Hirdetés
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Gurulunk, WAZE?!
- MaxxDamage: (TongFang) Medion Erazer Beast 16 X1 benchmark
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Nekem 1×3GB után 2×20GB-ra volt az ugrás, így teljesen más szituban találtam magam. Ekkor lett a 466-os Celeronom is, bár 2-3 játékkal már a 366-os + 3GB HDD-n is használtam. Persze rögtön hatalmas segítség lett a virtual drive. Pláne, hogy sok játék image nem volt 650-700MB mint a CD amire kiírták előfordultak 3-400MB-osok vagy még kisebbek is.
Tényleg, most hogy így írod, az Alcohol 120%-ot is használtam egy ideig meg a clone drive is beugrik bár azt nem nagyon használtam.
Az ISO formátumban az volt a legjobb, hogy az imagek több programmal is kompatibilisek voltak. (A CD copier egyik nagy hibája az volt, hogy amikor váltottam róla, akkor minden image-t újra kellett csináljak, mert valami saját formátumot használt).A Neroval írtam pályafutásom kb 90+ %-ában, aztán legvégefelé mikor már nagyon meghízott, meg egyre szarabb lett, akkor áttértem a CD Burner XP-re (az most is fent van, ahogy a Daemon Tools is).
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Ú, 76933 pont. Igen, mondjuk kb ennyit számít az, hogy nekem a Turbo OFF meg két generáció különbség. (mert ha nem egy leggyengébb eredményt használok, akkor arányiban pont stimmel is). Na meg mondjuk nekem a RAM is perpill csak 2133MHZ-en megy. VGA nem hiszem, hogy számít, de nálam meg RTX 3060 12GB.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
"Amin futott konfig: az aláírásomban.
" - akkor mostmár azt ne írd át 
Sosem értettem, hogy ilyenkor miért nem egyszerűbb gyorsan egy crtl+C crtl+V kombóval kimásolni az aláírásból?
Mert mi van ha valaki 3 év múlva nézi meg neked meg mondjuk akkor Ryzen 9800X3D-d lesz? (tehát oylan ami már ma is létezhetett?) azt fogja látni h milyen gyengén megy ... -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Engem inkább az zavar ebben a hibrid megoldásban, hogy a ringbus-al is problémák vannak, valamint én azért az E magok helyére inkább P-t tennék

De amúgy ki kéne próbálnom egy ilyet is mondjuk egy pár napra.Igazából 1440P-ben azért akad ami kihasználja, pl a Spiderman Miles Morales simán feltud menni 10GB VRam használatig. A Forza 5 szintén ultran felmegy 8,5-10GB Vram használatig.
De ahol még nekem jól jön, hogy van olyan szokásom, hogy bizonyos játékok esetleg egyszerre is mennek, pl War Thunder + Just Cause 3, ketten simán megtöltik a 12GB VRamot maxon (a War Thundernek kell 7-8GB a Just Cause 3-nak meg 4-5GB ).
Azonfelül Blenderhez sem hülyeség a sok VRam.Persze a legtöbb mai játék ami konzolport, az - főleg ha nem az van, hogy rengeteg VRAM van - még beéri 8GBval. De kicsit ez is olyan mint amikor sok RAM van a gépedben, hogy már a Windows asztalon is több megy el, a játékok is jobban pakolnak bele, hiszen a RTX 3080-on a 10GB is elégnek tűnik, itt meg simán felé megyek a 10GBnak.
És ahogy írod, a jövőben is jól jöhet. Nem véletlen, hogy az RX470/480/570/580-ból is a 8GB-osokkal foglalkozom csak. -
válasz
jokeph
üzenetére
Ez nem 3.06
"ebben" az orajel savban 3 CPU volt:
30x100 MHz = 3.0 GHz-nek marketingelve, ez nagyon ritka, ez a leggyorsabb 400MHz FSB-s P4 (ilyenem volt/van, SL74Q)
23*133 MHz = 3.06 GHz-nek marketingelve, ez elegge elterjedt
15x200 MHz = 3.0 GHz-nek hirdetve, ez van neked, ez pedig anno a csapbol is folyt, mert olcsobb volt, mint az elozo ketto -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Csakhogy ez nem az!
Ugyanis a 3,06-os vagy 3066/3069-es az annyi MHZ-en megy, 533-as FSBje van, és az első mainstream HT-s CPU. 2003 márciusában már biztosan elérhető volt.
Ami itt a képen van, az 3006MHZ-es vagyis 3,006HGZ (nem 3,06!) és 800-as FSBje van. Vagyis pár hónappal későbbi (talán június), másabb kivitel, erősen hasonló teljesítménnyel. Egyébként azt hiszem ez volt az elterjedtebb. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Az biztos, hogy kár értük, egy csomó korabeli méréssel tudnám elárasztani a topicot, de nem csak P4 VS Athlon XP vonatkozásában, de pl hogy mit mutat egy 5GHZ-es Pentium D vagy Celeron. Sok-sok eredménnyel. Plusz volt jópár képem volt alkatrészekről, fél konfigokról is.
Az azért elég bika, de azt hiszem az már a P és E magos bohóckodás.
Nekem a főgépben 10400F + 32GB DDR4 + RTX3060 12GB van, a másikban meg 12400F + 32GB DDR5, meg van egy 4th gen is, amiből most akarok majd "I7-et" csinálni Xeonnal; meg van pár kártya, RTX3080 10GB, RX570 8GB stb.Az RTX 4060-al nekem leginkább a 8GB VRam a bajom, mint tudhatod, nekem a legtöbb kártyámat a VRam miatt kellett cserélni, ezért is lett a direkt a 3060, mert az 12GB-os. Meg ugye RTX 4060-ra váltani 3060-ról nem sok értelme lenne. Ha pedig kell az erő, van 3080 10GB VRammal, szóval megint nincs értelme 4000-es sorozatra váltanom.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
"Olyat ami a jelenben csúcs, nem gyűjtők, még csak meg sem veszem, nem érdekes." -- én gyűjteném, csak hát az árképzése
Bár a 12th gen utáni Intelek sajnos az én szememben így vagy úgy kerülendők, és bizonyos AMDk sem szimpatikusak, de azért egy 9800X3D vagy 9700X alapú rendszert 32GB/48GB DDR5-el igen bezsákolnék, és bár nem érzem a feltétlen késztetést, hogy RTX4000-es szériára váltsak, de vagy az, vagy az RX8000-es (9 ezres?) széria dukálna hozzá!"nem is sima 3 GHZ-es P4 van benne hanem egy NW HT-s példány" - az aztán öröm. Szerencsére nekem a maga idejéből van emlékem az első 3069-es HT-s NW prociról, meg később volt 800-as FSBvel is, ahhoz is volt szerencsém. 1600A és 1800A jó tuningal (írtam már) meg volt is itthon évekig
(mennyit versenyeztettem az Athlon XP-vel őket, mindenféle programmal, különféle órajeleken stb. Nagy kár, hogy nincsennek meg azok a képek, meg egy csomó régi kép a szobámról és ezekről a géperől, de valószínűleg ezek is 2014-ben vesztek el mikor 500GB adatom elszállt, mert kb azóta nem találom ezeket a képeket SEM többek között, pedig már kerestem többször, és rég beszórtam volna ide a topicba igazi aranybánya ON termés lenne) -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
A jóöreg SC2 annak idején megjelenésekor én is játszogattam vele, de valahogy anynira nem fogott meg. Viszont én HD3870X2-n játszottam vele, azon nagyon is jól ment. Aztán - ahogy neked is - később (HD4850-ek és HD4890 után) lett egy HD6850-em nekem is, ami mai napig megvan. Igaz 2022 februárja óta nem járt gépben.
-
válasz
jokeph
üzenetére
Relativisztikus értékelés ON. De a GTX770 @4650 CPU órajellel lett táplálva, úgyhogy a fene tudja, ezen a szinten még sok retró teszt/modern gépen mérés kéne, de hát ilyennel már nemigen foglalkoznak(Win98/XP).
Nyilván Win98 specifikus cuccok esetén a 3DM01/20k eredményen felülinek már nem sok értelme van a gyakorlatban, de mocsok jól néz ki. -
válasz
jokeph
üzenetére
Ok, de a 7900GS dupla ennyi pöttyöt hoz Win98 alatt is, modern gépben, GTX- el meg lealáztatnám az összeset.
A GTX770 ugyanezen gépben túllépi a 100k- t XP alatt, ezt lemértem.
5600G Vega IGP nem valószínű sztem, mivel egy ilyen APU alapból sokkal gyengébb, mint egy korábbi combos dedikált, de már nem tudjuk meg, mert nincs Win98/XP driver hozzá. Sajnos, senki nem ír XP alá drivert a GTX980Ti feletti kártyákra, pedig sztem a Linuxosok már rég feltörték a gyári driverek binárisát, és/vagy valaki kicsempészte az eredeti forráskódokat a gyárból. -
válasz
jokeph
üzenetére
Hasonlóan modern, félmodern konfig nekem nincs is IGP/APU- val. Dedikált mániás vagyok, bár láttam Tőled nem dedikálttal is egész jó eredményeket, itt most retró tesztekre, ami a lényeg, modern gépen is.
XP szintre a 3 ventis HD6870 az Isten nálam, Win98- ra meg a 7900GS(mivel a 7900GTX már beszerezhetetlen). -
Yutani
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
My bad, a Tonga valóban GCN3. Az R9 285 volt kakukktojás a többi 200-as között, mert az a sorozat eleve GCN1 és GCN2 vegyes felvágott volt (R9 290 GCN2, míg alatta az R9 280X még GCN1, mint átnevezett 7970), és ezek közé érkezett a Tonga, majd ment tovább R9 380-ként a 300-as szériába.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Ne is mondd. Szerintem még a HD6850-re is elfért volna 1536-2048MB VRam a 1024MB helyett.
Nem véletlenül jelentek meg már 2017-ben (amikor az FHD már azért erősen sokaknak az otthonában jelen volt játékok szintjén) is 8GB-os kártyák, és noha még nagyon sok 4GB-os kártya is jelen volt akkkoriban és később, azért 2019-re kb az elvárható minimum lett a 4GB VRam. Sok játék indult még kevesebbel is, de pl az AC Unity ha nem kapott 3GB VRamot, akkor a maximális beállítások nenm voltak elérhetőek, a textúrák pedig (főleg a távoliak) olyan mosott szarok voltak, hogy a játék kb úgy nézett ki mintha egy 2008-as játék lenne mediumon. 2019 végére, 2020-ra már annyira tapasztaltam, hogy 2GB VRammal esélytelenek az új címek (egyre több játék konkrétan el sem indult, vagy ha igen, kidobált az asztalra, esetleg abszolút minimumon volt hajlandó futni) hogy eljött a pillanat amikor nem a sebessége hanem a Vram miatt kártyát kellett cseréljek. Akkor kinéztem egy GTX1660S 6GB-ot, az már más dolog, hogy aztán a cripto mizéria miatt - akkor még nem sejtettem - majdnbem 3 évet kellett várnom az új VGAra... de legalább egy RTX3060 12GB lett, amivel nyilván sokkal jobban jártam így utólag. És igen, az egyik fő szempont amiért az RTX3060 lett, hogy 12GB-os. Pénzem lett volna nagyobbra is, csak fentebb is csak 8GB VRam volt, így azok a kártyák kiestek. Azért lett egy RTX3080 10GB is, az meg "too much" ám FHD 60HZ-re, szóval továbbra is ott tartok, hogy az RTX3060 12GB-al nagyon jól jártam
Pláne, hogy mikor elkezdett 68 ezerről elugrani az 1660S ára, akkor egy ideig kergettem, 140K körül már ráncoltam a szemöldököm és kezdtem feladni, mikor 220 ezer lett akkor az egész VGA váltás kérdést elengedtem. Gondolom ismered a régi indián mondást : Jobb ma 118 ezerért egy RTX3060 12GB, mint tegnap 220 ezerért egy GTX1660S 6GB ...A Forza Horizon 4 nekem elindult 2GB VRammal, de pár perc játék után kidobált az asztalra, addig is felül volt egy felirat miszerint túl kevés a VRamom és ez instabilitással fog járni. Mondjuk nem csoda, akár csak az 5, a 4 is szeret FHD ultrán akár 8,5-9GB VRamot is bekapni.
No, és mi lesz 2008-ból?

#112550 MasterDeeJay : Annyira nem vagyok képben a Radeonokkal ebből az időből, de az R után a 9-es eleve felső kategóriát sugall nekem, a 3-as után meg a 80-as szintén. Arra emlékszem, hogy R390 is, de megengedtem azt is, hogy csúcsközeli kártya volt. A lényeg, hogy GTX 960 szint.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Sajnos a GTX950-et valóban megöli a 2GB VRam, pedig amúgy nem lenne rossz, pláne az én egekig OC-zható példányom. De ráadásul a 10400F mellett még csak nem is az ereje, hanem kevés VRam miatt kellett lecserélnem. Hiányzik nagyon nekem egy konstrukció, ahol memóriamodulokkal lehetne bővíteni a VGA-kat, mint az alaplapokat. (Ráadásul akkor az NVidia kevés VRamos fhassága is áthidalható lenne. Mondjuk annyi előnye van ennek, hogy így a játékok VRam igénye kevésbé ugrik meg, csak nekem néha másra is kéne ám a sok VRam).
Az R9 380 - meg már a neve alapján is - leginkább csúcskártya vagy csúcsközeli volt a maga idejében.Ami pedig a "lifetime support" -ot illeti, látom másnak sem ismeretlen. Egyesek tényleg azt gondolták, hogy azt is megvették a bolti ár alatti gépükhöz. Szerencsére azért a legtöbb helyen 1-2 eset után tudtam foganatosítani, hogy nagyon szívesen segítek, csak ennek már akkor ára lesz.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Pontosan. Sokkal nagyobb különbség volt egy I3 vagy I5 vagy I7 között, mint a között, hogy hanyadik generáció is.
Sőt, érzésre sokszor az I3 és az I5 között sem volt nagy különbség, az I7 meg még kevesebb plusznak érződött.
Sokáig azért is gondoltam, hogy esetleg veszek majd egy 2nd gen I7-et sok RAMmal mert azt láttam, hogy jól megy, az ára is kezdett beesni, aztán mindegy, hogyha 4th genről 2nd genre downolok, a lényeg, hogy I7 ... Persze azért alapvetően 4770 sokkal komolyabb cél volt mivel ahhoz volt lapom is. A 2nd gen inkább egyfajta másodlagos gépnek jött volna.Meg mint láthattad az előző postomban, lecseréléskor már azért 7 éves volt a gép (2014 januári, de első nem csak downgdare 2015 októberében történt rajta) abból is I3, és még mindig nem feltétlen a platformcsere mozgatott, hanem azon belül az osztályváltás. Na meg addig is RAMmal tömtem, VGAval, HDDvel, SSDvel, de eszembe se jutott az alapot cserélni.
De láttam ismerősi körben olyat, hogy I5 2500-at cserélt I5 6500-re lappal és akkor már DDR4-re is átállt. Saját bevallása szerint semmit nem vett észre, a VGA váltást meg egyből.
-
válasz
jokeph
üzenetére
Úgy bizony. Csak le kell ragasztani , meg összekötni 2-2 tapmancsot.
Viszont a capture kártyám megőrült az upgrade-től. 30 másodperc alatt fagyasztja meg a gépet attól, hogy elindítom az OBS-t. Most szerelhetem vissza, hogy tutira menjek...
hobizoli: Ezek a tuningok azért elég logikusan mentek. Fesz emeléshez a referenciához kell hozzányúlni. Ha vlaami új IC volt, akkor adatlap elő, azt kis méregetéssel megvolt, hogy mit kell csinálni. Az analóg időkben, mint pl. 486-nál még az a megoldás is volt, hogy a jumper helyett egy potmétert kötött be az ember és szépen beállította mondjuk a 3.8 vagy 4V-ot.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Én sem nagyon hallottam róla. Eleve DDR4-re való átállással számoltam. Bár akkoriban nagy valószínűséggel egy 8GB-os RX480/580-ra váltással játékok alatt sokkal jobban jártam volna, csak épp kezdtek felmenni a VGA árak is. Érdekességképp váltottam volna, de nem volt rá kellő anyagi tartalék, így visszavezetettem a "majd veszek egy I7 4770-et bele" tervet, ami mai napig nem valósult meg.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Igen, egy igazi ipari hulladék volt, de a sulinetes gépek révén hatalmas számban kezdett elterjedni. A jobbakba 2GHZ-es NW Cerka kerül tényleg, de abból eleinte hiány volt, és pont akkor mentek a jó példányok, amik képesek voltak 2660/3000MHZig is menni. A későbbiek meg 2400-at sem nagyon tudtak
persze ezekből lett aztán végtelen plusz egy a sulinetes gépekbe.
1800A NW-m nekem is volt, igaz már sokkal később 2007-ben jött fél retroként, és 2009ig volt meg.
A Bartonok még 2004 végén, sőt 2005.ben is ajánlhatóak voltak.
A Prescott alapú Celeron D-k meg megint remekül húzhatóak voltak, bár akkoriban a Pentium D805 volt az igazi bajnok, a legtöbb ment 4GHZ-en, és két maggal akkoriban igen ütős volt. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Nekem egy RX570 8GB van most ezekből, meg szokott lenni 580 8GB, sőt, volt egyszer RX590-em is, meg amit sajnálok, hogy elment : RX 580 SP2048 (kb RX 575 szint) 16GB. Az egy igazán érdekes kártya volt a sok-sok VRam miatt. Az más dolog, hogy ami profitált belőle, annak meg a GPU volt kevés, egy RX590 16GB VRammal, na az tényleg igazán jó lehetett volna.
RX 570 alatt viszont már nem foglalkozok velük, és a 4GB-osokkal sem. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Jellemzően a zSSE2 hiányzott a játékokból ezeknél.
Nekem is 2009-ben azért kellett lecserélni az Athlon XP 1466@2669-est, mert a legtöbb játéknak kellett volna SSE2, amit nem tudott.
Ezért egy idő után kétféle játék létezett : Ami 1024-ben is perfektül ment maxon, meg ami el sem indult. Csak sajnos az utóbbi csoport egyre nagyobb és nagyobb lett ... -
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Itt azért is fog a C2D mellé a HD6850 kerülni, mert nagyon mást nem is tudnék odarakni, maximum a GTX950-et ami még koridegenebebb lenne (6,5+ év lenne a VGA és a CPU között már) és mégerősebb. Az RX570-et már nem is említem

Ugyanakkor emlékszem, hogy hogy megtáltosodott a GTX950 mikor a I3 4330 helyett a I5 10400F került alá. Alig ismertem rá, minden játékban rögtön volt vagy 2× annyi FPS.
De ugyanezt csinálta a HD4890 is, mikor a Phenom 9500 helyett az I3 4330 került alá. -
envagyok
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
_________•(██████)•
______•(█)_(▒)(▒)(▒)_(█)•
____•(█)(▒)_____ ___(▒)(█)•
__•(█)(▒)______XII____(▒)(█)•
_•(█)(▒)______\_|______(▒)(█)•
•(█)(▒)________\|__ _____(▒)(█)•
•(█)(▒)_IX_____ o ____III_(▒)(█)•
•(█)(▒)_________________(▒)(█)•
_•(█)(▒)_______________(▒)(█)•
___•(█)(▒)_____VI____ (▒)(█)•
_____•(█)(▒)________(▒)(█)•
_______•(█)_(▒)(▒)(▒)_(█)•
________•(███████)•_____•(███)(_____)(███)•
___ •(███)_________(███)•
?̮̑●̮̑?★⋰⋱☆⋰⋱★⋰⋱☆⋰⋱★⋰⋱☆⋰⋱★?̮̑●̮̑?
──────█─█ █▀█ █▀█ █▀█ █─█─────
──────█▀█ █▀█ █▀▀ █▀▀ ▀█▀─────
──────▀─▀ ▀─▀ ▀── ▀── ─▀──────
█▄─█ █▀▀ █─█─█──█─█ █▀▀ █▀█ █▀█
█─██ █▀▀ █─█─█──▀█▀ █▀▀ █▀█ ██▀
▀──▀ ▀▀▀ ─▀▀▀────▀─ ▀▀▀ ▀─▀ ▀─▀
?̮̑●̮̑?★⋰⋱☆⋰⋱★⋰⋱☆⋰⋱★⋰⋱☆⋰⋱★?̮̑●̮̑? -
Pista0001
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
Samsung 2243SW-m volt. Nem emlékszek, mikor vettem, 2009. őszén már tuti megvolt. 2012. elején adtam el külföldre költözés miatt, egy HP LP2475w lett helyette használtan pár hónappal később. Mindkettőt nagyon szerettem, az árához képest szerintem a Samsung szuper monitor volt. A HP a mai napig megvan, de sajnos foltos már a képe, meg hát baromi sokat fogyaszt, úgyhogy nyugdíjazva lett.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Igen, akkoriban mentek ezek a monitorok épp. Én maradtam sokszor az 1024-nél, 1280-at mint felbontást sosem használtam igazán.
2014-ben álltam át LCD cuccra (még 4:3-as volt, akkora blurrel, hogy kb minden játszhatatlan volt rajta, bár egy idő után megszoktam, de a haverok és öcsém rendszeresen szörnyűlködtek mikor meglátták), az első eléggé rossz volt, vissza is sírtam a CompaQ V720-ast. Aztán jött egy másképp, de még rosszabb monitor az ASUS VW195D. Ennek nagyon szép képe volt játék alatt, Windows alatt azonban mindenféle trükköt kellett használnom, hogy olvashatóak legyenek a weboldalak, és mivel 30-70%-ból a 30 jelentette a játékot, a monitornak mennie kellett. (ugyanannak és ugyanannyiért adtam el, akitől és amennyiért jött
)
Majd mikor visszaváltottam 8GB RAMról megint 16GB RAMra, akkor jött a HP Compaq LA2205wg monitor, ami ég és föld volt a korábbaikhoz képest, tulajdonképp ez volt az első igazán jó lapos monitorom. Aztán ezt cseréltem az Acer Predator GN246HL -re, ami azóta is a fő monitorom
-
Pikari
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
én akkor álltam át lcd-re, amikor kb a 8. bugázott crt monitor csattant el 3 éven belül egyhuzamban. az utolsó szó szerint, ropogó hangokat kezdett kiadni, majd kicsaptak az aljából a lángnyelvek. kis híján felgyújtotta a szobát. na mondom akkor mondtam végleg, hogy a crt moslékból elég volt. lcd monitorral még semmilyen bajom nem volt. legalábbis, abból a szempontból, hogy azok nem próbálták meg rám gyújtani a házat.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Osztálytársam 233-asán is efgész jó sebességérzetet adott Voodoo2-vel

De nekem 366, 96MB, Riva TNT16MB mellett max grafikán 1024-ben is.A monitor problémánk pedig nagyon azonos volt. Sokáig nem értettem, hogy miért folyik ki a szemem 1024-en azt hittem túl kicsi minden, és erőltetem a szemem.
Ezért volt jó a Samsung 763/765MB monitorok, meg a CompaQ V720 (ami most is megvan), mert ezek már 1024-ben is 100HZ-et tudtak.
meg volt 1600×1200 menőzni
(60Hzen, de azért anno a Mafia 2-t úgy kezdtem, hogy teljes legyen az élmény... nem volt annyira az, a Hz miatt, így hiába vitte volna jól a Phenom 9500 + HD3870X2 jól, mégis 1024-ben maradtam) -
válasz
jokeph
üzenetére
Igen, de a 12400F- et a nitrogénlovagok akár 6GHz fölé is tudják küldeni, és ezt semmiképpen nem tudják elérni egy Zen3 procival. Ha mégis elérnék akkor meg a kakaó kevés, azonos órajelen az Intel mindíg magasabb 3DM01 eredményt hoz(és ez a lényeges, a többi már csak másodlagos kérdés). Nem véletlen hogy a HardOC bandák kivétel nélkül Intelt használnak.
Phenom-II-X2 maradt nálam házban, mert nyert az E8500 ellen, de az előbbi sztem gyengébb gyártástechnológia, jobban is melegszik alacsonyabb órajelen is, mint a korábbi Intel. Persze mindegyik príma Win98- ra. A Vishera már kevésbé, pedig köztes, felment a 98, de problémás(meglátjuk sikerül-e fullra), érdekes hogy ezen gond van, mikor még a Zen2- őn is laza a 98.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Igen, a C2D-kben már nagyon egyértelműen benne volt a 4GHZ, sőt a jobbakban a majdnem 5GHZ is.
De nem csoda, mert ezt már a Pentium D-k is tudták. Nekem pl az összes Pentium D805-ösöm (pedig volt egy pár darab) ment 4GHZ-en. Sőt, a jobbakkal, jobb lapban és hűtéssel az 5GHZ is elérhető volt, ami akkoriban nagyon nem kispálya volt. (2006.12.05.-én biztos volt ilyen, mert arról képet is találtam)Már a Pentium D805-ösök kapcsán volt egy olyan érzésem (amit akkoriban egy erősen ködös őszi napon meg is osztottam egy haverommal), hogy ezek mind 4GHZ-es wafferen készülnek, aztán a jobbak mennek jobban is, és igazából a javarésze piaci okok miatt van azon az órajelen amennyin.
Akkoriban azért bennem volt a remény, hogyha kicsit rejtve és lassabban is, de ismét elindultunk az órajel srófolás irányába, csak immáron két magon, és a 2-3 gennel későbbiek már 6-7GHZ-et is tudhatnak majd. Erre tessék, 19 évvel később a legmenőbb K-s I7/I9-ek is csak 6GHZ körül mennek csökkentett megszámmal. Üdítő kivétel talán a Bulldozer volt ebből a szempontból, ott csináltunk 7GHZ-et is jó pár éve.
-
Pikari
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
jobb s775-ön már az van
az van rajta - ami jelkompatibilitást illeti.
ha kisebb overheadet, rövidebb kommunikációs válaszidőt akarsz, és a sávszélességét is ki akarnád érdemben aknázni, azért nem árt, ha az a pci-e vezérlő a processzorban van, vagy ha az nem, akkor legalább a memóriavezérlő. a 775ös platform túl lomha volt már a 2. gen core2esekhez. -
-
Pikari
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
C2D és C2Q prociknak nincs sok értelme 3.5 ghz fölött, ott már nem skálázódik rendesen ez a platform.Persze dartksun benchmarkol, ott nyilván minden mhz számít. De aki használni akarja, az ne nagyon cibálgassa 3.5 fölé ezeket a procikat (főleg, mivel azt még feszemelés nélkül is tudják).
-
-
MrSalieri
csendes tag
válasz
jokeph
üzenetére
Ennyi lett nálad a pontszám változás a dll-ek bemásolása után? Végülis Te is elhagytad a 100.000 pontot!
Konkrét monitorozást nem tudok rá így hírtelen. de ha rákeresel a dll fájlokra a C: meghajtódon, akkor több helyen is talál ilyen dll-eket, a Windowsban, a System32-ben, stb. A 3dmark2001se.exe-nek először a saját könyvtárában kell a számára szükséges dll fájlokat keresnie, ha ott nincs akkor használja a Windowsban levőket, úgy, hogy végig megy a path környezeti változó útvonalán.
Illetve van rá egy egyszerű, nem túl elegáns megfigyelési technikám: felraksz egy Fraps-ot, ha mutatja az FPS-t, akkor a directx megy, ha nem mutatja akkor a vulcan, mert azt nem tudja monitorozni. Én innen tudom, hogy sikeres a vulcan használat.
-
-
válasz
jokeph
üzenetére
Idle 130w de ebben monitor benne van. Gtx1070 szinten csak 350-400w a peak. Ez a 600w+szint már gtx1080 felett van. Alapesetben v56 150w-ra van állítva, ezt lehet 220w+50%-ra állítani azaz 330w-ra. De van ennél feljebb is a vizes biossal 370w, illetve hardver moddal a végtelenre de az már extrém. RTX2070 szint hozható. Vicces egy 30eftos kártyától. A gyári hűtés maxon bírja csak el ha 300w felett megy, vizezni kellene. Értelmesen gtx1080 szint 200w körül normális ventiprofillal alulfeszelve hozható. Hbm-et nem is húztam rendesen.
Ránézek majd egy prime95-el a xeonra. -
-
-
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Nem, nem tudtam akkoriban, azóta tudom. Bár mondjuk nem is nagyobn akartam volna olyan kanyarokat minthogy 7-8-9th gen-t DDR3-al vezéreljem, mikor a 6th gen számomra egyetlen újítása a DDR4 volt.
Hát ez mai szemmel már azért öregecske konfig, meg kb a RAM az egyetlen amire azt mondom, hogy mai szemmel még okés játékra. GTX 745 ... nem egy gyakori kártya
#109934 Fred23 : A CP23077-nek a megjelenése idején kb semmi nem volt elég. Mára jelentősen patcheltékl, és már gyengébb gépeken is használható lett.
#109935 frescho : én is szeretek olvasni. Jó kis tesztek voltak

-
Pista0001
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
MSI mATX-es 785G- s lappal használtam, Athlon II X2 250 volt konkrétan. Több szempontból is komoly mérföldkő volt. Az első saját pénzből vett gép volt csak új alkatrészekkel (a HD3850 kakukktojás, azt még az S939-be vettem, de ez is újonnan). Az első mATX, ami elindított a mini-ITX felé (a következő már az volt, újonnan azóta se vettem nagyobbat), és ugye az első 2 magos, DDR1-ről egyből DDR3-ra ugrottam vele.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
"a magas órajelű i3 pörgeti a rendszert amíg elég a 2 mag, mellette a kisebb órajelű 4 magos lustának hat." - ez nagyon igaz. Annak idején 2015-ben, pontosan ezért nem akartam az I3-asomat I5-re cserélni. Akkoriban a két mag magas órajellel sokkal többet számított, mint 4 alacsony órajelű mag, és az I3-asom nem csak olcsóbb volt, de sok esetben gyorsabbnak is hatott.
-
Pista0001
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
Célzott rá, hogy 2015-17. közötti időszakot készül lefedni vele. A Witcher 3 pl pont az az éra eleje. I5-4570/GTX1050ti (2013/2016) gépen játszom, de csak 1440×900-on. Asszony a "nagy" gépen játsza (R5 5600/RX6650XT) full HD-ban, hát sokkal fluidabb...
Most néztem egy videot, az RX570 nem remekel nagyon a Witcher 3-ban, pedig 2 évvel újabb. Mellesleg ezen a jóval komolyabb processzor sem segít... AAA címekhez manapság is kell a több évvel újabb vas.
Na ezért építek én az adott korszakra 3-5 évvel újabb VGA-val gépet. A4C8T Lynnfieldem pl GTX970-nel már egész harmonikus összeállítás 2013-ig bezárólag.
-
válasz
jokeph
üzenetére
& Yutani:
Ez a teszt még nagyon a jövő zenéje, még a komplett konfig terve se tiszta, de például RAM tekintetében szerintem maradok a saját, korábban eltett HyperX Savage DDR4 2400 CL12-es 2x4 GB-os moduljaimnál, mert ha kissé kevés is 2017-re, én 8 GB-ról nem 16-ra, hanem 32-re váltottam (már 2019-ben, ha jól emlékszem), ugyanakkor annyira szerettem ezeket a HyperX modulokat, hogy maradnék is náluk. Az i5-6500 mellett a B150-es lapomban például minden hiba nélkül mentek 2133@CL9-ben.
Szóval azt se tudom, még milyen játékokkal fogok tesztelni, de a Ghost Recon: Wildlands biztosan benne lesz, mert ha jól emlékszem, az volt az egyik játék, ami miatt lecseréltem az i3-7100-at. Több játékban is hozott az i5 pár extra fps-t, de sehol se sokat, viszont időnként a jelentősen jobb játékélményhez pont az a kevés szükséges.
Igen, S.T.A.L.K.E.R. játékokban például az i3-7320-as tuti simán leveri az i5-7400-at.
De egyébként igen, érdemes lenne majd frametime-okat is nézni, illetve 0,1% fps-eket, mert a simaság tényleg nem az átlag fps-ekről szól.
Pista0001: Egyértelmű, hogy a HT iszonyatosan sokat ér, ez nem kérdés. Viszont a 4 szál tényleg nagyon sokáig elég volt, pláne, ha magas órajelű Intel-ről beszélünk. Az i3-7320 meg ugye 4 szálas (2 mag HT-vel), vagyis szálak tekintetében egyezik az akkori i5-ösökkel. Saját tippem, hogy a sokkal magasabb órajel és a +1 MB L3$ miatt az i3-7320 értékelhetően több fps-t produkál majd játékokban -és sokkal jobb minimum fps-eket is-, mint a G4600, és ahol kikap az i5-7400-astól, ott nem kap majd ki sokkal.
-
Pikari
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
Elméletileg minden pci-e kártyának működnie kell minden pci-e lapban. Gyakorlatilag néhány pci-e 2.0-ás, vagy újabb kártya első generációs lapokban nem mindig indul (vagy nem minden foglalatban), és előfordulhat, hogy egy-egy újabb grafikus kártyának nincs bios módja, hanem csak uefis lapokban indul (ebben az esetben egy másik videókártya is kell a bootoláshoz.)
939-es gépen amúgy tükörsimán megy a win7 is.
-
Bile Demon
őstag
válasz
jokeph
üzenetére
Köszi!
(Nem erről van szó, mármint melósnak, sem rendszergazdának/beszerzőnek/főnöknek sem volt ilyen gépe 2012-ben...
Linux CUDA szerver volt speciális alkalmazás fejlesztésben.
Aztán miután elavult, nem emlékszem ki használta, inkább közös projekt vagy valami teszt gép volt.
Talán sose játszottak rajta, max fusiban próbálhatta ki valaki.) -
-
válasz
jokeph
üzenetére
Igen, szemre látszott kis elszíneződés. A rugóerő jól szorítja az elemhez az érintkezőt. Ami benne volt régebbről elem, az is jó, csak automatikusan cseréltem, mikor kiírta a CMOS set/F1- et. utólag rámértem, 3V felett van a régi is, de az újat hagytam benne.
Valamint az egyik profilba mentettem a beállításokat, az elem nélkül is megmarad. Ha valamikor megint eldobná, nem kell visszasakkozni.
USB ok, AHCI ok, sikerült visszaállítgatni, így a Win98 rendben, mehet az XP install.
-
Pikari
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
nem voltak annyira rosszak: a geforce 6200 igp-je kb 3 fps-t tud azokban, ahol az x3xxx-es gma tud 25 körül. chromiumban szétesik vele a kép, 1024x768 fölött már mosott a kép a vga kimeneten vele. ezek hozzájárultak ahhoz, hogy az amd piaci részesedése miért konvergált 0% körülire ekkoriban.
-
válasz
jokeph
üzenetére
A kis G41- et elcsomagoltam, az 5200- as procival, Win98- hoz príma használós gép építhető belőle, a proci pont illik hozzá, meg a magas Kingston RAMok.
P5Q fent. 4238MHz eddig a tuning, jóval többet megy frekiben, mint a Phenom-II, meglátjuk eredményben hogy viszonyul. A Core/Cache viszony egál, 2mag, 6mega Cache mindegyikben.
-
válasz
jokeph
üzenetére
Csere kész. Beindult, meglátjuk hogy 3167 refről indulva meddig lesz stabil a pici lapban. Ráadásul itt a busz is 1333- ról indul, nehezebb próba lesz. VRM sünözést kihagytam, mert alacsonyak a FETek, beleérne a fém más felületszerelt alkatrészbe. Előny viszont a nagy toronyhűtő.
Tuning előtt kipróbálom a 2400- as RAMokat, hátha evvel a procival indulnak
Végülis megvan a feelingje mindegyiknek, a Kingmax monumentális magas, a Savage meg gyors. -
válasz
jokeph
üzenetére
Annyira nem gond, kiderül, vacsi után megyek, oszt meghajtom mint Zinger a varrógépet.
A GPT Win98 alatt is meglepetés tud lenni, mivel Loew mester hagyományosra készítette a kiterjesztett drivereit. Sima MBR FAT32/NTFS 32768TB- ig, a partícionáló/formatja is csak
ennyit tud DOS alól is.
Utána találtam valami kiegészítést, amivel X99- ben is látja Win98 alól az M2 SSD- t, melyen GPT- s partíció van Win11- el.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3286, 100% Akksi
- Honor X6a 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

" - akkor mostmár azt ne írd át 
Ilyenem volt is valami P4/Celeron 1,7 GHz-essel.
Bár a 12th gen utáni Intelek sajnos az én szememben így vagy úgy kerülendők, és bizonyos AMDk sem szimpatikusak, de azért egy 9800X3D vagy 9700X alapú rendszert 32GB/48GB DDR5-el igen bezsákolnék, és bár nem érzem a feltétlen késztetést, hogy RTX4000-es szériára váltsak, de vagy az, vagy az RX8000-es (9 ezres?) széria dukálna hozzá!

DarthSun