- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chaser
legenda
"De várom már a januárt, hogy vége legyen a szokásos ünnepek előtti vásárlási őrületnek és megvegyem a 3600-at olcsóbban."
a remény hal meg utoljára ( :
egyébként nem tűnt fel, hogy minden évben volt karácsony eedig is ? ( : de mintha nem lettek volna hiánycikkek alap it-s dolgok
tavaly alzás kuponozáskor hegyekben vitték az emberek a motyókat már karácsony előtt két hónnappal folyamatosan, mellé jött a bf, aztán karácsony, mégis minden cpu-t és vga-t lehetett kapni
gondolom a karácsony miatt fogyott ki a zen 3100 is, és emelkedett 50e-re az ára hol még volt - már sehol nincs, max listában -eddhunter
egy cpu-nál se raktam fel azt a csodát
belősz 1,2v-ot amit megy annyit megy, vagy 1,3-at -
Trailblazer
veterán
Én pedig hiába állítom be rendre a cpu hőfok kiíratást, nem marad úgy. Mi a titok nyitja?
-
Pro!Petya
addikt
Ezt bedobom ide is hátha ...
Lenne egy kérdésem hozzátok akik játszanak és MSI AB - RTSS + HWinfo -al iratjátok ki az OSD-re az adatokat , mégpedig a CPU frekit hogy oldottátok meg???
Kiválasztotok egy core-t vagy az Average Effective Clock -ot??
(utóbbi jó hülyén fest ilyen 2000-3000MHz-el.... )
Nem értem miért nem maradhatott a régiben a Cpu freki a hwinfoban .... -
PuMbA
titán
válasz
jokeph #31391 üzenetére
"mert: úgy vettem észre sokat dob a rendszer "rugalmasságán""
Igen, a Windows is nagyon szépen tudja használni, mert ugye sok alkalmazás futkorászik a háttérben és SMT-vel kétszer többet tud szétosztani külön szálra
De várom már a januárt, hogy vége legyen a szokásos ünnepek előtti vásárlási őrületnek és megvegyem a 3600-at olcsóbban.
-
jokeph
nagyúr
Igen, a HT (AMD-nél SMT) miatt.
A többit #31367PuMbA és #31368 CJ4567 megírta.
3600X-nél sem kapcsoltam ki, mert: úgy vettem észre sokat dob a rendszer "rugalmasságán" összességében, illetve játékoknál sem volt kifejezett hátránya.
Másrészről viszont, ha tiltom az SMT-t, akkor megszűnik az alvó mód (S3 STATE) lehetősége, és az nekem kell.A 3300X-el nagyon meg vagyok elégedve, out of stock-on is bitang jól fut, simán boostol a megadott 4,3 GHZ felé 4,350 GHZ-re is.
PBO+XFR-el 4,45 GHZ-re boostol és nagy %-ban azt is kitartja, dob a fogyasztáson durván 10 W-ot.
És kis terhelés esetén ezt ki is tartja (a játékom jellemzően 15-40 % CPU használattal megy), a 3600X viszont 4,4 GHZ-ről visszaejti 4,25-4,3 GHZ köré, azaz ilyen szinten a 3300X bizony jobban megy (egymagos teljesítmény - és ez nekem sokat számít).
A 3300X-nél egy CCX van, ez is nyilván közrejátszik, meg -2 mag 4 szál amit nem kell etetni.
1867-es IF volt a vége - itt már hangbug jelentkezik, 1900-on betölt a WIN azt indul is újra.
Most Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 wifi lapban van, ehhez képest a mezítlábas Asrock Fatal!ty Gaming AB350 ITX/ac lapban is hozta ugyanezt, 4 mag 8 szálnak elég volt a törpe lap 3+1 fázisos minimál hűtésű VRM-je is. -
eddhunter
tag
válasz
Chaser #31387 üzenetére
Ok, nem célom kinyírni a gépet, igazából csak meg akarom találni a maximumot, amit biztonságoson tud. Csak az volt a furcsa, hogy 1,25 mellett ajánl 4575Mhz-et, ehhez képest 1,2625 nél se tud 4425-öt, de ha ez normális, akkor hagyom mondjuk AC 4,2-n, azt sanszos, hogy bírni fogja 1,2 alatt, az már gondolom biztonságos.
@fairi hát ez az, hogy sajnos nem értek hozzá. Pont azt olvastam máshol, hogy pont a 2 CCD miatt könnyebb a 3900/3950x hűtése, mint az 1 ccd-s társainál. De egyébként ha kisebb értékek mellett maradok, tuti megáll a hőmérséklet is 70 elején terhelés alatt.
Na akkor ebbe az irányba mozgok.
Köszi! -
dzz
aktív tag
Beállítottam az allcore 4GHz-et és 1,25V-ot. Most két virtuális gép fut és megszűnt a venti fel-le szabályozás, nekem tetszik, bár most nincs terhelés viszont ez eddig nem így volt
Most jön az NVME install, azután pedig egy kis terheléses teszt. Be kell még állítsam a quadro-t 4 vm-nek és azt hiszem elégedett lehetek az amd váltással! Féltem az egésztől, mert ismeretlen terület, várakozáson felül teljesített eddig az átállás, sokkal több problémára számítottam! Köszönöm a segítségeteket, jövök még , mert biztosan lesz még ami nem tiszta
Természetesen ahogy ígértem, bármi tesztet szívesen futtatok ha valaki a linux alatti tesztekre kíváncsi! -
eddhunter
tag
Nem igazán akarta a magasabb órajelet, az elején úgy indultam, hogy fix 1,3v azzal 4450/4200 volt a max. 1.35 nél már igen csak surolom a 90fokot, azt már nem mertem erőltetni, feljebb nem is mennék. Mondjuk továbbra is azt gondolom, hogy baj van a hűtéssel, mert szerintem 150w tdp-nel nem kellene 90+-ra melegednie. Vagy rosszul gondolom? Ez ugye DR Pro4-el max fordulaton az összes venti...
-
eddhunter
tag
Kösz! Való életben egyébként nem játszom, csak videó utomunkara használom a gépet, After effects, Davinci Resolve és Avid MC.
Az van, hogy az ajánlott értékekkel el sem indul a teszt és rögtön dob egy bronz-ot.
Ez a 4400/4300 1.265 mellett volt az legjobb érték ami még stabilnak tűnt a CTR teszt is így ment. -
fairi
őstag
válasz
eddhunter #31366 üzenetére
CB23 messze nem gyilkos.
Leggyilkosab stress tesztek AVX2 alapúak (Advanced Vector Extensions).
Való ÉLETBEN Blender és pár játék használja.
AVX stabilitást y-cruncher és legújabb prime95 teszteli (small FFT)."Platinum minősítést" állítsd be amit ajánl és menjen egy stress teszt.
-
CJ4567
nagyúr
Annó az R5 2600-nál nem akartam kidobni a 2x8GB Teamgroup RAM-ot, egyik Micron valami, másik Hynix valami volt, 2400MHz CL16. Mentek 2933 CL16-ot, 3000 CL16 is ment volna, ha jobban beleásom magam a témába, nem nagyon tudtam, hogy mit csinálok a memóriával egy éve.
Szerintem van még egy kis tartalék azokban az Aegis RAM-okban, és meglepően sokat tudnak az alidőzítések hozni valós felhasználás alatt.
Nálam a Patriot Viper Steel 3600 CL17-nek 3800 CL16 a határa, 3800 CL15-ön még bebootol, viszont 1,42V már nem elég ahhoz, hogy stabil legyen, szóval marad a CL16, 1,4V-on.
-
fanti
addikt
Igen, számít nagyon, manapság meg még jobban is.
Néztem valahol valami összehasonlító videót és a 3100-as kis Ryzen (4/8) volt ahol megverte, igaz nem sokkal, de ugye 6 mag vs. 4 mag+HT... Szerintem egy 3300-assal jobban jártál volna mint a 3500X-el. De hosszabb időre előrenézve a 3600-as lett volna az igazi, a másfél hónappal ezelőtti árán. Én is akkor tudtam még behúzni egy bontatlan dobozosat 3 év garral 63+postáért. Most meg vagy 25-30 ezressel több...
-
N_A_S
veterán
Ez a féle TM5 jó: [link] ?
Nyilván a desktop verziót szeretném használni...
-
PuMbA
titán
Igen, játékokon kívül a HT sokat számít, bár az új konzolok megjelenésével a játékoknál is kezd, hiszen a Cyberpunk 2077 is nagyobb boostot kap HT-vel 8 mag alatt
Pl. Videó konvertálás, tömörítés és különböző feldolgozási feladatok, azaz jól párhuzamosítható számításoknál biztosan nagyot dob a HT.
-
eddhunter
tag
válasz
eddhunter #30633 üzenetére
Azóta próbálom finomhangolni a cpu-t, mikor időm engedi az itteni tanácsokból szemezgetve.
Amit sikerült elérnem: ccd0:4400Mhz, ccd1:4300 Vcore: fix 1,2625, PBO: off, core performance boost: off, c state: off, CPPC: enabled, cppc prefered cores: enabled minden más alapon, RAM is 2133-on megy most még.
Ez most így stabilnak tűnik, CB23 lemegy 12x, 77-78C körül van a hőmérséklet, cca. 100A, 142W.
Ezután lefuttattam a CTR 1.1 beta7 diagnosztikát és Platinum minősítést adott 4575 ajánlott órajellel 1,25V mellett, undervolt 4425Mhz 1150mV.
Most akkor rosszul állítok be valamit, vagy a CTR értékelt rosszul? Vagy rosszul látom, hogy az értékeim messze vannak a platinumtól? -
hackeeeee
Jómunkásember
-
PuMbA
titán
CDPR ezzel elismerte, hogy 4 és 6 magos CPU-kon elrontották a dolgot és egyáltalán nem tesztelték a performanszt
Patch log:
"[AMD SMT] Optimized default core/thread utilization for 4-core and 6-core AMD Ryzen(tm) processors. 8-core, 12-core and 16-core processors remain unchanged and behaving as intended. This change was implemented in cooperation with AMD and based on tests on both sides indicating that performance improvement occurs only on CPUs with 6 cores and less."
-
fairi
őstag
Milyen OC?
ha alaplapra bízod akkor sose éred el a 95 fokot, kivéve ha nagyon rossz.
ha manual, akkor inkább fog BDOS lenni mint elérd az értéket bár throttlingol ha tud.
Máskülönben 105 fokig is elmehet, vmit elnyomtam, és egyik tesztnél 104.95 fok lett pedig 75 fokig se kellett volna elmennie. Mily ideges lettem. Vmi alaplapi OC összeakadt egy másik program auto OC-jával. és ebből 1.52V-nyi feszültségig nyomta a sok okosság. Throttlingolva tartotta a gép ezt a hőfokot, és nem a voltot szabályozta le. Majd szívrohamot kaptam, de megtaláltam a bűnöst és javítottam.
Olyan sok opció van az OC-re hogy pillanatok alatt extrém hőfokot kapsz és még tartja is a rendszer neked bármi áron. -
fairi
őstag
nem mindegy melyik teszt, elég sok opció van. létező legkeményebb a smallFFT+AVX on.
Uj generációban az AVX be van kapcsolva alapból.
De ilyenkor alapbeállításként a blend indul el, ami lazább: ez nem a CPU-t kínozza hanem a RAM overclock-ot!
Hőmérséklet alacsonyan marad. Ahogy olvasom a RAM van 100% közelében. -
nexwo
őstag
V30.3 build 6 (mai napon töltöttem le, mert nemrég érkezett a gép) Biosban csak az xmp profilt állítottam meg a ventiket smart-ra, a két pwm es proci ventiket pwm-re.
Viszont én nem nyomtam órákig, egyszerű a történet:
Kihűlt a szoba, kíváncsiságból indítottam egy stress tesztet és jó volt látni hogy a ventik nem pörögnek be mert elég hideg a környezet. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Trebron09 #31276 üzenetére
ha stabil, annak mindig orulunk
fogalmamnincs,mi a VIN5.
EDC es rokonai. nem problema, ha ki van maxolva, ez az egyik limit, ami megfogja a procit, mielott ellovagolna a naplementebe, elkepzelheto, hogy meg lehet emelni, az alaplaptol is fugg. ha van PBO almenu, es ott talalsz olyan lehetoseget, hogy "MOTHERBOARD", akkor erdemes lehet megnezni a lap mit lo be maganak, es kezi PBO hangolasnal arra az ertekre is jatszani.ha az effektiv orajel leesik, az attol is lehet, hogy magas orajelen ugyan, de lightos kodot futtat. ha terheles alatt latsz a "magas orajel" mellett 1:1 clock : effektiv clock aranyt ( mint a mellekelt kepen ) , akkor nincs problema.
-
nexwo
őstag
Jó is van a télben, szellőztetve volt és prime95 alatt minden venti alapjáraton megy, 100% terhelés és 44 fokos 3900x
4.23 GHz OC nélkül
-
korcsi
veterán
Nem, az a memória vezérlő órajele.
Töltsd le a zentimings alkalmazást, az megmondja az összes érintett órajelet.
-
-
N_A_S
veterán
válasz
hackeeeee #31321 üzenetére
Okés, holnap lehet nekifekszek... bár nem biztos hogy egy RX-480 mellett érdemes vele vesződni.
Egyébként egy 2700X nem lenne jobb a mostani 3500X-em helyett? Kb 10K árkülönbség van a 2 proci között ha aprós árakat nézem. Játékra való felhasználs szempontjából (néha multi)..
Futtattam egy 3DM11-et és nem kaptam valami csúcs pontokat a procira... jó persze nem ez a lényeg.
-
-
N_A_S
veterán
válasz
hackeeeee #31317 üzenetére
Allcore-on vagyok 4.4-en, sajnos a DRAM Calc nem működik kb csak akkor ha B-Die-ra állítom, máskülönben nem számol 3600-on...
Akkor PBO disabled... xfr nem bánt. Egyéb CPU-val kapcsolatos beállítás amit érdemes elvégezni?
Most nyomtam kb egy jó óra CP'77-et és nem volt semmi gond. CPU kb 50%-os kihasználtság mellett, silent venti profil mellett olyan 55C körül max volt játék alatt.
Aida: 6.32.5600, sztem up to date... DualBIOS - igen én is erre tippelek, CPU-Z jól írja ki viszont.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Hát, attól függ mit szeretnél, ha allcore, akkor pbo off. ha mehet a pbo, akkor enabled.
XFR: Semmi, ha pbo, akkor bekapcsolva kell hagyni.
Sub: Ha megvan, hogy szeretnéd használni a procit, érdemes eltölteni vele néhány napot, elég sokat hoz a ramoknak.
Aida: Melyik verzió? Legfrissebb? Lehet dualbios van, és rossz bios-t olvas ki, esetleg.
-
Chaser
legenda
épp ezért mennék alá feszben - és saját esetemben mindig megyek is - , és akkor tuti nem lesz baja hosszabb idejű nyúzásnál sem
és ha melózol vele hibázás esélye is minimális lesz
ha nem akarja kicentizni az ember, és elkönyvel 1-200mhz-cel kisebb órajelet akkor minden leegyszerűsödik
tegnap láttam életemben először 3600-os ramot és if-et saját gépemen ( : utána láttam a 3733-as értékkel is ugyanezeket, de azon már érződik hogy a határon van, feszből is több kell, %-osan pedig semmit nem jelent 3600-hoz képest
ment is vissza, teljesen felesleges - nekem biztos - -
fairi
őstag
válasz
Chaser #31305 üzenetére
Ycruncher teszten néztem, 1,275-1,306V közt ingadozott alteszt komolyságától függően. teszt legerősebb AVX-en is átment, igaz rezegő léccel.
"1,2v fölé hc terheléssel
de inkább alatta céloznám be" ez kb 4,3/4.1 ghz-et jelentene ahogy számolom. egyik CCD nagyon kéri a feszt.
karácsonkor játszok vele.Igazán legtöbb helyen feszültséget írnak, és igazi komoly terhelés alatt szépen 1.3V alá csökken. (pl erősebb AVX) Persze átfolyó amperek a legfontosabbak, de arról sehol semmi info. 1 éve létezik ez a széria vki csak végignézte mi öli pontosan a cpu-t.....
-
joysefke
veterán
válasz
South Velen #31308 üzenetére
nekem sokkal-sokkal dúrvább. azt a 6ms-ot nem veszed észre.
Nálam az event log (kép följebb) tele van olyan eseményekkel, hogy a Realtek adapter resetelte magét (ilyenkor rövid időre teljesen megszakad a hálózat) -
N_A_S
veterán
még nincs kitesztelve csak bootol... lenne még pár kérdésem
a pbo-ról pl... azt mire érdemes állítani?
az xfr-rel kapcsolatban kell e valamit?
subtiming tippeket is kaphatnék esetleg, vagy azt te sem babráltad?Egy észrevétel... az AIDA valamiért tévesen írja ki a BIOS revíziómat, már F60e az első naptól kezdve mióta nálam van, de lehetséges hogy a másodlagos BIOS-t olvassa ki. Te tapasztaltál ilyet?
-
joysefke
veterán
válasz
Erdei88 #31303 üzenetére
Még egy infót, nem az ethernet csatlakozót pingelted, hanem a routered. Nem értem az összefüggést
Mégis mit pingeljek a loopback adaptert? A default gatewayt pingeltem vagyis a routeremet.
A ping kb 15m-es Cat5E kábelen megy a PC Realtek adaptere és a routerem között.
Ennek alapesetben betonstabil megingathatatlan <1ms -nak kellene lennie. Ha moderált hálózati forgalom hatására ez elmozdul az 1ms-ról akkor valami szar. ha csomagok esnek ki akkor kuka. ha ez naponta többször reprodukálhatóan megtörténik akkor az nagyon dúrva.
Chaser:
Gigabyte B550m Aorus Pro-P, Te kérted... -
Chaser
legenda
válasz
joysefke #31293 üzenetére
aki kérte annak biztos jól jött
fairi
amit toltál az biztos sok, röviden
részemről - tehát ez én vagyok - véletlen se mennék ilyen cpu-nál 1,2v fölé hc terheléssel
de inkább alatta céloznám be
azon a max freket még amit tud levenném 1-200mhz-cel
és így nem halványul a led fénye idővel sem - csak max nagyon hosszú idő múlva, amikor már gombokat ér -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Samsung Galaxy A15, 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest