Hirdetés
- Segway-Ninebot Kickscooter Max G30E II elektromos roller
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Öregszem
-
LOGOUT.hu
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vastika
tag
Sziasztok!
Elakadtam, amatőr vagyok, légyszi segítsen valaki ;-)
Szeretnék egy Samsung scx-3400 multifunkcióst megosztani az itthoni hálózaton nyomtatás és szkennelés céljából (a szkennelést csak linux alatt használnám)
A "szerver", mivel az volt éppen itthon, egy Orange Pi Zero + Armbian.
A nyomtatómegosztás működik.
A scanner-t látja a kis narancsoson a scanimage -L és a sane-find-scanner.
A systemctl status saned.socket mutatja, hogy figyel a sane a hálózaton.
A saned.conf fájlban benne van a hálózatom: 192.168.44.0/24
Az asztali gépemen (Mint MATE 20) alatt próbáltam szkennelni, be van írva a sane net.conf fájljába a kis kütyü IP címe, 192.168.44.70.
A scanimage -L és a sane-find-scanner nem talál semmit.DE! ;-)
Amíg keresnek, a szerveren a saned státuszánál látok egy csatlakozást.
Ha a gépemen úgy próbálkozok, hogy xsane net:192.168.44.70 , akkor bejön az xsane eszköz keresése ablak, aztán eltűnik pár másodperc után, és jön egy hibaüzenet, hogy: Nem lehet megnyitni az eszközt 'net:192.168.44.70 Érvénytelen paraméter.Az asztali gépemen fent van elvileg az scx-3400 drivere, mert már használtam rajta USB-n.
Na, itt elakadtam ;-)
Van valakinek ötlete, hogy merre tovább?
Üdv: Vasti
[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
válasz Vastika #30951 üzenetére
nálam így néz ki a szkennelő scriptem releváns része
scanimage --device net:192.168.1.2:hpaio:/usb/Deskjet_2510_series?serial=CN2BQ3JPKF05TX --mode Color --resolution 300 --progress --format=TIFF > ~/scan_$CURRENTDATE.tiff
ez nálad is megvan mind? mert valami paramétert hiányolmásrészt tuti van jogosultságod használni az USB eszközt más gépről?
az itt leírt megoldást nézted már? nekem anno ez segített[ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
kovaax
őstag
válasz #29736192 #30954 üzenetére
A porbléma ennél bonyolultabb, majd a jövő eldönti, hogy kinek a papné...
A CentOS stream a Fedora és az RHEL közt lesz valahol, tehát akinek újabb csomagok kellenek, de a Fedora server túl "vad" neki, az nyer az ügyön.
Aki teljes RHEL egyezést akar továbbra is, az vált Oracle Linuxra (bár nálunk az volt korábban a mondás, hogy nagyon bugzik az RHEL-hez képest, de amióta az egyik Nagy Kőzponti Rendszerünk azon fut, csend van ezügyben, de mivel én nem abban a csapatban vagyok, nem tudok igazságot tenni, de mindenesetre), az Oráklinak ez jól jön.
Akinek van pénze rá, az már most is RHEL-t használ, szóval nem hinném, hogy ez sokat hozna majd az RHEL konyhájára, max annyit, hogy nem köti le az energiáit a "hagyományos" CentOS karbantartása, át lehet terelni a maradó
felhasználókattesztelőket az "új" RHEL bétára.Kérdés, hogy más ingyenes szerver disztribucióknak mennyi esik le ebből.
-=- There's no place like /home -=-
-
vicze
félisten
válasz kovaax #30955 üzenetére
Fedorának is borzasztó rövid a támogatása és pont ugyanaz a baj vele mint a Streammel, hogy nem LTS. Tehát nem hogy csak vad, de pont ugyan ott vagy vele mint Streammel.
Oracle Linux az a szívom a fogam szint. (Oracle miatt nem az OS miatt.)
Debian se éppen egy LTS OS, így kb. marad Ubuntu LTS-nek szerveren, ami ööö szívom a fogam, csak más miatt.CentOS-nek amúgy nagyon magas a részesedése, Ubuntu után a legtöbbet használt free LTS OS. Szóval elég sok embernek okoz ez elég nagy fejtörést. Főleg úgy, hogy a 8-as alól kb. kihúzzák a szőnyeget hirtelen.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz kovaax #30955 üzenetére
Sejtettem, hogy ez lesz. ibm...
Régen a centos önálló volt, úgy is sikerült például kiadni a 6-ot és támogatni, 3rd party tárolókkal ellátni. Aztán rh megvette, lett nagy kánaán, most meg beolvad, beszántják, beszórják sóval.... 8 már használhatatlan volt desktopon, annak ellenére, hogy 7 ragyogó volt ilyen értelemben is.
Egyel több érv a freebsd mellett.
Nem jó hír ez amúgy a komplett free software közösségnek.
il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
válasz kovaax #30960 üzenetére
A helyzet az, hogy nem.
Én azt látom, ez a szélsőséges álláspontom, hogy 2010 után ami történt a számítástechnikában, az már szinte felesleges. A támogatást növelni kell, 10+ évre. Azért nem tehető meg, mert erőltetett és felesleges fejlesztések vannak, mint a systemd. Nem kell. Erőforrást fogyaszt. A legnagyobb weboldalak mint az fb, vagy yt, ugyan azt azt tudják, mint 10 éve 3x akkora gépigény mellett. Akkor?il sole non sorge più ad Est!
-
I02S3F
addikt
Nem-e rétegigény az, hogy sokáig támogatott(több, mint 5 év) stabil rendszered legyen? Most desktop-ra gondolok. Ubuntu-t például hiába támogatnak 5 évig, a 4.-5. évre rá már nem fut rajta több új sw. (Mint például az Anydesk a 16.04-en). Tehát még az Ubuntu-t is szükséges 2-3 évente cserélni.
Igazad van abban, hogy desktop-ra egy erőltetett fejlesztési tempó a jellemző, az újdonságok fényében. W10 dettó. -
kovaax
őstag
Ebben teljesen igazad van, csak meg kell élnie valamiből a sok f@szagyerek fejlesztőnek is. Az, hogy a linux egy ingyenes szoftver, amit szórakozásból fejlesztenek elhivatottság tudatból, egy talán sosem volt igaz fantazmagória. Az ingyenességgel egy hatalmas tesztelői bázist tartanak fenn a fizetős linuxot áruló cégek. Akiknek nincs pénzük saját fejlesztői gárdát fenntartani, hogy legyen saját "disztribuciójuk", azok fizetik meg a fejlesztések árát cserébe a hivatalos támogatásért.
-=- There's no place like /home -=-
-
Apollyon
Korrektor
-
Vladi
nagyúr
Mi a probléma vele?
(#30963) I02S3F:
Nincsenek ma már valós igények! Elmondják mit szeretnél, és majd az lesz az igényed.
lassan 1 évtized telik el úgy, hogy senki nem tud 1 db érvet mondani a mellett, mire jó a systemd.
az okostelefont már megemlíteni sem merem.(#30965) kovaax:
1. a valóságot nem ér leírni, mert megfájdul a fejed.
2. az ingyenesség a valóságban az jelenti, hogy nem az eladási értékből szerez pénzt a dolgozó. Érdekes a redhat 15 évig nyereséges volt ezzel a modellel, de el kellett adni, mert kevés a nyereség.il sole non sorge più ad Est!
-
-
I02S3F
addikt
válasz #63718632 #30969 üzenetére
Igen! Azért kevertem, mert szerettem volna egy stabil, sokáig támogatott disztrót használni és olvastam, hogy van, aki centos-t használ ecélra. Csak ahogy írtam, ott nem könnyű megteremteni azokat a feltételeket, amelyek jók egy desktop linuxban. (A már említett multimédia, játékok, stb.) Rájöttem, hogy a centos nem erre való és, hogy nekem egy desktop disztró szükséges. És ez azzal jár, hogy váltani szükséges 2-3 évente.
Az Arch nekem túl gyorsan frissül. Nem szükséges azt túl sokat bütykölni?
-
vicze
félisten
BSD-vel általánosan a legnagyobb probléma a HW support.
Ha supportolt HW-n vagy akkor többnyire ok.
AMD-n kiváló.@kovaax: Azért nem elég az 5 mert mire váltasz már csak 3 marad belőle. 1évet minimum várni kell hogy stabil legyen egy új verzió és meglegyen support. 2x futottunk ki már support időből, egy appliance setében, ami nem tőlem függ.
[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
nekem a csomagkezelése fáj nagyon, hogy külön frissítsd a package-eket, meg külön az OS-t, meg külön a frissebb package-eket, portokat, aztán ha valamit nem a neki tetsző sorrendben csinálsz, akkor nem bootol.
attól is a falramászok, hogy random helyeken van minden.
hogy van a /etc, meg a /usr/local/etc, meg a /bin és a /usr/local/bin és az /usr/bin és faszér nem lehet egy helyre rakni a cuccokat, hogy ne kelljen mindent 22 helyről összevadászni, ha valamit át szeretnél állítani...a kolléga, aki nem az OS-t b*szogatja mint én, hanem a rajta lévő cuccokat, azt mondja, hogy csomó olyan dologba fut bele, hogy jó-jó hogy itt is van mondjuk apache, csak nem ugyanolyan, meg nem lehet rajta megoldani, amit Linuxon igen, stb.
anno elsősorban a ZFS miatt használtuk, mert az tényleg nagyon jó, de mára Linuxon is van rendes ZFS támogatás, így okafogyottá vált a vele való szerencsétlenkedés
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
-
Sonja
nagyúr
válasz #63718632 #30982 üzenetére
Ott a pont! Laptopon már jó ideje Arch van, amit ráadásul nem is mindig frissítek rendszeresen, de nagyon jó és stabil! A legjobb disztró, amit eddig próbáltam/használtam. Desktopon váltani kellene, csak ne lennék ilyen lusta.
[ Szerkesztve ]
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
Lenry
félisten
heti átlag kétszer frissítek, 3 éve csak ez van a gépen, tényleg nem nagyon volt vele gond, de nyilván nem ez a szerver, nem fut rajta semmi mission-critical, a saját cuccaim mennek rajta, ami a munkámhoz éppen kell.
de egyébként 2009 óta használok Arch-ot, szóval lehet, hogy ez is közrejátszik abban, hogy kevés nyűgöm van vele
-
Vladi
nagyúr
Nekem amúgy tetszik a koncepció, hogy core rendszer és userspace appok külön vannak kezelve. Így tud csinálni egy egyszerű, stabil hosszan támogatott alapot, az appok meg lehetnek bőségesek és frissek.
Mondjuk az kicsit aggaszt, hogy mennyire fog instabilan viselkedni 1-1 frissítés után.
"hogy van a /etc, meg a /usr/local/etc, meg a /bin és a /usr/local/bin"
öööö mióta is hasznlsz unix cuccokat? /etc rendszer szintű a /usr/local/etc meg a helyileg telepített felhasználói etc...
il sole non sorge più ad Est!
-
bambano
titán
amikor utoljára néztem (nem ma volt), akkor még tele volt a kernel olyan dolgokkal, amik nem futottak jól többmagos procin vagy többprocis gépen.
például a tűzfala nem volt multithreaded. ennek az lett az eredménye, hogy az io-t tekerte a boot proci, a többi meg csak alkalmazói programot futtatott.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
őstag
válasz I02S3F #30963 üzenetére
Egyrészt van az 10 év is, mivel ott az Ubuntu ESM az LTSekre (sőt, ingyen 3 gépre otthoni felhasználásra).
Másrészt, az új software is rétegigény akkor. Lehet, hogy aki Desktopon(!) szeretné ugyanazt az OS-t látni, annak ugyanaz a szoftver is kellhet.
Szerver fronton meg pláne... nem kell mozgó célpontra fejleszteni...[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
I02S3F
addikt
válasz lionhearted #30996 üzenetére
Hú! Ez nagyon jó :)! Köszi!
-
I02S3F
addikt
válasz lionhearted #30998 üzenetére
Remélem a migráció erre könnyű lesz, ha életben marad ez a projekt.
Szerk. : Ha fork, akkor miért ne lenne könnyű?[ Szerkesztve ]
-
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest