- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Butcher82: Retro - műanyag fehérítés
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
FLATRONW
őstag
Ahogy elnézem 4k Quality módban (néha Performance) tud versenyképes lenni.
Ha lett volna 1080p mérés, jó eséllyel mindenhol +++-os lemaradásban lenne.
És pont ezért nincs semmilyen értke az FSR gyártófüggetlenségének, mert pl. ahol az NV-n szükség lenne, ott szart sem ér.
Pl. egy 1070 esetén sokszor jól jönne az 1080p quality mód, de tapasztalataim szerint nagyon rossz minőséget ad. A 166x kártyák 1070 szintjén vannak, tehát ott sem ér semmit. Talán az 1080Ti esetén van valami gyakorlati haszna 1440p Quality módban.
Pl. a RE 4 Remake-ben egész jól néz ki a natív 1080p-hez képest a DLSS 1080p Quality, sőt még a 1080p Performance sem rossz.
Az FSR ott is teljesen használhatatlan.Természetesen nem hibáztatom az AMD-t ezért, nem az ő dolguk, hogy nekem is jó legyen, ez az NV dolga lenne. Őket sem hibáztatom, nem lehet minden terméket öröké támogatni.
-
gV
őstag
4k-n már megint mit művel a 4090?! [link] 46%-al jobb mint a 4080, 1%-osa meg majd' 50%-al. a 4070 Ti-ra meg közel dupláz. jöhetne már a 4080 Ti, akkor talán értelmesebb árat kapnak a kisebb lapkákra épülő Adák.
Pascal veri a Vegát pedig 2023-at írunk ez meg DX12-es játék. utóbbi megjelenésekor mintha nem erről lett volna szó. -
Petykemano
veterán
A Samsung is régóta ígérgeti a GAAFET alapon készülő 3nm osztályú eljárását.
Elvileg a 3LPE elvileg kész, a 3LPP viszont csak jövőre készül el. Végülis nem tudom, használja-e valaki. Az a gyanúm, hogy sajnos nem.
Az, hogy az Intel 20A-n történt már tapeout nem biztos, hogy többet jelent ugyanennél, vagy annál, mint az eső 10nm-es lapkák, amelyek után még 2-3 évig dolgozni kellett az eljáráson, mire versenyképes kihozatalt és frekvenciát elért.A TSMC látszólag "bealudt" a GAAFET-tel. persze elvileg az ő részükről a finfet alapú N3 tudatos döntés volt, de már az elején lehetett tudni, hogy jelentkeznek problémák és hogy szélesebb körben majd csak az N3_ variánsok lesznek használva. Egyébként ha tudatos döntés volt, nem tudom, mit nyertek azzal, hogy finfeten csináltak N3-at. Úgy értem, hogy kijöhet a végén az, hogy végül mindenki elkínlódik a GAAFET-tel 2025-2026-ig, mire használható lesz, és közben kinek-kinek GAAFET vagy finfet alapon volt többé-kevésbé használhatatlan 3nmo osztályú eljárása.
mostanában volt szó az Arrow Lake-ről. Asszem az 2024-ben lesz esedékes, de ebben lehet, hogy tévedek. Mindenesetre a jelenlegi pletykák szerint az IGP és a CPU rész is TSMC N3-on készülne. Persze lehet, hogy a végső döntés a gyárástechnológiák állapota alapján mostanában születik meg, de önmagában az, hogy az amúgy még nem túl jó kihozatallal rendelkező TSMC N3 versenyben van, nem arra utal, hogy az Intel 20A piacra kész lenne (jövőre)
Persze nem akarnám leírni az Intelt, lehet, hogy az Intel 20A mondjuk egy esetleg két évvel is megelőzi végül az TSMC N2-t. Az biztos, hogy nagy lesz a gyártástechnológiai turbulencia a következő 2-3 évben. Kérdés, hogy mennyivel lehet jobban kijönni belőle úgy, hogy ha chipletekre bontod az architektúrádat? Mármint hogy már ez is egy rugalmassági tényező lehet, hogy nem egy egész chipet, hanem csak annak részeit kell erre vagy arra a gyártástechnológiára duplán tervezni backup céllal.
-
Raymond
titán
-
Pakmara
őstag
Kijön az AMD által igért perf/watt, de a teszt körülményeket inkabb hagyjuk...
Benne is van a leírasban egyébként. 7900 XTX vs 6900 XT. A csavar ott van, hogy 300 TDP mellett nézték össze ( XTX ugye 355 dobozból kivéve) a két kártyát és tádám ki is jötta plusz 54% perf/watt. Arról hogy ez nem out of the box működés, és hogy lényegében ezzel az XTX-et ellökték egy jóval kedvezőbb teljesítmény/fogyasztás allapotba meg nem nagyon beszéltek. A teszt körülmények leírásban természetesen benne van, de azt ugyeki nézni...
-
huskydog17
addikt
-
proci985
MODERÁTOR
az. egyebkent utobbi hetekben nekem tobbszor is volt "the future is now, old man" erzesem.
sajnos nem birt hirertekkel, mondjuk ahogy nezem communityn belul se egyertelmu, hogy eppen mekkora ugras megy vegbe.
es akkor gondolj bele, hogy gpt3.5 is MS par honapja. kovetkezo visualstudio hiperurugras lesz workflow szempontbol.
Petykemano: enterprise cucc
-
Busterftw
nagyúr
-
-
huskydog17
addikt
A tesztben további érdekesség is van:
"Auf einer Radeon RX 7900 XT sowie einer Radeon RX 7900 XTX gibt es in Hogwarts Legacy bei maximalen Grafikdetails Grafikfehler. Immerhin tauchen diese nicht durchweg auf, sondern „nur“ unter freiem Himmel. Dort sind dann einige Gräser ganz gerne einmal weiß, erst wenn man davor steht, werden sie grün Ob Raytracing an- oder abgeschaltet ist, hat keinerlei Einfluss auf diesen Effekt.
Es ist unklar, in wie weit die Fehler Einfluss auf die Performance haben, jedoch macht es nicht den Anschein. Die Grafikoption „Materialqualität“ ist der Schuldige. Auf „Niedrig“ tritt der Fehler nicht mehr auf."Azaz röviden tömören az AMD jelenlegi aktuális csúcstermékein az aktuálisan legnépszerűbb single player játékban grafikai hibák léphetnek (és lépnek) fel ha a játékban a Material Quality nem Low-ra van állítva.
Ezt a jelenséget egyébként már jelezték az AMD-nek a hivatalos weboldalon is. Ez azért is érdekes, mert Abu állítása szerint a profil már rég ott van a driverben, hónapok óta. Nos, úgy tűnik, hogy az AMD a saját profilját nem tesztelte elég alaposan.A gond megint ott van, hogy a legnépszerűbb játékban az AMD csúcstermékein grafikai hibák jönnek elő, miközben a konkurens termékeken nincs gond. A problémát tetézi, hogy egyrészt az érintett csúcstermékekhez már több exkluzív driver is megjelent, mégse lett javítva, másrészt az AMD a mai napig semmit nem reagált erre, így akit érint a hiba, azok a sötétben tapogatóznak, hogy vajon lesz-e javítás és ha igen mikor, merthogy az AMD annyit se mondott eddig, hogy fapapucs.
Korábban felmerült többször a téma, hogy miért olyan a piaci részesedés amilyen. Nos, az ilyen esetek is hozzátesznek ahhoz, az AMD-nek az ilyeneket el kéne kerülnie. A legtöbb felhasználót nem érdekli a technikai megvalósítás, ha egy felhasználó találkozik például a fent említett grafikai hibával a frissen vásárolt csúcsterméken, jogosan hiheti/gondolhatja azt, hogy a hardverrel van gond, főleg ha tudja hogy a többieknél akiknek mondjuk NV kártyája van, nincs gondjuk. A legtöbb érintett felhasználót nem fogja érdekelni a miért, egyszerűen valamilyen módon megszabadul az RX 7900-tól (akár visszaviszi ha két héten belül van vagy eladja) és vesz NV-t. Az ember nem azért vesz ráadásul csúcsterméket kb. 1000 euróért, hogy Low-ra kelljen állítani az egyik grafikai opciót.
Az ilyen problémás game launch-okat kéne elkerülnie az AMD-nek. Ha ez egy noname indie game lenne, akkor who cares, viszont jelenleg ez egy iszonyat népszerű játék, jelenleg a legnépszerűbb single player játék Steam-en. -
Petykemano
veterán
Nézd, én nem mélyedtem el ennyire a DXR rejtelmeiben, és hogy varázsol-e az Nvidia vagy sem.
Abu sokat szokta szidni a DXR-t. HSM most azt állítja, hogy a jelenlegi szabványon kívüli megoldásban a memóriára nézve jóval kevésbé pazarlóan lehet megoldani. Én elhiszem.
Én azt az egy részét értem az AMD hozzáállásának, hogy egy (szerintük) rossz RayTracing implementációhoz nem akarnak hardveres gyorsítót készíteni.
De....
Az eddig sosem működött, hogy az AMD hoz egy "jobb" megoldást és csak mert jobb az terjed. Pontosabban lehet, hogy a GPUk hőskorában, amikor még volt 30-40%-os piaci részesedése volt ilyen. De már a tesszeláció esetén is az történt, hogy az AMD formabontó módon betette a hardverbe, különösebben senkit nem érdekelt (úgy értve, hogy nem készült olyan szoftver, ami ezt használta volna, és hátrányba került volna emiatt az Nvidia), aztán amikor az Nvidia meghozta a saját megoldását a hardverbe, akkor meg még itt-ott kicsit meg is nyomták a használatát.
Az AMD bizonyára sokmindent el tudott intézni, ki tudott könyökölni fű alatt (Mantle), de ahhoz, hogy te hozol valamilyen újdonságot a hardveredben és az arra írt szoftverekkel előnyhöz jutsz (hátrányba kerül a versenytársad) mielőtt még a versenytársad behozná a lemaradását, piaci penetráció kell.
Ennek megfelelően nekem semmilyen illúzióm nincs afelől, hogy ha és amennyiben a későbbiekben beigazolódik, hogy az AMD megközelítése a programozhatóságról volt a helyes megközelítés, azon is, akkor is, abban is az Nvidia lesz majd a zászlóvivő. Abu majd hiába mondja, hogy 5 éve pofázom nektek, hogy a fixfunkciós hardver zsákutca, majd az lesz mondva az Nvidia fanok részéről, hogy azért kellett a fixfunkciós hardver a hőskorban, mert a kártyákban nem volt még akkor elég számítáci kapacitás. És végül ebben is az Nvidia lesz a nyerő.
-
"El kellene tudni fogadni pár dolgot azt gondolom az AMD rajongók részéről..."
Az AMD okosan akar nyerni nem erőből (ahogy Nvidia mindig is azt tette) és valóban jobb megoldásokat fejleszt és szállít az AMD. A bökkenő az, hogy sajnos nem veszik figyelembe azt a tény, hogy nagyon kevés a piaci részesedése ahhoz, hogy Radeonra fejlesszenek. Előbb be kéne állni Nvidia mögé és ha már nagyobb részesedük van újíthatnak. Addig azonban az Nvidia az aki újíthat bármennyire is hátrányosabb a megoldásuk, mert arra fognak fejleszteni.
-
HSM
félisten
"Jok az uj radeonok,az arazasuk szar."
Nekem pont az árazással van a kisebb bajom, nagyobb, hogy ismét sikerült félkész driverrel megjelenni. Így pl. azonnal kukák a multimonitor és videólejátszós magas fogyasztásos mérések, mert még folyamatban van a rendberakásuk...#46140 Petykemano : "az Nvidia behozta a lemaradását az L2$ méretének megnövelésével"
Abu85 a találgatósban elég szépen levezette, az L2 miért nem egészen ugyanaz: [link] . Illetve jóval kisebb mérettel is rendelkeznek. A 7900-asokban L2-nek van 6MB, IC-nek 80 vagy 96MB, ehhez képest a 4090-ben 72MB L2 van, a 4080-ban már csak 64MB, a 4070Ti-ben pedig 48MB."Ez alapján nagyjából olyan erősorrendnek kéne kialakulnia kb, mint RT mód nélkül, nem?"
Szerintem nem szükségszerűen. Hiszen a Radeon felépítése optimalizálva van erre a működésre, hogy compute shaderen fut a bejárás, és fixfunkciós a metszéspont vizsgálat (ha jól emlékszem a részletekre), míg az RTX-eken vélhetőleg az optimális működés módja, ha a fixfunkciós rész van mindkét lépésre felhasználva.
A másik probléma, hogyan hajtod meg így az RTX-et? A sima DXR nem tud ilyet, azt nem tudom, van-e hasonló tudású saját API-juk."Miért gondolod, ... fognak még foglalkozni azzal is, ... DXR irányt is implementálják"
Az eladások miatt. A jelenlegi piaci arányok szerint lényegesen több RTX kártya van, mint RT-képes Radeon, így kelleni fog valami megoldás, ami azokon is működőképes. Persze, lehet opció az is, hogy RT csak Radeonon, de azt kevéssé tartom reálisnak, mint egy alternatív, pazarlóbb, de szabványos megvalósítást az egyéb termékekre. -
HSM
félisten
Az RX 5700-ról már évekkel ezelőtt is leírtam, hogy én RTX2060 Super-t vennék helyette, és nem egészen értem, hogy gondolták azon az áron RT nélkül [link] .
"A portal az a jaték ami arra világít rá ha ki lenne használva a hardver akkor mit tudna az Ada mennyire lehetne megterhelni."
Mi támasztja alá, hogy ez így van (a hardver képességeit mutatja be) és nem arról van szó, hogy mesterségesen limitekbe futtatják a konkurens hardvereket?
Talán még emlékszel erre: "This model may well be the most complex representation of a concrete traffic barrier ever used in any video game, movie, or any other computer graphics-related enterprise." [link]
Nem állítom, hogy ez ismétlődött meg, csupán azt szeretném felvetni, hogy a látottakból messzemenő következtetések levonása igen mély analízist kívánna meg, ami szerintem mindkettőnk témába vágó kompetenciáját messze meghaladja.#46129 gainwardgs : Érdekes lesz a Snowdrop2 is az AMD RT megoldásával.
[link]
-
gainwardgs
veterán
Neked meg egy kicsit Nv felé húz a szíved, de hát nincs ezzel semmi baj.
Jók a radeonok is azért, sokkal jobb a helyzet mint anno amikor mérföldekkel le voltak maradva és nem volt semmi konkurencia.
Amúgy én meg hiszek ebben a szándékosságban mindkét gyártó részéről, egy-egy címben direkt rámegyek az architektúrám erősségeire hogy még jobban kijöjjön a különbség, de hát ez egy ilyen business -
HSM
félisten
Én inkább venném a 7900XT-t, mint pl. használt 3090-et nem sokkal alacsonyabb összegért. Kicsit lehetne olcsóbb, de a mostani kínálatban én egész jó ajánlatnak találom. Ellenben a 12GB-al elrondított 4070Ti-al vagy a tudásához képest egekbe árazott 4080-al...
Nyilván nem lesz olyan erős ár/teljesítményben, mint a készletkisöprős áron adott elődje, de legalább egy komplett csomagot kapsz a mostanság divatos árazáshoz képest egész vállalható összegért. -
gV
őstag
most nézem, kicsit kibővítette és javította (A770) a méréseket illetve megnézte a patch után is:
Update Feb 10: The game is now released for everyone and there's a new patch. I've tested the patch on RTX 4090 and RX 7900 XTX, with RT on and off, there's no change in performance. The DLSS 3 menu bug is also not fixed. [link]
Don't believe any benchmarks that are run inside the castle. Here there isn't much to see and your view distance is low. We've done our benchmark runs in the open world areas and FPS are much lower here. I picked a test scene that's demanding, but not worst case.
[link] -
HSM
félisten
"írta aztán HU, mielőtt elkezdődne a zöld gyíkemberek üldözése"
Olvastam. Illetve be is linkeltem időbélyeggel a videót az említett részen, ahol el is mondja részletesen...Nem a gyíkemberek, hanem az esetleges irreállisan magas FPS-es beszámolók kiszűrése végett említettem.
-
bozont
veterán
-
awexco
őstag
Nagyon sokan nagyon befolyásos emberek hangoztatják , hogy ez a cucc kurva veszélyes !
Még a CGPT alapitója is kiemelte , hogy veszélyeket rejt .Nem véletlen , hogy kinát letiltották a nagy teljesitményű szuperszámitógépekről illetve ai cuccokrül .
Persze USA meg megálás nélkül rendeli "atomenergiai szimulációkra" meg fene tudja milyen kamu indokból a giga nagy szuperszámitügépeket .
Persze azok a szuper számitógépek nem is olyan nagyok . Volt szerencsém pár adatcenterben járni . Európában . pár szám adat . az egyiknek a maximális fogyatását ismerem ha beszorozzuk 4-el akkor nagyobb mint a paks termelése .
(Paks : 2.000.000.000 W)
A másikban , egy épületbe 4096 hasznos álló rack szekrény fért .
. De 8 épület épult . Az 42 unitos szekrény esetén valami 1,37 milió unit ...Akkora kapacitásokkal ai elkezd rosszalkodni akkor baj lehet .
-
Dtomka
veterán
És még csak most kezdődik el máris milyen és mekkora hatást kelt. A ChatGP által már átlépjük azt a bizonyos küszöböt, és ami régen csak vásznon létezett... csak idő kérdése, és valósággá fog válni.
'90 -es években elvoltunk azokkal a játékokkal és nem sokkal később már fotó realisztikus szó is megjelent, hogy lesznek ilyen játékok. Ma már az UE5 által ez is valóság és nem csak szóbeszéd.Jó dolog a mesterséges intelligencia, csak túl sok a féreg és a rossz szándékú kapzsi ember aki ezt a technologiát sem az emberiség jó érdekében akarja majd megszerezni magának.
Hiszen anno a robotkutyákat zsinóron, műanyag borítással játékként vették az emberek a gyermekeiknek. Nem kell sok idő, hogy a Boston Dynamics kutyáit harcba\háborúba küldjék, a mesterséges intelligencia minden pénzt megér, főleg ezen a "téren".
Szóval, jó és egyben rossz is az a fejlődés melynek most tanúi lehetünk, a küszöböt átléptük.+1 gondolat.
VIsszatekerek az időben pár évet. Volt egy 280x -em, majd lecseréltem 1070-re, és teljesítménye nem túlzás ha azt írom több mint a 2x-ese volt az elődnek. Miközben a fogyasztása közel azonos volt.De miért?
Manapság a tápgyártók miért készítenek 800-1200w -os tápot ha nem léteznének olyan perifériák melyeknek kell az "energia". A véleményem az, hogy ez is csak 1 megrendezett felosztott üzlet. Az irány szvsz nagyon tré, ha tudnék változtatni én biztosan megtenném.
De azok akik tudnának csak a $ keresik\látják\imádják. -
Dreadloord
senior tag
Caseking-et még sosem néztem,
jól értem, hogy pl. 7900xt-nél bejelölve Magyarországot, átszámolva 390e forint körül kipostáznák?Itthon 425e-ről indul. Szóval a macerásabb garin kívül van más buktatója a dolognak? Vagy ha ki is fizetném, még rakna rá díjat, csak nem mentem tovább a vásárlásban?
-
gV
őstag
-
huskydog17
addikt
DF videója a PS5 verzióról.
Bizony, a játéknak vannak gondjai, a motor inkább visszafejlődött a FF XV óta, az AMD Fidelity FX csomag úgy tűnik elég pocsék minőséget ad konzolon is, az AO annyira rossz, hogy a sok éves DX 11-es VXAO jobb minőséget ad.
Ezen felül ha a textúrát High-ra rakod, akkor a motor kb. Quake 2 szintű textúrákat ad 8 GB VRAM mellett, mert High beállításhoz legalább 12 GB VRAM kell, továbbá kameramozgatásnál meghülyül a frametime.
Amúgy szerintem Frey haja egészen jó, legalábbis 4K YT videón keresztül gameplay és átvezetők alatt jónak tűnik, számomra abszolút meggyőző, de lehet, hogy a veszteségmentes képen nem annyira szép, ezt nem tudhatom. A játék elején a macsek viszont nagyon jó lett.Persze az is tény, hogy a DirectStorage 1.0 működik benne, mert veszettül gyors a betöltés, de kérdés, hogy vajon megérte-e az emiatt masszívan megnövekedett VRAM igényért cserébe. Szerintem nem, én arra tippelek, hogy a játékosok többsége inkább várna még néhány plusz másodpercet a szebb textúrákért cserébe.
Ezért a fos PC portért kér el a Square Enix 80 eurót. Szép, még szerencse, hogy engem messze nem érdekel annyira a játék, hogy pénzt adjak érte, egy videósnál kezdtem el nézni a játékot 4K-ban. A játéknak sok gondja van, amire számítani lehetett, hiszen a japánok nem nagyon tudnak PC-re fejleszteni (Capcom kivétel), emiatt engem ez a pocsék PC port nem lep meg. Az is várható volt, hogy a Square Enix-nek sokkal nehezebb dolga lesz PC-n, miután elment tőlük a Nixxes. -
Petykemano
veterán
Állítólag...
Míg korábban az 5nm-es gyártástechnológiára túljelentezés volt, addig most már kezd beesni a gyártókapacitás kihasználtsága 70% alá.
[link]Nem teljesen egyértelmű, hogy ez a kurrens kapacitásra vonatkozik-e visszamondások miatt, és a tsmc a következő hetekben allokálhat kedvezményes áron másoknak, vagy a következő 1-2 évre érvényes foglalásokra kell érteni.
-
Petykemano
veterán
Tartok.tőle, hogy az olcsóbban gyártható érvet kinullázta a váratlan teljesítményhiány.
Ha a 7900XTX valóban a 4090 körül teljesítene, igaz lenne az olcsóbb gyárthatóság.
De azt kétlem, hogy az n31 olcsóbb lenne az AD103-nál.Ami a készleteket illeti, én nem látom, hogy folyamatosan csökkenő árakkal egyre kétségbeesettebben próbálnának túladni a prevgen készleteken. Lehetne azt mondani, hogy szép nyugisan várakoztatják az új szériát, de a régi szériánál is felmerült, hogy a raktározás elég drága ahhoz, hogy bizonyos ár alatt inkább megérje elégetni, mint még fél évig tárolni, amíg el nem fogy. Ugyanez nyilván a felhalmozott/visszatartott új kártyákra is érvényes.
Én két dologra tudok gondolni:
- egy ilyen lapka megtervezése és piacra dobása - figyelembe véve azt, hogy mennyi mindennek lesz ugyanez építőkőve - igazából bagatell összeg. Vagyis a fix költségek.annyira kicsik így kártya árába beépítve, hogy nem éri meg azon gondolkodni, hogy volumen növeléssel növeljék a megmaradó pénzt.
- csak a margó számít, a profit volumene nem érdekes. Ezért nem érdemes 2-3x nagyobb keresletre hajtani, mert hiába lenne abból mondjuk kétszer akkora összegű profit, ha közben a margó mondjuk 40% helyett csak 20%. -
Petykemano
veterán
"Most ezek után ha szerinted a 7900XT 899$ árán nem fanyalgott senki akkor a 4070Ti kb hasonló teljesítményén fog majd sopánkodni valaki 799$ áron?"
Amilyen véleményeket én láttam ezzel kapcsolatban az alapján nekem az jött le, hogy azért nem fanyalog senki, mert a $899 annyira irreálisan közel van a $999-hez, ami ráadásul az árnövekményt meghaladó teljestíménynövekedést jelent, hogy kábé senkinek meg sem fordult a fejében, hogy $899-es 7900XT-t vegye.
Nekem úgy tűnt, eléggé egységes az álláspont, hogy a $899-es 7900XT valójában egy decoy product"Ezzel az árazással ( meg a hűtő balhéval) AMD előkészítette a terepet a kártyának. ( Mond hogy ezek után is kétségeid vannak a két cég összejátszásáról. Mindkét kártya azonos, 899 dolláros áron jött volna."
Azt nem feltételezném, hogy az AMD szándékosan bénázott volna. Ha egy 4090 körül mozgó termék jött volna $1000-ért, amit vártunk, akkor talán most elégedettek is lehetnénk a versennyel.
A hangsúly persze az $1000-on van. Ám abban az esetben nem biztos, hogy annyi is lett volna. Ezzel a teljesítménnyel ezekkel az árakkal ($899, $999) sem vagyok megelégedve az AMD-től. Szokás szerint az történt, hogy az Nvidia emelte az árakat, az AMD pedig úgy követte, hogy a megemelt árú termékek összehasonlításából itt-ott némi jóindulattal némileg pozitívan jöhessen ki belőle.Nekem semmi kétségem nincs az összejátszással kapcsolatban. Ahogy Coreteks megfogalmazta, a "price fixing" jelenséghez (gondolom itt valami bírósági/jogi értelemben kell venni, tehát hogy ki lehessen mondani, aminek aztán lesz valamilyen versenyjogi következménye) nem szükséges az, hogy bizonyítást nyerjen, hogy füstös szobában egymásra kacsintva (vagy bármilyen más kommunikációs csatornán) előre egyeztették.
Általában az áremelést az Nvidia kezdi (ezt követi némi hőbörgés)
és általában az AMD-re terelődik nagyobb figyelem és felelősség, hogy versengnek-e vagy kooperálnak.Az a kérdés, hogy miért jutnak mindig arra a következtetésre, hogy nagyobb hasznot/előnyt, vagy jobb pozíciót eredményez, ha kooperálnak és igazítják az árakat az Nvidia által megszabotthoz, ami jobb margókat eredményez, de legjobb esetben is stagnáló eladást/részesedést és miért nem hozza ki azt a számológép, hogy ha beleállnak a versengésbe, akkor az a nagyobb volumen miatt jobban terítődő fix költségek eredményeképp eredményez nagyobb hasznot.
-
HSM
félisten
Én ezen a képen azt nem értem, hogy nem úgy volt, hogy valami speciális hővezető lesz rajtuk?
A tesztekben is más anyagúnak tűnik, lásd pl [link] . A hűtő aljának esetleges megmunkálási minőségét is említi, az övé sem volt tökéletes. Egyébként úgy tudom, ezeknél a vapor-chamberes hűtőknél ez ismert jelenség, azért is szoktak hozzá speciális pasztát vagy grafit padot használni, ami jobban tolerálja az egyenetlenségeket. -
Raggie
őstag
Ez a komment a Navi21-ről szól. Tehát igazából nem zárja ki azt, hogy ezekből tanulva az AMD most a Navi31-nél szigorúbb quality controllal vagy más gyártósori technikával jobb és konzisztensebb Ref kártyákat adjon ki a kezei közül... bár persze simán lehet még rosszabb is.
-
HSM
félisten
Erről a domború GPU-jú 3080/3090-ek jutnak eszembe, meg az AIB kártyák, amik a legsilányabb hővezető padokat használták a forrófejű GDDR6X-re. Kész üzletág épült fel ezen kártyák utólagos használhatóvá tételére, hogy ne throttlingoljon a 100+ fokon izzó memória miatt, mai napig megtalálhatóak pl. itt is az aprón az ilyen szolgáltatásokat kínáló hirdetések.
Én egyébként nem tartom problémának ezt a fajta carbon hővezető anyagot, számomra inkább előny, mivel saját tapasztalataim alapján egy jó minőségű nem marad el egy jó pasztától, sőt. A felületi egyenetlenségeket elméletileg még jobban tolerálja, mint a paszta, és ahogy említi az idézeted, nem romlik semmit idővel a teljesítménye.
Nekem egyébként nagyon tetszenek ezek a referencia hűtők, ahogy a 6800XT/6900XT hűtője is igen szimpatikus volt. Különösen jónak tartom az irányt, hogy nem 40 centi hosszú és 20 centi széles óriások, amikhez kb. már speciális házat kell venni, hanem józan, szűk 3 slot magas méretek, de abból igényesen megkonstruálva, hagyományos, bevált tápcsatlakozókkal.
A magyarázata, hogy a referencia mellett érvelek egy nem referencia (XFX Merc 319) 6800XT-vel az adatlapomon, hogy ezt sikerült a szimpatikus példányok listájáról beszerezni.
Eléggé ki is lett centizve a 34 centis hossza miatt, pedig nem pici a házam.
-
-
HSM
félisten
No, valami ilyesmi arányt simán el tudnék fogadni, amit itt fejtegettek.
A driverre gondoltam én is, kíváncsi vagyok, hoz-e majd javulást.#45863 Raymond : A Turing-nál nem lep meg, korábban többször volt róla szó, hogy vannak azért szűk keresztmetszetei RT-vel, aminek látszottak azért jelei is. Persze, a Radeonokon is, de azért nem ilyen meredeken.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 4060 TI 16GB Zalman N5 Chieftec 700W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Xiaomi Redmi 9T 64GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3083
- PROCASTER 40UNB700 40" 101cm televízió eladó
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest