- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Noname 1TB-os SATA SSD teszt
- Hieronymus: A németországi vasúthálózat
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Gurulunk, WAZE?!
- hcl: MS Office365 Linuxon
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
04ahgy
nagyúr
Sziasztok!
3 féle Linuxszal próbálkoztam eddig: Mandriva, SuSe és Debian. Mindnek az x64 változatával.
(volt) sulimban Debian üzemel, de még az ősrégi, potato...
Namármost, a gépem viszont elég modern, konfigomnál megnézhető. Itthon a Mandriva még jó volt, de a 3D támogatása valahogy nem akart üzemelni... A SuSe csak fagyogatott, és nem akart elindulni. Ilyen gondok a Debiannal nem voltak, de annál meg 800*600-as felbontás felett egyszerűen nem volt kép, sőt, nem is nagyon akaródzott átváltani. Ennyit az eddigi élettörténetéről a gépemnek.
Amiben a segítségeteket szeretném kérni: egy olyan disztrib, ami ingyenes, jelenlegi hardvereimet kezeli, x64 támogatású, kezeli majd az alaplapi vezérlőn létrehozott RAID0-t, és ami a legfontosabb: az MSI X1900XT-t. Tehát, egy normális, 3D-s kezelőfelületet, és újabb (Linux alatt elérhető) 3D-s játékok is normálisan mennek. Pl.: Doom 3.
Amit nem várok el: magyar nyelv. Egy nagyobb, jobban támogatott disztrib tökéletes lenne.
Nem kell grafikus telepítés, egyéb csicsák, csak működjön.
Tehát, megkérnélek titeket, nálam jártasabbak, hogy ha nem okozna nagy fáradtságot, akkor egy disztribúciót javasolnátok? (Név, verzió... Esetleg letöltési hely.)
Előre is köszönöm kedves segítségeteket!
HGyu -
Jester01
veterán
Software raid szinkronizációs sebességhatár vajon összesen értendő?
Most éppen egy 5 lemezes raid tömböt épít újra, állítása szerint max 200MB/s sebességgel. Az mdstat szerint ~40MB/s, ami öttel felszorozva ugye éppen a 200MB/s . (Proc terhelés 9%, io wait 0%)
Próbáltam menet közben átállítani a határt, de semmi hatása. Lehet, hogy csak induláskor nézi? -
GD
őstag
ezért kellene jogsi az internet használathoz is..
-
Sianis
addikt
válasz
Ezekiel Ston #2695 üzenetére
1. Letöltöd -> Jobbklikk -> Tulajdonságok -> Jogosultságok -> Végrehaját -> Pipa -> Bezárás
2. Dupplaklikk -> Futtatás
3. Tapasztalat: [link]
Sianis -
tierbatyo
senior tag
válasz
Ezekiel Ston #2689 üzenetére
Mohanak van nativ telepitoje: [link]
-
Sianis
addikt
válasz
Ezekiel Ston #2691 üzenetére
Google - > Cedega ?
-
Lajos1908
csendes tag
válasz
rokefeller #2684 üzenetére
Köszi a segítséget rokefeller!
-
GD
őstag
válasz
Ezekiel Ston #2689 üzenetére
cedega
-
Ezekiel Ston
senior tag
üdv!
ki tudja, hogy linux alatt hogy lehet futtatni csét, vagy mohát? -
rokefeller
senior tag
válasz
Toni_boy #2687 üzenetére
ha lokálisan lépnek be a gépre, akkor elvileg meg kellene jegyeznie ezeket a beállításokat, de ez innentől kezdve XP kérdés
[link] a samba howto, official, van benne egy példa small office konfig, az alapján biztos lehet vele valamit kezdeni, ebből kiderült hogy Domain controller is... kellemes bogarászást a válasz valahol ott van a konfigbeállításokban
ja, és egy uccsó tipp, nem lehet hogy megva a default profile-juk, de a szerveren nincs joguk írni a profile-t tartalmazó file-t? foggalmam sincs hogy működik ez de nálam a problémák 80 százalékának az oka a disk írási jogokra vezethető vissza -
Toni_boy
csendes tag
válasz
rokefeller #2683 üzenetére
Akkor most szerinted mit kellene tenni ebben az esetben? Hogy a drága jó kliensek megjegyezzék azokat a szép beállításokat!
-
bambano
titán
válasz
rokefeller #2683 üzenetére
A samba domain kontroller is. Legalábbis a régebbi, nt domaines időkben még az volt, az ad-t nem valószínű, hogy tudja.
-
Toni_boy
csendes tag
Akkor szerinted a Xp-ben kellene ezt megnézni hogy egyáltalán hová szeretné elmenteni?
Hol lehet ezt megnézni benne? -
rokefeller
senior tag
válasz
Lajos1908 #2681 üzenetére
ha a suse partíciót megformázod, akkor eltűnt a linuxod, a grub meg marad, amit úgy tüntetetsz el hogy beteszed az xp cd-t, bebootolsz, és a javítókonzolt választod
ott meg annyi hogy 'fixmbr' , nekem ment simán (persze ha marad a grub, akkor is gond nélkül elindul az xp, csak a menüben ott lesz a linux is)
ma jó napom van... -
rokefeller
senior tag
válasz
Toni_boy #2682 üzenetére
nem teljesen értem a problémád, nem is nagyon értek a samba-hoz, de ahogy ismerem, az egy sima file és printer szerver... nos, ahogy tudom a windows a beállítások egy részét lokálisan tárolja, a szerveren az active directory-ban tárolódnak a domain user beállítások, és a kettő mixe érvényesül, szóval szerintem a samba amennyiben nem domain kontroller is, akkor nem ő a ludas... ha tévedtem, javítsatok ki
és a szokásos nyígásom, xp-s desktopokhoz win2k3 szerver, suse szerverhez suse linux enterprise desktop,; egy iskolai hálózatnál nem kell mindkettő előnyeit ötvözni... és még annyit hogy a rendszergazdák azért kapnak fizetést hogy az ilyen problémákat megoldják, szal az ember szivesen segít, de nem keres helyetted utána, és puszta jóindulatból nem végzi el helyetted a munkád -
Toni_boy
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy kis problémám, és a segítségeteket kérném!
Van egy számítógépes hálózat pl. most egy iskolában! A szerver az Linuxos Suse 9 működik rajta SAMBA-val! Az lenne a gondom hogy az XP-s gépek mikor bejelentkeznek a szerverre egy Userrel pl.: diak és csinál valami beállítást magának pl.: a böngészőben beállítja a proxiserver IP címét és portot, mikor kikapcsolja a gépet és újra bekapcsolja nem menti el ezt a beállítást! mikor beírja a Usernevét és jelszavát keresné a rendszer a profile-t a szerveren, de 2db hibaüzenettel visszajön! pl.: a rendszernem tudta betölteni a beállításait!
Nem tudnátok ebben segíteni, hogy hol lehetne ezt beállítani, hogy ezeket a beállításokat elmentse! Nagyon fontos lenne, és sürgős! Nézzetek már utánna!
Segítségeteket előre is köszönöm! -
Lajos1908
csendes tag
Hello!
Nekem 2 HDD-m van. Az egyiken,ami master az XP,a másikon ami slave a Suse Linux 10.1 van. Hogy tudom letörölni a Linuxot, hogy utána gond nélkül elinduljon az XP.A gond,hogy szerintem a rendszerbetöltő(GRUB)az XP-s HDD-én van.
A választ nagyon megköszönném! -
GD
őstag
válasz
ngabor2 #2678 üzenetére
én is pár okos javítást láttam az etch-ben, mondjuk én netistall-al nyomom, de pl a snmp monitorozás nem bugos, meg 2.6-os kernel a default (enter boot után)?
ami gázos hogy a madwifi-vel érdekes dolgokat csinál, ott van a modul de nem tölti be hiába van benne a modules-ben.. workaround script után meg megy...
mikor lesz stable az etch?
[Szerkesztve] -
rokefeller
senior tag
válasz
ngabor2 #2678 üzenetére
fura, fejlődik a cucc, én asszem két éve mondtam le a linuxról, aztán valami miatt ...ja igen, linux programozást felvettem... szal dolgoztam négyes fedora-n, akkor jött ki pont az 5, és mivel nincs dvd íróm, cd meg nem volt itthon, bepróbáltam egy netinstallt, ami a gyakorlatilag nulla tudásommal simán akadás nélkül ment (mondjuk nyolc óráig tartott, merugye dúskálok a sávszélben) ... aztán az install után egyszem oldalon összeszedve megtaláltam minden konfogolási segítséget... semmi szenvedés anyázás akármi nem volt
szal most úgy érzem ha apámnak lenne egy üres gépe, egyenlő eséllyel próbálhatná az XP-t meg a fedorát (vagy ubuntu, suse) telepíteni -
ngabor2
nagyúr
válasz
rokefeller #2675 üzenetére
amin meglepődtem most Etch telepítése után: reboot után egyből grafikusan jött be... ezelőtt az x-et se tette fel. lehet, hogy korábban volt nálam a hiba, de ezt az etch-et már egész felhasználó-barátnak nevezném.
oké, még épp nem annyira, mint az ubuntut, de akkor se rossz. -
rokefeller
senior tag
elvileg az ubuntu is, mint a desktop distro-k nagyrésze a grubot használja, aminek nem lenne szabad elcsesznie a lemezed, nekem legalábbis soha nem bántotta az xp-t, szal ez fura...
de hogy kiábrándító legyek, ha az NTFS támogatás miatt váltasz distro-t, akkor csalódni fogsz, egyik sem fogja alapból használni... a mostani SUSE-hoz lehet hogy találsz [link] itt rpm-ben modult, meg leírást, azzal olvasni tudod majd az ntfs partíciód -
dany27
őstag
válasz
rokefeller #2675 üzenetére
az ubuntu nem volt rossz de mindíg egyik ''kiütötte'' a másikat felrakom ubuntut akarom indítani az megy de amiko winfost akartam hiányzó ntldr berakom xp cdt nyomatok neki egy fixmbr meg egy fixboot parancsot minden ok de linux sehol!
-
rokefeller
senior tag
a távoli asztalmegosztáshoz nem sok köze van a DHCP-nek, mondjuk SSH-n keresztül biztos meg lehetne oldani, de az nem igazán okos, hogy valaki be SSH-zik hozzád, úgy hogy a gépeden lesz egy local root joga...
Na, szal a ./configure lefut, és valszeg dob egy bazinagy error-t, és leírja hogy mi a baja, gyanítom hogy elég sok lehet, mert ahogy a SUSE féle desktop disztrókat elképzelem, valszeg semmit nem tesznek fel ami kell a fordításhoz -
dany27
őstag
hali nah neki álltam ismét!!
Addig eljutok h kiadom a ./configure parancsot
de a követjezőt már nem fogdaj el hanem egy ilyen hibát kapok: make: *** No targets specified and no makefile found. Stop.
ezt akkor kapom amiko kiadom a make && make intsall parancsot -
Capricornus
aktív tag
ha beírod ide a hibaüzenetet, akkor lehet hogy tudunk segíteni
ez a progi pedig nem mountol, ez csak egy driver, ha úgy tetszik. a mount-ért a /etc/fstab a felelős.ha abba beírod a megfelelő win-es partíciót, és beállítod hogy minden indításnál felmountolja, akkor nem kell vele többet foglalkozni. de pl. ez is le volt írva az előző linken -
dany27
őstag
válasz
Capricornus #2658 üzenetére
ezt már próbákltam de nem jó mert addig jó hogy ./configure
de amiko beírnám a make && make install-t nah akko má nem me valami hibát ír ki azt stop.
Ezzel csak egyszer kell bemountolni vagy minden indításnál?? -
dany27
őstag
hy
vki letudná nekem írni h hogyan kell telepíteni az ntfs-3g nevű cuccot??
Suse linux 10.2re kéne!
Jah és egy kérdés ezzel majd mindíg be kell mountolnom a ntfs meghajtóimat??
UI: úgy h egy kezdő linuxos is megértse!!
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
rokefeller
senior tag
a tar.gz egy tar nevu csomagoloval becsomagolt, gzip nevu tomoritovel betomoritett file. arra hasznaljak hogy sok fajlt egybedobnak, aztan betomoritik hogy kisebb helyet foglaljon/hamarabb lejojjon netrol... no altalaban ilyen formaban szoktak a forraskodokat is terjeszteni... az hogy mi van benne, tobbnyire egy c program, de lehet mas is... altalaban ahogy az elobb leirtak, a ./configure ... make ... make install triumviratus szokott lenni a megoldas de ha python akkor sokszor van install.py vagy setup.py vagy akar forditas nelkul is indithato .py ''kiterjesztesu'' file aztan hajra... a lenyeg, bogaraszd a readme es install-t. abban eleg korultekintoen le szoktak irni mit kell csinalni, mi kell hogy telepitve legyen, stb..
ha sokmindent forditasz akkor egy eleg jo segedeszkoz a paco/gpaco paros, amit ha jol hasznalsz, akkor grafikusan meg tudod jeleniteni a forrasbol telepitett csomagok listajat, es klikkelessel le tudod szedni oket, igy nem szemetesedik el a rendszer a kezdeti vad szoftverprobalgatas kozben -
rollins
őstag
amíg a guruk nem válaszolnak..
:
ha forrást akarsz fordítattni, akkor kelleni fog : gcc, kernel-header, nem árt ha a kernel-forrás is telepítve van
ahova kicsomagoltad, ált-ban három utasítás kell:
./configure majd make végül make install
de érdemes előtte elolvasni a readme-t és az install tájákoztatót
(ha tényleg kelleni fog a kernel-forrás és csak src.rpm-ből lenne lehetőség telepíteni, azt is lehet, mondjuk nekem nem sikerült)
[Szerkesztve] -
dany27
őstag
köszi seikreült megolani a net kérdést!!
Most már csak egy kérdésem van hogy ugye vannak az rpm kiterjesztésű fileok amik települnek egyből ha elindítom de vannak a tar.gz azt hogyan tom telepíteni ??
Addig oké hogy kibontom és utánna? -
ngabor2
nagyúr
wlan ap guruk, ha vagytok, segítsetek nekem. [link]
a gépben levő hálókártya:
08:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG Network Connection (rev 02)
root@ngabor-laptop:/etc/network# lsmod | grep ipw
ipw3945 124576 1
ieee80211 35272 1 ipw3945
linux alá nincs wpa modul? mert a wep be van töltve, wpa-t meg nem is találok... lehet, hogy ez a hiba?
mod: közben a probléma áthidalásra került (wep-re állítottam az ap-t), de azért a kérdés továbbra is áll. -
VladimirR
nagyúr
inditasz egy termilant (parancssor, ilyen karakteres ize) es beirod, hogy pppoeconf (esetleg pppoe-setup)
innentol egyertelmu lesz
nem csak kezdonek, de barkinek, aki egyaltalan megprobalja (te megprobaltad? mert egyszer ezt mar igy leirtam - mellesleg en is kezdo linux-os vagyok) -
dany27
őstag
Én egy kezdő linuxos vagyok most van fennt először!!
Úgyhogy vhogy úgy próbáljátok leíeni hogy megértsem!! Köszi!!
Az lenne a legjobb ha leírnátok az elejéről hogy hogyan tudom az ADSL kapcsolatot beállítani linuxban!!
Köszi még1X -
ngabor2
nagyúr
a networkmanager csak egy frontend, valójában más programokat futtat, kényelmesebben.
amúgy ez minek a része? rendszerszolgáltatás, vagy a session-managerhez/ablakkezelőhöz kapcsolódik?
ha rendszer, akkor gondolom az /etc/rc.d kt-ban lesz valami, amit linkelni kell a /etc/rc.[23]-ba. ha ablakkezelős, akkor az aktuális ablakkezelő beállításai között kell turkálni. -
dany27
őstag
nah hiányzott ez a kinternet nevű szar, felraktam!
De vmiért a networkmanger sose fut így nincs hálózati kapcsolat!!
Mi lehet a gond?? -
dany27
őstag
hello ismét!!
Nah sikerült felraknom suse linux 10.2-t!!
De akadt egy kis gondom!!
Nincsen net!!
Pedig belőttem frankón a háló beálításoknál!!
T-onlineos DSLem van!!
DNs szerver kell beírni vagy mindíg kérje le?
Előre is köszi a segítséget!! -
bambano
titán
válasz
dr_strange #2630 üzenetére
xp írja-olvassa az ext2/ext3-at, nem tudom, mi a kérdés.
-
ngabor2
nagyúr
pár hsz-t (mondjuk 1-2-t) visszaolvastál volna, és megkaptad volna a választ... vagyis az egyik választ.
mert asszem van valami tákolt driver, ami a win bináris ntfs-meghajtóját használja, és ezáltal elég jól tudja az ntfs-t kezelni. egyes live cd-ken rajta van. de mivel sose volt rá szükségem, ezért nem tudom, hogy mi is ez valójában. -
dany27
őstag
hello
lenne gy igan nagy kérdésem:
A suse linux azt tudja vhogy írni az NTFST?? mert azt halottam hogy van vmi program hozzá!! -
VladimirR
nagyúr
válasz
rokefeller #2631 üzenetére
a diot csak peldanak irtam a ''mindent meg lehet oldani'' c. suletlensegre, a szerver tobbi resze opensource, sot, van beloluk debian csomag is (bar kisse elavult, meg az unstable-ben levo is) - ebbol viszont csak egy darab windoze-os binaris van csak
es igen, abban egyetertek, hogy linux eseten az ntfs-t el kell felejteni, ha jol tudom, nem is valoszinu, hogy valaha is 100%-osan fogja tamogatni az irast
[Szerkesztve] -
rokefeller
senior tag
az ntfs-t el kell felejteni... ez is az egyik leggonoszabb ellenérv szokott lenni a linux ellen... amikor xp-t teszel fel, akkor felhúzod a szűz vinyóra, és hurrá... aztán szar a linux, mert amikor felteszed az xp mellé akkor bár semmi parát nem csinál, de nem írja az ntfs-t... haveromnak kellett egyszer segítenem, mert ajánlottam neki a fedorát, mert nekem bejött, semmi bajom nem volt vele... átmentem, és ott szarakodtam az ntfs támogatással, mert ugye 64 bites oprendszer, kevesebb kernel buildhez volt precompiled modul, de a yum nem akarta engedni hogy régebbi kernelt szerezzek, és ott áltam én, égtem mint a rongy, mert nálam az volt az első, hogy adat ntfs-ről átrakva ext3-ra, xp meg a kukába, és eszembe sem jutott hogy problémázás lesz a mountnál, mert egy fél évig nem találkoztam hibával...ki lehet váltani a windows-t linux-szal, de csak akkor, ha egy problémára nem az a megoldás hogy reboot, és a grub-ban win xp ... semmi baj nincs az xp-vel, de 40 ezer forint, és a jó szoftvereket krekkelni kell ha nem tudod megvenni, semmi baj a linux-szal, csak néha olvasni kell, mert vannak problémák amiket nem triviális megoldani, de ingyen van, testreszabható, jó és sok sokféle szoftver van rá... amivel a baj van, vagyis nekem volt, az az hogy erőltessük egyszerre a kettőt... fölösleges ha a diablo fontos, akkor xp, ha a beryl és a testreszabhatóság, akkor linux
a suse + ntfs témára, vagy a fedora alapból kezeli-e az ntfs- témára továbbra is, az adatmentés, particionálás, másik fájlrendszer adatvisszaállítás a szerintem legjobb megoldás, és egy elbambult kernelfrissítésnél nem kell modulra vadászni
[Szerkesztve] -
sziasztok!
ide is irok. az örület határán vagyok. néhány bootkor random lefagy ez a wc (asus f2f laptop és ubuntu 6.10) sjanos nincs sok unix tapasztalatom. mitévö legyek?
másik a /etc/modules nem tölti be nekem a speedstep-centrino modultha boot után betöltöl simán megy...
köszi! sziasztok! -
ngabor2
nagyúr
az ntfs írás lehet, hogy nem véletlenül nincs alapból benne egyes disztribekben. annyira nem atomstabil még, mivel a gyártója nem igazán sieti el a specifikációjának kiadását (abba ne menjünk be,el hogy ki kellene-e adnia, mert csak flame lenne). van úgy-ahogy működő, összetákolt írás-támogatás, de nem az igazi.és attól, hogy az egyik disztribben alapból benne van, még nem jelenti azt, hogy a többire nehéz feltenni.
-
-
VladimirR
nagyúr
''Linux alatt mindent meg lehet oldani.'' - ezt ugye magad sem gondoltad komolyan?
ha igen, akkor dobj mar ossze nekem vm nelkul egy diablo2 closed bnet szervert
dany27: kernelen mulik, hogy bele van-e forditva ez a kepesseg (alapbol azt hiszem tobbnyire nincs, mert meg kiserleti statusza van) -
dany27
őstag
hali
nah elkezdtem felrakni a suse linuxot és a partícionálásnál ilyent ír kiűŰ: .. prtíció csökkentése 81,5 GBra itt mit akar le akarja formázni a hddmet?? -
dany27
őstag
hello
suse linuxban vhogy meglehet oldani hogy írjon NZFS fájlrendszerre???
Mert vhogy átkellene hozni az adataimat róla!! -
pawee
tag
sziasztok a problémám nagyon nagy és nem találtam még segítő szavakra.
régóta szeretnék linuxot a gépemre, mivel az iskolában is azt ajánlják!
régebben fel tudtam tenni, debiant és uhu-t is, de most semmit nem tudok.
(azaz van egy nagyon régi uhu lemezem az felmegy, de az egy office változat és nem is nagyon tudom bővíteni, pl egy anjutát sem tudok rá felpakolni...)
a problémám az igaziból az hogy berakom a boot dvd-t (most éppen uhu 2.0 és fedora core 6.0-t próbáltam)és bebootol és frankón el is indul, de amikor ki kell választani pl a fedoránál hogy tesztelej a cd-t vagy skip ott már nem tom használni a bill-t
az uhu-nál meg bejön a grub(telepítés, frissítés merevlemezről indítás...stb) ott még tok mozogni, de amikor bejön a grafikus kép hogy egér tesztelés, tovább és kilépés akkor, ott már nem működik.
debiannál meg ahol a nyelvet választom a telepítésnél ott már nem jó
a régi uhu office mivel felmegy, arra gondoltam hogy az újak nem ismerik fel a régi cuccaimat, de ezt nem hinném, meg annyira nem örgek...meg lefelé kompatibilitás gondolom itt is érvényes
live cd-k se mennek, próbáltam párat
nem tom mitévő legyek, mert jó lenne vhogy linuxot varázsolni a gépre!!!
pls segítsen vki!!!
a vas:
cpu tipusa: Intel celeron, 2200MHz (22x100)
alaplap neve: MSI MS-6533EG
alaplap lapka: SiS 651
Rendszermemória: 512MB (PC2100 DDR SDRAM)
bios típusa: award(02/02/03)
videókártya: Radeon 9200SE family
hdd: Samsung SP 1634N
BILL.: Szabványos 101/102 gombos Microsoft Natural PS/2-es!!!
EGÉR: PS/2-kompatibilis
asszem ennyi!!! -
-
Bero
aktív tag
Sziasztok!
Lenne egy ajánlatom, ami igen, kedvező lenne.
Sanos gyorsan pénz kéne ezért most rettentő olcsón megválnék Yopy 3700 linuxos PDA-tól.
[link]
Ő lenne az, A KINT LÉVŐ ÁR A RÉGI ÁR, EBBŐL ENGEDEK!
Kérlek titeket írjátok meg, hogy kinek mit érne meg, sűrgős lenne.
Előre is köszi! -
Jester01
veterán
válasz
dr_strange #2611 üzenetére
Hmm, nekem nem megy. Én tiszta 64 bites rendszeren vagyok, nincsennek 32 bites libek.
-
Pancsermeste
őstag
válasz
dr_strange #2612 üzenetére
Thx.
-
dr_strange
senior tag
válasz
Pancsermeste #2607 üzenetére
Superkaramba.
-
Sipi
addikt
válasz
bambano #2601 üzenetére
Uhh, igazad van.
Nekem csak egy Hauppauge WinTV PCI kártyám van, semmi hardveres csoda. A kérdésem is inkább arra irányult, hogy ha van egy akármilyen videobemenetem, akkor mivel lehetne felvenni róla (v4l, v4l2 szabványú).
Az avifile a fenének kell, az egy nem létező project.Az a baj, hogy az összes általános célú v4l felvevőnek függősége a félbehagyott, nem fejlesztett, megszűnt avifile. Holott a fene akarja használni, nekem jó az xvid/ffmpeg/nuppel/akármi kodek. De ha egyszer az avifile headerjeit keresik?!?
Természetesen van mplayer, mencoder a gépemen. 64 biten.Ez jó is lenne, de sokszor kerültem olyan helyzetbe, hogy hirtelen kellett volna felvenni valamit - na most, a mencoder flagjaivel nincs idő órákat tökölni...
A mythtv ennél jóval több, sajna. (És éppen nem fordul le.) Nekem egy tök szimpla program kellene, auido, video kodek megadása, ha akarom, plusz paraméterek, fájlnév, majd record. És egyszerűen nem hiszem el, hogy 2-3 éve még tobzódtam a különféle felvevő-programokban, 2006-2007-re pedig _egyetlen_egy sem maradt belőlük.
Sipi -
VladimirR
nagyúr
válasz
Pancsermeste #2607 üzenetére
igy jobb
Bovebben: [link] -
ngabor2
nagyúr
végre-valahára megjelent a macromedia flash 9 linux alá. már épp ideje volt... elég sok oldal nem jelent meg a 7-essel.
-
rokefeller
senior tag
hello
a pkg-confignak meg lehet mondani rpm alapú disztrónál hogy milyen csomagok vannak fenn?
a problémám az hogy nem kerül be a pkg-config listájába a csomagok nagyrésze, ezért ha nagyritkán valamit fordítanom kell, akkor elhasal olyanokon az egész ./configure hogy mondjuk nem talál 2-esnél nagyobb GTK-t, vagy bármi mást tulajdonképpen... kézzel viszont nem akarok minden csomagot hozzáadni a listához, szal az érdekelne hogy valahogy az rpm telepített csomagokat tartalmazó listájából valami tool-lal vagy script-tel fel lehet-e tölteni a pkg-config listáját
előre is kösz a hasznos infókat -
rollins
őstag
Powernow-K8: BIOS error - no PSB üzenet, olvasgattam és tényleg a kernelben kell lennie a ondemand és governor -nak?
-
bambano
titán
Ez így egy kicsit tág kérdéskör. Én pl. cat-ot meg néha mc-t használok.
Persze parasztos a dolog, mert van hozzá hw tömörítő kártya. Szóval jó lenne tudni, hogy mi a hw.
Van a transcode-hoz is grafikus felület. avifile gondolom akkor kell, ha olyan codec-cel tömöríted és olyan konténerbe teszed, amit az ismer. Lehet, megnézném az mplayert, mencodert, hogy le lehet-e fordítani a te gépeden.
Esetleg nézd meg a mythtv-t is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Crucial 240GB SSD eladó
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- MAGYAR Larousse Enciklopédia 1-2-3 egyben 2999 ft
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest