Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Opera böngésző (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2014-02-19 17:17:02

LOGOUT.hu
Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#19901) Penge_4 válasza Sk8erPeter (#19884) üzenetére


Penge_4
veterán

"Láttál bárhol komolyabb Opera-reklámozást? Én nem."

Franciaországban még a metrómegállóban is. Csak túl diszkrét és elnyomja a sok Chrome reklám. ;]

"Ezzel együtt természetesen nyilván maradt rengeteg örökség a kódban, amit előbb-utóbb újra kellett volna írni vagy pedig kidobni"

Most ezeknek a korát éljük. HTTP nem jó, lesz helyette SPDY, TCP megint nem jó, lesz helyette QUIC, JavaScript se jó, lesz helyette Dart. Az X is 30+ évig szolgált, aztán most lesz helyette Wayland (ami még a jobbik eset a tapibaszos Mir helyett). De ezt legalább nem a Google fejleszti, nem úgy, mint az első hármat. :(((

(#19887) LonGleY: "A Blink önmagában nem akadályozza a fejlődést, a hozzáállásuk az, ami megkérdőjelezhető."

Miért, talán ismered a forráskódját?

(#19899) Sk8erPeter: "habár hozzáteszem, azért az durva, hogy ilyen szinten össze volt drótozva minden mindennel, hogy számtalan feature-t képtelenek lettek volna átvenni, mert több idő lett volna toldozgatni-foltozgatni-korrigálni Blinkre, mint újraírni"

Anno Linus Torvalds-nak is volt ilyen vitája, amikor ő képviselte a mindent egybe, összedrótozva (monolitikus) álláspontot a professzor meg a másikat. Aztán azóta melyik kernel is van a szerverek döntő hányadán és melyik kernel él ha alacsony részesedéssel is, de a mai napig a desktop szegmensben is? :D

Mondtam már, hogy a modulatitás okozta absztrakciós rétegekkel csínján kell bánni, mert nem mindenkinek van brutális teljesítményű szuperszámítógépe otthon. A natív, beépített megoldások mindig gyorsabbak és erőforráskímélőbbek lesznek a karácsonyfás megoldásoknál.

Most egy My Operás komment eszembe juttatta a Search panelt Operában, mint elavult fícsört. Évek óta nem is találkoztam vele. Még valamikor 2008-2009 körül szerkesztgettem saját gombokat, amivel így egy kattintással lehetett MDI módban, osztott képernyőn több keresővel keresni egyszerre. Aztán valahogy feledésbe merült. De a lényeg: Bántott ez a funkció valakit? Fájt valakinek? Nem, sokan a létezéséről sem tudtak.

Amíg az Opera telepítője és telepítve is kisebb volt, mint az összes többi böngésző, amíg memóriaigényben, CPU igényben is a többiek alatt maradt (vagy az adaptív memóriakezelésének köszönhetően gyorsabb volt több memóriával szerelt gépeken), addig engem az sem érdekelt volna, ha egy komplett Linux kernel van beleintegrálva. A beépített funkciói közül is a torrentkliens volt egyedül tolakodó.

"Na igen, jó bizonyíték arra, hogy nem kell power usernek lenni ahhoz, hogy valaki hiányolja a könyvjelzőket és az akárhova pakolható könyvjelzősávot..."

Azt valószínűnek tartom, hogy a könyvjelzők visszakerülnek valamilyen formában, csak amiatt aggódom, hogy nem-e olyan ratyi lesz, mint Chrome-ban, hogy nincs sem tags/nickname, sem description, sem metaadatok (visited date, created date, modified date). illetve faszerkezet, oldalsáv meg sorba rendezési opciók. Ezek nekem mind kellenek.

[ Szerkesztve ]

(#19902) RadicalLarry


RadicalLarry
csendes tag

Frissített a 15ös Opera? Nekem igen, de a hivatalos changelog oldalon semmit nem írnak és állítólag eddig is a final verziót használtam

15.0.1147.138 a verziószámom

[ Szerkesztve ]

This guy is all business all the time. Vibrates through walls, can burrow underground.

(#19903) Örni


Örni
senior tag

Felraktam az új 12.16-ost, azóta nem lehet megnézni a hotmailt vele, eredmenyek.com sem működik... Ötlet? Win7 64 bit.

Kezdem únni, hogy ha új opera verzió jön, akkor hotmail nem működik...

There's too many men, too many people, making too many problems!

(#19904) dqdb


dqdb
Topikgazda

[link]
We said that we're currently focussed on Opera Link, improved tab handling and themes. However, after listening to your feedback, the first thing we have done is to make sure to prioritize the work on native bookmarking functionality.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#19905) Sk8erPeter válasza dqdb (#19904) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

HIHETETLEN! Végre felfogták!! Sokáig tartott...
Úgy látszik, a usage reportot érdemes már csak ilyenek miatt is bekapcsolni, mert mint a példa mutatja, nagyon rossz következtetések születhetnek abból, ha csak bizonyos embereknél van ez bekapcsolva, még ha egy kicsit zavaró is, hogy az az érzése az embernek, hogy adatokat gyűjtenek róla (bár elvileg anonim). Ezek szerint belátták, hogy téves következtetéseket vontak le, amikor minden második (?) anyázó kommentben szerepelt az a szó, hogy "bookmarks"...

Sk8erPeter

(#19906) M3oH válasza Sk8erPeter (#19905) üzenetére


M3oH
addikt

OK, volt egy statsztikajuk, de azert azt nem tudom, hogy mibol gondoltak, hogy a bookmarkst ki kell teljesen hagyni egy bongeszbol. Pozitiv, hogy elfogadtak. Talan van rameny, hogy par verzio es hasznalhato bongeszo lesz :)

(#19907) Bici válasza M3oH (#19906) üzenetére


Bici
félisten

Nem hiszem, hogy ki akarták hagyni. Csak később akarták visszatenni.
Én úgy gondolom, hogy azzal, hogy kiadták a 15-ös verziót, az hiba volt részükről.
Vagy beta-ként, vagy "experimental" verzióként kellett volna kiadni, de semmiképp sem készként.
Ha egy ideig párhuzamosan futott volna a kettő, akkor senki sem anyázna, és senki nem hinné azt, hogy vége az Operának, és soha nem lesz többé X vagy Y funkció.
El lehetett volna lébecolni a 12-essel a teljes funkcionalitású webkites verzióig egy-két látszat frissítéssel.

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#19908) Sk8erPeter válasza Bici (#19907) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

"Nem hiszem, hogy ki akarták hagyni. Csak később akarták visszatenni."
Ha így volt, akkor azt miért nem kommunikálták a felhasználók felé? Pont erről beszéltünk itt korábban, hogy a kommunikációjuk csapnivaló, mert jobb megnyugtatni a felhasználókat, hogy ezt vagy azt megfontolás tárgyává teszik, vagy épp mindenképpen tervezik, csak nem most, mert így számtalan anyázást elkerültek volna.
Egyetértek viszont azzal, hogy ebben a formában hiba volt kiadni egy stable-nek minősített változatot, én is írtam már, hogy jobban tették volna, ha fullosabb formában adják ki, és ezzel új lendületet kaphatott volna a böngésző népszerűsége, így viszont megvan rá az esély, hogy sokan ránéztek, és azt mondták, hogy na ez így komolytalan, és használják továbbra is a jól megszokott böngészőjüket.

Sk8erPeter

(#19909) Sk8erPeter válasza Penge_4 (#19901) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

>>"Láttál bárhol komolyabb Opera-reklámozást? Én nem."
Franciaországban még a metrómegállóban is. Csak túl diszkrét és elnyomja a sok Chrome reklám. ;]

Hát ez vicces, meg minden, de én komolyan gondoltam a kérdést, és tényleg Opera-reklámokat hiányoltam, nem csak poénkodást. :D Pont erről az agresszív Chrome-kampányról beszéltem egyébként, undorító és pofátlan, de a Google összességében elérte vele a célját, az egyik legnépszerűbb böngésző lett.

"JavaScript se jó, lesz helyette Dart"
Nem látom, hogy a Dart különösebben elterjedt volna, vagy nagyobb érdeklődést mutattak volna iránta a böngészőgyártók, úgyhogy ez szerintem kilőve, bár majd az idő eldönti (a Go sem látom, hogy széles körben elterjedt volna, az is Google-kezdeményezés). A többit meglátjuk, az SPDY mondjuk szintén nem kell, hogy teljesen leváltsa a HTTP-t. Egyébként ezek annyira beégtek már a böngészőtörténelembe és a protokollok világába, hogy nehéz elképzelni, hogy simán kiváltanák a régóta beváltakat. De ezt is majd az idő eldönti. :D

">>"A Blink önmagában nem akadályozza a fejlődést, a hozzáállásuk az, ami megkérdőjelezhető."
Miért, talán ismered a forráskódját?"

Ezt az érvet most nem nagyon értem, miért, Te ismered a forráskódját? Valszeg itt mindannyian csak abból tudunk ítélni, amit olvastunk róla, aztán eldönthetjük, kinek hiszünk. Hiába néznék bele egy-két fájl forráskódjába, abból nehéz lenne megítélni, hogy milyen minőségű összességében az egész. Azzal meg aztán végképp nem lehet vádolni a Google-t, hogy csak úgy okádná ki magából az igénytelenséget, mert nem az jellemző rájuk (lásd Google Maps API, Chrome Extension API, egyéb, fejlesztéshez jól és egyszerűen használható eszközök).

"A natív, beépített megoldások mindig gyorsabbak és erőforráskímélőbbek lesznek a karácsonyfás megoldásoknál."
A rétegezés vagy valamilyen szintű absztrakció, feladatok szeparálása azért nem feltétlenül egyenlő a karácsonyfa-díszítéssel, nem arról van szó, hogy mindenféle külső csillivillit csak úgy ráaggatunk a szerkezetre, és nem is feltétlenül igényel szuperszámítógépet, de egyébként értem, mit akarsz mondani, valóban belevisz a dologba némi teljesítményromlást (relatív gyorsaság rovására mehet a dolog), viszont legalább nem okozna ekkora nehézséget hosszú távon, hogy egyáltalán nem tudnak átvenni bizonyos funkciókat a régiből, hanem újra kell írni, mert minden össze volt drótozva (és beégetve) mindennel. :P
Viszont abban az érvben nem látok rációt, amit írtál egyszer, hogy az, hogy a Presto-t nem teszik nyílt forráskódúvá, már önmagában bizonyíték lenne arra, hogy nincsenek benne fájó tákolmányok. :)
Ettől függetlenül én sem hiszem, hogy az lett volna, de attól, mert nem tudunk a belső működéséről semmit, még nem vagyunk meggyőzve semmiről.

A könyvjelzők pedig most, hogy kiderült, hogy lesznek, remélhetőleg nem lesznek kiherélve, és remélhetőleg nem is lesz olyan igénytelen, mint a joggal lehurrogott Bookmarks Manager extension, amit sikerült szegény megzavarodott Operáéknak kiadni a kezeik közül.

Sk8erPeter

(#19910) fatal` válasza dqdb (#19904) üzenetére


fatal`
titán

Végre. Aztán jöhet az oldalsáv és a letöltéskezelő. A többit megoldom kiegészítőkkel :D

(#19911) Bici válasza Sk8erPeter (#19908) üzenetére


Bici
félisten

Egyetértek abban, hogy szar a kommunikációjuk. Méghozzá nagyon.

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#19912) M3oH válasza Bici (#19907) üzenetére


M3oH
addikt

Hat pedig a bookmarks a nep nyomasara kerult vissza :) Amugy, en is azt irtam a megjelenes napjan, hogy ez eleg bator dolog volt stabilkent kiadni. Stabil maradhatott volna a 12.xx, a 15.xx webkit cucc pedig Next 1-2 honapig.

(#19913) Bici válasza M3oH (#19912) üzenetére


Bici
félisten

Szerintem amúgy is visszakerült volna, csak később.
Persze, nem tudhatom biztosan, csak tippelem, hogy annyira nem hülyék, hogy hosszú távon komolyan gondolják azt, hogy nincs könyvjelző. :U

Igen, a next jelző jó lett volna a kész verzióig.

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#19914) Sk8erPeter válasza Bici (#19913) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

A magyarázat alapján, amit dqdb belinkelt, nem került volna vissza, ha nem rágják a felhasználók ennyire a fülüket. Pont azt írja, hogy a felhasználói statisztikák alapján 90% nem is használta, így úgy látták, hogy nincs rá szükség, ez alapján elég egyértelmű, hogy nem volt nagyon szándék a visszatételére, de annyi oldalról kapták meg, hogy kérjük vissza a könyvjelzőket, hogy végül belátták, hogy nem biztos, hogy szerencsés teljesen a sokaknál akár kikapcsolt felhasználói statisztikákra, jelentésekre alapozni.

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#19915) Penge_4 válasza Sk8erPeter (#19909) üzenetére


Penge_4
veterán

"A rétegezés vagy valamilyen szintű absztrakció, feladatok szeparálása azért nem feltétlenül egyenlő a karácsonyfa-díszítéssel"

A legújabb Opera 15 egy sima Chromium frissítés miatt lett 30 mega helyett 40. Erről beszéltem többek között.

"Viszont abban az érvben nem látok rációt, amit írtál egyszer, hogy az, hogy a Presto-t nem teszik nyílt forráskódúvá, már önmagában bizonyíték lenne arra, hogy nincsenek benne fájó tákolmányok."

Nem arról van szó, hogy ne lettek volna benne fájó pontok, hanem arról, hogy nem menthetetlen. A kettő között azért van némi árnyalat. Tehát az egyik oldalon:
Presto kiganézása és az oldalkompatibilitás megoldása
A másik oldalon pedig:
Chromium API-ra visszaépíteni az Operás fícsöröket az oldalsávtól kezdve az eszköztár konfiguráción át egészen az M2-ig.

Ezt a kettőt egymással szemben állítva én a Presto-t hoznám ki győztesen. Annyira szar nem lehet az a motor, hogy nehezebb legyen megjavítani és versenyképessé tenni, mint egy kőbalta böngésző köré írni rengeteg fícsört.

Ennek fényében pedig a Chromium API akkor jobb választás a Presto-tól, ha a cég feltett szándéka, hogy butaböngészőt akar innentől terjeszteni.

(#19916) Sk8erPeter válasza Penge_4 (#19915) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Még mindig nem látom az indoklást, hogy ha nem teszik nyílttá a forráskódot, akkor az miért bizonyítaná azt, hogy a Presto szebb és jobb. Most ugye csak az egésznek a renderelésért felelős magjáról beszélünk, nem a köré épített, és sajnos totálisan bedrótozott feature-ökről.
Most ez olyan, mintha lenne két film, az egyiket meg lehetne nézni, a másikból viszont csak egy trailert látna mindenki, és azt mondanánk, hogy márpedig a másik film a jobb, pedig azt nem is láttuk.

Sk8erPeter

(#19917) Bici válasza Sk8erPeter (#19914) üzenetére


Bici
félisten

Nem tudom, ezt nem fogjuk megtudni szerintem.
De elég nehéz elhinni, hogy mondjuk fél év múlva ne került volna vissza valamilyen formában.
Végülis mindegy, lényeg, hogy lesz.

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#19918) Sk8erPeter válasza Bici (#19917) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Hát ha az Opera egyik góréja azt írta, hogy a statisztikák nyomán határozták el, hogy na akkor ezt kidobjuk a francba, akkor nem sok nyitott kérdést hagyott azzal kapcsolatban, hogy nem igazán volt tervbe véve eredetileg a rendes könyvjelzők visszaépítése. :) Ezt a gyökér elhatározásukat az óriási felhasználói nyomásra változtatták meg, ő maga írja.

Sk8erPeter

(#19919) Orlin


Orlin
addikt

"az Opera 16 hamarosan elérhető lesz a Next csatornán (a csapat legtöbb tagja ideiglenesen szünetelt, mert Oslo-ban havazott)."

Neeem is. :DD

"szóval csinálunk egy natív könyvjelzőkezelő funkcionalitást."

Ezt valaki lefordítaná,hogy én is értsem! :B
Akkor lesz könyvjelző,de nem a régi formában?

thx

[ Szerkesztve ]

LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

(#19920) Sk8erPeter válasza Orlin (#19919) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Natív, külső támogatás nélkül igénybe vehető szolgáltatás lesz, tehát közvetlenül támogatott, beépített feature lesz a könyvjelző-támogatottság ismét, ahogy régen, a böngésző szerves része lesz, a mostanival ellentétben; tehát nem lesz szükség a könyvjelző-funkcionalitáshoz bármilyen külső kiegészítő/bővítményre, ami valamilyen API-t hívogat, vagy másképp oldja meg. Hogy egész pontosan mennyire fog hasonlítani a régihez, azt nem részletezték.

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#19921) Wolverine válasza fatal` (#19910) üzenetére


Wolverine
félisten

Plusz Wand. Anélkül nem Opera az Opera, szvsz.

"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice." (Wolverine) / "Hello, I'm the Doctor. Basically... run." (a 11. Doktor)

(#19922) Sk8erPeter válasza Wolverine (#19921) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Na ja, az sztem is kötelező.

Sk8erPeter

(#19923) LonGleY válasza Wolverine (#19921) üzenetére


LonGleY
veterán

Ezt a Wand-os dolgot annyira nem értem, hisz vannak jobb megoldások is, pl. LastPass. Ezzel megoldott a böngészők közti átjárhatóság és a mentés is. Ráadásul ezzel ellentétben a Wand-os jelszavak egyből kilophatók egy WebBrowserPassView-al. Évek óta nem használom egyik böngésző jelszó-kezelőjét sem. Sőt, az kifejezetten bátor, aki így tesz egy szállítható gépen. A ráadás pedig az, hogy míg a Wand jónéhány oldalon nem működött, addig a LastPass azokat is lekezeli (pl. a Citibank virtual keyboard-os belépője stb.).

[ Szerkesztve ]

(#19924) slashing válasza Sk8erPeter (#19922) üzenetére


slashing
senior tag

Mókás dolog hogy 6 kattintással látom bármelyik mentett jelszót... minek a biztonság, elavult, túl power user dolog, biztos azt is csak a felhasználók 10% használta....

(#19925) Sk8erPeter válasza LonGleY (#19923) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Ilyen alapon a Google Chrome-ban is megtekinthetőek a jelszavak (lásd chrome://settings/passwords), plusz ne felejtsd el, hogy a LastPass-t meg felhőbe szinkronizálod, fel kell töltened valahova, még ha megoldott kérdés is a kliensoldali titkosítás is (hogy eleve titkosítva utazzon a hálózaton), na meg emlékszem arra is, amikor a LastPass adatbázisát törték fel rossz szándékú emberkék, azt hiszem, akkor hagytam abba a használatát, úgyhogy nem mondanám az Opera Wandot kevésbé biztonságosnak ennél, még ha a nagyobb biztonság illúzióját kelti is.

Sk8erPeter

(#19926) LonGleY válasza Sk8erPeter (#19925) üzenetére


LonGleY
veterán

Igen, ennyi erővel az sem ér semmit. De erről már beszéltünk ugyanitt, és te is jónak vélted régebben. Ha feltörik az adatbázist, akkor sem jutnak a jelszavaidhoz, mert az lokálban van dekódolva. Elvileg. De ki miben bízik, én úgy vélem, kell a fenének a Wand, ha adott egy jó cross-browser megoldás...

[ Szerkesztve ]

(#19927) Sk8erPeter válasza LonGleY (#19926) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Igen, ez így van, de annál a pár évvel ezelőtti botránynál úgy emlékszem, mintha még máshogy lett volna a LastPass-nál, de most erre inkább nem fogadnék.

A "sokkal jobb" (szerkesztetted azóta, ezért húztam ki :P) érvet nem igazán értem, Opera Linknél is így működik a szinkronizálás:
http://my.opera.com/operalink/blog/2011/05/03/security-of-synchronized-passwords-with-opera-link

Mitől lenne sokkal egyszerűbb megszerezni kívülről az Opera beépített jelszavait?
Mondjuk lehet, hogy arra gondolsz, hogy ha az a szoftver készült, és tudja olvasni őket, és akkor ismert a local encryption módja, a LastPass-é nem, nem tudom, de akkor ehhez valami jó kis kémprogram kéne, hogy beépüljön, aminek van admin-joga, már ha kell admin-jog ahhoz a szoftverhez, most nem fogom kipróbálni.

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#19928) Wolverine válasza LonGleY (#19923) üzenetére


Wolverine
félisten

Ettől még a Wand az Opera egyik jellegzetes része volt a 12.xx-ig - pont úgy, mint a többi hiányolt feature.

"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice." (Wolverine) / "Hello, I'm the Doctor. Basically... run." (a 11. Doktor)

(#19929) LonGleY válasza Sk8erPeter (#19927) üzenetére


LonGleY
veterán

Jah, finomítottam azóta, sejtettem, hogy erős lesz.. :]

Ottoni, asztali gépnél nincs ellenvetésem. De akkor sem cross-browser, ami az Opera esetében azért lényeges, mert nem hiszem, hogy van olyan Operás, akinél az az egyetlen használatos böngésző. :] Nem mondom, hogy ne legyen, a mondandóm lényege az volt, hogy nem pótolhatatlan a dolog, sőt.

[ Szerkesztve ]

(#19930) Sk8erPeter válasza LonGleY (#19929) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Ja, a cross-browserség valóban jogos szempont, a többi nem tudom, mennyire állja meg a helyét, mármint biztonság tekintetében nem látom be, miért lenne jobb a LastPass, ha a szinkronizálás módja Opera Linknél is hasonlóan történik, mondjuk nem néztem utána a konkrét módszereknek egyik-másiknál.

Sk8erPeter

(#19931) dqdb válasza LonGleY (#19923) üzenetére


dqdb
Topikgazda

ellentétben a Wand-os jelszavak egyből kilophatók egy WebBrowserPassView-al
Kivéve akkor, ha beállítottál rá mesterjelszót, mert erre az esetere nem létezik dekódolóprogram. A többi böngésző megoldásánál már így is többet nyújt azzal, hogy a megjelenítéshez egy külső 3rd party program kell, és nem egyetlen gombot kell lenyomni a UI-on..

Én a hibrid megoldásra szavaznék: legyen Wand, de legyen lehetőség LastPass jellegű kiegészítők megírására. Persze ezzel párhuzamosan mostani gagyi megoldás repüljön.

nem hiszem, hogy van olyan Operás, akinél az az egyetlen használatos böngésző
Időben nézve 97% felett* már lehet egyetlen használatos böngészőnek nevezni :) Én oldalak szerint particionálom a böngészőhasználatot: amit Operában nyitok meg, azt FF alatt nem, amit FF alatt, azt Operában nem, így nekem a kettő között igazából jelszavakat sem kell szinkronizálni, mert felesleges (az asztalin él ez az O12-FF párosítás, a laptopon már két O15 profilt használok pontosan ugyanilyen feladatmegosztással).

* a statisztika hasraütéssel van alátámasztva, tehát hiteles és reprezentatív :DDD

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#19932) fatal` válasza Wolverine (#19921) üzenetére


fatal`
titán

Wandom most sincs FF alatt. Persze jó lenne, de nekem a letöltéskezelő fontosabb, hogy tudjon megnyitni és ne szemetelje a HDD-t.

(#19923) LonGleY: Csak félig, mert így aztán kipakolod a netre az összes jelszavad. És törték már fel a lastpasst. Hiába dekódol lokálisan, szivárványtáblával a legtöbb jelszó törhető a hashből is.

(#19924) slashing: De ahhoz a támadónak a géphez kell jutnia, egyébként a webbrowserpassview az összes többi böngészőből is kiszedi a jelszót. És lehet beállítani mesterjelszót is.

Az alap jelszókezelőnél messze jobb a WAND.

" mert nem hiszem, hogy van olyan Operás, akinél az az egyetlen használatos böngésző"
Én kb 3 havonta egyszer nyitottam egy IE-t. Minek vinném át oda a jelszavaim? Felesleges.

Most már persze FF van fent, miután az Opera 15 miatt úgyis kénytelen voltam beállítani (mert a 12 nem sokáig fog működni), és ha már beállítottam, akkor azt használom.

[ Szerkesztve ]

(#19933) LonGleY válasza fatal` (#19932) üzenetére


LonGleY
veterán

Hát, hajrá. :] Szerintem egyszerűbb a géphez jutni. Én már számtalanszor csórtam el így mások jelszavát. :] Ipari-kémkedés volt, a személyes dolgok nem izgatnak...

[ Szerkesztve ]

(#19934) slashing


slashing
senior tag

Persze egyszerűbb ha tudod mit csinálsz és mit akarsz csinálni(fizikai hozzáférés)

Vegyük az új operát 6 kattintás (kiszámoltam) ennyi kell hogy megnézzem a jelszavamat a böngészőben.

Egyszerű példa miért szar ez: Barátnőmnek eszébe se jutna megnézni a levelezésem de véletlenül belelépett a beállításokba kattintgat össze vissza aztán előtte van az össze jelszavam, innen már egy lépés hogy kutakodjon és ha előtte van akkor mindenki megteszi.... ennél azért lényegesen jobb a régi wand még akkor is ha csak egy egyszerű program és 10 másodperc alatt megvan minden de az átlagnak eszébe sem jut hogy ilyen egyszerű megszerezni egy jelszót egy sz.gépről. De ha mindenféle védelem nélkül pár kattintással megvan egy jelszó még a hozzá nemértők számára is akkor az írtó gáz... a régi operában tényleg csak a power user tudta hogy miben tárolja a jelszavakat, az átlag el se jutott eddig nem hogy még két kattintás és megvannak a jelszavak....

(#19935) fatal` válasza LonGleY (#19933) üzenetére


fatal`
titán

Persze és ezt beírod egy fórumba. :DDD

Manyi néni gépéhez biztosan könnyen hozzáférsz, de egy hozzáértőéhez biztosan nem. A lastpass és hasonló jelszógyűjtő cuccok, pedig lényegesen nagyobb célpontok, mint Józsi bácsi vagy Manyi néni otthoni számítógépe.

(#19934) slashing: Ha az aszzony kutakodik, akkor nem bízik benned és az már régen rossz, annak a kapcsolatnak amúgy is vége. :)

És akkor mégegyszer: Mesterjelszó.

[ Szerkesztve ]

(#19936) Badman 4ever válasza LonGleY (#19929) üzenetére


Badman 4ever
őstag

nem hiszem, hogy van olyan Operás, akinél az az egyetlen használatos böngésző

Pedig van. Például én csak Operát használok. :)

[ Szerkesztve ]

Android: elavult, mókolt Linux kernelre rágányolt virtuális gép. Macrohard SpyDOS 11 - Something went wrong. :( Vigyázat, a pingvin harap! Házi szerver Tualatin Pentium III-S 1.4 GHz alapon, Ryzen nagyvas, Bulldozeres AMD laptop és Pine64 PinePhone - Arch Linux mindegyiken. Ender 3 Pro rules!

(#19937) Örni válasza Badman 4ever (#19936) üzenetére


Örni
senior tag

Nálam sajnos előkerül az explorer is. Most sem működik pl. a hotmail, sem az eredmenyek.com, mint írtam nemrég... Továbbá videós oldalak is gyakran fagynak, vagy beakadnak hosszú másodpercekre, bár ez lehet a flash hibája, de régen ilyenek nem voltak sűrűn...

There's too many men, too many people, making too many problems!

(#19938) sekli válasza Badman 4ever (#19936) üzenetére


sekli
addikt

én is, nekem csak az új google maps gáz

(#19939) Penge_4 válasza LonGleY (#19923) üzenetére


Penge_4
veterán

"míg a Wand jónéhány oldalon nem működött, addig a LastPass azokat is lekezeli (pl. a Citibank virtual keyboard-os belépője stb.)."

Ez az egy előnye van a LastPass-nak (és az egyedül Firefoxra elérhető Saved Password Editor-nak). De ezért az előnyért, leginkább semmilyen előnyért nem bíznék egyetlen third party felhőre sem jelszavakat. Most őszintén, minek nagyobb az esélye? Hogy valaki betör az otthonomba, hozzáfér fizikálisan a gépemhez, majd ellopja a jelszavaimat, vagy az, hogy felnyomnak egy felhős, központi jelszókezelő szolgáltatót és jól lenyúlják az ember pénzét?

Nem a PH-s accountomat féltem, azzal nem mennek semmire, maximum spameket tudnak küldeni az e-mail címemre. Azokat félteném, amiket nem jegyez meg a beépített kezelő (SSL-es oldalak), mert azokat offline még lehetne tárolni, de online semmiképp. Inkább olyan cucc kéne Operához is, mint a Saved Password Editor. Egyszer elmented, onnantól felkínálja.

(#19924) slashing: Wand-nál csak third-party szoftverrel tudtad visszafejteni a jelszavakat, azt is csak akkor, ha nem volt mesterjelszó. Az összes többi böngészőben látható a jelszó két kattintással.

(#19926) LonGleY: "Ha feltörik az adatbázist, akkor sem jutnak a jelszavaidhoz, mert az lokálban van dekódolva."

Na ne vicceljünk már. Ha feltörik a szervert, akkor
1. Manipulálhatják azt, hogyan érkezzenek meg a jelszavak.
2. Valahol tárolják azt a mesterjelszót, vagy annak a hash-ét, amivel akár webes felületen is dekódolhatod a jelszavadat.

(#19933) LonGleY: "Hát, hajrá. :] Szerintem egyszerűbb a géphez jutni. Én már számtalanszor csórtam el így mások jelszavát."

Az átlaguserekéhez biztos. De próbálnál az enyémhez hozzájutni. ;]

(#19934) slashing: De miért engedsz embert a gépedhez?

(#19940) LonGleY válasza Badman 4ever (#19936) üzenetére


LonGleY
veterán

Mazo...

(#19941) Sk8erPeter válasza Penge_4 (#19939) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

"Na ne vicceljünk már. Ha feltörik a szervert, akkor
1. Manipulálhatják azt, hogyan érkezzenek meg a jelszavak.
2. Valahol tárolják azt a mesterjelszót, vagy annak a hash-ét, amivel akár webes felületen is dekódolhatod a jelszavadat."

Ez már kicsit ilyen "Ha nagyanyámnak kereke lett volna..."-esetnek tűnik.
Hogyan manipulálják az összes kliensoldali programot? Amennyiben helyesen kliensoldali titkosítás van, akkor ahhoz ez kellene. Mondjuk ha nagyon akarom, kitalálom a gondolatodat, hogy akkor biztos egy észrevétlen update formájában felülírják a korábbi módszereket. De ne már... amúgy is, nyilván senkinek nem tűnne fel egy ilyen pofátlan módosítás...
Ha jól oldják meg a kliensoldali titkosítást, és az adatbázisban tárolt jelszó nem egy simán MD5 hash-elt ellátott karaktersorozat, akkor azért igen bonyolulttá és rendkívül időigényessé válhat a feltörés, vagy hogy egyáltalán bármit tudjanak a jelszavakkal kezdeni. Ugyanez vonatkozik a mesterjelszóra.
Nem tudom, hogy oldják meg a LastPass-nál, feltételezem, tanultak a korábbi feltörésből, és megfelelően töltik fel és tárolják az adatokat. Például a magyar fejlesztésű Tresoritnak pont az az egyik lényege, hogy hiába látnak rá a tulajdonosok vagy épp a hackerek az összes, felhőben tárolt adatra, azzal semmit sem tudnak kezdeni, nem tudnak belőle értelmes adatot kinyerni (épp ezért hirdettek versenyt 10000$ jutalommal, akinek sikerül értelmes adatot kinyernie (úgy, hogy ugyanazt láthatja, mint a tulajok), megkapja a lóvét; ezzel a módszerrel például elméletben a felhőben tárolt adatokra vonatkozó ipari kémkedés kiszűrhető/értelmetlenné tehető lenne, ami sok felhőalapú tárolási módszernél például nem megoldott kérdés).

Sk8erPeter

(#19942) Badman 4ever


Badman 4ever
őstag

(#19937) Örni: Lehet, hogy nem működnek, de jómagam ezeket az oldalakat nem használom.

(#19938) sekli: Gyors megnéztem, nálam nincs gond vele vagy ha van, nem tudom mire gondolsz.

(#19940) LonGleY: A saját böngészési szokásaimnak tökéletesen megfelel. Pontosabban a családban mindenhol ez van terítve, így a környezetem 75% a 12-es Operát használja szinte mindig. Lubuntun és Debianon nincs is más böngésző fent. XP-n használok egy Portable Comodo Dragon-t és egy IceDragon-t is, amit ellenőrzéshez használok csak, hogy minden böngészőmotoron helyesen jelennek-e meg a kódjaim és honlapjaim.

Android: elavult, mókolt Linux kernelre rágányolt virtuális gép. Macrohard SpyDOS 11 - Something went wrong. :( Vigyázat, a pingvin harap! Házi szerver Tualatin Pentium III-S 1.4 GHz alapon, Ryzen nagyvas, Bulldozeres AMD laptop és Pine64 PinePhone - Arch Linux mindegyiken. Ender 3 Pro rules!

(#19943) LonGleY válasza Badman 4ever (#19942) üzenetére


LonGleY
veterán

Nekem is megfelel, használom is, egyedül a kizárólagosságát firtattam.

(#19944) Penge_4 válasza Sk8erPeter (#19941) üzenetére


Penge_4
veterán

"(épp ezért hirdettek versenyt 10000$ jutalommal, akinek sikerül értelmes adatot kinyernie (úgy, hogy ugyanazt láthatja, mint a tulajok), megkapja a lóvét"

És biztos lehetsz benne, hogy a tulajok amellett, hogy normál esetben értelmetlen karaktersorozatot látnak, nem rendelkeznek valami visszafejtő algoritmussal, amit elfelejtettek a versenyben résztvevők rendelkezésére bocsátani? Vagy az NSA nem kapott ilyen visszafejtő algoritmust, amivel bárkinek vissza tudja fejteni az értelmetlen karakterhalmazát értelmes adattá?

A centralizált akkor is centralizált marad, ha bármilyen titkosítást alkalmazol. És ma még talán nem, de ha meghatározó szereplő marad a piacon, akkor jön az NSA és megkörnyékezi, hogy ők bizony szeretnének valamilyen módon belelátni a dolgokba.

Nevezz paranoidnak, de én aszerint az ősi szabály szerint élek, hogy ami kikerült a webre, az onnantól már nem a tiéd és potenciális akár teljesen publikus is lehet.

Feltörhetetlen titkosítás meg különben sincs, csak kevés számítási kapacitás (ami bármikor megváltozhat a kvantumszámítógépek megjelenésével).

(#19945) Sk8erPeter válasza Penge_4 (#19944) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

"És biztos lehetsz benne, hogy a tulajok amellett, hogy normál esetben értelmetlen karaktersorozatot látnak, nem rendelkeznek valami visszafejtő algoritmussal, amit elfelejtettek a versenyben résztvevők rendelkezésére bocsátani? Vagy az NSA nem kapott ilyen visszafejtő algoritmust, amivel bárkinek vissza tudja fejteni az értelmetlen karakterhalmazát értelmes adattá?"

Igen.

"Nevezz paranoidnak"
Paranoid vagy! :DDD Most má' jobb? :))

Más: vicces, hogy pont most, hogy elemeztük, hogy kéne vissza a Wand, meg hogy működik a LastPass, vajon jobb alternatíva-e szimplán a cross-browsersége miatt, erre az Opera épp ezt az extensiont hirdeti Facebookos oldalán (félreértések elkerülése érdekében nem úgy értem, hogy amiatt, hogy beszélünk róla, csak szimplán egybeesett a kettő, na :DDD):
https://www.facebook.com/Opera/posts/10151798022949973
mintha ez a post jelzésértékkel bírna, hogy "érjétek be ennyivel, nem lesz Wand". Persze csak kombinálok, az igazi döntést nem tudhatom.
Kommunikáció ismét a topon: miért nem mondják ki egyértelműen, várható-e egyáltalán a Wand, vagy sem? Ha volt már ezzel kapcsolatos egyértelmű nyilatkozat, akkor kíváncsian várom. :K

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#19946) vihar100


vihar100
tag

Sziasztok, ki lehet valahogy kapcsolni hogy a 15-ben ne az utoljára látogatott oldalra tegyen vissza?????

(#19947) fatal` válasza vihar100 (#19946) üzenetére


fatal`
titán

Sehogy.

(#19948) LonGleY válasza Sk8erPeter (#19945) üzenetére


LonGleY
veterán

Jah, én is pont ezt akartam írni... :]

[ Szerkesztve ]

(#19949) lck válasza vihar100 (#19946) üzenetére


lck
senior tag

(#19950) Orlin


Orlin
addikt

Szerintetek mikor jöhet a 16?

LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Opera böngésző (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.