- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kempingezés és sátrazás
- Gurulunk, WAZE?!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Rimuru
veterán
Adj neki fix nevet, arch wiki network change device name
-
-
Claude Leon
senior tag
Nincs nagy tapasztalatom, de egységsugarú user fejjel az ubuntu vonal szoftver központjának (vagy mi a fene elnevezésen meg?) nincs nagyon alternatvája más vonalon.
Én előzőleg, a "kötelező" ubuntu kezdés után mandriván kötöttem ki, közben az a disztro rendesen szétesett, úgyhogy a fedorát próbálgatom (persze a mandriva utód mageia is szépen kiforrotta magát, de valahogy kicsit zártnak tűnt), mivel korábban már begnónozódtam, a mate lett a felületem, ez sem kér xfce-nél többet a rendszerből.
Kicsit nagyobb hellyel a manjaró is esélyes volna nálam egy próbára, nézd meg, micsoda menüt rittyentettek az xfce-be
Swap témakörben (hasonló körülmény a 1,5MB ram) mostanában kezdtem utánanézni a memóriatönörítéses swap ügyeknek, a zramos megldás szimpatikus.(nekem kell az a hely is a vinyón
)
Ki is próbálhatod porteussal pendrájvról, de ne felejtsd el az oldalon isobuild előtt beállítani az advanced opciókban a zramot. Ezt épp telepítésre nem ajánlanám (nem is volna egyszerű, mert grub az automaikáival alapból nincs benne), de pendrájvról rokonszevesen közvetlen eszköz (azért 3g-n elvérzik, ha az is szempont) -
Claude Leon
senior tag
Minthez nem volt alkalmam, a kernele nem szereti az öreg, amd-s noteszem.
Érdemes volna a /home-nak 5GB-t lecsípned belőle (aztán, szükség szerint rendszeresen hozzátoldani a wines partícó rovására
), ha végül nem a mintnél állapodnál meg, néhány személyes dolgod csak mountolni kelljen a következő telepítésnél.
Memória mekkora a gépedben?
(4GB-on szerintem már fölösleges swappelni, persze, ha gigantikus képeket szerkesztesz, akkor maradhat a swap) -
Claude Leon
senior tag
Szóval a swappet konzekvensen gyalulta
Olvass be a pointlinux telepítési útmutatójába, ők nem bízzák a véletlenremiért adják ingyen a linuxot? mert aztán többszörösen törleszted tanulópénzekben
-
Claude Leon
senior tag
Ha a win7 helyére, akkor jól csinálta (az más kérdés, hogy ki mit ért ezalatt, ő talált 2 partíciót, a nagyobbikra odarakta magát, a kisebbikre swappolt)
Üres vinyón kívül eddig még csak kézi partícionálással mertem nekilátni ilyesminek, zsolzsmázva, nehogy mellényúljak valamivel, ha kicsit is bizonytan voltam, inkább elölről kezdve, attól tartok, ezután is fenntartom ezt a beszari szokásomat.Bocsi, a tegnapiról egy link lemaradt
TestDisk
Viszont, ha már az időzóna beállításnál tartottál, és nagy eséllyel le is formázta, azért megérne végigscannelni, hátha ki tudsz menekíteni valamit -
Claude Leon
senior tag
Ha az igaz, amit az sda-ról mutattál, és az sda5 le is lett swapnak formázva, az kakukk.
Getdatabackkel még esetleg rákereshetsz maradékokra, de sokáig fog tartani, és lehet, hogy már az sem talál értékelhető dolgokat, ráadásul az wines program.
googles találat, de ha már egyszer a saját fontos partíciódat leswappesítetted, mindent többször olvass és gondolj át, mielőtt kattintasz.
-
törölt tag
automatikusra nincs. mittomen cron-bol ranezni otpercenkent es ha valami nagyon terheli, raadasul sok idot is evett mar, akkor dobjon neked egy levelet. vagy valami ilyesmi.
cellpeti:
az nagyon fugg a linuxtol is. mennyi csillivilli kell ra es miket akarsz futtatni. igen, lehet gyorsabb. -
bambano
titán
bizonyos architektúrákon a suhosines php crashelt, de csak az unstable-ből nemrég felrakott. Nem hinném, hogy az i386 vagy az amd64 ilyen. A debianosok megpatkolták, hogy ne crasheljen, ezzel sikerült nekik beletolni egy security bugot. Most ebből van egy botrány, de ez mellékszál.
Aki unstable/testinget használ produkciós környezetben, az megérdemli.
-
FixY67
senior tag
Így látatlanban a grub "fallback" opciójára tippelnék: http://www.gnu.org/software/grub/manual/html_node/Booting-fallback-systems.html
-
whYz
őstag
Senki nem tud segíteni hol lehet a gond?
Most nézem a kernel logot, és találtam még furcsaságot:
Mar 3 17:13:57 majomcs kernel: [92690.939117] UDP: short packet: From 0.0.0.0:9216 0/105 to 0.0.0.0:0
Mar 3 17:13:57 majomcs kernel: [92691.053152] UDP: short packet: From 0.0.0.0:1280 0/105 to 32.0.0.0:0
Mar 3 17:13:57 majomcs kernel: [92691.065426] UDP: short packet: From 0.0.0.0:9216 0/105 to 32.0.0.0:0
Mar 3 17:13:57 majomcs kernel: [92691.095702] UDP: short packet: From 0.0.0.0:1280 0/105 to 32.0.0.0:0Ezeket a hibákat floodolja folyamatosan, mi lehet ez, és miért fagyhat a gépem?
2.6.32-trunk-amd64 kernel van a gépen, ez lehet a sz@r? -
-
ivivan
tag
Ebben nem vagyok nagyon penge, de a 600as jog annyit tesz, hogy a fájl tulajdonosának írási és olvasási jogai vannak, senki másnak semmi.
Ebből egyenesen következik szerintem, hogy a kérdésedre a válasz "nem".
Ehhez 660as jog kell és egy csoportba kell lennie a két felhasználónak. -
ivivan
tag
Szia
Milyen proci? A P3-asoknál 55-60 szokott lenni a max, a P4-eseknél meg elég változó 70-100-ig bármi leállíthatja...
Én Debianban még nem láttam ilyen vészleállító dolgot (sajnos), külön kellett nekem hackelni a régi szerveremre egy ilyet (nem volt rajta venti, hogy csendes legyen :-) )
ivivan -
bambano
titán
Ha hőmérsékletet szeretnél tesztelni, akkor tölts le egy kernelforrást és végtelen ciklusban fordítsd le, lehetőleg több szálon. Nagyon sok szálat ne használj, mert ha elkezd swappelni, akkor csökken a proc kihasználtság.
Másik út a bc-vel szép számok (pi,e) számoltatása sok jegyre. Ezt is lehet több példányban (pl. procimagok száma+2).
-
Vladi
nagyúr
A word az ha megfigyeled időnként csinál magának biztonsági mentést beavatkozás nélkül. Ha meg elmented kézzel akkor gondolom bejegyzi, hogy felhasználó mentette, ha ilyet induláskor nem talál, akkor a saját mentéséből állít helyre. Gondolom én.
Ilyet lehetne csinálni oprendszereknél?A gép meg max akkor tudja, hogy el fog menni az áram, ha a szünetmentes egység szól neki.
Egyébként az áramszünetet megkérdezheted az áramszolgáltatódtól is.
-
bambano
titán
Ha áramszünet miatt volt leállás és nincs olyan ups-ed, ami össze van kötve a géppel, akkor minden oprendszer szépen, csendben, nyom nélkül leheli ki a lelkét, amikor elmegy az áram.
Kevésbé szerencsés esetben összeomló fájlrendszerek újraépítésének szükségességéből tudhatod, hogy nem teljesen szabályosan állt le. De hogy a szabálytalan leállásnak áramszünet vagy más volt-e az oka, az szerintem kideríthetetlen.
-
bambano
titán
A xen program, aminek a lényegi részét hypervisornak hívják, úgy csinál, mintha nem egy pc-d lenne, hanem több, vagyis virtualizál. Mindegyik virtualizált gépre be lehet bootoltatni egy operációs rendszert. A gond az, hogy ez úgynevezett paravirtualizációt használ, ami jelen mondatban azért fontos, mert csak módosított oprendszert lehet rá telepíteni és az xp átfaragása jelenleg még nem az igazi. Linux megy rajta jól.
-
-
Vladi
nagyúr
Nincs ilyen varázscsomag. A csomagkezelőben válaszd ki a programokat, amik kellenek, aztán ha van 64 bites portja, használod az, ha csak 32-es van, akkor ahhoz a csomagkezelő feltesz minden szükséges összetevőt magának. Ezzel külön nem kell foglalkoznod.
Felhasználói szempontból alig lehet látni a különbséget, hogy most 64, vagy 32-es a rendszer, és az egyes programok milyenek. -
bambano
titán
Általában a linuxon nem tudom, hogy van (úgy értem, hogy melyik disztró hogy csinálja), a debian 64 biten úgy futtat 32 bites programokat, hogy fel kell hozzá tenni pár plusz csomagot és kész. Szerintem nem lassabb, mert ezt a proci támogatja.
Ez kimaradt a korábbi válaszból...
-
bambano
titán
Itt nem szokás upolni...
A kernel optimálisan osztja el a threadeket a magok között, ezt felesleges tovább firtatni.
Tartok tőle, de majd kijavítanak, ha rosszul mondom, hogy 32 bites programon nem fogsz tudni 3G-nél több memóriát kapni. A bigmem kernel csak arra jó, hogyha több ramod és több memória igényes programod van, akkor azokat ki tudja szolgálni.
Ha a programnak több, mit 3g memória kell, akkor marad a 64 bit. Egyébként pedig a 32 bites címzés miatt időnként akkor is érdemes 64 bites kernelt használni, ha nincs sok ram vagy nagy alkalmazás.
-
bambano
titán
A linuxnak nincs intelre és amd procikra lefordított verziója (minimális optimalizációtól eltekintve). Van 32 bites linux, ami azonosan fut intelen és amd-n meg van az eredetileg amd találmány 64 bites kiterjesztést használó linux, ami azonosan fut erre alkalmas amd és intel procikon.
A kérdés, hogy megvan-e minden 32 bites program 64 bitesben is? Ha csak azokat a dolgokat használod, amik a disztibúcióban vannak, akkor abból minden bizonnyal van mindkét verzió. 8 giga ramhoz nem tennék fel 32 bites linuxot...
Sok ramot kétféle módon lehet megcímezni, 3 szintű laptáblákkal vagy 2 szintű laptáblákkal, amik a sima kernelhez képest nagyobb méretű lapokat címeznek. A bigmem nem indít még egy kernelt, ez marhaság.
-
bambano
titán
szerintem ez az átirányítás azt jelenti, hogy az at parancs kapja meg a screen nevű file tartalmát, mint bemenetet.
Vagy írd bele egy scriptbe ezt a screen -S php -X quit sort és azt indítsd el az at-vel, vagy írd be, hogy at now + 1 minutes <enter>
at> promtphoz írd a screent
és egy ctrl+dDe szerintem praktikusabb kill-el kiirtani a php scriptet, a screen meg kilép magától, ha a benne levő folyamat megállt.
-
dabadab
titán
Pont ugy, ahogy mas X-es programokat is hasznalnal: X alol ssh-val odamesz a gepre es elinditod a programot, ennyi. Nalunk az irodaban ez pont igy mukodik, van egy "applikacioszerver" a sarokban, azon fut a wine, meg vannak a "vekonykliensek", azokon meg az X, es ha a juzerek a program ikonjara kattintanak, akkor ssh-n keresztul a szerveren elindul a wine alol.
-
bambano
titán
Amikor utoljára néztem a wine-t, direkt grafikus hozzáférést használt, én nem tudtam hálózaton keresztül használni.
De ha neked rendesen fel van konfigurálva az ssh-d, akkor ssh -X utasítással belépve a wine-s gépre, lesz normális X forward és akkor lehet próbálkozni. Azt tudom, hogy debianon ehhez kell az xauth program, ezért az xbase-clients csomagnak fent kell lennie. Debianon kell még az sshd konfigban X forward engedélyezés és sshd restart is.
-
-
bambano
titán
optimalizált kernelt nem tudunk adni, a disztribúció ismerete nélkül csak kernel forrás van, az meg globális. Az apt-get-ből nem derül ki, hogy debian vagy ubuntu, 32 vagy 64 bites.
A disztribúcióhoz tartozó kernelt javasolt feltenni. Jobb optimalizálásnak elég kevés az esélye.
-
ngabor2
nagyúr
interrupt 233... ez nem az irq lenne? mertannak kicsit soknak tűnik.
mondom, első körben próbáld meg egy "kölcsön" hálókártyával, én még mindig arra tippelek. ide kártyát (eredetileg ide raid) igény esetén tudok egyet küldeni, elvile támogatja a linux, a bootolást is róla (amúgy eladó, csak porosodna nálam, ha nem lenne becsomagolva... de ez nem ide tartozik. ha érdekel, pü).
-
ngabor2
nagyúr
ehhh... 5-10 fölötti load, 2 mag esetén... ott valami nagyon szűk keresztmetszet.
van a gépben szabad pci slot? egy hálókártya 1k alatt van, egy ide kártyát 1500ft-ért már lehet venni. aztán ha mégse az a probléma, el lehet adni, vagy marad vészttartaléknak. ismerek egy másik gépet, annak is hasonló hasfájása van, csak nehéz hozzáférni, hogy belelapátoljunk egy hálókártyát.
a /var/lg/messages-ben nincs hálózati és/vagy ide ütközésre utaló jel? ifconfig-ban eth0-nál a collinsions nem nagy?
-
ngabor2
nagyúr
-
-
bambano
titán
A debian install kernel ennyit szokott látni. Hogy miért nem került fel közben jobb, azt nem tudom.
Tegyél fel egy másik kernelt, ha az nem segít, keress a kernel listában olyan példányt, aminek a nevében szerepel a bigmem szó. Bár bigmem kernel csak 3.5G-nél több esetén szokott kelleni...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
- BESZÁMÍTÁS! ASRock FORMULA OC RX 6900XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest