- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Soká
senior tag
válasz
pacman_123
üzenetére
"a Makita nem gyárt forstnert meg fúrószárat, csak legyártatja vkivel és ráírják a nevet."
Hát, nem véletlenül írtam én azt, hogy "Persze, nem állítom, hogy azért mert Makita név van ráírva, ez jobb is lenne."
Ez a gyártatás és címkézés törvényszerű, csak a laikusok gondolják, hogy a prémium német autóban is minden alkatrész saját gyártás lenne, ezeregy beszállítóval dolgoztatnak, a kérdés trényleg csak az, hogy a belső minőségellenőrzés mennyire szigorú. Makitáéknál tudjuk, hogy van szórás. Nagyobb mint mondjuk a Festoolnál. -
pacman_123
tag
Ekkor, 16. oldaltól. Én dec 6-án vettem meg.
https://akcios-ujsag.hu/wp-content/uploads/2018/12/lidl-ajandek-katalogus-20181203-tol.pdf
-
lela
aktív tag
Mikor volt ez a Fúrókészlet az újság szerint? Mert én tegnap már nem találtam.

-
pali923
aktív tag
válasz
pacman_123
üzenetére
Én már máshol is olvastam, hogy a Makita gyártatja a kiegészítőit, és nem mind jó. Nem csak a forstner. Egyszer kaptam ajándékba egy gép mellé egy Makita kiegészítős koffert. Akkor mondták a boltban, hogy ne várjak profi minőséget. És így is lett, már szinte az összes fúrót kicseréltem benne valami normálisra. Mert amúgy meg jó dolog így egyben vinni, ha kell. A bitfejek is zöldségbolti minőség maximum, de még a mérőszalag sem méltó a márkanévhez. No meg a dobozt is már ragasztgatni kell, de ez lenne a legkevesebb.
A Bosch kiegészítőkben még nem csalódtam, legfeljebb a körfűrész lapoknál kell észnél lenni. A gérvágóm lapját (Optiline - a leggagyibb széria, mondták a boltban) nemrég cseréltem le egy másik Boschra (izé, Freud...), és egész más az érzés. -
pacman_123
tag
Érdekes dolog ez a Makita "faforgácsolós szerszám" sztori. Anno írtam az indexes fórumon, hogy megszívtam a "Makita" forstnerrel a gepdepotol. Egy griff szintén. (Érdekesség: a linkem "előzménye" Kamelot posztja. aki pont Tibi szenvedését linkelte át innen, 2 éve. Ez aztán a keresztlinkelés
) Én a 42-essel, ő az 50-essel. Én azért vettem hogy csapágyfészket fúrjak vele rétegelt lemezbe. Szaggatta, égette, alig vitte. Én állat nem küldtem vissza, hanem megéleztem, egész jól sikerült.Akkor írta Vajk, hogy a Makita nem gyárt forstnert meg fúrószárat, csak legyártatja vkivel és ráírják a nevet.
Viszont érdekes hogy a MakForce körfűrészlapokat meg mennyien dicsérik. Szóval ... nekem fura a Makita hozzáállása ezekhez a faforgácsoló akármikhez. Egyik dolga jó, másik katasztrófa .... Mert a szerszámgépeik meg jók (már amikkel én találkoztam: akkus fúró/ütvecsavarozó, szalagfűrész, merülőfűrész)
OK, feleannyi (sem) ez a készlet, mint a lidlis. Ennyiért érdemes lehet kipróbálni.
-
yooccoo
aktív tag
válasz
thyeby
üzenetére
pedig mondtam már neked évekkel ezelőtt, hogy bites befogással létezik

például ilyen -
thyeby
őstag
válasz
Winner_hun
üzenetére

-
thyeby
őstag
Írtam volt, mint jártam a szerszámoutlettel. Sereg Makitafúró - rögtön az első 8-ast kipróbálva éppen 8,5-öt fúrt. (Ha kapnék 8,5-ös köldökcsapot, szavan nem lenne.) Elég sokat használok D=3-at, épp ezért abból rendeltem sokat. Már egy sincs meg belőle, mert pont úgy törik, mint a tecsógazdaságos.
Tiszta szívvel kívánom Neked, hogy ne úgy csalódj a Makitában, mint én, hanem kellemesen.Egy 2mm-es Bosch-t kaptam ajándékba a Festool-tól, ami ilyen hatlapbefogású. Az nagyon korrekt.
Van nekem egy reményem, de el ne kiabáljam:
Első mustrára nekem egyből a Festool fafúró klt jutott eszembe erről a lidisről. Azt a minőséget gyanítom benne, de mivel nem próbáltam még ki, nem hugyoztattam meg úgy férfiasan, nem mondhatok semmit.
Kár, hogy le van a doboza plombálva, mondanám, hogy vedd kézbe, és lehet, hogy átváltozik a véleményed az áráról. Pláne, ha összeveted a Festool árával.
Rendesen izgalommal várom, hogy kelljen már fúrnom vele zsinórban vagy háromszáz lyukat.
Egyébként ha nem számol be róla Pacman, egészen biztos, hogy elsétáltam volna mellette életem végéig. Úgy éreztem, kinőttem én már a Parkside vonalat. Jó volt, amikor még nem volt pénzem iparira. (Az excentert nem tudtam agyonütni, hét élete volt.) De most nagyon úgy tűnik, hogy ez a Parkside nem az a Parkside.
Odatette most magát a lidi ezzel az adjunk valódi iparit kísérletével. Igaz, hogy az ára egy barkácsoló számára egyáltalán nem vonzó, sőt... Ám a konkurenciatermékek árához képest több, mint versenyképes. -
kavalkád
senior tag
válasz
SchumiBácsi
üzenetére
https://youtu.be/gYLt0rZyJA0
-
kapu2006
tag
válasz
SchumiBácsi
üzenetére
Biztosan jó, de ennyiért (Bruttó: 331.233 Ft) keresnék egy használt profi gépet.
-
SchumiBácsi
őstag
Üdv all!
Írtam már múlt évben a tervemről de a folytatás valahogy elmaradt. A körítés valszeg lefixálódott (kézi körfűrész + egyéb kisegítő berendezések) de az asztali körfűrész nem.
Valakinek van tapasztalata a Bernardo gépekkel, vagy valami információ róluk?
BÚÉK!
-
Soká
senior tag
válasz
Szalmakutya
üzenetére
Ha nem üt, akkor már jó. Bevallom, fafúrónál nekem nem nagyon volt bajom még az acél minőségével, így gyakorlatilag tescós fafúróim vannak és nincs rá panaszom.
Fém csigafúróval már jártam úgy (Möller), hogy ráírtam a készletre, hogy "csak fához!" annyira szar.
És van egy ilyen, szintén valami kimúlt fűszerboltban vett készletem, ez is harap, ahogy kell.
-
-
Soká
senior tag
válasz
thyeby
üzenetére
Tényleg csak az ára olyan ennek a lidlis fafúrónak, ami visszatartja az embert. Mert ennyiért már szakboltban kap megfelelő fúrót az ember. Persze, nem állítom, hogy azért mert Makita név van ráírva, ez jobb is lenne.

Valakinek van tapasztalata ezzel? - mert rendelnék egy ilyet, néha jól jönne a hatlapfejű befogás. -
kapu2006
tag
válasz
Szalmakutya
üzenetére
Vettem Kínából vékony fúrókat. Éles, mint a borotva, de pattan, mint az üveg. Oszlopos fúróba kiváló, de a kézibe inkább az 50 éveseket fogom be.
-
bazsimano
őstag
sziasztok!
beepitett szekrenyt szeretnenk csinaltatni, van ajanlott ceg vagy asztalos akit szivesen ajanlotok?
elore is koszonom!
udv
b. -
thyeby
őstag
válasz
pacman_123
üzenetére
Micsoda véletlen!
Tejért térített be a feleségem a lidibe, ez a fúrókészlet pedig még a tejek előtt rámkiáltott.
Jött velem haza.
Még nem próbáltam ki, csak kibontottam, és ahogy kézbevettem, már tettem is vissza a dobozába.
Kurvaéles! Még ennyire éles fafúró nem volt a kezeim közt. Olyan volt a tapintása, mint ha zsilletpengével bandázsolták volna körbe. Minden azt sugallja, hogy ez nagyon korrekt lesz. Az ára is azt sugallja. Nem hiszem
, hogy ez festett lenne.
Holnap kipróbálom. Ha átmegy a tesztemen, nem kékül, nem üt, pontos, akkor avesz vissza a lidibe.Nagyon köszönöm, hogy beledugtad az orrom!
Reményem, hogy éltartó is lesz, és törni se fog.
Meglátjuk, hogyan állja majd az idő próbáját.Ráadásul még kettes fafúró sose járt a kezemben, keresve se láttam seholse.
-
Soká
senior tag
válasz
indianjoe23
üzenetére
Nálam azért volt fémből mert a kis helyet nem akartam agyonnyomni 10x10-es gerendákkal. És tényleg kellően masszív volt, nem nyekergett. Akkor még az összes faipari szerszámparkom egy szúrófűrészből állt

-
jeriko2
tag
válasz
indianjoe23
üzenetére
Sziasztok!
Elnézést hogy beleszólok ebbe a galéria dologba, és nem is igazán asztalos megoldás lesz, de terveztem/csináltam egyszer egy hasonló galériát, és a kiindulási terv szinte egy az egyben ilyen volt. Végül vettem egy szál 80*80-as szögvasat (ennek van vagy 5mm az anyagvastagsága), félbe vágtam, fúrtam rá jó sok 12-es lyukat, majd 12x160-as csavarokkal és hozzá való tiplikkel felment a szemközti falakra. Közéjük a gerendák - ezek ugye kb 75mm-t feküdtek fel -, alulról egy-egy 70-80-as a vasba besüllyesztett csavarral lettek fixálva, a hosszukat pedig úgy vágtam le, hogy épp beszorultak a falra rögzített vasak közé. A tetejére meg OSB. kb 12 cm vastag az egész és bitang erős. Soha még csak meg se reccsent, pedig volt használva
-
Soká
senior tag
válasz
pacman_123
üzenetére
Hát ez (is) kimaradt, mert Karácsonykor nem volt időm olvasgatni. Hihetetlen micsoda figurák vannak

-
Soká
senior tag
válasz
indianjoe23
üzenetére
"Szia! Igen, elfér, mert nagyon magas a belméret."
Akkor kevésbé szükségszerű, amit ajánlani akartam. Bő 20 éve én úgy oldottam meg egy (ágy)galériát, hogy a lépcső nem egészen a galériaszintig vezetett, hanem onnan kellett felülni a galériára. Ami egyfelől rövidítette a lépcső hosszát+ a lépcső tetején még fel lehetett állni, az ágyrészen már nem. És én zártszelvényekből csináltam. Kunszt annyi volt benne, hogy csak egy fúrógépem volt a vasakhoz, a többi kézifűrész... és minden oszlop lefutott a földre, hogy ne a közfalak viseljék a terhet.
-
kavalkád
senior tag
válasz
kavalkád
üzenetére
sajnos nem találom a volt iskolai könyveimet, anélkül meg fejből már nem mennek ezek a számítások, de találtam egy videót ami elég jól demonstrálja mennyire terhelhető egy gerenda (sajnos a videóban nem tér ki a dimenziókra, de én olyan 5x15cm-esnek tippelem az anyagot, 2 méteres alátámasztás távval). aki nem akarja végignézni annak leírom: 1 tonnánál adja meg magát.
ebből ki lehet okoskodni más dimenziójú gerendák terhelhetőségét is, a szélességbeli módosulás egyszeres szorzóval számít, a magasságbeli négyzetesen. ez azt jelenti, hogy ha pl 10x10-esre akarjuk kiszámolni akkor az 1000 (terhelés, kg) / (15*15 (eredeti magasság, cm)) * (10*10 (új magasság, cm)) / 5 (eredeti szélesség, cm) * 10 (új szélesség, cm) =1000/225*100/5*10=888.88 kg. remélem jól számoltam.
-
pacman_123
tag
"Nemrég újították fel nálunk a Lamberg kastélyt. "
Ezt most olvastam csak valahogy .... és ami ide kapcsolódik, nem is kicsit : nemrég tette közzé "kocka775" fórumtárs a másik fórumon a Lamberg kastély 1:87-es makettjének építési képeit. A legjobb szó amit tudok rá mondani a - csodálattal vegyes - döbbenet. ~600 óra, 3 év alatt, az eredmény:
https://postimg.cc/gallery/1x6z3jmi/

-
Szalmakutya
tag
OK. De igazából mi szól az oszlop ellen?
Az oszloppal kevesebbet kell a falba fúrni és tiplizni, és még csak nem is jelentősen drágább. Még az is lehet hogy olcsóbb.
Ahogy a fényképen látszik, az ajtó a falra nyílik, de elég távol van. Az, ahol az oszlopok mennének, teljesen holttér, nem vesz el helyet az oszlop.
-
mdk01
addikt
válasz
Szalmakutya
üzenetére
A beszélgetés elejéről lemaradtam, hogy az pontosan milyen fal és telóról most nem kezdeném el keresni, de ha nem GK fal akkor fel lehet azt bőven úgy rögzíteni hogy ne szakadjon le. Most hirtelen példának egy előtetőt tudnék felhozni ahol a fal felöli oldalon is csak gerendára ülnek a szarufák(hívjuk annak) és tonnányi hó is hullhat rá. Persze eloszlik, meg csak statikus terhelés, de azért érezhető a példa.
A két rövidebbik oszlopot(amibe a vízszinteset bele kell lapolni) is fel kell fúrni legalább 2-2db csavarral, tehát azt az oldalt legalább 6-7db csavar fogja tartani amit tőbe kellene elnyírni. Nem feltétlen érzem szükségét az oszlopnak ha az egy normális fal. -
kavalkád
senior tag
válasz
indianjoe23
üzenetére
rögzítsd az aljánál a gipszkartonhoz, szerintem annyi pont elég. az egész szerkezet nem fog tudni mozgni egyik irányba sem, max arra kell felkészülni, hogy valaki nekimegy véletlenül vagy nekidől, de mivel ez az oszlop hátul van erre nem sok esély, hacsak valaki nem szándékosan akarja kidőteni.
milyen keresztmetszetű gerendát fogsz alkalmazni? később kiszámolom a terhelhetőséget, hogy Szalmakutya is megnyugodjon és ne akarjon mindenhova lábat tetetni veled

-
Szalmakutya
tag
válasz
indianjoe23
üzenetére
Hát, én nem értek hozzá, és vannak itt, akik meg igen. Az számít, hogy ők mit mondanak.
De én oszlopokat tennék baloldalra, mert erősebbnek érzem, akkor a födém tartja a szerkezeted, nem egy fal, amiben nem látom a kötést. Azon a galérián ugrálhatnak, nem statikus terheléseket kap folyamatosan, 30 év múlva is tartania kell, és jobb, ha látszik hogy milyen állapotban van. A 45 fokos feszítés szerintem se kell, mert a lépcső azt megteszi. És tennék oszlopot jobb hátulra is.
De mondom, simán lehet hogy felesleges para.
-
indianjoe23
csendes tag
válasz
Szalmakutya
üzenetére
Tettem baloldalra egy vizszintes gerendát a falra rögzítve, két végén egy-egy alátámasztással. Erre gondoltál? Vagy oszlopra gondolsz? Jobb sarokba azért nem tettem oszlopot, mert a hátsó vizszintes gerenda 300 centiméteresként végigfutna faltól-falig, és talán az lenne annyira masszív, hogy megtartja a felnőtt ember súlyát is. A lépcső kilépője is erre a "csonkra" támaszkodna, ezért gondoltam egy szintbe tenni a padló felülettel.
-
bim
veterán
válasz
kavalkád
üzenetére
Rendszerszintű probléma van ezért egy ilyenen csak röhögnek a fiatalok. Az a rendszer amiben én tanultam egészen az ezredfordulóig szuperül üzemelt. Voltak hibái de egy kisebb reformmal szinten lehetett volna tartani. Nem tudom ki mennyire emlékszik rá de jött egy bizonyos OV. és azt hirdette hogy legyünk europa esze. (mivel akkoriban semmi mással nem tudtunk volna kitűnni) Elhitette fiatalokkal és szülőkkel hogy akkor vagy valamire való ha legalább érettségid van és egy semmitérő diplomád. Ha szakmát tanulsz akkor egy pondró vagy. Jelentem az agymosás sikeres volt! Apró hátulütője volt a dolognak hogy mára még említési szinten sem kerülnek szóba a kétkezi munkás szakok a fiataloknál. Az agyuk nem elég jó hogy diplomájuk legyen de kit érdekel? Érettségi után irány a gyártósor ahol 3 szakban lehet szigszalagozni a vezetékeket jópénzért. Egyedül Demján volt aki a munkásokért kardoskodott isten nyugosztalja.
-
kavalkád
senior tag
válasz
Szalmakutya
üzenetére
.
-
kavalkád
senior tag
válasz
indianjoe23
üzenetére
a két láb közti átlós merevítéseket akár ki is spórolhatod, mivel az lenne a feladata, hogy a láb "kinyeklését" meggátolja viszont ezzel a lépcső megoldással a lépcső bal oldalsó eleme is pont megteszi erre a célra.
-
Szalmakutya
tag
válasz
indianjoe23
üzenetére
Na, ez jó minimalista lett. Én a baloldalra inkább gerendát tennék két helyre, mert az nem tud leszakadni. Nincs neki hova. Jobb hátra is tennék egyet, a sarokba, végülis egy lépcsőn felmehet egy súlyosabb ember is.
Még egy dolog, a lépcső kilépője esetleg lehet egy 'fokkal' alacsonyabban mint a galéria.
De simán lehet hogy nincs ezekben igazam, beszéljenek az ácsok meg akik már raktak ilyet.
-
Soká
senior tag
válasz
indianjoe23
üzenetére
Bocs, én nem követtem a részleteket, csak ránézve erre a rajzra az a kérdésem, hogy ezen a galérián elfér állva egy felnőtt?
-
indianjoe23
csendes tag
válasz
indianjoe23
üzenetére
-
Szalmakutya
tag
válasz
indianjoe23
üzenetére
Még két dolog. Ne úgy tervezd, hogy a galéria széléről induljon a lépcső felfele, mert akkor túl meredek lesz (itt a profik rögtön tudják, mi a jó emelkedési szög, én sajnos nem tudom). És a lépcső tetejere kell egy kilépő, ami lehetővé teszi hogy aki felmegy, elforduljon és kényelmesen átmenjen a galériára (magyarul a legfelső lépcsőfokot sokkal szélesebbre tervezd).
A lépcső alá szoktak polcot stb tenni, úgyis holttér.
-
kavalkád
senior tag
válasz
indianjoe23
üzenetére
azoknak a keresztmerevítőknek azért nem látom hasznát, mert ahol lehet ott a lábat rögzítheted a falhoz, ahol meg nem lehet ott ez nem fog segíteni semmit, mivel párhuzamosak. ha átlóban lenne egy darab akkor abban lenne ráció, de ez nem ad extra tartást, max a csavarok amit belehajtasz. lásd itt, párhuzamos vs. háromszög.
forrás itt. -
kavalkád
senior tag
válasz
indianjoe23
üzenetére
max 4 láb elég. ha a 3-as számút beteszed akkor nem kell a 4-es számú.
extra: ha a bal oldali fal tégla/beton, akkor ahhoz is rögzítheted a szerkezetet akkor az 1.-es és a mögötte lévő párja sem szükséges, de akkor stabil rögzítés kell, jó mélyre a falba.a lépcsőt is pedig tervezd meg, mert ha a szélétől indítod akkor sok helyet vesz el, ha pedig nem akkor át kell tervezni az első hossz gerendát is (meg mindent amit azon a részen tartana ami nem lesz beépítve)
-
indianjoe23
csendes tag
válasz
Szalmakutya
üzenetére
Na, valami fogalomzavarban vagyok. Mit kell értsek azon, hogy beúsztatott lépcső?
ja, megvan, bocs, csak nem néztem meg Kavalkád képét. Értem már! Átgondolom. -
indianjoe23
csendes tag
válasz
indianjoe23
üzenetére
-
indianjoe23
csendes tag
válasz
Szalmakutya
üzenetére
Mindjárt megszámozom a gerendákat, mert már nem tudom követni, melyikre gondoltok.
-
Szalmakutya
tag
válasz
Szalmakutya
üzenetére
Amit kavalkád küldött, ott átmegy a beúsztatott lépcső felett a gerenda. Ez ott muszáj is, mert valamelyik falnak támaszkodni kell. Tapasztalatból tudom viszont, hogy néha beveri az ember a fejét ebbe.
Viszont neked nincs ilyen gondod. Az erős falra támaszkodik a galéria, a gyengéig el se kell menned, így a lépcső felett nem megy semmi keresztbe.
Laktam egy pont ilyen galériás lakásban régen. Jó volt.
-
Szalmakutya
tag
válasz
indianjoe23
üzenetére
Értem, de egyáltalán nem mindegy, hova akarod tenni, és milyen szerkezetű.
-
indianjoe23
csendes tag
válasz
Szalmakutya
üzenetére
Lépcsővel még nem foglalkoztam, a képen sincs, valami mást néztél annak.
-
kavalkád
senior tag
válasz
indianjoe23
üzenetére
egy kérdés: az alsó lábösszekötőknek mi a célja pontosan? mert ha valami statikai ok miatt tetted oda akkor az is pénzkidobás. ahogy a talpacskák is a lábak alatt amit gondolom a teherelosztás miatt tettél oda.
-
kavalkád
senior tag
válasz
Szalmakutya
üzenetére
ezt gondolom nem nekem szántad...
-
kavalkád
senior tag
válasz
indianjoe23
üzenetére
ebben az esetben viszont a falhoz felesleges, mert az kb semmennyire nem vesz részt innentől a teherhordásban. gondolj a zsebedre is, több felesleges anyag = több kiadás. 4 láb elég ennek, ne méretezd túl, mert megint rakétasiló lesz belőle. értem, hogy az ember aggódik a teherbírás miatt, de a google-n találsz rengeteg képet már megépült megoldásokról, látható, hogy a fa az bizony masszív egy szerkezet, nem kell túltolni. pl itt egy.
-
Szalmakutya
tag
válasz
indianjoe23
üzenetére
Igen. A hátsó fal nem tudom miből van, de ha az is gipszkarton, akkor oda pedig a feléhez tennék még egy tartógerendát függőlegesen. Nem zavar ott.
-
indianjoe23
csendes tag
válasz
Szalmakutya
üzenetére
-
Szalmakutya
tag
válasz
indianjoe23
üzenetére
Ha így van, akkor gondolkodj esetleg még egy függőleges oszlopon a jobboldalra (szemből nézve), ott ahol a lépcső felmegy. Nem veszítesz vele helyet, mert a lépcső úgyis elveszi, de tehermentesíti a gipszkarton falat és rövidül a hosszú vízszintes gerendák terhelt futása is vele.
-
-
Szalmakutya
tag
válasz
indianjoe23
üzenetére
Mennyi a szoba belmagassága? Milyen magas az ajtó?
-
mdk01
addikt
Neked sztem elég lenne, csak megtámasztani az ajtót egy ponton ahhoz ez megfelel, ráadásul kis helyen elfér
Az alumínium húzóprofil megöli a dizájnt, push-open nyitásban gondolkodnék.Ezt jobb-fentre be tudod fúrni az oldal élébe.
A push-open nyitáshoz viszont érdemes a rugó nélküli kivetőpántokat használni, mert akkor nincs ami a kilökő dugattyú ellen dolgozna, ergó könnyebben kinyílik.
A push-open miatt, mint azt korábban említettem a korpusz él és a front között kell lennie 2-3mm-nek, hogy meg tudd nyomni a frontot. Neked az a szerencséd ezzel kapcsolatosan, hogy nem nagyon van mihez tartani a síkot. Az fiókelő alatt lévő ajtót ki tudod dobatni előre pár millimétert, bal oldalon pedig nincs semmi léc a sarokban amihez menni kellene a síkkal. Jobb oldalon a m.gép kezelőfelülete pedig amúgy is vastagabb, meg a géppel eleve tudsz egy kicsit csalni. -
bim
veterán
válasz
BlackBird
üzenetére
Szuper lehet ez a Lignatool de nem tudom hogy az itteni vacak anyagoknál mennyit bír + ha rosszul állítod be a magasságot akkor vagy mély vagy kevés lesz a kimarás és nem szinel az anyag.
Szerintem megvan mindegyik gyártástípusnak a maga területe ahol szinte kötelező alkalmazni. Bevallom ezt az előregyártott tetőt nehéz beilleszteni bárhová. A marógép ami készíti a szerkezetet korlátozottan tudják csak használni. Bizonyos kötések esélytelenek.
Csak erős idegzetűeknek.
A filmben szereplők nagy részét ismerem. 
ha még nem vagy tiszta ideg.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
mdk01
addikt
válasz
indianjoe23
üzenetére
Érdemes minden már meglévő befolyásoló tényezőt pontosan kirajzolni, hogy még a tervrajzon kiderüljenek a problémák és ne a valóságban szembesülj vele, hisz elvileg azért tervez az ember. Gondolok jelen esetben az ajtóra, de elképzelhető, hogy pár konnektor is van a falon és stb.
-
kavalkád
senior tag
válasz
indianjoe23
üzenetére
az ajtónál a merevítő nem fog zavarni? a hátsó hossz gerendát akár a falba is befúrhatod, akkor nem kell az sem.
-
indianjoe23
csendes tag
válasz
Szalmakutya
üzenetére
-
Szalmakutya
tag
válasz
indianjoe23
üzenetére
Ha jól látom és az ott egy ajtó, és valahogy fel is akarsz jutni a galériára, akkor szerintem ne oda tedd a feljárót, ahol, mikor bejössz az ajtón, beleütközöl, hanem a másik oldalra.
-
mahoo
csendes tag
válasz
pacman_123
üzenetére
Sajnos en mar nem talaltam, de orulok, hogy jonak talalod.
Koszi az infot! -
indianjoe23
csendes tag
Boldog újévet Mindenkinek!
A kapott instrukciók alapján átterveztem a galériát, valami ilyesmire: (ajtón még agyalok)

A változtatás lényege, hogy a tartógerendákat elforgattam kilencven fokkal, és vékonyabb anyagból gondoltam, valami olyasmi, amivel Winner is csinálta. Hajópadló lenne a felület, nyilván hosszában. A méret az ugye 3000x2000, és a sajátosság, hogy csak a baloldali fal beton, a többi gipszkarton. A csapolások a javasoltak szerint, a keresztgerendák fecskefarkosan. A hátsó rövidebb tartóoszlopoknál még úgy-ahogy van elképzelésem, de hogy kéne csinálni az első, hosszabb tartóoszlopoknál? Ott mi lehet a módszer? Bélcsaposan, a helyhiány miatt nem lenne egyszerű. -
BlackBird
csendes tag
válasz
Szalmakutya
üzenetére
(#46586) Szalmakutya
Hozzád hasonlóan engem is "beszívott" ez az ács téma, tényleg nagyon érdekes! Sokan szinte az egyetlen jó megoldásként nyomják a sajátjukat, a régi, hagyományos módszerektől egészen a szeglemezes "tetőgyárakig".
(#46611) bim
A nyugati (német) munkatapasztalat jelentőségét magam is meg tudom erősíteni. A hazatérőknek köszönhetően szerencsére begyűrűzött hozzánk is, de sajnos messze nem a pontos munkavégzés az általános. A valódi derékszög és a valódi függőleges a kőműveseknél is sokszor csak egy elméletben létező valami...
Sokszor megfigyelhető (főleg munkáltatóként), hogy aki a gagyi munkavégzéshez szokott hozzá, az nem is akar, vagy tud már váltani. Mert "jó az úgy". Nem kis részben emiatt a hozzáállás miatt fejeztem be én is a bútorgyártást. Szörnyű, mint amikor a saját, jól fizetett embereiddel kínlódsz, miközben a megrendelőid sorban állnak.Letisztult bennem időközben sok dolog, az egyik, számomra érdekes terület az epoxi technikák komoly fejlődése (itt is szóba került már érintőlegesen a téma). Én nem csak az asztalgyártásnál, hanem a frontoknál is óriási lehetőséget látok benne, legalábbis az általam preferált felső szegmensben..
Magas fényű MDF-et manapság mivel fújnak általában? Van valakinek erre a területre rálátása? Nekünk még az ICLA volt a megszokott, de a Milesi mintha teljesen kiszorította volna.
Bim, érdekelne még, hogy a Lignatoolt szakmai szemmel mennyire találod jónak? Mert nekem a sok megnézett közül az tetszik a legjobban.
-
jimy_l
tag
-
bim
veterán
válasz
Szalmakutya
üzenetére
Nyilván sok minden befolyásolja hogy ki melyik módszer mellett teszi le a voksát. Én amikor 91-ben végeztem még egy állami építőipari vállalatnál kezdtem meg a karrieremet. Fingom nem volt arról hogy miről is szól ez az egész szakma. Ettől a cégtől kikerültem Németországba dolgozni (ARÉV) és egy olyan impulzus ért ami gyökeresen megváltoztatott. Megmutatta hogy bármekkora projekten dolgozol a pontosság a legfontosabb! Az ottani művezetők minden egyes betonozás előtt jöttek átvenni a munkát és ezzel rászoktatták a szakikat a pontos munkavégzésre. Nyilván a feltételek adottak voltak ahhoz hogy jól teljesítsünk. Először életemben ott találkoztam önbeállós lézeres szintezővel amit kötelező volt használnunk. Amikor hazaértem bekerültem egy olyan térbe ahol még az "ácshajszál" mentén dolgoztak ami elviselhetetlen volt számomra. Sok minden történt azóta amit nem részletezek de sok szakinak megmaradt az az út és nem voltak képesek váltani. Kell hogy legyen érdeklődésed az iránt amit csinálsz és legyenek ötleteid amivel jobbá és erősebbé teszed a munkádat. A mai fiatalok nem akarják ezt csinálni. Ha indul is a megyénkben ács képzés 6-7 fővel vág neki azok is csak azért mert többnyire családban van szakmabeli. A statikusok nem mernek komolyabb fedélszéktervet készíteni bonyolultabb csomópont kialakításokkal mert sajnos az ácsok nagy része nem tudja értelmezni vagy nem tudja normálisan kivitelezni. Ez a helyzet egyre rosszabb lesz. A végzős fiatalok nagy része zsalus brigádokba tagozódik be mert tisztába van a képességeivel. Csak a típustáblán nem lehet fejlődni! Ha egy íves lépcsőhöz érek akkor meg összeomlik a rendszer mert a peritábla nem hajlik. Meg egyáltalán hogy kell kiszerkeszteni hogy jó helyről induljon s jó helyre érkezzen.
Nem is tudom miért írtam ezt le.
BÚÉK mindenkinek. -
kavalkád
senior tag
válasz
pacman_123
üzenetére
szerintem ez pont az amit keres, ott van amellett amit belinkeltél

-
pacman_123
tag
Vasalatokben nem vagyok túl jártas. Találtam egy ilyet, lehet hülyeséget írok: amelyik vasalat felnyílik, az le is nyílhat? A 75 fokos nyitásszög mindenesetre jó lehet. De majd a szakértőbbek linkelnek jobbat is.
Fogantyúra .... Süllyesztett fogantyú? Bár lehet kapsz olyan vasalatra linket, ami nyomásra nyílik/záródik, akkkor meg felesleges bármilyen fogantyú.
-
zambi
csendes tag
Mosogatótálca elé szeretnék készíteni egy lenyíló ajtót.A képet mellékelem róla.Nem tudom, hogy létezik-e ilyen vasalat nálunk,vagy valami hasonló?Minél kisebb erőkifejtéssel kellene lenyílnia,mert a másik irányból van egy kihúzható fiók,így erre nem tudok fogantyút szerelni.Nem férne el.Én arra gondoltam,hogy alul kapna két mini félig ráütődő kivetőpántot,és jobb oldalt kapna egy lenyíló ollót,amit fele hosszúságúra lerövidítenék.Esetleg valakinek valami jó ötlete?Egyébként a 26mm-es pánt könnyebben nyitódik mint a 35mm-es?

-
nzozz
aktív tag
Sziasztok!
Régebbi, használt kézi körfűrészek vásárlása mennyire jó vagy épp rossz ötlet?
Gondolok itt most elsősorban a Makita SR1600/SR1800, Festo AXP-65, Holz-her 266, Metabo KS 65 S gépekre. Egy-egy sima csapágycsere, szénkefe csere nem okoz gondot (ha elfogadható áron lehet hozzá alkatrészt szerezni), de ha jellemző, hogy ezekben a gépekben tönkremenjen például a fogaskerekes hajtás, az már probléma (mert gondolom akkor a forgórész megy tönkre, nem a hajtott tengelyen lévő, ránézésre cserélhetőnek tűnő fogaskerék). Van most mindenféle vegyes tervem, tehát bútorlapok, táblásított anyagok, deszkák vágásához is használnám a gépet.Köszönöm
-
pacman_123
tag
Igen. Egyelőre még nem hajtottam meg nagyon, csak próbálgattam az erejét, egy 83-as (borovi fenyő, 32mm) és 102-es körkivágóval (bútorlap, 38mm). Egyes fokozatban megállás nélkül ment, kettesben (fúró fokozat) kicsit óvatosabban kelett nyomni neki. Majd szeretnék egy összehasonlító tesztet a kefés, szintén 20V-os tesójával megmérve. Az viszont kicsit meglepett, hogy a kefenélküli hangosabb mint a kefés. Nem zavaró, de .. meglepett.
-
mdk01
addikt
válasz
pacman_123
üzenetére
Az a drágábbik(36k) behajtógép ami a képeid között van?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dyson Purifier Humidify+Cool PH2 De-NOx (White/Gold)
- Keresem a V-TAC SKU 7921 csillár mennyezeti ventilátort, tartalmazza a 4db E27 lámpa foglalatot.
- Tomason TN16 Bright Silver 8x18/ET40 - Hankook Ventus Prime4 225/55 R18 DOT 0624 + TPMS+felni kupak
- Elektromos Roller KIXIN HX X8
- HomeAssistant Center - spórolj pénzt automatizálással!
- 27% - Samsung S27FG904XU Odyssey 3D IPS Monitor! 3840x2160 / 165Hz / 1ms / FreeSync
- ADVANTECH SQFlash 512 GB SATA SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Keresek Xbox Series S / Series X / Playstation 5 konzolokat
- Új Lenovo T14 Thinkpad G5 WUXGA Ultra7 155U 12mag 32GB RAM 1TB SSD Intel iGPU Win11 Pro 2év Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

) Én a 42-essel, ő az 50-essel. Én azért vettem hogy csapágyfészket fúrjak vele rétegelt lemezbe. Szaggatta, égette, alig vitte. Én állat nem küldtem vissza, hanem megéleztem, egész jól sikerült.

Reményem, hogy éltartó is lesz, és törni se fog.

A filmben szereplők nagy részét ismerem. 
Sokszor megfigyelhető (főleg munkáltatóként), hogy aki a gagyi munkavégzéshez szokott hozzá, az nem is akar, vagy tud már váltani. Mert "jó az úgy". Nem kis részben emiatt a hozzáállás miatt fejeztem be én is a bútorgyártást. Szörnyű, mint amikor a saját, jól fizetett embereiddel kínlódsz, miközben a megrendelőid sorban állnak.