Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- ldave: New Game Blitz - 2026
Új hozzászólás Aktív témák
-
AIex
aktív tag
válasz
ViktorSz
üzenetére
Röviden ? Szerintem nem. Ami árnyalja a képet, hogy az a 300g plussz a gép alján van, így van egy kis "erőkarja", ami árnyalja a képet, de nagyjából ennyi. Plusz egy kis akksival lehet fejnehéz lesz.
Ha amúgy elvagy plussz akksi nélkül, szerintem is költsd el azt a 30k-t marókésekre.
-
hramon94
tag
Sziasztok. Újra a felsőmaró dilemmám
Tehet rendeltem egy RP1802 melyen nincs fordultszám szabályzó, visszaküldtem mert miután megjött akkor jöttem rá
Most újra a rendelés előtt állok. 1. Makita RP2302 lenne 2. opció melyet most találtam az a Hitachi M12VEAsztalba is szeretném építeni, nem használom napi szinten de most van 1-2 munkám ahova szükséges lesz és régóta szeretnék otthonra egy felsőmarót melyet nem csak asztalba hanem kézben is szeretnék használni. Akinek van esetleg a Hitachi mennyire kényelmes kézben? A korábbi RP2300-al dolgoztam kézből sokat és nem volt vele gondom de a Hitachit még nem fogtam soha, az RP2300-on a magasság állítás része annyira nem győzött meg így a Hitachiról nem hiányozna.Az RP2302-nél ami számomra kicsit negatív az az Anti restart funkció (asztalba építve külön indító gombbal nem indítható újra leállítás esetén). A Hitachinál a kedvezőbb ár viszont vonzóbb de nem elsődleges szempont. Ti melyiket választanátok? Teljesítményben 2000W a Hitachi és ugye 2300W a Makita.
-
ViktorSz
tag
válasz
fogtunder
üzenetére
Dehogy cserélem,évente van 1-2 előtetős melóm,oda kell az atompower!
!
Alex
Dewalt-regisztrációval nincs gond,van erre úgynevezett mydewalt oldal,ahol mindent lehet regelni gy-szám szerint és kijavítják/cserélik,bárhonnan is vetted .
Most azzal vagyok bajban,hogy bevittem a lakásba az akkut,lemértem digitális mérlegen(619g) és rájöttem,hogy korábban rosszul fogalmaztam meg a kérdést,tehát:
Megér-e 30k-t mínusz 300g?
Most már kétségeim vannak,pedig már teljesen beleéltem magam,hogy mindjárt rendelek egyet,na de ugye minek...az a kis pénz akkor elmegy marókésre,vagy valami hasonló bizbaszra,aztán majd talán kb 5 év múlva veszek új gépszettet,új típusú akkukkal... -
AIex
aktív tag
válasz
ViktorSz
üzenetére
Kamody-t amúgy sem ajánlanám, szerintem ők nem magyar cég, ami regisztrálásnál gond lehet. Mondjuk nem tudom, hogy Dewalt-nál kell-e regisztrálni az akksit. De később akár gariztatásnál is jelenthet pár extra kört.
Mondjuk ha főként bútor készítéshez, vasaláshoz használnád, oda lehet elég egy sima 2Ah is.
-
ViktorSz
tag
Én sem találok különbséget,ráadásul a cikkszám sem segít mert az egyik cégnél kírják,a másiknál persze nem.Ha jóhiszemű lennék,arra gondolnék,hogy a Kamody később raktárazta és a "megerősödött" ft miatt ennyivel drágább.
Na most elgondolkodom és kitalálom megér-e 30k-t mínusz 1kg... -
AIex
aktív tag
válasz
ViktorSz
üzenetére
Szerintem semmi. Mármint jelenleg a powerstack-ből itthon egyetlen modell kapható, az 1.7Ah-s. Külön cég forgalmazza a szettet, illetve az 1db-os kiszerelést, vagy a zakanyszerszam nem írta bele az XR-t a cég, vagy a Kamody említette meg, hogy egyértelmű legyen, visszafelé kompatibilis minden XR géppel.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
ViktorSz
üzenetére
szerintem amúgy műhelyben nem kell a 887-hez ekkora akku, a 2Ah-ssal is simán hajtottam be fenyőbe szerkezetépítő csavarokat is. gondolom ha 50 éves akác gerendákat kell szerelni, az egy másik dolog, de bútornál, ahol előfúrod amúgy is a csavarok helyét, bőségesen elég a kicsi, a harmadik fokozat még így is brutálisan erős. és azzal könnyen kezelhető a gép is.
-
tfe
tag
válasz
Grizzlu
üzenetére
A többiek már leírták a nagyját, de csak erre reflektálva:
> beletartozna bútorlaptól a gerendáig minden
Mindenképpen kettő gép kell ehhez. Egyszer szalad meg az ujjad, úgy fogod áttekerni a csavart a bútorlapon, hogy öröm nézni. Ezek az ütvecsavarozók nagy és erős csavarokhoz jók, finom munkára vegyél egy kicsi, könnyű gépet, pl: GSR 12V-15 FC vagy GSR 12V-35 FC. Ez a kis bosch a második legjobb csavarozó finom bútoros munkákhoz, amit használtam. Azért a kedvenc továbbra is a CXS marad

-
AIex
aktív tag
válasz
ViktorSz
üzenetére
Ennek 12V akksi kell, neki pedig 18V van elméletileg. Persze ha szettben gondoltad, az megint más.
Amúgy igazat adok, legtöbb munkára, szerintem is jobb egy dedikált pici gép. Szomszédnak van egy 100NM-es 12V-os Maki ütvecsavarozója, és 4x60-as, 4x80-as csavarig kb a legjobb. Aztán ettől felfelé, már nem annyira hatékony, szerintem.
@T J
Bár nem engem kérdeztél, de én is megosztom a véleményem, mert szerintem az akksis fúró - ütvecsavarozó téma nem annyira fekete-fehér, amennyire sokan beállítják.
Nekem van egy Metabo akksis fúróm, ami 120NM-re van "hitelesítve", illetve szintén egy Metabo ütvecsavarozó, ami 1/2" és 400NM-t tud. Ezt egy 1/2" -> 1/4" átalakítóval használom.
Az ütvecsavarozó üresjáratban 2100 körül forog, az akksis fúró 1850-et.Nálam úgy néz ki, hogy 4x80-ig szoktam használni az ütvecsavarozót, amíg nem szinel a csavar feje az anyaggal, le sem old az ütőmű, elég gyorsan be tudja tekerni. 6x150-es mértettől felfelé, viszont valamennyire fordul a kocka, mivel 8x300-as átmérőig az akksis fúróval, 2-es fokozatban gyorsabban betudom tekerni a csavart, az akksis fúró direkt hajt, nem pedig ütőművel. Értelemszerűen itt azért jobban kell kapaszkodni a gépben, illetve én ahol csak tehetem Torx fejű csavarokat használok. Ütvecsavarozót olyan helyzetben, ahol nem tudom rendesen tartani a gépet (fej felett), nagyon kemény az anyag "ellenállása" (tokrögzítő csavar betonban), vagy ha nem tudok Torx fejű csavart venni és marad a PH / PZ fejű.
-
-
T J
tag
válasz
pacman_123
üzenetére
Jogos

Gyorsan egy kérdéssel is élek: a kis 226Nm-es ütve-csavarozód van-e olyan erős, mint a 135Nm-es sima?
-
AIex
aktív tag
válasz
Grizzlu
üzenetére
Plusz egy a DCF850-esre, én mindenképpen kompakt gépet keresnék, főleg, ha kisebb munkákra is ezt használnád,
Annyit azért érdemes tudni, hogy ezek az ütvecsavarozók 8x200-as szerk.építő csavartól annyira nem hatékonyak, oda jobb egy "fullsize" akksis fúró, pl a 996-os, vagy az FPD2-es, akkor, ha rendesen tudod tartani a gépet, és te is stabil pozícióban "vagy". Persze, eseti munkára, gondolom nem tervezel még plusz egy ütvefúrót venni.
Amit ViktorSz mond, abban van valami, viszont szerintem a 4Ah akksit felesleges megvenni, vagy egy 5Ah kéne, vagy egy 3Ah slim pack, azt hiszem abban már 21700-as cellák vannak, amiknek nagyobb az áramkorltjuk -> több A tud felvenni a gép a telepből.
@pacman_123
Nagyjából egál a két gép, sőt, tulajdonképpen az. Dewalt évek óta nem a Nm-el jelöli a teljesítményét a gépeknek, hanem UWO (Unit Watts Out) "értékkel". Ami Dewalt-nál még sokat számít, az az akkumlátor. Az 5Ah akksi tudja rendesen kiszolgálni az alapgépet, az alattalévők nem, esetleg a 3Ah slim pack lehet még. Illetve a 996-ból van egy Power Detect, ami valamivel erősebb a sima 996-nál, ha 8Ah akksival használod, illetve van egy Flexvolt advantage (asszem a 999-es), ami előbbi kettőnél is erősebb valamivel, ha Flexvolt pakkal használja az ember.Viszont a MW órási előnye, hogy nagyon kompakt gép, rövid fejhosszal. 996-os elég robosztus gép, van olyan, aki 38-as téglában fúrt vele 127-es koronafúróval, gond nélkül, (lehet bírná az MW is, nem tudom) de az esetek 99%-ban nem erre használjuk ezeket a gépeket, (illetve attól hogy kibírja, szerintem továbbra sem arra való), és számomra, az sokkal nagyobb előny, ha maga a gép kompakt, jól manóverezhető.
-
ViktorSz
tag
válasz
Grizzlu
üzenetére
Nekem DCF887 van,az tényleg bármit becsavar,de szerintem a mostani géped akksija kevés lenne hozzá(a 850-eshez is),ezekre minimum 4Ah-ás kell,hogy rendesen ki tudd használni.
Bútorlapozáshoz nem az igazi,ahhoz jobb a kisgép.
Így néz ki egy rendes készlet,ha mindenre is kell
Ütvefúró -ütvecsvarozó-sima csavarbehajtó:
[kép] -
pacman_123
tag
Ütvecsavarozó
Grizzlu: azt nemtom ha DW és ráírt nyomaték, az mennyire egyenlő MW és ráírt nyomatékkal.
Azt tudom hogy "nagy" (8x120, 8x160 Fischer torx fejú építési csavarok - amúgy mi számít nagynak??) csavarokkal ő kényelmesen elboldogult, 2-es 3-as fokozatban tekeri mint bolond . Úgy látom nyomaték szinten kb ugyanott van mint a Gaboka által linkelt DW, minimálisan tud többet. Én egy MW "erőcsomag" részeként vettem, 5AHs akksikkal. Igaz, akkor egy százassal olcsóbb volt a komplett csosmag ....Szerintem a Gaboka féle DCF850 jó szolga lehet nálad. Vannak róla YT videók is, korrekt (
) öszehasonlító tesztek, nézegess meg párat, nekem szimpatikus gépnek tűnik. -
Grizzlu
tag
Sziasztok!
Ütvecsavarozó vásárlása előtt állok. DeWaltot szeretnék venni, mert már van egy DCD709D2T-QW modellem, és kompatibilisek lennének egymással a kofferek, az akkuk, plusz nagy megelégedéssel viseltetetek a márka iránt.
Kérdésem, hogy általános otthoni csavarozási feladatokra, amibe beletartozna bútorlaptól a gerendáig minden, milyet, milyen nyomatékút érdemes venni?
Köszönöm!
-
"én alapvetően olaj párti vagyok, azokkal viszonylag egyszerű bánni házi körülmények között is."
Egyetértek a kézi csiszolás-javaslatoddal, ebben az esetben nemigen van hatékonyabb megoldás házilag. Viszont én olajat csak akkor javasolnék neki, ha tökéletesen, maradék nélkül, teljesen fáig sikerül lecsiszolni róla a régi lakkot mindenhol. De ez szerintem esélytelen. Pl. a sarkokban kizártnak tartom, hogy ne maradjon valamennyi a csiszolás után. Az viszont az olajat nem szívja be. Szerintem inkább valamilyen lazúr lenne alkalmas ide, az a maradék régi lakkon is megtapad és megszárad. -
tfe
tag
válasz
Jofi81
üzenetére
Kézzel csiszold. Az esztergált részeket gépesítve csak forgómozgással lehetne szépen csiszolni, gondolom ennyire nem akarod szétszedni és/vagy nincs esztergád, szóval marad a kézi módszer.
80-120-180-240 grit, szépen sorban, majd amikor a 3. lépésnél inkább vennél új székeket, akkor kell a kitartás

A felületkezelés érdekes kérdés, én alapvetően olaj párti vagyok, azokkal viszonylag egyszerű bánni házi körülmények között is. Ehhez viszont kell az is, hogy a felület csiszolás után szép legyen, mert az olaj nem fogja eltakarni a hibákat. De a többieknek biztos lesznek még ötletei.
-
Jofi81
őstag
Sziasztok! Egy étkezőgarnitúrát szeretnék szebbé varázsolni,egy asztal és 6 szék. Az asztallap fa, a székek lapja rétegelt lemez, a lábak és a háttámla pálcái esztergáltak. Barnára van festve és lakkozva. A székek nagyon kopottak, a lakk is csúnyán fel van peregve. A kérdésem az lenne, hogy mivel érdemes nekiállni lecsiszolni? Főleg a lábak és a palcák problémásak ilyen szempontból. Arra is szívesen fogadok ötleteket, hogy mit csináljak vele, miután le van tisztítva. Köszönöm!
-
AIex
aktív tag
válasz
generatoros
üzenetére
Nem nagyon tudok ellenkezni az írásoddal, mert egyet értek veled.
Annyival egészíteném ki, hogy én egy bő 30 évvel később koptattam az iskola padot, ezért biztosan más kép alakult ki bennem.
A képzési szerkezet még tulajdonképpen ugyan ez volt a "mi időnkben" a szakmunkás osztályoknak is. 3 év kellett a sima szakmunkás bizonyítványhoz. Nekik is volt szakmai gyakorlat, amit nyáron kellett teljesíteni, tanév zárása után, jellemzően külsős cégeknél. Ezen felül ugyan úgy voltak alapvető tanóráik, mint irodalom, nyelvtan, matek, stb.
Ugyan akkor az is tisztán látszott, hogy sok olyan ember járt oda, akit máshova egyszerűen nem vettek fel, de különösebben nem érdekelte az egész, viszont iskolába járnia kellett, mert tanköteles volt. Jellemzően a tudások is meglehetősen hiányos volt, a legtöbb tanár pedig próbálta őket felzárkóztatni, amivel akaratlanul is időt vett el az osztály többi tagjától, valamint a lehetőséget a tanulástól, majd ezek az emberek rendszerint az első év végén otthagyták az egészet. Sajnos ez nálunk, szakközepeseknél is tendencia volt, azzal a különbséggel, hogy nálunk 4 év alatt feleződött az osztály, szakmunkásoknál, jellemzően 3 év alatt harmadolódott.
-
T J
tag
válasz
tukko1
üzenetére
Hát az van, hogy ha a gyártó előír valahol szellőző hézagot, és ott nincs, vagy nem elég nagy, akkor simán bukhatod a garit, amikor kiküldik megnézni a szerelőt. Nem tudom mi a pontos tömeg-határ ami felett, de sütőhöz és nagyobb gépekhez már helyszínre mennek. Azonkívül ha nem is megy tönkre a géped gariidőn belül, de pl egy hűtő valószínű többet fog fogyasztani, és a kompresszor élettartama is csökkenhet, mert többet jár, mire lehűl a gép. Esetleg le se tud hűlni és megromlanak az ételek. Szóval ha el tudod rejteni a szellőző nyílásokat, akkor jó vagy, de valahol ki kell ügyeskedni neki a helyet.
Sütőnél pl a Gorenje úgy emlékszem fölötte nem érdekli őket mekkora helyet hagysz, mert a kezelő felület alatt fújja ki venti a levegőt, de a gép/ szekrény mögötti és lábazatba kialakított szellőző járatra háklis volt a szerelőjük.
Arról nem beszélve, hogy tervezési hibás, mert túlmelegedés esetén nem hogy kikapcsolna, hanem felnyomja magát max hőfokra (275°C) és ott lefagy. Semmire nem reagál, kismegszakítót kellett lekapcsolni. Feladtam a vitát a szerelőjükkel, hogy ez miért nem biztonságos, ... meggyőzhetetlen volt. Úgy voltam vele javítsa meg, és soha többé ne lássam. Ha kifogsz egy ilyen gépet, leéghet a házad ha nem vagy otthon, és a gyártó a szellőzési hézag hiányára fog hivatkozni.
ui. csak a dizájn miatt választottam a márkától, egyébként Bosch lett volna, és utólag a dizájn rovására is inkább azt választanám.
szerk: még annyit, hogy én nem tenném a hűtőt és sütőt egymás melletti szekrénybe. A videón amit linkeltél, ez helyesen van megoldva. A hűtő felső szellőzése hiányzik, illetve a lábazatot nem tették be, így az alsó szellőző nyílások nem tudni megvannak-e.
-
generatoros
tag
mindenkinek más tapasztalása van erről a szakma vagy szakmunkás képzésről. én a mostani okj képzést is ismerem felületesen. ehhez képest a 3 éves szakmunkásképzők egyetemek voltak. talán több napot voltak gyakorlaton mint a suliba érettségihez kötött szakmák esetében biztosan. az iskolák gondoskodtak a gyakorlati órákról valamilyen nagy vállalatnál érdemesített szövetkezeteknél esetleg kisiparosoknál. meggyőződéssel és tapasztalattal mondom, hogy amelyik gyerek komolyan vette, a 3 vagy két év után értékes szakmunkások lettek. a kalapács meg a párhuzamszorító készítés, reszelés unalmas részét leszámítva életem végéig elkísért mi több hasznomra volt. mondom ezt úgy , hogy 10 évig voltam szakoktató tanműhelyben és az üzemekhez is rendszeresen kijártam. ez a 70-es évek voltak. nem éreztem , hogy egyetlen elméleti tantárgy is felesleges volt egy 14 éves suhancra is ráfért a matek meg egy kicsi nyelvtan meg irodalom esetleg a töri. a szakelmélet meg az anyagismeret a szakrajz ugye alapkövetelmény volt. az okj ehhez képest elég gyengusz3 hónapos tanfolyamaival. persze volt 2 éves számítógéppel kapcsolatos képzésük ami talán oké. egy asztalos vagy autószerelő szakmát nem gondolom, hogy megtud az okj tanítani, mikor megfelelő gyakorlati üzemek műhelyek ma már nincsenek. és ugye ezután lehetett mestervizsgát tenni, ami minden szakembernek egy korona a tudása tetején.
-
Tasunkó
őstag
válasz
generatoros
üzenetére
Elég könnyen ki lehetne, mert figyelemmel követtem egy 4-5 éves szakmunkásképzést, csupa hülyeséggel tömik a fejüket.Pl. számítástechnika könyv amiben az író lelkesedik az eljövendő kibernetikáért, nem is tudom 91-ből de az is lehet hogy 86-ból. A gyerek aki befejezte nem értette a kulcsokon a számozást. Ilyen éveket könnyedén ki lehet váltani hetekkel, ráadásul nincs töri, meg magyar líra stb. Persze nincsenek illúzióim milyenek lehetnek az OKJ-s tanfolyamokat, de önmagában a dolog életképes, pláne ha csak klasszikus szakképzéssel kell versenyre kelnie, azt állva hagyja az is aki kizárólag hindi nyelvű youtube videókból tanul. A szakképzés az csak nehezített gyermek megőrzés.
-
qqzs
őstag
A sutoknek a bejovo levego miatt kell alul nyilas nem a szellozes vagy hutes miatt. A beepitett grillezos mikronknak az se kell, korbe elore sziv fuj
-
AIex
aktív tag
válasz
generatoros
üzenetére
Mivel fizetős képzés, feltételezhetően felnőtt képzés, ezért próbálják úgy sűríteni az anyagot, hogy adott esetben esti tanrendben is leadható legyen, így behúzva azokat, akik munka mellett próbálják magukat átképezni. Ezért is említettem a kollégának, hogy a képzéstől nem várhatja el, hogy a képzési idő végén szakemberré is avanzsál.
Alapvetően igazat adok az aggályodnak, viszont én anno gépész szakközépbe jártam, és az iskolában voltak 3 éves szakmunkás képzések is. Mivel volt műhely gyakorlatunk is, láttuk azt, mit, és mit nem művelnek a 9.-es tanulók. Az ott látottakból, nagyjából ki merem jelenteni, és több tanár is ezt erősítette meg, hogy 9. osztály jellemzően nem a tanulással, hanem a tanulók szelektálásával megy el, mivel itt jellemzően kiesik az osztály létszám fele, egyharmada. Szóval az effektív képzési időből ott is kiesik egy év, viszont a maradék kettőben még lehet így is nagyobb óraszámban fognak tanulni, mint mondjuk egy esti képzésen.
-
pjen
félisten
válasz
generatoros
üzenetére
Egyszer jöttem vidékről a régi egyes úton. Csaj stoppol a semmi közepén, hát Te , hogy kerülsz ide kérdeztem. Válasz dolgozni voltam, kellett 2 perc mire leesett, hogy mit melózik.
-
-
pali923
aktív tag
válasz
ViktorSz
üzenetére
Én ugyan erről semmit sem tudok, csak egy saját tapasztalatom van. Még 20 éve építettek be nekünk egy sütőt a szekrénybe, teljesen zárt dobozba. Sütés után elég sokáig hűtötte magát, gondoltam, segítek neki: kivágtam felette a lapban hátul egy szép nagy nyílást. Mikro van felette, nem takarja be az egész helyet, van hely a levegőnek távozni. Nos, a sütő hűtése semmivel sem lett gyorsabb, ez is elöl fújja ki a levegőt maga alól. Persze nem biztos, hogy mindegyik ilyen, a mienk szerintem igen.
Ezzel együtt hűtőszekrényt biztosan nem építenék be teljesen zárt térbe.
Ha baja nem is lenne, a hatásfokán biztosan nem segít - gondolom. -
ViktorSz
tag
válasz
tukko1
üzenetére
Tök mindegy milyen "szép”,szellőzés nélkül nem lehet beépíteni.
Tavaly javítottam ilyen konyhát,ami falfülkébe volt beépítve teljesen lezárva,szilózva felül a réseket szellőzés nélkül(luxuslakás bammeg,luxus kivitelezéssel
)
Munkalap alatti sütő/főzőlapnak sem hagytak szellőzést és a csempe helyetti üveghátfal a főzőlappal együtt megrepedt.
Szóval ez nem vicc,az ilyen fa.z asztalos a szépség miatt akár felgyújthatja lakást és a szomszédokkal is kicseszhet,ha társasházban lakik.
A hűtő nyilván nem ennyire veszélyes,de jobb betartani a hivatalos beépítési útmutatót,különben ,ha baj van,akkor a biztosító sem fog fizetni.... -
tukko1
aktív tag
[link]
Rengeteg ilyen konyhaszekrényt látni ami plafonig van építve! Szóval akkor ezek mind nem tesznek jót a gépeknek, viszont esztétikailag sokkal szebb! -
T J
tag
válasz
tukko1
üzenetére
Ha az egy hagyományos (hátsó radiátoros) hűtő, akkor lennie kell egy szellőzőrácsnak fent a plafon alatt is. Ha valami spéci (Liebherr Blu Performance), alsó/ aktív hűtésű gép, akkor kisebb, de az ajtók működési hézagjánál akkor is nagyobb keresztmetszetű szellőző kell felülre.
Szerintem azért nem látszik a képen ilyen, mert
- levágták a kép tetejét, vagy
- ez csak egy bemutató helyiség és részletekre nem adtak, vagy
- csak egy renderelt kép
Utóbbira tippelek. -
T J
tag
válasz
DacMalac
üzenetére
Nem írtál ilyet, csak a videóban mutatott öntőformából tévesen arra következtettem, hogy minden maradékot újra lehet hasznosítani. De ezek szerint csak a pisztolyban lévő olvadt és fel nem használt maradékra gondolt.
A szépséghibája ennek az, hogy csak újabb hulladék képzésével lehet a bennragadt hulladékot kitolni. Kérdés, hogy a rúd meg nem olvasztott részével mi lesz? Ki lehet húzni hátrafelé a pisztolyból? Vagy levágni rövidebbre és csak előre távozhat, olvasztással? Ha így van, akkor kis javításokhoz nem elég kiforrott még a technológia, és sok pancsolással jár.Persze nagyüzemi termelésnél, ahol egy színből sok kell, vagy legalább egy egész rúd, és van megfelelő szín is, ott nem vitatom a létjogosultságát.
Nekem kis szériás gyártásnál még soha nem kellett egyszerre egy rúdnyi tapasz (lehet azért, mert a nagy hibákat nem tapasszal javítom), és még az is több színben.Ez a két dolog miatt ódzkodok egy kicsit tőle: a színválaszték és a pancsolás miatt. Egyébként tetszik, vitathatatlanul van előnye is.
-
AIex
aktív tag
válasz
Viperator
üzenetére
Szerintem jobb szerelés előtt, bakon festeni, bár úgy a forgatása tud problémás lenni. Ha az alja- teteje (bütüje) nem lesz látható, akkor oda be tudsz hajtani, 1-1 6x100-as, 150-es csavart, és ott alátámasztva tudod forgatni is.
Egy jobb festékgyártóval érdemes lehet beszélni, milyen festéket ajánlanak hozzá, mert ha semennyi festéket nem vesz a felület, akkor lehet úgy fog kinézni, mint amin mindenhol mefolyt a festék.
-
tukko1
aktív tag
Sziasztok! Azért hagynak itt [kép] helyett a hűtős szekrényben a hűtő felett, hogy ha plafonig ér a szekrény akkor ott tudjon távozni a meleg? Ez mennyire jó megoldás? Tudom ott nem zár légmentesen az ajtó, de azért mégis csak csukva van! Ugyan ez a helyzet a sütőnél is?
-
DacMalac
aktív tag
A videó alján van a cím. [link] Ilyet írtam volna, hogy újra hasznosíthatjuk a gyalult felesleget...????? Én vissza mentem a 61916-os hsz-re, de ilyet nem írtam! Reibolt felületet csiszolni kell. Nem gyalulni. Lehetőleg rezgő csiszolóval, ne excenterrel. Ha csak excenter van,akkor a lehető legalacsonyabb fordulaton. Mert kiszakítja a felületből az esetleg meg nem száradt részeket. Valamint az excenter égeti a ragasztó maradványokat. Befeketedik a felület.
-
hramon94
tag
Sziasztok.
Megrendeltem egy Makita RP1800 felsőmarót mely ma megérkezett és most vettem észre hogy nincs rajta fordulatszám szabályzás. Használ valaki itt olyan gépet melyen nincs fordulatszám szabályzás? Mekkora átmérőjű szerszám ami még elviseli a 23.000/min fix fordulatot? Küldjem inkább vissza és vegyem meg az RP2300 at azon már van fordulatszám szabályzás? Szándékosan a kissebbiket vettem (1850W) de nem voltam elég alapos és nem néztem hogy van e fordulatszám szabályzó.
-
AIex
aktív tag
válasz
Viperator
üzenetére
Ha tényleg jó minőségben lett impregnálva, akkor maximum csak szürkülni fog, de a tartósságát sokban nem befolyásolja.
Szülői ház kerítése 22 éve készült, impregnált fenyőből, az oszlopok körbe vannak öntve betonnal, aminél faanyag nem tudom, hogy kaphat-e rosszabbat, de semmi baja. Korhadásnak nyoma sincsen.
Plusz, sokszor az impregnált anyag (ha autóklávban telítették) már fel sem tudja venni a festéket, így a felületkező anyagot, csak "tolod" rajta ecsettel.
-
Impregnált gerenda (tartóoszlopnak, kültéri) - érdemes lazúrozni vagy nem?
-
AIex
aktív tag
Na, időközben leltem egy SK webshopot : [link]
Itt van egy részletesebb bemutató róla.
Amúgy, ha veszel egy ilyen pisztolyt, akkor ezzel szerintem meg is vagy, 145, illetve 170C fokra beállítható, a gyártó szerint , gyalukésed gondolom van, hűtőkockát meg tudsz venni pl. bronzkernél, ott gyakran a leeső darabokat oda adják gombokért, csak vigyed. Rudat meg lehet rendelni ebay-ről, vagy az SK shopból.
-
hucsa
újonc
Sziasztok!
Nem jövök rá, hogy ezeket hogyan, milyen technikával csinálják.
Nektek van tippetek?www.behance.net/gallery/45330739/Tibet-collection
https://hu.pinterest.com/pin/19984792088098696/
-
T J
tag
ebayen találtam: 37e Ft + szállítás egy készlet.
-
AIex
aktív tag
1-2 éve a Gordius Lignum Kft volt a kizárólagos importőre, illetve a szigetszer-nél lehetett venni, webshop-ból is. A szigetszer bezárt, így legrosszabb esetben Gordius-t kellene megkeresni. Kb árat, talán találsz az Amazonon is.
-
T J
tag
válasz
Grizzlu
üzenetére
Minden fát lehet javítani a saját csiszolat-porával + lakkal. Pácolt felületet is, ha pácot is keversz a pasztába. De pácolt felület esetében én csak egy vastag alapozó lakkréteg után mernék tapaszolni, mert ha pácolás előtt tapaszolsz, foltos lesz a pácolás ott, ahol csak egy kicsi beszívódott lakk is marad s felületben.
Natúr lakkozott felületnél mindegy, hogy a tapaszolást alapozó lakk előtt vagy után ejted meg. Elvileg előtte kéne, de én utána szoktam akkor is.
Lakknak 2k PU alapozó a legideálisabb: viszonylag gyorsan köt, jól csiszolható, keveset veszít a térfogatából, ... és nem sárgítja be annyira, mint a nitrolakk. Nitro/ SK-lakknak 1 előnye van: hogy nem kell bele edző, de minden feljebb felsorolt szempontból rosszabb végeredményt kapsz.
Festett fához milesi ecostukko. Boróka valamivel gagyibb, de még éppen használható.@ somfalvi #61916
Mennyibe kerül ez a Knot Filler készlet?
És hogy hasznosítja újra a legyalult felesleget, mert a videón csak rúdból készít rudat?
-
pjen
félisten
válasz
generatoros
üzenetére
Olyan szakma is van, hogy takarító.
-
AIex
aktív tag
válasz
generatoros
üzenetére
1-2 éve teljesen belenyúltak a képzés rendszerben, ha jól tudom már OKJ sincsen. Gondolom ez a képzés a szárazépítésről szól, csak befogadhatóvá kell tenni annak is, aki lusta megnézni, mit jelent a szárazépítés, meg amúgy szakmát tanulni is, csak vagy otthon rugdossák, vagy rájött, hogy 8 általánossal, releváns tapasztalat nélkül, ma már az embert nagyjából sehova nem veszik fel.
szerk.:
Rákerestem a képzésre, nagyjából tényleg a szárazépítés fontosabb "elemeit" foglalja magába az -előirányzott-tananyag.
-
AIex
aktív tag
válasz
Grizzlu
üzenetére
Privát vélemény, de ezek a képzések jellemzően arra jók, hogy fel tud venni az adott tevékenységet a tev.körbe, és ezáltal hivatalosan számlát tudj adni ev.-ként, vagy természetes személyként (valamilyen cég forma).
Minimális alapokat fogsz tanulni, de a szakmát nem itt fogod elsajátítani, persze ha amúgy érdekel, akarsz is vele foglalkozni, akkor van értelme vele, viszont szerintem azt nem várhatod el a képzéstől, hogy sikeres vizsga után, "önálló szakember" leszel.
-
Grizzlu
tag
Urak,
nem asztalos téma, de rokon: lehetőségem lenne ingyen és gyorsan szerezni egy gipszkartonszerelői képesítést. Nemigen vagyok tisztában a dolog piaci szerepével. Érdemes megszerezni, illetve esetleg foglalkozni vele?
Köszi!
-
Grizzlu
tag
Alex, somfalvi, NeoPampalini, thomgrande:
Köszi!Időközben elkezdtem kísérletezgetni, és a Boróka Bükk folyékony fa felhigítva nagyon kevés vízzel elkeverve tölgy csiszolóporral nem tűnik rossznak.
-
York
tag
Szuksegem lenne egy 20mm belso atmerovel rendelkezo 40cm hosszu csore (min. 8db 4,5cm hosszu).
Erre jo lenne 25x2.5 cso csak itt a kornyeken nem kaphato (Keszthely), ha valaki tud ilyen beszerzesi forrast, vagy van ilyen elfekvo darabja azt megkoszonnem. -
AIex
aktív tag
válasz
AxBattler
üzenetére
Ha beltérre lesz, akkor van sokféle előrekevert fa filler / fatapasz, ami magas %-ban tartalmaz fenyő fűrészport. Rendszerint vizet kell hozzáadni, homogénre keverni, majd bedolgozni.
Ezekkel talán jobban jársz , mintha kisérleteznél,
Ezen felül, ha fogad majd az ajtó felületkezelő anyagot, akkor érdemes lehet egyeztetni a gyártóval, hogy milyen fillert ajánl a felületkezelő anyag alá. Lehetséges, van nekik is, aminél szempont volt a termék létrehozásakor, hogy a palettájukon lévő, összes / valamennyi felületkezelő anyaggal, rendszerben lehessen használni.
-
mdk01
addikt
Érdemes átszitálni a csiszolatport, hogy a nagyobb szálak fennakadjak és egy sokkal homogénebb masszát kapunk amit könnyebb bedolgozni a résekbe.
-
AIex
aktív tag
válasz
Grizzlu
üzenetére
Szia !
Bár ez inkább mentőövnek de jó, de a Tytan-nak van parketta tömítője, több színben elérhető, száradás után nagyon jól csiszolható, homogén felületet ad, és rugalmas marad, így adott esetben tud a fával együtt mozogni. Viszont, ha felületkezelő anyagot kap, nem tudom mennyire ütne el.
Ami talán a legjobb lenne, az a knotfiller, persze nem egy alkalomra éri meg beszerezni.
-
DacMalac
aktív tag
válasz
Grizzlu
üzenetére
Asztalosok reibolásnak hívjak azt a technikát ,amit Te szeretnél véghez vinni! Tölgy saját csiszolóporát keverd össze faipari ragasztóval. Húzd bele a fa résébe. Majd várj vele legalább 3-4 napot!! Ez fontos. Ezért lett neked fekete a hiba javítás. Nem hagytad megszáradni a belsejét. Második megoldás: Knot Filler [link]
-
Grizzlu
tag
Sziasztok!
Tölgy hibajavítása a cél. Próbáltam csiszolóport ragasztóval, de nagyon sötét lett, elüt a felülettől. Van itthon Boróka tölgy színű fapaszta, de egy vicc az egész színre. Ki mit tudna ajánlani?
Köszönöm!
-
AIex
aktív tag
válasz
Mr Paris
üzenetére
mdk01 lentebb kifejtette helyettem is, miért javasoltam a sínt, és a hozzá való konzolokat.
Ha mindenképpen esztétikusan szeretnéd megoldani, akkor ami még működhet, hogy veszel 20x20-as installációs profilt. A polclapok tervezett magassága alá felfúrod a falra. Ezekbe a vízszinten profilokba, a gyári sarok elemmel tudsz csatlakoztatni "karokat". Erre rátudod ültetni a polclapokat, a profilokat pedig el tudod rejteni, ha polclapok elejére szabatsz egy 25-30mm széles anyagot, és felrakod a lapok aljára. Kb ugyan az az elv, mint az IKEA-s LACK polcoknál.
-
mdk01
addikt
válasz
Mr Paris
üzenetére
Duplasoros konzollal csináld amit Alex is mutatott. Sokkal tartósabb, állítható, erősebb, egyszerűbb stb. és rondának sem ronda, hanem olyan amilyen.
A te polcaid meg fognak hajolni, elöl semmi nem tartja.
Nem beszélve arról, ha elhasználódik a polc akkor csak szabatsz rá egy új bútorlapot fillérekből és felcsavarozod pillanatok alatt. -
Mr Paris
tag
-
AIex
aktív tag
válasz
Mr Paris
üzenetére
Ha zárt helységben lesz (kamra polcozást említettél), akkor én vennék polctartó sínt, illetve a hozzá való polctartót. Bár lehet kevésbé esztétikus, de nem kell bajlódnod a szögvasakkal, illetve a polcok magassága is variálható lenne.
-
Mr Paris
tag
Sziasztok,
Kamra polcok kialakításához kéne nekem egy kis segítség.
U alakban lenne körbe polcozva 18-as bútorlapból. A bútor lap alatt alul a falra fúrva (hátul és két oldalt rögzítő lécek (valószínű ez is bútorlapból lenne).
A sarkok illesztésével vagyok kicsit bajban, mert az biztos, hogy ha a sarkoknál illesztem a polcokat akárhogy (csapolás vagy laposvas) biztos nem bír annyit mintha alá lenne támasztva.
Arra gondoltam, hogy vagy a sarkok elé teszek egy lécet és arra rögzítem a polcokat sarokvasal.
pl.: így
vagy a polcok közé teszek merevítést
Ha valakinek van ötlete javaslata, hogy melyik megoldás a jobb vagy van jobb ötlete azt szívesen fogadom.
Köszi előre is. -
Tanuló 1.0
csendes tag
Természetesen publikus. Itt vettem: https://www.glfestek.hu/kapcsolat/, de itt is lett volna: http://www.charvat.hu/spg/664534/Kapcsolat , csak kicsit bonyolultabb lett volna a szervezés.
Úgy látom, érdemes a tényleges elérhetőséget és az árakat firtatni, mert vannak különbségek. Amúgy a kiszerelés nagyon handy, fél méter magas kb. 20 cm átmérőjű tekercsek, rendesen becsomagolva, legfeljebb a közetdarálék hullik egy kicsit, de nem ragad vagy folyik a kátrány - viszont súlya az van.
Üdv, Tanuló -
AIex
aktív tag
Ez sok minden függvénye, mennyit szeretnél rákölteni, neked milyen fa tetszik, és éppen az adott fából milyet kapsz (erezet).
Lehet a legjobban akkor jársz, ha elmész egy fatelepre, ahol valamennyire válogathatsz, és vannak 4 oldalon gyalult anyaguk. Persze ez akkor szempont, ha pl komolyabb szerszámokkal nem rendelkezel, mint pl. egyengető gyalu.
Amúgy a legjobb erre talán a furnérozott rétegelt lemez lenne a legjobb, de szerintem nem lesz olyan fatelep, aki abból vágna neked akár 1m2-t is, meg kell venni az egész táblát.
-
Flowtation
őstag
válasz
Tanuló 1.0
üzenetére
Szia!
Engem érdekelne a forrás, ha publikus.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i3-8100/ i5-9500 / i7-8700 / i7-9700 /i5-10500T /i7-10700 processzorok- számla, garancia
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Dell XPS 15 9500 - 15,6" hibás kijelző, i7 10750H, 8GB RAM, Nvidia GTX 1650 Ti 4GB VGA
- PCIe 5.0/4.0/3.0 Riser kábelek 90-os hajlított csatlakozóval (220mm/300mm)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R5 9600X 32GB DDR5 1TB SSD RX 9070XT 16GB Lian Li LANCOOL II Mesh C RGB 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Ha amúgy elvagy plussz akksi nélkül, szerintem is költsd el azt a 30k-t marókésekre.
Tehet rendeltem egy RP1802 melyen nincs fordultszám szabályzó, visszaküldtem mert miután megjött akkor jöttem rá
!

) öszehasonlító tesztek, nézegess meg párat, nekem szimpatikus gépnek tűnik.
)