Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Opera böngésző (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2014-02-19 17:17:02

LOGOUT.hu
Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#20351) 800.henrik


800.henrik
senior tag

Sziasztok!

Miért ilyen az opera win 8-ban? Csak Alt+f4-el lehet bezáni. :Y

[ Szerkesztve ]

A processzor füsttel működik. Ha kijön belőle a füst, nem működik tovább....

(#20352) Kuruc2 válasza Kuruc2 (#20332) üzenetére


Kuruc2
senior tag

up

http://logout.hu/cikk/wd_red_3_tb_nem_csak_nas-ba/sajat_sztori_tapasztalat_kuruc2.html --------------------- http://logout.hu/cikk/ii_desktop_modding_verseny/a_vegeredmeny.html ----------------------------------------------------

(#20353) attisx válasza fatal` (#20346) üzenetére


attisx
addikt

Nem tudom régen milyen lassú volt az IE, én csak néhány hónapja kényeszerültem rá az IE9-re, mert O12 alatt nagyon megbízhatatlanná vált az OTPdirekt (pl. elmentett űrlapok nem töltődnek be, maszkolás ide, vagy oda), de hogy ez milyen tetű lassú, egyszerűen nem találok rá szavakat. Már a bejelentkezésnél azzal szivatja az embert, hogy percekig szüttyög az sms-ben kapott kód beviteli lapjával, O12-nél ez pik-pak betöltődik, hamarabb, mint, hogy az sms megérkene, IE-nél meg örülhetek, ha nem jár le a kód érvényessége mire betudom pötyögni. Röhej, szánalom...

[ Szerkesztve ]

Rossz a helyesírásom?! Vedd úgy, hogy mobilról írtam... :D

(#20354) Penge_4 válasza Sk8erPeter (#20350) üzenetére


Penge_4
veterán

Nem csak szerinted. Egy jól bekonfigurált 12-es verhetetlen még ma is. Még a Chromium alapú Operától is, ami még a Chrome-tól is gyorsabb (nem tudom miért, de tényleg az).

Meg lehet, hogy csak az én szemem érzékeny rá, de például fáj látni, mikor felvillan a Click to Play placeholder egy pillanatra és csak utána kezd el dolgozni az Adblock (ami elvileg már blokkolja betöltés előtt, nekem viszont mégsem úgy tűnik). A 12-nél szinte folyik a render. Főleg a normálisan kódolt egyszerűbb oldalaknál, hírportálok, ilyesmi.

(#20355) fatal` válasza Penge_4 (#20354) üzenetére


fatal`
titán

Szerintem vasfüggő.

Nálam, erős gépen (i5-3570k) a Chrome és az új Opera mindent lever (talán az Opera még a Chromenál is gyorsabb).

IE-t nem nagyon használom, FF a leglomhább. O12 lassabbnak tűnik a Chromenál, de elenyésző.

Lehet, hogy régi gépen fordítva van, a Chrome hajlamos zabálni az erőforrásokat.

(#20356) Predator2


Predator2
addikt

Helló

Opera 16-ban elméletileg van: "Űrlap autokitöltő" ez egyezik/ugyan az mint Opera 12-ben a személyes adatok beszúrása?

Vagy ez az amikor megjegyez valamit és ha már begépeltem 1x akkor legközelebb felajánlja h beilleszti?

THX

[ Szerkesztve ]

>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<

(#20357) Wolverine válasza Sk8erPeter (#20350) üzenetére


Wolverine
félisten

Tapasztalatom szerint akkor lassú az O12, ha sok a script a betöltendő oldalon (ez a Facebookra és a Gmailre is nagyon igaz).

"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice." (Wolverine) / "Hello, I'm the Doctor. Basically... run." (a 11. Doktor)

(#20358) Sk8erPeter válasza Wolverine (#20357) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Igen, ez lehetséges, pedig ha jól emlékszem (lehet, hogy nem), egy időben ment a melldöngetés, hogy az Operában a JavaScript-motor a létező leggyorsabb, és mekkora királyok vagyunk, hát én ezt nem tudom megerősíteni ilyen szempontból. Az mondjuk lehet, hogy egy százezer lépésből álló for ciklussal előbb végez, más területen nem sikerült jól (hogy milyen okból, azt a t×köm tudja).
Mondjuk az is igaz, hogy sosem próbáltam meg valami debuggolással vagy akármilyen módszerrel rájönni, konkrétan mitől is lassabb az Operában a Facebook, Gmail, de egyszerűen tény, hogy amihez JavaScript kellett, mint például Gmailben a különböző csicsamenük lenyitása/kinyitása/összeállítása, különböző DOM-manipulálgatások (a listák nem a HTML-ben szokásos select-option-listák, hanem JavaScript-alapúak, és a Gmail amúgy is kőkeményen script-alapú), ott elképesztően be tudott lassulni az Opera.

===========

(#20356) Predator2 :
egészen biztos, hogy nem "ugyan az", legfeljebb "ugyanaz"... :O :W
Amúgy a funkciója hasonló.

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#20359) Sk8erPeter válasza Penge_4 (#20354) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Én is így gondolom. Volt, amikor például itt a topicban beszélgettünk épp egy Operára jellemző valamiről, én pedig épp Chrome-ot használtam jóval aktívabban (például amikor hosszan vitatkoztunk a Chrome Developer Tools vs. Opera Dragonfly-ról, ami nem is régen volt), de teszt erejéig megint elővettem az Opera <=12.16-ot (vmelyik korábbit vagy egyezőt), megnyitottam mondjuk a szokásos, félrerakott 20 fülemet, aztán a Prohardvert elkezdtem böngészni, frissítgetni, és megdöbbentő volt az élmény különbségben, pedig az Operához legalább annyi extensiont telepítettem! A Chrome-ot mindig is látványosan belassították a különböző nyomorék extensionök, amiket a legegyszerűbb célra is fel kell tenni (mivel nincs natívan beépítve), míg az Operára ez jóval kevésbé igaz (valamennyire nyilván, de ez nem jelentkezett ilyen látványosan). De ha egy szűz Chrome-ot szembeállítok egy szűz <=12.16-os Operával, akkor is jelentős a különbség a renderelési időben az Opera javára.
Van, aki ezzel vitatkozik, tényleg kíváncsi lennék, ha az ő gépüket próbálnám, nekem is ugyanaz lenne-e az élményem, mint nekik.

Az Adblock elvileg már blokkolja betöltés előtt a különböző letiltandó URL-eket, mivel az extension API ezt már lehetővé teszi (http://developer.chrome.com/extensions/webRequest.html), és sokszor látni is különböző reklámos divekben a Chrome üzenetét (nem kiegészítős stílusú, hanem Chrome-háttéroldal stílusú), hogy egy kiegészítő letiltotta az XY betöltődését, de elképzelhető, hogy valami CSS- vagy JS-para miatt látsz némi ugrálást az adott elemnél.

(#20355) hunfatal :
nekem nem mondható kifejezetten erősnek a gépem, de gyengének sem (Lenovo Y570, a proci: i5 2410M @ 2.3 GHz), mégis a régi Operát jóval gyorsabbnak érzem a Chrome-nál.

Sk8erPeter

(#20360) fityesz9


fityesz9
tag

Helló! Felraktam a 16os Operát kisérletezésként, meg a secunia nyávogott h a 12es end-of-life. A lényeg, van amiket nem találok, vagy túl beleszoktam a régibe, vagy talán kivették. Szóval az új verzióban be lehet állítani, hogy gyorsindítóval vagy előző munkafolyamattal induljon? Illetve változott a billentyűkombinációja a jelszókitöltőnek? Nem tudom annakmi a pontos neve, amikor ctrl-enterrel kitölti a mezőket. :) Köszi előre is és bocs, ha nagyon triviálisak a kérdések. :)

Garrus, am I your dirty little secret?

(#20361) Orlin


Orlin
addikt

Opera Developer update

"So this might be the last developer build of 17."

odinho

Highlights
Update to chromium 1599.14
Some langugage settings
Some font settings!
Lots of small Quick Access Bar improvements
Lots of bugfixes
Full changelog

Known bugs
DNA-10679: Can't change language in settings in a build that was installed with the installer)
DNA-10649: Browser also closes down if last tab is closed twice

LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

(#20362) Rimuru válasza Sk8erPeter (#20359) üzenetére


Rimuru
veterán

Gyenge gépen sokkal jobban kijön az Opera előnye, míg a Chromium majd meghal Opera olyan simán képes futni.

Vigyázat, csalok!

(#20363) LonGleY válasza Rimuru (#20362) üzenetére


LonGleY
veterán

Vagy sem.

[ Szerkesztve ]

(#20364) Sk8erPeter válasza Orlin (#20340) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

"Kint,van a friss Dev kiadás!A könyvjelzőket javították!Lehet rendezni ,mappázni!"
Az Opera Developer 17.0.1240.0 változatot használom jelenleg, és nem értem, miről beszélsz. Milyen könyvjelzők? Vagy a Bookmarks Managerre gondolsz? Csak mert annak köze nincs az alapmotorhoz, az egy elhibázott, gagyi szar.

Most pár napig használtam az Opera Developert, de egyelőre a Chrome kiváltására sem jó. Sebességben nagyon jó, meg tudom erősíteni, amit a sebességgel kapcsolatban írtak páran, DE
1.) például az komoly, hogy nem lehet kihúzni a fület az ablakból egy másik ablakba, vagy úgy, hogy egy teljesen új ablak keletkezzen, mert nem másik Operás ablakra dobom rá?
2.) Ezenkívül ami megint csak vicces: nem lehet textarea-ban kijelölt szövegre jobb klikkel kattintva rákeresni a kifejezésre a keresővel. Ha már Chromium-alapokon van, akkor miért nem? :O
3.) Ha már Chromium-alapokra helyezték a böngészőt, akkor mi a büdös francért kellett kiszedni azt az igen hasznos funkciót, hogy a "Vissza" nyílra Ctrl-lal kattintva új fülön (!) jelenik meg a history-ban korábbi lap? :W (Erre már 2011-ben is kerestem a megoldást (ld. +1), de a régi Operánál is csak az aktuális fül klónozásával lehetett megoldani, majd ott nyomni egy vissza nyilat, most megörültem, hogy legalább ami jó a Chromiumban, azt nem fogják elkúrni a Chromium-alapú Operában, de természetesen már megint sikerült Operáéknak egy teljesen idióta döntést hozni - ez például mire volt jó? :U)
4.) volt még pár dolog, ami feltűnt, de ezeket majd később, ha eszembe jut megint (most az olyanokat nyilván nem említeném, ami Chrome-ban is degenerált dolog, hogy nincs implementálva, például a fülek közötti Ctrl+Tabos váltás lehessen olyan, mint a régi Operában, ne csak sorban lehessen haladni balról jobbra, vagy jobbról balra, ha a Shiftet is nyomjuk)

Sk8erPeter

(#20365) Sk8erPeter válasza LonGleY (#20363) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Ez valóban rettenetesen hasznos hozzászólás volt. Ezzel mégis mit akartál mondani? Tapasztalatból beszélsz, régi gépet használsz, és van valami értelmes vitaérved is, vagy csak úgy mostanában szokásos módon, elvtelenül és tök feleslegesen véded az új motorral ellátott Operát?
Bocs a stílusért, de egy kicsit uncsik ezek az ellenvéleménynek sem minősülő, "csak azért is megvédem"-jellegű, feleslegesen topicgyömöszölő hsz.-ek, olyan "silver star" stílusúak.

Sk8erPeter

(#20366) LonGleY válasza Sk8erPeter (#20364) üzenetére


LonGleY
veterán

Majd megcsinálják őket. Attól még mert ugyanaz az alap, nem jelenti azt, hogy minden munka nélkül áthozhatók a feature-ök. Nekem pont az tetszik, hogy letisztult, és nem feltétlen hozza magával a Chrome szarságait. A továbblépésre meg nyilván én is várok.

#20364: Igazából csak unom az ilyen feltételezéseket, hogy régi gépen húdejó. Sajnos a régi gép ugyanúgy megszenved mindennel.

[ Szerkesztve ]

(#20367) Penge_4 válasza Sk8erPeter (#20364) üzenetére


Penge_4
veterán

"1.) például az komoly, hogy nem lehet kihúzni a fület az ablakból egy másik ablakba, vagy úgy, hogy egy teljesen új ablak keletkezzen, mert nem másik Operás ablakra dobom rá?"

Van rá switch a flags-ben.

"2.) Ezenkívül ami megint csak vicces: nem lehet textarea-ban kijelölt szövegre jobb klikkel kattintva rákeresni a kifejezésre a keresővel. Ha már Chromium-alapokon van, akkor miért nem?"

Főleg úgy, hogy míg a régi Operában ez is megoldható volt menu.ini szerkesztéssel, addig itt meg vagy lőve. Amúgy a linkesített szöveg kijelölésénél mi a helyzet? Mert valamikor 10.50 körül azt is módosították, hogy legyen benne az összes "Open in...."-os menü. Ami hülyeség, mert ha ez a célom, akkor nem kijelölöm a szövegét, hanem simán jobbklikkelek. Ha meg kijelölöm, valószínűleg a keresés és a keresés ezzel fog érdekelni, illetve a Go to Web Add3.)

"Ha már Chromium-alapokra helyezték a böngészőt, akkor mi a büdös francért kellett kiszedni azt az igen hasznos funkciót, hogy a "Vissza" nyílra Ctrl-lal kattintva új fülön (!) jelenik meg a history-ban korábbi lap?ress."

Ráadásul Chrome-ban a jobbklikk menün lehet középsőklikkel is kattintani. De mivel ott tök hülyén van (az Open link in New Tab és az Open image in New Tab is háttérben nyit, ezért a középsőklikk redundáns), ezért Operában lenne az igazi. Menüszerkesztési lehetőséggel ötvözve pedig meg is lehetne spórolni az Open in Background-ot. Sőt, én akár még azt is el tudnám képzelni, hogy a mozdulatparancsok is működjenek (ahogy a régiben is működtek, pl. füleken adva ki a jobbklikk fel-le parancsot újratöltötte a fület anélkül, hogy át kellett volna rá váltani). Vagy mivel a jobbklikk is működik (csak Chrome-ban ugyanazt csinálja, mint a bal klikk), lehetne advanced menüt hegeszteni, hogy balklikkre target="_blank" figyelmen kívül hagyós Open lenne, jobbklikkre Open in new tab in foreground, középsőre pedig Open in background. És ugyanez működne a context search-nél is.

Tényleg olyan nehéz lenne ezt leprogramozni? Vagy így gondolták, hogy nem Chromium klónt akarnak csinálni, hogy azt a pár értelmes funkciót is kiveszik belőle és letiltják. ;]

"de a régi Operánál is csak az aktuális fül klónozásával lehetett megoldani, majd ott nyomni egy vissza nyilat"

Erre voltak jók a 9.2x kompatibilis billentyűparancsok. Ctrl+Shift+Alt+N-nel tudtam klónozni, onnantól meg egy z-t nyomva (egygombos) már el is értem a célomat. Rövid megszokás után pedig rááll az ember keze. Bár kétségkívül kellemesebb lenne a középsőklikkes megoldás.

"nincs implementálva, például a fülek közötti Ctrl+Tabos váltás lehessen olyan, mint a régi Operában, ne csak sorban lehessen haladni balról jobbra, vagy jobbról balra, ha a Shiftet is nyomjuk)"

Szintén van rá switch a flags-ben. Ellentétben Chromiummal, ott erre nincs lehetőség.

(#20368) olivera88


olivera88
veterán

Hogy lehet h stabil verziónál nem akar szinkronizálodni a gyorshívó? A nextbe szinkronizálodott. A stabilnál meg nem akar.

LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_

(#20369) Rimuru válasza LonGleY (#20366) üzenetére


Rimuru
veterán

Tényleg megszenved, pl.: Gmail nagyon rossz Operával (Chromiummal az még használhatóbb is, de ott van az alap html nézet is), viszont az esetek többségében jobb élményt nyújt régi gépen az Opera. Elég ha már kettő fület nyitok meg párhuzamosan már látható a különbség.

Vigyázat, csalok!

(#20370) Wolverine válasza fityesz9 (#20360) üzenetére


Wolverine
félisten

A Wand modul - ami a Ctrl+Entert lehetővé tette - az új verzióban nem létezik. És egyelőre nem mondták azt, hogy vissza fogják hozni.

"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice." (Wolverine) / "Hello, I'm the Doctor. Basically... run." (a 11. Doktor)

(#20371) Sk8erPeter válasza Penge_4 (#20367) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

"Van rá switch a flags-ben."
Basszus, tényleg van, a kihúzásra is, meg a tabok közti váltásra, nem tudom, miért nem ugrott be, hogy itt állítsam be. :B Köszi.

"Allow moving tabs between windows
Mac, Windows
Allows moving tabs between windows. Tab may be detached from one window and then attached to another new or already existing window."

"Tab cycling in activation order
Windows
Enable tab cycling in activation order rather than tab strip order when using keyboard shortcut."

De basszus, micsoda elképesztő gyökérség, hogy az ablakok közti mozgatás alapból le van tiltva? :Y :W
Ez olyan szinten alapvető dolog, hogy az Internet Explorer is tudja, nem mondom, hogy az átlagjúzer is gyakran használja, de könyörgöm, mégis milyen racionális magyarázat támaszthatja alá azt, hogy ez alapból tiltva legyen? :O

"Amúgy a linkesített szöveg kijelölésénél mi a helyzet?"

Linken sima jobb klikkes menü:

Opera Developer 17 - right click on link

KIJELÖLT linken jobb klikkes menü:

Opera Developer 17 - right click on selected link

Tehát ugyanaz, csak a kijelölt linknél megjelenik a Copy, Search, Search with menüpont is.
És igen, a problémás ebben az, hogy nem tudom átrendezni, ahogy régen, remélem, hogy ezt is meg fogják oldani, nem csak egy szép álom és nosztalgikus emlék lesz.

"Ráadásul Chrome-ban a jobbklikk menün lehet középsőklikkel is kattintani. De mivel ott tök hülyén van (az Open link in New Tab és az Open image in New Tab is háttérben nyit, ezért a középsőklikk redundáns)"
Pontosan! Ez volt a másik, ami a korábbi hsz.-emből kimaradt, és amit szóvá akartam tenni, jó, hogy megemlítetted. Ezeket a dolgokat tényleg nem értem. Az az érv meg hülyeség, hogy nem olyan könnyen hozható át. Ha én fogom egy készen lévő program kódját, és elkezdem átdolgozni, az nem jelenti azt, hogy akkor elromlanak a funkciói, azt csak akkor jelenti, ha vagy elkúrok valamit, vagy elkezdem kigyomlálni a kódot, és törölgetek belőle részeket!!

"Sőt, én akár még azt is el tudnám képzelni, hogy a mozdulatparancsok is működjenek (ahogy a régiben is működtek, pl. füleken adva ki a jobbklikk fel-le parancsot újratöltötte a fület anélkül, hogy át kellett volna rá váltani)."
Mondjuk mivel ez Chromiumban normálisan nem megoldott, ezért ez a nehezebbik fele, ez még érthető, hogy nincs kész.

"Tényleg olyan nehéz lenne ezt leprogramozni? Vagy így gondolták, hogy nem Chromium klónt akarnak csinálni, hogy azt a pár értelmes funkciót is kiveszik belőle és letiltják. ;]"
Igen, valami ilyesmi gondolatok születnek meg bennem is, amikor ezeket látom. Az ilyen jobbklikkelős, máshogy viselkedős dolgokat rohadtul nem nehéz leprogramozni, csak gondolom kilencmillió dolguk van, és nincs idejük rá (ezért úgy állnak hozzá, mint a Prohardveres javítós topicban, hogy kérsz valamit, aztán 10 év múlva is csak azt a választ fogod kapni, hogy túl sok a dolgunk, ahelyett, hogy kicsit bővítenék a fejlesztőbrigádot ;] ami által kissé dinamikusabban haladhatna a felhasználói igények figyelembe vétele, még ha az nem is egyszerű).

Szerintem az a baj ezzel, hogy ez így még az egyszerű felhasználó szemében sem sugároz a cég túl nagy profizmust. (Például "a másik két böngészőben, amit eddig használtam, voltak könyvjelzők. Most ebben miért nincsenek?" Válasz: "óóó, majd lesznek, csak várj türelemmel!" Viszontválasz: "Na takarodj anyádba!" Azt hiszem, még érthető is a reakció.) Kiadnak egy szoftvert gyorsan, minél előbb, hogy híre menjen, meg az újdonság varázsával hasson, de nem alakítják ki normálisan, érződik, hogy egy NAGYON félkész szoftverről van szó. Létezik manapság agilis szoftverfejlesztés, meg minden, tök jó, de ez, amit az Opera művel, inkább bénázásként jön le, nem pedig agilis szoftverfejlesztésként, és a nehezebben megbocsátható kategória, mivel az arcába toltak a tősgyökeres Opera-felhasználóknak is egy olyan radikálisan megújított szoftvert, amit nem tudnak még használni, és alternatívájuk sincs a régire, na meg persze ezzel együtt a régi egyszerűen szépen elavul; az új felhasználóknak pedig egy olyan szoftvert toltak az arcába, ami gyors, de még egyelőre a Chrome-nál is ostobább. Akkor miért is kellene áttérniük a Chrome-ról az Operára? Mert szinte tűkön ülnek, hogy jujj, de izgi, hogy MAJD megújul a böngésző? Ez elég szarul hangzik eladhatóság szempontjából a mai világban, ahol pillanatok alatt tűnhet el egy szoftver a süllyesztőben, ha nem mutat valami egyedit minél hamarabb (senki nem ér rá várni, miért is kéne, ha van alternatív megoldás).

=================

Szintén opera:flags-ben:
"FavoritesCollectionView implementation
Mac, Windows
Enable or disable FavoritesCollectionView implementation."

ez micsoda?

Másik:
"Use the new bookmarks data model
Mac, Windows
Switches the bookmarks backend. When enabled, data migration, opera://bookmark-importer, and friends will use the same full-featured bookmarks backend as the rest of the browser (e.g., extensions)."

Na, ezt is mindjárt kipróbálom, kíváncsi vagyok.
Csak újra kell indítani, és most épp megint vagy 30 fül meg van nyitva, mert meló is van közben. ;]
Akkor erről a könyvjelzős témáról volt szó ezek szerint.

Sk8erPeter

(#20372) Sk8erPeter válasza LonGleY (#20366) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Az a baj, hogy ez a hozzáállás, hogy "majd jó lesz", egy jelentős szoftvernél nem működőképes, lásd előző hozzászólásom, ott kifejtettem.

"Attól még mert ugyanaz az alap, nem jelenti azt, hogy minden munka nélkül áthozhatók a feature-ök."
Mi az, hogy "áthozhatók"? :Y Most olyan szolgáltatásokról beszéltem, amik megvannak a Chromiumban, amit ugye alapul felhasználtak, tehát nem kellett semmit sem áthozni, pontosan ezért nem értem, hogy hova tűntek a funkciók, pontosabban miért irtották ki őket. Például ezt, hogy Chromiumban lehet középső klikkelni vagy Ctrl+klikkelni a "Vissza" nyílra, aminek következtében új fülön nyílik meg az előző lap a historyból. Milyen racionális magyarázatot találsz arra, hogy az erre vonatkozó kódrészletet megszüntették?

"letisztult, és nem feltétlen hozza magával a Chrome szarságait"
Mi van? A letisztultságot számodra az jelenti, hogy még a Chromiumban értelmes, kifejezetten jól kitalált, használható, kényelmi szempontokat szolgáló, böngészési élményt javító funkciókat KITÖRLIK? Mert itt erről van szó. Olyan, mintha kapnál egy autót, de neked nem tetszene a visszapillantó tükre, ezért barbár módon letörnéd. Ahelyett, hogy mondjuk a helyére raknál egy szebbet (kicserélnéd egy hasonló funkciót ellátó, hasonlóan hasznos, de máshogy kinéző alkatrészre).

Sk8erPeter

(#20373) brd válasza Sk8erPeter (#20372) üzenetére


brd
nagyúr

A letisztult az ma azt jelenti, hogy a növény értelmi szintjén létező usereknek készül, lásd pl. Win8 csempés felülete, nehogy a sok szín, túl sok funkció megzavarja őket. Ilyen a Chrome is, és az Operások szerintem ezt akarják megugorni, csak hát a szarnál szarabb szart nem lehet alkotni, de ezt a CEO-val még nem merték közölni.

The only real valuable thing is intuition.

(#20374) fityesz9 válasza Wolverine (#20370) üzenetére


fityesz9
tag

Köszi a választ! Kár érte, de azért megszokható. A beállítások menüvel meg barátkozok majd. :)

Garrus, am I your dirty little secret?

(#20375) fatal` válasza Sk8erPeter (#20371) üzenetére


fatal`
titán

Vannak könyvjelzők, félig-meddig. Quick access bart bekapcsolod a flagsben majd újraindítás után a beállításokban is és van könyvjelzősáv.

Rendes könyvjelzőkezelés még nincs, pontosabban egy módon nagyjából van, nyílván ez később belekerül.

Neat bookmarkst ha felteszed a chrome storeból, akkor a könyvjelzősávon lévő kedvencek már látszanak benne. Mivel felvenni nem tud, ezért átrendezni csak úgy lehet, ha felraksz valamit a könyvjelzősávra és utána neatben áthelyezed máshova.

Gondolom a 17-es stabilba már bekerülnek a rendes könyvjelzők is, mert ez így elég röhejes, hogy félig van implementálva. :D

(#20376) dqdb válasza fatal` (#20375) üzenetére


dqdb
Topikgazda

Gondolom a 17-es stabilba már bekerülnek a rendes könyvjelzők is, mert ez így elég röhejes, hogy félig van implementálva.
Akarod mondani: a 18-as stabilba már valószínűleg bekerülnek a rendes könyvjelzők is ;] A mai 17-es build igazából már 18-as az egyik fejlesztő szerint, így a 17-es Next már nem lesz okosabb ennél, maximum hibamentesebb.

A bookmark backend készen van, extensionből lehet kezelni, csak a rendes bookmark manager hiányzik.

Sk8erPeter: De basszus, micsoda elképesztő gyökérség, hogy az ablakok közti mozgatás alapból le van tiltva?
Még fejlesztés alatt álló funkció, amíg nem stabil, addig opt-in megoldásként él. Az utóbbi pár buildben folyamatosan javítottak rajta. Ez a saját felület miatt 100% Opera fejlesztés, valamennyire érthető lépés a részükről (bár én a dev channelben bekapcsoltam volna).

Ha én fogom egy készen lévő program kódját, és elkezdem átdolgozni, az nem jelenti azt, hogy akkor elromlanak a funkciói, azt csak akkor jelenti, ha vagy elkúrok valamit, vagy elkezdem kigyomlálni a kódot, és törölgetek belőle részeket!!
Itt kivételesen nincsen rajtuk sapka: a saját felület miatt ezt a részt nem a Chromiumról hozták át, saját maguk nem gondoltak ilyenre. Dobd fel a Desktop Team Blogon az ötletet.

Engem legjobban a gyorshívó testreszabhatóságának hiánya zavar, illetve az e téren végzett cselekedeteik idegesítenek fel mérhetetlenül. Ígérik, hogy majd lesz valami, de hogy mi, azt még ők sem tudják (lusta vagyok előkeresni ezt a konkrét beismerést), de addig is kinyírják azt a két lehetséges módszert, ahogyan mégis lehetséges volt: az első 17-es buildben biztonságra hivatkozva dobták az opera:// oldalakon működő kiegészítőket, majd a hétfőiben az opera.pak fájl kézi módosíthatóságát (a következő lépés részemről az opera.exe patchelése lesz, hogy az opera.pak fájlt lehessen patchelni alapvető funkciókért).

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#20377) Sk8erPeter válasza fatal` (#20375) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

"Gondolom a 17-es stabilba már bekerülnek a rendes könyvjelzők is, mert ez így elég röhejes, hogy félig van implementálva. :D"
Sztem a 17-esben még nem lesz, túl optimista vagy. :D

(#20373) brd :
Ne sértegesd a növényeket! :DDD
A "letisztult" kifejezés számomra inkább dizájnbeli dolgot jelent, ami eredeti célja szerint gyorsan áttekinthetővé, felesleges elemeket nem tartalmazóvá tenné a felületet. Persze ezt manapság szimplán butításnak hívják, az ostoba júzerhez való alkalmazkodás van mögötte, de attól még például a "Vissza" nyílra való középső klikk funkciójának megölése nem látom be, miért szolgálná a "letisztultságot", a felületen plusz helyet nem foglal, félreértésekhez nem nagyon vezet (mikor klikkelne már az átlagjúzer Ctrl+klikkel a vissza nyílra?), stb., szóval igazából csak egy felesleges butaság. Ha ilyen dolgokban akarnak a régi Operához alkalmazkodni, hogy más böngészőben hasznos funkciókat kiölnek (ahogy ez a funkció a régi Operában sem működött), akkor elég rosszul közelítik meg a kérdést.

Sk8erPeter

(#20378) fatal` válasza Sk8erPeter (#20377) üzenetére


fatal`
titán

Ok, akkor legyen 18 :D

Az is vicces, hogy a smooth scroll is flagses cucc, pedig sokkal jobban működik, mint a régi Operában :D

Tempből megnyitást a népnek :D Meg oldalsávot.

[ Szerkesztve ]

(#20379) dqdb válasza fatal` (#20378) üzenetére


dqdb
Topikgazda

Tempből megnyitást a népnek
Tényleg, a mai DTB posztban még nem kérdeztem rá :DDD A tegnapelőttiben ketten is megtettük, de nem jött rá reakció.

Az is vicces, hogy a smooth scroll is flagses cucc, pedig sokkal jobban működik, mint a régi Operában
Cserébe sokszor nem akarja azonnal érzékelni görgetésre a lefelé nyilat, néha 2-3 nyomás kell hozzá (a többi görgetésre használható billentyű jól működik).

------------

Ma megjelent a chrome.contentSettings API támogatása. Ez most vagy azt jelenti, hogy hamarosan üdvözölhetjük az oldalszintű beállításokat, vagy azt, hogy hamarosan olvashatjuk az oldalszintű beállításokat hiányoló kérésekre adott olyan válaszokat, hogy extensionből meg lehet oldani, nem kell rá natív támogatás.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#20380) fatal` válasza dqdb (#20379) üzenetére


fatal`
titán

Akkor meg is van az oka miért flags. Nem sokat használtam a böngészőt, csak kipróbáltam, mert jelen állapotában számomra használhatatlan.

Egyébként a rocker gestures még mindig bugos. Ha a gyorshívóról mennék előre, akkor a jobb click miatt nyit egy menüt is az oldalon. :D

[ Szerkesztve ]

(#20381) Penge_4 válasza Sk8erPeter (#20371) üzenetére


Penge_4
veterán

"mégis milyen racionális magyarázat támaszthatja alá azt, hogy ez alapból tiltva legyen?"

Lehet, hogy másképp akarják majd megvalósítani, mint a Chrome-ban (esetleg fejlettebb tabkezeléssel karöltve) és úgy gondolták, hogy jobb ha egy félkész dolgot default nem engedélyeznek, mivel elcrashelhet bármikor, aztán az átlaguser meg bús panda lesz tőle.

(#20382) Penge_4 válasza dqdb (#20376) üzenetére


Penge_4
veterán

"az első 17-es buildben biztonságra hivatkozva dobták az opera:// oldalakon működő kiegészítőket"

Erről egy mai cikk jutott eszembe: "több mint 800 ezer olyan felhasználó adatait szerezhette meg, akik a Google Chrome böngészőjét használják."

(#20383) Sk8erPeter válasza dqdb (#20376) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Ja, hát Devben nem kéne kikapcsolva lennie. De amúgy igazad van, fejlesztés alatt álló, potenciálisan bugot tartalmazó feature-t nem szerencsés bekapcsolva tartani. Épp emiatt jelenleg úgy tűnik, az egész Operát nem szerencsés bekapcsolva tartani. ;];] Erre írtam egyébként, hogy kicsit túlzottan rohanós bénázás feelingje van az egésznek. Az átlagjúzert, aki épp váltani készült, nem fogja meggyőzni az érv, hogy "hát még épp fejlesztés alatt van, türelem, igaz, hogy az Opera egykor a testreszabható, kényelmes böngészés alapjait fektette le, most épp azon b@szakodnak, hogy a könyvjelzőzés mikor lehet végre stabil állapotban, hogyan csináljanak könyvjelzősávot, oldalsávot, meg az egyik ablakból másikba áthúzást, de ne aggódj, rajta vannak a szeren, bár egy kicsit félénken kommunikálnak a felhasználók felé, profi brigád ám, még ha így elsőre nem is látszik". :)

"Itt kivételesen nincsen rajtuk sapka: a saját felület miatt ezt a részt nem a Chromiumról hozták át, saját maguk nem gondoltak ilyenre. Dobd fel a Desktop Team Blogon az ötletet."
Hogyan kell elképzelni a dolog hátterét fejlesztői oldalról? Nagyon nem követtem az eseményeket az Opera blogon, így csak tippelgetni tudok, pontosabban azt sem, mert nem világos. Hogyan választották le a Chromium felületét, majd hegesztették hozzá a saját felületüket, ha nem volt Blinkes felületük, a Prestós hagyatékokat nem hozhatták át a túlzott bedrótozások miatt, tehát akkor se nem Chromiumos, se nem saját felület volt? Ilyen lazán csatolt része ezek szerint a Chromiumnak az említett "felület"? Elkezdte az Opera ezt leválasztani, majd tényleg nulláról fejleszteni a sajátját? Most végül is a UI akkor valóban egy külön réteg, ahogy kellett volna lennie az Operánál is, hogy a Presto ne legyen ilyen brutálisan bedrótozva? Minél inkább gondolkodom a dolgon, annál több kérdés jut eszembe, úgyhogy abbahagyom. :D Szóval hogy is van ez? Te vágod?
Amúgy ja, fel kéne vetni a Desktop Team Blogon, csak most rohadt sok dolgom van, és rohadtul lusta vagyok, amikor van szabadidőm. :D
De ha valaki helyettem megteszi, akkor annak nagyon hálás leszek. :B

A gyorshívós dolog, meg a biztonsági blablára hivatkozós hablaty (valahogy ez nekem is inkább annak tűnik, mint valós érvnek, mert nem tűnik egy megoldhatatlan problémának a biztonsági kérdés, fehérlista-alapon engedélyezve a háttéroldalon elvégezhető műveleteket), meg ez a kavarodós kapkodás megint csak valóban igen idegesítő.

Ja, igen, közben megint szembesültem a problémával, amit már akartam jelezni, egy újabb rohadtul zavaró, abszolúte degenerált és következetlen viselkedés: ha egy plain textet kijelölök, ami valójában egy URL (vagy csak simán domainnév, TLD-vel kiegészítve, mint a prohardver.hu; csak nem link formájában), és én erre a kijelölt szövegre jobbklikkelek, akkor megjelenik a "Go to web address" a context menüben, ami tök jó, de megint csak nem lehet új lapon megnyitni a fület. :W :W Chrome-ban ez is működik, itt nem.
Ha valaki kíváncsi rá, kipróbálhatja ezen az URL-en az aktuális Opera 17.0.1246.0-val (is): http://prohardver.hu/forum/index.html

====

"Ez most vagy azt jelenti, hogy hamarosan üdvözölhetjük az oldalszintű beállításokat, vagy azt, hogy hamarosan olvashatjuk az oldalszintű beállításokat hiányoló kérésekre adott olyan válaszokat, hogy extensionből meg lehet oldani, nem kell rá natív támogatás."
Ez jó. :D Hát igen, ez kábé a Google kommunikációja, amit az Opera egész ügyesen vesz át.

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#20384) Sk8erPeter válasza Penge_4 (#20381) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

"Lehet, hogy másképp akarják majd megvalósítani, mint a Chrome-ban (esetleg fejlettebb tabkezeléssel karöltve)"
Milyen Optimista Pista vagy. :D Hát úgy legyen, bár Operánál sem volt megvalósítva ugye, hogy Ctrl+klikkelve a vissza-nyílra a háttérben/előtérben megnyíljon a fül.
(Az meg már tényleg az álom kategória, hogy mindezt billentyűkombóval is meg lehessen oldani, ez Chrome-nál sem megoldható - tudtommal.)

"az átlaguser meg bús panda lesz tőle"
:DDD :DD Ezen most olyat röhögtem. :))

Sk8erPeter

(#20385) Sk8erPeter válasza Sk8erPeter (#20383) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Most tök véletlenül felfedeztem, hogy a Shift+Ctrl+V akárhol (nyilván az Opera egyik ablaka legyen a fókuszban) történő megnyomásakor egyből Google-keresőben keresi a vágólapra helyezett szöveget. Ez régóta van így, és csak nekem új (akkor égő), vagy ez a Blink-vonal óta van?

Sk8erPeter

(#20386) Rimuru válasza Sk8erPeter (#20385) üzenetére


Rimuru
veterán

Régóta, bár én inkább a mouse3-mat használom (penge tudhatja). Egyébként a régiben az alapértelmezett keresőt hívja meg.

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#20387) Sk8erPeter válasza Sk8erPeter (#20383) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Na, most már megértem, miért tiltották le alapból az "Allow moving tabs between windows" feature-t az opera:flags-nél, most kipróbáltam, hogy több fül közül kihúzom az egyiket egy külön ablakba, aztán megpróbálom visszatenni a sok fül közé, és olyan qrva faszán összeomlott az Opera, hogy rossz volt nézni. Újraindításkor küldtem a bug reportot.
Gázos... :(

De ilyen apró hibák is maradtak benne, mint pl. a <br> tag plain textként HTML-es sortörés helyett:

Opera br as plain text

(#20386) colomb2 :
Hmm, jó tudni, akkor ez nekem valahogy kimaradt. :P

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#20388) scott_free


scott_free
senior tag

hali,

ezek már benne vannak a 16-ban, vagy melyik verzióban várhatók? :F

- wand (mint a 12-ben)
- egyéni gyorskereső hozzáadása
- link megnyitása új lapon egérmozdulattal (jobb klikk + lefelé a linken)
- címsor betűméretének nagyítása

(#20389) Wolverine válasza scott_free (#20388) üzenetére


Wolverine
félisten

Wand nincs, és egyelőre nem is hallottam róla, hogy terveznék. Nagyjából ezért nem is fogok váltani.

"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice." (Wolverine) / "Hello, I'm the Doctor. Basically... run." (a 11. Doktor)

(#20390) fatal` válasza scott_free (#20388) üzenetére


fatal`
titán

- Wand nincs, nem is lesz
- Már van, de textarean jobb klikkes menüből nem megy. (Hogy 17 vagy 16 funkció-e azt nem tudom)
- Passz
- Nincs

(#20391) chab7 válasza fatal` (#20390) üzenetére


chab7
addikt

Wand helyett van valami kiegészítő ami megoldja ugyanazt? A wand-ot én is nagyon szeretem a 12-ben.

Lenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)

(#20392) fatal` válasza chab7 (#20391) üzenetére


fatal`
titán

LastPass, de az szinkronizál. Meg nem ctrl+enter lesz a belépés, csak megjegyzi a form elemeket is (én ezt szerettem igazán a wandban).

(#20393) chab7 válasza fatal` (#20392) üzenetére


chab7
addikt

Nekem is ez tetszik benne, hogy bill.kombóra beléptet és minden elemet megjegyez.
Sajnálnám. 12 meg kezd nagyon vérszegény lenni ilyen gmail,facebook... és társai oldalaknál.
De egyelőre amúgy sincs újabb opera linuxon így maradok 12-n amíg csak bírok.
(Bár egyes oldalakhoz már firefoxot veszek elő ;] de abban meg nagyon nem tudom mi hol van)

Lenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)

(#20394) fatal` válasza chab7 (#20393) üzenetére


fatal`
titán

LastPassban meg a belépésre kell kattintani (van oldal ahol enterre simán beléptet, bár nem jellemző). Az egyetlen hátránya hogy szinkronizálja a jelszavakat, viszont böngészőfüggetlen (FF-ben, Chromeban és Operában is működik).

Most FF-et használok, de nem az igazi.

(#20395) LonGleY válasza fatal` (#20394) üzenetére


LonGleY
veterán

Mitől lenne ez hátrány? :]

(#20396) Sk8erPeter válasza LonGleY (#20395) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Gondolom Te is értetted, mit ért ezalatt, hogy a jelszavaid felmennek egy távoli szerverre, egy "felhőbe". És igen, tudom, hogy kliensoldali titkosítással, nem kell elmagyarázni. :DD

(#20390) hunfatal :

"- Már van, de textarean jobb klikkes menüből nem megy. (Hogy 17 vagy 16 funkció-e azt nem tudom)"
Na ja, ez szintén igencsak zavaró dolog. Ebben sem értem a fejlesztés hátterét, mint ahogy itt felvetettem, nem vágom, hogy ami Chromiumban működik, az itt miért nem, eddig azt hittem, a UI-t is teljesen átvették (tehát úgy, ahogy van, forkolták a Chromium-projectet), aztán elkezdték toldozgatni-foldozgatni, most meg olybá tűnik ezekből, hogy mégis csak részben/teljesen saját felületet kalapálnak. Vagy a renderelő motor nagy része megmaradt, csak ahhoz lazán (?) csatolt részeket leválasztották... Na most akkó' mi va'? :D Elég zavaros számomra.

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#20397) fatal` válasza LonGleY (#20395) üzenetére


fatal`
titán

Gondolkodj... Törték már fel a lastpasst.

[ Szerkesztve ]

(#20398) Wolfskin


Wolfskin
őstag

sziasztok

ma lementettem 4 új könyvjelzőt és csodálkozva láttam, hogy ez a négy könyvjelző az összes könyvjelzőm. a bookmark.adr fájl csupán 2.2 kb. a több, mint 10.000 tematikusan könyvtárakba rendszerezett könyvjelzőmet hol keressem? (egy régebben archivált bookmarkban ID=10393 az utolsó bejegyzés)

opera x64 v.12.10

vagy ez az operában egy új fícsör? hogy időnkét törli a könyvjelzőket? gmailes, yahoo-s mail fiókot is tud törölni/megszüntetni? igaz, amióta nem kompatibilis az operával, a gmailt csak IE alatt nyitom meg.

köszi a segítséget!

[ Szerkesztve ]

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#20399) Wolfskin válasza Wolfskin (#20398) üzenetére


Wolfskin
őstag

Illetve találtam a\profile könyvtárban egy csomó tmp fájlt, amiben könyvjelzők vannak, de korántsem komplett 8a legnagyobb ID 8571, és nem is teljesen fedik egymást (ugyanahhoz az ID-hez két különböző tmp fájlban más URL cím tartozik)
Az archivált adr fájl 1,8 mb, de emlékeim szerint a bookmark már 2 mb felett volt utoljára. Vissza lehet ezt nyerni valahogy?

oprA835.tmp 1,7 M 2013.06.27 12:38 -a--
opr3665.tmp 1,6 M 2013.07.13 00:07 -a--
opr4A72.tmp 1,5 M 2013.07.12 21:42 -a--
opr6AE3.tmp 1,2 M 2013.07.12 01:31 -a--
opr9C4F.tmp 0,9 M 2013.07.17 20:33 -a--
opr63C1.tmp 871,8 k 2013.07.13 01:43 -a--
oprBCFF.tmp 464,1 k 2013.07.11 01:48 -a--
opr8DC3.tmp 394,4 k 2013.07.12 16:30 -a--
opr17AA.tmp 382,1 k 2013.06.10 13:53 -a--
opr3064.tmp 382,0 k 2013.07.11 11:29 -a--
opr9056.tmp 382,0 k 2013.07.07 17:28 -a--
oprB1C9.tmp 203,7 k 2013.07.12 19:09 -a--
oprEA6F.tmp 53,1 k 2013.06.15 12:58 -a--
opr700A.tmp 4,2 k 2013.06.12 17:55 -a--
opr68F9.tmp 0 b 2013.07.05 03:47 -a--
oprB15D.tmp 0 b 2013.06.19 07:42 -a--
oprF17B.tmp 0 b 2013.07.07 09:59 -a--

[ Szerkesztve ]

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#20400) LonGleY válasza fatal` (#20397) üzenetére


LonGleY
veterán

Nyilván értettem az alapvető problémát... De hiába törik,
ha semmi használhatóhoz nem jutnak. A dolog rég megoldott.
Már leszoktam arról, hogy minden what-if jellegű kérdéstől tartsak.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Opera böngésző (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.