Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
Valaki erre? [link]
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Vakegérke #17913 üzenetére
Ezek közül bármelyiket, csak az Ubuntut ne, mivel nem túl stabil, bugos, kerülendő. Rengeteg disztró van, ne az ubuntuval szenvedj. A felsoroltak közül egyedül a Mint-et nem próbáltam, de játékra igazából egyiket sem Ha lehetséges az ubuntu alapú disztrókat is kerülni kell, mivel az nem egy jó alap... de a szerintem a Mint-tel nem lesz problémád, jelenleg toronymagasan az a legnépszerűbb csilli-villi disztró, így fórumban is sokat tudsz olvasni, akár ubuntuéban is megtalálhatod a választ, de van topikja is.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
Igen, leírtam a véleményem, és mivel felsorolt három lehetőséget, kiválasztottam egyet közülük ;) Azért egy Minten biztos könnyebb elevickélni mint egy Debianon legalábbis kezdésként, aztán amikor már semmi alap dolog nem okoz problémát el lehet kerülni az összes ubuntu alapú disztrót. Nah így már világos?
-
Apollyon
Korrektor
válasz CPT.Pirk #18858 üzenetére
Ezzel anno még én is szenvedtem. A lényeg az, hogy nem szabad a windows-zal megformázni a partíciókat NTFS-re, sőt, még csak leválasztani sem, mert akkor – ahogy írtad is – a Debian egy, egybefüggő kötetnek fogja látni az egész lemezt. [link]
Összefoglalva: Win7 fel egy saját partícióra, a többihez nem nyúlni. Miután fentvan a windows, jöhet a Debian telepítés, és miután az is fentvan, csak ezt követően szabad formázni NTFS-re a szükséges partíciókat.
-
Apollyon
Korrektor
válasz utgyuru #19101 üzenetére
Nekem pont egy D-530FX-em van, és linux alatt is ugyanúgy megy mint windows alatt. Nincs hozzá külön szoftver, plug-and-play. A gombokat tudomásom szerint windows alatt sem lehet testreszabni, a felső gomb duplakatt, az alsó gomb pedig a DPI-t állítja mindkét rendszer esetén defaultban.
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
Értelek, itt viszont a fórumtárs nem ért ezzel egyet, illetve pár hozzászólással korábban is mumusként emlegették a systemd-t ;p És ugye itt most desktopról van szó
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Hááát én Manjaro-t adtam meg elsődlegesnek, de secondarynek már arch-t
Szerk.: azért az elég hárd hogy szervernek is ubuntut használnak a legtöbben...
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
válasz Jester01 #19581 üzenetére
Ez igaz, merthogy az elmúlt 10 évben megsokszorozódott a teljesítmény. Viszont manapság ez a dolog már lelassult, ma az új generációs hardverek annyival nem tudnak sokkal többet mint mondjuk a 2000 vs 2005-ben megjelent cuccok. Pl egy win98 vs winXP közötti gépigény még sokkal nagyobb mint egy Pista vs Csempe között. (Linux alatt a gépigény ugye nem mindig kulcsfontosságú ) Azért kíváncsi leszek, hogy a mai Thinkpadek hol lesznek 13-14 év múlva...
ee ezt majd inkább kifejtem az off topikban[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
Na itt a lényeg! Gyakorlatilag ugyanazt csináljuk és használjuk, csak az évekkel ezelőttikhez képest ugyanahhoz több erőforrás szükséges.
A weboldalak design-ja, és a használt beépülők (flash, javascript) miatt is van ez. Egyébként teljesen feleslegesen, mert meg lehetne oldani ugyanazt ami ma van kisebb erőforrás igényűre, csak tesznek rá.A továbbiakban a témát folytassuk itt az OFF topikban, pont erre nyitották.
(#19585) Fenyő: Linkelt topikba megy a válasz
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Érdekes hogy a Gnome 3 milyen népszerű.. Nekem nem jött be, szerintem nagyon eszi a gépet és ugye kinézetre sem stimmel.
Bár gondolom erősen közrejátszik hogy a Debiant alapból azzal szállítják.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
Nos a következőkbe ütköztem bele:
A wifi nem akar működni a gépen.Itt valami súlyos bug van, de nem tudom mi. Lehetséges, hogy a MATE DE bugja lenne?
A jelenség a következő: firmware-iwlwifi fent van, intel wifi lévén.
Ha bekapcsolom a notin a hard buttonnal a wifit, akkor fullra nem tud vele mit kezdeni a rendszer, felismeri meg minden, viszont nincs kapcsolat.Ha újraindítom a Debiant, úgy, hogy LAN kihúzva, és wifi bekapcsolva, akkor a sudo-s terminal parancsok iszonyat lassan jönnek be, FF (iceweasel) zombiként indul.
Ha az /etc/network/interfaces -ben auto eth0 illetve wlan0 kapcsolók vannak, akkor bootoláskor teszteli a hálózatot a rendszer, és nagyon lassan indul.
Alapjáraton ha az iwlwifi fent van, működnie kéne a wifinek, nem? Amikor még xfce-szel raktam fel a Debiant akkor ment a wifi is, viszont akkor az xfce network managere kezelte a hálózatot.
Próbáltam a wicd-t is, de nem jártam sikerrel... Szóval lehet ez az egész a DE hibája? vagy mindenképp user error?
Valamit fel kéne tenni még az iwlwifi mellé? Network-manager-t is próbáltam (nem a gnomeosat) nem járt sikerrel. Fel kéne tenni a gnome-osat?
iwconfig kimenete a következő:
eth0 no wireless extensions.
lo no wireless extensions.
wlan0 IEEE 802.11abgn ESSID:off/any
Mode:Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power=off
Retry short limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Power Management:off#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz bambano #19866 üzenetére
Rf_kill? Azt hogy kell? Azt láttam a bootkor, hogy ha ottvan az interfaces fileban az auto wlan0 akkor az Rf_kill mókol valamit az elején.
dmesg, ha wlan be van kapcsolva (hardbutton) és a lan ki van húzva: [link]
rfkill list parancsra, ha a wlan bekapcs akkor ezt írja:
1: phy0: Wireless LAN
Soft blocked: no
Hard blocked: no
Szóval elvileg a hardveres rész ok, a menedzseléssel van valami (?)#19867 Jester01: Ez pedig a nálam lévő: [link]
-
Apollyon
Korrektor
válasz N0zer0 #19899 üzenetére
"Mondjuk ilyen szempontból a legrosszabb a Debian, abban tényleg ezer éves csomagok vannak."
Ez tulajdonképp az előnye! A régi csomagok nem indok a Debian telepítés ellen, backports repót be kell írni a sources.list-be, és utána fel lehet rakni a legfrissebb programokat.
-
Apollyon
Korrektor
válasz N0zer0 #19901 üzenetére
Van itt valaki a fórumon, aki LMDE-t használ, Debian repókkal (abban a backports is bene van).
Igen, az Arch még egy nagyon jó disztró, és ezt úgy mondom, hogy még nem használtam
De viszont aki használja az csak jót írt róla, a telepítésre mondjuk még kis időt kell szánni ha még nem foglalkoztál vele, de utána tényleg nincs gond.
Főleg, hogy telepítéskor csak azokat a szolgáltatásokat rakod fel, amire neked szükség van, így semmilyen unuseful cucc nem kerül fel.Én egy ideig Manjaro-t használtam ami egy Arch fork, Debian kezelésétől annyiban különbözik,
hogy nem apt-get install xy van, hanem pacman -S xy. Illetve Arch linuxon (ezáltal Manjaron is) van AUR, ami az Arch User Repository, nos itt olyanok is vannak, amik pl Debianban sosem lesznek.
A .deb csomagokat nem tudom hogy fel lehet-e tenni, de ha valamit keresel, az hót ziher hogy ha Debianra vannak, akkor Arch-ra is lesz.
Az AUR-t nem pacmannel, hanem (több más lehetőség közül) pl yaourt-tal kell használni.
pl. yaourt -S xyPl. volt benne egy windozos program ami nekem kellett, én azt hittem rá hogy linuxra van fordítva, de nem volt. Erre akkor jöttem rá, amikor szépen felrakta a Wine-t és be is állította úgy, hogy menjen nekem az a program (mp3tag).
Szóval a yaourt pl elég user friendly.Arch telepítéshez van egy hasznos írás logouton: [link]
Továbbá érdemes benézni az Arch topikba is, nagyon segítőkész a csapat.
Ha nem jönne be most ennyire a Debian, akkor tuti hogy Arch linuxoznék.
-
Apollyon
Korrektor
válasz N0zer0 #19917 üzenetére
Ahol lehet, ott inkább kerüljük a Kugli szolgáltatásait... és inkább használjunk OpenDNS-t:
208.67.222.222
208.67.220.220Ha van router, akkor érdemesebb ott beállítani.
-
Apollyon
Korrektor
Üdv újra itt
Ez szerint mennie kell, amit linkeltél ott van a listában (AR9380).
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz dabadab #20072 üzenetére
Ehh, erről igazán leadhattak volna egy cikket az ITCafén.
Én csak ritkán használtam Operát, inkább windózon, mert ami FF-ban nem nyílt meg (a sok tiltás miatt ) az operában tuti. Amióta linuxot használok azóta a másodlagos böngészőm a Chromium mert az nem annyira kémprogram mint a Chrome.De amúgy azt észrevettem hogy két általam használt Opera verzió között valami nagyon éles váltás volt funkcionálisan is, és olyan szinten belassult hogy kb használhatatlan lett. Meg egy konkurens oldalon olvastam hogy van már Chrome alapú Opera, de csak és kizárólag fejlesztőknek és csak Ubuntura. Tehát akkor ennek is csak a fele igaz...
-
Apollyon
Korrektor
Én is hasonló esettel küszködöm szintén Debianon.
Nálam az van, hogy ha lan-ról átkapcsolok wifire, minden oké. Viszont ha wifiről visszarakom lanra, akkor nincs hálózat, csak p2p, azaz torrent.
ha nyomok egy /etc/init.d/networking restart -ot, csak akkor jön vissza "rendesen" a net.Azt nem értem, ha a p2p megy, akkor a nem p2p miért nem.
Van fent network manager-gnome is, a wifi abban van beállítva (jelszó, ilyenek) viszont azt látom hogy a vezetékest soha nem használta még. Bármit állítok be, nem működik rajta a vezetékes, szóval valszeg erre nem ezt használja (vagy nem állítottam be jól)
Ha megszakad a net akkor újra csatlakozik, csak akkor nem, ha átváltok wifire, majd onnan vissza lanra.
jah igen, és én is router mögül vagyok, de annak semmi baja.
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz Cyber_Bird #20239 üzenetére
Na ezt nem tudom, ahhoz nem nyúltam.
Mindössze ennyi van beleírva:domain lan
search lan
nameserver 192.168.1.1utóbbi a router ip címe.
A Skype már tudtommal nem p2p, de kipróbáltam és nem tudott bejelentkezni.
-
Apollyon
Korrektor
válasz N0zer0 #20378 üzenetére
Akkor ott data loss van. A Princo nem a minőségéről volt híres. Egyébként ha behal egy pendrive, ott is hasonló a jelenség, csak épp hiába írsz rá, sosem lesz tele, viszont ugyanúgy random karakterekkel van tele a file list.
Esetleg próbáld meg még egy másik rendszerről, hátha, de sztem ugyanaz lesz
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz ubyegon2 #20574 üzenetére
Nem egyértelmű most hogy ironizálsz, vagy benézted, de azt írta, hogy ő most nyaral, ezért nem fog a Chakra hivatalos fórumba (ami nem itt van, hanem a Chakra official oldalán) írni, tedd meg te. Na meg nem arra gondolt, hogy azt jelezd, hogy ő nyaral, hanem magát a problémát a Chakrával kapcsolatban.
De azért sikeresen kiforgattad a hozzászólást, ahogy szoktad általában. No offense, csak ténymegállapítás volt
-
Apollyon
Korrektor
válasz ubyegon2 #20576 üzenetére
Nem felejtettem ki semmit.
De ha már így mondod, szerintem teljesen jószándék az, hogy feltételezik, hogy azért elevickélsz az angolban... annyira hogy be tudj írni egy problémát a megfelelő fórumba. Van már fordító is, ami bár magyarról, meg magyarra elég tréül* fordít, de több mint a semmi.
Azért annyira nem lehet nehéz mondjuk ha már egy jó ideje linuxot használsz, gondolom nem csak és kizárólag magyar forrásokat használtál.
*: nem húzta alá a FF.. Szlengesedik a magyar.
-
Apollyon
Korrektor
válasz ubyegon2 #20584 üzenetére
Én a linuxozást Debiannal kezdtem, és mivel annyira nem ment, áttértem Manjarora ami ugye Arch alapú, egy ideje meg vissza Debire.
A különbség igazából nem sok, nem azt kellett beírnom hogy apt-get install xy , hanem hogy pacman -S xy.
A jogosultság kezelés meg ilyesmi mind kb ugyanaz volt, meg többször frissült, de nem volt kötelező, volt hogy egy hétig kinyomtam és nem volt gáz.
Manjaron több minden működött alapból, pl. kedvenc játékaim natívan futottak. Debianra esélyem sincs felrakni natívan, a wine-t is úgy kellett felheggeszteni, úgy már megy.
Chakra-t is használtam egy ideig, akkoriban sokkal nagyobb szívás volt a használata, mert a GTK-s programok egy bundle managerben futottak, ami akkor egyszerűnek tűnt, de így visszagondolva ökörség volt, el is hagyták.
Most Debianon sokkal többet kell legózni, mert kevésbé kulcsrakész a rendszer mint a Manjaro volt, meg mint a Chakra. Az hogy KDE vagy egyéb, ízlés kérdése.
Na szóval a lényeg, hogy azért über nagy különbség nincsen a disztrók között, szerintem ha a Debian ment, és a Mintet is meg tudtad tanulni, a Chakrát is meg tudnád, szerintem .p
-
Apollyon
Korrektor
válasz ubyegon2 #20589 üzenetére
Igen, a grafikus csomagkezelő használatakor fel fog tűnni, hogy terminálban ugyanaz sokkal gyorsabban megy. Manjaron iszonyat lassú volt a grafikus megoldás a cli-vel szemben.
Viszont jelen rendszeren használom a Synapticot is, de csak afféle kirakatként, mármint megnézem ott mi van és ha megtaláltam ami kell megyek át terminálba, valahogy elegánsabb
-
Apollyon
Korrektor
válasz ubyegon2 #20594 üzenetére
Jah ez most is így van, sőt már a 7.5-ös Debianban is így volt.
Nekem ezzel nincs semmi bajom. Amit te mondasz, az ugyanaz mint a google keresője, hogy elkezded begépelni és egyből jönnek a találatok? Na fúj, én azt nagyon utálom, az az első amit kikapcsolok, már ha egyáltalán használok kuglit, manapság már nem igazán.
Amúgy meg amikor bennem volt még az Arch feeling, akkor rá voltam izgulva a frissítésekre, most már nem igazán. Tökre elégedett vagyok, hogy működik úgy ahogy van, nem érzem szükségét a folyamatos frissítésnek. Persze a kritikus frissítések mennek továbbra is, azért figyelem a Debian oldalát, de a sources.list úgy van bekonfigolva, hogy a programjaimat ne frissítgesse tök feleslegesen. Legalábbis addig ne, amíg meg nem győződöm róla hogy nem fog elvenni semmilyen funkciót az update.
-
Apollyon
Korrektor
Amikor még windózt használtam én is foobar2000 nevű progesszal csapattam a zenét. Zenelejátszók tekintetében ez viszi a pálmát.
Egyszerű, kis erőforrású, szénné konfigurálható, és ami legjobb benne, hogy néhány kattintással lehet konvertálni vele bármilyen zene formátumról bármilyen zene formátumra. Ez nálam pl. azért jött jól, mert a kb 400 gigányi metálzeném 90%-a mind lossless formátumban került a gépre, és néha azért kellett az mp3. Pluginek (amik kimerültek egy szál .dll fileban) segítségével olyan egzotikus fileokat is lejátszott amiről még az űristen sem hallott.
Ilyet és ilyen formában egy zenelejátszó program sem tud foobaron kívül egyik platformon sem.Linuxon én már terminálból hallgatok zenét, és ffmpeg-gel konvertálok, illetve puddletaggel tagelek mp3-at. Ezt a fb2k-val egy programban megoldottam. Jó nekem ez így, de azért az sem volt rossz.
Torrenttel kapcsolatban is félig-meddig egyetértek, de pl az utorrent ideje már a windóz platformon is lejárt. Ami nekem hiányzik a qbittorrentből az az, hogy ha több fileból áll az állomány, akkor nem tudom letöltés megkezdése előtt kiválasztani mi kell, hanem miután hozzáadtam a torrentet, egyenként pipálgathatom ki, ami nem kell...
Megvagyok enélkül is, csak nem nagyon erőltetik a témát.[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
Nem tudok mutatni, de én a cli verziót használom.
99%-ában magnet linkeket használok, szóval esélyem sincs. Magnet linkeket iceweasel-ből nyitok meg, és egyből hozzáadja (OK után) a letöltési listához. Továbbá a filelistában sajnos nincs csoportos kijelölés, csak a torrent listában. Legfrissebb verzió egyébként.[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
Jelenleg így néz ki a conky-m:
Mint látható, a HDD temp-nél az van, hogy N/A. Ez azért van, mert a hddtemp-pel tudom kiíratni a /dev/sda hőmérsékletét.
Ezt csak kétféleképpen lehet megoldani. Az egyik, hogy vagy root jogosultságokkal futtatom a conkyt, vagy minden indítás után manuálisan indítom el a hddtemp-et daemon módban.
Ez viszont nem túl elegáns, ráadásul a felhasználómnak a sudoers között kell lennie, amit szintén nem szeretnék.
Meg lehetne oldani ezt valahogy normálisabban? Vagy mi lenne a legjobb megoldás conkyban az sda hőm. kijelzésére?
-
Apollyon
Korrektor
válasz Fritz Teufel #21127 üzenetére
Ha stabilitásról van szó, akkor ott valszeg nem a Debiannal van probléma – feltéve hogy nem hekkelted szét a sources list-t..
Jelenleg amúgy már 7.7-nél tart, jah és a Debian alapú LIVE disztrók egyike sem indul el nálam.. valamiért nem szeretheti a masina...Amúgy meg nálam ugyanez a videokártya a nyílt driverrel, ugyanezzel a professzorral simán megy, és a venti sebességét is magától állítgatja, bár azt ha maxon megy sem nagyon hallom igazából.
Hőfokokat néztél egyébként?
-
Apollyon
Korrektor
válasz Fritz Teufel #21129 üzenetére
Te jó ég.
Akkor nem csoda hogy folyton maxon pörög a cucc!Nálam böngésző 6 lappal, plusz pár terminál ablakkal 35 fok, úgy hogy nincs hűtőpad... A vidkaresz ha épp az megy, akkor 42 fok. Integrálttal 32, de kb húsz fok van a szobában.
A gépedet ki kellene már alaposan takarítani, talán újrapasztászni is, sokat segítene rajta...
-
Apollyon
Korrektor
válasz Fritz Teufel #21196 üzenetére
Azért a 2x-es CD/DVD írás elég lassú tud lenni. Amúgy jah, nem érdemes 100ezerszeresen nyomni, de ez leginkább a tartósságra van hatással.
Egy pár száz megás disztrót viszont valóban nem nagy történet lassan írni.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
Debianra jelenleg a 3.16 a legfrissebb a kernel, szóval az egyelőre kiesett.
Talán jobban járnál, ha megvárnád amíg kijön a stable 3.18-as kernel, mert az longterm lesz. Minden bizonnyal Debianra is ki fog jönni de azt manuálisan kell felrakni.
Puppy-t próbáltad már?
-
Apollyon
Korrektor
válasz Fritz Teufel #21232 üzenetére
Azt mondja low-end vas, szóval KDE nem opció.
xfce-t már mintha évek óta nem fejlesztenék, a screensaver bugja még mindig nincs kijavítva, ami egyszerűen fergeteges...
-
Apollyon
Korrektor
válasz CPT.Pirk #21243 üzenetére
Igen, 7.7 óta az initramfs-tools eltérő verziói miatt a kernel cseréje problémás... Jobb híján én azt csináltam hogy leszedtem az initramfs-t (ezzel együtt az éppen futó kernelt is ) és úgy már fel tudtam rakni tetszőleges linux-image-t.
-
Apollyon
Korrektor
Ha már Mint, akkor ne LMDE-t, mivel az Debian Testing-re épül, nem épp stabil, szerintem totál katyvasz. Akkor inkább "sima" Mint, vagy Debi abban úgyis Gnome3 van alapból, és megvárod az új kernelt.
Mandriva-t meg Mageia-t valahogy nem igazán látom elterjedtnek itthon, lehet azért is amit alább írsz.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 240 Hz-et tud az MSI legfrissebb, szuper-ultraszéles gaming monitora
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- MinDig TV
- Gumi és felni topik
- BMW topik
- DIGI internet
- Autós topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik