- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
fanti
addikt
válasz
joysefke #37282 üzenetére
"a jövőben amikor normalizálódnak az árak"
Mindig erre várunk, felcsillan a szemünk amikor 10%-os árcsökkenés történik, és kivárunk még, hogy megy az még lejjebb is...aztán meg jól földobják az árakat egyszer, följebb mint volt...aztán megint csak várunk, vagy begurulunk, és csakazértisből veszünk valamit!
AMD fronton én ilyenekre emlékszem :
-2700X-es procit Alzától vettem 55-ért újonnan (és vettem is!)
-1600AF volt pingponglabdásan 33-35 környéke...?De mindig beüt valami gebasz, és huss...csak pislogunk mint hal a szatyorban, és ostorozzuk önmagunkat hogy hogy lehettünk olyan hülyék hogy nem vettük meg amikor...
-
Chaser
legenda
válasz
joysefke #37006 üzenetére
cw az vga függő
sk vga járt nálam, egy msi suprim x 3070 az borzastóan nyávogott, de minden táppal, másik lapban is - lap függvénye is lehet -
többi kártyánál meg kb semmi nem volt -a táp az egyáltalán nem nyávogott semelyiknél -
seasonicokból már rég kiábrándultam, ott volt minden, ventijeik is elég bénák
bq-nál a kevés gar/drága kombó nem nyerő - 10 évhez képest kevés gar az 5 - , passzív módot sem tudnak, az sw3 venti meg hektikus, nem egy tag volt aki vitt vissza olyan tápot amiben az volt, hiába mondtam ne vegye ( :
ez a fractal sem tökéletes, de teljesen korrekt, egy kanóccal elvitte a suprim x-et is, pedig az már bekajál 280w körül csőgázon - 560-asom van - -
Chaser
legenda
válasz
joysefke #37006 üzenetére
én azért vettem mert nagyobb a tömege, ami még tovább tartó passzív működést eredményez(ne), mert nyilván a bordák miatt nagyobb
20kg-ot is felemelek lazán egy kézzel, az nem téma :d
de kiderült elírták a gyártói oldalon - röhej -, mert kb ugyanannyi mint az első szériának
pont jó áron volt alzánál, de vissza is vittem, semmiben nem láttam jobbnak mint az első szériásat, amire még mindig 9 év gar vanpbo-t ki kell offolni, de manual 4g az még jobb
idle-ben alig eszik többet mint cnq-val, de reszponzívabb a rendszer fix órajel mellettGyuri27
van olyan lap aminél már nincs elvileg semmi ilyen funkció, és a minimum órajelek is eltérhetnek -
Chaser
legenda
válasz
joysefke #37003 üzenetére
jah, az az egyik neve
de talán volt turbo is külön, most passz
cnq meg vagy van vagy nincs, lap függő is
egy manual 4g-t én bepórbálnék a helyedben 1,2v-on, aztán onnan lefele ha stabiljó béna táp ugye? ( : már a 2-es szériát venném, de nem tudtam rájönni mi a különbség
gyári adatokból a tömeg sokkal több volt, valójában meg elírták, annyi mint az egyes széria tömege -
Bib
őstag
válasz
joysefke #37001 üzenetére
Teljesen jó az alapbeállítás, pbo auto-n ha v2 1.2.0.3c vagy 1.2.0.2 agesa van legalább. Nekem pbo advanced mode2 van beállítva -0,035 offsettel. Idle 40 alatt és nem ugrál , játékok 55-60 fok. Feszültséget itt nem kell nézni , ha nincs teljesítmény nincs áramerősség hozzá és attól nem melegszik. A power plan meg teljesítmény centrikus, vagy ryzen high perf.
-
fanti
addikt
válasz
joysefke #35816 üzenetére
Én még az Aorus Pro B550-en nem tettem fel a legutolsót, az egyel korábbit használom, annál nincs hiba (F13h).
Vagy legalábbis én nem tapasztaltam.De ezzel az F13h-val viszont nagyon sokat csökkent az az idő, amire bekapcsolás után a lefutó öntesztet követően pittyen a speaker.
Ezzel az F13h-val olyan 2 másodperc ez az idő, de ennek a BIOS-nak a közvetlen elődjével olyan 6-7 másodperc volt ugyanez.
Gondolom a 128GB RAM miatt. -
fanti
addikt
válasz
joysefke #35749 üzenetére
Ezt komolyan nem értem.
Idehaza 3 AMD Ryzen-es gépünk van. 1db 3900X és 2db 3600-as.
Az egyik 3600-ban 4x8GB Crucial ballistix 3200-as RAM megy 3600MHz-en.
A másik 3600-asban 4x16GB RED Crucial Ballistix 3200-as megy 3600MHz-en.
A 3900X alatt ment G.Skill Aegis 3200-as 4x16GB 3600MHz-en.
Most Patriot Viper Steel 4x32GB 3200-as, azaz 128GB megy 3600MHz-en.Nuku probléma.
-
HSM
félisten
-
HSM
félisten
válasz
joysefke #31293 üzenetére
Érdekes jelenség, nálam nem jelentkezett eddig gond a vezérlővel a Gigabyte B550 Aorus Elite lapon, gigabit switch mellett.
Normál netezős/videózós használattal ~10 000 pingből 0 elveszett, max 14ms válaszidő a routeremtől. Igaz, itt csak 2 méter vezetékkel a switch-ig. Teszteltem direkt egy hosszú vezetékkel is közvetlenül a gigabit routerembe, ez 10+ méter vezeték, így is rendben volt, 4K60Hz YT lejátszás mellett speedtest 250Mbit/s net melletti ping:
A net is kifejezetten pörgős, jól működő volt, mióta megvan a lap, semmivel nem érzem rosszabbnak, mint az előző régi gigabyites Marvell-t, vagy a laptopom Intelét (igaz, ott a CPU is nyilván gyengébb van/volt mellette).
Tehát nálam megfelelően működőnek tűnik a Realtek 2.5G vezérlője. Fájl mozgatások közben sem voltak problémáim. Igaz, UDP stream alatt nem kapott még komolyabb tesztet/terhelést, ahol jobban kijöhet, ha valami gondja van.
Szóval a saját tapasztalatom alapján elhamarkodottnak tűnik tiltólistára tenni. Érdemes lehet megnézned, nálad nem-e egy hibás példány landolt, vagy nem-e valamelyik vezetéked, vagy más eszközöd rossz.
Win10 nálam "friss" 1909, Realtek driver 2020. 02. 12. dátumozású, 10.39.212.2020-as verzió. -
Chaser
legenda
válasz
joysefke #31293 üzenetére
aki kérte annak biztos jól jött
fairi
amit toltál az biztos sok, röviden
részemről - tehát ez én vagyok - véletlen se mennék ilyen cpu-nál 1,2v fölé hc terheléssel
de inkább alatta céloznám be
azon a max freket még amit tud levenném 1-200mhz-cel
és így nem halványul a led fénye idővel sem - csak max nagyon hosszú idő múlva, amikor már gombokat ér - -
-
zitrone88
aktív tag
válasz
joysefke #30682 üzenetére
Ha kéz alól vetted, tehát nincs meg a papírja, akkor netről töltsd le hozzá a manualt, és aszerint dolgozz, az a tuti
ITT VAN
Ez alapján úgy látom, kell az alaplap másik oldalára a backplate (biztos, hogy nem fekszik fel arra, ami ott van, annyit eltart tőle a cucc, legalábbis noctuánál ez volt). -
fanti
addikt
válasz
joysefke #30534 üzenetére
Igen, ezek nagyon jó léghűtők és árba is még az éppen tűrhető kategória, a Dark Rock Pro 4 és a Noctua D15 az ami jobban hűt, de azok sem számottevően jobban.
Az elsőhöz PT2-es paszta jár, azt lehet érdemes MX-4-re cserélni, a másodikhoz a Gelidhez jó paszta jár nagyon!
De a Brocken3 140mm is jó léghűtő.
-
pckownz
őstag
válasz
joysefke #30496 üzenetére
3600-ra tettem eredetileg, ott ha jol remlik 70-75 alatt volt a vege jatekban (ez mindenfele gaming ultra extreme dragon nightmare presettel megtolt cpu volt)
Most 3900X-en van, itt P95 alatt 93 foknal lekapcsoltam a tesztet, bongeszve 52-61fok, jatekoknal 80-85. A hazam nem a legjobb, kicsit meleg van a gephazban, de igy kvazi korrektnek tartom.
Nincs kezi oc, csak a gyari hoka-mokak, szal gondolom fesz korlatozassal menne ez lentebb is. -
Puffocska
tag
válasz
joysefke #30496 üzenetére
Nekem Brocken 3 van a 3100 tetején, egy ventis verzióban. Gyakorlatilag nem hallom, mivel a RX 580 és 12cm-s házventik elnyomják a hangját játék alatt. Böngésző használata mellett 503-580 között ugrál az RPM, minimum 450 volt HWiNFO szerint.
Azért úgy gondolom, hogy az 5 hőcső, még ha csak 6mm-s is, és a 14 centis ventinek illene egy 65W TDP procit tisztességgel hűteni, szomorú lenne, ha nem. -
dzz
aktív tag
válasz
joysefke #30449 üzenetére
Így hirtelen rákeresve 32GB-ot drágábban találtam, mint amennyiért a 64et megrendeltem (már ki is fizettem, express postával 187€ volt (errefelé mostanában express nélkül hetekig is tarthat a coronára hivatkozva)). Igaz, nem vittem túlzásba a keresést, de mivel a másik elvileg keddre itt is lesz, már ezt nem tudom változtatni. Viszont ha esedékes lesz a 128-ra váltás, jó tudni, hogy mi az amit érdemes keresni, mert gondolom akkor ezeket le kell cserélni és egy pakkban venni 4x32-t, hogy tuti egyformák legyenek. Egyenlőre még nem kerül szóba, mert a nagyobb proci mellett döntöttem.
-
-
Chaser
legenda
válasz
joysefke #30434 üzenetére
így kell hozzáállni
ez is több amivel jött
én mindig úgy voltam vele tudja a gyárit, utána a többi ajándék
lightos tesztnek prime smallest fft, durvábbnak small fft
ha ezekből nem fut le lazán 10 perc akkor vedd le 4100-ra
small fft-nél azért figyeld a hőfokot is, 90 fölé azért ne menjen a gyári hűtővel, ha elérné akkor ne foglalkozz vele, majd jobb hűtővel teszteled -
hokuszpk
nagyúr
válasz
joysefke #30429 üzenetére
nem, a 65W -s procikhoz van a 90A, tehat a 3700X lenne annyi, a 3800X -nek asszem 140A van megadva.
gyanus, hogy a hwinfo valahol bugos, nekem most itt a 2700X -en megy a tv meg par weblap, youtuberol zene a hatterben, es megis 147 a current EDC meg az atlag meg a minden is.
*szerk : mondjuk a biosban PBO limitnek en emeltem ennyire, lehet azert fix. -
Puffocska
tag
válasz
joysefke #30409 üzenetére
"Jó, akkor legyen meg alacsony zaj/hőtermelés mellett a 4.2 all core és akkor boldog leszek."
Szerintem lehetsz ambiciózusabb is nyugodtan, mert ha az a cél, hogy minél magasabb legyen az órajel (játék, munka stb. miatt), jó eséllyel amilyen fesz értéken stabil lesz 4.2 all core, azon 4.3 is meglesz, saját tapasztalatom alapján. Tegyél egy próbát, hátha lesz egy kellemes meglepetés -
GIORGIONE76
őstag
válasz
joysefke #30413 üzenetére
Nem tudom gigánál milyen az LLC, 1-10 vagy fordítva, ahogy én írtam ott 1-10 msi-nél, soc csak anny hogy nem szoktam auton hagyni, fix 1.1, 3100nél pbo-t nem érdemes, inkább a jóval magasabb allcore, az 1.25V/4.2G toronyhűtővel már sima liba, a rizsa mestert én nem használnám, eleve felülírja a jó kis biosz setupot
-
Chaser
legenda
válasz
joysefke #30413 üzenetére
mindenre válaszoltam
soc kérdésre is
1,1v-ot belőtted, nem kell többet foglalkozz vele
a cpu terén a cpu vcore fontos - llc-vel lehet finom mókázni, esetedben ha alapokat se tudod maradnék a durvább mókánál -
első stabil órajel-fesz páros meglesz, onnantól majd ráérzel és mehet llc és társai - nem mintha ilyen kaliberű cpu-nál osztana/szorozna bármit is -
nem bonyolult ez, csak nem úgy kell nekiállni hogy mndentdeazonnal'
belövöd az 1,3v cpu feszt 42-es szorzóval
ha ez stabil, akkor lépdelsz lefelé
és ha stabil, akkor prime 95 small fft sem okoz neki gondot, nemhogy egy viszonylag lightos cb20 -
joysefke
veterán
válasz
Most dedikáltan RyZEN masterben állítottam a feszültséget (1.25V-re) és all core terhelés alatt szépen fel is megy ennyire. CB20 lefut.
A fenti kép és eközött az a különbség, hogy a fenti képen 1.1V a kiírt CPU fesz pedig BIOS-ban 1.3V-t állítottam be itt viszont szépen visszajelzi az 1.25V-t amit a RM felületén állítottam be. Szóval lehet hogy a R.-Master ha fut, akkor felülbírálja a BIOS-ban beállított értéket?
-
Chaser
legenda
válasz
több helyen is lehet oc-t állítani gb bios-ban, ha nem akarod túlbonyolítani kezdetben, csak szorzót és feszültséget állítasz
ryzen master mire kell? cpuz-ben vagy hwinfo 64-ben nézd a magokat
ha nem tévedek nagyot, gyárilag nem boostol 3,9 fölé egy mag sem
ha cb20 is hibázik az nagyon instabil, nálad 4,2-höz akkor legalább 1,3v kellszerk:
jó, kívánságműsor tibi bácsinál van ( :
ez cpu, mind más
99,9%-ban mind elmegy 4,2-ig, kérdés mennyi feszültség kell hozzá
az enyém nem tudom mikori gyártás volt, de 1,2-n ment 4,2-t
nem kell rágörcsölni oszt' akkor megy, 20 év alatt azért volt pár cpu-m, leghitványabbak is hoztak átlagos szintet, kiemelkedőkkel wr10-be is mehettem volna ha érdekel
ahogy megfigyeltem akik "remegnek" ha nincs meg x mhz azoknál nem is megy olyan jót a cpu
ahogy mondani szokták, az amd-nek lelke van ( : -
Chaser
legenda
válasz
joysefke #30406 üzenetére
személyes tapasztalat alapján teljesen mindegy
ha csak nem kifejezetten kell vkinek az egy magos teljesítmény
csillió' tesztet találsz róla, 3300x ellenében is, ott legalább a 4c/8t mellé 1ccx társul, az még profitál valamit nagyobb órajelből
ahogy manapság divatosan mondani szokták, a szvitszpot' 3100-nál all core 4,2g környéke
4g-n már termeli az áramot kategória, és 4,2-höz képest alig van teljesítmény csökkenés
3,6-on már nagyon termeli az áramot kategória, ott már érezhetőbb a difi 4g-hez képest, de ott se nagy veszteség van -
Chaser
legenda
válasz
joysefke #30402 üzenetére
az kezdetnek jó, soc nem befolyásol itt
elmennek ezek 80 fokig is lazán, bajuk nem lesz
gyári hűtővel azért ne nagyon erőltess hc terhelést ha nem akarsz helikoptert
de ez egy 4c/8t cpu, rángathatod 1,45v@4,5g-re is hátha odasül, sok érdemit nem hoz 4g-ről az sem, max 1-2 benchben -
Chaser
legenda
válasz
joysefke #30370 üzenetére
tőlük én szöget se, de ki hogy
ák egyébként nem listázza csak alzát valós készlettel
ismerem mindkettőt, a pro vrm-e gyengébb, a pro-p az valóban combos
amivel mindkettőt kicsit megcseszték, hogy az io shield műanyag sz@rját "ráengedték" a vrm bordájára
működik ettől függetlenül, de valahol nem értem mért kell ilyen hülye megoldást alkalmazni, az egész mehetett volna aluból, na bumm, +300ft
még a kicsi b550i aorus pro esett be a képbe, ha már tegnap 5xxx topikban valaki bedobta matx lapként ( :
de majd kitalálom melyiketszerk:
Erdei88
az már megvolt nyáron ( : akkor nem pc-zek, őszre meg jönnek az új cpu-k meg vga-k ugye -
Chaser
legenda
válasz
joysefke #30361 üzenetére
én 50e-ért passzoltam le nemrég, napokban meg a 3000@cl15 verziója volt 50e, amit addig nézegettem hogy 64e lett ( :
most 57e alatt van kicsivel a tied, lehet ebből leütök egyet :d
a lapból gondoltam h alzás, ák-n úgy látom más boltnál nincs is
ez a fekete?szerk:
látom már a képen, fekete
leütöttem, most már ráérek kitalálni elhozzam-e, mielőtt ez is felmegy 6x e-re ( : -
Chaser
legenda
válasz
joysefke #30353 üzenetére
ezt nem ismerem
cpuz spd fül
miva'? :d
a 20e ft-os b450m s2h-n is tökéletes a ventik vezérlése
vga-t ne keverd ide, nekem is volt anno tőlük valamim, talán 4670, kis pötsköszörű' sz@r venti fix 12v-on, mint a hajszárítóakkor még nem volt 14 napos elállás, a gyerek nem akarta elhinni, rakjuk be a gépbe, nem kérdezett többet
de visszavenni emiatt nem tudja ( :
lekötöttem fix 5v-ra úgy már oké volt :d
b450m s2h
b450m gaming
b550m s2h
ez adott árért mind korrekt lap -nyilván nem kell elvárni 50-70e lapok vrm szintjét -, és mindnél tökéletesen működik a ventiszabályzás, meglepepődésemre 550m s2h-n az rgb is mint a kisangyal
és most jönne egy "komoly" b550m pro-p
ezen már drmos fet-ek vannak, egen' baba -
Chaser
legenda
válasz
joysefke #30351 üzenetére
grat
lapról minél több infot, ezt néztem ki
cpuz-ben meg tudod nézni a ramot, sr/dr-e
bios-szal ne foglalkozz, ami működik nem b@szogatjuk ( :
beállításokkal el fogsz boldogulni, pár perc után adja magát
ramra azt mondanám:
soc kezdetnek 1,1v - aztán menj lentebb ha minden oké -
ram 16-18-18-38 1,35v-on, ennek simán mennie kell
utána dram calculátorral belövöd ahogy akarod -
Chaser
legenda
válasz
joysefke #30084 üzenetére
találsz róla teszteket, még olyan is van hogy 3600-nál gyorsabb - nyilván azok a játékok nem komálják az smt-t, vagy eleve nem használnának többet 6 magnál, és olyankor az smt ront, a win nem tud mit kezdeni valós és fizikai magok közti különbséggel -
de van olyan is, hogy 3100 "csúnyán" elveri
itt igazából ár a döntő, ahogy látom 3100-ak is kezdenek fogyni, drágulnak, 3500x ára meg stagnál, bolti árakat nézve már átlag 20eft-tal drágább a 3600, az xt meg annál pár ezerrel drágább, vicc -
Chaser
legenda
válasz
joysefke #30072 üzenetére
játéktól függ ez
van olyan játék ami jobban profitál 6 mgból, mint 4c/8t-ből
van ahol min. fps-eket dobja meg nagyon a 6 mag
de ugye amit nemrég tapasztaltam, most vagy veszel 8c/16t-s cpu-t, vagy veszel alatta valamit, olyan szmuszságot' nem fog adni egyik sem mint az, ha "papíron" meg is vannak a számok
ha meg már valami, akkor legyen olcsó, zen 3100
tuningolni sem nagyon kell, megy, de ahogy néztem 4g-ről 4,2-4,4-re rángatva sem hoz érdemit, ellenben 4g-n pár ezer ft-os hűtő is némán elviszi
sasjnos egyre drágább az is, már közelbb van a 40e-hez mint 35-höz
nagyobb ipc ls jobb smt miatt én azonos áron sm vennék pl 1600af-et, hiába 6c/12t, lomha hozzá képest -
Puffocska
tag
válasz
Én is sokat vaciláltam milyen procit vegyek (2600x, 1600af, 3100, 3500, 3500) és kb 2 hete vettem meg az 3100-at, boltból, átmeneti jelleggel.
Nekem nem érte meg más a felárat (3500x, mivel nekem nem ad annyi pluszt, és ugyan van gyorsabb, de nekem aránytalanul több pénzért (1600af és 2600x), ráadásul abban reménykedtem, hogy ha majd megjelenik az 5xxx széria, akkor a 3600x majd lejjebb megy. Na ez nem jött be, eddig.
3100-ből szerintem ki lehet olyanokat fogni, amik már jó steppingből vannak, szerintem mostanra már javult annyit a kihozatal, hogy ezek is jól sikerültek, és nem a legselejtebb maradék. -
GIORGIONE76
őstag
válasz
Nekem most átmenetileg 3100 van, elég jól meghajtja a 3070-et, allcore 4.3/1.275V LLC4,
játék alatt 55-65C között mozog, nem éri meg a 3500X a felárat, amelyik játék igényelné a több szálat ott sem sokkal jobb mint a 3100, szóval átmenetre nagyon ajánlom, ha jó áron 30-35e között be tudod szerezni -
zitrone88
aktív tag
válasz
joysefke #30044 üzenetére
Tesztek alapján úgy találtam, hogy egy cl16-os időzítéssel, 3800mhz-en ketyegő, 1900mhz-es fabric mellett teljesítő rampár (single ranked) a legjobb és legelérhetőbb opció. 4 modulnál jellemzően gyorsabb, ha lenne dual ranked ram ilyen időzítéssel, ilyen frekin, annál nem lenne gyorsabb, de ilyet nem láttam, 4 modul meg instabilabb, nemigazán érhető el vele a kívánt freki. Én 43ért még elcsíptem egy b-die rampárt (2x8gb), a fabric 1900-ra egy kattintás volt, zokszó nélkül, dram calculator alapján a ramokat belőttem fent említettek szerint, plusz még amit bírt a sok időzítés beállításon, far cry new dawnban 11-12 átlag fps-t nyertem high beállításon, 3500x-el 4.4ghz-en, gtx 1080 mellett (120 átlag fps lett, 100 fölötti minimummal).
Önmagában a ram finomhangolása 6-7 fps-t hozott (de ez a játék a ramot is meghálálja, szóval nem csak a proci gyorsulása olvasható ki az eredményből) -
-
Chaser
legenda
válasz
joysefke #29031 üzenetére
pont ez a lap a "legkiszemeltebb" nálam
rambú' ár/érték arányban ezzel sokkal jobban jársz, 2x8-as 3600-os crucialnál már nem sokkal drágább, ellenben itteni tapasztalatok alapján 3600-4000-et megy, és dr biztosanszerk:
elég hektikusan van nekik, tegnap pl kifogyott, majd újra lett, többi színben 8-9e-rel drágább, szóval ez most jó vétel -
pacni120
tag
válasz
joysefke #25759 üzenetére
Nekem crucial ballistix sport 3200 ramom van (szürke). E-die és viszonylag könnyen tudtam állítgatni. Amit olvastam róla, azok alapján nagyon frankón lehet húzni. Nem feszegettem még a határait, tájfún és a ram kalkulátor alapján belőttem safe 3400ra, megy simán. Sajnos nincs több tapasztalatom ezen a téren, de szerintem biztosat soha senki nem tud mondani.
-
HSM
félisten
válasz
joysefke #24309 üzenetére
"-Vannak-e hirtelen megugró ventifordulat (CPU boost miatt)"
Ha gyári PB-al használom, ami agyatlanul megküldi fesszel, akkor akkorákat ugrál a CPU fesz és hőfok, hogy szerintem nincs az az algoritmus, ami azt normálisan kisimítja a ventilátor vezérlésnek.Ugyanakkor max 3 másodpercet tudod késleltetni a vezérlést (ez lehetne több), ami picit segít simítani, de alapvetően a megoldás nálam a 3600-ason a fix feszes 4,2Ghz allcore beállítás lett, ami megszüntette a hirtelen, durva melegedéseket. Illetve az segít még, hogy 80 fok alatt a halk tartományban vezérlem a CPU ventilátort, így csak prime alatt hallom néha a hangját, mivel átlagosabb terhelésen így már nem nagyon megy 70 fok fölé az Alpenföhn Matterhorn Pure-ommal.
"-Venti leköveti-e amit ventivezérlés címen a BIOs-ban bekonfigoltál?"
Minden ventinek megvannak a maga jellegzetességei, hány %-on mennyit pörög. Ezt figyelembe véve persze, nekem úgy tűnik leköveti, amit beállítok %-okat. Win10 alól tudja tesztelni a szoftver 10%-os lépcsőkben, melyik ventilátorod milyen. A ventilátor vezérlésről itt van még némi infó: [link] ."-Tényleg lehet-e 0 rmp-es intervallumot megadni, működik-e?"
Bár én nem használom, de kipróbáltam, a PWM-es CPU ventim nem állította le PWM szabályzási módban (gondolom, maga a ventilátor nem engedi/tudja), a feszültség alapon szabályozott házhűtőt viszont leállította, ha úgy állítotam be.BIOS téren elég hasonló nálam, mint itt: [link] . Nem ez tűnik nekem a legkiforrottabb B550 BIOS-nak, kicsit ügyetlen, de végülis be tudtam mindent állítani, amit szerettem volna, egyedül a durvább offsetet nem szerette, de azt nem tudom, más lapok jobban kezelik-e. (Valahol olvastam, hogy többféleképpen lehet offset-elni, ezen a lapon nyersen, csak a VRM általi kimeneti feszültséget tudod tologatni.)
Én a jó ár/érték aránya és a lap számomra szimpatikus "fizikai" megoldásai miatt választottam. (Slot és PCIe sáv kínálat/kiosztás, integrált perifériák, VRM, portok, egyéb szolgáltatások.)(#24311) hokuszpk: Intelnél már 10 éve is a hotspotokra rakták, minden magba külön külön... Szóval a hőszenzoros érveléssel nem értek egyet, de tény, hogy úgy tűnik, hogy bírják a nagy ingásokat. Én azért inkább allcore-ra raktam, ne szivassa magát (és az én idegeim se) a CPU 1,4V-okkal.
-
Albigator
őstag
válasz
joysefke #24194 üzenetére
Csak RAM-ra:
Én már 2X16-ot vennék csak.Ez most bestbuy: Crucial Ballistix 32GB RGB-s 39-41e.
Alaplap supportlistájával én már nem foglalkozok egyáltalán.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
joysefke #23861 üzenetére
az van, hogy a b450m pro4-f -en nincs ventigorbeallitas, hanem van silent meg mittomen milyen opcio.
X570 Pro4 -ben mar latttam ventigorbet is.
tuningot nem probaltam, mert csak a sajat gepemet vagyok hajlando tuningolni. De inkabb mar azt se. Boven jo a tempo igy is.
Ami memoriat beleraktam, az eddig kapasbol ment, mondjuk a B350m Pro4 meg a B450m Pro4-F is alapbol 1.05V -re rakja a vddp -t, ezt altalaban visszavettem 1V -ra. sajna csak 0.05V lepesekben lehet haladni, MSI ebben finomabb a maga 0.0125V -s ugrasaival. -
South Velen
addikt
válasz
joysefke #23861 üzenetére
Páromnak B450 steel legend van, hát az MSI B450 Mortar után a BIOS-a kegyetlen szar, a boot lassabb, és világítanak az rgb ledek még kikapcsolt állapotban is... ja és alapból 1,2V-vtal gyilkolta az SOC-t... a RAM feszt 0,05V léptékben lehet állítani és csak 1,4-ig....
nem kedveltem meg a lapot.. nyilván olcsóbbak, de ezek inkább nem anyagi jellegű problémák...
-
paprobert
őstag
válasz
joysefke #6009 üzenetére
Nekem ez inkább tűnik "Sokat akar a marketing részleg, de nem bírja a gyártástechnológia" esetnek.
A marketinges csapat akkora számot akar ráírni, amekkorát csak tud. A chipek viszont olyanok lesznek amilyenek.
Ha vannak olyan eladott chipek, amelyek az optimális környezet ellenére sem képesek fizikailag oda boostolni, akkor járjon a koki. Márpedig vannak.
-
Yany
addikt
válasz
joysefke #5989 üzenetére
Az a gond, hogy amit wwenigma is emleget, hogy jó eséllyel az a teljesítmény is mesterségesen lett visszafogva az egyik BIOS verziótól kezdve és főleg itt indulnak a gondok, mert amit Abu mond, az is egy része a sztorinak (kijelzés vs. tényleges peak értékek), de a két verzió közötti egyértelműen kimutatott különbség nem az AMD szempontjából kedvező képet fest le. Simán lehet, hogy az "üveghang-effekt" szemtanúi vagyunk, ez 10-én kiderül.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
joysefke #5989 üzenetére
No igen, ez pedig a másik dolog...majd ha a teljesitmeny visszaesik vagy nem fogja azt hozni amit kell neki, utana lehet és kell is elővenni az AMD-t. Addig meg lehet rugózni egy FW bugon.
Aki pedig a tartalékok miatt aggódik, ajanlom figyelmebe a masik oldalon a 9es és 10es széria tartalékait. Ott nem probléma?
-
∂яσнυη
senior tag
válasz
joysefke #5045 üzenetére
+CPT.Pirk:
Általánosan olvastam, hogy az ilyen jellegű szimulációk esetén dual channel megléte mellett 6 mag fölé nincs értelme menni, mert elfogy a sávszélesség és úgysem lesz gyorsabb, sőt még lassulhat a dolog. Ha megtelik a ramom, úgy szintén megáll az élet és elkezdi a dolgokat ssd-re tölteni. Nagy OC-k nem lesznek szerintem sem, a fentiek miatt, de a ramok helyes időzítése nagyon sokat tud hozni a konyhára.Meglátom mik lesznek a tapasztalatok a kóddal. Mindenesetre köszönöm az észrevételeket!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- ELKELT! FOXRA VÁR!!Intel i5 10400F 2,9Ghz LGA1200 GARANCIA
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Core i5 12500 (50e) + Core i9 12900 (88e)- 3 hó gari - hűtő nélkül
- Intel Core i7 9700T - TDP 35W - 8mag/8szál - Eladó!
- AMD Ryzen 9 7950X3D 16-Core 4.2GHz (128MB Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor!
- AKCIÓ! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- 0% THM 3 havi részlet! Beszámítás, 27% áfa, Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest