Hirdetés

2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2013-09-30 15:51:13

LOGOUT.hu

Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#30851) ubyegon2 válasza I02S3F (#30849) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

(#30852) Dißnäëß válasza ubyegon2 (#30851) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Nemláttam-nemtudtam-bocs.

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#30853) Frawly válasza Dißnäëß (#30850) üzenetére


Frawly
veterán

foobar2000 Wine-ben futtatása helyett ajánlom a DeaDBeeF-et, ami foobar2000-klón, épp úgy, ahogy text editoroknál a Notepad++ klónja a notepadqq. Esetleg ha valaki Winamp-klónt akar, akkor QMMP vagy Audacious. Illetve jó még a Clementine és egyéb Amarok-forkok, pl. Strawberry. Én nem szeretem őket, de vannak hívei a Rythmboxnak és a Banshee-nek is. De már olyanról is olvastam, aki a Spotify-klienst preferálta, mert az multiplatformos, és lejátszik helyi médiatárból is.

Én már nem is használok zenelejátszót, mert ritkán hallgatok offline zenét PC-n, mikor nagy ritkán mégis, akkor mpv-vel nyitom meg őket, ahogy a videókat is. Utoljára mikor még volt fent dedikált zenelejátszó, akkor cmus-t használtam a terminálos minimalizmus jegyében. Előtte mpd+ncmpcpp kombót, de az nem valami felhasználóbarát, bár a legjobban az pluginelhető meg hekkelhető az összes zenelejátszó közül, amolyan hardcore bázis alakult ki körülötte.

Ha valaki a foobar2000-nél is marad, akkor se Snap-ból telepítse, mert az teleszemeteli szutyokkal a rendszert, helyette Wine-ban kézzel, vagy Winetricksben menüből tegye fel, úgy is teljesen jól működik. Snapból csak akkor érdemes telepíteni a kényelem és lustaság jegyében, ha eleve olyan bloat disztrót használ valaki, ahol alapból telepítve van a Snap, pl. új Ubuntu.

#30851 ubyegon2: én nem ismerem a kollégát, vagy igen, de akkor nem emlékszem már rá. Próbálok azért korrekten reagálni a kérdésére, bár a WMP9-nél gyanút kellett volna fognom. A WMP9 egy vicc, használtam anno egy rövid ideig, XP-n, kb. 15 éve, egy-két olyan formátumhoz, amit akkor nem vitt normálisan a Media Player Classic és az ahhoz tartozó codec-pack. Aztán a hwsw-n egy haladóbb emberkének megesett rajtam a szíve, hogy ilyen fostos codecpakkokkal és WMP-trágyadombokkal küzdök, és megmutatta az mplayer-t, később felfedeztem ahhoz az SMPlayer frontendet és ezt használtam évekig, Linuxon is. VLC-t is próbáltam, de az sose jött be. Mióta meg van mpv, és itt a PH-n valaki ajánlotta, vagy gyurmafigura, vagy kékluficet, azóta azt használom, annak is van már jó 4 éve vagy több. A WMP egyébként a legrosszabb médialejátszó, amit valaha használtam, akármilyen platformon, pedig Androidon is próbáltam már 1-2 nagyon undorítót. Mondjuk úgy, hogy WMP-nél minden jobb. Talán a maga korában az első két verziója a Windows Media Playernek nem volt rossz, de akkor még mplayer-nek és mplayer2-nek hívták. Bár még az 3-5.x-es verziói is tűrhetőek voltak, azok még Media Player néven futottak (ezek ihlették a Media Player Classicot is), az 5.1-5.2 az Microsoft Media Playerként. Onnan lett teljesen használhatatlan, ahonnan elkezdett Windows Media Player néven kijönni, főleg a 8-as verziótól kezdve, ami az XP-vel jött. Azóta rémálom. Az új verziók még inkább. Bár a legeslegutolsót, a 12-est még nem is próbáltam, ahogy látom screenshotokon, a foobar2000-re hajaz már, de csak felszínesen, tudásban gondolom sehol nincs ahhoz képest. Win10 alatt egyébként a foobar2000-et teszem fel, ha kifejezetten zenelejátszó kell, ha nem kifejezetten zenére kell, akkor ott is mpv, amivel a videókat játszom le.

A kollégának ezt a WMP9 fetisizmusát azért sem értem, mert az az SP1-SP2-es XP-n volt csak használható. SP3-mal, ha erre felfrissítette legalább valaki, már a WMP10 jött, Vistával és attól felfelé meg WMP 11-12, és ezeket már nem lehet downgrade-elni 9-esre. Ha valaki ennyire ókonzervatív, akkor is zenére minimum Winamp, videóra meg minimum Media Player Classic Black Edition (MPC-BE), vagy MPC-HC (ezt nem nagyon fejlesztik már).

[ Szerkesztve ]

(#30854) Dißnäëß válasza Frawly (#30853) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Ha bármelyik lejátszó a piacon tudja csak messziről is ezt a fajta két vizualizációt 1 képernyőn, akkor megvett kilóra.

Deadbeef-et próbáltam, 10 percig bírtam. Lehet nekifutok mégegyszer majd.

Snap-el mi baj ? Ubuntu, de nemsokára újrarakom másik bloatware ikertesójával a rendszert (Kubuntu). Sajnos a Debian Stable nagyon hátul van, be-be ugatgat 1-2 .deb csomag, ha valami nem a legfrissebb, a testingje meg amikor egy frissítés után elcseszi az nVidia DKMS környékén a grafikámat, az úgy erősen no-go nálam. (Pedig szívem szerint tenném a jó kis debil minimált ismét). Bár Ubuntuk is Deb. Testingből jönnek, azért egy fokkal jobban teszteltek, ez látszik. Grafika pl. mióta élek, nem fosta még össze magát nálam alattuk, Debianon meg már vagy 100x. (Proprietary-val).

Erős Debian-hívőként kénytelen voltam desktopra megalkudni az Ubuntu törzs tagjaival és tök oké eddig. Persze ízlések és pofonok, csak ha már megjegyezted a Snap szemetet.. nálam nagyon kerek és túrásmentesen megy minden most, ez nagyon jó feeling, és annyira még azért nem érzem "intrusive"-nak az automatizációit itt-ott, hogy idegesítsen.

Béke. ;)

[ Szerkesztve ]

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#30855) sh4d0w válasza Dißnäëß (#30854) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Hol kéne kezdeni...?

Letöltesz egy youtube-dl-t githubról, nincs 2 mega. Snapben 91. Ha telepítesz ubuntun egy chromium-browsert apt-tal, nem a deb csomagot kapod, hanem a snapes verziót - és erről semmilyen értesítést nem kapsz. Ha a snapben találnak komoly biztonsági hibát, az összes felhasználója veszélynek lesz kitéve. Ráadásul a snap - emlékeim szerint - nem open source, tehát a Canonical azt tesz bele, amit akar. Snap csomagot sem hostolhatsz akárhol, csak a Canonicalnál.

https://www.coreinfinity.tech

(#30856) Vladi válasza ubyegon2 (#30851) üzenetére


Vladi
nagyúr

Nem hiányzik ide is egy emelkedett hangvételű szál. Most kénytelen vagyok árgus szemekkel figyelni, a következő icipicit is gázos hsznél repül az egész.

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#30857) Archttila válasza Frawly (#30853) üzenetére


Archttila
veterán
LOGOUT blog

MPC-HC-t forkoltak.:K

Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

(#30858) Dißnäëß válasza sh4d0w (#30855) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Így más a dolog és nekem is kezd büdös lenni. Köszi. Nem tudtam, .. az nvidia driver-től eltekintve nagyon én sem csípem a prop. cuccokat, lásd snap/Canonical. Szerintem meg is győztél Debilről, aahhhhhh teszek egy próbát megint :((( hátha túlél egy évet grafikában.. (néha a Fedora is megbizserget, mi-lenne-ha alapon, erre a desktop-minilab gépre. Cégben úgyis RHEL van, meg CentOS, bár nem adminisztrálok.

Chrome: egyébként Vivaldizok, őskedvencem, a RÉGI Opera emlékére (az eredeti készítője a Vivaldiban él tovább, a jó ideje már kínai kézbe adott Opera meg .. hagyjuk). Emlékeztek a régi Operában a "Show tabs in separate rows" opcióra ? Csak egy pipa és teljes szélességben több fül-sorban volt képes a fülek címeit megjeleníteni felül. Istenverte mai "kreatív" böngészők egyike sem tudja ezt külső plugin nélkül, és az is vacak. Gyakran van az informatikában az, hogy visszafele lépdelünk egy engine váltás miatt.. (ez akkor történt az Operával, amikor váltottak).

@mpc-hc, most olvasom: +111111 Fapad, de az aztán mindent evett nálam anno, miután rommá tömtem a gépet codec-ekkel (még W7 alatt). :D

[ Szerkesztve ]

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#30859) CPT.Pirk


CPT.Pirk
Jómunkásember

Volt egy ötletem, hogy SMTP-n kiküldött üzenet végére beszúrom a tehenet a napi baromságaival. Megy is a dolog, viszont a megjött levél csak Thunderbird alatt jelenik meg helyesen, lásd alsó képet. Valami karakter kódolási dolog lehet, így outlook alatt összecsúsznak a dolgok.

Szerintetek lehet ezzel valamit kezdeni? A forrás egy sima szövegfájl, ahol szóközök tagolják a tehén alkatrészeit.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#30860) ivana válasza CPT.Pirk (#30859) üzenetére


ivana
Ármester

Itt szerintem az a baj, hogy az első nem monospace font.

(#30861) CPT.Pirk válasza ivana (#30860) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ahha, meg is van! :R

Most monospace beállítást tartalmazó html-t küldök sima szöveg helyett, így jó mindenhol.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#30862) ubyegon2 válasza Vladi (#30856) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nyilván, de ahogy látom amott horgonyzott le a dolog, ha nem is hosszú időre. Itt inkább az útkeresés nyoma jelent meg. Maradjon is így.

(#30852) Dißnäëß

Nekem a stílus összességében, ami felismerhetővé tesz valakit. Ismerni én sem ismertem a komát.

[ Szerkesztve ]

(#30863) Dißnäëß válasza ubyegon2 (#30862) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Tény, hogy nem szofisztikálta túl a magyar nyelvtant... :U (Egyéb infóm nincs róla, nem volt még vele dolgom itt).

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#30864) Jester01 válasza Dißnäëß (#30854) üzenetére


Jester01
veterán

open cubic player

Ja, szürkeárnyalattal is tudja :K

[ Szerkesztve ]

Jester

(#30865) Frawly válasza Dißnäëß (#30854) üzenetére


Frawly
veterán

Már pedig a Deadbeef tud ilyet, csak alaptelepítésben valami nagyon fapados konfiggal jön, és nincsenek benne telepítve pluginek. Nagy munka testreszabni, de ha megcsinálod, akkor 99%-ban hozza a foobar2000 tudását.

Snap-pal az a baj, hogy rohadt bloat, konténerizált, 50-100× akkora csomagok vannak benne, mint a natív csomagok mérete, és biztonságilag is problémás, meg az lsblk és mount kimeneteit is használhatatlanná teszi a sok kamu csatolásával. Semmi szükség nincs rá, bármilyen disztró alatt, simán a hivatalos tárolóban (értsd úgy, hogy a hivatalos multilib tárolóban, ami nem mindig van default engedélyezve, kézzel kell engedélyezni) lévő natív Wine csomagot telepítve, Wine-ban mindenféle trükközés nélkül lefut a foobar2000 installere, ami feltelepül és működik. Nem kell hozzá semmilyen Snap, ezt az Ubuntu elhiteti veled, hogy kell, meg most ez a menő, meg a hájp, de igazából nem kell, a többi disztró eddig is elvolt nélküle, ezután is el lesz nélküle.

Snap-ot csak annak ajánlok, aki nem talál meg egy adott linuxos szoftvert máshol, nem csak a hivatalos tárolókban nem találja, de külső tárolókban se, meg natív külső csomagokat se talál weboldalon (pl. .deb vagy .rpm csomag), forráskódból forgatáshoz meg vagy a tudása nincs meg, vagy a gépe túl ergya, akkor, és de csakis és kizárólag akkor lehet értelme Snap-pal próbálozni, magyarul ha minden törik-szakad. De Wine van minden disztrón Snap nélkül is, és abban működik a foobar2000 mindenféle Snap nélkül.

(#30866) Frawly válasza Archttila (#30857) üzenetére


Frawly
veterán

Wow, ezt nem tudtam, hogy ez a clsid2 már fork. A forkokat illik átnevezni, pl. MPC-HCE vagy -HCR, mint Home Cinema Extended, vagy Home Cinema Reloaded. Ez így zavaró, hogy név alapján a forkot és az eredetit nem lehet megkülönböztetni. Mindenesetre a BE-t jobban ajánlom, mert az több fejlesztést kapott meg az utolsó 3 évben. Meg ezt nem írtam, de ezeket csakis Windowsra ajánlom, csakis olyan usernek, aki ókonzervatív, és ő meg akarja mutatni, hogy ő modern lejátszót nem használ, mert ő nem fog haladni a korral, mert ő különleges, mert ő majd megmutatja ki a legény a gáton. Értelmes ember feltesz modern lejátszót, mpv-t, SMPlayer-t mpv-vel, vagy VLC-t, vagy hasonlót, meg foobar2000-et és az egész ilyen fork, nem fork, WMP vs. MPC vergődést maga mögött hagyja.

(#30867) Frawly válasza Dißnäëß (#30858) üzenetére


Frawly
veterán

Ebben egyetértek, a szoftverek meg felhasználói interface-ek sokszor mára már visszafejlődtek, primitív tabletes flat dizájn, lebutított grafikus felületek (asztali ikonok, stb. támogatásának megszüntetése), böngészőket is lebutították ezzel a webextension API-val, így sok régi plugin nem meg (pl. vim-es pluginek), funkciókat vettek ki, mint a több soros fülsáv.

Hála istennek ezeket nem kötelező használni, a Linux pont arról szól, hogy nem kell a nagy butított felületeket és a Chrome-alapú böngészőket használnod, feltehetsz mindenből saját megoldást, széthekkelheted, pluginelheted. Pl. ez a jó a minimialista WM-ekben, nem csak hogy kisebb erőforrást esznek, de ha megdolgoztál vele, beállítottad, akkor elég 1 szál config fájlt menteni, és egy életre megmaradnak a beállításaid, nem kell újrakonfigolni, nem vesznek ki belőle feature-öket, függőségük is minimális ezeknek, mennek minden disztrón.

(#30868) Dißnäëß válasza Jester01 (#30864) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Nagyon jó.. az eredetijével (Cubic Player) anno mennyit toltuk, úristen :K Régi szép idők.. :U

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#30869) Dißnäëß válasza Frawly (#30867) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Meglátom, mi lesz, már hétvégén nincs időm újrarakni az OS-t, de jövő héten meglépem. Viszonylag gyorsan belakom, nincs ezermillió progim.

Snap-ről köszi a részletes beszámolót, lejövök a szerről, végülis az AIMP-ot is Wine alól futtatom (a lejátszó részét nem használom, viszont a konverter szekció valami beteg jó lett szerintem).

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#30870) Lenry válasza sh4d0w (#30855) üzenetére


Lenry
félisten

jó hogy ezt írtad, eszembe is jutott egy mai eset kapcsán.

összeraktam egy VM-et a legfrissebb Ubuntu LTS-el, rakom fel a dockert, indítanánk benne amit akartunk, az apache fogja a 80-as portot... milyen apache? nem is raktam fel apache-ot. látszólag nincs is, de a process létezik, hiába lövöm ki, restart után megint ott van.
root@host:/# ps aux | grep apache
root        1212  0.0  0.1  16528  4764 ?        Ss   10:26   0:00 /usr/sbin/apache2 -k start
www-data    1213  0.0  0.1 1221408 5184 ?        Sl   10:26   0:00 /usr/sbin/apache2 -k start
www-data    1214  0.0  0.1 1221408 5184 ?        Sl   10:26   0:00 /usr/sbin/apache2 -k start
root        2032  0.0  0.0   5192   676 pts/0    S+   10:29   0:00 grep --color=auto apache
root@host:/# ls /usr/sbin/apache2
ls: cannot access '/usr/sbin/apache2': No such file or directory

meg kiderült, hogy a dockert hiába a Docker saját repojából akartam felrakni, azért valahogy mégis egy snap kúszott a gépre... meg egy csomó másik.

töröltem az egész VM-et a francba, készítettem egy újat, Debiannal, ami csak azt és csak úgy csinál, ahogy azt utasításba kapja és nem akar okosabb lenni nálam.

[ Szerkesztve ]

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#30871) Dißnäëß válasza Lenry (#30870) üzenetére


Dißnäëß
veterán

:(((
Stable ? Vagy van innen olyan, aki testing-ezik ?

[ Szerkesztve ]

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#30872) Lenry válasza Dißnäëß (#30871) üzenetére


Lenry
félisten

server-lts, szóval természetesen stable

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#30873) Dißnäëß válasza Lenry (#30872) üzenetére


Dißnäëß
veterán

A Debianra gondoltam. Vagy arra mondod, összefüggésben azzal, hogy Ubi-LTS ?

[ Szerkesztve ]

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#30874) Frawly válasza Dißnäëß (#30869) üzenetére


Frawly
veterán

Ja, az már tényleg beteges, ha minden Wine-ban fut, ráadásul duplán, Snap-pal súlyosbítva. Konvertálni tényleg DeaDBeeF-fel érdemes, mert abban fel lehet venni konvertálási profilokat, mint foobar2000-ben és be lehet neki adagolni külső encoder-eket, saját paraméterekkel, így ellenőrzés alá tudod vonni, hogy hogyan konvertál, biztosan nem gányol-e. Illetve könnyű így egész lejátszási listákat, diszkográfiákat konvertálni, tag-eket is normálisan átviszi konvertáláskor, illetve a tag-ek tömegesen is kényelmesen szerkeszthetők, egységesíthetők. Én is csak erre használom a DeaDBeeF-et, konvertálásra és tag editornak, zenét nem nagyon hallgatok vele, arra mpv, esetleg cmus. Kivéve, ha csak 1-1 audiofájlt konvertálok, mert akkor kézzel, terminálból konvertálom, vagy saját encoderrel (lame, oggenc, opusenc, stb.), vagy ffmpeg-gel (ha pl. videóból szedem ki a hangsávot, vagy webm-ről konvertálok más konténerbe).

Cubic Playert lehet én is felteszem, nem is tudtam, hogy Linux alatt is megy Open Cubic formájában. DOS alatt én is nagyon sokat használtam a 90-es évek végén, nagyon kora 2000-es években, és eléggé szerettem.

[ Szerkesztve ]

(#30875) Dißnäëß válasza Frawly (#30874) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Na, az Aimp konverter része is hasonló.. DeadBeefre ránézek akkor kicsit jobban újra. Köszi a leírást. (Simán elfér haladó Linuxban, why not?) :D Ez is csak egy Linuxos program :D :U Ritkán konvertálok amúgy, csak Wavpack, Ape, ALAC-ot néha, FLAC-ba, illetve ha DTS 5.1/FLAC 2.0 MKV/MKA, akkor abból a 2.0 FLAC részt külön kiveszem.

[ Szerkesztve ]

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#30876) Lenry válasza Dißnäëß (#30873) üzenetére


Lenry
félisten

a Debian az stable persze.
mi másért telepítene az ember Debiant, ha nem a stabilitásért? :DDD

#30875 Dißnäëß
AIMP: hitvallásom, hogy az a Winamp egyetlen igazi utódja :R

[ Szerkesztve ]

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#30877) Dißnäëß válasza Lenry (#30876) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Hát én elvoltam sokáig testingen, de a low footprint is bejött Debianon, és hogy nem csinál helyettem semmit :U Desktopra persze. Aztán nvidia összefosika egy upgrade során.. :(((

Asszem stable lesz a köv. install. Reméljük beválik. Hétfôn nekiesek.

[ Szerkesztve ]

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#30878) Frawly válasza Dißnäëß (#30875) üzenetére


Frawly
veterán

A DeaDBeeF jó. Évekkel előtte is próbáltam, de akkor keveset tudott, most már felfejlődött az utóbbi években. Alap konfigban fapadosnak tűnik, ezért rá kell szánni az időt a konfigolására, felpluginezésére.

Ezeknek a formátumoknak nagy része, amit írtál, lossless amúgy is, meg az encoderekeik átveszik akárhonnan a tag-eket, úgyhogy ha ezek közül konvertálsz, akkor mindegy mivel konvertálod, akár még terminálból is csinálhatod. Egyedül a DTS 5.1 lehet, ami nem triviális, meg az mkv, mka konténerekből sáv kiszedése.

Open Cubic Playert sajnos nem tudom telepíteni, mert csak AUR-ban van, és az egyik komponenséhez kéne egy olyan GPG key, amit nem tud befogadni a csomagkezelő, szóval bukta. Bár lehet valami régi binárist valahonan össze tudnék vakarni, de annyit nekem nem ér meg.

Egyébként az AIMP ellen sincs olyan sok kivetni valóm, sokáig használtam telefonon, utóbbi időben csak azért nem használom, mert nem tud közvetlen digitális kimenetet Androidon, így meg nem tudja rendesen meghajtani a külső DAC-om. Windowoson még nem próbáltam. Ami bajom van vele: a Linux nincs a támogatott natív platformok között.

[ Szerkesztve ]

(#30879) Frawly válasza Lenry (#30872) üzenetére


Frawly
veterán

Én Testing-ezek. De Archon, nem Debianon :DDD

(#30880) Dißnäëß válasza Frawly (#30878) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Igen, lossless-ek, a konverternek csak kényelmi szempontokon kell átmennie nálam. Régen, lossy zenéknél, mp3 fénykorában még ügyeltem arra, melyik konvertert használom, az vajon lame library-t használ-e vagy valami egyebet, szórakoztam ogg-al, mpc-vel, stb, de mára már lényegében csak lossless-em van, így az igazi. Nagyon rég hallgattam már mp3-at. Van pár egzotikum, amit még használtan vadászgatok itt-ott, mert képtelenség fellelni online lossless-ben, de ezek 'rarities' kategória.

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#30882) emvy válasza GaezhyFeri (#30881) üzenetére


emvy
nagyúr

Order by-t kell használni. Semmi nem garantálja, hogy a sorok milyen sorrendben jönnek vissza, ha nem használod.

Adhatsz hozzá autoincremented id-t, igen, az lehet jó.

while (!sleep) sheep++;

(#30884) bambano válasza GaezhyFeri (#30883) üzenetére


bambano
titán

nem nextval('seq') hanem bigserial adattípus.
szerintem véletlen, hogy amikor tesztelted az overt, jó lett.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#30885) Dißnäëß


Dißnäëß
veterán

Jó estét !

UEFI módban lehetséges olyan, hogy a /boot -ot USB-n tároljam ? Nem látja a stick-et, pedig a telepítő lement. Ha CSM-et aktiválom, akkor látja, csak vmi hibával a legelején elszáll, MBR módot vár valszeg.

Lehetséges, hogy így CSM aktivált módban kellene MBR-es telepítőt kreálnom rufus-al és így tudok egy másik külön pendrive-ra /boot -ot tenni ? :F

Vagy maradhatok UEFI módban, csak az usb stick-re kellene raknom egy EFI partíciót a /boot létrehozása előtt ? :F

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#30886) Dißnäëß válasza Dißnäëß (#30885) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Jahh. EFI kellett neki. Szupi.
Viszont a gyökeret (ami ssd-n van) installerben titkosítottam. Rá LVM, 1 rendszer és egy swap LV, és hadd szóljon.

Bootol, de elôbb keresi az LV-ket, ahelyett, hogy feloldana.. busybox rulz. :W

Random-key-el titkosítottam, nem interaktívra. Jó lenne tudni, ezt hol tárolja /boot-on belül.

crypttab persze üres, /dev/mapper nincs is..

*sóhaj*

Holnap újra. Root titkosítás nélkül, mert esélyes, hogy dm-crypt + LVM a Buster installerben el van szabva :F ..

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#30887) vicze válasza Dißnäëß (#30886) üzenetére


vicze
félisten

Csak egy kérdés, miért nem csak USB-re rakod a kulcsot és jo napot? Miért kell szenvedni a teljes boot-tal? Nem vagy semmivel se előrébb ha a kernel külön van, cak egy csomó problémát okoz.
USB-n a kulcsfile-t viheted magaddal és a gép mehet tovább, a boot-ot kiveszed akkor meg nem éppen.

(#30889) Dißnäëß válasza vicze (#30887) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Mert a luks header-ek is a kulcson volnának. Ha kulcs ki, akkor pedig BIOS beállítás mentén indul az SSD egy részérôl a W10-em, az SSD-n lévô EFI partició alapján.

Azt sajnálom, h nincs jól összerakva a dm-crypt és az LVM kezelés installerben. Hiába NEM titkosítottam az usb-n lévô /boot-ot, az SSD-re tett gyökeret pedig már igen, nem úgy hagyja ott a rendszert a telepítô, hogy boot folyamat során feloldja a gyökeret elôször, hanem keresi, keresi, keresi az LVM VG-t és LV-ket, majd kitesz a sivatagba :D hogy hát nem találja ôket.

Találtam egy cikket errôl, ki-ki ugrik az ember installer közben konzolba mókolni, kipróbálom.

Egyszer jöjjön össze, onnantól jó a dolog.
Lehet benézek #debian-ra vagy valahol nyomot hagyok nekik, hogy ezt így 10-es verzió körül meg lehetne igazán oldani, mert installerben szépen össze lehet rakni amúgy a dolgotés tök jól érti az installer azt, hogy crypto /dev/mapper-es eszközre teszem az LVM-et, csak nem jól implementálja mentéskor, aztán reboot és elhasal.

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#30890) bambano válasza GaezhyFeri (#30888) üzenetére


bambano
titán

az a különbség a két megoldás között, hogyha külön csinálsz egy sequence-t és utána nextval, akkor nem köti össze az adatbázis táblát a sequence-szel. ha pedig bigserialt írsz, akkor összeköti. ha utána csinálsz valamit a táblával (tipikusan: törlöd), akkor a második esetben a sequence-t is törli, első esetben az ott marad árván.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#30892) Dißnäëß válasza Dißnäëß (#30889) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Nah, megoldottam (ha bárkit is érdekel a kis kálváriám).
/boot az ssd-n, W10-el dual boot maradt
/ és swap kódolva

Öröm. Tolvaj ellen ez is kiváló.
Lakom be. Köszi minden hozzászólónak.

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#30893) Lenry válasza Dißnäëß (#30892) üzenetére


Lenry
félisten

örömbódottá, de nekem erről még mindig Árpi és az Opel sztorija ugrik be

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#30894) Dißnäëß válasza Lenry (#30893) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Jó, hogy ennyi időd van olvasni..

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#30895) Lenry válasza Dißnäëß (#30894) üzenetére


Lenry
félisten

elég csak az első sztorit, ide az releváns

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#30896) Dißnäëß válasza Lenry (#30895) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Nem.

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#30897) inf3rno válasza Lenry (#30893) üzenetére


inf3rno
nagyúr

:C

Buliban hasznos! =]

(#30898) fecus


fecus
őstag

Nem tudom idevaló-e, de segítséget kérek, mert egyszerűen nem értem.
Környezet: Ubuntu 20.04.1 szerver. Zfs. Rtorrent és rutorrent. A rutorrent az én useremmel (user1), az rtorrent az rtorrent userrel fut.
A letöltési útvonal: /media(root:root 755)/torrents(rtorrent:rtorrent 775)/download(rtorrent:rtorrent 775)/
A letöltött fájlok és mappák a user1-el jönnek létre 750 és 640 jogokkal.
Rtorrent konfig: umask=0000.
user1# umask
0022

Szeretném, a download mappát sambán keresztül megosztani. Ehhez kellene az others read joga. A bele letöltött mappáknak és fájloknak 755 és 644 jogokat szeretnék. Nem tudom elérni, hogy így legyen.
Ha bemegyek a download mappába és a user1-el létrehozok mappát és fájlt a jogok 775 és 664.

Mit rontok el?

[ Szerkesztve ]

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#30900) sonar válasza GaezhyFeri (#30899) üzenetére


sonar
addikt

Elsőblikkre grep és reguláris kifejezések, aztán sed még awk ha bonyolítani kell.

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.