- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- Parci: Ég veled, KEndre! :(
- sziku69: Szólánc.
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
Meg is jött a Botextől a marókés! 6+1db.
Ma ki is próbáltam a Makita RT0700-át, nagyon jó kis gép. Egy 4mm-es műanyag lemezből, (talán plexiből) csináltam sablont és az alacsony fordulatával nagyon jól lehetett dolgozni, az előző Makita 3709 fix fordulatú élmaróval szemben. -
fasyrt
őstag
válasz
Vertigo18 #48399 üzenetére
Azert ilyenkor vigyorgok, mennyire beszippant a ph, es nem enged el.
A kollega lehet hogy 18 evesen regelt (vagy nem...) es nicknev18-al mar nem a tuningos topikban berhel, hanem a neje meg a gyerek es a cipösszekreny.
Aki egyszer idejött, az mar jo esellyel itt is marad, thieby tud erröl talan a legtöbbet meselni.Nem ugy volt, hogy befejezi/ed a forumolast, aztan megiscsak vissza-visszajar/sz?
-
Vesa
veterán
Igen, ez lesz a megoldás...Közben nézegettem videókat a kérdésben, és kézivel nem nagyon lehet mást kezdeni, mint utólag kicsit megcsiszolni. Szalagcsiszolóval rámegyek aztán kész.
Salex1
Esetleg tudád linkelni azt a videót? Megnézném, mert így magamtól nem merek nekimenni a késeknek. Köszi! -
Tibicsucsu
aktív tag
válasz
pacman_123 #48416 üzenetére
-
pacman_123
tag
válasz
Tibicsucsu #48411 üzenetére
Nem feltétlenül szükséges, főleg kintre. De ha már, akkor D4-es kültéri ragasztót kell (érdemes) használni.
Pl:
https://megatool.hu/soudal-kulteri-vizallo-faragaszto-66a-750g -
Salex1
őstag
Pont most néztem egy videót, amiben az asztalos azzal kezdte, hogy a gyalu késének a szélét leköszörülte, mert mivel túl ér a gyalu talpán, egy kis billenésnél már nyomot hagy a szélesebb anyagban. Lehet nálad is ez a probléma. Csak a kés két szélénél 1-1mm kb.
Köszi Pacman!
-
pacman_123
tag
válasz
Salex1 #48412 üzenetére
szorítózz oda "idegen" fát. Ez sajna ilyen móka. A legélesebb/legjobb gyaluval is leszakíthat a széléből.
Itt pl pont ezt demózzák, a megoldással együtt, igaz, ez kézi gyalulás de sztem ez nem számít. Oda tedd a "pótfát" ahol kiszakítja a gyalu:
https://youtu.be/920o6NPUzas?t=181
Csökkentheted ennek az esélyét ha átlósan gyalulod. Vagy ha jó nagy a bütü (vastag a deszka, a széleiről átlósan "befele", majd a közepét külön.
Ennyi tippem van.
-
Salex1
őstag
Elektromos gyalulásban kérnék segítséget. Valamiért ha a deszka bütüjénél gyalulok, ahogy a végéhez érek, letöri a szélét. Próbáltam nagyon lassan haladva is, de az sem segített.
-
Tibicsucsu
aktív tag
válasz
pacman_123 #48329 üzenetére
Annyit meg szeretnek kerdezni, h tobb videoban lattam (pl viraglada keszites) hannak ellenere, h eleg sok csavar tartotta ossze a szerkezetet, szereles kozben ossze is ragasztottak a darabokat csavarozas elott. Ez miert szukseges, ha egyaltalan az es milyen ragasztot erdemes hasznalni csavarozas melle (luc, borovi fenyo)?
-
Vertigo18
addikt
Köszönöm nektek!
-
Bakus
tag
válasz
Vertigo18 #48404 üzenetére
Mintmár előttem is írták a meglévő lyukakat furd fel 8as vagy 10es átmérőre és ragasz bele azonos méretű fatiplit [link], majd vágd le a kiálló felesleget és csiszold szintbe a szekrény oldalával. Ha ezzel megvagy újra kell fúrni az alátét rögzítő lyukait (EURO csavarnak 5mm, forgácslap csavarnak maximum a magméretével megegyező átmérőjű fúróval), a távolságuk a szekrény oldal elejétől 37mm a köztük lévő távolság pedig 32mm. Utána már csak vissza kell csavarozni a helyére.
-
Vertigo18
addikt
Akkor itt egy kép róla...
A fehér színű az ajtó, a barna a szekrény maga. A szekrényben egymás fölött lévő két csavarról van szó, a folyamatos nyitogatástól ledörzsölték a szekrényen lévő furatot, így a lukak már akkorák, hogy hiába is csavarom be, lötyögnek. Asszem' a felsőn most is látni, hogy kicsit ki van jőve, pedig most csavartam vissza épp.
A másik gond ugyebár az, hogy a "fehér" ajtó túlnyílik, emiatt történik ugye az, hogy megfeszül a szekrényen a csavar és morzsolja a furat belső részét, tágítva ezzel azt.
Mik azoknak az eszközöknek a pontos megnevezései, amiket említettél?
Bocsánat a tudatlanságomért...
-
mdk01
addikt
válasz
pacman_123 #48362 üzenetére
A Botex és felsőmarókés sztoriját ismerem, úgy ahogy mindkét cég tulajdonosát hisz itt van nálunk. Érdekes a működés, de működik lehet tőlük rendelni.
-
kapu2006
tag
válasz
Vertigo18 #48399 üzenetére
Milyen pánt van rajta? Egy fénykép jó lenne róla.
Ha kivetőpánt, akkor kapható olyan, ami jobban kinyitható.
A kiszopósodott furatot úgy tudod megjavítani, hogy belefúrsz 8-as, 10-es fúróval és ragasztasz bele 8, vagy 10mm vastag tiplit. Száradás után síkba munkálod.
Ebbe ismét fúrhatsz a facsavarnak megfelelő magméretű furatot. -
Vertigo18
addikt
Üdv!
Nagyon c@r, farostlemez cipősszekrény vett a nejem. Annyi a bajom vele, hogy a kislányom, amikor kinyitja az ajtaját, akkor mindig egy kicsit túlnyitja a 90 foknál, emiatt a csavarok folyamatosan kitépődnek, amik azt a pántot tartják az ajtón. Ugye a többszöri "kitépéstől" a csavar helye, a furat is már nagyobb, mint maga a csavar, így hiába csavarozom vissza, nem nagyon tart már, csak "csisziküli" a lyukat...
Van-e erre valami megoldás, vagy vágassak rendes bútorlapból másik ajtót?
-
hzsolee
őstag
válasz
pacman_123 #48397 üzenetére
Nagyon precíz mesterek. Néha nézek pár ilyen videót, de mindig kész vagyok tőlük
-
pacman_123
tag
válasz
hzsolee #48396 üzenetére
Csak ezek a "szamurájok" nem tizedmm hanem ezredmiliméterben mérnek
A jelenlegi világrekord 3 ezredmm "vastag" forgács. Igaz, ehhez nemcsak tapasztalat mester meg kurvajól megélezett és beállított gyalu kell, hanem olyan faanyag is. Asszem valamilyen cédrust nyúznak ilyenkor.
-
hzsolee
őstag
válasz
Winner_hun #48391 üzenetére
Katolikusnak elég letisztult
Első ránézésre olyan Németh Sanyisnak gondoltam...
De mindenképp szép munka.
-
Grizzlu
tag
válasz
Winner_hun #48366 üzenetére
Nem semmi, gratulalok!
-
bim
veterán
válasz
Szuper lett! Hányan voltatok rá?
-
Vesa
veterán
Urak, ismét tanácsot szeretnék kérni!
Vettem egy elektromos gyalut -barkács-, van hozzá vezetősín is, szépen gyalul azzal nincs baj. Viszont, csak 9cm széles anyagot ér át "egy tolással", én meg rámentem vele a 15cm széles gerendára, de 12cm széles colos deszkát is kéne gyalulnom. A probléma az, hogy képtelen vagyok egységesen sima felületet gyalulni, középen mindig lesz egy csík. Vagyis hol az egyik, hol a másik oldal megy mélyebbre. Mit lehet ezzel kezdeni? Vagy ne is reménykedjek abban, hogy ezt így síkba tudom gyalulni? Próbáltam a sínt beállítani úgy, hogy az előzőleg gyalult sávnak pont a szélénél érje a kés, de nem jó. Vagy kihagy egy tizedmillimétert és akkor egy kiálló csík lesz középen, vagy kb. ugyanennyit belóg a másik sávba, és ismét ott vagyok ahol a part szakad. -
istok01
újonc
Üdv az uraknak!
Teljesen amatőrként fordulok hozzátok,olyan kérdésem volna, hogy az hogy lehetséges hogy két fűrésztelepről is vettem fát ,az egyiken körte másikon csomoros nyár ,mind a kettő légszáraz ,gyalulás után száraz helyen pár nap alatt megvetemedett mind két anyag ha jól tudom szakszóval propelleres lett.Segítségeteket előre is köszönöm!
-
Winner_hun
félisten
válasz
macilaci78 #48382 üzenetére
Az utómunkák után. Elég tré a padló...
-
jimy_l
tag
válasz
Winner_hun #48370 üzenetére
Nagyon szép! Gratulálok!
Irány a Notre Dame? -
macilaci78
nagyúr
válasz
Szép munka!
Ehhez képest egy telefontartó polc már smafu. -
MrChris
nagyúr
Igen arra, köszi mindkettőtöknek!
Még az ára is rendben van!
-
kavalkád
senior tag
válasz
MrChris #48374 üzenetére
lehet, én a gépdepóban vettem
-
MrChris
nagyúr
A Makita RT0700CX2-höz van ez a maró tartó, ilyenből lehet külön másikat venni?
Egyiket beépíteném, ha lehet kapni és számomra megfizethető. -
Kolty
aktív tag
Sziasztok.
Ez miféle fűrészlap?
Fontos-e, hogy az általam bekarikázott likakba is legyen valami,
Vagy ha a közepén kihézagolom az már elég?
Használtam már ilyen közép likkal rendelkező lapot, tehát van ilyen pofám hozzá, de ott nem voltak kis lukak.
Utcai árusnál vettem 4.000.ft.ért új. Nem tudtam otthagyni.
Köszönöm.
KÉP -
Winner_hun
félisten
válasz
pacman_123 #48371 üzenetére
Köszi
Csütörtök délután 3 körül lett kész az utolsó összeragasztása. Utána irány helyszínre összerakást elkezdeni. éjjel 11 körül hazaértünk, 3-ig olajoztunk. Pénteken fél 6-kor kelés, 6-kor indulás. Szombaton utolsó adag felpakolása, fuvaros elvitte, ami nem fért fel azt elvittük mi. 11 körül kezdtünk dolgozni, vasárnap hajnalig. Nem volt hajtás, ááá nem. Vasárnap reggeltől ma reggelig aludtam is egy jót (este 1x keltem fel enni) És ez csak az utolsó pár nap dióhéjban.
-
pacman_123
tag
válasz
Winner_hun #48368 üzenetére
Akkor nem semmi stresszben nyomhattátok ... duplán gratula!
-
kavalkád
senior tag
válasz
dícsértessék a neved!
-
Winner_hun
félisten
válasz
pacman_123 #48367 üzenetére
Tegnap ~fél 6-kor végeztünk, 10-kor volt a templomszentelés. Épp időben. Nemrég keltem, az utóbbi 1 hónap igencsak kimerített... volt hajtás rendesen.
-
pacman_123
tag
válasz
Azta ... hétvégén összedobtad?
Igen szép!
-
MrChris
nagyúr
válasz
pacman_123 #48364 üzenetére
Lemértem, rosszul emlékeztem, 100mm-es!
Akkor berendeltetek egy-két olyan csatlakozót.
17 éves gépek, csövek... lájtos manufakturális a munka velük, csak van olyan kolléga aki mondhatni lexarja a dolgokat és elég durván bánik a dolgokkal. -
pacman_123
tag
válasz
MrChris #48363 üzenetére
A. ) vegyetek jobb csövet :-) Ilyen PU csövet ~4 éve húzgálok le/fel gyaluról/szalagcsiszolóról (100-as), semmi baja.
B. ) Gondolom nem kis, mobil gépeket szívtok el 150-es csővel, hanem fix helyen lévő gépeket, és az elszívót mozgatjátok oda. . Nem lenne érdemes kiépíteni egy rendes elszívórendszert? Elosztóval, lezárószelepekkel, fix csövekkel a gépek közelébe, csak a végén flexi csővel rááálni a gépekre?
C. ) De amúgy van, legalábbis gondolom ha 100-as csőhőz van akkor 150-eshez is, csak az uninál nem látok. De kizártnak tartom hogy erre specializálódott cégeknél ne lenne. Fel kell hívni párat.
D. ) Kis leleményerssééggel magad is elkészítheted.
Több tippem nincs.
-
MrChris
nagyúr
válasz
pacman_123 #48362 üzenetére
Azért vicces, hogy a felsomaro.hu honlapjukon budakeszi van, botex.hu a nem létező webshopjuk, regisztráció csak vásárlás után keletkezik bár belépni nemtom hol lehet és van egy 200nm-es kisáruházuk, de nincs címe.
Ne mind1, rendeltem. Ahogy nullpoint írta... Valami csak lesz a számlán.
Hogy valami értelmeset is kérdezzek, elszívó csövekhez léteznek csatlakozó idomok? A melóhelyen a ~150-es gégecsövet csak úgy magában húzzuk a gépekre és évről évre le-le kell vágni pár centit, mert kiszakad a vége.
-
pacman_123
tag
válasz
MrChris #48350 üzenetére
"hivatkozott botex honlap nem létezik."
Mikor ezt olvastam, mondom .. miiii? Én annyi marókést vettem már a Botextől, hogy egyszer felhívtak hogy nem akarok-e Massiv viszonteladó lenni
Vagy nem tudok-e Miskolcon céget aki az akarna lenni
Lehet hogy régen a .hu domain alatt szánkóztak, de most (és évek óta) a http://botex.ro/ címen vannak. De ezek szerint azon IS. Egy biztos: akármelyik honlapot nézed, ebben van még hova fejlődniük. Amúgy korrekt cég, 2-3 munkanapon belül mindig megjött a cucc amit rendeltem.
-
Grizzlu
tag
Csak ez a három törött. Nem is vettem észre, mikor keletkezhetett a baj, ma elővettem, felraktam, és látom, hiányzik három fog.
Azért fura, mert minden elkészült nútot megnézek - nem csinálok naponta tucatszámra - és sehol semmi hibát nem láttam. Vasat is, meg kavics helyét is észre kellett volna venni abban a világos anyagban, gondolom.
-
mdk01
addikt
válasz
Grizzlu #48351 üzenetére
Csak ez a három ilyen?
Kavics szokott ilyet csinálni.Ahhoz hogy fém ilyet csináljon nagynak kell lennie és azt hallottad volna.
Ez az eddigi tapasztalatom de aztán bármi lehet.
Lamellózó késem nézett így ki mikor beletoltam a reisser csavarba de az keményebb mint a fémfúró nem csodálkoztam higy kivert hatból, öt fogat. -
MrChris
nagyúr
válasz
thomgrande #48355 üzenetére
Kavicshoz nem értek, de kolléga egyik alkalommal fenyőt vágott szögek voltak benne ~2mm átmérővel a vídiás lappal. Hát az élének biztosan nem tett jót, de nem csapta így ki a fogakat. Ez viszont elég durván néz ki.
-
Grizzlu
tag
válasz
thomgrande #48352 üzenetére
Műszárított szőrös szlovák lucban? Aligha. Nem volt abban semmi a lucfenyőn kívül. Gyalukések is épek egyengetőben is, vastagolóban is... nem is olyan esélytelen az a lottó ötös.
-
Blackhole13
senior tag
Üdv,
Tudom, hogy illetlenség szakemberektől ilyet kérdezni, de a belépő szintű kínálatban létezik olyan szalagcsiszoló, ami megvételre érdemes? Kerítés, kerti bútor, kültéri burkolat rendbetételéhez kellene.
Új hozzászólás Aktív témák
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Genesis HOLM 510 - RGB, 160 x 75cm Gamer asztal + ÁFÁS számla
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- Lapierre e-Zesty AM 9.2 Fully carbon Ebike
- Ülőgarnitúra 3-2
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest