Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #5731 üzenetére

> de ott van még a fapados szerver/consumer szegmens is
    > ahol az Intel elég erős versenytársat indit.
    > és ez teljesen (~tudatosan) el lett hagyagolva.

Egész pontosan mikre gondolsz itt, mint fapados szerver/consumer szegmens?
    A Ryzenre, vagy a TR-re? vagy az embeddedre?

Megelőlegzem, hogy a Ryzenre gondoltál, mint consumer szegmens.
    Viszont én továbbra is azt gondolom, hogy a Ryzen vonalon meg fog jelenni a V-cache.
    Az ADL elég jónak tűnik és bár a L3$ méretkülönbség miatt jelentékeny lesz a különbség az 12900K és az 12600K között, azért az eddig ismert előzetes számok alapján arra lehet számítani, hogy újra kedvelt versenyző lesz az intel a konzumer piacon.
    Az AMD pedig a V-cache-t először gaming témakörben demózta.

> vagyis ha a ZEN4 alapból pariban lesz a ZEN3D -el;
    Én arra számítok, hogy a Zen3D / MilanX olyan területekre megy majd, ahol van haszna a megnövekedett L3$ méretnek. Az AMD bemutatója alapján a gamingben van haszna. És azt gondolnám, hogy más memóriaintenzív alkalmazások esetén is, mint pl adatbázisok. (Ha nincs szerencsénk, akkor még az is lehet, hogy valami coint remekül fog bányászni)

A Zen4 IPC-ben szerintem meg fogja előzni a zen3D-t:
    "Zen 3+ looks to be a small IPC gain on base Zen 3, having been told “It’s more than Zen+ was [over Zen 1] but not much” which I interpret to mean around a 4 to 7% IPC gain along with customary clock gains moving to the smaller N6 node from TSMC. N6 is a variant of N7 using 5 layers of EUV and is not a true “new node”, more of a refinement. However, the most interesting thing to me is that Zen 3+ on desktop may be the first AM5 CPU. I was told that the IO die for Zen 3+ desktop is using “Not quite [the same] IOD as Zen 4 but uses Zen 4 IP” which I take to mean that it will be using DDR5 and it will be on the same node as Zen 4’s IOD. That’s all I have on Zen 3+, so now on to Zen 4.

Zen 4 is what a lot of people are waiting for, and, if the info I have is accurate, that wait will prove to be even more worth it. It is important to note that the one common thread in all Zen 4 chatter I have heard is resounding positivity. From IPC gains over 25%, a total performance gain of 40%, and even possibly (finally) 5GHz all-core thanks to the new (full node) N5 fabrication at TSMC! Now, I can’t say what is true and what is an over-exaggeration, however I was told from a trusted source that a Genoa engineering sample (Zen 4 server chip) was 29% faster than a Milan (Zen 3) chip with the same core config at the same clocks. Factor this in with what I have heard about the possible clock gains that N5 will enable over N7 and Zen 4 sounds like it is going to be a monster of a CPU."
    [link]

Tehát a két termék simán elfér egymás mellett/alatt/fölött úgy, hogy zen4 általános felhasználásban fog nagyobb mértékű előrelépést jelenteni.

Azt beszélik, hogy "N5 on N5" 3d stacking eljárás 2022Q4-ben lesz kész. Tehát gondolom 2023 elején várható majda Zen4.

#5732 Devid_81
    > Lesz Zen3D meg XT is?

Én se tudtam.
    Azt csiripelik, hogy már a Zen2 esetén megjelenő XT-t is V-cache-sel tervezték eredetileg, de az nem készült el vagy nem lett jó, vagy tudja a pék, ezért csak minimális frekvencia emelés lett belőle.
    Némileg persze ellentmond ennek, ha most meg külön számoljuk a Zen3D-t és az XT-t. De még az is lehet, hogy ugyanaz. Vagy az is lehet, hogy mégiscsak lesz zen3+/Warhol.
    Könnyen lehet, hogy nincs igazam, ebben nem vagyok eltökélt, semmi bizonyíték nincs rá, de azért nem engedem el, mert kapacitás okokból érdeke az AMD-nek kisajtolni a maximumot a N7/N6 gyártósorokból. Tehát ha a sima, olcsón gyártható zen3-at (értsd: v-cache nélkülit) át tudja tenni N6-ra és kicsit megpiszkálva zen3+ magokkal az előbb említett 3-7% IPC növekedést és hasonló mértékű frekvencia emelkedést el tud érni, akkor az lehet, hogy még épp versenyképes az ADL-kel és még további két évig árulható budget optionként.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák