- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
GD
őstag
üdv!
sürgős missön help!
megbízható dyndns klienst keresek ami ha saját cron + scriptel akár 3 percenként fut akkor is okos
pl ha megszakad a net és újra visszajön a ppp0 akkor is frissít..vagy alacsonyra állított időközönként is..lehet a dyndns.org nem a legjobb erre, ha van beváltabb az is jöhet!
saját gépen jól megy a ddclient (adsl pppoe-vel) de amit most csinálok szervert azon nem, pedig egyforma a conf... aztán próbálkozta még az ez-ipupdate-val, hát hol jó, hol nem...szal nem vagyok elégedett..
köszi!
[Szerkesztve] -
bambano
titán
válasz
ngabor2 #2996 üzenetére
Hát ne is említsd, mert a file.txt megnyitását és lezárását betenni a ciklusmagba elég pazarló megoldás
A ``-nek az a baja, hogy el fog tűnni. Tehát ideje átszokni.
Mondj egy programot, amelyik nem kezel elérési utat. Egyébként meg van basename utasítás, azzal le lehet vágni az elérési utat. -
ccsk_h
csendes tag
ÜdV
A redhat 7.3 250gb-s winyot letud kezelni?
vagy mekkora a maximum amit lekezel? -
ngabor2
nagyúr
válasz
bambano #2995 üzenetére
nekem mindig is ez tetszett a linuxban. van egy probléma, és azt nagyon sokféleképpen meg lehet oldani. ki mihez ért jobban. az xarg-ra nekem még nem volt szükségem, ezért nem is igazán néztem utána.
a find-nek nálam az a ''baja'', hogy mindig ír elérési utat is. egyes progik nem szokták értékelni, ezért trükközni kellett vele egyszer.
én úgy vagyok a ``-vel, hogy ezt ismerem, egyszerűbbnek tartom, mint a $() módszert. ha ilyeneket már egymásba kell ágyazni... akkor keresni szoktam egyszerűbb megoldást
amúgy a for i in `find . -type f` do; cat $i >> file.txt; done módszert meg se említettem
Gaben: ebben nincs tapasztalatom, úgyhogy ezért nem válaszolok. -
bambano
titán
válasz
ngabor2 #2992 üzenetére
A ``-s behelyettesítést nem pártolják mostanában, mert nehéz egymásbaágyazni. Helyesebb lenne a a cat $(find . -type f) formátum. Ez utóbbival az a baj, hogy a parancssori paraméterek számára fenntartot hely limitált (128k-ra emlékszem), amiből ki lehet futni. Erre megoldás:
find . -type f| xargs cat
Vagy használni a find saját exec-jét, egyes esetekben az jó lehet:
find . -type f -exec cat {} \;
csak a szintaktika nem magától értetődő -
gaben
aktív tag
válasz
ngabor2 #2992 üzenetére
OK.
Azt hogyan lehet megoldani ,hogy egy általam kiválasztott felhasználó összes rendszerben eltöltött idejét kilistázzam?A last segítségével.Egyenként kilistázza,de összekéne adni.Összes idő kellene.
Lehetne időt is adni,hogy mettől meddig nézze.Ezt hogy lehet megcsinálni?
Ebben kérnék segítséget.
Előre is köszönöm! -
GD
őstag
válasz
bambano #2990 üzenetére
xp sp2 jelenleg..
úgy tűnik a megoldás jó, hogy az ftp szervernek megmondtam hogy a kliensként bejövők iso8859-2-est használjanak
aztán teszteltem sambával könyvtár, visszanézés ftp-n és u.e. fordítva, úgy néz ki menni fog
azért engem is érdekelne hogy végül is mit használ az xp sp2...ettől régebbi gépek nem fognak kapcsolódni, szóval elég lenne ez az infó -
ngabor2
nagyúr
cat `find . -type f` > file.txt.
ez az alkönyvtárak file-jait is összefűzi. azért nem kód, mert az idézőjel fontos (alt-gr 7)
cat * > file.txt
csak az aktuális kt file-jait fűzi össze, ha alkönyvtárak is vannak, arra hibát ad (de továbblép).
bár ennek így nem sok értelmét látom. bár gondolom valójában nem az /etc-t akarod öszefűzni -
gaben
aktív tag
Üdv !
Egy könyvtáron belül az összes fájlra hogy lehet hivatkozni?
Mondjuk a cut paranccsal a /etc könyvtárban lévő összes gájlt összeakarom fűzni..
Akkor azt hogy?
Illtve azt hogy lehet megoldani ,hogy xy ember összes rendszerben eltöltött idejét kilistázzam?A last degítségével.Egyenként kilistázza,de összekéne adni.Összes idő kellene.Ezt hogy lehet megcsinálni? -
GD
őstag
üdv!
nemsokára telepítek egy komolyabb házi kiszolgálót ami többek között samba-val is fog dolgozni, ergo, win alól le föl mennek a cuccok, könyvtárak jönnek létre, miegymás
tanácsot kérek: milyen módon oldjam meg hogy ne legyen karakterkódolós bajom az adott meghajtón, a winben szépen látszódjon mindenki...?
ez lehet rendszerszintű is vagy a samba beállítása is, nekem tök8, csak jó legyen -
ngabor2
nagyúr
válasz
mandrake83 #2983 üzenetére
a /etc/init.d-be tedd be a ki szkriptet, és csinálj róla egy symlinket az rc6.d-be és az rc0.d-be. lehetőleg a legelső helyre, hogy legyen ideje lefutni. nomeg egy adag ellenőrzéssel, és biztosítással
(pl. van-e háló, el tudta-e küldeni, ha nem, akkor valahova logolni helyi gépen, de ne fusson hálózati hiba miatt végtelen ciklusba, stb.) -
bambano
titán
válasz
mandrake83 #2983 üzenetére
Akkor jobb lenne a levelező rendszer indító scriptjeit hekkelni, az szerintem erre biztosabb.
Az újraindításhoz szép megoldás még a crontab. -
ngabor2
nagyúr
válasz
mandrake83 #2981 üzenetére
az indulást pl. a /etc/rcS.d-be is lehet linkelni, vagy az rc[23].d-be.
a kilépő szkriptnél mindenképp érdemes várni addig, míg biztosan ki nem megy a levél, vagy legalább pár próbálkozásig. -
mandrake83
csendes tag
Hi all! Kérdésem a következő: van két scriptem ami e-mail-t küld nekem ( mutt+exim4) ha be ill. kikapcsolnak egy linuxos gépet. Kérdésem, hova tehetném be ezt a két szkriptet (be és ki nevű szkript) hogy értelemszerűen induláskor fusson le a BE nevű szkript, kikapcsoláskor pedig a KI nevű szkript...Szóval ezt szeretném, rem érthetően fogalmaztam. Gondolom az /etc/rc0.d és rc6.d-ben kellene matatnom a kikapcsolásnál, a bekapcsolásban pedig az init.d-ben valahol, de nem világos... Előre is köszi a válaszokat, bocs a láma kérdésért....
Ja: Ubuntu Server
[Szerkesztve] -
jah és egy hüle kérdések
szóval ha valamit a /usr/share -be telepitek akkor az mindenki számára elérhetö lesz? másik ,hogy hova kell linkelni a dolgokat ,hogy terminalba beirva is mindenki számára fusson?
köszi -
sziasztok!
fejembe vettem ,hogy felrolok egy debian. ugy szeretném ,hogy feltolom a deb 3.1 est és aztán egy apt-get install xserver-xorg majd pedig garnome -mal egy gnome -ot.
kérdésem van -e a debiannak alapol most mára csomagkezelövel xorg csomagja. a másik ,hogy milyen függöségek kellenek a debiannak?
válaszokat előre is köszi! -
bambano
titán
válasz
Chieftec #2968 üzenetére
Van az alapmű, a lartc (linux advanced routing and traffic control), ami alapvetően egy vaskos dolog. Azért javaslom egy gyors elolvasásra, mert specializált esetekre (mint a tied) kész megoldáskra mutató url-ek vannak benne.
[link]
(szóval nem betű szerinti végignyálazásra és megértésre javaslom, de az se rossz dolog, hanem ott találsz url-eket) -
gaben
aktív tag
Sziasztok!
Olyan shell scriptet kellene írnom,ami megvizsgálja a gépen ,hogy van-e index.htm fájl,és kiiírja,hogy van weblap ,ha nincs akkor pedig nincs weblap.
Kérlek segítsetek,mert ezt csak kiadták feladatnak,de jóformán el se magyarázták
Szinte nem mondanak semmit,csak csináld...
azért én megpróbáltam,örülnék,ha valaki a működő verziót leírná,mert ez ne mműködik
#!/bin/bash
ldapsearch -x -LLL uiod=''index.htm|grep''ˇhomeDirectory:\home\2006\/.*''
if index. htm
then echo ''van weblap''
else echo ''nincs weblap''
fi
Órai cuccból kínlódnék,de azt se mondták el,hogy mi a -x és -LLL kapcsolo...Mi ez?
Man-t sajnos angol nehézségeim miatt nem igazán tudom használni...
Segítséget előre is köszönöm!
Gabo -
Chieftec
őstag
Helo
Sokat bogarasztam neten eddig nem sok sikerrel. Vacilalok linux illetve win router/server kozott. Eddig egyertelmuen linuxszal oldottam meg, de traffic shapping hianya nekem eleg zavaro mivel szinte nonstop toltok valamit. Win alatt ugye ezt konnyu kivitelezni cFossal. Szal linuxra szeretnek valalmi hasonlo megodlast. Tudtok ilyet? -
Dr.Burn
őstag
Kellene nekem Debianra egy torrent kliens, azureus -t nem akartam, mert eleg gepigenyes. Esetleg tud valaki könnyen kezelhetö klienst linuxra?
-
mandrake83
csendes tag
Egy dolog jutott most még eszembe...Nem lehet, hogy mivel ugyanarról az alhálózatról teszteltem ezért látott belső IP-t? Ugyanis nslookup-pal az xy.dyndns.org-ra a 192.168.1.5-öt írta ki. Lehet csak azért mert ugyanarról az alhálózatról akartam megnézni? Sajna nem volt alkalmam úgy kipróbálni, hogy hazaszaladok onnan és megnézem otthonról...
-
bambano
titán
válasz
mandrake83 #2959 üzenetére
Amikor az xp-n futó explorerben rányomsz a frissités gombra, akkor az egy adott url-t kér el a dyndns.org-ról. Ugyanezt az url-t wget-tel is le lehet kérni cron-ból és akkor nem kell foglalkozni azzal, hogy rossz a router vagy sem. A cron ezen kívül tud olyat is, hogy reboot-kor elindítson valamit. El kell olvasgatni alaposan a dnydns oldal html forrását, abból kiderül.
-
GD
őstag
simán megy a ddclient update, bármikor elérem az otthoni routerem, a dyndsn-en van regisztrációm... lehet hogy cron-ba is beraktam 20percenként frissülve..
-
mandrake83
csendes tag
válasz
bambano #2958 üzenetére
A weben belépek azt jelenti, hogy egy XP-s gépen ami szintén router mögött van belépek a dyndns.org-ra, ott user+pass után kiírja, hogy mi most az IP-m (a WAN-os) majd nyomok egy frissítést és hozzárendeli az IP-met az aldomainhez. Ezt a wget-es megoldást nem igazán értem, le tudod esetleg írni kicsit részletesebben. Eddig a wget-et ftp-n való letöltésre használtam...Köszi
-
bambano
titán
válasz
mandrake83 #2952 üzenetére
Nem teljesen értem, hogy mit jelent nálad az, hogy weben belépsz és akkor látja a wan címet, de wget-tel le tudod kérni ugyanazt az url-t a dyndns szolgáltatótól, amit egyébként weben kérnél és akkor frissül a beállítás is.
-
pawee
tag
nah hallo,
milyen fájlrendszert használjak, hogy lin és win alatt is tudjam írni?
és hogy állítsam be az fstab-ot mert amikor fat32 volt a gépemen és az options defaults akkor sem tudtam írni... -
mandrake83
csendes tag
Hi all! Dinamikus IP-vel kapcsolatban lenne kérdésem. Van egy router mögötte egy linux szerver különböző szolgáltatásokkal. A routert be lehet állítani, hogy a dyndns-el kommunikáljon és mindig frissítse az IP-t. Ez sajnos csak elméletben müxik az én routeremen (KCF, valami taiwani gagyi), a gyakorlatban nem frissíti az aldomainhoz az új IP címet, ugyanis a kapcsolatot 24 óránként bontja a szolgáltatóm. Ekkor a routernek autómatikusan frissítenie kellene, de nem csinálja. Kérdés: Linuxra néztem egy ddclient nevű progit ami a dyndns-hez való. A baj az ugye, hogy a saját ip-jét adja meg így az aldomainhez bejegyzett IP a 192.168.1.5 lesz, pl. Nem tudtok valami olyan lehetőséget esetleg ami egy LAN-on lévő linuxos gépen fut és frissíti a dyndns-hez tartozó IP-t, de nem az alhálózati IP címével, hanem a WAN IP címmel? A portforwardingot már megoldottam, müxik is, csak elég gáz naponta frissíteni az aldomaint. Ugyanis csak úgy tudom frissíteni, hogy weben belépek aztán akkor látja a WAN címemet és akkor frissítem. Találtam még egy másik progit dyndns-hez amiben meg lehet adni azt az eszközt aminek az IP-jét frissítse be.Nincs véletlenül Linuxban olyan interface aminek a címe a WAN IP? Ha nem lenne router akkor adsl kapcsolatban lenne ilyen ha jól emlékszem, még pedig a PPP0 vagy valami ilyesmi. amikor router nélkül használtam akkor megadtam ugye ezt az eszközt és működött is a dolog. Szóval hogyan lehetne megoldani router mögül. TUDOM: használjak fix IP-t ezt már sokan mondták de nincs kedven havi 5000-et fizetni érte a szolgáltatómnak..Köszi előre is a válaszokat...
[Szerkesztve] -
bambano
titán
válasz
Ezekiel Ston #2949 üzenetére
Ha a novell 5 alatt a novell netware hálózati kiszolgáló 5-ös verzióját érted, akkor azt sehogy, de szükség se nagyon van rá. Az x.500-as felhasználókezelést leszámítva mindent tud a linux, amit az 5-ös netware úgy, hogy windowsok is fel tudnak rá kapcsolódni.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Ezekiel Ston #2949 üzenetére
először is, meg kell nézni, hogy van-e az adott programcsomagból linuxos változat. ha van, akkor az valszeg suse csomag lesz...
amúgy a novell egy cég, verziószáma sincs. melyik progi ez konkrétan? -
Ezekiel Ston
senior tag
üdv mindnekinek!
Megkérnék mindenkit, hogy ne röhögjön ki a kérdésemért...
A kérdésem az lenne, hogy novell 5-öt hogyan telepíthetek linuxra? -
ngabor2
nagyúr
válasz
bambano #2947 üzenetére
root@lizard:/var/lib/locales/supported.d# locale-gen hu_HU.UTF-8
Generating locales...
hu_HU.UTF-8... up-to-date
Generation complete.
no, megvanvalóban a LANG volt a nem jó. az csak hu_HU volt. átállítva hu_HU.UTF-8-ra már jó.
mod: mégse az igazi[link] iso8859-2-ben jól jeleníti meg a neveket, utf-ben ? van az ékezetes helyeken. de konvertálni nem hagyja, notest-tel se.
-
GD
őstag
válasz
ngabor2 #2944 üzenetére
ez lehet segít, ha jól értelmezem..
''kódlapok közt kovertálás
'iconv -f iso8859-2 -t utf-8 foo > bar' = az iso8859-2 kódulású foo állomány tartalmát utf-8 kódulású bar állományba konvertálja; az állományok jelenlegi kódolását pld. a 'file foo' megmutatja
'convmv -f iso8859-2 -t utf-8 foo' = a foo állománynak iso8859-2 kódulású nevét utf-8 kódulásuvá alakítja
(megj.: természetesen fel kell telepíteni az 'iconv' és 'convmv' csomagokat) ''
[link] -
ngabor2
nagyúr
utálom az utf8 vs. iso8859-2 harcot
van 2 halom file-om. az egyik neve utf8-as, a másik iso8859-2 kódolású. természetesen egyik kódolással se jó mindkettő. hogyan lehet legegyszerűbben azonos kódra hozni őket?
mod: mivel csak 4 file volt, megoldottam borzasztó fapados módszerrel. annyira gyány, hogy le se írom... -
GD
őstag
google:
[link]
nah, a networkingben volt kis gubanc, de még nem tudom kipróbálni restart később... -
GD
őstag
üdv!
aki adsl-re kapcsolódik és van symlink a tárcsázáshoz az rc2-d-ben, árulja már el hová mutat...
akkor jön létre amikor pppoeconf -ol az ember, de nekem véletlen se akarja kidugni magát, ált ppp néven szerepel a link, köszi -
KrAt
veterán
válasz
rokefeller #2935 üzenetére
Nah az tökjó
És el tudod mondani, h működik / mit kell csinálni?
(tök láma vagyok linux-hoz
)
-
KrAt
veterán
Sziasztok
Feltettem a notimra egy Uhu 2.0-t, minden frankó, csak van egy smc picimaci wlan karim, ami csak a saját driverével megy. Persze a Cd-n nincs linux-os cucc, a neten meg nem találtamIlyen a cucc: SMC EZ Connect SMC2635W
Mit tudnék tenni, hogy menjen?
Előre is köszi: Atesz -
rokefeller
senior tag
az olyan csilii-villi buzulóknak mint én, kötelező, ha még nem próbálták: kiba-dock
[link]
-
KisApám
addikt
SATA vinyóm van, és mivel a munkahelyen és a havernál sincs SATA csatlakozó a gépekben, szóval kénytelen vagyok szórkozni másképp, hogy le tudjam menteni a dolgaimat...
De mivel tánlehet CD-t ill. DVD-r írni linux alól is, akkor a Knopix-al lementem mit kell, és utánna format...
Elvileg műxik...
Jól tudom? -
KisApám
addikt
válasz
rokefeller #2926 üzenetére
Most ismerkedem a Knoppix-al, de úgy látom valamit akar, valamit nem... mintha meghajtó függő lenne, mert egy gépen a 3. partícióra nem hajlandó, de a 2.-ra igen...
-
rokefeller
senior tag
válasz
KisApám #2924 üzenetére
azt nem tudom hogy a knoppix tudja-e a hosszú fileneveket, de gyanítom hogy vele megoldható a probléma, ha nem, és nem baj hogy a beállításaid elvesznek, akkor simán újrahúzhatod a windows-t format nélkül, és törlöd a régi win könyvtárat, ha egyik sem tettszik, de van helyed, akár egy ''kis'' cikket is lecsíphetsz és telepíthetsz egy rendes debiant, és az alatt meg biztos hogy lehet másolni, akár hosszú filenevekkel is
-
KisApám
addikt
Sziasztok!
Van egy nagy Problémám!
Tegnap áramszünet volt, a gép ment, és azóta a gép csak a Windows ''első képernyőéig'' jut el, vagyis a betöltési fázishoz, és azután hirtelen kékség, feliratok és gép ujraindulás...
Csökkentettben is ugyanez...
A C meghajtómon van pár anyag, amit le kéne mentenem (max. 1 GB), és kellene valami progi, amivel át tudom menteni a másik partícióra.
MIVEL TUDNÁM??? A Knopix 5.1-es linux CD-vel meglehet csinálni?
Megtartja a hosszú fájlneveket?
Köszönöm a segítséget! -
rokefeller
senior tag
hello, gparted-del elég könnyen meg lehet partícionálni mindent...
az elhangzott tűzfalas dologra meg, a firestarter asszem csak egy gui, és az iptablest lehet vele pofozgatni, nemtom ubuntu alatt hogy van (gyanítom ugyanúgy) de nekem fedorán alapból megfelelőek a beállítások, biztos nem az enyém a legbiztonságosabb rendszer, de amennyire kell, secure
skype-ról meg msn-ről meg át kellene szokni, szoktatni a világot szabányos SIP meg VoIP megoldásokra, mint pl amit az ekiga megvalósít, meg Jabber-re, és akkor még a theora videók, és ogg-okat nem is említettem -
rollins
őstag
válasz
ngabor2 #2918 üzenetére
tehát otthoni userként, ahol nem fut web, mail stb szerver, akkor elég az alapbeállítású, telepítésként felkerült iptables (szabályok)?, azt furcsáltam hogy iptables -L -re ''üres'', a policy meg accept mind a 3-nál (input, forward, output)
meg ahogy én látom az iptables ''kézi'' beállítása nem egy könnyű eset, nagyon kell tudni...
Imy : Firestarter -t is felrakhatod ha akarod [link]
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
ha az ubuntuból indulunk ki, akkor pl. a kopete, gaim benne van. asszem az amsn-t is fel lehet aptgettel tenni, van csomagja. a skype-ot sose próbáltam feltenni, valszeg annak is van csomagja, de ha nincs, akkor a honlapjáról elvileg elérhető.
vírusírtó nem kell. első körben tűzfal se, ha otthoni gépről van szó. -
Sipi
addikt
válasz
ngabor2 #2912 üzenetére
A Skype-nak létezik natív Linuxos változata is...
Igaz, a legújabb 2-es még nem, de fejlesztik azt is. A mostani pedig nekem minden probléma nélkül működik.
Az MSN protokollban mára szinte csak a videokonferencia nincs visszafejtve, a többi működik az elterjedtebb csevegőkkel (amsn, gaim, kopete). Vagyis videót át lehet vele lőni a túloldalra.
Sipi -
Dr.Burn
őstag
Az lenne a kerdesem hogy valaki csinalt mar linux alatt radio servert?(a winamposra gondolok) Ha van olyan aki csinalt mar ilyet az pls irjon, ide vagy PÜ -t. Köszike.
-
-
pawee
tag
nekem a kérdésem emg az lenne hogy hogyan tudok partícionálni?
van egy FAT32-es partícióm leakarom törölni, 10gigát megakarok tartani NTFS-nek és a többit meg ext3ra szeretném partícionálni.van windozom is de a PQ Magic 8 nem akart elindulni mert nem találta az egyik partíviónak a beűjét vagy labeljét vagy mi a franc, és muszáj lin alatt megcsinálnom...
fdisk vagy esetleg más módszer? -
pawee
tag
hát nem a legjobb de magyarnak magyar és kezdőknek tökéletes UHU 2.0
msn=amsn/kopete/gaim
skpye meg asszem alapból opensource, de ezt télleg nem tom...most lehet tök nagy fa*zságot mondtam
kell tűzfal is meg antivír is...azaz nem kell de pl nekem is van, de nyugi nem lesznek kékhalálok és trojaiak...
jah multkor tök jót nevettem...megyek vmi oldalra firefox, piros lesz a címsor sikítozik hogy hogy tuti akarom-e folytatni mert beleírhat a registrykbe az oldal...
jó volt...nincs is registry lin alatt...
-
Imy
veterán
Sziasztok!
Szeretnék feltenni valamiféle Linuxot, csak nem tudom, hogy melyiket, ezért kérném a segítségeteket, hogy melyiket.
Elvárásaim: az legyen a legjobb linux, Magyar, könnyen kezelhető kezdöknek is...
Skype, MSN-t lehet Linux alol üzemeltetni?
Tüzfalat, antivírus kell Linux alatt?
Bocs, de nem probáltam még. -
Sianis
addikt
válasz
rokefeller #2904 üzenetére
Meg az sem elfelejtendő, hogy nem Win-es szemmel kell nézni, hogy mennyi memória van használatban.
A Linux körökben ismert a mondás: ''Nincs annyi ram, amit a Linux ne tudna betölteni.''
És érdekes módon mégsem lassul a gép.
Sianis -
rokefeller
senior tag
ez abszolút általános, a linux (vagy legalábbis a fedora) alapból anyi ramot használ amennyit csak tud. ez hem olyan gáz, mint win-nél, itt akkor nyúl csak a swaphez, ha nagyon muszáj, persze akkor bebelassulhat, bár nem kellene
ha nem gáz a plusz költség, egy giga ram nem árt, nekem másfél van, és hát a swaphez ritkán nyúl a cucc, 800 mega felett ritkán fog a memóriából, és akadozás sincs
a másik dolog, ki kell lövöldözni a felesleges szolgáltatásokat, guglizással lehet találni direkt fedorás leírást, hogy mi fontos és mi nem(persze kinek mi) -
ngabor2
nagyúr
az ubuntu topik 1. hsz-ában ott a megoldás. nem kell semmi rescue prompt, simán bebootolsz, majd crtl-alt-f1,
sudo mount /dev/hdaXY /mnt
chroot /mnt
sudo grub-install /dev/hdaX.
hogy milyen ubuntu-disztribbel bootolsz be, az gyakorlatilag mindegy, a változatok között sincs ezügyben eltérés.
ps: ezt a küldött pü-ből másoltam idehasonló okokból
ja, annyit javítottam, hogy pü-ben ubuntu-disztrib helyett debiant írtam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX3070 8GB ZALMAN S2 TG Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest