- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bambano: Bambanő háza tája
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
rtom
senior tag
válasz
easy...rider #8940 üzenetére
Már nézegetem ezt egy ideje, de egyelőre csak az alaplapi VGA-m van, azon nincs +1 kimenet: Tipp. Itt meg a támogatott hardwerek listája.
-
rtom
senior tag
Conky honlap és ubuntufórum több ezer conkyrc-vel. Sztem számodra nem lesz probléma, de csak hogy segítsek: az conkyba emlékeim és az alábbi parancsod kiemenete alapján az
exec aticonfig --od-gettemp | grep Temperature | cut -c20-25
sorra fogod kapni a GPU hőmérsékletet. Terminálban teszteld le, hogy a cut utáni értékekre mi lesz jóaz enyém csak tipp.
-
rtom
senior tag
válasz
Major Major #8791 üzenetére
Gondolom az AMD-nek nem érdeke a régi kártyákat is támogatni, akkor hogyan adja el az újakat, ha a szoftveres fejlesztésnek köszönhetően azokból egyre több hozható ki?
Egyébként a nyílt driverben várható hasonló GPU-támogatás? Ebben nem igazán találok...
-
-
rtom
senior tag
Az openbox használat közben háttérben Transmissionnel és Pidginnel, Firefox 3-4 lappal nem fogyasztott többet 200 Mb-nél, a Xubuntu-val nem volt ilyen sikerélményem...
De ha nincs kedved hegeszteni, akkor próbáld ki inkább a Crunchbang-et, vagy a leírásom szerinti cli install után terminálban
sudo apt-get install lxde
, erről itt olvashatsz.
-
rtom
senior tag
válasz
VladimirR #7880 üzenetére
Az első fejezetet én költöttem, ezzel is próbálva oldani a leírás "szakmai" jellegét.
A doksit már lassan egy éve nem fejeztem be (valahogy nem tudom összeszedni hozzá az erőt...
), ha valakinek van hozzá kedve, szívesen megosztom írásra (sajna sh4d0w sem ér rá a FC fordítás mellett).
-
rtom
senior tag
Én az openbox-ra szavazok, és hogy támogatást is adjak, ismét elsüthetem a ferdítésemet
-
rtom
senior tag
Nem tudom, mi / melyik script indítja a screenlet-et. Abba kell beszúrni kb. így:
sleep 5 & screenlet
Pl. mint Ubuntu-n a munkamenetek, ahhoz hasonló nincs itt?
A x értékére elsőre adsz mondjuk 5-öt, megnézed működik-e. Ha igen, akkor elkezded csökkenteni. Ha nem, akkor tovább növeled (bár nem hiszem, hogy 5 mp ne lenne elég a desktop megrajzolásához). Mindezt addig folytatod, amíg jó lesz (nem vár sokat, de teljesen megjelenik a screenlet szövege).
-
rtom
senior tag
Ezt inkább ide kellett volna címezni, használta már valaki?
-
rtom
senior tag
Egy haverom az autójába akar egy gépet beépíteni, és egy lecsupaszított linuxra van szüksége (az XP kicsit lassú a 800-as Cerkán), amit ubuntu cli + openbox rendszerrel szeretnénk megoldani, mivel csak egy fájlkezelőre, xmms-re és vlc-re van szüksége. Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem:
- nem szeretnék xdm-et telepíteni, mivel single user rendszer lesz, hogyan lenne megoldható az auto login?
- a boot idő csökkentésére érdemes vmi fastboot patch-et keresni és/vagy kernelt fordítani?
- a kijelző 480x234 felbontású, és S-videon vagy RCA-n keresztül etethető, xorg vesa módban tudja ezt vajon kezelni, vagy inkább nvidia driver és clone mód? -
rtom
senior tag
válasz
bambano #7627 üzenetére
M2N68-AM deszkám van, Nvidia chipset ill. integrált VGA, Ubuntu 8.10 kernel 2.6.27-11-generic, alaplapi hang OK, VGA az Ubi zárt driverével OK, alaplapi MCP-67 ethernet vezérlőt nem szeresse, bár nem fordítottam rá sok időt a hackelésére
, csak belevágtam egy működő karit.
Szerk.: a másikra egy kis olvasnivaló.
-
rtom
senior tag
Nem beleszólni, nem mikrofon
Egyébként jogos a hozzászólás, mikor felfedeztem, hogy haldoklik, rögtön lementettem róla a fontosabbakat, de a report szerint még 270 napig működik...
Mindenesetre hétvégén kénytelen leszek beszerezni egy új vincsit, de ebben a nehéz gazdasági helyzetben nem öröm ez
-
rtom
senior tag
Az utóbbi napokban nálam is előfordult, hogy nem indul a GRUB, csak 3-4. indításra. Én a HDD-re gyanakszom, HDsentinel szerint 40% a health. Rövidesen lecserélem (remélem sikerül dd-vel átköltöztetni a rendszert az új vinyóra), kíváncsi vagyok, a probléma továbbra is fennáll-e.
Ja, nálam nincs NTFS, ext3 az egész, friss (2 hetes) Ubi 8.10 install.
-
rtom
senior tag
A Pidgin elméletileg rendelkezik webcam és voice supporttal, legalábbis ez alapján. Próbálkozott már valaki ezzel?
-
rtom
senior tag
Linux alatt Virtualbox-ba tettem WinXP-t, mert a netbankot nem tudtam megoldani linux alól. Mennyi energiát fordítsak a vírusvédelemre (tegyek egy avast-ot vagy nem szükséges?)
-
rtom
senior tag
Ha relatíve könnyen kezelhetőt szeretnél, akkor Xubuntu vagy ubuntulite (az Ubuntu és derivatívái az egyik legelterjedtebb linux disztró) , mivel az 1 GHz-es prociból nem sokat nézik ki, ezért szerintem a Gnome-os sima Ubuntu-val meg se próbáld. Így első ránézésre azonban várhatóan bajod lesz az IGP beizzításával, már ha nem elégszel meg a 2D-s megjelenéssel.
-
rtom
senior tag
válasz
zsiga667 #7258 üzenetére
Elméletileg igen (legalábbis az én elméletem szerint
). Szét kéne partícionálni a pen-t, telepíteni a két disztrót, majd GRUB-ot vagy lilo-t tenni rá. És mindez csak akkor indulna, ha mindig ugyanoda csatolná fel a rendszer a pen-t, különben a menu.lst fájlban lévő hivatkozások nem működnek. Vagy a boot drive mindig sda lesz? Felmerült bennem az a kérdés is, hogy a második partícióról fog-e indulni a kernel? Ki kell próbálni...
Segítség: pl. Ubuntu flash-re telepítés how2
-
rtom
senior tag
válasz
t_ferenc #7206 üzenetére
Eszembe jutott még egy viszonylag egyszerű megoldás, ez egy openbox alapú de, és van Debian-ra is (Sid-re): LXDE
A dpkg -l listádból le lehet irtani a nem a videokaridhoz szükséges xorg-os csomagokat, szinte mindent, amiben benne van a Gnome szöveg (ezt a | grep GNOME kapcsolóval listázhatod). Az eleje nem hiányzik egyébként? Emlékeim szerint acpi-val kéne kezdődni...
-
rtom
senior tag
válasz
t_ferenc #7204 üzenetére
Idézet: "feltettem egy KDE desktopot, már ez is jóval gyorsabb, mint a GNOME"
Ha engem kérdezel, a KDE még nehézkesebb, mint a Gnome. Akkor már inkább XFCE, ha nincs kedved kézzel bütykölni (egy ilyen gépre leginkább Gentoo mehetne egy könnyű ablakozóval, de az nem ajánlott kezdő linux-osoknak, bár nagyon jól dokumentált, legalábbis azok szerint, akik használják). További könnyítés: FF helyett Kazehakase vagy Dillo, Openoffice helyett pedig Abiword meg Gnumeric.
-
rtom
senior tag
válasz
bambano #7201 üzenetére
Mert nálam az indította ablakozót, de végülis jogos, megoldható, hogy egy terminálos belépést követően automatikusan induljon az X.
Egyébként meg azért, mert grafikus bejelentkező felület, és megszoktam
Na, most kapom mindjárt, hogy ha ilyen kívánságaim vannak, akkor menjek vissza win-re
-
rtom
senior tag
válasz
t_ferenc #7195 üzenetére
Nos, sikerült egy a mai gépekre szánt környezetet feltenned. Ebből szerintem több időbe tellik kimazsolázni és kiírtani a nem szükséges elemeket, mint indítani egy netinstallt, aztán teszel xdm-et és openbox-ot, ahogy korábban már linkeltem (azért openbox, mert ahhoz van leírásom, de választhatsz még icewm, fluxbox stb., de azt magadnak kell kikaparni).
-
rtom
senior tag
válasz
t_ferenc #7189 üzenetére
Milyen ablakozót tettél hozzá? Milyen szolgáltatások indulnak? Egy alapos takarítással sokat lehet javítani a sebességen ill. egy lightweight ablakozóval szintén. Pl. egy dpkg -l kimenete megmutatja, hogy mi van feltéve, abból már ki lehet indulni.
Ha a Debian felment, akkor már nyert ügyed van, mert az az egyik legjobban alakítható, flexibilis rendszer.
Mondom ezt én, aki eddig mindig csak olvasott a Debian-ról, és Ubuntu-t használt
-
rtom
senior tag
válasz
bambano #7165 üzenetére
He-he, minden szentnek maga felé hajlik a keze (azaz azt a disztrót ajánlgatja, amit ismer). Egyébként Vladi ajánlotta a Deli-t, de ő most úgy tűnik, szabadságon van
Szerk.: ha már itt vagyok, erre valaki? Még mindig nem sikerült hangot csiholnom, a többi többé-kevésbé megoldott.
-
rtom
senior tag
-
rtom
senior tag
válasz
t_ferenc #7120 üzenetére
Az S3 valszeg csak vesa-ban fog menni, 3D ismereteim szerint esélytelen (bár mintha Sis-ék adtak volna ki mostanában vmi dokumentációt, de nem hiszem, hogy a régi vasakhoz készülne driver).
Ha van türelmed, akkor Debian vagy Ubuntu alapokból is kiindulhatsz, pl. openbox vagy fluxbox ablakkezelővel.
Mire használnád?
-
rtom
senior tag
válasz
Papesz01 #7052 üzenetére
Először is ez a kérdés inkább a kezdő linuxos topicba való, másrészt Ctrl-Alt-F1-re megjelenik a szöveges felület?
-
rtom
senior tag
Csak böngésztem, vmi gugli által kidobott oldalra akartam menni (de lehet, hogy fájl volt, gugli szokott eredményként nem csak html-t dobni). Semmi telepítés nem volt már jó ideje.
Síkötés szerelésével és beállításával kapcsolatban kerestem infókat, már angolul, mert magyarul nem találtam semmit. Ekkor jött ez. Közben asszony is bekapcsolta gépét, és 2 perc alatt megtalálta a keresett infót, magyarul!
Keresni tudni kell...
-
rtom
senior tag
Lassan haladok ezzel, 1.99-es verziót találtam git-ben: git://anongit.freedesktop.org/git/xorg/proto/dri2proto
De újabb hibát kaptam, a mesa "make"-nél:
dri2.c: In function ‘DRI2Connect’:
dri2.c:117: error: ‘xDRI2ConnectReq’ has no member named ‘screen’
dri2.c:124: error: ‘xDRI2ConnectReply’ has no member named ‘busIdLength’
dri2.c:134: error: ‘xDRI2ConnectReply’ has no member named ‘busIdLength’
dri2.c:142: error: ‘xDRI2ConnectReply’ has no member named ‘busIdLength’
dri2.c:145: error: ‘xDRI2ConnectReply’ has no member named ‘busIdLength’
dri2.c:150: error: ‘xDRI2ConnectReply’ has no member named ‘busIdLength’
dri2.c:151: error: ‘xDRI2ConnectReply’ has no member named ‘busIdLength’
dri2.c: In function ‘DRI2AuthConnection’:
dri2.c:162: error: ‘xDRI2AuthConnectionReq’ undeclared (first use in this function)
dri2.c:162: error: (Each undeclared identifier is reported only once
dri2.c:162: error: for each function it appears in.)
dri2.c:162: error: ‘req’ undeclared (first use in this function)
dri2.c:163: error: ‘xDRI2AuthConnectionReply’ undeclared (first use in this function)
dri2.c:163: error: expected ‘;’ before ‘rep’
dri2.c:168: error: ‘sz_xDRI2AuthConnectionReq’ undeclared (first use in this function)
dri2.c:168: error: expected expression before ‘)’ token
dri2.c:168: error: ‘X_DRI2AuthConnection’ undeclared (first use in this function)
dri2.c:173: error: ‘rep’ undeclared (first use in this function)
dri2.c: In function ‘DRI2SwapBuffers’:
dri2.c:263: error: ‘xDRI2SwapBuffersReq’ undeclared (first use in this function)
dri2.c:263: error: ‘req’ undeclared (first use in this function)
dri2.c:264: error: ‘xDRI2SwapBuffersReply’ undeclared (first use in this function)
dri2.c:264: error: expected ‘;’ before ‘rep’
dri2.c:269: error: ‘sz_xDRI2SwapBuffersReq’ undeclared (first use in this function)
dri2.c:269: error: expected expression before ‘)’ token
dri2.c:269: error: ‘X_DRI2SwapBuffers’ undeclared (first use in this function)
dri2.c:278: error: ‘rep’ undeclared (first use in this function)
make[2]: *** [dri2.o] Error 1Esetleg ötlet?
-
rtom
senior tag
Helyzetjelentés: 8.5-ös Catalyst legalább már fglrxinfo-t ad, de az fgl_glxgears ill. minden egyéb 3D-s alkalmazásnál menthetetlenül lefagy a rendszer
Hibanaplókban semmi.
Elkezdtem inkább a xorg-os radeon driver telepítését, de itt meg egy dri2proto nevű csomagocskából kellene >=1.99-es csomag, azonban eddig csak 1.1-es verziót találtam
-
rtom
senior tag
Tegnap este meghasalt a desktop gépem, amin játszani szoktam (kattan egyet aztán lefagy vagy újraindul, logokban semmi, csak restart, Win és Linux alatt is csinálja, úh. valszeg hw hiba).
Gondoltam, felteszem az EL-t a laptopra (ATI VGA), feltettem egy az ubuntuforums-on javasolt verziót is meg a honlapon fennlévőt is. Előbbi hibaüzenet nélkül, utóbbi az alábbi hibával crash-el:
el.x86.linux.bin: ../../src/xcb_io.c:350: _XReply: Assertion `!dpy->xcb->reply_data' failed.
Félbeszakítvagoogli, persze bug, de valaki javasolta, hogy admin-ként indítsam, erre a válasz:
./el.x86.linux.bin: 1: ELF��4@�84: not found
./el.x86.linux.bin: 2: Syntax error: word unexpected (expecting ")")A desktopomon Nvidia-val gond nélkül ment, tehát nem feltétlenül az Ubi 8.04 a hibás. Látott már valaki hasonlót?
-
rtom
senior tag
válasz
GrandeP #6656 üzenetére
Kezdő linuxosnak ajánlat:
linux kezdőknek topic
ubuntu topic
milyen linux-os progi topic
Ezekben olvasgatva kapsz választ a kérdéseidre.Egyszerre 2 OS: virtuális gépen (pl. virtualbox) futtatva megoldható.
Szerk.: no, ezzel is lemaradtam, kell nekem ilyen sokáig írogatni ...
-
rtom
senior tag
A Vista bootloaderével akartál linuxot indítani, ha jól látom...
Szal szerintem a GRUB telepítése lenne a megoldás, pl a Super Grub Disk segítségével.
Az 1. hsz-ben lévő GRUB újratelepítés újabban nem működik, úh. én is beáldoztam rá egy CD-t
-
rtom
senior tag
válasz
dr_strange #6529 üzenetére
Az Xresources fájlba beszúrtam ezt:
<Key>F2: set-session-argument(lxp-icewm) finish-field()\n\
és F2-re az openbox helyett az XP kinézetű icewm indul.
Kösz!
-
rtom
senior tag
Lehet nem a kezdő linuxos topicba kellett volna, ezért itt is felteszem, erre valaki? Openbox megy alapból, de most kipróbálnám az icewm-et ezzel az xp-s kinézettel (hátha rá tudom beszélni az asszonyt
)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lexus, Toyota topik
- Gyúrósok ide!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AliExpress tapasztalatok
- Demót kapott a Stellar Blade PC-s kiadása
- Belemásznak a reddites beszélgetésekbe az AI-alapú hirdetések
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Windows 11
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Air 15 M3 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Új, verhetetlen alaplap sok extrával!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3070 8GB ZALMAN Z1 Plus Be quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest