Hirdetés
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Ingyen kellene, de tegnapra
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Építkezünk 6. rész (2024)
- Arctic MX-4 vs. Arctic MX-6. Melyik a jobb?
- Digitális Állampolgárság Program
- Asszociációs játék. :)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- 🖥️⛅
-
LOGOUT.hu
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
fanti
addikt
Sziasztok!
Jövő héten procit cserélek.
A 2700-as helyére jön a 3700XGigabyte B450 Aorus Pro lapom van, marad is mert nagyon szeretem, F41-es BIOS már befrissítve.
Ez hűti majd.Konfigom többi eleme az adataimnál.
Tuningolni nem tervezem, de ami alapon benne van, azt maximálisan szeretném kihasználni.
Kérnék pár instrukciót is, ha van valami speciális dolog, köszi! -
fanti
addikt
válasz sfknasty #3263 üzenetére
Megnéztem, és nekem az jött le ebből, hogy akár egy 2666MHz-es DC kitt is szépen képes kiszolgálni a 3XXX Ryzeneket, de a 3200MHz-es DC-s kitt meg már több is mint elég.....
Hát ugye most már kezd felnőni az AMD az Intel sok-sok évnyi tapasztalattal kifejlesztett memória kezeléséhez kompatibilitás és sebesség szempontjából is. És feltételezem, hogy a bőséges és fejlett L1-L2-L3 gyorsítótár hierarchia meg beérett, és ritka az az eset amikor a proci a memóriára várakozgat.
-
fanti
addikt
válasz wwenigma #3522 üzenetére
Köszönöm szépen!
Akkor elég volt az, hogy én a PBO-t enabledre tettem? Nem kell az alatta lévő lebontásokat piszkálni? Maradhatnak alapon?
És az XFR esetében sem szükséges testreszabás?
Csak azért kérdezem, mert láttam a BIOS képeid alapján, hogy Te állítgattad, finomhangolgattad ezen funkciókat.
-
fanti
addikt
Na, most akkor erre kéne gombot varrni.
Megjött a Ryzen 3700X pár napja, 2700-ast kivettem a Gigabyte B450 Auros Pro (F41) lapból, az új procit betettem, megkentem egy kis jóféle Thermal Grizzly Kryonaut pasztával, majd rátettem a ID-COOLING SE-214X hűtést, CMOS clear jumper fél percre rövidre zár, majd bekapcs.
Ventik pörögnek szépen, telnek a másodpercek, telnek, telnek, majd egy perc is eltelik, telik az idő szépen, és olyan 100 másodpercre a bekapcsolástól egyszer csak pittyen egyet, és lőn világosság, szépen elindúl alapbeállításokkal. Nagy örömködés után, gyors BIOS settings, X.M.P Enabled a G.SKILL Ripjaws V 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz F4-3200C16D-32GVK memókittemnél.
Save, és reboot.
Szépen indul is!!!
És X.M.P 3200-on!!! Amin eddig még soha ezelőtt...
Hoppá, ez aztán (számomra) baromi komoly előrelépés!!!Windows betölt szépen, AMD-s LinX futtatás, gyors 3 körös 8192MB-os mérettel.....stabilan lefut hiba nélkül.
Elképedek.
Még stabil is?
Majd meglátom a LinX eredményeknél a 400 GFlops !!!! értékeket.....bakker, a 2700 esetében ez 186 GFlops volt.....!!! Hogy lehet ez?
De érzésre is túl gyorsan lefutott ez a 3 körös LinX. Iszonyat gyorsan, és emlékszem rá jól, mert még pár napja a 2700-on kísérletezgettem vele, és olyan 11 perc kellett neki azon, a 3700X-en meg 5 perc 20 másodperc....Létezik ez? Lehet ennyit gyorsulni?
CB 20 is szépen lefut, jó kövér értékkel!
Játék próba (Far Cry 5 és Far Cry 4 ) tökéletesen megy mindkettő.
Majd lefekvés hajnal kettőkor, de egy PassMark.MemTest86.Free.v8.2. tesztet még letöltök, gyorsan pendrájvra vele, onnan boot, és megyek aludni, ez meg had melózzon reggelig.
Reggelre több mint tízezer hiba pirosan!!!
Mi a franc?
Emelgetek voltokat, hiába.
Végén már SOC +0.1volt, RAM 1.44 volt.....de csak szórja a hibákat, de csak ez a PassMark.MemTest86.Free.v8.2 teszt.Elmegy egy nap kísérletezéssel, de semmi változás.
Haragszok nagyon......mi a fene ez?
Mérgemben letöltöm a magboltból a PassMark.MemTest86.Pro.v8.2. progit, igen a PRÓ változatot!!!
Pendrájvra vele gyorsan, és boot.És öregem, hiba nélkül le is fut.....a PRO változat, ellenben a Free-vel.......
Na, ez mitől lehet?
[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
válasz csucsbicep #3757 üzenetére
Gigabyte Aorus Pro B450-el és a 3700X-el semmi gond sincs.
F41-es a BIOS.
Konfigom az adatlapomnál. -
fanti
addikt
válasz Atish19 #3951 üzenetére
Azzal a hűtővel valami nem OK.
Nekem B450-es Gigabyte Aorus lapban van a Ryzen 3700X (XFR+PBO), rajta egy 7 ezres ID-Cooling SE-214X, és még az AMD-s LinX sem kergeti föl 70 fok fölé, pedig amikor mértem még borzalom hőség is volt.....
Vedd le és pasztázd újra a hűtést. Valamit nem csináltál jól, esetleg nem mér jól a lap.....
[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
"Ha tényleg 1,49V-ot is láttál vcore-nál, abbol lehet leszedni bőven."
Azért annyira bőven nem, mert azonnal elkezd csökkenni a hővel együtt a teljesítmény is.
Most próbáltam CB20-al.
alapon a fesz (XFR+PBO) : 4707 pont - 67 fok (eléri az 1.5 voltot is többszöri próbák alatt, de fölé nem megy)
-0.048v : 4649 pont - 66 fok
-0.106v : 4597 pont - 64 fokHagyom is alapon.
-
fanti
addikt
válasz SECTORnooB #3969 üzenetére
Igen, ez egy sokismeretlenes egyenlet....
Már önmagában a mérőeszközeink (szoftverek) is ahány, annyiféle értéket ad.
Erre jön még a Windows 10 is, ami párnaponta frissülget.
AMD csipszett drájver, BIOS....Néha magamon röhögök, hogy én is itt méricskélek, fórumozok, elemzéseket olvasgatok, YT videókból okulok.... holott munkára meg játékra van a gépezet, de pont ezt a kettőt csinálom rajta a legkevésbé
Megyek is FarCry New Dawn-ozni.....de csak holnap után, mert az az egy olyan játék van amit szeretek is, viszont nem is fut mióta bekerült a 2700 helyére a 3700X.....pedig még újra is tettem ezt a játékot, de mégsem indul el. Mármint a magbótos 1.0.2-es verzióm van, úgyhogy megrendeltem Alzáéktól akciósan, mert 1.0.5-ös patch is van már rá, csak a magbótosra nem megy föl.....eredeti kell neki....
-
fanti
addikt
válasz Atish19 #4024 üzenetére
Na, örülök, hogy megoldódott ez is! Látod, annyira új még minden, hogy a szoftveresek sem készültek még föl, és a monitorozó progik gyakran fals értékeket dobnak.
Hát, az igazság az, hogy az MSI lapokat én nem ismerem, de szerintem lesz itt olyan aki megmondja a frankót.
Illetve úgy is majdnem hetente jönnek BIOS-ok, bizonyára javítanak sokmindent szép sorban.
Neked vannak Noktua ventilátoraid ugye? Milyen típusok?
-
fanti
addikt
válasz szasanyi #4057 üzenetére
Megmondom az őszintét.
Játékok alatt semmit nem vettem észre!
Azért az a Ryzen 2700 egy brutálisan erős proci, még alapon is röhögve kihajtja a GTX 1070 Ti - t.
A játékaim meg sem tudták böfögtetni rendesen a Ryzen 2700-ast....Meló alatt viszont nagyon jelentős a változás. Ott tud domborítani a 3700X! Olyannyira, hogy most még az ámulok és bámulok szakaszban vagyok.....
[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
Na, ha akartok egy komoly hűtést olcsó pénzért venni, akkor segítek.
Ez lehűti a szénné húzott 3900X-et is.
Én is rendeltem egyet.
-
fanti
addikt
válasz Hardstyler01 #4082 üzenetére
Tudod, onnan gondolom, hogy én Gigabyte Aorus B450 Pro lapban váltottam 2700-ról 3700X-re.
És biza voltak instabilitási gondok a felálló windowsal, pedig a legújabb csipszett driver rajta volt.....Utána a 3700X-el is mégegyszer feltettem ugyanazt a csipszettdrájvert és rendbejött minden egy csapásra!
-
fanti
addikt
válasz Atom_Anti #4094 üzenetére
De hiszen a 3600X kimaxol egy RTX 2080-ast!
2019 közepe van, azaz ne az egy magos 5-6GHz-eket várjuk már csakazért mert egyes régi játékmotoroknak az kéne.....
Nekem az előző processzorom, a Ryzen 2700 minden játékomra bőséggel elég volt alapon.
A 3700X meg (XFR+PBO) maga a kánaán....a GTX 1070Ti-m meg sem tudja böfögtetni. -
fanti
addikt
Mennyit rugóztok ezeken a szaros memóriákon....
Vegyetek valami Aegis 3000-es, vagy 3200-as kittet és használjátok azokat a kurva gépeket már végre!
-
fanti
addikt
Mármint én?
Nem, nem is arra vettem, inkább filmeket vagdosgatok rajta, olykor meg játszok is.
Tartom azt a véleményemet, hogy aki játékgépet épít annak a 3600 vagy 3600X kell. Esetleg a 3800X még lehet alternatíva.
És NEM KELL méregdrága baromigyors memória, 3200 felett pici különbségek lesznek.
-
fanti
addikt
[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
Igazad van, meg is követem a kísérletező kedvűeket és a pontvadászokat.
Én ennyivel megelégszem:
3700X (XFR+PBO)Számomra ez elegendő.
Viszont ez stabil is.
-MemTest 86 V8.2 Pro teljes 4 kör
-LinX (AMD) maximálisan adható memória (~28GB), 10 kör
-Far Cry New Dawn több órányi játékEz így nekem jó.
[ Szerkesztve ]
-
-
fanti
addikt
Nos, így egy hét tapasztalata alapján gondoltam írok egy kis tapasztalat-szösszenetet.
Előzményként annyi, hogy Gigabyte B450 Aorus lapot használtam (BIOS41), és egy 2700-as Ryzen volt benne, egy ID-Cooling 214X alatt, TG Kryonauttal kenve, és memória gyanánt meg egy 32GB-os DDR4-3200-as G.Skill Ripjaws V (F4-3200C16D-32GVK) volt használva, valamint mindkét M.2-es slotban volt NVMe-s SSD, nevezetesen egy Samsung PM961 1TB és a másikban meg egy Toshiba XG6 1TB-os példány.
Minden szépen és gyorsan működött.
A memória sajnos csak 2933MHz-en futott atomstabilan, viszont ott elég agresszív időzítésekkel ment, úgyhogy az Aida mindhárom rá vonatkozó teszt értéke elérte a 45 GB/s-ot, úgyhogy ezzel is nagyon elégedett voltam végső soron.Majd a Kislányom megkapta a 2700-as Ryzent a gépemből, én meg egy 3700X-et tettem a helyére.
Csináltam egy jumperes CMOS cleart a biztonság kedvéért is.Tapasztalatok a 3700X-el:
-Majd másfél percig várakoztam a bekapcsolást követően, mire pittyent a BIOS és elindult az új procival a lap.
Ezt azért írom le, hogy ha más belefutna ilyesmibe, akkor ne ílyedjen meg, legyen türelmes.
Természetesen ezt csak a procicserét követően csinálta egyszer, utána már a normál, bekapcsolást követő 5-6 másodperc után pittyent, és töltötte a rendszert.-Annak ellenére, hogy egy naprakész Windows 10 Prof rendszerbe ült bele az új processzor (amin a legújabb csipszettdriver is telepítve volt) még is picit furán viselkedett mindaddig a pontig, ameddig újra föl nem tettem ugyanezt a drájvert. Onnantól kezdve viszont minden a megszokott módon, stabilan üzemelt. A két SSD is tökéletesen ment.
-Nagyon érdekesnek tartom azt, hogy minden játék is szépen elindult és hasított is ahogy kell, egy kivételével.
A Far Cry New Dawn magbolti verziója (1.0.2) nem indult el, pedig a 2700-n előtte vígan futott! Elkezdett betöltődni, majd nagyjából fél perc elteltével abba is hagyta a működést és a feladatkezelőből is eltűnt, azaz kilőtte magát.
Sokat próbálkoztam vele, még újra is telepítettem, de hiába. A hibajelenség megmaradt.
Megvettem jogtisztán az Alzáéktól, és úgy azt föltelepítettem, és úgy már az 1.0.5-ös verziót is föltette a játék magára, onnantól kezdve hibátlanul fut!!!
Ebből arra gondolok, hogy a magboltos 1.0.2-es verzióban lehet valami olyan kódrészlet, ami felismeri azt a processzort amin futtatják, és mivel az 1.0.2-es ez év februári talán, ezért nem találhatta meg a 3700X-et természetesen, azaz nem tudta beazonosítani, ezért lépett ki, ellenben az 1.0.5-ös változattal, ami viszont szépen működött és működik azóta is. Ez puszta feltevés a részemről, de más logikus magyarázatot nem találtam erre az esetre.-Az IF valami eszméletlen jól sikerült, mert a memória kittem (F4-3200C16D-32GVK) X.M.P-vel gond nélkül indult is!
Ez azért is szép teljesítmény, mert ezt ugyanez a kitt anno az Asus Maximus Hero VIII-as (Z170) lapban egy i7-6700K társaságában sem tudta megtenni, csak akkor amikor a legutolsó BIOS-t kiadták.
De visszatérve a 3700X-hez, a saccoldával behangolgattam 3266MHz-re 1.4v társaságában, és tökéletesen megy azóta is.-Kihajtja kérdés....a GTX 1070Ti-met már az alap 2700 is kihajtotta az újabb és normálisan megírt játékokkal, a 3700X meg ugye....kipipálva a játék része.
-Meglepő volt látnom, hogy az AMD-s LinX GFlops értékei a duplájukra emelkedtek a 2700 után....ez valami elképesztő gyorsulás. És ez előjön lefutási időben is, az is feleződik. Hihetetlen, de ez van.
Hőmérsékletek esetében (XFR+PBO) viszont senkinek nem ajánlom a gyári 3700X hűtésének használatát hosszabb távon, hacsak nem akar megbarátkozni a 90-95 fokos értékekkel. Még nálam az ID-Cooling 214X-el és a TG Kryonauttal is megnyalja a 70 fok alját egy kemény bencsmárk, vagy akár egy kimaxolt Far Cry New Dawn alatt ezekben a meleg napokban.
Most mondhatjátok, hogy sokat segíthet -0.1v offset, de ez teljesítmény csökkenést is hoz sajnos, teszteltem.
És ha valaki AllCore tuningra adja a fejét, akkor meg elengedhetetlen egy nagyon jó hőközlő paszta, és egy komolyabb hűtés használata (dupla tornyosak sok hőcsővel előnyben). Valamint fontosnak tartom a jól szellőző házikót is, pláne ha valami brutális fűtőerőmű izom VGA van a gépben!És én azt gondolom, hogy NEM KELL X570-es lapot vennie hozzá senkinek, akinek legalább egy B450-ese van, az X470 meg már csak bónusz!
Mi több, nem is ajánlom senkinek a drága X570-eseket, és hogy miért nem?
Pusztán azért, mert az AMD ezt az AM4-es foglalatot a jelek szerint a következő processzor generációjában elhagyja. És ez ugye nem évek távlata, hanem jövő ősszel már a 4XXX-es Ryzeneket fogjuk csodálni, de azoknak meg már (sajnos) új foglalat is kelleni fog, azaz új alaplap is. Ezért érzem én kissé pénzkidobásnak ezeket a túlárazott, miniventilátoros X570-es alaplapokat erre az egy évre, pláne azokat amik ilyen 100.000 Ft.-ot meghaladó árban vannak. De persze ez csak az én magánvéleményem, ajánlásom ha úgy tetszik, hisz mindenki azt vesz ami tetszik neki természetesen.Egy biztos.
Én egy maximálisan elégedett Ryzen 3700X felhasználó vagyok, a Kislányom meg ugyanilyen elégedett a Ryzen 2700-as procijával, ami ugyanolyan alaplapban dolgozik mint az enyém[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
válasz SECTORnooB #4340 üzenetére
CPT.Pirk , SECTORnooB
Mondjuk én nagyon örülnék annak ha maradna az AM4, mert akkor, és csakis akkor nyernének értelmet az X570-es lapok!
Szerintem sem indokolja semmi sem a váltást, teljesen rendben van az AM4 úgy ahogy van....csak tudjátok az Inteles beidegződés már paranoiássá tett....(LGA 1156, 1155, 1150,1151 v1, v2, v3) holott mindez megvalósítható lett volna a 1156-on 10 éven át.....mindössze tervezés kérdése lett volna.
Ja, és ha már itt tartunk, a nagy grínpísz meg a környezetvédők miért nem baszogatják az intelt ezért?
Hiszen mennyi iszonyat hulladékkal ajándékozta meg a környezetet az intel? ha már csak a kidobált alaplapokra gondolok, és másra nem is..... -
fanti
addikt
válasz Foglalt név #4420 üzenetére
Kiegészítés:
-Béta BIOS-t NEM használok!
-Vissza nem térnék Intelre akkor sem, ha alámennének árban az AMD-nek minden tekintetben. Elavult, régi alapok, patkolt, foltozott, lukas, stb....és magával az Intel hányingert és undort keltő aljas húzásaival sem tudok azonosulni.
Pedig Asus Maximus Hero VIII-at (Z170) és Pioneer által delidelt i7-6700K-t (allcore 4.5GHz, uncore 4.3GHz) cseréltem le. (mondjuk Asus Maximust sem veszek többet, mert baromira túlárazott)[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
Esetleg próbáld meg uninstallálni a csipszett drájvert a RevoUninstaller free változatával.
Az rendesen leszedi azt amire ráengeded, és külön figyelmet szentel a registry-be "véletlenül" ott ragadt kulcsoknak is.
Utána reboot, és tedd föl ismét, hátha....pl. MSI Afterburner win10-es alap uninstall után meglepő, hogy mennyi registrykulcs marad ott.
Egy esetleges videokártya csere esetében ez rengeteg hibalehetőséget rejthet magában. -
fanti
addikt
Aki kapja, marja : 3900X
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Háztartási gépek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Mozgásban a PC-s kiadás
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Suzuki topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Túra és kirándulás topic
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest