Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
DarthSun
üzenetére
A megmaradt problem - Win11 alatt a 7800GTX ventije maxon teker. Drivere van Win11 alá, de vagy-vagy a GTX1650/7800GTX, ha a 1650- re van rábootolva, akkor a 7800 felügyelet nélkül marad. Fordítva nincs gond, mert a 1650 nem kezd venti-tesztbe a POST alatt, meg amúgyis hőmérséklet függő ventistoppos a firmwareje, leáll-vagy minimumon teker.
Ezt kell megoldanom most, a Win3.11 setup előtt még.
-
-
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Siker. Win98 3840x1080 pix felbontásban/UW
7800GTX+GTX1650 kártyákkal. 3D gyorsítás is rendben működik. Rájöttem hogy a kapcsolódó gépen mi a heppje, hogyan kell belőni.
Talán emléxem minden lépésre, de nem biztos
, most rögtön átlépek W11 alá, és mentem. Mentés után kell keresni 98 alá valami rendes képmentőt, mert PrtScr fekete-fehérben tudja csak menteni(megzavarodhat
).Így most a Win98/XP/Win11 is rendben.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Win7 volt rajta amikor vettem, aznapi installal
HDD-rol masfel perc boot idovel toltodott be a 80GB-s HDD-rol
nekem 2011-ben is SSD volt a desktop PC-ben is
ugyhogy masnap egy 120GB-s SSD beleugrott meg az akkor uj Win10-x64 raficcent, 25sec alatt bent van desktop-negy dimenziougras, pedig ez mar akkor sem volt uj cucc
2x2GB RAM volt benne, kesobb az Ebay-rol vettem bele a 2x4GB-t
eredetileg egy T7250 CPU volt benne, a T9300 is az Ebay-rol lett bele
a Wifi 6E AX210-s modul is onnan lett, az is kerult vmi 3-4k-ba
epkezlab forintot nem er amugy az egesz, csak brahibol kimaxoltam az evek alatt
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
a gyari dokkoloban van 5cm-re a routertol, de odaig is gigabit UTP-n van bekotve
ezt a notit csak azert vettem anno, hogy az auto standalone ECU-t tudjam mivel irni
mivel adtak hozza a gyari szivargyujtos toltot is, arrol barmeddig lehet hasznalni, nem szamit az akksija mennyire halott
meg normal OBD2-s autoknal az ELM327-l mukodjon a hibakod kiolvasas
erre siman eleg volt....de egy ilyennel dolgozni, egy halal lenne

-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun
üzenetére
debian 64 bit [link]
A telepítés előtt a gépet ethernet kábellel kösd a hálózatra (ne wifivel csatlakozz!).
Telepítéskor az LXDE grafikus felületet válaszd ki.ha használni is akarod később aktívan, nem csak nézegetni akkor sikeres telepítés után lépj be rootként, és futtasd a következő parancsot:
apt-get install k3b mplayer gparted iotop iftop nethogs qemu wine file-roller ark hdparm smartmontools lm-sensors mc dosbox git kdenlive gimp libreoffice kolourpaint librecad g++ chromium ktorrent vokoscreen kwrite unrar 7zip games-board xmoto qpxtool ghex timidity connman
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun
üzenetére
Van a linuxra több féle vírusírtó is, de nem divat használni.
Egyébként szeretem ezt a videókártyát, egyrészt pont azért, mivel linux alatt nagyon jó teljesítményt nyújt. Másrészt én a single slotos 256 bites kártyákat preferálom, és a firepro volt az, ami az összes kritériumnak megfelel, hardver szinten meg relatíve modern (dx 12_0 feature levelt is tud akár). De ha megdöglesztettem volna, akkor tuti, hogy nem vettem volna másikat, hanem visszaraktam volna valamelyik régebbi kártyát.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
EVGA benne. Az a gond hogy a forrás W98 ISO- ban telepítve van egy általános VESA driver modern kártyához, erre bootol rá a 98, a 7800GTX pedig kiterjesztett desktopban muzsikál. Ha leszedem újra telepíti automatikusan, kiszedtem a registryből is, akkor is. Mai feladat, ennek a megoldása. Gözöm nincs hogyan, de csak kitalálok valamit
.
RyZenen nincs gond evvel, mert kiválasztható BIOSban hogy melyik PCIe slot legyen az elsődleges. -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun
üzenetére
Ott is komoly aberrációkat tudsz megvalósítani, csak más módon.
A linux integrálva tartalmazza a drivereket, és a régi drivereket nem is igazán szedik ki. Akár megteheted azt is, hogy egy modern géphez csatlakoztatsz egy 30 éves nyomtatót, 25 éves tunerkártyát, meg egy modern fél éves grafikus kártyát... és ezek működnek együtt egyszerre egy kb egy tegnapi linux disztribúcióban is. Nincs az, hogy a hardverek kombinációja túl régi lenne az új oprendszerhez.
És mindegy, hogy mindezt egy 16 magos ryzennel, vagy egy pentium4en 1gb ram mellett akarod használni, egyszerűen átdobod a vinyót az egyik alaplapról a másikra, nincs telepítgetés meg hosszas rendszerdetektálás (indításnál kb 0.5 mp alatt detektál nulláról mindent és betölti a drivereket.)
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun
üzenetére
Egy linux disztribúció könyvtárszerkezetének felépítése nagyon hasonló, mint egy windows könyvtárszerkezete. Ami windowson a Windows könyvtár, a program files, a program files (x86), az users könyvtár, stb, annak linuxon is kb megvannak a maguk megfelelői (/home, /bin, /boot, stb).
A fő különbség, hogy nincsenek meghajtó betűjelek, hanem ehelyett mountpointok vannak. Ez szokatlan lehet annak, aki mondjuk berak egy pendrájvot, és meghajtóbetüjelet keresne, az linux alatt mondjuk a /media/akármi helyen találja meg a meghajtót.
Egyébként linuxon is pakolhatsz a gyökérbe, és hozhatsz létre a rendszermeghajtó gyökerében olyan könyvtárakat és fájlokat, amilyeneket akarsz, de érdemesebb a fontos adatokat nem a rendszerpartíción tárolni, hogy újratelepítés előtt ne kelljen lementegetni őket.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun
üzenetére
Az ilyen gyárilag előretelepített linux kezdemények nem szoktak funkcionálisan használhatóak lenni, csak mutatóban van rajta valami, hogy ne egy boot sector not found üzenettel induljon a gép, hanem csináljon is valamit, pl van benne egy 5+ éves böngésző, és kész. Egy rendes linux disztribúciótól megnyalnád mind a 10 ujjadat.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Régebben mindig azt hittem csak a programozók használnak linuxot, és a neckbeard nerd home userek, de igazából ez se pontos, szóval nem vágom ki napizik hobbistákon kívül ilyet.
Munkám miatt rálátok arra hogy a finance szektor egyik legnagyobb (világszinten) cégénél mikkel mászkálnak a fejlesztők, általában macbook, vagy valami újabb ultrabook Windowson, és cső.
Aztán hogy milyen cloudokba lépegetnek be, más kérdés, de az hogy valaki azért tartson linuxot mert az milyen jó, hát komolyan, a prohardveren ismerek ilyeneket, az életben nem.
Szerverre persze más, de ez olyan mint egy szép traktor, király és jó hogy ezen fut az infra, de otthonra nem kéne.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
minek a Win 98-nak 4GB RAM?

Szerintem 3GB (a 64 bit miatt) eleve problémamentesebb lenne, valójában meg 1024MB felett értelmetlen, mert aminek ténylegesen kell is annyi RAM az úgyse fog elindulni, mert Win98 ... Talán csak valamelyik Unreal. Persze funnak elmegy ... -
válasz
DarthSun
üzenetére
Xopás, majd megoldás. A Live ebben az AeroCool házban nem fér el a táp és a vinyóöböl között, ugyanakkora a ház, mint a Zen2/Sharkoon- ja, csak itt még nincs elforgatva a vinyóöböl. Megoldottam, végülis a kis kínai nyák akárhova elhelyezhető, az USB átvezető hosszú, majd a végső fotón látszik az extra taknyolás
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Sokak fejében még az él, hogy kína az valami koszos, büdös, szmogban úszó városokkal és sweat shopokkal teletűzdelt hely, közben mára az van, a megapoliszaik kristálytiszták, a benzines robogókat és autók nagy részét rég kihajították, és 5 perc alatt töltenek 400km-t a villanyautóikba, és már olyan középosztályuk van, hogy el is tudják adni azokat, saját, kínai brandekkel, saját, kínai vásárlóknak.
És ugyanez mindenben, mobil, számtech, ékszer, stb. -
-
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Live(SB0100) a kínai konverterrel pöccre működik. A kínai cuccokban nem csalódok...
Csak fel van dobva a táp tetejére, következik az elhelyezése, rögzítése. Majd mehet be a PCIe1x16- ba az elsődleges videó, a csodaszép EVGA. Aztán XP és Win11 install.
Fotók, tesztképek majd a kész, komplex rendszerről... -
Lord Myn
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Nálam az az érdekes, hogy eddig bármire próbáltam felrakni Win98-at, mindig szétesett (volt, hogy telepítés közben, volt, hogy pár naposan, de soha nem volt tartósan stabil). Ez igaz fizikai vasra és emulált cuccra is, bezzeg a sokat szidott WinME, az pikpak felment mindenre és legalább hónapokig működött (azért általában az 1 évet az sem húzta ki
).Nekem anno a W98 kimaradt, amikor aktuális volt, mert W95OSR2-ről egyből WinME-ra váltottam, lehet, hogy ezt bosszulja meg mindig!
-
válasz
DarthSun
üzenetére
24GB esetén a W98- nak stabil a 4GB hasított RAM. Ezen a lapon az első modul fele adható stabilra - 8/2. 500GB laptopvinyó rendben műkszik, az USB3- as portok is karcolnak a Loew98USB+NUSB kombival.
Jól aggya a fílinget eddig a vas.
Következik a Live beaberrálása a kínai PCIe to PCI konverterrel. Így megoldható, mert a 7800GTX már magában takarja a PCI portokat.
Ha sikerül, ez lesz a negyedik félmodern/modern kategória, melyre feltoltam a 98- at. Darabszámban sztem világrekord
Csak a követés miatt beszélgetek magammal
, tudom hogy Magyarban senkit nem érdekel a madness retró. -
válasz
DarthSun
üzenetére
Nem tudok variálni, a SATA1-3, 5-6 elérhető, a 2-4 nem, a ház olyan hogy a lap enyhe öbölben van, a perem miatt a 2-4 fizikailag nem bedugható. Mindegy, van 500GB- os laptopvinyóm, USB3 csatolással elég lesz Win98 kiegészítő háttértárnak, amúgy is csak az asztalon hentergett. Win98 SATA driver nem látja a RAIDes vezérlőbe dugott 2TB vinyót, ha a RAID disabled, akkorsem. Viszont ha átcsoportosítom, akkor meg a rendszer SSD- vel lesznek gondok.
XP alatt nem lesz probléma, működni fog a bedugható 4 SATA eszköz, bár jelenleg Win8.1 van rajta, ha az látja, akkor az XP is fogja sztem.
RAM bővítés 24GB- ra rendben ment, annyival már a W11 is eldöcög. -
válasz
DarthSun
üzenetére
Hát a madness W98 telepítést sem érdemes dokumentálni. Gépenként változik. Az M5A97 EVO R2.0- án a 6 SATA szét van bontva 2 vezérlőre, és nálam össze-vissza vannak dugdozva a driveok. A 4SATA vezérlős simára kell dugdoznom, a RAID- es meg felejtős, mármint W98 alatt a Loew AHCI- vel. A frontend duplázott vezérlő kiakasztja. Érdekes mert X99- en, a 8 SATA+2NVMe is kap külön drivert, de ez az AM3+ antikompatibilisnek néz ki, gondolom ilyen hülye megoldásra Loew mester sem gondolt, ha tudta volna, biztosan leprogramozza.
Nem csodálom hogy itteni kollégának nem indult a komplett lemezkép a RyZenes Win98 SSD- mről, egyedi seteket igényel, fail boot okoz védelmi hibát/NTkern not found/himem.sys nem található, és még pár eset - sima fagyás, örök loopback körforgás, stb.
Mindegy is, lényeg hogy AM3+ - ban még van SATA->IDE mód, avval jól megy, de persze meg kell oldanom hogy full AHCI- re állítva is tökéletes legyen.
-
-
Lord Myn
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Azt ismerem, arra nem emlékszem már, hogy az AWEUTIL tudja-e az sf2-t az AWE32/64-nél, de akkor ezek szerint nem. Egyébként biztos van valami konvertálási lehetőség visszafelé, de már azt sem tudom pontosan, hogy az SF 1.0 mivel tudott kevesebbet az SF 2.0-nál. (Az SF 2.1-nél meg a 2.4-nél bezzeg tudom pontosan mik a különbségek).
-
FF23
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Csak győzzem megtalálni, hogy melyik a tuti
Közben kezdem megtalálni a 990 FX+x2 555 lelkét. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Ezen én is nagyon meglepődök, mert kb még az életbe nem láttam olyan brand gépet aminek a Biosa bármilyen volumenű tuningot is engedélyezne. Sokszor ezeknek a hűtése is speciális, határon tácoló. Esetleg Workstation gépekben tudok ilyen Biost elképzelni.
#118108 Pikari : no igen, csak ugye jóval korábbi. Egyszerű C2D-m meg van
(E2140, E7500 stb) -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Csakis fejszézés lesz, nincs időnk játszogatni vele.
A tavalyi 10m3-t 3 délután alatt elhasogattuk ketten, előtte 2 délután volt a felfűrészelése. "Teknolódzsiával" csináljuk, 16"-os autógumiban csapassuk, a földön.
Eddig ez vált be a legjobban, a leggyorsabb módja.
Ami nagyon makacs lesz, azt tesszük félre, annak megmutatjuk a fűrészt hosszában is.
Tavaly 10 ilyen kugli volt csupán. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Hát, mert mint kiderült többeknek van hozzá emlékük. Mint írtam nekem darabos, mert 4GHZ-re húzott D805-ösökat építettem majd eladogattam őket, a végefelé többet is megakartam tartani (nyilván sokkal jövő biztosabbnak tűnt két mag 4GHZ, SSE2, 2×1MB L2 mint 1466@2669MHZ, 1 mag, non SSE2, 256KB L2) de sajnos mindig eléggé kellett ahhoz a pénz hogy végül még az utolsót is eladjam.
De amíg megvoltak, addig persze nyüstöltem őket szigorúan tesztelés célból
(hát persze
)Nem csodálom, a brand gépek közül még nem is láttam olyat aminek a Biosa engedné a tuningot

-
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Mod : x16/x16/x8 lap kell.
x16-1 : RTX 4070 a modernre - kb, de lehet hogy 3070 vagy 5070...
ár/teljesítmény javaslat az optimálisra jöhet
x16-2 : RX480, Win3.11 FHD- hez, ebben van a firmwareben VESA FHD mód - Omores hsz Vogonson + a hozzá kapcsolódó YT videó
x16-3 / 8x sáv : ez elegendő a 7900GTX- nek Win98 alá
x16-2 + x16-3 : XP alatt isfutnak dualban elvileg, de ezt már a gyakorlat dönti el. Hát nem, már az RX480- nak sincs drivere XP- hez, ahogy nézem, mindegy, a 7900GTX fut XP alatt.Help miatt írtam, mert első körben itt kérdezgetem, azon kollégáktól, akiknek van tapasztalata modern Intellel. Proci igény a kapcsolódó korábbi hsz- ban.
ONban hagytam mert retró specifikus oprendszer a fő ok, bár a leendő célgép modern. Főleg a Win98, azalatt tartom a 3DM01 világcsúcsot, de nem árt ha még feljebb tornázom.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Ettől függetlenül a tervezett Intelben persze már valami újabb gen VGA- t szánok. Alaplap kérdéses, utolsó tapasztalat Intel vonalon az X99. Követelmény a PCIe slotok egyenkénti tiltása, engedélyezése - a 7900GTX lesz a másodlagos Win98- hoz. Valamint legalább kettő 16x sávval ellátott foglalat. Proci pedig 5.5GHz- et tudjon stabilan, ez 2 vagy 4 maggal is elég(Win98, XP), de összességében legalább 10C/20T legyen az előrelépés miatt, jelenleg 8C/16T a max meglévők Intel és AMD vonalon is.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Az első SeriousSamHD ... jó kis játék, nekem a kedvencem a Second Encounter volt és a második rész.
A Second Encountert nézegettem anno egy Athlon 950 + GeForce 2Ti gépen, hogy milyen gyönyörűen ment, és emlékszem, hogy akkor erősen vágyni kezdtem egy ilyen gépre. Otthon persze még a 466-os volt, TNT2 M64-el, ami finoman szólva is elmaradt ettől. Ugyan ment rajta a SE, de erősen visszavett grafikával és akkor sem túl szépen.
Ebből a 950-es Athlonból lett 1200-as Duron, majd 1400-as Tualatin fejben, végül gyakorlatban meg 1700-as Celeron
A Serious Sam 2-t meg 2008 őszén toltam végig, örök kellemes emlék marad a maga abszurd humorával, az akkori gyönyörű futásával (Athlon XP 1466@2669MHZ, 1.5GB RAM, 7300GT 128MB GDDR3) és úgy unblock a szép korszak emlékével.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
1650-et nem a VRAM sebessége fogja meg, hanem maga a GPU része. A legcsilivilibb 1650 Ti/Super is messze van teljesítményben az öregebb 1070-hez nézve, ami szigorúan GDDR5, viszont a GPU "bitang", meg persze megvan a 256 bites busz a GPU és a VRAM között, hogy legyen is értelme az erős GPU-nak.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére

Azért itt megjegyezném, hogy a Prescottnak 1GHZ órajel előnye van, plusz dupla akkora cache, plusz gondolom HT is, és egy picit még ígyis a Barton előzte meg.
(A presi erre rá tud rakni 4150MHZ körül úgy legoptimálisabb esetben 25%-ot, vagyis tippemre olyan 57600 körül lesz a teljesítmény indexe 46070-ről, míg a Bartonnal 47205)
Ráadásul egy évvel későbbi, és a maga korában kb 2× annyiba került mint a Barton. -
FF23
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
NB feszre elég jól reagált amikor az FSB-t és az időzítéseket próbálgattam. Pl. 1,6V-on nem indult, 1,7V-on igen. Szóval szerintem északi híd Vmod kellhet a nagyobb fsb-hez és jobb időzítésekhez.
Az egyik mod bios changelog-ban:
"unlocked item Chipset Voltage, this will only work if you solder missing parts on board" -
Pikari
veterán
-
válasz
DarthSun
üzenetére
A VAG büszke termékét abból a korból amikor szerintem felértek a csúcsra. Az EGR meg már a leszálló ágas bonyolítás kezdetét jelenti. De majd éjjel megálmodom a tutit.
Ebben az esetben a gondolkozási fázist jelenti, mert el kell tüntetnem onnan ahova most raktam. Méghozzá gyorsan...
vrob: elraktam holnapra.
-
-
-
-
-
-
-
-
czundermák
aktív tag
válasz
DarthSun
üzenetére
A magas frekvencia egyáltalán nem okoz gondot a szilíciumban. Elég stabil anyag az ahhoz. Léteznek terahertz környéki frekvenciára képes eszközök is bőven, pl. spektroszkóp ilyen. Ezt alúlrol sem vakargatják a modern PC-k frekvenciái.
A probléma a szükséges feszültség és áram hatása miatt van, de ez már megint csak gyártástechnológia és felhasználás kérdése. Számítástechnikában egy CPU-t 0,1V emeléssel 0-24-ben normális hőfokon tartva 20-30 év alatt sem lehet kinyírni. Drasztikus 0,3 tizeddel talán 10 évet elveszel az élettartamából, normális hűtés mellett, ami még így is átlagosan közel 9000 óra üzemidő 10 évre lebontva. Persze ezek mind nagy általánosságban értendőek. Ész nélkül mindent ki lehet csinálni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Microsoft Excel topic
- sziku69: Szólánc.
- ESET NOD32 Antivirus / Smart Security
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen routert?
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

7800GTX+GTX1650 kártyákkal. 3D gyorsítás is rendben működik. Rájöttem hogy a kapcsolódó gépen mi a heppje, hogyan kell belőni.
, most rögtön átlépek W11 alá, és mentem. Mentés után kell keresni 98 alá valami rendes képmentőt, mert PrtScr fekete-fehérben tudja csak menteni(megzavarodhat
).

RAM bővítés 24GB- ra rendben ment, annyival már a W11 is eldöcög.
De amíg megvoltak, addig persze nyüstöltem őket szigorúan tesztelés célból

203FSB:
240FSB: