Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-03-11 00:46:52

LOGOUT.hu

Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21701) JulianSinulf válasza dew28 (#21700) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Ez nem igazán ardunio kompatibilis. (+-15V)
És $87-ért darabja sem barátságos.

(#21702) dew28 válasza JulianSinulf (#21701) üzenetére


dew28
aktív tag

Ez nem igazán ardunio kompatibilis. (+-15V)
Output 0-4 Vdc or Vac

És $87-ért darabja sem barátságos.
Erre nem vonatkozott az alapkerdesed :)

[ Szerkesztve ]

[ Szerkesztve ]

(#21703) JulianSinulf válasza dew28 (#21702) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Az "input" nem stimmel.

Akkor kiegészíteném még azzal, hogy legyen eu-ban vagy Kínából elérhető, max 20 euróig.
6 darab biztos kell belőle.

(#21704) razorbenke92 válasza JulianSinulf (#21699) üzenetére

Amit eredetileg linkeltél áramváltót, abból itthon is kapni 10A-es verziót, de ezek az áramváltó tekercsek AC-t tudnak mérni, lényegében transzformátorok.
DC mérésnél a lakat hall szenzorral van kiegészítve, így a lakat nem egymenetes trafó, hanem egymenetes elektromágnes lesz (ami DC esetén is értelmezhető) ennek az erejét méri. Az invazív szenzorok azért olcsóbbak ilyen téren, mert az IC-ben megoldható a mért vezeték, a "vasmag", és a hall szenzor nagyon pontos illesztése kis távolságokkal, ezáltal könnyen mérhető a mágneses mező. Lakatfogós kivitelnél egy jóval zavarosabb rendszert kell kezelni. Szóval ha lakatfogósat szeretnél, akkor sajnos zsebbenyúlós lesz.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#21705) JulianSinulf válasza razorbenke92 (#21704) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Értem, köszi!
Akkor egyelőre marad a hall szenzoros verzió és megnézem, mibe kerülne a csatlakozó, meg némi kábel, hogy ne a gyárit vágjam szét. Egyelőre csak próbának szánom, de, ha túllép egy összeget, akkor annyira nem fog érdekelni. Nem életbe vágó.

(#21706) biker válasza razorbenke92 (#21704) üzenetére


biker
nagyúr

Van dc mérős lakatfogó régesrég, tucatszám. Jellemzően 5V kimenettel

JulianSinulf: ha pcie tápáramokat akarsz mérni, nem lesz elég gyors és pontos :)

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#21707) biker válasza JulianSinulf (#21705) üzenetére


biker
nagyúr

hall current sensor dc vagy hasonló nevekre keress [link]

ezeknek kell táp is sajnos, 12V vagy 24V, mert van segédelektronika is.

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#21708) razorbenke92 válasza biker (#21706) üzenetére

Nem írtam, hogy nincs. Azt írtam az olcsó áramváltó amit linkelt nem lesz jó DC-re. Még vettem a fáradságot és le is írtam, hogy mi a különbség az AC és a DC lakat között, csak gondolom nem füllött végigolvasni a regényem :DDD

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#21709) Postas99 válasza tibi-d (#21695) üzenetére


Postas99
senior tag

Én a helyedben 1 db-ot vennék és először tesztként összeraknék egy teszt padot mert mint mondtam az analóg értékek mérésénél pontosan tudnod kéne megállapítani pl egy 10% 20% 30% ... 100% nedvességtartalmat. Amúgy ez a cucc egy kalap sz@rt nem ér.
Ehhez a cucchoz magadnak kell ezeket az értékeket is megállapítani. Tehát azzal fogod tölteni az időd nagyobb részét, hogy először felállítasz egy jelleggörbét kezdve azzal hogy pontosan a megfelelő mennyiségű vizet kell a talajhoz hozzádani, majd azt szárítani várni míg kiszárad, majd újra a talajt nedvesíteni stb... és akkor még mindig nem tudod hogy milyen talajról beszélünk.

Ha nem is akarod megfogadni a tanácsomat, csak arra kérlek, hogy nézd meg ezt a linket ahol tesztelték a különböző talajnedvesség érzékelőket:
[ITT]

És először inkább nézd meg ezt a 2 video-t
[ITT]
és
[ITT]

(#21710) biker válasza razorbenke92 (#21708) üzenetére


biker
nagyúr

ja, reggel volt :)
amúgy a hall szenzoros mind problémás, a direkt mérős se direkt hanem hallos, és kűvülről egy másik vezető tere megzavarja, a lakatfogós is zajos. nekem műszerem van, ami tud 60-600A DC-t is mérni, azt mindig le kell nullázni mérés előtt, mert alapból 1-2A-eket símán mér a térfeszültségből.

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#21711) JulianSinulf válasza biker (#21707) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Köszi, akkor így keresgélek még. A 12V-os kiszerelés már megfelelő. Nagyobbal nem akarok foglalkozni.

A gyorsaság és pontosság jelenleg nem annyira lényeges.
Egy videó alapján a videós elmélete szerint, ha kiesik egy vezeték, akkor a többi nem bírja el a terhelést, melegszik és leég a csatlakozó. A kieső vezetéket talán így meg lehet találni. Persze, ha olyan a kontakt, hogy csak nagyon minimális időre szakad meg és ez okozza a melegedést, annak a vizsgálatára nem lesz jó az említett gyorsaság miatt. Arra szerintem hétköznapi ember számára (értsd nem méregdrága) nem lesz elérhető eszköz. Nekem egyelőre szerintem nincs ezzel gondom, nem 4090-esem van, hanem 4080-asom és csak remélni merem, hogy mind a 6 vezetéket használja a kártya és nem spórolták le a vezető sávot. És azt is csak remélni merem, hogy jó rajta a csatlakozó.
Egyelőre ez csak egy elmélet és kíváncsi vagyok, mit lehet belőle kihozni.

(#21712) biker válasza JulianSinulf (#21711) üzenetére


biker
nagyúr

a hwinfo/aida nem mutatja az erenkénti áramot? Ezért volt jó a 3 tápcsati, az legalább azt mutatta, az egyes tápcsatikon mennyi teljesítmény megy be, nem volt ilyen kényes.
és hogy lövöd be a limitet? Mi van ha idle-ben a kártya 35W-ot vesz fel és a 12VHPWR csatin nem is folyik áram, akkor folyamatosan visít a riasztó, hogy nem folyik áram?

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#21713) JulianSinulf válasza biker (#21712) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Nem hiszem, hogy mutatja. Ahhoz vagy a tápban vagy a kártyán kellene valaminek lennie ami lekommunikálja. De majd ránézek.
3 tápcsatinál sem emlékszem, hogy mutatta volna bármi az erenkénti áramfelvételt.
A limit belövése a legkevesebb. Főleg, ha nem a minimumra megyek rá, hanem a maximumra. Ha azt túllépi, akkor sem visít, fényjelzést ad. Mondjuk egy piros LED minden érre. Emellett egy kijelző, ami kiírja az erenkénti áramfelvételt.
Első körben amúgy is valami fogyasztós teszttel kezdeném. Aida stressz teszt vagy fumark/3dmark. Míg megy a teszt, kicsit megmozgatnám a kábelt. Ha jó a csati és a kontakt, akkor örülök. Ha nem, akkor az már ok lehet a gariztatásra.
Amúgy lehet figyelni több dolgot is, mint, hogy, ha 1 éren folyik áram, akkor a többin is kell, ha egyiken sem folyik, vagy nagyon kevés, akkor mindegyiken annyinak kell lennie. Be lehet állítani toleranciát is. Ez már csak programozás kérdése. Hogy ezt a részét sikerül e megírnom, majd kiderül, ha itt vannak az alkatrészek. De egyelőre még gondolkodom rajta, hogyan, miként lenne a legjobb. Mely kábelek csatijait kellene megbontani vagy inkább egy panelt csinálni, amin rajta vannak a csatik, így a kábeleket nem piszkálom, csak egy eszközt iktatok közbe. Hasonlót láttam, de az csatinként tudta mérni az átmenő teljesítményt, nem erenként.
Mivel átalakító van a kártya és a táp között így gondolkodhatom a régi 6+2-es csatin vagy az újon is, de akkor kell egy megfelelő kábel is. Mondjuk a kábel tervben volt már korábban is, mert az átalakító pont nem elég hosszú, hogy átérjenek a csatik a gép alaplap mögötti részébe. Egy toldókábel megoldaná ezt. Viszont minden egyes toldás növeli a hibák lehetőségét.

A videó kitért arra is, hogy a 4090-es esetében a 600W-hoz 4 tápcsati kellene a régiből, papíron. Viszont ez kétszeres biztonságot adna. Ha kiesik egy ér, akkor sincs semmi, mert mérések alapján a 4 csati 1100W-ot simán elbír. Ehhez képest az új csati éppen csak kicsivel több bír. Ha kiesik egy ér és még meleg is van, akkor már nem bírja el a 600W-ot. Úgyhogy igen, a régi csatinál nem lennének gondok. De most ez van. Mint írtam, nekem csak 4080-am van és eddig nem tapasztaltam gondot. Az egész egyszerű kíváncsiság a részemről.

[ Szerkesztve ]

(#21714) biker válasza JulianSinulf (#21713) üzenetére


biker
nagyúr

"Ahhoz vagy a tápban vagy a kártyán kellene valaminek lennie ami lekommunikálja"
Hát szerintem a kártyán minden táptüskéről saját bizti, saját fázis bemenet van, de nyilván, attól hogy a GPU tudja az adatot, nem biztos hogy kimegy a telemetriába :)

"3 tápcsatinál sem emlékszem, hogy mutatta volna bármi az erenkénti áramfelvételt."
Én sem ezt mondtam, azt mondtam csatlakozónként tudjuk az értéket, és egy csatiban van 3db 12V pin

Ja hogy nem az érdekel, folyik-e áram, hanem túl sok folyik-e
Amúgy amennyire tudom, nem az a baj, hogy egy ér kiesik, és a többi túlterhelődik, hanem hogy eleve kontakt probléma alakul ki, ha nagyon megtörik a kábel, és ezért melegszik, és szakad meg az áram, de ez már égés is egyben

"Mivel átalakító van a kártya és a táp között így gondolkodhatom a régi ......."
Már egyre több tápon van 12vhpwr kimenet is, nem kell a szokásos 8pin átalakító, erre is gondolj. lehet okosabb a 12vhpwr kábeleit méréshez feldolgozni, ha univerzálist szeretnél. A leírásod alapján valami tesztelésekhez kell, és akkor többször kellhet cserélni a setupot

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#21715) JulianSinulf válasza biker (#21714) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Szerintem biztos, hogy nincs minden tüskéről saját bizti. Főleg nem az újnál. Inkább van egy bizti, jó esetben, meg egy kis értékű ellenállás, amivel a fogyasztást nézik. A régi csatinál lehetett esetleg csatinként egy ilyen ellenállás.
De lehet, hogy tévedek, nem szedtem még szét a kártyámat és egyelőre nem is szeretném.
AMD esetén volt olyan, ahol Roman erre a fogyasztást mérő alkatrészre ráforrasztott párhuzamosan még egyet. Így a kártya kevesebbet mutatott, de a durva az volt, hogy a konnektorból is kevesebbet vett fel a gép.

A melegedésre is gondoltam. Egyik megoldás kívülre egy hőmérő elemet erősíteni és ezt is figyelni. Igor mért a csatin már 64 fokot is, ami egy zárt házban nem feltétlen meglepő. Főleg ilyen terhelés mellett. A csati specifikációja szerint viszont csak 50 fokig garantálja a 9,2A-es erenkénti terhelhetőséget és arról nem szól, hogy e hőmérséklet fölött hogyan csökken a teherbírás. Ráadásul a hőtágulás valószínű, hogy rádolgozik a kontakt hibára.

Hiába az ATX3.0 táp, ha nekem ATX2.0 van. Lecserélni nem szeretném, nincs másfél éves. A VGA nem volt tervben, ezért sem olyat vettem, ami "jó" lenne hozzá. Szóval nem szeretnék megint 100+ eurót kiadni.

(#21716) Undoroid


Undoroid
őstag

Sziasztok szakik!

Elsőre Boldog Újévet és sok-sok sikeres projektet kívánok!

Ismét a segítségeteket kérném: jó fél éve megvan már EZ a kijelzőm és most szeretném kipróbálni, hogy mire is képes! Vezérlő szinte bármi (Arduino nano, ESP32 vagy 8266, D1) lehet! Valami egyszerű szöveget szeretnék kiíratni vagy egy DHT-vel hőmérsékletet megjeleníteni! Ebben szeretném a segítségeteket kérni! Tudom, hogy ne számítsak túl sokra, csak kíváncsi vagyok a képességeire! Vagy milyen keresőszóval keressek erre rá?

Köszönöm, ha valaki időt fordít a kérdésemre!

szerk: közben rátaláltam egy példára

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/bejegyzes/ngabor2/nyugodj_bekeben_bordoi.html _ https://robo-venture.com -> Az ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhely <-

(#21717) Undoroid válasza Undoroid (#21716) üzenetére


Undoroid
őstag

Végül ennél a példánál maradtam, de felmerült pár kérdés:

- 1. A példában Leonardo-t használnak és Nekem Uno-m van, ami hasonlít is rá. Az adatlapjukat megnéztem és néhány apróságban térnek el egymástól! Leginkább a kimenetek terhelhetőségeik térnek el jelentősen egymástól! (40mA vs. 20mA a Leonardo javára) Ennek ellenére működhet? Nyilván nem lesz 100%-on hajtva minden szükséges kimenet...

- 2. A rajzon szereplő konvertert nem említi a szerző, de Én egy HW-221-es panelként azonosítottam be! Jól gondolom?

https://logout.hu/bejegyzes/ngabor2/nyugodj_bekeben_bordoi.html _ https://robo-venture.com -> Az ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhely <-

(#21718) Wolfram


Wolfram
aktív tag

Lehet-e hangerőt szabályozni ESP-vel? Csinált már valaki ilyet? Tehát analóg be -> esp32 -> analóg ki, és az ESP kontrollálja az átmenő hangerőt (mute, volume 5%,10%,..50%,100% stb)
Találtam egy ilyet, de nem tudom hogy érdemes-e küzdeni vele: [link]

(#21719) Undoroid válasza Wolfram (#21718) üzenetére


Undoroid
őstag

Szükséged van mind a 6 kimenetére? Ha nem, akkor lenne egy másik chip, amit az ESP-re illesztve, jó programozással éppen megoldható lenne a feladat! ...de lehet, hogy ennél van sokkal egyszerűbb is...

https://logout.hu/bejegyzes/ngabor2/nyugodj_bekeben_bordoi.html _ https://robo-venture.com -> Az ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhely <-

(#21720) Wolfram válasza Undoroid (#21719) üzenetére


Wolfram
aktív tag

Ez a dallas chip 10 éve megszűnt? 😰

(#21721) stopperos válasza Wolfram (#21720) üzenetére


stopperos
senior tag

Ha van még raktáron... [link]

"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy

(#21722) Undoroid válasza Wolfram (#21720) üzenetére


Undoroid
őstag

Megszűnt? Na, ezt nem tudtam! :B
Viszont van még pár verzió, amiből tudsz válogatni... KLIKK Készleten is van bőven!

https://logout.hu/bejegyzes/ngabor2/nyugodj_bekeben_bordoi.html _ https://robo-venture.com -> Az ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhely <-

(#21723) Wolfram válasza Undoroid (#21722) üzenetére


Wolfram
aktív tag

Válogathatok (jó drága), de hogy jutottunk Electronic Volume Controller-től ( [link] ) Electronic Potentiometer-ig ( [link] )?

(#21724) bagarol válasza Wolfram (#21718) üzenetére


bagarol
junior tag

Hogyne lehetne,sima I2C vezérlés,vannak hozzá arduino libraryk.
Írsz hozzá WiFiAP-t , vagyis webszervert, telefonnal vezérelheted.

[ Szerkesztve ]

(#21725) Undoroid válasza Wolfram (#21723) üzenetére


Undoroid
őstag

" hogy jutottunk Electronic Volume Controller-től " Azt a chip-et ezzel kiegészítve tudod a kért dolgot megoldani...

Ez egy lehetséges megoldás volt a kérdésedre! Már a legelején szóltam, hogy biztosan van jobb, egyszerűbb megoldás, mert nem akarok itt felesleges köröket futni. Ez csak egy lehetne a sok megoldás közül! Előfordulhat az is, hogy van már olyan, ami ezt alapból tudja, de Én nem ismerem.

" jó drága " Persze, hogy az! Ez a kis chip (amit a legelején linkeltem) önmagában is képes a hangerőszabályzásra és ráadásul a tápfesz elvétele és visszakapcsolása után nem fog meglepni azzal, hogy teljesen lehalkítva éled fel vagy teljes hangerőn! :Y Szóval ezzel nem csak egy sima potmétert kapsz, amivel kényelmesebbé tehetsz egy audio-eszközt! A többi lehetőségnél van még olyan is, amit l2c-n keresztül tudsz csatlakoztatni egy mikrovezérőhöz. Neked kell döntened!

https://logout.hu/bejegyzes/ngabor2/nyugodj_bekeben_bordoi.html _ https://robo-venture.com -> Az ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhely <-

(#21726) Wolfram válasza bagarol (#21724) üzenetére


Wolfram
aktív tag

Hmm, nem nagyon látok ilyet összerakva se Arduinoval, se ESPvel
[link]

Elég ha rákötök mindent direktben és nézem a felszálló füstöt? 🧐

(#21727) dew28 válasza Wolfram (#21726) üzenetére


dew28
aktív tag

Ha eggyel tovabb gorgetnel a 3. oldalra, ott le van rajzolva.

[ Szerkesztve ]

[ Szerkesztve ]

(#21728) bagarol válasza Wolfram (#21726) üzenetére


bagarol
junior tag

Igaz nanoval, de itt van [link] .

(#21729) Wolfram válasza bagarol (#21728) üzenetére


Wolfram
aktív tag

Azt láttam, de csak most értettem meg mit rakott össze a fickó, miután dew szólt hogy a datasheeten rajta van a kapcsolási rajz.

Már csak pár év és összeszedem a hozzávaló alkatrészeket:

(#21730) mézespálinka


mézespálinka
senior tag

Sziasztok!

Kereső nem segített, dolgozott már valaki vl6180x szenzorral?
Az összes rendelésem (aliexpress) sajnos hibás(nak ) tűnő szenzort hozott. A távolságot full rosszul méri, ami valóságban 40mm az neki 0, ami 150, az 40, és sajnos a szenzor regisztereibe is ez az érték kerül, kimértük scope-al.
Van esetleg tipp, javíthatóak-e ezek?
Vagy beszerzési forrás, ami bár nem aliexpress áron van, de nem is a külföldi 20font/db áras szenzor? :R

(#21731) Aryes válasza mézespálinka (#21730) üzenetére


Aryes
nagyúr

Több helyről is rendeltél és mind hasonlóan hibás?
Legalább következetesen téved, vagy teljesen random értékeket mér? Nincs szennyeződés vagy védőfólia a szenzoron?

(#21732) mézespálinka válasza Aryes (#21731) üzenetére


mézespálinka
senior tag

Védőfólia nincs, szennyeződést ellenörzöm.
Van magyar beszerzésem, ami tuti, hogy kínai. Azok saccra jók, igaz nem 1mm a pontosságuk.
Az aliexpressesek következetesen tévednek, kb ugyan úgy.

(#21733) Undoroid válasza mézespálinka (#21730) üzenetére


Undoroid
őstag

Nem ismerem azt a szenzort, de van néhány ötletem:

1. Az nem lehet, hogy az első használat előtt fel kell venni vele a zéró pontot és azzal konfigurálod be a távolságot?

2. Nem lehet konfigurálni az alaplapon, hogy colban vagy metrikusan mérjen? (ugyanez szoftveresen is)

3. Ha kipróbálod az új beszerzésű szenzorokat, majd kicserélve arra, ami jól mér (csak a szenzort!) akkor a hiba megmarad vagy eltűnik?

https://logout.hu/bejegyzes/ngabor2/nyugodj_bekeben_bordoi.html _ https://robo-venture.com -> Az ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhely <-

(#21734) Aryes válasza Undoroid (#21733) üzenetére


Aryes
nagyúr

Nekem is ez a gyanúm, hogy inch-ben mér.
valóságban 40mm az neki 0, ami 150, az 40

Ez olyan, mintha 40mm offset lenne a zéró (a legtöbb ilyen szenzor minimum érzékelési távolsága kb ennyi), és 150-40=110mm az kb 4inch (~4.3").
Persze ez lehet véletlen egybeesés is.

[ Szerkesztve ]

(#21735) Postas99 válasza Aryes (#21734) üzenetére


Postas99
senior tag

Az nem lenne megoldás, hogy az eredeti oldalról a [Kódot]megnézni, és onnan rendelni 1 jó modelt?

(#21736) Tankblock válasza mézespálinka (#21730) üzenetére


Tankblock
aktív tag

Szia

[link] ez szerint a szenzor 0-100[mm] távolságban tud mérni, fényviszonyoktól függően ez lehet kevesebb.

Rendelj 1 samplet a STtől az max a postaköltségbe kerül és cseréld ki....

Tippelnem kellene vagy hamis a baba, vagy már kapott az élettől eleget és most még egy n+1 esélyt.....

Release the Beast....

(#21737) mézespálinka válasza Tankblock (#21736) üzenetére


mézespálinka
senior tag

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a választ!
@Undroid:
1.: nem találtam semmilyen erre vonatkozó információt, az eladó(k) szerint az example fileokkal működnie kell. Offsetet lehet állítani, de ez esetben, ha beállítom a távolság mérését, szintén az a jelenség, hogy kb 5cm (50mm) alatt nem mér semmit.
2. sajnos ezt nem tudom, viszont a szenzor mm-ben mér. Scope-al megnéztük az i2c kommunikációt, a regiszter, ami a távolságot tárolja mm-ben adja vissza az értéket. A regiszter tartalma már "hibás".
3. ugyan az a board (mega, wemos d1 mini, nodemcu) ugyan azok a kábelek, ugyan az a kód (tehát csak a szenzort cserélve): aliexpress-es rendelés a fenti működést produkálja, a "magyar" rendelés, bár nem 1mm pontossággal, de fogjuk rá , hogy jól mér. (legalább mér 10mm alatt is pl <- ez egyébként az én felhasználásom elég is).
@Tankblock: elvileg ez a vl6180x 0-200mm között mér. A hamis a baba, simán lehetséges az említett beszerzési forrás miatt.
@Aryes: elvileg a regiszterben, amiben a mért távolságot tárolja mm-ben található az érték.
@Postas99: az eredeti "example" kódokkal próbálkoztam. Adafruitról is lehet rendelni, lehet az is lesz a vége, viszont közösségi felhasználásra szánnám a használatát, így a költség - sajnos - kritikus. Persze ennek az ára az, hogy lehet simán, hogy hamis/rossz szenzort kapok :(. Sajnos ezt el kell fogadnom. Azért próbálkoztam írni ide is, hátha találkozott valaki hasonlóval, mert konzekvensen rossz a mért érték S:

(#21738) Wolfram válasza mézespálinka (#21737) üzenetére


Wolfram
aktív tag

Tehát kérsz egy refund request-et a hibás modulokra, majd rendelsz egy 'normális' eladótól, pl.: [link]
Nem kell ezen annyira fennakadni. 🙄

(#21739) mézespálinka válasza Wolfram (#21738) üzenetére


mézespálinka
senior tag

[szerk:] az egyik, a DIY-Victor Store ahonnan a "hibás"-nak tűnők érkeztek.

Köszi, valószínűleg kipróbálom!
Miből lehet tudni, hogy ők "normáis" eladók?

[ Szerkesztve ]

(#21740) Wolfram válasza mézespálinka (#21739) üzenetére


Wolfram
aktív tag

Choice-os 15 days Free returns-el hirdető eladók valószínűleg nem szivatják magukat, ha sok modul kell esetleg rendelj 2 különböző eladótól. 🧐

(#21741) JulianSinulf válasza mézespálinka (#21739) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

[link]
Német eladó, küld magyarba is. Lehet rendelek is mindjárt.
Pontosságra 5-100 mm-t ír. Számomra ez hihetőbb, mint a 0.

(#21742) Wolfram


Wolfram
aktív tag

Fényerő mérésre ki mit használ? KY-018-at kezdtem most használni.
Mérni végülis mér, de nagyon ugrálnak az értékek, átlagolni kellene? 🤔

(#21743) razorbenke92 válasza Wolfram (#21742) üzenetére

LDR van benne, ami talán még logaritmikus is, de biztos, hogy magas fokon nem-lineáris.

Emiatt a modulon található ellenállás (amivel feszültségosztót képez) erősen behatárolja a működési tartományt, ahol különbséget tud tenni fény- és fény között. Alap modulokon ezt leginkább a komplett sötétség vs. világosság között állítják be, ezért fény és fény között kevésbé stabil.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#21744) Aryes válasza Wolfram (#21742) üzenetére


Aryes
nagyúr

(#21745) Wolfram válasza razorbenke92 (#21743) üzenetére


Wolfram
aktív tag

Semmi gond, éjszakai -fordított- forrasztás volt. 🤭 Nem lineáris, de már valamennyire stabil, nem tüskés a jel.

(#21746) Wolfram


Wolfram
aktív tag

C++ és http gurukhoz kérdés. Ezt hogy lehetne összehozni (ESP32):

const char base64png[] PROGMEM = "iVBORw0KGgoAAAANSUhg...";

http.on("/favicon.ico", []()
{
http.send_P(200, "image/png", base64png, sizeof(base64png));
});

vagy a http küldésnél kellene jelezni hogy base64 kódolt a kép (úgy tűnik nem lehet) vagy át kellene konvertálni a base64-et byte tömb-be (na itt is spriccelt a vér, akarom mondani a memória mindenfelé).

(#21747) Aryes válasza Wolfram (#21746) üzenetére


Aryes
nagyúr

Nekem sosem jutott eszembe a szűkös erőforrásokat favicon-ra pocsékolni 😅 De ha már ragaszkodsz hozzá, csináld azt, hogy a képet letárolod a flash-be (SPIFFS vagy LITTLEFS) binárisan, és onnan küldöd a kimenetre.

[ Szerkesztve ]

(#21748) JulianSinulf válasza JulianSinulf (#21741) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Meg is jött a VL6180X a lentebbi eladótól.
Elájulva nem vagyok tőle.

Az Adafruit vl6180x könyvtárat és az abban lévő vázlatot használtam.

A szenzor előtti, úgy 10-13 mm-es rész túl közel van neki. Ezt kis is írja. A 0 innen kezdődik és ezt végig bele kell kalkulálni. Szóval valahol 50 mm-nél csak 40 mm-t ír. Egy pontos beméréssel ez szoftveresen szerintem megoldható.
A max távolság 175 mm, amiből lejön ez a 10-13 mm-es rész.
Ha túl távolra kerül, akkor azt is kiírja a monitorra. Tehát érzékeli, ha valami túl távol vagy túl közel van.
Tehát lényegében olyan 1 cm-től 16 cm-ig lehet vele mérni.

(#21749) mézespálinka válasza JulianSinulf (#21748) üzenetére


mézespálinka
senior tag

Igen, amik nálam vannak és "jók/jobbak", azok is így működnek. Azok teljesen élhetők. Sajna a kínai viszont nagyon gagyira sikeredett. (már a nem magyar kínai :D)

(#21750) weiss válasza Wolfram (#21746) üzenetére


weiss
addikt

De, de, de ... miért base64?

I did nothing, the pavement was his enemy!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.