- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Youtube AI szinkron
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
mexel
veterán
Szerintem az alapfeszen lévő órajel emelést ne nevezzük igazi tuningnak. A fesz emeléssel lehet csökkenteni egy hardver élettartamát (cpu-gpu-ram) de ez is hosszú távú folyamat, már kimegy a divatból mire baja lesz. (persze csak ha ésszerű emelésről beszélünk)
Egy olyan VGA "tuning" amiről itt beszélünk az nem is tuning, hanem az ember kihasználja a gyártási lehetőségeket és a marketing erősségét.Ezeknél a kártyáknál jelen esetben arról van szó, hogy a gyártók nem adtak ki 2 féle kártyát azért hogy a palettán nagyobb választék legyen, mert így olcsóbb a gyártás hogy nem kell külön (gyengébb) gpu-t gyártani egy külön gyártósoron, másféle nyákra. UGYANAZ a gpu van a 270 és 270X kártyákban is, de a piacra kell egy olcsóbb és egy drágább is mert az emberek költeni akarnak és meg akarják venni a "jobbat". Ha valaki ki akarja használni ezt a marketing fogást és nem akar többet adni ugyanazért a kártyáért akkor vesz egy 270-es-et és beállítja az órajeleit a 270X szintjére. Ez még nem tuning, hiszen ezek a gpu-k ezt tudják mert ugyanezek vannak a 270x-ben is, csak a gyártó lejjebb vette hogy a kisebb pénzű vásárlók is vehessenek ilyen zsugát. Ezzel semmi gond mert az átlag emberek igen-igen nagy százaléka véletlenül sem nyúlna bioshoz vagy tuninghoz. (nem véletlenül pl az msi-nek csak 1050-ig engedi gyárilag a biosa az órajel emelést hogy ne tudjon átlaguser többet kihozni az olcsóbb kártyából mint a drágább 270x)
Egy 7850-7870-nél már nem teljesen ugyanez a helyzet, mert nem ugyanaz a kártya, de az órajel emelés alapfeszen az még nem igazi tuning, de nem is kapjuk ugyanazt a kártyát mint ha 7870-et vettünk volna mert mondjuk a gpu majdnem ugyanaz, csak számoló és textúrázók számában tér el. ( lebutították)
Minden gyártó szinte ad ki mostanában OC-s kártyát, nevetséges órajelemelésekkel, +20-30Mhz-ekkel. Sokan ezt veszik, kicsit drágábban mert úgy hiszik válogatott, jobb példányt kapnak. SZVSZ ez nem igaz.
Nekem például mindegyik 270-es ami itt vot simán alapfeszen ment 270X szintjén. (az msi pl 1190-en megy, de lehet ha 270X OC-t veszek az sem megy feljebb.)
A tuning ott kezdődik, ha feszt emelünk akkor kitehetjük a kártyát esetleges károsodásnak, élettartam csökkenésnek, vagy ha elszúrunk valamit kicsit megsüthetjükIlyen tuningot mostanában nem csinálnék, mert az most valóban nem hoz annyi különbséget hogy megérje.
Régebben a lassabb és nagyon csíkszélességgel készült kártyáknál ez jobban kijött, a gyártástechnológiából is adódott hogy a fesz emelés sokal több pluszt adott mint ezeknél az újaknál, de sokkal jobban melegedtek is, legalábbis én akkoriban úgy vettem észre. Persze ebben lehet hogy tévedek, de úgy tűnt.
Ha viszont ezeken az új kártyákon alapfeszen órajelet emelünk nem lesz sokkal melegebb a kártya, nem károsodik csak beállítjuk a gpu-nak gyárilag megálmodott órajelét. (pl 1050-1100-ra feltesszük akkor még bőven a gyári értékeken van, hiszen ennyit általában tudnak ezek a gpu-k. )
Akkor miért ne használjuk ki? Ezzel elrontani és tönkretenni nem lehet. Letesztelni érdemes hogy ne hibázzon főleg ha a sebesség végét meg akarjuk keresni. (sokan kérdezgetik hogy kilép a játékból, a tuning miatt van? Ilyenkor nagyon egyszerű: akapra kell tenni és úgy is játszani: ha akkor is kilép akkor nem a tuning a hibás. Másrészt ha egy részegységet, pl vga-t tuningolok akkor pl a procit alapra szoktam tenni, hogy kizárjam hogy melyik is hibázik, és ha végeztem a vga tesztelésével és tudom hol stabil utána teszem vissza a többi tuningot. Amit nem húzok ezeken a vga-kon az a memória, nincs jelentős sebességnövekedés viszont a memória sokkal inkább hajlamos a hibázásra ami kellemetlen lehet.Ami fontos: nem az a lényeg hogy ezzel az emeléssel olyan is futni fog ami nem ment, hanem az hogy olcsóbban is hozzá lehet jutni ugyanahhoz a teljesítményhez ha valaki tudja mit csinál. És számít a kb 10-20% bizonyos játékoknál, főleg ha azok a játékok feszegetik a kártyák határait. Feljebb írtam hogy van játék ami alap órajelen 100%-on hajtja a vga-t ha figyelem a teljesítményét, de ha felhúzom az órajelet már 90-95%-nál megáll. Ez éppen arra jó hogy ultrán ne akadjon meg a játék, és ne kelljen visszavenni a felbontásból. Ha ez nem számítana akkor nem kellene ilyen kártyákra 50e ft körüli összegeket kiadni és nem kellene FHD monitorokat használni, elég lenne egy 7750-es és egy 15"-os 1024x768-as monitor is ha ez nem számít egy játékban
Én ritkán játszom, de csak azért vettem ilyen kártyát hogy kiélvezhessem azt hogy már mit tudnak a játékok ilyen grafikákon, és tátsam a szám az ultra felbontásokon. Sokszor nem is a játék tetszik hanem a vizuális élmény, tizenix éve amikor (vagy huszon-harmincx éve inkább) amikor az első ZX81-en és Spectrumon játszottunk nem hitem hogy ez lehetséges lesz majd.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- Windows 11
- Battlefield 6
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen monitort vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- BestBuy topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
- HP EliteBook 830 G7 i5-10210U 16GB 256GB 1 év garancia
- DELL Precision Dual USB-C Thunderbolt Dock - TB18DC
- 12 GB-os DDR5 SODIMM laptop memória - garanciával
- LENOVO Legion Y530-15ICH - 15,6" FHD IPS - i7-8750H - 8GB - ÚJ 512GB SSD - Win10 - GTX 1050 Ti
- BESZÁMÍTÁS! Asus B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest