Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-03-11 00:46:52

LOGOUT.hu

Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21301) fchris82


fchris82
csendes tag

Sziasztok!

Lakásfelújításban vagyok éppen, és ha már újra lesz kábelezve az egész ház, szeretném okosítani a világítást. A készen vásárolható smart home megoldások nem pont azt tudják, ami nekem kellene - vagy nem akadtam rájuk. (A SmartHome topikban már feltettem a kérdésem, ott nem igazán kaptam választ, valszeg azért, mert a kérdésemhez kapcsolódó és értő emberek itt lehetnek inkább)
Érintésre működő villanykapcsolókat szeretnék, amikkel fényerőt is tudok állítani, és szeretném, ha néhány lámpa mozgásérzékelővel egybekötve kapcsolódna, időponttól függő fényerővel. Pl ha hajnali 3-kor lebotorkálok a konyhába vmiért, akkor csak 20%-on kapcsolódjon fel, illetve szeretném, ha este 10-kor automatikusan levenné a fényerőt a legtöbb helyen, ezzel mintegy "alvó üzemmódot indítva".

Elindultam ilyen "csináld magad" irányba, eddig az az elképzelés, hogy:
- Csinálnék egyedi villanykapcsolókat. Itt találtam egy jó példát: https://www.youtube.com/watch?v=3KQd9F0P6PI PIC16F627A mikrokontrollert használ.
- A kapcsolóktól a "központig" lenne egy busz rendszer. A kapcsolók erre a rendszerre kapcsolódnak és küldik a jelet a "központba", ami aztán az idő és a kapott "kód" alapján felkapcsolja/lekapcsolja/dimmeli a megadott világítást. (a kapcsolók "küldenének" egy kb 2 byte-os integert, melyik kapcsoló, melyik blokkban, melyik funkcióját nyomták meg - fényerő növelés vagy csökkentés)
- A központban lennének a relék, az összes lámpa csillag rendszerben onnan lenne kábelezve (ahogy éppen összeszámoltam, 20-25 világítási zóna lenne).

A legnagyobb kérdés a középső rész: milyen buszrendszer legyen és a kapcsólók hogyan küldjenek jelet, meg minek?

Jelenleg az RS485-tel szemezgetek, de kaptam egy olyan javaslatot, hogy elgondolkozhatok a CAN-en is. Mindkettőnek 2 ér kell, 4 eres kábel pont jó lenne, 2 az adatnak, 2 a 24V-os tápnak, amit a végeken down stepelnék a szükséges feszültségre - ezen keresztül kapnák az áramot az USB-s biztonsági kamerák is. Azt gondolom jelenleg, hogy egy vagy több Arduinoval vagy ESP32-vel (vagy mással) ez könnyen megoldható. Tudna itt bárki adni egy kis kapaszkodót, hogy:
- Melyik bus rendszert javasolná? Vagy melyiket biztosan nem.
- Hogyan kerülne a jel a bus rendszerre, ha ilyen dip switch-csel szeretném megoldani a kapcsolóktól érkező jel "programozását'? (lásd kép) Vagy jobban járok, ha inkább mindegyik mikrokontrollerbe beleprogramozom a dolgokat?
- Az Arduinót megfelelőnek tartjátok erre a feladatra, vagy vmi egészen mást javasolnátok inkább?

Tudok az RS485 32 node-os limitjéről, de mivel emeletenként lenne egy-egy bus, ez még összesen is elég lenne, hát még ha emeletenként van. Ez így újraolvasva nagyon menőn hangzik, mintha nagyon sok emelet lenne, valójában van egy földszint, meg egy emelet :D

Én nagyon nyitott vagyok a tanulásra is, szóval ha tud vki vmi könyvet, vagy bármilyen oktató anyagot javasolni, ami kapcsolódik a témámhoz, azt is nagyon szívesen venném. :R

[ Szerkesztve ]

(#21302) mprrpm válasza fchris82 (#21301) üzenetére


mprrpm
tag

Milyen fényforrásokat szeretnél használni (meghajtani) ha szabad tudni?

MPETYA

(#21303) fchris82 válasza mprrpm (#21302) üzenetére


fchris82
csendes tag

Változó fényforrásokat, de alapból mind melegfehér LED lenne. Lent főként GU10-es foglalatú, plafonba süllyesztett lenne, 2 lámpaban lenne E27-es, illetve lenne pár kép világítás, ami képeket világít.
Fent mind E27-es. Mind 230V-os.
Illetve lenne 2 vagy 4 LED szalag (konyhapult világítás, nappaliban a tv alatti bútor díszvilagítása, illetve talán a fürdőben és a hálóban) Azok talán 12V-os rendszerek lesznek. Ezt a LED szalagos részt még nem találtam ki teljesen.

(#21304) mprrpm válasza fchris82 (#21303) üzenetére


mprrpm
tag

12V-os ledeknek központi tápjuk lesz? Ha központi lesz mekkora távolságra viszed a ledekhez a 12V-ot? Csak mert (I2XR). Pl. 5M-es konyhapult világításnál azért ez már nem elenyésző teljesítmény és ezzel együtt veszteség mondjuk 20M-ről(2X20=40M vezeték 12V-on) odavinni a szuflát.
Bocs csak így elsőre ezek jutnak eszembe.

MPETYA

(#21305) mprrpm válasza fchris82 (#21303) üzenetére


mprrpm
tag

Teljesítmény szabályozó rész megépítése sem egyszerű 20-25 zónának. :))
Nekem a 8+4db redőny vezérlőnek a megépítése is kihívást jelentett pedig ott tényleg csak relékkel van megoldva a teljesímény rész.
Vezérlés pedig atmega2560 a nagyszámú digit be kimenetek miatt + ESP32 a wifi+webserver miatt (reggel-este ne kelljen végignyomni mind a 12redőnyt 3 szinten :C ).

MPETYA

(#21306) razorbenke92 válasza fchris82 (#21301) üzenetére

Szia!

A beépülő tetőterünkben hasonlót csináltam. Ott mondjuk annyi volt a jó adottság, hogy az elosztószekrénytől csak a mosdó volt viszonylag messze.

Én nem babráltam egyedi fali kapcsolókkal. A használt szerelvénycsalád vakfedelének (majdnem annyiba került darabja, mint a kapcsolóknak :Y ) hátuljára felragasztottam TP223 touch sensort. Ez sima digitális jelet ad. Azért nem akartam egyedi busszal elbonyolítani, mert ha egy villám elviszi az összes kapcsolót, akkor szívás azon hajtani, hogy mindet lecseréljem, mert addig nincs kapcsolható világítás. Ebből a szenzorból 20db 1500Ft, bármennyit tarthatok tartalékban. Vagy ha elköltözünk, nem akarom, hogy az új tulaj, vagy annak szerelője szidja anyámat az egyedi kivitelezéssel.
A kapcsolókhoz 3x0.75 vezetékkel álltam ki. Ez ugyancsak visszafelé kompatibilitás miatt van. Ha egyszer valami okból hagyományos kapcsolókra kell visszaállni, akár váltóra, akár wifis okosra, akkor meglegyen a vezeték.
A vezérlőközpont ESP alapú, ami egy arduino végfokozattal beszélget. Azért dupláztam, mert a logikát az ESP viszi, azon lehetséges hogy kell új firmware, amit OTA fel tudok rá tenni, de közben nem szeretném, hogy a kimenetek villódzanak, vagy elfelejtsék az utolsó állapotukat. Amint az ESP magához tér frissítés után, csak visszakéri a státuszt az atmega chiptől.

Amit még nem oldottam meg, az a dimmelés. A legtöbb lámpa GK-ba süllyesztett LED panel. A gyári tápjuk a legalapabb gagyi LED meghajtó amit csak kapni lehet. Ezt valószínűleg kiváltom egy központi táppal, és sok áramgenerátoros kimenettel.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#21307) fchris82 válasza mprrpm (#21304) üzenetére


fchris82
csendes tag

Köszi az észrevételeket.

A konyhapult kb 3 méterre van légvonalban a leendő központtól, 5 méter kábellel, szépen elvezetve elérhető, és nincs akkora pultom, csak kb 3 méter fénycsík lenne ott.

A nappali már más, ott kb 10-12 méter kábelezés kell, elég kacskaringósan kell vezetni, és aztán ott is egy 300-320 cm-es szalag lenne. Mivel az egy lábazati díszvilágítás, bármiféle funkció nélkül, ezt kivételesen lehet, hogy leválasztanám a központtól, és kizárólag mobilról lehetne vezérelni vmi kereskedelmi okos vezérlővel, és akkor nem csak dimmelni lehetne, hanem a színt is változtatni.

A fürdő is elérhető kb 5 méter kábellel, ott kb 3-5 méter fénycsík lenne. A háló hasonló lenne a nappalihoz. Messze van, de ott nem csak a dimmelhetőség lenne szempont. Szóval így hirtelen: a nappali és a háló 12V/24V-os tápja a helyiségekbe kerülne, és a központból csupán egy "on-off" vezérlés menne, vagy még az sem.

Mit gondolsz, a konyha és fürdő 5 méteres kábele az belefér, ha 2.5 mm2-es vezetéket használok? Vennék vmi különleges színűt csak erre, nehogy véletlenül vki 220V-asnak nézze később.

20-25 zóna teljesítmény szabályozójára találtam egy ilyet: [Ebay 8 csatornás szabályozó] Aztat írja, hogy: "Connected LOAD current for each channel 2A long-term and 5A short-term." Egyik zóna sem éri el a 200W-ot, tehát a 2A összesen is elég, nemhogy csatornánként. Vannak videók is, itt LED-del az egy csatornás verzió: [youtu.be/oqRyJLcfOxo] Mondjuk ez nem tudom egyelőre, hogy mit jelent: "Dimming control via firing angle method." Mit gondolsz?

(#21308) dew28 válasza fchris82 (#21307) üzenetére


dew28
aktív tag

Mondjuk ez nem tudom egyelőre, hogy mit jelent: "Dimming control via firing angle method."

Tirisztoros meghajtas, fazishasitas elven mukodik. izzoszalakhoz tokjo, ledeknel annyira nem.

[ Szerkesztve ]

(#21309) fchris82 válasza razorbenke92 (#21306) üzenetére


fchris82
csendes tag

Köszi az infókat és a részleteket a saját megoldásoddal kapcsolatban.

- Én üveglapban, "fakéregben" vagy kezelt falapban gondolkoztam, mint "villanykapcsoló felület". Vmi rusztikus stílusban. Ez a TTP223 mennyire érzékeny nálad? Illetve én ilyen H alakú megoldást szeretnék, hogy a dimmelhetőség is működjön. A H lenne a fel-le kapcsoló, az "üres részek" a fényerő állítók. Itt mondjuk azt mondja, hogy "kiterjeszthető": https://www.youtube.com/watch?v=4CW6MWFlu2c . Lehet rendelek párat és letesztelem.
- Ha jól értem, mindegyik kapcsoló kapott nádal egy külön "lábat és vezetékezést". Nekem azért kell a busz, hogy ne kelljen csillag alakban behúznom minden kapcsolóhoz egy külön kábelt, az rengeteg lenne az én esetemben. Csak a konyha-étkező blokkban van 2 db 4-es kapcsoló, és még kettő a konyhapultnál. Mivel a fényerő állítás is szempont, ezért ez 30 érzékelő, azaz 30 kábel lenne, míg vmilyen busz rendszerrel 1-el megoldható az egész, leágazásokkal. Mármint a szenzoroknak kell külön láb, de csak addig az átalakítóig, ami a buszra küldi az adatot. Plusz lásd a következő pontot.
- Teljesen igazad van abban, hogy gondolni kell az ingatlan eladására is. Ezért is akarom a buszrendszert, mert arra később bármi más is rákapcsolható. Ahogy nézem itt kapható is olyasmi, amit én keresek, csak nagyon drága: https://www.kincony.com/rs485-modbus-button-adapter.html , https://www.aliexpress.com/item/1005005068500367.html :U
- Az én esetemben kis feszültségű rész le van választva, azt könnyen el tudom látni villámvédelemmel. Gyakorlatilag egy külön kör.

Persze ahogy írom ezeket az én agyam is keresi az egyszerűbb megoldásokat, mert látom ám, hogy lehet kicsit sokat akarok :D És ha elengednék pár dolgot, lehet egyszerűbben is meg lehetne oldani.

(#21310) fchris82 válasza dew28 (#21308) üzenetére


fchris82
csendes tag

Tirisztoros meghajtas, fazishasitas elven mukodik. izzoszalakhoz tokjo, ledeknel annyira nem.

Köszi! LED-eshez mit javasolsz, "mit/milyet keressek"? Vagy mire figyeljek?

[ Szerkesztve ]

(#21311) JozsBiker


JozsBiker
aktív tag

Sziasztok !

Két kérdésem lenne. Az egyik hogy ha Arduino -t teszünk vezérlésként egy áramkörbe és mondjuk 5 V -os tápról van járatva, ez a táp különüljön el más áramkörök tápjától ( tehát ha pl. más modulok, LED -ek stb. vannak még szintén 5 V -ról táplálva ), vagy nem érzékeny rá ?
A másik hogy mennyire megbízhatóak a "beledugós" csatlakozások ? Van olyan modulom (SIM900) amin gyárilag rajta vannak ezek a tüskés aljzatok. Nyilván tök egyszerű lenne így a csatlakoztatás, csak abban nem vagyok biztos, hogy ha mondjuk évekre magára van hagyva egy ilyen ketyere megmarad-e a megbízható kontaktus.
Köszi.

(#21312) ViZion válasza fchris82 (#21301) üzenetére


ViZion
félisten

Pár szóban én is a meglátásaimat...
A YT videós PIC aranyos, de nem a lakás nagyobb szeleteire, mert nem tudod egyszerűen integrálni, de pl. íróasztal világításnak OK. Lakásba már ESP8266 vagy még inkább ESP32 vonalon keresnék, ezzel több dolgot is lefedsz: pl. Home Assistantba integrálható, tudja dimmelni a 12 V LED-eket (PWM vezérlés és plusz egy alkatrész kell), alapból wifit (ESP32 BT-t is) tud, a programja OTA módosítható. Okos tervezéssel az ESP egy mozdulattal cserélhető, ha elhullik.
Ha új a vezetékelés, akkor a busz rendszer megoldható, fentebb volt erre példa, ha jól emléXem, de nem tudom, h megvalósult-e. Viszont a 230 V és az alacsony feszültségű adatkanócoknak elvileg külön csövezés is kell, ami megdrágítja a rendszert. Nekem volt átmeneti lustasági okokból a 230 V mellett vezetve adat, olyan 70 cm hosszan, először csak nem volt stabil high/low, majd az a bemenet meghalt az ESP-n...
"a kapcsólók hogyan küldjenek jelet, meg minek?"
Itt mindenki a többség a Home Assistant-ot és az ESPHome-ot fogja mondani, szerintem is ez a könnyen megoldható. Vezetékes kommunikációban nem tudok segíteni, egyszerűen nem olvastam utána részletesen, mert engem ez nem érint (régi ház, vezeték csak modem-server-PC-AP vonalon van).
Ahogy írták is, ledeknél jobb lenne a közelükben, a szalagra méretezett normális táp.
"Vennék vmi különleges színűt csak erre, nehogy véletlenül vki 220V-asnak nézze később."
230 V és arra fekete vagy barna (régi rendszerben) használható. 12 V-hez pirosat kellene használni. Zöld-sárga az csak a védőföld lehet.
A vezetékek keresztmetszetét online kalkulátorral érdemes átszámolni, ha nem sok méterekről van szó és van hely, akkor lehet egyel vastagabbal húzni. Nálam így csináltam, tűzhelyhez a 2,5 elég lett volna, 4-est húztam, nyugodtan alszom.

"Dimming control via firing angle method." van erről is indiai videó, LED-nél ez nem lenne megfelelő.

Mielőtt belevágsz, a villanyszerelős topikot is látogasd meg.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#21313) ViZion válasza JozsBiker (#21311) üzenetére


ViZion
félisten

Szia!
Ha a tápod bírja, akkor felesleges külön táppal hajtani a fogyasztót. A tüskesorokra van megfelelő anya, ami pont rá passzol. Azokkal nem kellene, hogy degradálódjon a kötés. De kültérre, párás vagy rezgős helyre azért inkább forrasztanám.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#21314) fchris82 válasza ViZion (#21312) üzenetére


fchris82
csendes tag

Köszi, hogy hozzászóltál, nagyon hasznos dolgokat írtál :)

- Fejben már át is váltottam akkor ESP vonalra.
- Egy faszerkezetes "amerikai" - onnan ismerik ezt sokan - házról van szó, gipszkarton falakkal. Angliában élek. A 230-as vezetéket csak natur vezetik a falban, nincs védőcső. Azt tudom, hogy kis feszültségű rendszernek külön csövezés kell, elolvastam először a magyar "villanyszerelő tankönyvet", meg a brit szabályozást is. Ez alól kivétel, ha a kisebb áramú kábel szigetelése megfelel a nagyobb áramra is, illetve ilyen adatkábeleknél már raknak bele árnyékolást, DE, ennek ellenére én megpróbálnék kiépíteni kábelcsatornát az adatkábelnek, hogy később bontás nélkül lehessen cserélni. A brit szabályozás a kábelek vezetésére 15 cm széles szakaszokat definiál az ilyen házaknál, szóval 10-15 cm távolság lenne a kettő között. Az egyetlen probléma ezzel a tervvel egyelőre, hogy az ilyen házaknál annyira nem szoktak kábelcsetornát kiépíteni, hogy eddig nem találtam példát rá. Volt egy videó, amiben a szaki a végén felmutatott egy gégecsövet, hogy "na, és a beltérben ezzel csövezünk, de ez nagyon ritka". :D Mondjuk csak nem olyan bonyolult...
- Ennek a PWM vezérlésnek mindjárt utánanézek
- Az online kalkulátor erre még nem jutott eszembe, jó ötlet ez is, annak is mindjárt utánaszámolok akkor.
- Villanyszerelős topicra is rá fogok nézni, köszi

:R

UPDATE: mennyit számít egy-egy szó. A PWM-et berakva a keresőszavak közé máris ráakadtam erre: [Lakás világítás vezérlő] Majdnem ugyanazok a céljai, mint nekem. Ő sokkal jobbat talált ki a kapcsolásra: [Fényerő szabályozó kapcsoló] "rövid gombnyomással fel illetve lekapcsolja a világítást [...] Ha nincs bekapcsolva a világítás, akkor kapcsoló folyamatos nyomva tartásával bekapcsolódik a világítás minimum fényerőn, és folyamatosan növekszik a fényerő."

[ Szerkesztve ]

(#21315) ViZion válasza fchris82 (#21314) üzenetére


ViZion
félisten

Örülök, ha segíthettem. Angol előírásokat nem ismerem, van YT sorozat, ahol az EU országokat mutatják be, villanyszerelős szempontból. Érdekes dolgok vannak. PL. Spanyolban (asszem) nincs kötődoboz, mindent az aljzatban csöveznek egy baCCós nagy szekrénybe...
LED ötleteléshez érdemes megnézni ezt az oldalt. Vezérlésre is vannak megoldások -nem mind okosotthon-kompatibilis, de ötletelésre jó.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#21316) dew28 válasza ViZion (#21312) üzenetére


dew28
aktív tag

230 V és arra fekete vagy barna (régi rendszerben) használható. 12 V-hez pirosat kellene használni. Zöld-sárga az csak a védőföld lehet.

Neme ertek egyet, legalabbis lakas vezetekelese eseten.
1: Magyarorszagon is hasznaltak regen piros szint vedovezetonek,
2: Angliaban raadasul a fazisvezeteto volt a piros (ott is uj szabvany szerint barna/kek/z-s van mar.)
3: ha egyenaramu berendezesek altalanos szinezese alapjan vennenk, hogy piros lenne a DC+, akkor a DC- fekete lenne? megint nem jo ugye, mert az a fazis.
4: automatizalasi kornyezetben altalaban az AC vezerlofeszultsegeket jelolik pirossal (bar szabvany nincs ra, de altalaban 230V. )

[ Szerkesztve ]

(#21317) Wolfram válasza fchris82 (#21314) üzenetére


Wolfram
aktív tag

Fa szerkezet, gipszkarton fal, vezetékek natúr vezetve, hát érdekes egy angol szabvány. (rövidzárnál porig ég az egész ház?)
Mindenesetre ha már átváltottál ESP-re, már csak egy wifi-re váltást kell elintézned fejben és 'minden' problémád megoldódik. :DDD

(#21318) razorbenke92 válasza fchris82 (#21309) üzenetére

Bár én mindent csillagban húztam, igazából csak a jelvezeték kell csillagban. A maradék kettő (fázis-null, +/-, buszvezeték vagy ami lesz) mehet akármerre.

A TP223 az egyik legelterjedtebb touch modul, nagyon jól működik, az érzékenysége konfogurálható hardveresen.

Dimmeléshez a nyomvatartást használhatod, és akkor csak egy tapira van szükség.

A kábelezéssel kapcsolatban:
Lehet kapni "épületgépész" színeket. Én fehéret, lilát és narancssárgát vettem, azokat biztos nem tévesztik semmivel.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#21319) ViZion válasza dew28 (#21316) üzenetére


ViZion
félisten

1. régen lehet, de ma már nem. Régen volt alu is, azbeszt is, ma az sincs. Stb...
2. Mikor válaszoltam, még nem mondta, h Anglia. Később írtam is, h ott más lehet, nem tudom.
3. DC külön megy, piros és kék elvileg. Csak a választ nézted... írta, h pirosat is használna, erre írtam, h az a DC-hez van, nem használhatja 230 VAC-nál (itthon, Angol előírásokat még most sem ismerem...)
4. Automatizálás, ipari gépek, ipari szabványok, nem hiszem, h a lakóházakra is ez vonatkozik.

Wolfram: Dánokról tudok nyilatkozni. Fogtuk a fejünket. Tetőtér beépítés, a vezetékek csövezés nélkül a födémben/ emelet padlóban futottak. Semmi doboz, vagy ilyesmi. És nem voltak túl acélosak, másfeles kész. De minden a szekrénytől ment.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#21320) fchris82 válasza Wolfram (#21317) üzenetére


fchris82
csendes tag

hát érdekes egy angol szabvány

Itt sokkal szigorúbbak a szabályok. A brit fürdőszobákban nem találsz villanykapcsolót, csak ilyen zsinórosat, az összes kapcsolót a plafonra vagy plafonba kell szerelni, és konnektort sem találsz a hajszárítóhoz. Illetve lehet villanykapcsoló és konnektor is a fürdőszobában, de olyan távolság adatok vannak megadva a csapoktól, hogy ez csak kizárólag hatalmas fürdőszobákban lehetséges. Alaposan le van korlátozva, hogy mit csinálhat egy átlag ember, minden másnál szakembernek kell ellenőriznie és tesztelnie a végeredményt, amit egyébként hivatalosan le is jelent az állam felé. Ha bárki bármit mókol, és ez elmarad, forintban milliós bírságra számíthat - ami ingatlan eladásnál bizony kiderülhet -; ha abból lakástűz lesz, ugrik a biztosítás is. Kötelező a tűzjelző már évtizedek óta, ezt is komolyan veszik. Emellett az Egyesült Királyságban nagy divat az elektromos fűtés a komplett ingatlanokban, szóval eleve jóval nagyobb áramra méretezik régóta az háztartásokat, mint Magyarországon. Ennek megfelelően kábeleznek, ennek megfelelően kerülhetnek elektromos berendezések a piacra, és ennek megfelelően méretezik a biztosító eszközöket is. Angliában "hivatalos szabvány", hogy gyűrűben kötik be a konnektorokat, így a 2.5-ös kábel valójában 5-ös lesz, hogy bírja a terhelést.

Elméletileg igazad van, gyakorlatilag meg részleteiben elég jól megoldották a dolgot. Itt tanulnak a hibákból is, mióta volt az a toronyház tűz, lekorlátozták, hogy mekkora épületig lehet nem tűzálló szigetelést használni az épületen, illetve azt hiszem 2025-től kötelező lesz, hogy talán az 5 emeletnél magasabb épületek burkolatánál ki kell alakítani rovar hoteleket lukacsos téglákkal. Ez csak ilyen aranyos érdekesség :)

Mindenesetre ha már átváltottál ESP-re, már csak egy wifi-re váltást kell elintézned fejben és 'minden' problémád megoldódik

Ja, csak ellenérzéseim vannak azzal kapcsolatban, hogy a WiFi-re pakoljak 50-60 eszközt, pláne, hogy ennyiben elemeket cserélgessek, vagy a töltésüket menedzseljem. Ha meg már úgy is el kell vezetni az áramot a kapcsolókhoz, akkor már elfér melette egy adatkábel is, és akkor WiFi nélkül is működik a dolog. Legalábbis ez az elméletem :D

(#21321) fchris82 válasza razorbenke92 (#21318) üzenetére


fchris82
csendes tag

Bár én mindent csillagban húztam, igazából csak a jelvezeték kell csillagban

Hmmm, oké, de a jelvezeték jele tud menni probléma nélkül 20 métert? Mert ha igen, akkor a probléma megoldva (az alább részletezett módosításokkal).

A TP223 az egyik legelterjedtebb touch modul, nagyon jól működik, az érzékenysége konfogurálható hardveresen.

Most még tanulgatok, letöltöttem pár könyvet, meg cikkeket olvasgatok, aztán jövő héten berendelek pár dolgot és elkezdek kísérletezni akkor ezzel.

Dimmeléshez a nyomvatartást használhatod

Közben találtam ezt a cikket: [Fényerő szabályozó kapcsoló] "rövid gombnyomással fel illetve lekapcsolja a világítást [...] Ha nincs bekapcsolva a világítás, akkor kapcsoló folyamatos nyomva tartásával bekapcsolódik a világítás minimum fényerőn, és folyamatosan növekszik a fényerő." Ez is pont azt javasolja, mint te, szóval az lesz :)

Most 3 részre osztottam a megoldandó problémákat:
- a kapcsolótól hogyan jut el a központba a jel
- hogyan szabályozom a led világítás fényerejét (kiderült, hogy ez nem is olyan egyszerű téma, mint gondoltam)
- jelenlét érzékelő (ami mozgás nélkül is érzékeli, hogy ember van jelen) A nappaliban vagy a konyhában nem akarok integetni, hogy "hé, beszélgetünk, kapcsolj vissza".

(#21322) Wolfram válasza fchris82 (#21321) üzenetére


Wolfram
aktív tag

Találtál valamit, a dimmelés most nekem is kellene. Mit lehet dimmelni, és milyen alkatrészek kellenek hozzá? (ESP-vel vezérelve) 🤔

(#21323) Janos250 válasza Wolfram (#21322) üzenetére


Janos250
őstag

https://www.espressif.com/sites/default/files/documentation/esp32_technical_reference_manual_en.pdf#section.14

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#21324) razorbenke92 válasza Wolfram (#21322) üzenetére

Dimmelni igazából majdnem* mindent lehet, a kérdés inkább a hogyan. Leírom azokat, amiket én ismerek:
- A hagyományos izzószálas körtéket, és a "dimmable" jelzővel ellátott LED világítótesteket simán fázishasítással lehet dimmelni. Egy thyristorral megoldható, a referencia feszültséget pedig az ESP megadhatha egy digitális potméter segítségével, vagy valami jól megtervezett optocsatolós megoldással.
- A külső meghajtós LED paneleket a fenti módon nem lehet dimmelni, mert a tápegységük áthidalja a fázishasítás okozta kieséseket. Viszont lehet:
-- A meghajtó módosításával. Ezek a meghajtók lényegében áramgenerátoros tápegységek. Ha megvan a referencia ellenállás (amin keresztül a vezérlője az áramot méri) akkor annak a manipulálásával módosítható a fényerő. Ez a megoldás egyébként sokszor villódzás mentes címszóval is fut.
-- A meghajtó elhagyásával. Ilyenkor kell egy olyan tápfeszültség, amivel a LED panel biztonságban használható. Ezt a tápfeszültséget PWM-el korlátozva elérhető a dimmelés.
Fontos, hogy a gyári meghajtó kimenetét csak alapos ellenőrzés után szabad PWM-el megkínálni. Az a baj ugyanis, hogy általában ezekhez univerzális meghajtókat adnak, amik 24V-80V közötti feszültséget tudnak, és csak az áramuk korlátozott 280mA-re. Ez nekik jó, mert ugyanazt a tápot tudják adni kétszer-háromszor akkora panelekhez is, mert az azonos LED-ek sorban vannak rajta, a feszültségigény nagyobb, de az áramgenerátor ugyanaz. Viszont! Tegyük fel, hogy a LED panel amihez használnák normál esetben, 30V-ot igényel, hogy a névleges 280mA menjen át rajta. Ha ezt PWM-el megszaggatjuk, akkor egy időpillanatra nem folyik a névleges áram, amire a meghajtó a feszültség emelésével reagál, ha elég gyors, akár 80V-ra is emeli. Utána a PWM újra rákapcsolja a LED-et a tápra, és a 80V-ot megkapja a 30V-hoz való string, ami nem egészséges.
-- Ugyancsak elhagyható a meghajtó, és használható egy áramkorláttal rendelkező változtatható feszültségű tápegység elektronika. Ilyenekből van olyan, ami akár i2c-n is vezérelhető, de lehet a sima XL4015-ből is ilyet építeni. Ilyenkor az áramkorlátot elég kézzel beállítani, mert az csak egy biztonsági korlát, hogy hiba esetén a mikrokontroller túlfeszelni ne tudja a LED-eket, de alulfeszelni igen. Én ez utóbbival akarok elindulni majd egy saját tervezéssel.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#21325) Ton-ton válasza razorbenke92 (#21324) üzenetére


Ton-ton
tag

Azért többnyire a fix feszültségű tápegységek, és a hozzá való fix feszültségű led szalagok az elterjedtek...
Ezeket pedig egy filléres kis panellel (optocsatolós fet-es panel) egyszerűen lehet pwm jellel vezérelni...

http://qtp.hu

(#21326) razorbenke92 válasza Ton-ton (#21325) üzenetére

Lehet, hogy túltoltam, de a témaindító egy komplett lakás okosítása volt. A ledszalagok hangulatvilágításnak elmennek, de normál háztartási világítás esetén - amit az ember feltételez, ha villanykapcsolókról beszélünk - szinte biztos, hogy belefutni azokba a világítótestekbe, amikről írtam.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#21327) Postas99


Postas99
senior tag

hmm, szükségem lenne egy együtt gondolkozásra..

Szeretnék meghajtani mondjuk 7-8 mikrokontrollert "szinkronban" mi lenne a jó megoldás rá?
- Szinkron működés alatt azt értem hogy:
Mindegyik ugyanazt a feladatot csinálná egyszerre: Pl szervo vezérlés szinkronban, majd LED villogatás, újfent vezérlés.

"újabb beteg ötlet halloween-re: 30-40 cm-es babák szempilláját kell rebegtetni (tehát pislogni) majd a fejet vagy dönteni vagy elforgatni, valami kislány éneket lejátszani Szóval nem összetett feladat, de 7-8-10-15 babáról lenne szó, és ezt először külön külön, majd egyszerre kell szinkronban a többivel együtt csinálni, ami viszont így már eléggé creepy lenne."

-Szükséges egy pillanat alatt szétválni a szinkronos működésről és vezérlőjel hatására újra szinkronban működni.

Bővíthető legyen ha kell hozzá tudjak adni +1 kontrollert
Bármi ötletet meghallgatok.. most még csak elmélet..

Tudom, hogy létezik a DMX protokoll ami valami hasonlót tud. De szeretném mondjuk egy WEB felületről vezérelni ha lehetséges. Nem igazán mélyedtem el a protokollban, és mivel egyszerű feladatot szeretnék adni bármilyen MCU-nak Arduino, ESP32, STM32 satöbbi ezért nem akarok őrült összeget elkölteni rá.

(#21328) dew28 válasza Postas99 (#21327) üzenetére


dew28
aktív tag

Tudom, hogy létezik a DMX protokoll ami valami hasonlót tud. De szeretném mondjuk egy WEB felületről vezérelni ha lehetséges.

A dmx kontroller reszet megirhatod ugy, hogy webes parancsokat kap es dmx-en kuldi, ez csak rajtad mulik. (vagy ha ragaszkodsz ehhez a vonalhoz, akkor Art-Net (ha van halozat), es akkor nem kell kulon IC)
Talan egyszerubb, ha rendelkezesre all a halozat minden mcu-nal, akkor mqtt-n keresztul mukodhet a kvazi szinkron

[ Szerkesztve ]

[ Szerkesztve ]

(#21329) Aryes válasza dew28 (#21328) üzenetére


Aryes
nagyúr

Nem ennyire kifinomult megoldás, de ötletnek esetleg jó lehet: IR LED master+ IR vevő slave-ek saját protokollal, ha megoldható, hogy legyen valamennyire optikai rálátás.

(#21330) Wolfram válasza razorbenke92 (#21326) üzenetére


Wolfram
aktív tag

A WLED lenne a megoldás?

Ahogy Janos250 írta, az ESP is tud dimmelni (LEDC), és valószínűleg ezt használja a wled könyvtár is? (https://kno.wled.ge/) 🧐

(#21331) Postas99 válasza Wolfram (#21330) üzenetére


Postas99
senior tag

Az 5050-es nem lenne jobb? Annak nagyobb a fényereje. Vagy ha ennél még nagyobb fényerő kell akkor 5630. Amellett már lehet dolgozni is akár.

(#21332) razorbenke92 válasza Wolfram (#21330) üzenetére

A WLED nem sima dimmelést használ, hanem címezhető RGB ledszalagot. Ez kicsit drágább, cserébe ledenként meghatározhatóak a színek, fényerők.

Ha ez teljesíti az elvárásaidat, akkor mindenképp egy egyszerűen megoldható dolog, talán a legegyszerűbb.
Arra vigyázz, hogy ebben az esetben 3 vezetékre lesz szükséged, mert 2 a táp és 1 az adat. Emellett ezek 5V-al mennek, érdemleges fényerő mellett ez nagyobb áramot is jelent. Ha csak a hangulatvilágítás a cél, akkor persze kevéssel is beéri.
A másik, amit fontos megemlíteni, hogy ez nem tud fehér fényeket szépen alkotni. Fővilágításnak, főleg konyhába semmiképp sem ajánlom. Ahhoz RGBW kell, amit persze a WLED ugyanúgy kezel, csak figyelembe kell venni, hogy tisztán fehér fény mellett a fényintenzitás 1/4-e egy azonos, de kizárólag fehér ledeket használó szalagnak.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#21333) vkp válasza razorbenke92 (#21332) üzenetére


vkp
aktív tag

A wled hagyományos analóg ledeket is tud vezérelni, megfelelő MOSFET-eken keresztül.
LÁSD

(#21334) razorbenke92 válasza vkp (#21333) üzenetére

Őszinte leszek, azt hittem, a WLED az w mint WS. Az oldalukon az első mondatig olvastam:
A fast and feature-rich implementation of an ESP8266/ESP32 webserver to control NeoPixel (WS2812B, WS2811, SK6812) LEDs or also SPI based chipsets like the WS2801 and APA102!

Mindig tanulok itt valamit :R

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#21335) ViZion válasza vkp (#21333) üzenetére


ViZion
félisten

+1
Igen, nálam is van. Lehet kombinálni is őket. ESPhome is tudja kezelni mindkettőt.
WLED elég sok frankó dolgot tud, szegmenseket lehet beállítani, van rengeteg gyári effekt, lehet pl. PC-ről vezérelni (ambilight, egyik első digitális led projectem volt). Több WLED-et lehet szinkronizálni, erről brutál YT videók vannak... néhányan nagyon dúúúván mindenre is pakolták. Jah, kimaradt, h WLED is tud RGBW-t is, meg a cool+warm white szalagot is vezérelni. + infó még, hogy nem kell megszeppenni, ha valamelyik az adott vassal nem működik. ESP8266 NodeMCU-val a 0.85-ig vissza kell menni, az kezeli.

[ Szerkesztve ]

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#21336) tibi-d


tibi-d
tag

Sziasztok!
Meg tudná-e mondni hirtelen valaki, hogy az Arduino IDE-ben van-e olyan függvény, vagy library, ami megmondja, hogy egy string x-dik karaktere mi? Vagy kezdjek el kutakodni a neten. (Az Arduino referencia leírásban nem találtam meg)

(#21337) Aryes válasza tibi-d (#21336) üzenetére


Aryes
nagyúr

(#21338) tibi-d válasza Aryes (#21337) üzenetére


tibi-d
tag

Ok. Köszönöm.

(#21339) tibi-d


tibi-d
tag

Még egy láma kérdés. A string első karaktere a "0"-ás indexű?

(#21340) sonar


sonar
addikt

Kicsit off.
Ha már 11.11 lesz mindenhol, esetleg talált vki vmi best buy készletet, kit-et...

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#21341) Tankblock válasza tibi-d (#21336) üzenetére


Tankblock
aktív tag

[link]

myString.charAt(n)

A substring sztem adott karaktertől adott hoszzúságig adja vissza a rész stringet....

Release the Beast....

(#21342) Tankblock válasza tibi-d (#21339) üzenetére


Tankblock
aktív tag

c, c++ végett igen, 0 val kezdünk minden tömböt..... címezni

[ Szerkesztve ]

Release the Beast....

(#21343) Urna


Urna
tag

Nos ezt már nem merem On-ba írni mert messzebb van a témától mint a pcb tervezés volt. Viszont a hétvégén, ha minden jól megy már a billentyűzetnek a "prototípusa" elkészül, majd azzal is jelentkezek.
Adott szintén ehhez a projekthez egy LCD, ami abban az iBook G4-ben volt amibe vissza is pakolnám a dolgokat. Ebben egy IDTECH IAXG01A van gyárilag, egy 20 pines Lvds-csatlakozóval. Ehhez néztem első sorban egy lcd control boardot, de nem volt csak ez a [link] alapján "kompatibilisek" számára.
Ez elviekben ennyi elég is kéne hogy legyen, gondoltam, de nyilván nem írnék ennyit ha minden ment volna simán.
A megérkezett lcd board (V.M70A LCD control board) nem jó teljesen, de nem látom hogy veszett lenne a dolog. A hozzá tartozó inverter jónak tűnik a panel kap háttérvilágítást és érzékeli is ha van bemenet csak épp képet nem ad.
A kérdésí(ek): A gyári csatlakozón 19 vezeték fut, míg a kínain csak 12 de a gyárit is rá tudnám kötni a control boardra ha tudnám milyen a pin-kiosztása(mert ott is lenne hely több csatlakozásnak) .. ha van értleme. De melyik ennek a jó topik ahol érdeklődhetnék ? (mert még ki tudom fejteni + képeket küldeni rőluk, de nem felétlen spamelek :D )
Ide ? / Hobbi elektronika?
Azonnali notebookos kérdések órája? / Notebook szerviz tapasztalatok?
Szerviz topik?
Gondolom nem az Apple laptoposba lesz a megoldás :D

Köszi

S10 + Galaxy Watch 3

(#21344) bagarol válasza Urna (#21343) üzenetére


bagarol
junior tag

Hát, valóban, az inkább hobbi elektronika, de szerintem jobban jársz, ha veszel
egy 1 ch 6 bit 20 pines kábet. Nekem is van pár laptop lcd-m, második pc
kijelzőnek szánom, csak még nincs bedobozolva.

(#21345) Aryes válasza ekkold (#21242) üzenetére


Aryes
nagyúr

Meg is érkezett, alig több mint 2 hét alatt. Neked is?
Tesztelted már, hogy eredeti-e? :) Nekem még nem volt időm rá.

(#21346) ekkold válasza Aryes (#21345) üzenetére


ekkold
Topikgazda

Magyarországon van, de még nem jutott el hozzám. Nem mindig jut időm játszani ezekkel a cuccokkal, de előbb-utóbb sorra kerül... :)

(#21347) Aryes válasza ekkold (#21346) üzenetére


Aryes
nagyúr

Blackpill-re is van olyan, mint a Blue Pill Diagnostics project ? Vagy azt nem szokták hamisítani? 🤔

(#21348) Urna válasza bagarol (#21344) üzenetére


Urna
tag

Köszi írok oda :K

Így "ránézésre" egy ugynanolyan van a kínai boardon is amit mondasz, sajna nem tudom az előéletét a donornak, de remélem hogy a panel amúgy tud adni képet :F

S10 + Galaxy Watch 3

(#21349) Aryes válasza ekkold (#21346) üzenetére


Aryes
nagyúr

Ezt a blue pill projektet meg fogom tudni csinálni ezzel a black pill board-dal? Mert főleg emiatt vettem. :)

(#21350) tibi-d


tibi-d
tag

Belefutottam egy problémába.
myGLCD.print("String:", 40, 420);
myGLCD.print(String, 220, 420);
Az első utasítás kiírja a szöveget, de a második nem jeleníti meg a string típusú változó tartalmát. Van-e valamilyen trükk, hogy a változó tartalma is megjelenjen a kijelzőn.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.