Hirdetés

2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2013-09-30 15:51:13

LOGOUT.hu

Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#31251) inf3rno válasza Frawly (#31250) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én úgy nézem 14 éve regisztráltam, nem rémlik, hogy akkor kértek volna ilyen extra dolgokat. Talán évente egyszer ránézek az oldalra vagy még ritkábban.

Buliban hasznos! =]

(#31252) radi8tor


radi8tor
MODERÁTOR

Plz ne egy szakmai topikban tárgyaljatok ki egy másik fórum belügyeit. :R

⭐ Stella

(#31253) Speeedfire


Speeedfire
nagyúr

Sziasztok,
hátha valaki tud valami infót merre induljak el.
Van egy kamerám (xiaomi mijia 4k), amit néha használok vlog-ra. De közben rájöttem, hogy tök jó lenne egy külső mikrofon. Ez a példány viszont nem támogatja ezt. Custom FW-t pedig nem találtam még ra.
Viszont van egy github bejegyzés, ami szerint linux van rajta, meg még egy RTOS (most hallok róla először). Gondolom a sima 3-as kernel hozzá valami busybox, uclib, és az RTOS ide nyúl be.
Szerintetek lehetne valahogy usb dac supportot tenni rá? Vagy esélytelen?

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#31254) lionhearted válasza Speeedfire (#31253) üzenetére


lionhearted
őstag

Vedd fel külön, és időzítsd rá.

Tegnap még működött...

(#31255) Speeedfire válasza lionhearted (#31254) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Ez van most, de ha lenne jobb megoldás. Mégiscsak jobb lenne. :)

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#31256) attilav2


attilav2
őstag

Sziasztok!
Lefordítottam Arch alatt a CDE-t, működik fut. El szeretném menteni a CDE forrás mappáját az összes almappával, jogokkal/attribútumokkal együtt egy tar.gz fájlba. Hogyan csináljam, milyen parancsot adjak ki? Nem csináltam még ilyet. A mappa a home könyvtáramban van cdesktopenv-code néven. A célom az lenne ezzel hogy legközelebbi rendszer újratelepítéskor csak kicsomagolom (és a megfelelő függőségek felrakása után) csak telepítem a már korábban lefordított CDE-t, így nem kellene minden rendszer újra rakáskor leforgatni.

-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-

(#31257) Frawly válasza attilav2 (#31256) üzenetére


Frawly
veterán

tar -cJvf cde-backup.tar.xz ~/cdesktopenv-code

Bár az sem tragédia, ha nem binárisként mented, hanem mindig lefordítod, és csak a forráskódját mented egy scripttel, ami a fordítás csinálja gcc-t meghívva, make, stb.. Nincs egy nagy kódbázisa, modern gépen pillanatok alatt fordul. Egyedül csak akkor látom értelmét a bináriskénti mentésnek, ha ilyen Ubuntu és CanonRedHatBullshit disztrókon akarod használni, amiken a fordítás a csomagkiosztás és régi csomagverziók miatt nehézkes.

(#31258) Sub-ZeRo


Sub-ZeRo
nagyúr

Sziasztok!
Clear linux, Ubuntu mate, mx linux.
Egy 2 magos celeron, 8 giga rammal és ssd-vel szerelt intel nuc alá szerintetek melyik lenne a legjobb választás?
Egy műhelybe menne majd, netezés meg zene menne majd róla. Netet elvileg majd kábelen kapna.

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."

(#31259) Frawly válasza Sub-ZeRo (#31258) üzenetére


Frawly
veterán

Ebből bármelyik jó. Én leginkább az MX-et mondanám, mert az alapból Xfce-s, és systemd-nélküli, így a háromból a legsoványabb megoldás. De az Ubuntu Mate sem vészes.

A Clear Linux határeset, az is jó lehet, ha nem túl régi Celeron, mert a Clear csak az újabb procikat támogatja, az elmúlt 10 évből, meg alapból eddig Gnome-mal jött (bár lehet újabban grafikus felület nélkül települ, és neked kell grafikus felületet telepíteni rá, olyat, amilyet akarsz). A Gnome erőforrás-igényesebb, mint a fentebb említettek, de még talán elfut cerkán is.

Igazából itt az dönt, hogy te melyiket ismered, melyiknek a felülete jön be legjobban. Annyira egyikkel sem tudsz mellényúlni.

(#31260) Sub-ZeRo válasza Frawly (#31259) üzenetére


Sub-ZeRo
nagyúr

J4005-ös proci van benne.
Az mx meg a mate között vacilálok. :B

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."

(#31261) Frawly válasza Sub-ZeRo (#31260) üzenetére


Frawly
veterán

Az egy viszonylag modern Celeron, kb. korai mobil Core i3 proci szintje, ha tényleg 8 giga RAM-mal párosul, akkor azon minden normálisan elfut, Win10, akármilyen modern, bloat felületű Linux, Clear is támogatja. Én egyébként a kettő közül az MX-et preferálnám, de a Mate ellen sem tudok sok kifogást felhozni (egyedül a sima, gnome-os Ubuntu van ellenemre a Snap-ok erőltetésével, de ez a Mate-es változatban nincs benne tudtommal). Igazából mindegy, tedd fel azt, ami szimpatikusabb, ha nem jön be, bármikor lecserélheted. Linuxot gyorsabb telepíteni, újratelepíteni, mint Windowst. Akár még Elementary, PopOS, Mint vagy Arco Linux és Manjaro is játszhat, szintén a neked tetsző felületű kiadás, attól függően, hogy milyen felületet preferálsz, többségében Gtk-s vagy Qt-s progikat használnál-e rajta, eddig mit szoktál meg, mennyire akarod, hogy hagyományos windowsos desktopszerűség legyen, stb..

[ Szerkesztve ]

(#31262) ivana válasza Sub-ZeRo (#31258) üzenetére


ivana
Ármester

Erre a célra valami kő stabilban gondolkodnék. Pl. Suse leap, ubuntu lts, centos stb.

(#31263) Sub-ZeRo válasza Frawly (#31261) üzenetére


Sub-ZeRo
nagyúr

Igen, egy Kingston 2400-es 8 gigás modul lesz benne.
Most próbálgatom az egyik laptopon live pendrive-ról a linuxokat és az MX és az Ubuntu mate jön be. Az elementary az asztalin fent van másodlagos rendszernek a w10 mellett.
Eddig a clear, peppermint, mx, ubuntu mate-t próbáltam ki. Most a Garuda linuxot nézem és utána még egy Zorint is rápróbálok.
Linuxot akarok, mert nincs kedvem venni még egy w10 kulcsot.
Gtk, Qt-s passz. Annyira nem vagyok benne. Leginkább Firefox menne rajta, Libreoffice, meg zene lejátszó. A műhelybe elég ennyi. Az ff a net és net rádió miatt, a libreoffice ha netán szerkeszternem kell valamit excelben, de arra meg ott netes excel. A zene lejátszó meg Audacious lenne mert Elementary alatt is ezt használom.

#31262 ivana: Ránézek amiket írtál. :R

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."

(#31264) Frawly válasza ivana (#31262) üzenetére


Frawly
veterán

CentOS semmiképp, kő stabilan most fog megszűnni nem sokára, mindenki vált el róla. Ubuntu LTS még talán okés is lehet, de mint írtam, lehetőleg ne a Gnome-os főverzió.

Bár én eddig sem ajánlottam ezeket, mert szakmailag nem tartom őket jó disztróknak. Azóta becsatlakozott egy másik érv, ami miatt nem fogom ezeket ajánlani senkinek, az pedig politikai ok, a fent nevezett disztrókat kiadó, fejlesztő szervezetek jelenleg RMS üldözésének ürügyén verik szét az FSF-et, hátráltatják a free software ügyét. Már eddig sem állhattam ki őket a bloat, corporate szutykaik miatt (Unity, Gtk, Snap, systemd, pulseaudio és társaik), már számos alkalommal kifejtettem az ellenérzésem az LTS meg egyebek iránt, de ez a legvégső szög volt a koporsójukba nálam, és elég ahhoz, hogy innentől fogva elvi alapon sem fogom ajánlani senkinek.

Írom ezt annak ellenére, hogy engem mindig is hidegen hagyott a politika. Meg ha az ember elér egy szintet, akkor onnantól ez a disztrófetisizmus, disztróhoppolás is mindegyé válik, mert megtanulja bármilyen disztrón beállítani magának azt a grafikus környezetet, szoftveres körítést, workflow-t, amit megszokott. Onnantól a disztrók már csak frissítési-kiadási mechanizmusban, esetleg initrendszer, csomagszám/tükörszám tekintetében különböznek, a többi csak részletkérdéssé válik (installer, default beállítások és default települő csomagok, grafikus felület, téma).

(#31265) Sub-ZeRo válasza Frawly (#31264) üzenetére


Sub-ZeRo
nagyúr

Olvasom hogy December 31-én vége.
Ránézek kíváncsiságból, hogy milyen. Legalább látok ilyet is.
De szerintem az MX lesz a befutó. Arra amire kell elég. Kedden jön meg a rendelésem a nuc-hoz, memória, monitor, ssd, feli tartó, vezetéknélküli egér plusz bill. is. Még ebayről kell hogy megjöjjön egy fém lap, hogy a nuc meg a falitartót is fel tudjam csavarozni és akkor mehet majd ki hamarosan a műhelybe. Elkalandoztam... :B :DDD

[ Szerkesztve ]

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."

(#31266) Frawly válasza Sub-ZeRo (#31263) üzenetére


Frawly
veterán

A legtöbb grafikus linuxos program és grafikus felület Gtk-s, LibreOffice, Firefox, Chrome (és azon alapuló megoldások, Opera, Vivaldi, Brave, FB Messenger, Skype, Visual Studio Code, stb.), Audacious, gedit, notepadqq, stb. De vannak Qt-sek is, VLC, qBittorrent, Clementine, Krusader, stb..

Ez a Gtk, Qt grafikus függvénytár, amit az alkalmazások használnak az ablakaik leprogramozására, témázására, stb..

Igazából, ha az Elementary vagy Clear bevált, azt is felrakhatod, hacsak nem a kalandvágy hajt, felesleges bonyolítani, meg újítani. Garuda is érdekes, bár az szerintem a haladóbbakat célozza. Zorint nem ajánlom, bloat, és túlwindowsosított, félig fizetős megoldás felé terelnek, akkor már ebben a műfajban jobb a Mint, Elementary. De ha csak a pénzbeli spórolás hajt, akkor a Win10 kulcs se drága azért a néhány ezresért, csak azért nem szoktam ajánlani a Linuxot, hogy az ember azt a kevés ezrest lespórolja. Pedig jobb a Linux, de csak akkor érdemes feltenni, ha tényleg eleged van a Windowsból, vagy szakmailag is akarsz fejlődni, érdekelnek ezek a szoftveres, informatikai dolgok. Tehát a meggyőződés hajtson, ne az a kevés ezresen spórolás.

(#31267) Sub-ZeRo válasza Frawly (#31266) üzenetére


Sub-ZeRo
nagyúr

Cleart azt most láttam először de nem jön be. Az elementary jó, tetszik, de inkább kipróbálnék mást. Nem a pár ezer Forint a döntő, de volt egy nagy szívásom most a win update-tel és inkább a linux felé hajlanék. Amúgy rég linuxon lennék, ha a játékok többsége nem winen futna. Tudom, ott az nvidia megoldása de na.
Szóval mindenképpen linuxot tervezek kintre. Szóval a befutó az MX lesz. Egyelőre.
Ha esetleg lesz más akkor felkerül rá másik. :R

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."

(#31268) attilav2 válasza Sub-ZeRo (#31263) üzenetére


attilav2
őstag

Xfce4 desktop is jó mint kulcsrakész megoldás, viszonylag szolid memória fogasztása van.
Persze próbálkozhatsz pehelysúlyú ablakkezelővel, pl openbox, de konfig fájlokat kell túrnod és alapból tálcád sem lesz :) De cserébe kevesebb memóriát kér egy ilyen "pálcika" wm.
Gtk vs Qt arra számítsál hogy mindkettőre szükséged lesz, valamelyik proginak Qt valamelyiknek Gtk kell, nem próbálnék egyik mellett sem lándzsát törni, használd azokat az alkalmazásokat amelyek a legjobbat tetszenek, esetleg törekedhetsz arra hogy olyan progikat használj amelyeknek viszonylag kevés függőségük van, azaz nem bloatok.

-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-

(#31269) májkimiki válasza Sub-ZeRo (#31267) üzenetére


májkimiki
őstag

Több évnyi használat után bátran ajánlom az MX-et. Nagyon megkedveltem ezt a disztrót. Annyira, hogy az Arch mellett ez tartottam csak meg a disztróhopperkedésből. Mindkettőn Xfce-t használok, az MX-nek van egy Fluxbox konfigja is, ha még soványabb GUI kellene, mint az Xfce. Nagyon könnyen telepíthető a repójukból.
Az MX repói elég lassúak, ne lepődj majd meg, ha a nagyobb csomagok kicsit lassabban jönnek majd le. Ez utóbbit tudom csak említeni, aminek van egy kis negatív fennhangja.

(#31270) Fecogame válasza Fecogame (#30053) üzenetére


Fecogame
veterán

Frissült a Portscan Protection script többek között Whitelist funkcióval, amivel hozzá lehet adni IP-ket egy listához. Ezeket az IP-ket nem fogja blokkolni az iptables.

GitHub Issue #1
GitHub Issue #3

Teszteljétek bátran :)

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#31271) Sub-ZeRo válasza májkimiki (#31269) üzenetére


Sub-ZeRo
nagyúr

Alakul már itt is az Mx linux.
Kicsit szo...am vele, mire felkerült de írok egy rövid kis bejegyzést a gépről. :))

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."

(#31272) CPT.Pirk


CPT.Pirk
Jómunkásember

Amit itt csinál a videóban az rsync-kel: https://youtu.be/TmtN3Rmx9Rk?t=1439
az lehet Ubuntu specifikus dolog?

Mert mikor Manjaro-n próbálom ugyanazt: rsync -avz pi@192.168.100.39:/lib sysroot
akkor nekem egy darab sysroot nevű link jön létre, ami a usr/lib -re mutat.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#31273) bambano válasza CPT.Pirk (#31272) üzenetére


bambano
titán

egyes disztrókon már szabadulnának a /sbin, /lib, stb. könyvtáraktól.
tehát lehet, hogy az olyan, ahogy leírtad.

esetleg próbálj ki egy -L kapcsolót is.

[ Szerkesztve ]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#31274) CPT.Pirk válasza bambano (#31273) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ez meg is oldotta, köszönöm! :C

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#31275) CPT.Pirk válasza bambano (#31273) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Illetve mégsem, ez lementett 18GB-ot, miközben csak 600MB körül kellett volna. Lehet felhúzok egy virtuális gépre ubuntut, aztán megcsinálom az alatt.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#31276) sh4d0w válasza Fecogame (#31270) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

:C

https://www.coreinfinity.tech

(#31277) bambano válasza CPT.Pirk (#31275) üzenetére


bambano
titán

tar-olni lehet ssh-n keresztül, azért nem kell egy külön ubuntu.
vagy derítsd ki, hogy mi hova van linkelve, mert azon csúszik el a dolog.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#31278) CPT.Pirk válasza bambano (#31277) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ez így lehet, hogy több erőforrást visz mint amennyi hasznot hoz. C-ben kellene programoznom egy olyan Raspberry-t, aminek nem lesz kijelzője, legfeljebb webszerveren keresztül lehet majd ezt-azt látni, meg a szerveren keresztül, ahová json csomagokat küld.

Én Lazarus (freepascal) alatt csináltam volna meg, de kollégáim miatt meg praktikussági okokból maradtunk a C / C++ programozásnál, így jönne be a képbe a QT Creator, ami alatt már dolgoztam és jó cucc volt, de akkor nem nekem kellett összeraknom a cross-compile KIT-et hozzá.
A "B" terv az, hogy Eclipse alatt csinálom a progit, mert ahogy nézem azt 1-2 nagyságrenddel könnyebb beüzemelni cross-compile területre és ezt jobban is ismerjük. Még talán gtk-s ablakot is lehet benne csinálni, ami kiír pár értéket, több meg nem is kell.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#31279) bambano válasza CPT.Pirk (#31278) üzenetére


bambano
titán

egyrészt qt creator meg az egész kde-s lom pénzes lett.
én nem használnám.
másrészt az, hogy nincs a málnán kijelző, miben módosítja a dolgokat?
van rajta hálózattranszparens grafikus felület.
ha c-ben programozol egy málnát, aminek nem kell grafika, akkor ssh-n is láthatod a kiírásokat.

nem értem a problémádat.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#31280) ivana válasza bambano (#31279) üzenetére


ivana
Ármester

Milyen szempontból lett a qt pénzes?

Amúgy a creator egy borzasztó ide, én a netbeans c/c++ verziót preferálom ha grafikus dolog kell, mert gyors, kényelmes.

De amúgy +1 a terminálra, headless cuccra nem is értem ezt a grafikus felület dolgot :)

(#31281) emvy válasza CPT.Pirk (#31278) üzenetére


emvy
nagyúr

Ne viccelj, erre talaltak ki a VS Code Remote SSH modjat.

while (!sleep) sheep++;

(#31282) ivana válasza emvy (#31281) üzenetére


ivana
Ármester

Erre találták ki a vim-et ;] (Amúgy én tényleg azt használom :P )

(#31283) bambano válasza ivana (#31280) üzenetére


bambano
titán

átlag user azt nem szokta érteni, hogy a grafikus felület fordított kliens-szerver architektúrájú. Ha egy nagy gépre grafikusan akar bejelentkezni, akkor a desktop pc a grafikus szerver és a nagy gép a kliens.
Tehát ahhoz, hogy az rpi-n grafikus felület futhasson, nem kell rá se monitor, se semmi, arra a pc-re kell grafikus felület, amiről be akar jelentkezni.

szerk: konkrét példára visszakanyarodva: fel kell rakni a netbeanset az rpi-ra és ott fejleszteni. az rpi-ra nem kell hozzá monitor, semmi.

[ Szerkesztve ]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#31284) emvy válasza bambano (#31283) üzenetére


emvy
nagyúr

> fel kell rakni a netbeanset az rpi-ra és ott fejleszteni

ezzel az a baj, h bazi lassu (lehet, h teged nem zavar a lag, de csomo embert igen)

tenyleg sokkal jobb a VSC Remote SSH, ott az UI helyben fut, a lang server meg a tavoli gepen

while (!sleep) sheep++;

(#31285) CPT.Pirk válasza emvy (#31281) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

és Bambano,

Igen, az embedded eclipse Remote SSH módját üzemelem most be. Nekem kicsit szokatlan a dolog, mert ennél butább beágyazott eszközökre fejlesztettem eddig ahol nem volt SSH meg hasonlók, vagy rendesen asztali PC-re.
Az már megvan, hogy ráküldi a binárist az eszközre... Futtatni még nem sikerült mert szerintem nem arra fordult le a bináris amire kellene de már az agyvérzés kerülget így is a sok több éve elavult tutoriál megnézése után.

ivana: igen, headless jelenleg. Jelenleg. :D Tudod mikor a marketing kitalálja, hogy ez nagyon jó, de tegyünk rá egy érintőképernyőt is, az milyen trendi manapság és biztos nem bonyolult megcsinálni...

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#31286) bambano válasza emvy (#31284) üzenetére


bambano
titán

málnával még nem próbáltam ilyet, pc-k esetén napi szinten használom és nem lassú.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#31287) vargalex válasza CPT.Pirk (#31285) üzenetére


vargalex
félisten

Lehet, hogy én nem értem teljesen. Miért akarsz te egy fejlesztő környezetet raspberry-re? Milyen alkalmazást kell egyáltalán készíteni?

Alex

(#31288) CPT.Pirk válasza vargalex (#31287) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Nem, én az asztali gépemen szeretnék programozni, a végeredményt meg átküldeni a Raspberryre SSH-n.
IO portokat, I2C-t, SPI-t, RS485-öt saját protokollal, konfigfájlt, meg szerver felé kapcsolatot kell majd kezelnem.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#31289) bambano válasza CPT.Pirk (#31288) üzenetére


bambano
titán

a világ afelé halad, hogy ilyeneket pythonban programoznak.
nem állítom, hogy egyetértek vele :)

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#31290) vargalex válasza CPT.Pirk (#31288) üzenetére


vargalex
félisten

Ugyan nem ismerem a program bonyolultságát, de erre nem overkill egy Raspberry? Feleslegesen futtat egy operációs rendszert is. Első közelítésre egy arduino/esp8266, vagy ha nagyobb teljesítmény kell, akkor esp32 megfelelőbb a célra.
Bambanonek egyébként igaza van, ezekben a feladatokban a python felé megy a világ. Én úgy gondolom azért, mert egyre kevesebb C, de egyre több python programozó van.

[ Szerkesztve ]

Alex

(#31291) CPT.Pirk válasza bambano (#31289) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Egy-két apróságot lehet abban fogok megcsinálni, de egyébként kész, saját könyvtáraink vannak C-re, szóval marad meg ahhoz értünk. :)

vargalex:
Az Arduino egy vicc ilyen célra, ráadásul a C és a C++ egy sajátságos keverékét használják ami itt-ott eltér a szabványtól de ezt csak akkor veszed észre, mikor nem pont úgy működik egyik-másik függvény, ahogy annak kellene.
Volt alkalmam dolgozni egy bonyolultabb szerkezeten amiben minden belső elektronikát Arduino kezelt, de az az igazság, hogy erősen érződött rajta, nem ilyen feladatokra találták ki. ESP-vel még nem dolgoztunk, de a szerkezet alegységeiben ST mikrovezérlők lesznek, azoknak a munkáját fogja össze a Raspberry.
Json csomagokat is kell majd küldenem szerverre meg hasonlók, ilyeneket nem szeretnék alacsonyabb szinten megvalósítani.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#31292) vargalex válasza CPT.Pirk (#31291) üzenetére


vargalex
félisten

Van httpclient, json, i2c, SPI, stb. library, szóval ezt egyszerű összedobni. Ráadásul az ESP32-t programozhatod ESP-IDF-ben is, ami még inkább C közeli.
Én több célra is használok esp8266-ot és szerintem pont ezekre a feladatokra találták ki. Mivel nem futtat operációs rendszert, így sokkal pontosabb időzítéseket tudsz megvalósítani, stb.
Továbbra is azt gondolom, hogy a Raspberry overkill erre. Arra, hogy több önálló egységből összegyűjti az adatokat, arra igen. De a GPIO portok kezelése sokkal jobb Arduino alatt.

[ Szerkesztve ]

Alex

(#31293) CPT.Pirk válasza vargalex (#31292) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Van még egy funkció, gombnyomásra AP módba kell lőnie magát az eszköznek, ami ad egy hotspotot telefonnak, ahonnan rá tudod állítani az egészet az adott helyen lévő wifire, erre egyszerű kész megoldás van Raspberryre.
Meg az is elképzelhető, hogy egyszer fog kapni 4 darab USB-s kamerát a PI és azoknak a képét is be kell majd küldenie szerverre, szóval nem baj, ha ott a lehetőség meg a kraft az eszközben.

Az időzítés egyébként jah, az RS485 irányváltó lábát nem is tudja kellően gyorsan kezelni a PI, azt egy 555-tel oldottam meg.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#31294) vargalex válasza CPT.Pirk (#31293) üzenetére


vargalex
félisten

AP módot tud az ESP8266/ESP32 is (ugye ezeken integrált wifi, illetve utóbbin integrált bluetooth van). Szintén kész megoldás van az egész konfugurációra (pl. WiFiManager). De nem rábeszélni akarlak... :)

[ Szerkesztve ]

Alex

(#31295) ivana válasza vargalex (#31292) üzenetére


ivana
Ármester

Ja csak kb. semmilyen titkosítást nem támogat, szóval rohadt durva tűzfalszabályok kellenek. Plusz tapasztalataim szerint egy rendes Linuxos vasnál sokkal instabilabb és debuggolhatatlan mitől döglik meg.

(#31296) emvy válasza vargalex (#31292) üzenetére


emvy
nagyúr

> Mivel nem futtat operációs rendszert

de futtat

while (!sleep) sheep++;

(#31297) vargalex válasza emvy (#31296) üzenetére


vargalex
félisten

Az ESP32 igen... De nem érezteti a hatását.

[ Szerkesztve ]

Alex

(#31298) ivana válasza emvy (#31296) üzenetére


ivana
Ármester

Azt erős túlzás operációs rendszernek nevezni. :P

[ Szerkesztve ]

(#31299) emvy válasza ivana (#31298) üzenetére


emvy
nagyúr

Hat nezd, van multitaszking, IPC, HAL, stb., miert ne lenne OS? Ha az MS-DOS OS, akkor a FreeRTOS is.

while (!sleep) sheep++;

(#31300) _kovi_


_kovi_
aktív tag

Sziasztok!

Kis bash script segtségre lenne szükségem. Szervizeket szeretnék ellenőrizni, de szintaktikai hibát dob ez a drágaság:

vsftpd=`service vsftpd status`
if [ echo `"$vsftpd" | grep -q "pid"` -eq 0 ];
then
        echo "a service fut"
else 
        service vsftpd start
fi

Köszi!!

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.