- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
pckownz
őstag
-
Chaser
legenda
válasz
pckownz #30298 üzenetére
elállással visszadobnám
egyébként érdekes, nekem is ez van
hynix dr, de én tavaly nyár elején vettem őketszerk:
sajnos 2133mhz-en nincs értelme járatni őket együtt, az már jelentősen visszafog sok mindent
tegnap is rászántam bő fél órát zen2-ram órajel kombókra, 3000@cl16 már igen kellemes, de 2666 alatt igen kellemetlen a végeredmény
afölött meg adott sw függvénye hogy hoz-e érdemit -
Chaser
legenda
válasz
pckownz #30293 üzenetére
"Ahogy nezem Aidaval, az uj kit dualrank hynix, amig a regi single rank samsung... Szerencsere centire ugyan azt a ramot rendeltem, lehet ebbol gond?"
te magad mondtad el a gondot
vagy 4x sr, vagy 4x drszerk:
Géjza
nem jött pm, reggel töröltem, sajnálom
nem az én msi-m volt hanem az alzáéén csak átadtam volna ha kell vkinek
-
Géjza
őstag
Gondolkodtam én is az 5800-on, de elég lesz nekem az 5600 is, megvárom.
Igen, ACC részben optimalizálatlan, viszont kőkemény szim, ahol a sok AI miatt rengeteg fizikát is számolnia kell a CPU-nak. 1440p-ben Med/High graf beállításoknál rahedli AI-val (26) GPU lazázik, nem megy 100-on, de a CPU core-ok sorozatosan felkoppannak allcore 4.4GHz-en is. ACC nagyon bírná az 5xxx-ből bármelyik CPU-t is.
Aki ACC-re gyúr, arra van rákattanva, annak egyértelmű az irány (ha a pénztárca engedi). És mivel 4 core fölé nem skálázódik (és abból is az egyszálas brutális teljesítményt szereti), ezért 5600x is is bőven jó hozzá. De ez egy rétegjáték, más, inkább GPU limitált játékokkal sokkal-sokkal többen játszanak.
-
Ma volt Alzán 2 darab 5800X, laza 180 ezres áron. Jött az értesítés, megnéztem, a következő kattintásnál már nem volt. Szóval annak érdemes felváltani, aki bír!
Jó, az ACC egy fostalicska optimalizáltságú cím, ezt szögezzük le, megvan nekem is, pont ez volt az egyetlen game, ahol volt érdemi előrelépés. Egy PCARS2 már negyed ennyit sem profitált a váltásból, egy Chernobylite szintén nem, de egy Metro Exodus se nagyon. BFV volt még, ami lépett előre egy keveset.
-
Géjza
őstag
Gondban akkor lehetsz, ha kőkemény CPU igényes játékra gyúrsz (30 AI iszonyat nyírja a CPU-t még 2080Ti mellett is):
[link]25-30%-kal több fps-t köhög ki az 5800x, mint a 3600.
Ha gpu limites játékokkal nyomulsz, akkor kb mindegy a CPU egy bizonyos szint felett, valamelyiknek meg az aktuális top CPU sem lenne elég.
Valakinek érdemes felváltani, valakinek nem.
-
pckownz
őstag
Barmi tippetek lenne az alabbira?
Msi B450 gaming plus max, 3900X
Most kapott meg egy ram kitet (2x F4-3000C16D-16GISB GSkill Aegis), szal 4 rammal nem hajlando sehogyan sem bootolni a gep, ha nem alap 2133mhz orajelen vannak a ramok. Se xmp, se kezi allitas. (Memory TryIt csak elbaszott ertekeket dobal, natur 3000mhz cl16 nincs)
Azert ide irok, nem a ramos topikba, mert a cpu led vilagit a lapon...Ahogy nezem Aidaval, az uj kit dualrank hynix, amig a regi single rank samsung... Szerencsere centire ugyan azt a ramot rendeltem, lehet ebbol gond?
-
-
prolad
addikt
Sziasztok
Kinek mi a tapasztalata Ryzen 5 3600 órajel/feszültség értékekkel? Tegnap pixit játszottam vele, látom még mindig szereti nagy feszt adni magának (teljesen alapbeállításon 4Ghz allcore loadnál 1.35V).
Vannak jól bevált értékeim 3.4-3.5Ghz-re,de itt már van mellette egy viszonylag erős kártya (2060)+lesz vele játék bőven, szóval ennyire nem szeretném lektorátozni.
Egy picike ITX házban van, a hűtés elbír vele de terhelés alatt jó lenne egy picit csendesebb működés. -
joysefke
veterán
válasz
wwenigma #30281 üzenetére
Nem tudom miért priorizálják a gagyesztán konzolokat a processzorok elé. Konzol SoC-on alig van hasznuk ráadásul egy konzol SoC alapanyagából jó pár RyZEN 5000 vagy akár Epyc kijöhetne.
Mintha nem lenne 5-8 évük a nextboxot és PS-t gyártani. Nem futnak azok sehova. Procit viszont addig lehet jól eladni míg a versenytárs a földön van. Addig kell
ütnirugni -
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Gyuri27 #30282 üzenetére
Ami van és drága, nem hiszem hogy azert draga mert AMD dragan adja...egyszeruen megemelték a kereskedők a nagy erdeklodes miatt a Zen3 árakat majd utána emelték a Zen2-t...
A polcon szerintem van boven Zen2 mindenhol. Zen+ -t meg tolni mikor mar 2 gennel vannak elotte...hát nahh..
-
kecsawi
senior tag
válasz
zsintai1987 #30277 üzenetére
P.280 biostól támogatja, frissítened nem kell, (3700x- P5.80) "AMD Ryzen 1xxx series CPUs are able to boot up with all BIOS versions."
-
zsintai1987
tag
Üdv! ha van egy Asrock Fatal1ty AB350 Gaming K4 lapom, és BIOS updatelem hogy menjen rakta a 3700x, akkor utánna még működni fog benne az 1600x? Vagy ha felrakom a 3k-s biost akkor téglázom és csak az új procik fognak menni
-
Géjza
őstag
válasz
Chaser #30271 üzenetére
Még csak agyalok, hogy mi legyen. 3600-ról leváltani nem fogok, az szinte biztos. Vagy marad a mostani és felmegyek majd 5600x-re vagy átmegyek mostanság intel vonalra. 3100 vékonyka lenne nekem pont akkor, amikor az évben leginkább ráérnék nyúzni a gépet.
Jó áron van az MSI-d, nekem elég is lenne (giga gaming x volt elvileg a célpont). Meddig tartják?
-
Chaser
legenda
nem kell ezt túlgondolni, 5xxx árak tudásuk függvényében reálisak - ettől független örülnék ha feleannyiért adnák nyilván -
egyszerűen nincs belőle, és fogynak ki a 3xxx-ek is, nincs zen2 sem megmaradt készletektől eltekintve
és egy 85-90e ft-ba kerülő 3600 helyett én is inkább vennék egy 10400-et, az igp-s verzió és egy értelmesebb vrm-es b460 lap 90e-ből megvan, ez azért nagyon nem mindegy
de ez csak egy átmeneti gond, pár hónap és rendeződik, nem a mari nénis vásárlásokon múlik az amd jövője, ezzel ők tisztában is vannakGéjza
használttal nem matekozok, az egy egyedi ajánlat
de ha z490 lap kell, 47e ft-ért az msi z490a-pro rendelésem még él alzánál
ha valamire megveszed a 2 hónapos visszaküldési lehetőséget, nincs benne semmi etikátlan, szép is lenneazért fizettél plusz pénzt
ha nem élsz vele, alzának talált pénz
ha élsz vele, akkor aktuális ár -10%-áért eladják felbontottként, így sem jönnek ki rosszul
ezt a lehetőséget ők ajánlják
de egyébként egy 3100 ára ha megfeleződne is - ami nem történik meg - mire befut az 5600x, akkor sem hatalmas bukta, de reálisan nézve 30e-ért egy-két nap alatt akkor is el lehet adni - -
R3laX
addikt
Én bevállaltam még 1 hete a nem hivatalos 1.1.0.0-át B450-E-re, az teljesen hibátlan stabil volt 3600X-el. Aztán közben felrakták a hivatalos oldalra az 1.1.8.0-át. Mivel az előző is teljesen jó volt (és ez már hivatalos is) beflasheltem. Jó sok beállítást adtak hozzá frankón működik. Nálam talán még a Latency is javult a ramnál. Ilyen 67.1-ről 65.8-65.9ns-eket dob a crucial-lal. Ennyit a 16 megás bios-ról.
Ez a settings már úgy ment: [link]
Durva, hogy most 6000MHz-ig lehet a ramot állítani. CL16 4000-en még 2-vel ezelőtti bios-al is lement az Aida teszt, de ugye nyomottabb eredményekkel. Oda már kéne a 2000-es FCLK@5600X -
ASUS kidobta a hivatalos oldalára a beta bios-t B450-F Gaming-re is. Még a végén lesz ebből valami. Most már csak az 5800X érkezhetne meg Alzára, vagy bárhova, ahol nem 200+ ezer forintot szeretnének kérni érte.
-
Géjza
őstag
válasz
Chaser #30257 üzenetére
10600k-ból van fent egy pár napos 80 alatt aquából (nem sufnikamucég gari nélkül). Emellé egy 50-60k-s z490-es lap kell, aztán fel 5GHz-re és ütné a mostani konfigom. Ehhez alig kellene valamit hozzátennem, ha eladnám b450+3600-at.
5600x: legegyszerűbb, legjobb megoldás lenne, de ki tudja mikor lehet belőle valami. Télen sokkal több időm lenne szimezni, emiatt legjobb lenne minél hamarabb lépni.
C terv: akár ez is lehet, mivel 3500x kevesebbet fog veszíteni értékéből, majd ha normalizálódik a szitu, míg most brutál áron alá lehetne verni 3600-nak (aquában mára 95k-ra ugrott fel...
).
-
chopin42
őstag
A készlethiány egy ilyen dolog. Meg amúgy valami nem lesz jobb attól, hogy a konkurencia nem kapható/drága...
Mindenesetre az AMD nem a vöröskereszt, ha valami fogy, mint a cukor, nem fog árat csökkenteni. Akik meg azt vízionálják, hogy direkt tart vissza készleteket az áremelés miatt, azok nem értik a piacgazdaságot, meg a kereslet-kínálat elvét. Szimplán arról van szó, hogy a tsmc gyárt az amdnek 7nm-en ps5-öt, xbox akármit, rx6000-et, ryzen 5000-et, emellett még gyárt ryzen 3000, rx5000 cuccokat. Nyilván a konzol az elsődleges prioritás, ha abból kifut a nagyja az ünnepek előtt jön az újjabb ryzen/rx6000, aztán ha ezekből eleget tudnak szállítani akkor jöhet a többi cuccra nagyobb kapacitás. Meg a vásárlóerő SOHA nem volt ilyen mértékű, egész évben bf szintű felvásárlás folyik (Amerikában). Pl a 7nm desktop apu-kat sem azért nem árulták, mert sajnálják, hanem azért, mert elvitték az oem-ek a keveset, amit a 7nm kapacitás biztosítani tudott, és végül oem only lett, hogy tudjanak gyártani desktop cuccokat.
Kb így látom az elmúlt hónapok híreit követve. Nincs olcsó ryzen, de akinek van gépe, az ne is most frissítsen, hanem fél év múlva. Ha akkor is olyan drága lesz, tud gyűjteni, ha pedig olcsóbb, feljebb tud lépni. Aki új gépet akar, az szívta meg (ahogy már írtam), voltam ilyen helyzetben a mosanival. Kicsit később, kicsit drágábban, de lett gép. -
fanti
addikt
Hát, srácok...az már a vég amikor az AMD Ryzen topikban Inteleket ajánlanak és többen reális alternatívaként említik a "kurvadrága és csupabiztonságilyuk zabagép" Intelt.
Tény, hogy az AMD-nek elgurult a gyógyszere árazás ügyben.
Nincs ZEN3, ami meg van az kifizethetetlen kategória...annyit már bocsánat, de nem ér, amennyiért most adnák...
Van helyette ZEN2, bár a várakozásainkkal ellentétben nem lement az ára, hanem pont jól föl...így az Intel azzal hogy semmit sem csinált, elérte azt, hogy visszakúszott szépen a reális alternatíva kategóriába...sőt mi több, lassan baszki jobb ár/teljesítményt ad mint az AMD, de legalább is ugyanolyat. És ehhez csak hagynia kellett, hogy az AMD agya elboruljon a profitéhségtől.Igen...elkezdett az Intel szépen visszalépkedni a régi trónja felé...az AMD asszisztálásával...
És itt nem a technológiákról meg az architektúráról beszélek, hanem arról, hogy Mari néni szeretne az onokának venni egy Rájzenes gépet játszani, és fingja sincs semmiről, csak azt látja, hogy a boltos szaki mutatja neki, hogy ugyanazt a teljesítményt ugyanannyiból megkapja Intel papáéktól is, és az VAN IS KÉSZLETEN, még alsószarfalván a sarki zugkereskedésben is dögivel...
-
CJ4567
nagyúr
válasz
BerserkGuts #30261 üzenetére
És ezt a grafikont hogy érem el?
-
BerserkGuts
addikt
válasz
CJ4567 #30188 üzenetére
Na ha már BFV ott bármi balul sülhet el elég hozzá egy rossz beállítás is vagy régebben peccsenként változtattam mire megtaláltam a jó beállítást volt amikor egy időben dx11 kellett aztán dx12 aztán vissza dx11 az ultrát el lehet felejteni rajta csak laggolást okoz és lassul a játék csinált róla videót Shraud is és még csak nem is néz ki jobban tőle a játék homályos elmosódott texurák.
Ez a kihajcsaeé már elcsépelt régi gondolkodás mód el lehet felejteni.
Remélem annyit tudsz a dolgokról hogy elsősorban a cpu, gpu, ram, ssd összhangot kell eltalálni ebben egyedüli a BF széria
de itt még mindig nincs vége egy multinál ott van még változónak a interneted minősége vagy alaplapon lévő hálózati eszköz minőségemert van benne egy nagyon jó frametime grafikon ami cpu, gpu párost mutatja milyen összhangban van és egyszerűen látni rajta ha kileng több mint 12ms bármelyik cpu vagy gpu de inkább cpu-val van a baj akkor valami nincs jól belőve pl lehet az oc is. Az a jó amikor sima egyenes vonalat látsz amilyen a monitorod frissítési ideje pl60Hz=60fps
itt meg vannak a problémás esetek amikor ugrál fel le az fps és 60ms-os laggolások vannak így ne nézzen ki mint a jobb és bal oldali a középső a jobb -
Chaser
legenda
válasz
Televan74 #30258 üzenetére
itthon a pcx sztárolta be, és valóban jogos, adott árért nagyon is jó volt - volt az 60e alatt is -
nem vártam semmilyen árnövekedést 3xxx terén, de csökkentést sem, nem hagyhatháküresen az 50-100e ft közti rést - fogjuk rá, hogy 50e lenne a 3500x -
hiány lett, ennyi
10400-at fentebb kifejtettem, sztem milyen esetben éri meg, és milyen esetben nem, azt meg mindenki maga tudja neki mi a fontos
én nem vagyok fanboy, de egyszerűen nem adja ki mért azt vegyem ha később valószínűleg kell erősebb cpu, de jóval nagyobb fogyasztás az meg nem - és mondjuk nem akarok lap+cpu-t is cserélni, bár az is egy opció - -
Televan74
nagyúr
válasz
Chaser #30253 üzenetére
A lónak azt a bizonyosát! Az emberek elhitték az influencereknek hogy mennyire zsír a 3600 -as, részben igaz is. Nagyon belehúzott az AMD. Intel -t is viszik,de úgy látszik hogy a 10400 -ból van bőven, mert eddig nem azt vitték. Ha valaki nem AMD fanboy,akkor remek választás. 5600X drágább lett, így várható volt hogy a kisebb processzorok elkezdenek árban felfelé menni. Most hogy nincs és talán már nem is gyártják a 3000 -es szériát, drágább lett jóval. Fogynak a készletek, de a kereslet irántuk nem apadt.
-
Chaser
legenda
ha most 3600-od van akkor dekkoljon még, aztán 5600x
10600k-val az a baj majdnem 100e, de ugye z lap kell, ami 5x ezer, és ha lesz normál áron 5600x 2x ezer ft-os b550 lapban is deafulton hozza/gyorsabb mint 10600k szétrángatva - de ugye lapod van is -
kérdés mindez mikor lesz kivitelezhető, nem mostanában az biztos
c verzióban felrakod 80e-ért a 3600-ost, úgy látom lassan kezdik az aprós árak lereagálni a bolti árakat ( : osztán' veszel helyette 3500x-et - persze amíg el nem száll annak is az ára -, utána majd 5600x -
Géjza
őstag
válasz
Chaser #30253 üzenetére
Aha, oks.
Most agyalok, hogy mi legyen. Nekem fontosabb az egy szálas nagy teljesítmény, mint az általános produktivitás. 6 mag elég is lenne (HT nem számít igazából), amire kell nekem, nem használ 4 szálnál többet az adott játék (+1 kell az oprendszernek, azaz minimum 6 magos kell nekem).
És most van 2 alternatíva:
- A terv: kivárás, amíg nem lesz ilyen csúnya nagy árdifi 3600 és 5600x között és akkor CPU upgrade (ma ment fel az új bios b450 tomahawkra, szóval 5xxx is mehetne már bele akár most is)
- B terv: alaplap, proci ugrik és vagy s1200 alapon 10600k vagy s1151 alapon 9700k (8 nyers mag HT nélkül) menne be a helyére. S1200-es út hosszabb távon használható lenne, mivel gen11 is belemehet majd a lapba, az s1151 inkább végállomás lenne. Kár, hogy 10400-ból nincs K-s verzió (illetve van, csak 10600k-nak hívják).B terv olcsóbban is kijöhet, mint A és számomra (amire nekem kell) mindkét intel proci tökéletes lenne. De 5600x lenne az ultimate megoldás, iszonyat erős egy szálon, kérdés milyen áron és megéri-e. És persze mikor. B terv akár mehetne instant is, A-ra várni kellene (mondjuk 3600 allcore 4.4GHz-el azért ki lehet még egy darabig húzni). Fogyasztás nem szempont.
-
Chaser
legenda
115-116e ft-on nyitott alzán az 5600x, akkor még lehetett kapni talán 70e ft alatt is kicsivel 3600-ot
vissza kell állnia, mert semmi ellenfele nincs az intel 10400-aknak, 3500x reálisan nem ellenfelük, csak 6 fizikai mag, virtuális szál nincs
mostani ft mellett azért 60e ft alatti 3600-okra már nem kell számítani - sztem kisebb intelekből vettek egy jó adagot még jobb ft mellett, azért nem emelkedett még az áruk - -
Géjza
őstag
Árkülönbség mennyi volt a legelején 3600 és 5600x között? 110k dereng nekem 5600x-re, mikor még a 3600 70k körül volt 1 hónapja. Várható, hogy ez a kb 40k áll vissza, majd ha normalizálódik a szitu vagy marad ez a plusz 60-70k (90 vs 150-160k)?
-
Chaser
legenda
64e-ért vettem tavasszal alzán drágán a 3600-ost, most 57,5e a 3500x...de közben 90e lett a 3600 - na jó, az x és xt is annyi ( : -
kinti árakat nem nézem, 5xxx árakat már nem nézem, azt nézem amit lehet még itthon kapni
itthon még van 3800x/xt 120-125e-ért, 3900x ára sem rossz - 155e ft-tól -
de legalább lett sok jó lap, áruk sincs elszállva, és már kinéztem egyet korábban, de egyszerűen nem tudok dönteni, annyi jó van 27-50e közt is
na cpu-nál nincs ilyen gondom ( : -
hokuszpk
nagyúr
válasz
South Velen #30237 üzenetére
hatja gondolom ha visszakovetnenk, ugyanoda lyukadnank ki, azaz mindenki egy helyrol vette at.
csak az a problema, hogy az nem az MSI hivatalos oldala lenne... -
Chaser
legenda
rendernél úgy láttam 8-10%-kal lassabb az 5600x, na de fogyasztásban sokkal jobb, van amiben fej-fej mellett mennek, van amiben 10700k jobb
all core 4,6-4,8-at mehet defaulton a 10700k
én ezt teszem az 5600x mellé, árban ezzel van - lenne - pariban, illetve 10700k lenne drágább, sima 10700 olcsóbb
lapot meg most hasonló árast nézek, nem mintha a b550m s2h nem lenne elég 5600x alá, de legyen dizájnosz' :d
valaki linkelte intel topikba mennyit eszik az 5950x full load saját méréssel, na akkor gondolkoztam el, hiába volt kotsog' az amd, de ne legyek a magam ellensége hogy rövid távon jobban érezzem magamHSM
kezdetben nem is sokat menne, csak tanulom covid/tél alatt, aztán meg ki tudja a jövő mit hoz, tényleg kell-e sokkal kraftosabb cpu, amd oldalon ez adott lesz jó fogyasztás mellett
pont ez az, hogy még a finomhangolás lehtőségét is elvennék a másik oldalon, csak mert non-k, hiába veszek z lapot is? ez így nagyon nem jó
de! ha valaki intelezne, nem töröltöm még a kb 47e ft-os msi z490-a pro lapot, tesztekből úgy láttam derék, még 10900 all core maxot is tudja éppen ha kell, alzánál lehet átvenni személyesen, számlát elviekben át tudom írni - nyilván bf akció volt, már drágább, pm ha érdekel valakit -
oszt' nem offolok tovább, mert szétverik a pofámat - jogosan ( : -
oszt -
HSM
félisten
válasz
Gyuri27 #30242 üzenetére
Játékokban alig van különbség tempóban, mivel ott nem limitál jelentősen a 65W TDP. Nem csak én állítom, meg is mérték. Lásd: [link] .
#30243 Chaser : Vágásnál full terhelésen nagyon mennek a Zen-ek, ott azért van előny bőven a 7nm-el, főleg, ha finomhangolod. Lásd pl. a 3600-asom, BOOST nélkül brutális takarékosan futtatja a Cinebench-et pl. [link], jó tempóval.
#30244 tusi_ : Ez tény, az 5800X kb. minden téren veri a 10700-akat. Behozták a lemaradást, ebben egyetértünk.
Viszont az árazása jelenleg elég kabaré, a másik oldalon a 10 mag pedig ismét versenyképes vele, és még jóval olcsóbb is jelenleg.
-
Chaser
legenda
vágáshoz lesz, jó lenne hozzá intel is, amd is, felcseszett ez a "van" 5xxx dolog, gondoltam akkor veszek van 10700-et
de ami tesztet találtam csak egy tpu-s van
ott bizony multi cb20 alatt zen 3600 szint ha akörüli fogyasztása van, 4,7-re fixált órajelekkel már 5000 pötty környéke - 3800x szint - , no de a fogyasztás is durván megnő hozzá - topikban is ilyen eredményeket láttam, lehet használni alapon kis fogyasztással, de akkor a teljesítmény is olyan -
itt egy kis "leírás" arról a bizonyos 65w-ról..tud az annyi lenni, mint bármelyik kraftos cpu, kérdés akkor mit ad cserébe
emiatt gondoltam akkor jobban járok most egy 3500x cpu-val, aztán majd mikor egyszer kapható lesz 5600x/5800x akkor cserélhetek, 3800x sem lenne rossz választás, sőt, de valahogy ugyanolyan áron venném az 5600-ot, mégha picit lassabb is multiban, fogyasztásban meg jobb -
ezért esett ki a 10700, 10400 pedig a t@knyolás jellege miatt kupak latt, pedig az ár/értékben tényleg jó - ott nem zavarna ha csak maxra fixálnám az órajelet, az elvárja ( : - -
Gyuri27
félisten
"10700 egy valóban tartós 65W-ra limitált CPU, és ebben a módjában hasonló tempót tud, mint az 5600X, hasonló fogyasztással." Egy csutka 10700k nem veri meg az 5600X-t (ott a teszt és egy 10900k se lépi le nagyon) de egy 65wattra limitált sima 10700 igen.
Jaja. Hagyjuk. Fáradj át inteles topikban. Ott ezzel az okossággal te leszel a sztár.
Na ez a nettó flame és trollkodás amit csinálsz. -
-
Gyuri27
félisten
[link] 146 vs 248. Ahogy látom a stressz alatt a rettentő 61 fokot is elérte a proci.
[link] ahogy látom 2080ti-nél egy helyen véggzett előrébb a 10700k mint az 5600X.
[link] 3090 esetén meg a 10900K 10 fps-nél többel nem lépett el.
Szóval ignoráld amit irok. Mert amit te csinálsz az a szintiszta flame. -
South Velen
addikt
válasz
hokuszpk #30228 üzenetére
A kitguru-n is és még sok egyéb helyen ott a cikk, ők is beidézték amit én is. Tehát biztos, hogy volt ilyen állásfoglalás. Azt, hogy azóta kitörölték, én is látom, jót nem jelent, remélem nem visszakoznak..
Gondolom nem MAX-oknál kikerül majd az 1000-2000 széria support az új beta bios-szal.
-
HSM
félisten
válasz
Gyuri27 #30231 üzenetére
Nem kéne erőltetni a flame-et.
Jelenleg ott tartunk, hogy a 10700 egy valóban tartós 65W-ra limitált CPU, és ebben a módjában hasonló tempót tud, mint az 5600X, hasonló fogyasztással. Viszont, amiről leolvad a 30K-s hűtő, az bizony a piros oldal CPU-i, hála a 7nm-nek és vad boost algoritmusnak.
#30232 Chaser : Ez sajnos tény, aki piszkálgatni akarja, inkább K-s CPU-t vesz, így a simákkal nincs nagyon tapasztalat. Nem írtad, mire akarod majd használni, szerintem leginkább attól függ, mi mellett érdemes döntened.
-
Chaser
legenda
válasz
hokuszpk #30225 üzenetére
ez már legyen az ő bajuk
nálam ugyanaz a tróger banda lett mint nv és intel, ha az érdekük úgy kívánja lesz@rják a vevőiket, de hazudni azt megy
viszont valamit vennem kell, ők a - számomra - kisebb rosszakbeef
azt a vonalat egyáltalán nem követem
egy darabig vártam a 4xxx apu-kat, mára talán meg is jelent valamennyi 1-2 boltban :d persze nem a beugró verziókHSM
oké, ez egyértelmű
de a 10700k az nem 3800x ára, az már majdnem 3900x 20-25e ft híján, akkor meg azt venném olyan árkategóriában
non-k 10700 még olcsóbb is pár ezerrel mint a 3800x, 113-4e ft - egy ilyet ütöttem le a z lap mellé -
nem használnám a k-t sem 4,7g fölött, orbitális kazán onnantól
de annyit nem tudtam meg, hogy lehet-e 47-es szorzó alatt tetszőlegesen fixálni a non-k verziót, de tesztekből sem, sehonnan
arra privátban kaptam választ, hogy forrasztott-e mag-ihs közt vagy t@knyolt, mint a 10400-ek, elvileg forrasztott a 10700 non-k
na most ha dekstop pc-m van, én nem fogok winben marhulni, hogy be tudjam szabályozni a cpu-t, arra van notebook..és nem azért vennék z lapot se hogy maxra fixáljam, hanem hogy ne süljön le a vrm és tudjam tetszőleges szorzón/feszültségen használni a cpu-t - nyilván a 47-es szorzó alatt, ha valami indokolja akkor 47-es szorzón, de akárhány tesztet nézek, ott már nagyon éhes, 4,3-,4,4-4,5g, valahol itt lehet az a határ, amikor durván megugrik a fogyasztása -
és tényleg röhej, de sehol nem találtam infot, lehet-e kisebb szorzón is fixálni a non-k verziót - vagy nagyon béna vagyok-
-
Gyuri27
félisten
válasz
Create. #30220 üzenetére
Azt a fogyasztást megnézi egy gémer is. Főleg mikor a 30k-s hűtő leolvad róla. Miközben egy 5600X az esetek 95%-ban megelőzi.
beef: igen azok sincsenek.
Összegezve: nincs 2xxx proci. Nincs 3xxx proci. De nincs 5xxx proci se. Nincs Vga. De kb semmilyen. Mert az 5xx is kifogyott. Nincs konzol se. Xboxból pár darab jut mert a kutyának nem kell. De ps5-ből egy darab nincs.
Nincs ryzenes laptop. Azaz semmi nincs.
Hát nekem ez elég szarnak tünik. -
HSM
félisten
válasz
Chaser #30224 üzenetére
A K-s CPU-kon be tudod állítani, hogy hány magon, mekkora órajelig mehessenek. De ha esetleg ez zárolva is van, a win10-ben beállítható egy globális maximum az energiatakarékossági profilban [link] , a feszt pedig automatikusan visszaveszi a szorzóhoz. És a limiteket is úgy tudom, minden CPU-n lehet állítani.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
South Velen #30223 üzenetére
majd ha megtalalod, akkor a "hivatalos allasfoglalast" linkeld legyszives.
nekem a vccftech cikkeben az elso link, ami az "msi confirmed" szokapcsolatot tartalmazza, perpill igy nez ki :persze lehet MSI kozben levette, csak hat ugyemlexem eleg jo a memoriam, es megsem emlexem ra, hogy a "nem MAX" -ra is igertek barmit.
De azert is logikai ellentmondas, mert a "MAX" -ot pont azzal a dumaval hoztak ki, hogy ""bocsi, ezzel minden AM4 procit is fogunk tamogatni, az eddigi modellek 16MB rom kapacitasa erre sajnos nem eleg."" -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Chaser #30209 üzenetére
"12nm-t sztem még annyira se sz@rják le, azon aprót kerestek a végén"
szvsz tobb egymasbol fakado kerdes is van.
egyreszt a Glofoval kotott "x kapacitast kotelezo megvenni" szerzodes kifutott / ujratargyalasra kerult ? Ha nem, akkor megvan-e mar a Glofonak a frissitett 12nm -e ? Ha igen, akkor arra megerheti a Zen2 magot visszaportolni, olcsoert gyartani es az alsokategoriaban nagy tetelben haszonnal eladni. Mittomen pl. oemek lehet harapnanak ra.
merugye a mondasok kozott az is bennevolt, hogy azertsem lelkesednek, mert az AMD nemtud nagytetelben szallitani.
es ezt kb. most latjuk is, se proci se vga, mert a konzolok elvisznek minden kapacitast is. Ha csinalnanak 12nm -es 6/8 magos Zen2 -t, azt ilehetne tolni irodai meg ilyen tavoktatas/tavmunka gepekhez belepokategorias laposokba ezerrel.
de ezt hamarhamar, amig annyira porog a piac, hogy az Intel -- az ugyan 14nm -es de -- hatalmas kapacitasaval sem kepes kiszolgalni. -
Chaser
legenda
válasz
Create. #30220 üzenetére
ha nem nézi, ha nézi, attól az még adott
ha mondjuk havi szinten csak egy ezer ft-tal drágább a villany, az három év alatt 36e ft, de ha már 2e-rel, akkor 64e - hasamra ütöttem, nyilván annak függvénye ki mire/mennyit használja gépet -
47e körül ütöttem le alzán z490-et nemrég ( : sztem pont ezt az msi-t , z490-a pro
majdnem 100e-ből meglenne 10400-gyelHSM
nagyon egyszerűen
10400 all core órajelen talán 4 v 4,1g amit z lappal fixálni lehet, ha akarod sem tud zabálni
10700-nál ez 4,7ghz, ha ezt kimaxolod bizony már csúnyát eszik ahhoz képest amit tud
személy szerint 4,5g körül gondoltam használni, de a topikból annyi nem derült ki, hogy 47-es szorzó alatt lehet-e mást állítani, vagy csak azt fixálni, azért itt is látszik mekkora az "érdeklődés" az intelekre
beszéltük korábban, jó az intel 14nm, egy bizonyos órajelig, utána zabál
ha most le kell fognom hogy ne zabáljon, akkor nyugodtan vehetek 3800x-et is annyiért, z490 helyett meg b550-et, és később bővíthetem 5xxx/6xxx-re
játék engem már nem érdekel -
South Velen
addikt
válasz
hokuszpk #30222 üzenetére
volt egy hivatalos állásfoglalás, amiben a nem MAX-okra is.
To respond to our users' anticipation, MSI is announcing that all 400 series motherboards, including X470 and B450, MAX, or non-MAX products, will provide BIOS updates later on that can support Ryzen 5000 processors.
Ami helyes is, mert hát minden más gyártónak már sikerült megoldani a 2018-ban kiadott termékeire is
forrás: [link] ezt a cikket találtam elsőre, de emlékszem, sok site lehozta, itt is kiemelik hogy official press release-n hangzott el
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
South Velen #30205 üzenetére
nem, az MSI a "MAX" -ra igert fut meg fat meg a csillagokat az egrol.
-
HSM
félisten
-
Chaser
legenda
válasz
Create. #30217 üzenetére
persze bővíthet, de árnyaltabb a kép ha figyelembe veszi azt a két aprócska kitételt, hogy
1: nem szeretne még egy fűtőtestet a lakásba
2. kiszámolja, mennyivel több úgy a villanyszámla, és mennyivel jön ki drágábban hosszú távon
leütöttem egy z490 lapot jó áron egy 10700-tel, de akármennyi tesztet nézek, az a 8 mag is már bizony keményen eszik
ha meg nem eszik keményen, hanem "65w"-os, akkor zömében még a 3600 is befogja multiban
ez így sajnos nem jó deal - nekem legalábbis -
de ha valaki nem akar bővíteni, elég neki a 10400, lassan kb 3600 árából megvan 10400+lap, az azért nem mindegy, és ott a fogyasztás is korrekt bőven, 3600-tal pariban vanszerk:
Puffocska
biztosan lesznek ilyenek, majd 4-5-6 hónap múlva, mikor legalább már annyi konzol soc-ot legyártottak hogy engedi őket f_ngani az ms és sony ( :
nem azért nem gyártanak kisebb modelleket mert nem akarnak, hanem mert nincs kapacitás
mi gyűlik abból ha legyártottak eddig összesen pár raklap 5xxx cpu-t? ( : mert globálisan nincs -
Puffocska
tag
válasz
Gyuri27 #30213 üzenetére
Én azért nem féltem őket, lesz itt hamarosan újabb, olcsó proci, pláne ha a régi verziók elapadnak majd.
Ez a piac is, mint pl a telefon, árlefölözéses stratégiával működik, emellé jön még a kihozatal javulásának ténye. A verseny miatt értelemszerűen a zászlóshajót kell prezentálni, és azt legyártani, de közben azért képződik "maradék" is, amire ráadásul van bőven kereslet, lásd múltbeli tapasztalatokat.
Ez korábban is megjelent 1600AF néven, vagy akár 3100/3300/3500 jelzéssel. Biztosan lesz itt 5100/5300, esetleg valamilyen 3600AF vagy 4xxxx néven valami, ami betölti ezt az űrt.
Nem fogják kihagyni, túl nagy ziccer, a raktárban pedig különben is gyűlnek már az eladásra váró procik. Már csak a marketing kell hozzájuk -
Chaser
legenda
válasz
Gyuri27 #30213 üzenetére
pedig kiderült hogy bizony ostobaságot csinált/csináltak
konzol soc-okra valami olyat írhattak alá, amikből ők jól nem jönnek ki
itt az eredmény....miket beszélek? nincs itt eredmény, se 3xxx, se 5xxx, se radeonok :d de! xboxból most is jön újabb adag
egyébként a 2xxx már max annak kínálat aki 400-as chipsettel vesz lapot, de aki új gépet akar általában már 500-as lapot vesz - ha nem is mindenki - , oda meg nem jó a 2xxx
ezt már elb@szták, jól kijönni nem lehet
amit tudnak, felválta amikor van cpu-ra kapacitás 3xxx-ből a 100e alattiak, 5xxx-ből meg minden
mindeközben már tényleg megfontolandó intelt venni annak, aki később nem akar bővíteni, mert hatalmas szakadék lett a 10400f és 3600 ára közt, abból már kijön egy értelmesebb b460 lap is
nézzük a jó oldalát, tudod régen hogy volt, na most fordítva van:
akinek a minőség kell megfizeti az árát, minden másra ott az intel...
(((( : -
jeni
félisten
helli!
első próbálkozásom manual módban:
MSi X570,3900X,CMW32GX4M2C3200C16
XMP ki,3600Mhz,1,35V
A bekeretezett egyes részeit nem mind ami nem volt a BIOS-ban azt autón hagytam.
elindult vele a gép,Cinebencch32 lefuttattam.
melyik progival futtassam le,hogy bírja a BIOS egyes beállításokat a memória modulok?
kell még valamit állítanom,vagy innentől egyes értéket vissza kell vennem majd 0,x értékkel egyesével apránként,hogy ha lefagyott vagy elakad akkor tudjam mi volt az utolsó állítás?
esetleg így maradhat.így maradhat?
esetleg érdemes 3733Mhz vagy 3866Mhz-t kipróbálni?
a Dram PCB verzión értéket honnan olvassam le vagy azt hagyjam?kíváncsi lennék a CM32GX4M2Z3600C18 modul KIT esetén mit tudhat alapon az XPM bekapcsolásával MSi értékekkel autó módban?
-
Bib
őstag
És ezt a AGESA ComboAm4v2PI 1.1.0.0 BIOS-t érdemes feltenni még a 3000-es procikhoz vagy ez már az 5000-eseknek szól?
-
Gyuri27
félisten
válasz
Chaser #30211 üzenetére
Meglátjuk. De be fog dögleni a 3xxx. Nem lesz annyi amennyi kéne. Az 5xxx drága.
Így vagy kapacitást emelnek. Amit ugye nem fognak tudni. Ezért nem fognak 3xxx-5xxx vonalon árat csökkenteni.
Az olcsóbb szegmensben meg mindenki bandukol intelt venni.
Ha ez jó az amd-nek csinálják. De Lisát eddig nem egy ostoba tyúknak ismertük.
Konkrétan picivel 50k alatt van 2600. Meg 70k körül 2700. Ennyi a kinálat.
Ok van 3100 40 pénzért. És 3500 60k-ért.
Ez meg nem valami erős. Nincs proci 30k környékén. 70 után a 90k-s 3600 jön.
Ez minden csak nem jó. -
Chaser
legenda
válasz
Gyuri27 #30210 üzenetére
3800-3900 eszik rendesen, ugyanebből 12nm-es meg zabálna durván - nem intel 14nm-hez kell mérni, ez intelnél jó esetben 16-18nm lenne, ahogy a mostani tsmc 7nm-t hoznák 10nm-en is a saját gyártósorukon -
és van még 3800-3900, ha nálunk kapni tőlünk nyugatabbra is
semmi érdeke nem lenne egyik gyártónak sem, hogy maga alatt vágja a fát
itt már rég nem a karácsony dominál covid óta, home office miatt a gyártóknak kb minden hónapban karácsony volt tavasz óta
pont lesz@rja az amd ki mit vesz karácsonyra, ők így is mindent eladnak még a gyártó sorról, vagy jóval előtte -
Gyuri27
félisten
válasz
Chaser #30209 üzenetére
Nem vesz 3800-3900-at a paraszt. Drága és nincs is. Intel olcsóbb.
Meg ugye 7nm-en 5xxx-et gyárt. Ami nincs és drága így nem veszik.
A 3xxx 12-16 mag is eszik. A 3900 105 watt tdp. Nem annyit eszik.
De mint irtam a 12nm-es kapacitás ott van.
Nem hiszem, hogy nem finomodott annyit a gyártás meg a körités, hogy jobb 2700-at lehessen csinálni.
Lásd új 3100-3300-3500-3600 megy az XT végződésű procik.
Nem hiszem, hogy jobb az ha az user karácsonykor intelt vesz amd helyett. -
Chaser
legenda
válasz
Gyuri27 #30207 üzenetére
12nm-t sztem még annyira se sz@rják le, azon aprót kerestek a végén meg már előtte is, 3xxx-eken van a lóvé és afölött
te is lesz@rnád ha tiéd lenne a pénztárca ( :
12-16 magot meg nyilván nem véletlen nem erőltették, már a 8 magos 2700 is zabál rendesen terhelve
80-85k-ért 16 mag? hogy aki esetleg 3800/3900-et venne véletlen se olyat vegyen? jó vicc (((( :
most amit gyártanak még szalagról bőven eladják, nekik ez teljesen jó, közben a megmaradt 3xxx-eket is kiszórják a boltok
túl sokat vállaltak be, ez van, csak a "kisember" sz@pik be a végén
de legalább kipróbálom mit megy a 3500x, ha mákom van nagyot, és nem bukom be az ára felét mire tudok cserélni 5xxx-re ( : zen 3600 nem nimand helyről 90e ft? hát a lóPh@szt :d ha így nézem nem drága a 3500x -
Gyuri27
félisten
válasz
Chaser #30206 üzenetére
Ja de semmi baj. Essenek neki (már kellett volna) és reszeljék a 12nm-et kicsit. És akciósan dobálja abból a 8-16 magot. Meg van oldva az ellátás kérdése. Mert mondjuk egy reszelt 2700-at a mostani 68k-s ár helyett 50-55k-ért vinnék mint a cukrot. De lehet érdekes lenne, sőt biztos 12nm-en 12-16 mag is. Monjuk a mostani 2700 helyett 65k-ért 12 mag. 80-85k-ért 16 mag. Mert 12nm-es kapacitás van.
-
Chaser
legenda
korábban pedzegettem,, hogy nem tudnak gyártani kb csak soc-okat
úgy tűnik jó helyen kapisgáltam, ezért nincs alzán több hónapja 3600
magyar nagykerekben maradhatott, tolják fel az árukat, mondjuk annyi eszök nem volt mellé - szerencsére -, hogy azzal párhuzamosan egyből tolják a 3600x/xt árakat is
de ha megnézed 3800 x/xt is szinte egy áron van már
gondolom amit tudnak gyártani cpu-ból oda csak 5xxx, hedt vonal megy, 3xxx-et le se sz@rják most amd-nél
volt itt több minden amit megérte venni, csak figyelni kell ( :
most úgy néz ki visszaülök a bilire egy 3500x társaságában, egyszerűen semmilyen más amd cpu-ért nem adnék most pénzt 100e ft alatt - 3100-am meg már volt :d ami szintén drágul, bár még csak finoman - -
gabro0
őstag
MSI B450 Mortar Max-ra tegnap óta elérhető az AGESA ComboAm4v2PI 1.1.0.0 BIOS
-
chopin42
őstag
Igazéból ez tök off, meg nem is neked szól csak, de sajna valószínű a proféta szól belőled, bár ne legyen igazad...
Erről nem (csak) a gyártók tehetnek, hanem az az embertömeg, aki MINDEN/BÁRMI ÁRON megvesz minden szart, mert "covid van, jövőre kihal az ember". Igazából azon csodálkozom, hogy 1 millás pc alkatrészt is megvesznek külföldön és itthon is. Emellett a gazdaság a 370 forintos euró felé robog, de lesz az 400 is, addig ügyeskednek. Tényleg megér egyeseknek +5fps +500k-t?
Ráadásul akinek van gépe, az viszonylag jól járt, mert nem kötelező venni, de aki szeretne, az nagyon megszívta... -
fanti
addikt
válasz
Chaser #30192 üzenetére
Hát hallod...jól fölnyomták a Zen2-es árakat...én meg azt hittem, hogy jön a Zen3 és bagóért lesz Zen2...na persze...
Most egyedül memóriát éri meg megvenni, akár 64GB-ot is mert szarért adják, bár szerintem mostanra már annyira lement az ára, hogy várható lassan, hogy egy oposszum beszorul egy memóriagyártó szellőzőjébe...és elfüstöl egy gyártósor és előbb hiánycikk lesz a RAM, utána meg arany áron adják megint...azt is...
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- sziku69: Szólánc.
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Windows Insider Program
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Alkoholista nevelde
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Trollok komolyan
- Metal topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Intel Xeon W3505 2.53GHz LGA1366 Server
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- 27% Számlával! Intel Core i7-7700K 4.2GHz (8M Cache, up to 4.50 GHz) LGA1151 Processzor
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- ASUS X540SA-XX004D Notebook - 4 napot használt
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!