Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• DarthSun

Ármester

válasz Czo #121717 üzenetére

Utasításkészletben nem lehet gond, az i9 7900X az AVX512- őt is támogatja.

• jokeph

nagyúr

válasz Czo #121717 üzenetére

Kipróbáltam, onnan tudom. :) 23H2 még Phenom alapú procikkal is ment.
    Természetesen, tiszta telepítéssel gondoltam (kilőve az extra követelményeket, mert pl. az X58-as lapom még legacy BIOS-os, az AM3+-os lapom full supported UEFI, secure boot-al, ott csak a TPM "hiányzik").

Értem, és köszönöm a háttérinfót.
    Amúgy netto pazarlás ami a világban zajlik (e téren is), mivel én ezekre az öreg vasakra csak azért tudtam feltenni a 24H2-őt, a Phenom-osra a 23H2-őt különösebb bohóckodás nélkül, mert az adott CPU-kban benne van utasítászinten minden szükséges ficsőr.

AVX2-őt Intelnél 4gen-től, AMD oldalon Zen+-tól (Ryzen 2xxx sorozat) tudják a procik, szóval ez aztán nem lehetne probléma a jövőre nézve. :)

Nyilván, vannak spéci esetek, spéci szoftverek, ám az átlaguser-t ezek nem igazán érintik.
    Az persze már más kérdés, hogy a szoftver fejlesztője milyen "szükséges" követelményeket támaszt/generál...

#121719KROK640: nagyjából kijelenthető, hogy a HEDT Intel CPU-k számozása előrébb jár egy számmal a desktop megfelelőjétől, a kérdéses i7-6900K az 5. gen desktopnak felel meg, azaz Broadwell, ilyen prociból desktopn nem sok variáns jelent meg (i7-5775C pl.), mondhatni ritkaság. Egy i7-5820K megfelel egy i7-4770-nek nagyjából, azaz mindegyik Hashwell, csak a HEDT-nél többnyire van pár + mag/szál a desktophoz képest, meg persze ez miatt is nagyobb TDP-vel bír (valós fogyasztásban is nagyobb), több pci-e sáv kivezérlése a CPU-ból, és extra memória csatornák (triple/quad/stb.), meg még pár (otthonra nem feltétlen szükséges) + képesség, főleg Xeon prociknál.

#121723DarthSun: na ez az, azért AVX512-őt nem nagyon látni desktop cpu-ban. :D
    12/13/14 gen Intelben már elvileg ott van, csak tiltva vagyon.

Új hozzászólás Aktív témák