Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz S_x96x_S #5731 üzenetére
> de ott van még a fapados szerver/consumer szegmens is
> ahol az Intel elég erős versenytársat indit.
> és ez teljesen (~tudatosan) el lett hagyagolva.
Egész pontosan mikre gondolsz itt, mint fapados szerver/consumer szegmens?
A Ryzenre, vagy a TR-re? vagy az embeddedre?Megelőlegzem, hogy a Ryzenre gondoltál, mint consumer szegmens.
Viszont én továbbra is azt gondolom, hogy a Ryzen vonalon meg fog jelenni a V-cache.
Az ADL elég jónak tűnik és bár a L3$ méretkülönbség miatt jelentékeny lesz a különbség az 12900K és az 12600K között, azért az eddig ismert előzetes számok alapján arra lehet számítani, hogy újra kedvelt versenyző lesz az intel a konzumer piacon.
Az AMD pedig a V-cache-t először gaming témakörben demózta.> vagyis ha a ZEN4 alapból pariban lesz a ZEN3D -el;
Én arra számítok, hogy a Zen3D / MilanX olyan területekre megy majd, ahol van haszna a megnövekedett L3$ méretnek. Az AMD bemutatója alapján a gamingben van haszna. És azt gondolnám, hogy más memóriaintenzív alkalmazások esetén is, mint pl adatbázisok. (Ha nincs szerencsénk, akkor még az is lehet, hogy valami coint remekül fog bányászni)A Zen4 IPC-ben szerintem meg fogja előzni a zen3D-t:
"Zen 3+ looks to be a small IPC gain on base Zen 3, having been told “It’s more than Zen+ was [over Zen 1] but not much” which I interpret to mean around a 4 to 7% IPC gain along with customary clock gains moving to the smaller N6 node from TSMC. N6 is a variant of N7 using 5 layers of EUV and is not a true “new node”, more of a refinement. However, the most interesting thing to me is that Zen 3+ on desktop may be the first AM5 CPU. I was told that the IO die for Zen 3+ desktop is using “Not quite [the same] IOD as Zen 4 but uses Zen 4 IP” which I take to mean that it will be using DDR5 and it will be on the same node as Zen 4’s IOD. That’s all I have on Zen 3+, so now on to Zen 4.Zen 4 is what a lot of people are waiting for, and, if the info I have is accurate, that wait will prove to be even more worth it. It is important to note that the one common thread in all Zen 4 chatter I have heard is resounding positivity. From IPC gains over 25%, a total performance gain of 40%, and even possibly (finally) 5GHz all-core thanks to the new (full node) N5 fabrication at TSMC! Now, I can’t say what is true and what is an over-exaggeration, however I was told from a trusted source that a Genoa engineering sample (Zen 4 server chip) was 29% faster than a Milan (Zen 3) chip with the same core config at the same clocks. Factor this in with what I have heard about the possible clock gains that N5 will enable over N7 and Zen 4 sounds like it is going to be a monster of a CPU."
[link]
Tehát a két termék simán elfér egymás mellett/alatt/fölött úgy, hogy zen4 általános felhasználásban fog nagyobb mértékű előrelépést jelenteni.Azt beszélik, hogy "N5 on N5" 3d stacking eljárás 2022Q4-ben lesz kész. Tehát gondolom 2023 elején várható majda Zen4.
#5732 Devid_81
> Lesz Zen3D meg XT is?
Én se tudtam.
Azt csiripelik, hogy már a Zen2 esetén megjelenő XT-t is V-cache-sel tervezték eredetileg, de az nem készült el vagy nem lett jó, vagy tudja a pék, ezért csak minimális frekvencia emelés lett belőle.
Némileg persze ellentmond ennek, ha most meg külön számoljuk a Zen3D-t és az XT-t. De még az is lehet, hogy ugyanaz. Vagy az is lehet, hogy mégiscsak lesz zen3+/Warhol.
Könnyen lehet, hogy nincs igazam, ebben nem vagyok eltökélt, semmi bizonyíték nincs rá, de azért nem engedem el, mert kapacitás okokból érdeke az AMD-nek kisajtolni a maximumot a N7/N6 gyártósorokból. Tehát ha a sima, olcsón gyártható zen3-at (értsd: v-cache nélkülit) át tudja tenni N6-ra és kicsit megpiszkálva zen3+ magokkal az előbb említett 3-7% IPC növekedést és hasonló mértékű frekvencia emelkedést el tud érni, akkor az lehet, hogy még épp versenyképes az ADL-kel és még további két évig árulható budget optionként.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
Új hozzászólás Aktív témák
- Nintendo Switch
- Kerékpárosok, bringások ide!
- VHS digitalizálás
- PlayStation 5
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Elemlámpa, zseblámpa
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- IPhone 15 128GB gyári független 2026.11.03. Apple. hu vásárlás
- Gigabyte GA-H61M-USB3V rev:1.0 LGA 1155 Alaplap
- MSI GeForce GTX 1080 Ti 11G GAMING X Bronze Edition
- Earfun Air Pro 4 Fülhallgató ANC - alig használt - 2 év jótállás (GearUp Kft.)
- Precision 5470 14" FHD+ IPS i7-12800H RTX A1000 32GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest