Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• paprobert

őstag

válasz Petykemano #45954 üzenetére

Szerintem hullámoztatva volt az ár. Tavaly, a sajtóból az "AKCIÓ VAN" hírek előbb jöttek, mint hogy a valódi akciók egyáltalán megjelentek.
    A valódi akciók egy igencsak visszafogott leárazást jelentettek pár hónapon keresztül.
    Hiába, a kétszeresre kúszott árból 15%-ot engedni még mindig jó biznisz. :)

Mostanra pedig a kereslet kapott egy olyan lendületet, hogy akárcsak egy lavina, van akkora inerciája, hogy akár vissza is lehet emelni az árat, el fog fogyni a maradék termék, amelyet az új generációs áremelés(magasabb kategóriás lineáris felárazás) ugyancsak racionalizálni tud.

• b.

félisten

Szerintem az általam leírt konteókból nagyjából semelyik állítás nem igaz illetve rész igazságok vannak mögötte. Tehát az AD 102 és 103 közel azonos profitra hozható ki eladásilag( per sku, nem úgy átlalában volumenre értve, abban biztos hogy Nvidián keresnek igazából jelentős összegeket) vele egy szinten lévő AMD lapkákkal.
    Valószínűleg AMD nagyobb árrést ad az AIB partnereknek az Nvidia meg lényegesen nagyobb volument hoz.
    A 4090 és a 4080 sem teljes értékű, de azonos GPU ra épül .Szerintem túl nagy különbség nincs köztük gyártást nézve. Biztos van kisebb nagyobb eltérés de nem hiszem hogy akkora összegről beszélünk gyártás szintjén, ami jelentősen befolyásolná a besorolási árazásukat még VRM és PCB szintjén sem.Jó példa erre a 900 dolláros 3090 Ti...
    Valószínűleg AMD-t és Nvidiát is súlytotta a nagy raktárkészlet de Nvidiát felvásárolták, AMD a kisebb raktárkészlettel lassab forgási sebeséggel( A hirtelen elbillent piaci részesedés erre utal) lehet egalizálta a piac a dolgot de igazából értelmes áron már alig / szinte nincs is Ampere/ RDNA2 kártya ,nagy SKU-k. úgy az EU piacot is nézve, Raymond linkjei alapján.

- nem vagyok meggyőződve az utolsó bekezdésedről, de nem tartom kizártnak.

• Raggie

őstag

Én látok egy harmadik esetleges magyarázatot is: hiába szeretnék növelni a volument, mert nem tudnának eleget gyártani belőle.
    Inkább fordítva történt a számítás: kiszámolták, hogy kb mennyit tudnak gyártani a VGA modellekből és ahhoz méretezték a teljesítményt és árat.

AMD kártyákat is alig kapni bárhol, elviszik az összeset. Ahol mégis van ott 1400-1600 EUR. Tehát bőven MSRP, de még az MSRP+vám/ÁFA fölött is.
    (német webshopokban is ez a helyzet)
    (RX 7900 XTX-et néztem)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés