Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- sziku69: Szólánc.
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Maxell Retro DJ teszt
Új hozzászólás Aktív témák
-
violino
csendes tag
válasz
pacman_123 #52947 üzenetére
Szia!
Köszi a megerősítést!
-
Flowtation
őstag
válasz
razorbenke92 #52944 üzenetére
Ó, köszi. Ehhez is elég az 5x10-es palló? A felső kereszt elem alá kellene beilleszteni? Lent kell csapolni, vagy elég ráültetni az oszlopkehelyre és csavarozni? Középen persze rovással (asszem így hívják) lenne összeillesztve.
Egyébként alulra is van tervezve ilyen házikó szerűség, azaz ajtó, ablak, persze csak egyszerű kivitellel, de mondjuk lenne ott is vízszintes merevítés, pl. -
válasz
Flowtation #52941 üzenetére
Az andráskereszt lenne a legjobb, mert ott nem csak az oldalirányú imbolygást (piros) vezetnéd le vele a betonalapig, hanem megerősítenéd a lábakat, és a lábaknál lévő illesztéseket is vele (kék).
Ha meg akarod hagyni a könnyű alábújás lehetőségét, azt is megteheted, hogy csak három oldalon csinálod meg, még az is sokat fog merevíteni rajta. -
Flowtation
őstag
Szia!
Köszi. A gerendák 10x10-esek, a pallók pedig 5x10-esek, gyalulva van mindkét anyag. Fent a tetőnél a "koszorú" 5x5 stafni, az oldalak 2,5x10-es deszkából lesznek. A tető 15-ös osb, alátétlemez és zsindely.(#52939) razorbenke92:
Neked is köszi. Fent lesz a bunki, mármint onnan tudnak majd csúszdázni. Milyen merevítésre gondolsz? andrás keresztre? Vagy esetleg simán keresztbe egyik sarokból a másikba? -
violino
csendes tag
Nútmarókést szeretnék vásárolni. Makita és Massive Tools márkáról van valakinek tapasztalata?
-
válasz
Flowtation #52937 üzenetére
Vasalatot én sem tudok javasolni, ellenben műszaki szemmel nézve az alsó lábakhoz mindenképpen raknék keresztmerevítéseket. Feltéve, hogy jól látom, és fent lesz a bunki.
-
totoo
csendes tag
válasz
Flowtation #52937 üzenetére
Konkrét vasalatot nem tudok javasolni, de megkérdezhetem, hogy milyen keresztmetszetű anyagokkal dolgoztál?
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Egy faházikót építek a gyerekeknek. Természetesen mindenféle előképzés nélkül, ezt nézzétek el nekem. Szeretnék még a két hosszú kanton lévő palló közé feltenni egy harmadikat keresztben, mert a deszkák hosszában lesznek. Az lenne a kérdésem, hogy mi a legjobb módja a rögzítésnek ebben az esetben? Kell csapolás vagy elég ha vasalatot teszek oda? Keresgéltem a neten, de nem igazán találtam olyat, amit "rá lehet ültetni" a pallóra és arra merőlegesen pedig belecsúsztatni a másikat. Ilyesmire gondolok, csak annyiban más, hogy ennek lenne egy fordított U füle a kehely része mögött, remélem érthetően írom le. Létezik ilyen egyáltalán, vagy ilyet gyártani kell? Esetleg milyen más megoldás van még szerintetek? Minden ötletnek örülök.Köszönöm előre is a választ!
-
Soká
senior tag
Meg lehet toldani, csak érdemes kicsit számolni, hogy mekkora erőkart pakolsz rá arra az öntvényre. És most nem arra gondolok, hogy ha a toldás végére feltámasztod a talán általad emlegetett kétcolos tölgy pallót, akkor az egész szerkezet felborul, hanem, hogy az az etetőasztal nem bírja ezt a plusz súlyt és meghajlik vagy eltörik. Ha úgy tervezték volna, akkor járna hozzá egy opcionálisan felszerelhető toldás, ahogy a barkács fűrészgépekre is felszerelhető kétoldalról 1-1 "szárny".
Ezért gondolom úgy, hogy az a jó, ha az a toldás a saját lábán áll. -
mdk01
addikt
Nem tudom miről beszélünk, de én az egyengető asztalról.
Nem gondoltam ráhegeszteni értelemszerűen, hanem rácsavarozni oldalról a meglévő asztalra a laposvasakat és a laposvasak közé valamiből megtoldani az asztal.
Viszont megmondom őszintén ez nagyon elmélet, mert a legelső link óta meg sem nyitottam a gyalugép képet, csak gondolom, hogy valami ilyesmi megoldással meg lehet toldani azt az asztalt. -
nmonos
csendes tag
válasz
woodworm #52929 üzenetére
Köszönöm a gyors választ!
Esetleg valami alternatív ötlet ebben az árkategóriában, amivel gyorsítani tudnám a csiszolást? Jelenleg sima excenteres kézi géppel simogatom a lapokat, ami nem túlzottan időhatékony megoldás.Alkalmanként 20 - 50 db lapot kell lecsiszolnom két oldalon, két menetben. A 3-400 ezres Jet és hasonló hegercsiszolók sajnos nem férnek bele a projekt költségvetésébe. -
-
T J
tag
válasz
varsam #52925 üzenetére
Akkorára vágatnám a tükröt, hogy élcsiszolás után akkora legyen, mint az ajtó (élfóliával). A tükör élére kis letöréseket kérnék, így letörés letöréssel találkozik. De fürdőszoba szekrénynél ezt a találkozást ki is kenném szilóval, hogy késleltessem a foncsor élének eloxidálódását.
-
nmonos
csendes tag
Üdv a tagoknak!
Azt szeretném megkérdezni, hogy HEGNER TWS 230-as hengercsiszolóval kapcsolatban van-e valakinek tapasztalata. Kis méretű (kb. 20x30 cm-es), 3 - 5 mm vastag furnérozott lapok és tömör bambusz lapok felületkezelés előtti finomcsiszolására szeretném használni. A kérdés az lenne, hogy mennyire gördülékeny vele a munka, a kézi adagolással lehet-e normális, egyenletes felületet elérni.
Esetleg ha van ilyen valakinek elérhető távolságban, és lenne lehetőség egy élő demóra az nagy segítség lenne (természetesen nem ingyen rabolnám az idejét).Előre is köszi a válaszokat!
-
troszti
aktív tag
válasz
varsam #52925 üzenetére
Szerintem ez így jó ötlet. A 2mm-es ABS-nek a lekerekítése fog látszódni, fura lenne ha teljesen kihoznád. Eddig én kétszer csináltam fürdőszobai tükrös szekrényt, így nagy tapasztalatom nincs benne, de azoknál ugyanakkora tükröt vágattam, viszont ott nem volt rádiusz a lapokon (egyiknél 0,4-es ABS volt, másik pedig rétegelt lemez).
-
varsam
őstag
sziasztok,
fürdőszoba szekrény ajtajára szeretnék tükröket vágatni, viszont elbizonytalanodtam, hogy mekkora méretet kérjek. 2mm ABS-sel vannak körben élzárva a 18-as lapok. Alapból arra gondoltam, hogy a teljes méretnél 4-4mm-re kisebbet kérek, így 2-2mm marad minden oldalon. Jó lesz így szerintetek?
Ti hogy szoktátok? -
Soká
senior tag
Az nem biztos, hogy jó ötlet, amit kitaláltál. A gyalu asztalai adott hosszúságra vannak tervezve. Nem véletlenül nem hosszabb 40cm-rel, mert akkor a tömege legalább duplája kellene hogy legyen. Ha megtoldod, könnyen járhatsz úgy, hogy deformálódik az egész. A toldás alá mindenképpen kell láb! A síkköszörülést túlzásnak gondolnám. Egy keményfából vagy szerelt fém szelvényekből pontosan kialakított keretszerkezetre fektetett bútorlap is megteszi.
-
Soká
senior tag
Hát, az teljesen attól függ, hogy mit is akarsz vele csinálni? Ha egy forstner fejet szeretnél beletenni, akkor az működik. ha egy ujjmarót, amivel nútot szeretnél marni a fába, akkor ott kevés lesz a fúrógép fordulatszáma, arról nem beszélve, hogy milyen macera megvezetni a munkadarabot, hogy egyenesen tudd tolni, arról nem beszélve, hogy a fúrógépen nehezen tudod rögzíteni a maró állandó magasságát.
-
nap
addikt
Ha az asztali fúróba teszek marófejet, az működhet, vagy mindenképpen kell a marógép?
-
mdk01
addikt
Én is erre gondoltam, hogy ha erre lenne pénzem akkor biztos csinálnék rá egy toldalékot, de nem a földre támasztava, mert ugye az adagoló asztal mozgatható, meg hát nem is nagyon szükséges a földre támasztani, hanem a meglévő asztal síkját vinném tovább két laposvassal és a két laposvas közé lehetne valami vastagabb síkköszörűlt lemezt tenni.
A gond ezzel az, hogy a gyártónak filléres dolog lett volna 2x30-40cm-rel hosszabb asztalt gyártani, de ez a pótlólagos rátoldás sok-sok tízezer pénz. -
T J
tag
A vastagoló és a többfejes gyalugép leköveti a fa görbeségét, csavarodottságát, csak egyengetéssel lehet az ilyet síkra gyalulni sajnos. Márpedig ha a fatelepen rendelnéd meg a gyalulást, akkor szinte biztos, hogy a két rossz megoldás valamelyikét kapnád.
mdk01
Nekem sikerülni szokott a szutyok 126 cm hosszú egyengetőmön is "egyenesre" gyalulni mindent, de tény hogy könnyebb lenne az élet egy normálissal. Le is cserélném, de egy 400-as Hammer ára túlnyúlik a fájdalomküszöbömön, és a józan ész azt mondja, hogy nem térülne meg ez a beruházás.
-
totoo
csendes tag
Köszönöm, erről nem tudtam. Sajnos a Hammer így is kívül esik a költségkereten, nem is értem, hogy miért nem gyártanak a többi egyengetőhöz hasonló toldást.
Elsősorban nem szélezetlen anyag szalagfűrészelés utáni feldolgozására fogom használni, hanem fűrészelt faanyag gyalulására. A pontosan körfűrészelt bázisél még úgy ahogy működhet, de rengeteg youtube videóban látom, hogy egyengetett bázislap nélkül küldik át a vastagolón az anyagot, ez számomra ellentétes azzal, amit tapasztaltam (és tanultam). Így nehezen lehet precízen dolgozni, abból pedig csak a szenvedés van.
Köszönöm a javaslatot mindenkinek, valószínűleg ebben a kategóriában nincsenek csodák és csak hozzá toldott asztalokkal lehet megoldani, ha felmerül igény hosszabb anyagok egyengetésére is.
Így viszont visszajutottam oda, hogy nem az asztal hosszok közötti +/- 10cm fog dönteni, de továbbra sincs támpont vagy első kézből származó tapasztalat, hogy a Bernardo/Holzstar és Woodmaster közül melyikkel járnék jobban. Ha valamelyik mellett döntök, akkor mindenképpen megoszotm majd itt a tapasztalataimat.
-
prannk
őstag
hali. Lépcsőkorlátot még nem csináltam.
A lépcsőre akarom rárakni az oszlopot. Milyen magas szokott lenni az oszlop illetve a kapaszkodó? -
thomgrande
tag
Elnézést az előzőt eltoltam. Itt a megfelelő megoldás.
-
Soká
senior tag
Ha nekem lenne egy ilyen egyengetőm, akkor valószínűleg gyártanék hozzá egy mobil toldást az asztalhoz, aminek a felülete esetleg finoman állítható is. Bár az a legbiztosabb megoldás, ha az ember a műhely aljzatát eleve pontosan vízszintesre és síkra építi ki. Jó alapokon mindent könnyebb pontosan megvalósítani. Még egy korpusz összeállítását is.
-
törölt tag
Az igazság az hogy ez egy fedett terasznak a házfal felöli része, ahol 10cmes gerendák vannak bevágva a szigetelésbe és ezek tartják a tetőt, 1 méterenként. Namost én ezekre rögzíteném a hajópadlókat. Nem sok mert kb 15-16 darab lesz összesen. Tudom hogy sűrűbben ideálisabb lenne a rögzítés de ezért nem vágnám mégjobban szét a polisztirolt meg a dryvitot... Ezért gondoltam a csavarra hogy tartós legyen.
Az alsót meg a felsőt direktben rögzíteném mert úgyis takarásba lesznek ezek a csavarok, a többit a nútba 45fokban. Ez volt a tervem.
-
thomgrande
tag
-
mdk01
addikt
-
mdk01
addikt
válasz
DacMalac #52907 üzenetére
A két "egyenes" között van különbség.
Az egyengető feladata lenne az a fajta egyenes elkészítése ami a nagykönyvben meg van írva.
A leírásod alapján ti a deszka élére vágtatok egyenest, de itt nem csak arra kell gondolni, sőt leginkább nem arra.
Míg a deszka élére vágott nagykönyvben is megírt egyenest egy lapszabászgéppel is meglehet csinálni ami után akár nem is kell egyengető, a deszka lapjában lévő görbeséget csak az egyengetővel lehet kivenni.
Nem megyek bele abba, hogy mi van ha egy 2" 3m hosszú tölgy palló lapjából kell kivenni az egyenetlenséget, mert hobbista ritkán csinál ilyet(bár elképzelhető, csak legfeljebb nem sűrűn) elég csak arra gondolni, hogy az 1"-os 90cm hosszú tölgy kontraprofil fríz anyagot nem lehet normálisan megcsinálni egy kis egyengetőn, és ezzel nem mondtam nagy dolgot.
Ha valaki már ilyen 500e körüli gépbe gondolkodik, feltételezem,hogy nem 1" 60cm hosszú szárított lucfenyőt akar egyengetni. -
törölt tag
Srácok 140es hajópadlót raknék a falra, tudtok tippet adni milyen csavar vált be a legjobban a hajópadlók párnafára rögzítésére? 3.0x40 pz1? ilyesmi?
-
DacMalac
tag
Viszont sztem nem gondolsz egy egyengetés és vastagolás előtti fázisra.Ez pedig a faanyag szalagfűrésszel való szabása.Ott egyenesre le tudod vágni a hosszú
deszkát,pallót,miegymást.Vezető vonalzó mellett.Mi így csináltuk annak idején a tanműhelyben.Vagy egyszerűen vonal mellett vágtunk.Lényeg,már közel egyenes vágással vittük át az egyengetőre a faanyagot. -
totoo
csendes tag
válasz
DacMalac #52897 üzenetére
Igen, rátaláltam ezekre a gépekre is, de nincs támpont. Innen is a 260-as jöhet szóba, ami árban, konsktrukcióban, paraméterekben erősen hasonló az általam is nézettekhez, így igazából nem leszűkíti az opciókat, hanem tovább bővíti. Te ajánlod ezeket vagy van esetleg vele tapasztalatod? Hálás lennék, ha megosztanád velem.
-
totoo
csendes tag
Igen láttam ezt a videót, alapvetően ő jókat mond róla.
-
mdk01
addikt
És akkor hol van ennek a megoldása vagy metszete?
Fogalmam sincs ,a gyártókat sem értem, mert nem attól a +2x30cm asztaltól lesz drága a gép, amitől már használható lenne.Mert még ennek a gépnek is csak 1120mm az asztala, pedig ez már nem egy kategória azzal, amit én nézek. Bőven a töbmilliós gépek jellemzője az 1500-2700mm gépasztal.
Az is xar.Sajnos a használt 20-30 éves gépekhez nem értek és semmilyen támpont nincs, hogy mit érdemes megvenni, ezért nézem az újakat, pedig az iskolában is egy több évtízedes géppel dolgozunk és azon egy álom az egyengetés, mondjuk van is legalább 2,5-3m gépasztala.
Na erről van szó...Én csak azért írtam, hogy ne adj ki fél misit egy olyan gépért amivel egy konyhabútor kontraprofilos 70-90cm-es fríz anyagát nem tudod kiegyengetni, nem hogy mást.
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- Apple iPhone 11 Pro Max 64GB Zöld / Normál állapotban / 100 % AKKUMULÁTORRAL / 12 hónap jótállással
- AKCIÓ! GIGABYTE Z370P i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest