina (ez utóbbi a fontosabb). Ami eleve nem tesz lehetővé túl stabil motor- és billenőmechanika felfüggesztést, ergo a berezonálás (nem libegés!) is sokkal esélyesebb. PassatGT vágásképe ...
.... egyértelműan azt mutatja hogy neki nagyon berezonált a lap, időnként. Egy folyamatos libegés, berezonálás nélkül nem ad ilyen vágásképet. Nem lesz szép persze az sem, de max vastagabb a vágásnyom mint a gyári fogvastagság ,szépen lassan tolva a libegés mellett is lehet relatíve egyenletes vágásképet kapni.Azt javasolnám menjünk tovább úgy, hogy egy tutira egyenesre-síkra (!! legalább kép lapját, amin fekteted az asztalra és amit az ütközőnek tolsz) gyalult vastagabb deszkát szépen, egyenletesen, lehetőleg megállás nélkül tolva elvágsz hosszában és beküldesz róla egy képet. Többet fogunk tudni segíteni azután. Biztos többet, mint ha csak annyit tudunk hogy a "vágáskép nem az igazi"
-
pali923
aktív tag
A lapot tudod ellenőrizni azzal, ha ráteszed egy üveglapra. Ha azon billeg, azonnal vidd vissza a boltba, mert akkor az a rossz. Nem valószínű egyébként.
Sokkal inkább az, amit kavalkád leírt. A tengely végén van egy "korong", aminek a fűrészt hozzászorítod. Arra nagy esély van, hogy nem pont merőleges a tengelyre. Ha megtalálod kavalkád módszerével, hogy hol a hiba, akkor akár a lap alá tett alátéttel is szintezheted. Az alátét anyaga papír, vagy olyan, ami nem ártalmas, ha esetleg kirepül. Amúgy is a milliméter töredéke lesz a hiba.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
kavalkád
aktív tag
jelöld be filccel a tárcsán hol húz bele az acél, aztán lazítsd fel a tárcsa rögzítőcsavarát, fordíts 180 fokot a tárcsán húzd le és nézd meg ismét hol húz bele. ha szintén 180 fokkal eltolódott akkor nem a tárcsa a gond, hanem a tengelyen vagy az azon lévő kozpontosítón kellene keresni a gondot. de ez csak egy tipp, biztos lesz szofisztikáltabb javaslat is.
[ Szerkesztve ]
-
satibi
csendes tag
Sziasztok! Múltkor tárgyalt körfűrészemre rendeltem egy hosszvágó lapot. Most érzésre sokkal jobban, könnyedebben vág, de sajnos a vágáskép nem az igazi. Sajnos a linkelt távmérőm nincs, nem tudom érdemes-e venni az én szintemen. Próbáltam nézegetni mindenféle irányból, hogy hogyan fut a lap és arra jutottam ami szerintem a hiba, ha oldalról nekitámasztok a lapnak egy rugalmas acélt (tolómérő mélységmérőjét nyomtam neki), kb 3/4e a lapnak szépen végigfut mellette lazán súrolva és van egy rész ahol elkezdi húzni az acélt, tehát közelebb csalinkázik a lap. Erre mondják, hogy "üt" a fűrész? Mit lehet tenni ilyen esetben? Köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
pali923
aktív tag
Ha egyszer kipróbálsz egy Auro olajat, meglátod, hogy a lenolaj és eközött nem ég és föld a különbség, hanem annál sokkal több.
Ha meg veszel méhviaszt is (van az Auronak is, de lehet venni méhészektől is, a lényeg, hogy tiszta legyen), és bekened olajozás után, nagyon bársonyos lesz a felülete annak a dákónak. Szerintem szeretné, aki használja. Lehet keverni az olajt is viasszal, erről volt már itt szó többször is.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
kavalkád
aktív tag
igazad van, de én sem mondtam, hogy nem kell kerekítés, hanem, hogy 2mm-t kézzel is le lehet húzni két mozdulattal, annyi pont elég, hogy letörd az élt és ne legyen gond a felületkezeléssel vagy ha belevered a fejed akkor ne sértse fel a bőrt. ilyen kis rádiuszon pedig nincs jelentősége ha neadjisten, nem 2 lett hanem másfél.
feltehetőleg nincs fixen betárazva a kollegának a gépbe rádiuszmaró, márpedig ezt beállítani kb. annyi idő ami alatt kézzel is lehúz vagy 10 méternyi élt. ilyen pici rádiuszt pedig néha elég macera belőni, ha túl kevés akkor semmit nem ér, ha túl sok akkor meg válla lesz amit még több idő kiszedni.
nem keverném össze a hobbistát azzal az asztalos szekemberrel aki ebből él, mások az igényeik.
szerintem -
mdk01
addikt
válasz kavalkád #59925 üzenetére
1,6mm-est és 2mm-est használunk leginkább és ezt merem állítani 10/8 asztalosra.
Ez egy olyan méretű gömbölyítés amin már megáll jól a felületkezelő anyag, de még nem hat gömbölyítésnek. A kézzel való él elvételt helyettesíti, és már pár méterért is érdemes elővenni, mert gyorsabb, könnyebb így a munka, nem utolsó sorban egyforma lesz a gömbölyítés.
2mm-es élanyag gömbölyítéshez is ez a két méret megy leginkább.
Szinte minden asztalosnak van egy marok felsőmarója amibe valamelyik gömbölyítő fixen be van fogva.
Ami ennél nagyobb rádiuszú marókés ott már a vizuális hatásra megy a gömbölyítés, nem él elvételre. -
pacman_123
tag
válasz Baaraanz #59949 üzenetére
Attól függ milyen ékléced van. Vékony, "egyszer használatos" késeket tart? Akkor olyat. Pl innen, de keresgélj, lehet van olcsóbb is.
HSS, 3mm vastag késeid vannak? Akkor olyat. Pl innen.
Nekem a HC 260 egyszer használatos késekkel érkezett. De hobbiasztaloson összefogtunk négyen, és rendeltünk külföldről (ebay + egy másik angol webshop) élezhető, 3mm vastag HSS késpárokat, hozzátartozó éklécekkel. Ez utóbbi egyébként ilyen. Akkor (~4 éve) ez itthon 50e Ft környékére jött volna ki, de nekünk kijött szállítással 35e-ből (a 2 kés+2 ékléc). Sokkal jobb ez, tovább tart az éle és sokszor élezhető.
Az eldobható kés sem eldobandó feltétlenül, ha nincs benne nagy csorbulás 1x (max 2x) élezhető, fenhető. Én egyszer sikeresen megéleztem egy ilyen segéddel.
[ Szerkesztve ]
-
kavalkád
aktív tag
válasz pacman_123 #59945 üzenetére
ez a párban vágás csak akkor megy, ha egymásra tudja rakni őket, de ha nem olyan irányú keretet csinál, hanem mondjuk mint a fiók oldalai akkor ez nem járható út. még nem derült ki milyet szeretne
update: látom közben kiderült ezt csak döntve lehet vágni, egyesével.
[ Szerkesztve ]
-
szinimini
senior tag
válasz pacman_123 #59945 üzenetére
Nem képnek lesz
Szemből látszik a 19mm. Megpróbálom az ötleted hátha sikerül majd úgy"okés, de a szöget egyesével kell rá vágnom."
Itt arra gondoltam, hogy a keret darabjait egyesével kell vágtam le, nem párban.
Uh ez is hiba volt. De még ezt a párban vágást is gyakorlni kell."Levágod hosszra derékszögben, majd külön rá a 45 fokot?? "
Elsőre szögbe levágtam a deszka végét, felmértem az X hosszt és levágtam szintén szögre.fogtunder
Fogasnak a kerete lesz . És a képen látható kötést akarom megcsinálni rajta.Minden lépésről teszek majd fel képeket, aztán majd csak kierül,h hol hibázok
Köszi nektek
[ Szerkesztve ]
-
kavalkád
aktív tag
válasz szinimini #59943 üzenetére
ha jól sejtem akkor ekkora méretű deszkát ha akarnál sem tudnál állítva vágni (bár nem egyértelmű, hoyg milyen irányban lesz ez keret), akkor marad a döntés.
a következőkre tudok gondolni, hogy miért nem jön össze szép illesztések: pontatlan a mérőműszer, nem egyforma hosszúak a deszkák, nem ugyanott kezded a vágást csak azt hiszed vagy nem merőleges a korong az alapra/hátsó ütközőkre (mert nem lett beállítva a 90 fok egyik vagy mindkét irányban, lásd kép).a tépésen nem biztos, hogy egy új/jobb lap fog segíteni, túl nagy a rés a gépen, ahol támasztania kellene az anyagot, ode kellene egy "zero-insert", mint az asztali körfűrészen.
ahogy pacman_123 mondta, képek segítenének kitalálni mi lehet a gond.
[ Szerkesztve ]
-
Baaraanz
tag
Esetleg ebben tudna valaki tanácsot adni?
Köszi
I am little pieces / Pieces that were picked up on the way / Imprinted with a purpose / A purpose that's become quite clear today
-
epmd
tag
válasz pacman_123 #59941 üzenetére
Örülök hogy a Makitákkal nem kellett így bíbelődnöm,csak kivettem a dobozukból és használtam.
-
pacman_123
tag
válasz szinimini #59943 üzenetére
"Amúgy 94x19 -es fenyőt vágok most."
Az jó combos keret, gondolom akkor nem képkeret lesz Namost, a keret hogy lesz ebből? Szemből látszik a 19mm vagy a 94mm? Ha az előbbi, akkor még indokolt is lenne a döntve vágás, mert pont nem vágná át függőlegesen. Bár én ekkor is forgatva vágnám inkább, és befejezném kézi fűrésszel azt a pár mm-t.
Miért forgatva és nem döntve? Azért mert .. "így kell". Így viszel bele kevesebb hibát. Nemtom, passz, de tőled hallom először ezt a döntve vágős keretezést, ott ahol nem indokolt
Másképp modva: mutass egy videót ahol döntve vágják a 45 fokot, kerethez:
"miter saw picture frame"Videó: szívesen. Sztem jó alap a beállításhoz.
"okés, de a szöget egyesével kell rá vágnom."
Már megint miii? Miért kellene egyesével? Én hosszra ÉS szögre is egy lépésben vágom. Mármint megvan ugye a képkeret belső (vagy külső, ahogy tetszik) mérete. Feljeölöm a faanyagon és úgy vágom, párban az oldalakat.
Ezt a metódust most nagyon nem értem. Levágod hosszra derékszögben, majd külön rá a 45 fokot?? MIért szívatod magad plusz hibalehetőséggel?
-
Met
nagyúr
válasz kavalkád #59934 üzenetére
Ezt így szokták csinálni.
A dákó vége (amin a bőr van) nincs is lakkozva mert tapadna ahogy kicsit nedvesebb/zsírosabb lesz a bőr a kézen.
Feltölteni a réseket azért kell mert a helyes lökés lökés pozícióban az áll alatt fút a dákó így és ha szakálla van valakinek akkor az hajlamos beakadni a résekbe."If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
szinimini
senior tag
válasz pacman_123 #59939 üzenetére
óóó hát arra nem is gondoltam,hogy az asztal forgatnám el.
Válasz egyszerű,h miért. Miért ne végülis az 45° lesz gondoltam én.
Nem hittem volna,h nem jön össze egyszerű 45°
Amúgy 94x19 -es fenyőt vágok most.
De miért nem jó ha a fejet döntöm meg? Vagy akkor azokat.
Nekem még a gyári lap van rajta,de elég durva ezekhez a "finom" munkákhoz. Folyamat kitépi a végét, Akkor még ezt is kellene venni...Az ütközőlapoknál erre gondolsz:?
Ahogy tudok teszek majd fel képeket.
Köszi a videót. Átnézem jobban ezt a fűrészt és próblom jobban beállítani.
Levágom egyenlő hosszúra a párokat. ( nálam most téglalap ) , az okés, de a szöget egyesével kell rá vágnom.
[ Szerkesztve ]
-
pacman_123
tag
válasz szinimini #59940 üzenetére
"A korongot döntöttem meg balra"
Na akkor meg is válaszoltad. Ne, ne .. nem győzöm elégszer mondani: NE! De végülis Ön dönt: dönt vagy forgat, de hidd el, inkább forgass (ha nincs jó indokod a döntésre).
Plusz: ha a 45 fokod egyszer pontos is lesz (mert az lesz), akkor egy másik trükk: ha keret vastagsága engedi, a szemközti oldalakat hosszra egyszerre vágd (és jelöld is meg "A-B" vagy "1-2" vagy akármivel, melyeket vágtad egyszerre/párban, mondjuk ez a jelölés csak egyenlő oldalú kereteknél (négyzet) kell, téglalapnál egyértelmű mit vágsz párban) , használva a leszorítót. Ha mindet külön-külön vágod .. akár pár tizedmm eltérés a hosszukban is azt eredményezi, hogy a 45 fokok hiába pontosak, nem fognak egymáshoz "simulni". Nem úgy legalábbis, ahogy illeszkedhetnének.
[ Szerkesztve ]
-
pacman_123
tag
válasz pacman_123 #59939 üzenetére
"Felengeded a az ütközőt tartó csavarokat, odateszel egy rendes (!) és pontos (!) derékszöget a lap meg a vezető közé, csavarokat meghúz - nem bonyolult ez "
Tessék, itt a kistesó beállítása, de kb ugyanez a KGS 254 M is:
https://www.youtube.com/watch?v=jML5g_nWsvwHobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
szinimini
senior tag
válasz kavalkád #59933 üzenetére
Egyoldalon csináltam mindengyiket. A lap tetejét jelöltem, hogy tudjam hol is kell bevágni pontosan a hossz miatt és a lap bal oldalát mértem meg ott 45° fok volt. A korongot döntöttem meg balra és ezzel mértem.
fogtunder
Au ilyen stílusú "állványokat" nézegettem én is, de akkor semmi anyagom nem volt egy ilyenhez. De szerintem bele kezdek egy ilyenbe talán még több helyem is lenne ezzel.ViktorSz
Köszi a tippet -
pacman_123
tag
válasz szinimini #59923 üzenetére
"Harmadik,h ezt tervezek venni még ,h normálisan betudjam állítani a gérvágót,m egyenlőre nem megy vele a vágás rendesen. Egy keretet akarok össze állítani vele, és a 45°-os illesztések, hát nem szépek...."
Valami itt nem kerek nekem ebben a történetben. Keretek, 45 fokos illesztés, döntésre reagáló (!) digi szögmérővel akarod a 45 fokot beállítani .. .akkor ezek szerint te a keret 45 fokos végét döntéssel vágod? Nem vízszintes forgatással? A fentiekből csak erre tudok következtetni. És ha így van, a kérdésem: miért?
Ha százszámra nem is, de pár tucat keretet már csináltam az biztos. Ráadásul ugyanolyan gérvágóm van mint neked, egy jó 72 fogas Pilana lappal. Pár példa: "ledes" keretek. Nagyon nagy hibát én sosem tapasztaltam illesztésnél, ha ránagyítasz a keretekre, a sarkaikra: te találsz?
De eszembe nem jutna döntéssel vágnia 45 fokot.
Igaz, 1x be kellett lőni rendesen a Metabot. Szóval ha döntve vágod a 45 fokot -> szerintem ne tedd - ha csak az a keret nem egy nagyon "mély" keret, amit függőlegesen nem tud átvágni a KGS 254. Felengeded a az ütközőt tartó csavarokat, odateszel egy rendes (!) és pontos (!) derékszöget a lap meg a vezető közé, csavarokat meghúz - nem bonyolult ez
Egy pár példaképet betehetnél arról, nálad mit jelent a nem pontos illesztés.
[ Szerkesztve ]
-
ViktorSz
tag
Lehet,hogy rosszat linkeltem az előbb,igazából erre gondoltam:
[link] -
pali923
aktív tag
Sima, de nem tapadós felületet (mint a lakkozás) kellene elérnem
Ezt és/vagy a karácsonyi befejezést szerintem felejtsd el lenolajjal. Meg ha a lenolajat is elfelejted, akkor sem lesz nagy baj. Bármi mással inkább, az az ikeás is sokkal jobb. Auro, Biopin olajakat azért lehet venni boltokban is, talán van esély megvenni addig. Ha még egy kicsit viaszolod is a végén, még jobb lesz.
[ Szerkesztve ]
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
fogtunder
nagyúr
válasz szinimini #59930 üzenetére
nekem nem bukik rajta a fűrés, bár nekem nem is ilyen rendszerű a sín. meg nem ezen tartom állandóan, csak ha sokat kell pallót/gerendát vágni, akkor szerelem át rá. békeidőben egy ilyen van, műhely felhasználásra sokkal jobb [link]
I hate morning people. And mornings. And People.
-
kavalkád
aktív tag
az olajnak a fa pórusaiba kellene beszívódni, nem tudom mennyire lesz hatékony ha előtte feltöltöd a pórusokat. ezt így írták valahol, hogy ez a helyes eljárás? kiváncsi vagyok rá.
utánaolvastam, ezt írják:
NitorLack vízbázisú fa pórus kitöltő fekete 250ml
"A fa pórusainak kitöltésére és a felület előkészítésére alkalmas a későbbi befejező lakkozásokhoz, mint poliuretán, nitro, víz, vagy schell lakk."[ Szerkesztve ]
-
kavalkád
aktív tag
válasz szinimini #59930 üzenetére
minden 45-ös vágást ugyanazon az oldalán csinálsz, vagy jobb-bal oldalon felváltva?
(az oldalt a fűrészkoronghoz képest értem)
hogy vágod a szöget, a gép alapját forgatod, vagy a korongot döntöd?
milyen szögmérőt használsz? ezeknek van egy tűrésük, ha ez pl. 0,3 fok akkor az 8 vágásnál már 2,4 fok összeadva. -
Met
nagyúr
Lenolajat hogy kell használni?
Egy snooker dákót szeretnék rendbe hozni.
A terv az hogy lecsiszolom, feltöltöm NitorLack vízbázisú fa pórus kitöltővel a réseket, csiszolom és a végén kellene valamivel kezelnem.
Na most az utóbbival vagyok bajban. Tung vagy dán olaj amit ajánlottak de ezeket nem tudom már karácsony előtt beszerezni (esetleg a 13. kerület környékén nincs valakinek kölcsönbe? ) így marad a lenolaj (erre azt írták hogy idővel kiszárad a fa).
Sose használtam még. úgy gondoltam hogy egy rongyot benedvesítek olajjal és azzal dörgölöm át a fát. Jó ez így?
Sima, de nem tapadós felületet (mint a lakkozás) kellene elérnem. Miután megszáradt az olaj kap még egy polírozó csiszolást.
Van esetleg más OBI-ban kapható olaj ami olyasmi mint a tung vagy dán. Még az IKEA-s STOCKARYD fakezelő olaj amit néztem."If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
szinimini
senior tag
válasz kunberci #59924 üzenetére
kavalkád
okés, meggyőztetek, cmt helyett lesz inkább 3 makitafogtunder
Most jelenleg egy digitális szögmérővel tudom a fűrészt mérni/állítani
Ott 45°-ot mérek , a fán is és amikor összeállítom, nem jön ki vmi.
De inkább egy gyakorlok még és állítok még a fűrészen, meg a felhasználáson is. Csak kint le fagy a ----.
Egy lidl-s állványon van rajta jelenleg, amin hátrafelé be bukik. Talán ezzel is kezdenem kellene vmit. -
pali923
aktív tag
Így mulat egy magyar úr!
Van egy dohányzóasztalunk, amit akkor csináltam, amikor talán még marógépem sem volt, nem hogy kerekítő marófejek. Márpedig lekerekítettem hosszadalmas munkával egy szalagcsiszolóval, olyan 4-5 mm-re. Ha ránézek, mindig felmerül bennem, mennyivel szebbre meg tudnám ma már csinálni.
[ Szerkesztve ]
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
kunberci
senior tag
válasz szinimini #59923 üzenetére
Nézd, én megvettem a makita 3,2-es lekerekítő marót, és azt sem használom, mert olyan "pici". A 12-e OSB-hez is a 4-es marót használom, hogy egy kicsit levigye az élt. Szóval nem lebeszélni akarlak, de CMT árából én inkább a makitából vennék egy 3,2-est, egy 4-est, meg egy 6,35-öst.
-
szinimini
senior tag
válasz kunberci #59922 üzenetére
ej megint elveszett az írásom... na mind1
A lényeg az lenne, hogy kösz a figyelmeztetést nem lehetett látni a gépdepo oldalán a különbséget. Másik oldalon tudtam megnézni.
A másik ,hogy makitabol nem találok r2 körüli marót csak cmt-ből.
De akkor mondjuk vennék egy cmt-t és egy makitát és lenne össze hasonlítási alapom.Harmadik,h ezt tervezek venni még ,h normálisan betudjam állítani a gérvágót,m egyenlőre nem megy vele a vágás rendesen. Egy keretet akarok össze állítani vele, és a 45°-os illesztések, hát nem szépek....
-
kunberci
senior tag
Igazad van.
Nekem csak annyi közöm van a famunkához, hogy tudok magamnak vágni OSB lapokat polcnak, meg pallókat, és egy-két dolgot megcsinálok magamnak otthon. Van egy kézi körfűrészem, egy szalagcsiszolóm, meg egypár makita élmaró gépem, hogy le tudjam gömbölyíteni az éleket. Talán ezért választottam a makita gépekhez, makita késeket. Ez kb egy színvonal. -
kunberci
senior tag
válasz thomgrande #59919 üzenetére
Aki vesz egy olcsó makita élmaró gépet, az nem biztos, hogy a makita lekerekítő kés, kések helyett vesz CMT lekerekítő kést, a makita kés árához képest négyszeres áron. Még akkor sem ha pl: a CMT-nek informatívabb a katalógusa.
[ Szerkesztve ]
-
thomgrande
tag
válasz thomgrande #59914 üzenetére
Elismerem ezeket benéztem. Azért nézz meg egy CMT vagy FREUD vagy ARDEN (igaz ők nem gyártanak a kávéfőzőtől a fűnyíróig mindent) katalógust sokkal informatívabb.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
villifog
tag
válasz kacsyx #59915 üzenetére
D-48430
D-48446
D-48452
D-48468
D-48474
Sajnos ez nincsen benne a 2021 prospektusban. Ezek 6-os befogásúak. Minden amúgy sem lehet tökéletes, de a kérdező szempontjából ez amúgy is mellékes. Gondolom kikerült a kínálatból, mert nem nagyon vitték.
Bocsi,tényleg rajta van.[ Szerkesztve ]
-
kacsyx
aktív tag
válasz thomgrande #59914 üzenetére
[link]
50. oldal, kerekítő kések, 2. sor, ábrán csapágyméret: 8 mm. -
thomgrande
tag
válasz kacsyx #59913 üzenetére
A legújabb vagy akármelyik katalógusban
légyszives keresd meg D-48446 cikkszámú kést. Ezt elnéztem. Elnézést.
A csapágyméretekről hol lehet infót találni? Van akit érdekel. Gondolom ezért is Én vagyok a hibás.[ Szerkesztve ]
-
kacsyx
aktív tag
válasz thomgrande #59912 üzenetére
Olvasd el újra, ott a 2021-es. Sajnos 2022-est még én sem találtam, elnézést.
Egyébként még a gépdepo-n is fent vannak: [link]
Az más kérdés, hogy a webshop üzemeltetője nem volt elég alapos a termékleírásnál. -
thomgrande
tag
válasz kacsyx #59908 üzenetére
Én nem háborgok csak leírtam a véleményemet. Egy 5 évvel ezelőtti katalóguból a linkeken szereplő marókat nem lehet beazonosítani cikkszám alapján. Ha valakinek jó hogy azt hiszem alapján rendel szíve joga. Sok sikert hozzá. Én nem teszem.
-
kavalkád
aktív tag
ügyes vagy, én meg hülye a makita.hu-n kerestem a saját katalógusukra.
a szerszámboltba bemenetel hogy fog segíteni annak aki online akar vásárolni? ha már bement a boltba akár a saját szemével is megnézheti azt a rádiuszmarót, akkor már nem kell katalógus.[ Szerkesztve ]
-
kacsyx
aktív tag
válasz kavalkád #59909 üzenetére
Beírtam gugliba: makita tartozék katalógus 2021, első találat.
De bementek bármely normálisabb szerszámboltba és tudtok fogni katalógust. Itt lapozgatom magam előtt, ezért is nem tetszik, hogy megint egy webshop trehánysága miatt kell lehúzni valamit.Szerintem írjatok a Makitának, hogy kellene indítani egy katalógus elnevezési versenyt, mint a hidaknál szokták...
[ Szerkesztve ]
-
kavalkád
aktív tag
válasz kacsyx #59905 üzenetére
ezt a katalógust pl. a makita.hu-n én nem találtam meg soha, pedig megkönnyítené a dolgot, ha nem a kellene végigtúrni a netet érte.
ha bármelyik rádiuszmaróra (vagy marókésre, de lehet bármilyen tartozékra, nem próbáltam) rákeresel az oldalon akkor nem hoz egy fia találatot sem.ezt én sem kedvelem a Makiban, hogy vadászni kell az infó után, ebben egyetértek thomgrande-val.
kacsyx: azért hadd ne legyen már egyértelmű, hogy egy "2021 T2 Tartozék Akció" nevű katalógust kell átnézni, hogy méretezést találjon az ember. ritka idióta megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
kacsyx
aktív tag
válasz thomgrande #59906 üzenetére
[link] 161. oldaltól. Remélem vége a háborgásnak.
Friss: [link] mielőtt még azért megy a háborgás, hogy 5 évest linkeltem. Érdekes, más webáruház meg tudja találni a katalógust...[ Szerkesztve ]
-
kunberci
senior tag
válasz thomgrande #59904 üzenetére
Gépdepo-nál külön választhatnák a gömbölyítő, és a profilmaró késeket. Külön oldalra tehetnék a két szettet.
A szerszamoutletnél meg valóban a második linken a felső kép rossz, ott nem látszik egyértelműen, hogy a csapágy kisebb, mint a mellette lévő metszeten, ahol helyesen látszik.
[ Szerkesztve ]
-
thomgrande
tag
válasz kacsyx #59905 üzenetére
Mutass ebben a katalógusban nem colos méretezésűt. Ha a webshop nem kap normális leírást arról nem ő tehet.
-
kacsyx
aktív tag
válasz thomgrande #59898 üzenetére
De egyébként mi köze a Makitának ahhoz, hogy egy hazai webshopban hogyan tüntetik fel a terméküket? Ettől miért lesz tisztességtelen gyártó a Makita? Nem értem...
Tessék, katalógus: [link] -
thomgrande
tag
válasz kunberci #59903 üzenetére
Méretezett képen a csapágy kisebb méretű. A mellette levő méret nélküli képen meg nem.
Nekem ez nem egyértelmű ugyan azon az oldalon ellentétes információt látok. Én ilyen helyen nem vásárolok.
Az meg hogy hogy nevezik el a marót lekerekítő göbmölyítő stáb vagy egyéb számomra lényegtelen a méret a lényeg.[ Szerkesztve ]
-
kunberci
senior tag
válasz thomgrande #59902 üzenetére
Igen így van, ahogy írod, sőt azon a fa mintán lehet látni, hogy az első linken lekerekítő, gömbölyítő maró van, a második linken pedig egy profilmaró.
Azért írtam, hogy Neked egyértelmű, mert egyből láttad, hogy mi a különbség a két marókés között. (A csapágy mérete.)A gédepo oldalán a kerekítő, gömbölyítő, és a profilmaró is egységesen rádiuszmaróként szerepel. Ezért aki nem veszi észre, vagy nem figyeli a csapágy különbségét, az simán rendelhet profilmarót, a lekerekítő maró helyett. Csupán erre szerettem volna felhívni a figyelmet.
[ Szerkesztve ]
-
thomgrande
tag
válasz kunberci #59901 üzenetére
A második linkeden (Ez a nemjó) a méretezett képen a csapágy kisebb méretű. A mellette levő méret nélküli képen meg nem.
Ennél jobban nem tudom leírni. Nézd meg egy normális gyártó maróit ott a csapágymérettől kezdve minden meg van adva. Abból lehet egyértelműen választani.[ Szerkesztve ]
-
kunberci
senior tag
válasz thomgrande #59900 üzenetére
Egy kicsit konkretizáld légyszíves, hogy mit nem értesz?
Melyik képek a kétértelműek? Szerszamoutlet? Gepdepo?
Miből egyértelmű ? Mi?
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Android szakmai topik
- Házimozi belépő szinten
- Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Le Mans Ultimate
- Sony Xperia 10 VI - vajon miben bízhat?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Secretlab TITAN Evo "Soft Weave"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, Új, Számlával
- Romet Rambler R9.3 MTB Vadi új, 0 perces, Garanciás!
- Kukirin G2 Master (max sebesség: 60km/h)
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával
- Eladó JURA ENA 5 Svájci Kávéfőző gép
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest