Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Capricornus
aktív tag
Üdv!
Angolul tudóknak egy kis olvasnivaló: [link]
Nem tudom, hogy sírjak e, vagy nevessek...
[Szerkesztve]Per aspera ad astra!
-
Capricornus
aktív tag
nekem működik a link...
Egy emberke arról ír, hogy a linux miért a szabad világ ellensége, és hogy használjunk windózt, mert az tökös amerikai termék, és aki nem ezt teszi, az terrorosta, stb...
Szóval szánalmas az ember, és az a legszörnyűbb, hogy egy csomóan helyeselnek a hozzászólók közül...hihetetlen milyen hülyék és tudatlanok az emberek néha...Per aspera ad astra!
-
Capricornus
aktív tag
Üdv!
A problémám a következő: vettem egy canon ip4200-es nyomtatót, leszedtem hozzá a canon oldaláról a linuxos drivereket, átkonvertáltam aliennel deb-be, majd a leírásnak megfelelően telepítettem őket. Semmi gond nem volt, CUPS-nak is beadtam szépen, de mikor nyomtatni akarok, a következő hibaüzenetet írja ki a CUPS webes felülete:
''/usr/lib/cups/filter/pstocanonij failed''
A fájl ott van, így nem értem, hogy mi lehet a gond. Ha esetleg valakinek van tapasztalata ezzel kapcsoltaban, szivesen fogadnám a tanácsát.
A rendszer debain etch, 2.6.15-ös kernel.Per aspera ad astra!
-
Capricornus
aktív tag
válasz Capricornus #2053 üzenetére
No, megoldottam a problémát a TurboPrint nevű kis programocskával, bár jobban ötültem volna egy szabadszoftveres megoldásnak...
Per aspera ad astra!
-
Capricornus
aktív tag
válasz _BOZONT_ #2052 üzenetére
a debian 3.1 r3 sarge már lehet jó lesz neked, de inkább az etch
nekem asus a8n-e lapom van, és arra a sarge nem megy fel, mert kifagy telepítés közben, mikor az ide vezérlőket keresi
de a 6.10-es ubuntu, vagy a 4.2-es black panther is valszeg jó lenne...igazából arra figyelj, hogy új kiadás legyen, lehetőleg 2.6.x-os kernellelPer aspera ad astra!
-
Capricornus
aktív tag
válasz IONFOREST #2058 üzenetére
Első körben sztem próbáld meg az X configfájljában megnézni, hogy tényleg jól van-e benne a vízszintes, meg a függőleges frissítési freki(xorg.conf, vagy XFree86.conf), és ha nem, akkor írd át.
Valamint ha felrakod az ati hivatalos linuxos driverét, az is segíthet végszükség esetén.Per aspera ad astra!
-
Capricornus
aktív tag
Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudok kameráról videót rögzíteni? A tv kártya egy pinnacle 110i, és ha rádugom a kamerát az s-videóra, szépen látszik is a kép kdetv-vel és tvtime-al is. Viszont az a nagy problémám, hogy az előbb felsorolt két progiban nem találtam opciót felvételre. Ha esetleg valaki tudna mondani egy olyan progit amivel ezt meg tudom oldani, az nagyon jó lenne.
Előre is köszi!Per aspera ad astra!
-
Capricornus
aktív tag
ahan, thx
Majd kipróbálom, bár tényleg jobban örülnék valami grafikus cuccosnak.
dabadab:
Nem nagyon láttam rajta olyat, bár nem az enyém a kamera, majd megkérdezem a gazdáját. És ha lenne rajta, az mennyiben könnyítené meg a dolgomat? (bocs, de nagyon láma vagyok multimédia téren)Per aspera ad astra!
-
Capricornus
aktív tag
K3b-vel én simán tudok mdf-et kiírni. md0-al még nem találkoztam.
[Szerkesztve]Per aspera ad astra!
-
Capricornus
aktív tag
ha beírod ide a hibaüzenetet, akkor lehet hogy tudunk segíteni
ez a progi pedig nem mountol, ez csak egy driver, ha úgy tetszik. a mount-ért a /etc/fstab a felelős.ha abba beírod a megfelelő win-es partíciót, és beállítod hogy minden indításnál felmountolja, akkor nem kell vele többet foglalkozni. de pl. ez is le volt írva az előző linkenPer aspera ad astra!
-
Capricornus
aktív tag
Üdv!
X forwardot szeretném megoldani a gépemre, úgy hogy ne csak egyes alkalmazások jöjjenek át, hanem a teljes desktop.
Eddig ssh-val próbálkoztam.
Az "ssh -Y nevem@host.hu nautilus --browser" parancs ugyan áthozza a gnome desktopot (bár azt sem egészen úgy ahogyan én szeretném), de annyi baj van vele, hogy ha mélykonzolból próbálom azt mondja, cannot open display, ha pedig már futó fluxbox alól indítom akkor összeakad a fluxboxszal. Nem tudom van-e lehetőség arra, hogy a távoli gépet mondjuk ctrl+alt+f8-al érjem el, a saját desktopomat pedig a "szokásos" ctrl+alt+f7-en.
ha startx -- :2 -vel indítok még egy x session-t, és ott forwardolom az x-et, attól még ugyan úgy a fluxboxra települ rávnc kilőve, mert a távoli gépen nincs vnc és admin jogosultságom sincs rá, szóval telepíteni sem tudom
előre is köszi a segítséget
Per aspera ad astra!
-
Capricornus
aktív tag
Sziasztok!
Olyan problémám van mostanában, hogy az egyik vinyómon (ntfs), ha kiadom az ls parancsot a gyökérben, ez a reakció:
rszakats@dubhe:/mnt/sata2$ ls
ls: reading directory .: Input/output errorElőzmény annyi, hogy pár nappal ezelőtt csontra fagyott a win7, utána reset volt és azóta linux alatt van ez a probléma. Win 7 rendesen látja a partíciót.
A meghajtót egyébként felcsatolja rendesen a linux, és a cd parancsra is reagál, ha létező könyvtárba akarok belépni.
De a meghajtó gyökerét valamiért nem hajlandó látni.A méretét és a helyfoglalást szintén jól látja:
rszakats@dubhe:~$ df -h | grep sda
/dev/sda1 1.4T 1.4T 13G 100% /mnt/sata2A következő sor csatolja fel az fstab-ben:
UUID=B2525B17525ADFA1 /mnt/sata2 ntfs-3g defaults,umask=0 0 0
Lefuttattam egy badblocks-t is:
rszakats@dubhe:/mnt/sata2$ sudo /sbin/badblocks -v /dev/sda1
Checking blocks 0 to 1465136127
Checking for bad blocks (read-only test):
done
Pass completed, 0 bad blocks found. (0/0/0 errors)Hdsentinel szerint sincs gond:
HDD Device 0: /dev/sda
HDD Model ID : SAMSUNG HD155UI
HDD Serial No: S2HEJ1EB300480
HDD Revision : 1AQ10001
HDD Size : 1430799 MB
Interface : S-ATA II
Temperature : 32 °C
Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 408 days, 12 hours
Est. lifetime: more than 1000 daysdmesg-ben ennyi van:
rszakats@dubhe:~$ dmesg | grep sda
[ 4.189926] sd 2:0:0:0: [sda] 2930277168 512-byte logical blocks: (1.50 TB/1.36 TiB)
[ 4.189973] sd 2:0:0:0: [sda] Write Protect is off
[ 4.189975] sd 2:0:0:0: [sda] Mode Sense: 00 3a 00 00
[ 4.190000] sd 2:0:0:0: [sda] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
[ 4.203453] sda: sda1
[ 4.203678] sd 2:0:0:0: [sda] Attached SCSI diskA rendszer egy LMDE 15 , de tegnap egy Debian 7-tel is ezt produkálta.
Valakinek esetleg ötlet?
Per aspera ad astra!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Okos Otthon / Smart Home
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Politika
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Xbox Series X|S
- Láncfűrész topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- PC játékok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs